Non-fictie

Rutger Vahl

http://www.vahl.nl

 

Wally Tax
Leven en lijden van een outsider
Rutger Vahl


Ergens was ik wel nieuwsgierig naar het verhaal van deze muzikant, die bekend werd met The Outsiders, waarmee hij ruige rock maakte en later een nummer schreef waar Lee Towers bekend mee werd, terwijl hij ook nog betrokken was bij de Nederlandse Abba-kloon Champagne, waarvoor hij teksten heeft geschreven. Ik vond het interessant om te weten waarom een muzikant betrokken was bij muziek, waarvan je in zekere zin zou kunnen zeggen dat ze nogal haaks op elkaar staat. Nu is hij niet de enige met een dergelijke switch in z'n muzikale carrière, maar het bleef me toch wel fascineren. Als je leest dat Wally van het levenslied hield en een fan van Johnny Jordaan was, die hij later ook nog heeft geïnterviewd (er staat een foto van deze ontmoeting in het boek), dan is het misschien ook wel te begrijpen.


Rutger Vahl heeft het tragische verhaal over deze muzikant, die enerzijds behoorlijk onsympathiek kon zijn en heel veel mensen geschoffeerd heeft, maar aan de andere kant toch ook wel sympathie weet op te wekken, op een boeiende manier weten te vertellen, zonder de negatieve kanten uit de weg te gaan. Het is ook geen afrekening van een teleurgestelde fan. Ondanks het feit dat Wally heel veel mensen niet altijd even aardig heeft behandeld, bleven ze toch altijd wel een zekere sympathie voor hem houden.


Net als Herman Brood, was Wally Tax een groot deel van z'n leven verslaafd aan drank en drugs. In tegenstelling tot Herman Brood, die een soort nationale troeteljunk werd en met z'n gebruik koketteerde, hield Wally z'n gebruik verborgen. Hij probeerde ook verschillende keren af te kicken, maar uiteindelijk viel hij altijd weer terug.


Wally Tax beschrijft z'n jeugd als gelukkig, hoewel daar misschien nog wel iets op af te dingen valt, als je deze biografie leest. Hij groeide op in een liefdevol huis en z'n ouders hebben hem altijd gesteund, maar z'n Russisch-Oekraïense moeder was geestelijk behoorlijk beschadigd door wat ze in de Tweede Wereldoorlog mee had gemaakt. Z'n vader had ook een verleden in de oorlog en werd later depressief.


Het boek vertelt het verhaal van z'n leven behoorlijk chronologisch en boven ieder hoofdstuk staat een fragment van een song, die voor Wally Tax belangrijk was. Sommige hoofdstukken in het begin overlappen elkaar in chronologisch opzicht en de chronologie wordt een keer onderbroken door een hoofdstuk over het drugsgebruik van Wally en tegen het eind nog een keer door een hoofdstuk over de autobiografie 'Tot hier en dan verder' die Wally samen met Ettie Huizing heeft geschreven.


Het verhaal van Wally is tragisch te noemen, van rijk en beroemd in de jaren 60, tot berooid bij z'n dood in 2005. Daar tussen zitten nog wel wat kleine pieken, maar na het succes met The Outsiders is het toch vooral bergafwaarts gegaan. De vroegtijdige dood van Laurie Langenbach wordt ook besproken en dit was de zoveelste klap in het leven van Wally. Op een gegeven moment kwamen er wel wat reünieoptredens van The Outsiders, maar onder andere door de aftakeling van Wally Tax, waren die misschien toch niet zo'n succes.


In de epiloog van het boek vraagt de auteur zich ook nog af waarom het met Wally Tax mis is gegaan. Oorzaken genoeg, zoals gebrek aan echte begeleiding toen het geld binnenkwam in de tijd dat The Outsiders succes hadden. Te jong om de weelde te kunnen dragen en vervolgens nooit meer in staat geweest om het succes uit z'n jeugd te evenaren


Al met al een mooi boek over een tragisch leven, voorzien van foto's en aan het eind van het boek bij ieder hoofdstuk een toelichting over de bronnen van de verhalen.


ISBN 978 90 388 0043 1 | Paperback | 272 pagina's | NUR 320 | Nijgh & Van Ditmar | april 2015

© Renate, 13 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER