jeugd 13-15 jaar

Inge Verbruggen

Duivels spel
Inge Verbruggen

Ik-verteller Lynsey baalt vreselijk als ineens haar vriend Noah verdwenen is. Hij heeft niets gezegd, niet eens een bericht achtergelaten! Hij is weg en laat niets meer van zich horen, reageert niet op haar telefoontjes, niets. Is ze zelfs geen appje waard? Was hun vriendschap niet wat zij dacht dat het was?


Eigenlijk gelooft ze dat niet. Ze heeft op aanraden van haar oudere zus de verdwijning van Noah wel bij de politie gemeld, maar daar heeft ze weinig vertrouwen in. Ze gaat zelf wel zoeken. Het komt goed uit dat ze een reservesleutel van zijn huis heeft.
Wat vreemd dat alleen de jongen weg is, en niet zijn spullen! Alles lijkt er gewoon te zijn. Ze onderzoekt zijn telefoon en laptop, maar veel wijzer wordt ze niet.


‘Maar waarom hij van het ene op de andere moment verdween, is me een raadsel. Ik kan alleen maar besluiten dat er kwaad opzet in het spel is.’


Lynsey weet dat Noah dol is op raadsels en puzzels. Ze scrabbelden vaak. Zou ze misschien iets kunnen met de berichten die ze vindt? Ook neemt ze een T-shirt mee uit zijn kamer en geeft haar hond Max de opdracht Noah te zoeken. De hond vindt de auto, waar Noahs rugzak in ligt. Nog vreemder!


Als Lynsey probeert wijs te worden uit de dingen waarvan zij denkt dat het aanwijzingen zijn, blijkt dat haar vriend op verschillende plaatsen in België en Nederland dingen verstopt heeft. Waarom? Dat weet ze niet, maar ze wil alles gaan zoeken. Gelukkig wil haar zus wel rijden, met openbaar vervoer duurt het allemaal erg lang. Sophie blijkt een nieuwe relatie te hebben, en deze jonge vrouw, Lief geheten, vindt het ook leuk om te helpen.
Maar misschien wel iets te leuk…


‘Let erop dat alle blokjes compleet zijn Lynsey’, maant hij. ‘Een spel dat niet compleet is, is waardeloos.’

In het verhaal dat in het verleden speelt, aangeduid met TOEN boven de hoofdstukken, zijn vier tieners ook raadsels aan het oplossen. Want dat is geocachen in feite ook. (Geocaching.nl: Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel’.
Het groepje bestaat uit drie jongens: Alex, Roel en Cas, en een meisje, Vix. Omdat zij er niet tevreden mee zijn om alleen maar een schat te zoeken, bedenken zij nieuwe uitdagingen.
Dat loopt dus danig uit de hand.


Maar wat heeft Noah te maken met deze jongeren, die Lynsey natuurlijk evenmin kent?
Zij komt tijdens haar zoektocht een jongen tegen die haar duidelijk probeert te maken dat ze moet stoppen met zoeken. Maar Lynsey  is niet van plan te doen wat deze Tim wil. Zij wil Noah!


Langzaam raken de verhaallijnen met elkaar verbonden en begrijpt de lezer dat Lynsey niet alleen haar eigen leven in de waagschaal stelt, maar ook dat van de hond op wie ze dol is. En van nog anderen.


Na een intrigerende proloog gaat het boek verder als een licht verhaal, om na vijftig pagina’s opnieuw nieuwsgierig te maken. Onder TOEN lees je iets wat enkele jaren eerder gebeurd is waarbij je je afvraagt waarom dat verhaal over de vier vrienden eigenlijk verteld moet worden.Maar natuurlijk is dat niet voor niets: als deze twee verhaallijnen verwikkeld raken en de dingen langzaam duidelijk worden, dan kun je het boek niet zomaar meer wegleggen, want hoe gaat dit aflopen? Zo spannend…


Er gebeurt veel in deze jeugdthriller, die ook een romantisch tintje heeft.
Echt een duivels spel!


Duivels spel is de tweede jeugdthriller van de Vlaamse Inge Verbruggen (Lier). Zij won enkele verhalenwedstrijden en schreef vervolgens Doodverklaard dat uit kwam in 2017.


ISBN 9789044837094 | hardcover | 288 pagina’s | Uitgeverij Clavis | november 2019
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 14 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER