jeugd 13-15 jaar

Daria Song

De tuin van de tijd
Daria Song


Als je het boek openslaat zie je dat het deurtje van de koekoeksklok (bouwjaar 1870) open staat. Aan de binnenkant van het deurtje staat de handleiding van de klok. Daar staat niet, zoals je verwacht, hoe je de klok op moet winden of iets dergelijks maar waarschuwingen. Het gebruik van de klok is namelijk op eigen risico!


Een meisje heeft deze klok van haar vader gehad, ze vindt het fantastisch en snapt maar niet hoe de klok werkt, hij heeft geen batterijen of stekker. Op de grote afbeeldingen zie je hoe ze midden in de nacht op een stel stoelen klimt om de klok eens goed te bekijken Ze ziet dat een vreemde fee met rood haar de tandwieltjes van de klok opwindt en dat vindt ze zo bijzonder dat ze van de stoelen valt en... in de klok belandt! Ze rent gauw de roodharige fee achterna en dan... stopt de tekst want jij mag het verhaal zelf af maken. Het boek gaat namelijk over in tekeningen die je zelf mag inkleuren. In feite is een kleurboek voor de wat oudere jongeren. Het zijn niet de eenvoudige plaatjes die je kent van de kinderkleurboeken, nee het zijn behoorlijk gedetailleerde tekeningen die je uitdagen om er een mooie afbeelding van te maken.


Dankzij de tekeningen kunnen we het meisje en haar avonturen volgen. We zien haar allerlei ruimtes betreden, zoals een bakkerij, een Japanse winkel, een restaurant, een boekwinkel een droomzaal. Maar ze vliegt ook door de lucht, hangend aan een wenslantaarn, ze ontmoet een uil, ze ziet een prachtige sterrenhemel. Ze wordt er uiteindelijk wel heel moe van en valt in slaap.
Als ze wakker wordt is ze weer thuis en de koekoek roept de tijd...
Was het allemaal maar een droom?


De handgemaakte tekeningen zijn mooi en dromerig. Het leuke is dat de jurk van het meisje kameleonneigingen heeft. De jurk past zich namelijk steeds aan de omgeving aan.
Doorheen het boek staan verder kleine opdrachtjes, zoals een tekening afmaken of je eigen patroon aanbrengen. Achterin het boek staan enkele tekeningen uit het boek klein afgebeeld zodat je daar een zelf ingekleurd kaartje van kunt maken om bijvoorbeeld aan een cadeautje te hangen. Ook die kleine kaartjes zijn heel gedetailleerd.
Kortom, een heel bijzonder boek waar menig kind (én volwassene) heel veel uren kleurplezier aan zullen beleven.


Daria Song
is een Koreaanse auteur en kunstenaar. Ze studeerde aan Ewha Womans University Graduate School of Fine Arts. Ze exposeerde haar werk in galeries en musea in Korea, Singapore, Turkije en Hongkong. Ze woonde vijf jaar in San Francisco, en het gevoel van verwondering en mysterie dat ze zelf voelde door op een plek ver van huis te wonen inspireerde haar tot dit internationaal geprezen kleuravontuur. Ze werkt aan Het huis van de tijd, waarin de fee uit de klok naar de mensenwereld komt.


Zie ook enkele kleurplaten uit Tuin van de tijd


ISBN 9789400506589 | Paperback met flappen | 84 pagina's | Uitgeverij Lev | 30 juni 2015
Vertaald door Annoesjka Oostindiër Leeftijd ca. 13 - 100 jaar

© Dettie, 21 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER