jeugd 13-15 jaar

Mark Menozzi

altDe zwarte koning
The King
Mark Menozzi

In zijn dankwoord nodigt Mark Menozzi vrouwelijke lezers uit om commentaar te leveren op zijn eerste fantasyboek. Vooruit dan...
Terwijl ik dit omvangrijke boek las, legde ik steeds linken met het nog omvangrijker epos van Tolkien.
Het zou me niets verbazen als Menozzi nog een of meer vervolgen zal schrijven, want het einde laat alles open en er zijn onafgewerkte draadjes. Hij kan Tolkien qua omvang dus nog overtreffen. Hij is van harte welkom: ik zal ze lezen!


Het verhaal speelt in het fictieve Valdar, een oude wereld, waar diverse volkeren leven. Er is al eerder oorlog geweest, toen Derbrand, de eerste Shaziro (elf), regeerde over alle volkeren. De zonen van Dayros - de oppergod zeg maar - God van het Lot, waren de enigen die tegen Derbrand opkonden. In die strijd, waarbij de zonen van Dayros hebben gezorgd voor een vorm van vrede, zijn vele creaties en wezens gemaakt die sluimerden en dreigen opgeroepen te worden nu de oorlog weer losgebarsten is. Sharmak, de koning van de nieuwe stad Kemyss wordt bedreigd door De Gevleugelde Slang, een orde van huurmoordenaars, kwaadaardige tovenaars. Die zijn op zoek naar magie om Tarkaan, de god van de zwarte magie op te roepen. Die magie kan geleverd worden door twee kinderen, de een is het meisje Gestel, zij bezit goede magie; de ander is de jongen Amon, slecht van aard.
Als het meisje ontvoerd dreigt te worden, ontbrandt de strijd opnieuw: de hoofdrolspelers aan de goede kant zijn de twee Warantu’s, Manatasi en zijn sjamaan Sirasa; de Shaziro Gulneras, een albino Goblin, een mooie geheimzinnige vrouw die tot leven gewekt wordt als een doornroosje en in het bezit blijkt van verborgen krachten. Zij doen hun best het meisje uit de handen te houden van Egenrauch, de Zwarte Koning en Jagred, een Gyksh. De Zwarte Koning lijkt een Warantu, maar is een geïncarneerde boosaardige geest.


´Wat een zielige, nutteloze mensjes zijn jullie,´fluisterde hij. ´Hoe denken jullie het tegen mij te kunnen opnemen? Tegen mij! Asack! Bah! Mijn geest was al in Valdar nog voor jullie voorouders nageslacht, banaal gespuis, verwekten. Ik besta al tijdperken, zoveel zelfs dat ik sterren heb gezien die nu dood zijn en de Zon in een andere kleur heb gekend. Ik heb duizenden en duizenden onbeduidende families en sterfelijke clans zien ontstaan en verdwijnen, en jij denkt dat jouw generatie mij kan dwarsbomen?’


Kunnen jullie het nog volgen? En dan is dit nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn ook de twijfelaars. Het is een werveling van avonturen, steeds worden er nieuwe magische wezens in het verhaal gebracht, nieuwe personages, nieuwe volkeren. De strijd wordt gevoerd met de meest fantastische wapens, vol magie. Je moet wel tegen een beetje geweld kunnen...
Het is een omvangrijk epos, waarbij je gelukkig af en toe achter in het glossarium kunt kijken wie wie ook al weer was.
Manatasi en Sirasa zijn als Frodo en zijn maatjes, de buitenstaanders, maar wel de hoofdpersonages, die het geluk aan hun zijde hebben, en veel moeten doormaken.
Je volgt hun avonturen ademloos, het zit goed in elkaar, afwisselende verhaallijnen, tegenover al het geweld staat ook af en toe wat romantiek. Er wordt op tijd wat duidelijke uitleg gegeven, zonder dat die het verhaal ophouden. Goede beschrijvingen, je ziet het voor je:


‘Niets om haar heen kwam haar bekend voor. Ze zag een gewelf van donkere bakstenen, een grote donkere kamer met zuilen, banken en stenen standbeelden.
En drie personen.
Twee ervan hadden een donkere huid en droegen leren rokjes. Eentje was groot en gespierd en had een kaalgeschoren hoofd. Hij dreg de gevlekte huid van een of ander vreemd dier over zijn schouders en hield een speer met ene ovaal lemmet vast. De tweede was mager en kleiner. Zijn  haren waren in vreemde strengetjes gebonden, en hij droeg een versleten wapenrok.
De derde figuur zag er helemaal anders uit. Hij was groot en had prachtige regelmatige en bijna plechtige gelaatstrekken. Hij droeg elegante zwarte kleren en hield een zwaard vast.’


Zowel voor de oudere jeugd als volwassenen een aanrader. Als je van fantasy houdt dan.


ISBN 9789078345503 | Hardcover | 632 pagina's | Baeckens Books | juni 2011
Vertaald uit het Italiaans door Piuma Translations Leeftijd vanaf 13 jaar.
Met kaarten binnen in de omslag, een uitgebreid glossarium en een inhoudsopgave.

© Marjo, 5 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER