jeugd 13-15 jaar

Mark Haddon

http://www.markhaddon.com

 
Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

 

Christopher heeft het Syndroom van Asperger, een vorm van hoogfunctionerend autisme. Hij woont alleen met zijn vader. Zijn moeder is overleden.

Christopher houdt van feiten, cijfers, formules, mooie volgordes en logica. Als hij vier rode auto's achter elkaar ziet, is het een teken dat het een goede dag wordt. Vier gele auto's betekent een zwarte dag. Zo past Christopher allerlei wiskundige formules toe op de dingen en gebeurtenissen om zich heen. Dit maakt de wereld voor hem logischer en overzichtelijker.
Mensen, met hun gecompliceerde emoties, zijn voor Christopher soms moeilijk te begrijpen. Want als mensen praten, of hem aanraken, weet Christopher niet wat er gaat gebeuren en wordt hij angstig. En wat bedoelen mensen eigenlijk als ze zeggen " Ik schrok me een hoedje!" Krijgen ze een hoedje als ze schrikken?

Het verhaal begint met de vondst van de dode hond. Christopher gaat op zoek naar de moordenaar. Die hij vindt, maar op een heel andere manier als hij gedacht had. Het is interessant te lezen hoe een autistisch kind in de wereld staat, maar het boek is doorspekt met wiskundige oplossingen. Te veel naar mijn zin. Op een gegeven moment had ik iets van, nou weet ik het wel..

En het einde, als alles goed afloopt gaat dat wel erg makkelijk. Ok, het is een kinderboek van origine, maar dan nog vind ik het einde te snel afgeraffeld..

 

In 2003 won Mark Haddon met The curious incident of the dog in the night-time de Whitbread Book of the Year-onderscheiding, één van de belangrijkste prijzen die in Groot-Brittannië worden toegekend aan jeugdliteraire werken. Haddon had al 15 kinderboeken op zijn naam staan, maar met Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht brak hij pas goed door bij het grote publiek, ook bij niet-Engelstalige lezers (hij kreeg bijvoorbeeld een Zilveren Zoen in Nederland).

 

ISBN 9789026119101 Paperback 208 pagina's | Uitgeverij De Fontein | mei 2003  Vertaald door Harry Pallemans Leeftijd 13-15 jaar

© Marjo, september 2004

Lees de reacties, klik hier