jeugd 13-15 jaar

Daan Remmerts de Vries

Wie is Libby Skibner?


Na zo'n dertig pagina's had ik de neiging het boek dicht te slaan. Weer een verhaal over een meisje dat zich anders wil gedragen en voelen dan ze is, weer zo'n kind dat dan toch ontdekt dat ze gewoon zichzelf moet zijn en zich geen pose aan moet meten. Het is dankzij de kracht van Remmerts de Vries gebleken dat ik toch doorgelezen heb. Het is beter geschreven dan het gemiddelde identiteitscrisisboek.


Elisabeth wil Libby heten sinds ze een hippe vriendin heeft. Bij Suzan thuis is alles zo compleet anders dan bij Libby, zo veel leuker. Thuis is ze Liesbeth, daar is ze stil omdat haar vader niet kan componeren als er lawaai is. Thuis heeft ze geleerd om minieme veranderingen in gelaatsuitdrukkingen te 'lezen', thuis is geen gezelligheid. Bij Suzan wordt er op los geschreeuwd, veel gesnoept en alles schijnt te mogen.
Libby verandert haar uiterlijk, maar laat dat wijselijk thuis niet zien. Maar natuurlijk komt er een avond waarop alles uitkomt. Libby valt, weet even niet wat er gebeurd is, maar daarna 'ziet' ze dingen van andere mensen. Ze 'weet' hoe iemand zich voelt, wat de geheimen zijn van andere mensen. De aandacht die ze daardoor krijgt bevalt haar eventjes, maar het gaat niet goed... kan ze nog terug? Wil ze nog wel Libby zijn? Ze komt er niet echt uit, maar neemt wel een paar beslissingen.
Nou ja, het viel dus nog wel mee, het is echt een boek voor jongeren, die het waarschijnlijk heel herkenbaar zullen vinden.


'Er zijn een paar manieren om populair te worden. De makkelijkste manier is het kopen van de juiste spullen.
Want dat had ik inmiddels wel in de gaten: het interesseert niemand of je de verhalen van Tjechow hebt gelezen. Niemand wil van je horen dat je stukken van Bartok kunt herkennen. Die dingen horen bij het 'kleine leven'.
Maar er is een ander leven, daar had ik een uitzicht op gekregen. Het leven van nieuwe dingen. Ik kon er niet meer omheen.[...]
Ik zeg niet dat ik het leuk vond. Maar zo werkte blijkbaar de wereld."


ISBN 978 90 451 0563 5 Querido 2007, 144 pagina's, vanaf 14 jaar

© Marjo, april 2008

Reageren? Klik hier!