jeugd 13-15 jaar

Kjersti Scheen

Maanmeisje


Cindy is veertien. Ze kan goed leren, is populair het gaat dus prima met haar. Maar thuis ruziën haar ouders, en daar kan ze niet goed tegen. Ze wordt verliefd op Helge, die een klas hoger zit. En ze gelooft het haast niet: maar hij wil ook iets met haar! Alhoewel: ze ontmoeten elkaar in het geheim, en dan staan ze maar een beetje tegen elkaar aan, ze praten eigenlijk niet. En op school doet Helge of hij haar niet kent. Ze voelt zich helemaal verraden als hij zonder haar iets te vertellen naar Oslo verhuist. En langzaam trekt ze zich terug: ze zwemt niet meer, ze gaat niet meer hardlopen, en als ze in de spiegel kijkt vindt ze zichzelf maar dik. In het begin valt het niet op dat ze steeds minder eet. Ze doet het ook stiekem, gooit haar brood weg, zorgt dat ze zogenaamd ontbijt voor haar ouders opgestaan zijn.
Die vinden het zelfs prachtig als ze ineens wel wil koken op zondag. Maar dan weet ze tenminste wat er allemaal in zit, en kan ze de slagroom die haar moeder zo graag gebruikt weglaten. Ze gaat ook weer trainen, en de zwemleraar zegt dat ze dikke dijen heeft..
Pas als ze zo mager is geworden dat de school haar ouders belt, zien die hoe erg het intussen is geworden. Al wil haar vader er niet aan -ze kunnen het immers zelf wel oplossen- Cindy gaat naar een psychologe. De gesprekken helpen, Cindy ziet ook wel in dat ze zo niet door kan gaan.
En dan komt Helge terug, en beseft ze dat ze nog steeds verliefd is.


Ik heb zelf een beetje moeite te begrijpen hoe Cindy zo ver gaan kan. Ze wil haar lichaam onder controle houden, de baas zijn. Als je denkt dat zoiets op deze manier kan, is het toch goed mis denk ik. Maar ik kan niet ontkennen dat anorexia bestaat. Misschien is het wel goed beschreven, ik weet het niet. En of de oplossing zo makkelijk is als hier beschreven is, dat betwijfel ik ook. Toch is het beter dat het goed afloopt, het zou erg deprimerend zijn als dat niet het geval was.
Maanmeisje is overigens een personage in een Chinees verhaal, dat Helge vertelt. Een meisje afkomstig van de maan, dat conform de maanstand langzaam toe- en afneemt. 's Avonds moet ze steeds terug naar de maan. Als ze aan het afnemen is wil een jongen die verliefd is geworden op haar dat ze bij hem blijft. Maar als ze dat doet, sterft ze...


Hardcover | Uitgeverij Lemniscaat | 2005 ISBN: 9056370332 vanaf 13 jaar

© Marjo, januari 2006

Reageren? Klik hier!