jeugd 13-15 jaar

Wim Chielens

Het meisje van de Engelsman


Shirley is de kleindochter van een Engelsman die na de Oorlog is blijven hangen. John heette hij, maar ze weet eigenlijk niets van hem. Als ze op school een opdracht krijgt: interview een oud-strijder, ziet ze haar kans schoon: ze zal naar Gaston gaan, die is van dezelfde leeftijd als haar opa was, misschien kan hij haar meer vertellen.


Geert, een jongen uit haar klas, is een achterneef van Gaston, hij is verliefd op Shirley en wil er best voor zorgen dat zij met zijn oudoom kan praten. Samen bezoeken ze hem een aantal malen. De verhalen van Gaston gaan over zijn vriend Firmin, hoe deze Gaston gered heeft en daarbij zelf het leven liet. En over Elliot, die vree met het meisje waar Gaston zijn oog op had laten vallen. Dat meisje heette Rosa en was de oma van Shirley. Ook Elliot overleefde de oorlog niet.
Maar hij blijkt wel een rol te spelen in Shirleys leven. Vreemd vindt Shirley het dat ze na de verhalen van Gaston eigenlijk helemaal geen zin meer heeft in omgaan met Geert... maar het duurt even voor ze er achter komt waardoor dat komt.


Het boek heeft een prettige stijl, en doordat ze met één voet in de oorlog en met één voet in het heden staan, doet het modern aan. Makkelijker voor de jeugd denk ik.


ISBN 9076900132 | Paperback | 128 pagina's | Standaard Uitgeverij | 16 oktober 2001
Leeftijd 13 -15 jaar

© Marjo, september 2005

Lees de reacties op het forum en/of reageer klik hier!