Non-fictie

Puur natuur Groente
Monique van der Vloed


De samenstelster van dit kookboek staat bekend als een gepassioneerde voedingsdeskundige. Via haar website en kookboeken wijst ze ons op wat wel en niet goed voor ons lijf is en - belangrijk - ze onderbouwt en verklaart haar inzichten ook. Ze leert ons dus al lange tijd veel wijze lessen op voedingsgebied.


Monique van der Vloed toont ons in dit boek groentegerechten 'zonder gebruikmaking van geraffineerde suikers, gluten, lactose en E-nummers. De meeste recepten zijn veganistisch en voor de niet-veganistische ingrediënten wordt een alternatief gegeven'.


In haar voorwoord meldt ze al het belang van groentes 'om fit, vitaal en gezond te blijven' en in het eerste hoofdstuk legt ze dit ook uit. Ze benoemt veel voedingsstoffen die in groente voorkomen en vertelt wat die stoffen bijdragen aan ons lichaam. Kalium is bijv. essentieel voor een normale bloeddruk, foliumzuur is voor diverse zaken belangrijk zoals groei, aanmaak van witte en rode bloedcellen etc.


Bijzonder is het feit dat de kleur van de groente ons ook dingen 'vertelt'. Gele groente (en fruit) duidt op het mineraal kalium. Blauw en paars wijst o.a. op de aanwezigheid van anthoyanen, een zeer krachtig antioxidiant, in witte groenten vinden we allicine, een natuurlijk antibioticum. En zo worden de meest voorkomende kleuren van groentes besproken en hun positieve werking op ons.


Natuurlijk wijst Monique van der Vloed ons op het feit dat meer groente eten goed voor ons is. Maar hoe dan? Dat vertelt ze ons in een apart hoofdstuk. Ze geeft aan waarom ze liever geen groente uit pot of blik eet en geeft tips hoe je groentes kunt verwerken in gerechten, bijvoorbeeld door er een gemengde puree van te maken. Kinderen vinden dit vaak prettiger om te eten en krijgen zo toch hun voedingsstoffen binnen. We krijgen ook allerlei pureecombinaties 'voorgeschoteld' die erg aantrekkelijk klinken. Verder zijn er erg handige 'verpakkings'tips bijv. groente maskeren of juist presenteren met een - gezond - sausje.


De pot- blik en kant-en-klare groentes zoals bijvoorbeeld rode kool - al dan niet met appeltjes - bevat vaak veel suiker. Monique van der Vloed geeft ons er een mooi zelf te maken alternatief voor. En zo heeft ze meer alternatieven voor de ons in winkels aangeboden niet verse groentes.


En dan begint het kookboek zelf, met allerlei groenterecepten voor het ontbijt, zoals ontbijtsalade, bieten kaneelbroodjes, granola to-go koeken, groentebrood, bloemkooltosti met geitenkaas en nog veel meer. Daarnaast daagt ze ons uit om deel te nemen aan de ontbijtchallenge, wat bestaat uit o.a. warm ontbijten. Monique levert ons zeven ontbijtsuggesties zodat je jezelf kunt uitdagen om deze challenge aan de gang te gaan. Bij deze suggesties geeft ze heel veel advies over het voorbereiden en maken van deze ontbijten.

De gezonde lunch met groente wordt eveneens uitgebreid besproken en toegelicht. Ook vertelt Monique over brood en haakt ze in op de spelt'rage' door de plussen en minnen van dit graan weer te geven. Ook hier zouden we gebruik kunnen maken van een warme lunch maar omdat ons land daar niet echt op ingesteld is, worden ons lekkere meeneemlunches gepresenteerd, zoals; lunchcake, banaan-groentepannenkoek, groentemuffins, lunchomelet, spinaziebroodjes (heel mooi groen) venkel-capucijnerkoek, toma-kokoskoeken en één warm gerecht, 'warm vlees' (paddenstoelen) op brood.


En dan zijn we alweer toe aan het avondeten. In het hoofdstuk 'Groente bij je diner' vertelt Monique van der Vloed ons dat van de mensen over de hele wereld, Nederlanders het kortst in de keuken staan (gemiddeld 18 minuten in 2015) en velen gebruik maken van kant-en-klaar maaltijden. Om aan deze korte bereidingstijden tegemoet te komen levert Monique 10 supersnelle maaltijden, in die zin dat de voorbereiding weinig tijd vraagt. De kooktijden variëren van 10 tot 50 minuten. We kunnen kiezen uit o.a. een zelfgemaakte en fraaie quinocrustpizza, Monique's pie, stoofpotje met zilvervliesrijst, groentetaartje, snelle groentewok, courgette bolognese, maaltijdsalade etc. als toegift geeft ze ons het recept van veganistische kapsalon...


Zelfs aan de lekkere tussendoortrek is gedacht, zoals wortelkoekjes, zoete aardappelfriet, groentekappertjes, zoete aardappel bitterballetjes met saus, sushi met groente enz. Natuurlijk komen ook de smoothies en heerlijke soepjes voorbij.


Al met al is het een erg fijn kookboek, waar ik persoonlijk heel blij mee ben. Het boek levert een enorme variatie aan gerechten die vrij eenvoudig te maken zijn en niet al te veel ingrediënten vragen. Het is even wennen om de gerechten te zien zonder al de kleurstoffen die we gewend zijn, maar zo gauw je leest wat voor lekkers in die gerechten zit, kijk je daar al snel doorheen.
Kortom, opnieuw een uitstekend kookboek van deze bevlogen samenstelster.


Zie ook het inkijkexempaar


ISBN 9789492847034 | Paperback met index | 175 pagina's | uitgeverij Passie | november 2018

© Dettie, 23 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER