Non-fictie

Janneke Philippi

Ovenschotelbijbel
Van krokante bloemkoolschotel met kerriekruim tot moussaka met aubergine en kaneel
Janneke Philippi

Een nieuwe in de uitgebreide reeks Bijbels, om heel veel inspiratie op te doen!


Krokante bloemkoolschotel met champignons en kerriekruim
Preischotel met gerookte zalm en dillepuree
Pastaschotel met lamsgehakt, aubergine, tijm en feta
Romige risotto met venkel en zalm
Appel-kaneelcrumble…


Ga je al watertanden? En dan heb je de foto’s nog niet gezien!
In dit boek vind je bijna 400 pagina’s recepten, waarbij er voor ieder wat wils te vinden is. Allemaal ovenschotels dit keer, voor sommige hoef je niet meer te doen dan een ovenschaal te vullen en die in de oven te schuiven. Hoe makkelijk kan het zijn?
Voor andere is er wel wat voorbereiding nodig, moet je bepaalde ingrediënten voorkoken of bakken.


Bij ieder recept vind je in een kolom aan de rechterkant voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is, en daar staat ook de voorbereidingstijd (indien nodig) en de oventijd. Vervolgens de ingrediënten en welke keukenattributen handig zijn.
Achter in de index vind je de recepten met de indeling die ook in het boek gebruikt wordt: eerst de basisrecepten, dan vervolgens de schotels met vooral aardappel, pasta, rijst, en schotels die bedekt worden met een deeg. Vervolgens een heleboel koolhydraatarme recepten, om af te sluiten met zoet. Je ziet: niet een indeling op basis van vlees, vis of vegetarisch/vegan, maar die recepten zijn er wel. Dat vergt wat zoekwerk.
Vaak kan je overigens een recept ook aanpassen. Janneke Philippi geeft namelijk tips, zoals:


’vegatip: vervang de zalmreepjes door 250 gram witte bonen uit blik en een snuf kerrie.’


Bij ovengerechten worden veelal kazen gebruikt, in allerlei soorten en vormen, dus ook hier. Vóór in het boek vind je informatie over allerlei kazen. Daar vind je nog meer nuttige informatie, zoals dat in alle kookbijbels het geval is.
Je vindt er recepten uit verschillende landen. Veel Italiaans, maar ook Engels of Spaans.
Deze is wel Hollands: Spinazie-aardappelschotel met ei of een zuurkoolschotel, in diverse varianten.
Opnieuw een aanwinst dus, deze kookbijbel!


Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstyliste. Daarnaast schrijft ze recepten voor diverse tijdschriften. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, maakte ze meerdere kookboeken.


ISBN 9789048870813  | Hardcover | 496 pagina's | Uitgeverij Carrera | maart 2024

© Marjo, 30 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bakplaatbijbel
Janneke Philippi


Koken met de bakplaat: in het voorwoord legt Janneke Philippi uit hoe makkelijk deze manier van koken is! Ideaal voor als je niet zo'n keukenprins(es) bent.
Alles rangschikken op de bakplaat, en hup, de oven in.
Makkelijker kan niet. En in de tijd dat de oven zijn werk doet, heb je je handen vrij om bijgerechtjes te maken, een sausje of een salade, ook in dit boek te vinden overigens.
En de afwas: nauwelijks pannen!
Een goede reden om je eens te verdiepen in dit kookboek.
Nog even wat aandacht voor benodigdheden, keukengerei en tips over kruiden volgen de recepten.


Ruim 400 pagina’s met recepten die mede door de foto’s het water in de mond doet lopen.
Er is een handige onderverdeling, die je af kunt lezen aan de kleurmarkering aan de zijkant van het boek: hoofdgerechten met vlees of vis of vega, maar ook hartige plaattaarten, plaatbroden, zoals flammkuchen en pizza, en natuurlijk: zoete plaattaarten.


Een extraatje vormen de tips voor plaatrecepten met restjes. Zoals je dat overigens met de overige recepten ook heel goed kunt doen, is hier volop ruimte om te improviseren. Tenslotte zijn restjes niet voorspelbaar.


Wie al eens gekookt heeft met behulp van een bakplaat weet wel dat er veel mogelijk is, maar tomatensoep van de plaat? Toch wel verrassend. Ook bij een salade denk je niet meteen aan de oven, maar wèl natuurlijk als het gaat om een salade van geroosterde groenten! 


De zoete taarten, je begint al te likkebaarden bij de foto’s, en als je een recept gaat lezen, ontdek je vaak dat het helemaal niet zo ingewikkeld is.
Scones van de bakplaat bijvoorbeeld: dat ziet er makkelijker uit dan het originele recept. Het uitproberen waard dus. Dat uitproberen, dat zal met veel van deze recepten gebeuren. Zeker als je de tip van Janneke leest over koken voor een feestje: vaak kun je bakplaten van tevoren klaarzetten zodat je ze alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal!


De Bakplaatbijbel is nummer 29 uit de kookbijbelreeks. Stuk voor stuk zijn dit kookboeken om heel veel inspiratie uit op te doen.


Zie ook het inkijkexemplaar


Janneke Philippi is kookboekenauteur en foodstyliste. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, maakte ze meerdere kookboeken, waaronder de boeken in de populaire serie ... bij Janneke thuis. Ook aan dit boek heeft hij meegewerkt.


ISBN 9789048866526 | Hardcover | 496 pagina’s | Uitgeverij Carrera | maart 2023

© Marjo, 12 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Heerlijk simpel
Ruim 100 makkelijke recepten voor ieder moment
Janneke Philippi


'Heerlijk simpel' wil niet zeggen dat de gerechten in dit kookboek alledaags of sober zijn, integendeel, ze zijn bijzonder maar wel eenvoudig te bereiden. De bereidingstijd is veelal kort - ca. 15 -30 minuten -  (met enkele uitzonderingen) waarna eventueel de rijs- kook- of oventijd nog volgt.


Opvallend is dat het voorwoord ontbreekt. Geen inleidend praatje dus, we beginnen gelijk te koken maar daar is een kookboek dan ook voor. Bij de gerechten staan wél kleine opmerkingen, toelichtingen en/of tips van de schrijfster.
De recepten zijn opgedeeld in 6 categorieën, te weten; lunch. koffie, borrel, vooraf, diner, dessert.


De lunchrecepten zijn bijzonder, geen gegratineerd boterhammetje met kaas of ham maar gerechten waar je geheid indruk mee maakt. Zoals Florentijnse eieren met wilde spinazie (en Engelse -gekochte- muffins) of Piadina (tortillawrap) die in 10 minuten klaar is en er heel luxe en gevuld uitziet. Verder de Romanescoquiche of Waterkers-yoghurtquiches en diverse erg smakelijk uitziende soepjes zoals o.a. de Pompoen-roquefortsoep, Wittebonensoep, Groene tomatensoep. De sandwiches ontbreken echter niet, evenals diverse 'saucijsen'broodjes met verschillende vullingen.


Als je de gerechten voor bij de koffie maakt, dan kun je verzekerd zijn van veelvuldig koffiebezoek, zo smakelijk zijn ze allemaal. Bovendien ziet het er allemaal nog eens prachtig uit ook. Vooral de Yoghurtplaattaart met gekonfijte citrus is werkelijk een pláátje. De Panbrownies zijn eveneens een streling voor het oog (en tong) evenals de Chocotwisters... het is jammer dat niet van alles een foto bij de recensie te voegen is, maar ook de walnoot- frangipanetaart is een waar kunststukje om te zien en is - als je de ingrediënten leest - ook niet te versmaden. Eigenlijk zou je alle deze gerechten wel willen maken... en dat zal vermoedelijk ook gebeuren.


En dan komen we aan bij het borreluurtje met de bijpassende hapjes, gerechtjes, zelfgemaakte borrelnootjes etc.


"Het liefst borrel ik met wat voorhanden is. Geen opgedirkte hapjes met eindeloos veel ingrediënten maar een stuk kaas met een snelle bessenchutney, speltpizza met daslook en buffelmozzarella of gegrilde pimientos de padrón. of kruidenboters of hummus met brood, altijd goed."


Meldt de schrijfster ons, om vervolgens met de recepten van heerlijke kruidenbotertjes te komen of kleine kroketjes, inderdaad de speltpizza, borreltosti's (met gegrilde bosui en courgette), kibbeling van garnalen met basilicum-limoenmayonaise, hummus, de pimientos etc, etc.


De voorafjes zijn divers, te beginnen met lekker chique zoals; Gegratineerde oesters met parmezaan-muntboter, Artisjok-uigratin, Gerookte eendenborst met avocadomayonaise, Vitello tonato (met kalfstong) maar ook gerechten met eenvoudigere ingrediënten zoals onder andere Champignons à l'escargots, ham met fruit, coeur de boeuf tomaten met buffelmozzarella en venkelolie. Heerlijk, heerlijk.


Ondertussen ben ik ook wel nieuwsgierig naar de recepten voor het diner na al die overheerlijke gerechten die je doen watertanden.
Dit hoofdstuk begint met visgerechten zoals bijvoorbeeld; Gebakken roodbaars met zilte zeekraalstamppot, en ook de selderdauphinois met anjovis lacht je toe vanaf de foto.
In verhouding staan er weinig vleesgerechten in, maar wel erg aantrekkelijke pasta- en groentegerechten. Vooral de geroosterde aubergineschotel ziet er heerlijk uit en is inderdaad- net als de andere recepten - erg makkelijk te maken.
Ik mis overigens wel tips over wat er eventueel bij de dinergerechten geserveerd kan worden, zoals bijvoorbeeld (geroosterd) brood, aardappelen, salade etc.


De desserts zijn altijd mijn favoriete gedeelte, en ook hier is het weer zeer aanlokkeijk. Het begint al met het omgekeerde rabarbertaartje (bereiden 20 minuten, oven 20 minuten) gevolgd door een ganache, galette met limoncellocrème en gebakken aardbei!, fritata dolce met kersen, espresso-panna cota met amandelsaus en nog veel meer lekkers. Te erg... Het wordt nog moeilijk kiezen...


Bij alle recepten staan de - weinige - ingrediënten duidelijk weergegeven in een aparte lijst. De recepten zelf worden stapsgewijs beschreven, waarbij de opeenvolgende belangrijkste handelingen dik gedrukt zijn. Onderaan het recept staat de bereidingstijd, de wachttijd en/of de oventijd.
De foto's in het boek zij erg mooi gestyled en doen alle gerechten goed uitkomen.


Opvallend is dat er erg weinig tot geen zout in de gerechten gebruikt wordt. Dat wordt door de verdere ingrediënten goed gecompenseerd.

Kortom, een uitstekend, mooi verzorgd, kookboek waar menigeen veel plezier aan zal beleven. Ik weet zeker dat ik het vele malen zal gebruiken, juist omdat het allemaal relatief eenvoudig te bereiden is.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Ze heeft een maandelijkse rubriek in een foodmagazine. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken.


ISBN 9789059567597 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Fontaine | oktober 2017

© Dettie, 22 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER