Non-fictie

Peter Berx, Lieven Schreire

Insecten
Het geflipte leven van zespotigen en andere vreemde beesten
Peter Berx Lieven Schreire


Dat dit boek voor een wat jonger publiek is geschreven blijkt al uit de ondertitel en het feit dat het boek is verschenen in een serie met de veelzeggende naam Nerdland.

Na de inleiding begint het boek met het beschrijven van een aantal bijzondere insecten uit onze contreien, zoals het gentiaanblauwtje, waarvan de rups een geur verspreidt, die aan een mierenlarve doet denken. De mieren nemen het beestje dus mee naar hun nest, waar ze het beestje voeren. Als dank consumeert de rups zo nu en dan ook een mierenlarve en door het geluid van de mierenkoningin te imiteren krijgt de rups ook nog eens de beste verzorging.

En dan is er nog een sluipwesp, die weer parasiteert op de rups van het gentiaanblauwtje. De wesp legt het ei in de rups en als de larve uit het ei is gekropen, wordt de rups van binnenuit opgegeten, waarbij de organen tot het laatst bewaard worden, zodat de rups zo lang mogelijk blijft leven. Er zijn ook sluipwespen die dit bij andere rupsen doen, maar de rups van het gentiaanblauwtje is een bijzonder geval omdat deze zich in het mierennest bevindt, waar de wesp zich natuurlijk eerst toegang toe moet zien te verschaffen. Daar mieren niet gesteld zijn op ongewenste gasten, moet de wesp dus een trucje gebruiken. De sluipwesp spuit alles vol met haar nagemaakte mierenalarmstof, waardoor het hele nest in paniek raakt en agressief wordt. Het resultaat is dat de mieren met elkaar gaan vechten, zodat de sluipwesp rustig haar gang kan gaan.
Voorts worden er verschillende insecten met een bijzonder uiterlijk beschreven.


In het volgende hoofdstuk worden wat bijzondere insecten en andere dieren uit de rest van de wereld beschreven. Zo is daar de op Madagaskar levende girafkever, die een lange nek heeft, waar ook nog een scharnier in zit. Op de afbeelding in het boek ziet het diertje er hoogst merkwaardig uit.
En dan zijn er weer de nodige insecten en andere dieren die gebruik maken van een ander insect of rups, door ze in een soort zombies te veranderen, vervolgens dienen ze dan als voedsel voor de jongen, of ze vervullen ongewild een andere taak in de zorg voor de jongen. De natuur is niet altijd even lief, wordt hier maar weer eens bewezen.

Nu de lezer met deze hoofdstukken het boek in is gezogen, komen we bij een praktischer hoofdstuk over het waarnemen van insecten in de eigen omgeving. Zo komt er ook nog een hoofdstuk over insecten die nut hebben voor de mens en een hoofdstuk over de overeenkomsten tussen verschillende soorten insecten.

In het boek staan allerlei dingen die je kunt doen, ook over het zelf houden van insecten, zoals bijvoorbeeld wandelende takken. (Vroeger kwam ik met de bus naar Delft langs een huis waar iemand wandelende takken aanbood.) Het laatste hoofdstuk bevat nog meer dingen die je kunt doen. Verder staan er in het boek allerlei QR-codes, waarmee je filmpjes kunt bekijken. Aan het taalgebruik kun je zo hier en daar wel merken dat dit boek een Vlaamse uitgave is. Sommige uitdrukkingen, zoals: “Over de snelweg vlammen”, komen misschien wat merkwaardig over, maar dat is geen bezwaar. Het is een heel boeiend en interessant boek, waar de insectenliefhebber veel van leert.

Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789463932899 | NUR 910/432 | Paperback | 229 pagina’s | Borgerhoff & Lamberigts | oktober 2020

© Renate 23 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER