Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Detectivehond
illustraties: Sara Ogilvie
tekst: Julia Donaldson


Jos heeft een hond die heel bijzonder is. Ze snuffelt namelijk in het rond, op de stoep, in de tuin en op de grond. Ze ruikt precies waar alles is gebleven en vindt zo alles terug wat is verdwenen.  Dat is voor Jos heel fijn, want hij is een sloddervos. Maar de hond vindt gelukkig alles terug...


Het boek in het bed
en de schoen op de plank,
de beer op de grond,
de bal in de wc.
Detectivehond bracht alles weer mee.

Van dinsdag tot en met zondag speurt en snuffelt Detectivehond alles in haar omgeving af maar de maandag is háár dag. Dan is ze niet te houden, maandag is de allerleukste dag van de week en dan ruikt ze de allerlekkerste lucht die ze kent en dat is de geur van... boeken! Detectivehond mag die dag namelijk mee naar school en dan lezen de kinderen haar boeken voor!

Maar deze maandag ruikt het helemaal anders, de lekkere boekengeur is verdwenen, oei, de boeken zijn gestolen! En dan blijkt hoe goed Detectivehond kan speuren.


Snuf, snuf, snuffel! Op een plank lag een pet.
Die had de boekendief hier vast afgezet.

Ze rook aan de pet, bleef geen seconde meer staan
en ging als de wind achter de boekendief aan.

Detectivehond sleurt Jos mee de stad in, en daar achteraan rent een heel lange sliert schoolkinderen mee, het is een geweldig gezicht. Gelukkig is het geen akelige dief en komt - zelfs voor de dief - uiteindelijk alles weer helemaal goed.

Julia Donaldson kennen we van haar grappige Gruffalo boeken en ook dit verhaal wordt met de nodige humor verteld. Het hele verhaal is verder duidelijk een ode aan het -voorlees- boek.

Sara Ogilvie, bekend van o.a. het fantastische Neushoorns eten geen pannenkoeken heeft van Detectivehond een mooie, trotse dameshond gemaakt. Een hond die onder alle omstandigheden haar damesachtigheid bewaart, maar toch heel speels is.

De combinatie van deze twee prominente dames uit kinderboekenland levert een superleuk verhaal op met net zulke superleuke afbeeldingen.
Het is puur genieten!


ISBN 9789047708711 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | 15 april 2017
Afmeting breedte 28,8 x hoogte 25, 8 cm | Vertaald op rijm door Jesse Goossens | Leeftijd 4+

© Dettie, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Baby Beer
Vingerpopboek
Yu-Hsuan Huang


Ach wat schattig! is je eerste gedachte als je dit babyboekje ziet. In het midden van het boekje zit namelijk een gat waaruit een vriendelijk pluchen berenkopje je aankijkt. Het beertje zit met zijn kleine kontje in het gras en heeft het duidelijk naar zijn zin.

Het lieve kopje kun je laten bewegen door je vinger in het pluchen lijfje van het beertje te steken. Het levert een heel grappige effect op.
Zo zien we het beertje lekker rollebollen door het gras en even later klimt hij over een grote boomstam die op de grond ligt, best knap van zo'n klein beertje. Net zo knap als klimmen in een boom op dappere dagen. We zien op de afbeelding dat een eekhoorntje gezellig met hem mee klimt. Samen met twee vogeltjes snoept hij daarna van de bessen en mama leert hem hoe hij zalmen kan vangen. En dan is het kleine beertje wel heel moe en gaat lekker slapen, in zijn warme, knusse hol, met zijn kopje op zijn pootjes.

De korte tekst is in duidelijke, schreefloze letters afgedrukt.
De pagina's van dit boekje zijn van heel stevig, vier millimeter dik, karton waardoor er weinig kapot kan gaan aan het boekje. De afbeeldingen zijn zonnig gekleurd en speels en vrolijk om te zien. Maar het leukste blijft het lieve berensnoetje dat lekker nieuwsgierig in het rond kijkt. Geheid dat dit boekje een groot succes is bij de kleintjes.

Je kunt ook kiezen voor de vingerpopboekjes over Baby Konijn, Baby Tijger of Baby Olifant.


ISBN 9789463330466 | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Uitgeverij Image Books | april 2017
Afmeting 11 x 11 cm | Ned. tekst: Image Books | Leeftijd vanaf ca 18 maanden

© Dettie, 5 mei 2017

Lees de recensies op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe reuzenpanda
illustraties: ivan & ilia
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


De panda klimt gewoon de boom in
en hangt daar op zijn gemak
lekker even weg te dromen
of te slapen op een tak

als er maar veel bamboe is
vindt hij dat alles top is
en langzaamaan trekt hij weert verder
als de bamboe op is


Wat zien die beertjes er schattig uit, met hun dikke wollige vacht en grappige oogjes! Maar vergis je niet: reuzenpanda’s zijn groot en gevaarlijk, ook al eten ze alleen maar bamboe. Bamboe heeft namelijk stevige stengels en dan moet je goed kunnen bijten. Dat kunnen ze dus.


Ze eten de hele dag door, en kunnen in gevangenschap wel 125 kilo wegen. In een dierentuin worden ze ook ouder, misschien wel 35 jaar. En omdat het bedreigde dieren zijn heeft China, waar de beren wonen, een programma opgesteld om reuzenpanda’s in dierentuinen te houden. Dan krijgen ze hun kostje iedere dag weer vers voorgeschoteld en kunnen ze al hun aandacht schenken aan de voortplanting. Als je weet dat een vrouwtje maar drie dagen in het jaar bereid is om een potje te vrijen, en ze in het wild ook nog in hun eentje rondscharrelen, dan begrijp je wel dat er nog maar zo weinig panda’s in het wild voorkomen. Ook wordt hun leefgebied steeds kleiner. En zo komt het dat in Ouwehands Dierenpark nu twee reuzenpanda’s wonen: Xing Ya en Wu Wen uit China. Ze worden achterin het boek even persoonlijk voorgesteld.

Met allerlei weetjes vertellen Ron en Marianne in een gezellige rijmvorm over deze zeldzame dieren. Ivan en ilia maken er hun speciale illustraties bij: op een getekende achtergrond plakken ze de plaatjes van de dieren, zodat die haast driedimensionaal lijken. En natuurlijk hebben zij een grapje in het boek gestopt. Op iedere pagina staat iets leuks…
Wat ik erg grappig vind is het verhaal over de pandales. Maar wat dat is, dat moet je zelf maar lezen in dit fraaie leerzame boek.
Aan het einde staat de tekst van een pandaliedje, waarvan je de muziek (van André Pouwer) kunt beluisteren op Youtube.


ISBN 9789048836192 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Moon | januari 2017
Afmeting: 22,8 x 22,7 cm | Leeftijd tot 6 jaar

© Marjo, 21 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het timmermannetje
illustraties: Kathleen Amant
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Dit is het timmermannetje
hij timmert elke dag
en vindt het altijd erg fijn
als hij iets maken mag


In de voor de schrijvers zo kenmerkende - rijmende -  stijl wordt met deze tekst het timmermannetje geïntroduceerd. Illustratrice Kathleen Amant maakt hem zichtbaar. Met stoere pet op en echte timmermanoverall aan, zien we de kleine man druk bezig in de timmerkamer van zijn zelfgemaakte huis.
Het timmermannetje heeft alle gereedschap keurig aan haken hangen.


Vandaag gaat hij naar opa, want bij opa is het niet zo netjes.  Opa leest namelijk graag boeken en ze liggen overal, zelfs op de grond. Ons timmermannetje maakt dus gauw een prachtige boekenplank voor opa. Maar dat is nog niet alles, hij timmert ook nog even tussendoor een hok voor opa's nieuwe kippen, een wip voor Tom en Bob en voor oma een bankje bij de vijver.
Het timmermannetje maakt alles! Een boot, een auto een rijplank bij groenteman Jan zodat ook iemand met een rolstoel naar binnen kan, een hek een hondenhok... Jij zegt het, het timmermannetje maakt het.

hij schaaft, hij schuurt - hij vijlt en boort
hij timmert en hij zaagt
hij maakt wat je graag hebben wilt
als je het maar aardig vraagt


En natuurlijk stapt hij na een dag vol getimmer in zijn eigengetimmerde... bed!

Dit kartonboekje zal de allerkleinsten zeker aanspreken. De rijmende tekst is lekker ritmisch dus het leest ook prettig voor. En, de afbeeldingen van Kathleen Amant zijn, met hun aansprekende heldere tinten, zoals altijd een lust voor het (kinder)oog.
Fijn boekje.

Zie ook het inkijkexemplaar

Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels bijna 400 boeken en meer dan 1000 liedjes gemaakt. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789000353064 | Hardcover met ronde hoeken | 16 pagina's | Van Holkema & Warendorf | maart 2017
Afmeting: 17 x 17 cm. | Leeftijd: Tot 5 jaar

© Dettie, 20 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gonnie & vriendjes gaan slapen
Een voelboekje
Olivier Dunrea


Op de voorkant van het boekje begint het al. We zien Gonnie en al haar vriendjes heerlijk slapen in het stro, lekker warm onder een zacht dekentje.
En dat het dekentje écht zacht is kun je voelen! Je wordt gelijk nieuwsgierig naar de rest van het boekje, wat voor dingen zullen we daar nog meer kunnen voelen?

Het verhaaltje begint bij Ollie, die nog lekker aan het rondwandelen is, terwijl iedereen zich klaar maakt om te gaan slapen.


"Wat ben je aan het doen, Gonnie? vraagt Ollie.
'Ik ga naar bed,' zegt Gonnie.
'Maar eerst nog even een slokje water.'


Nu verwachten jullie vast dat er een beetje water in een bakje te voelen is, dat kan natuurlijk niet, dan wordt het papier drijfnat. Maar, we kunnen wèl voelen hoe spiegelglad dat bakje is, het glimt ons helemaal tegemoet. 
Even later ziet Ollie Gijsje lopen, ze heeft haar mooie blauwe laarsjes nog aan. Zij gaat ook zo naar bed, maar wil eerst nog even haar benen strekken, vertelt ze Ollie. Daarna valt ze achter de boom in slaap, de bast van de boomvoelt ruw aan...
Weltrusten Gijsje, zegt Ollie.


Bo eet nog eerst een paar plakkerige wormen, om even later onder het zachte dekentje in slaap te vallen.
Weltrusten Bo, zegt Ollie.


En zo zegt de lieve Ollie iedereen welterusten. Ook tegen Eddie, die in zijn sprieterige hooiberg in slaap valt.
Eindelijk stapt Ollie in zijn eigen zachte bedje.
Welterusten Ollie.

Je ziet het helemaal voor je, het kleintje al in zijn of haar pyjamaatje onder het dekbed en papa of mama die er gezellig op de rand van het bed het verhaaltje voorleest. Je ziet de kleine vingertjes alles aanraken en aaien want het is natuurlijk reuze spannend dat je van alles kunt voelen, vooral die plakkerige wurmpjes zijn heel apart. Maar ook die gezellige hooiberg met zijn rommelige sprietjes is bijzonder om aan te raken.
Een aan het eind van het verhaaltje nemen de glinstersterretjes - die je ook kunt voelen - het kindje heerlijk naar dromenland.
Welterusten kindje.

De Gonnie-boekjes zijn elke keer weer een schot in de roos. De tekst, de toon, de afbeeldingen, de kleuren, alles klopt en is in evenwicht.
Dat je dit keer de oppervlakte van bepaalde attributen kunt voelen maakt het helemaal geweldig natuurlijk. Prima boekje weer.


ISBN 9789025766801 | Hardcover met ronde hoeken | 18 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2017
Vertaald door J.H. Gever | Afmeting 20,4 x 20,4 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 23 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het kleurenmonster
Anna Llenas


Beschrijving:
Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij is helemaal in de war en voelt van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk!
Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent.


Het meisje zegt:
"Je moet de gevoelens uit elkaar halen en
ze allemaal een eigen plek geven. Ik wil je
wel helpen om dat te doen."


Ze heeft een rek met lege potjes staan en die mag het kleurenmonster straks allemaal vullen met een kleur. Maar eerst moet het kleurenmonster leren welke kleur bij welk gevoel hoort. Ze vertelt dat geel de kleur van de blijdschap is en op de afbeeldingen zien we allemaal in vrolijk geel geschilderde vogels, bloemen, blaadjes enz.
Blauw hoort bij verdriet en woede is knalrood.


"Woede is roodgloeiend
en woest als vuur.
Het brandt hevig en is moeilijk te blussen."


Vertelt het meisje onder andere over woede. Zwart is de kleur van de angst maar gelukkig is er ook de kleur groen, die kalmte vertegenwoordigd.

Het meisje geeft alle kleuren/gevoelens een eigen potje en schrijft erbij wat de kleuren betekenen. Zo hebben al die gevoelens nu een eigen plek gekregen, dat is toch veel lekkerder? Maar dan gebeurt er iets... Die kleur kende het meisje nog niet... wat is dat nou? Dus daarom voelde het kleurenmonster zich zo in de war!


Wie het boek De kleur van emoties heeft gelezen zal in dit boek veel daaruit herkennen. De taal in dit boek is anders, meer op een kind gericht. Ondanks dat er enkele delen uit de illustraties van De kleur van emoties  zijn gebruikt, wijken in Het kleurenmonster de afbeeldingen wel af van het eerder genoemde boek. Het grootste verschil is dat er geen pop-ups meer gebruikt worden. Aan een kant wel jammer want de pop-ups waren prachtig maar aan de andere kant wel handiger als je uit het boek wil voorlezen. De afbeeldingen zijn evengoed heel bijzonder zoals je in het inkijkexemplaar kunt zien.


Opnieuw een fraai uitgevoerd boek zoals we van De Vier Windstreken inmiddels gewend zijn.


ISBN 9789051165906 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2017

© Dettie, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fritzi en de razende schoen
Catharina Valckx

Al vanaf de eerste bladzijde krijg je een giecheltje in je buik en die stopt niet meer tot je het boekje uit hebt. Het is namelijk een knotsgek verhaal.

Op de cover zie je al dat het verhaal anders dan andere verhalen zal zijn. Je ziet een vrouw met knaloranje haar - Fritzi - in een beetje lijzige kleren, die een piepklein olifantje draagt. Daarnaast staat een heel boze schoen. De schoen is groter dan het olifantje!

In het boek lezen we dat het Olifantje Poet heet en van plan is een lange wandeltocht te gaan maken. Met zijn rugzakje op, stapt hij kordaat over de weg. Fritzi vindt het maar niets. Poet is nog veel te klein om alleen op stap te gaan. Maar ze krijgt wel gelijk de reiskriebels dankzij Poet. Ze wil er ook wel even tussenuit.

Bij Miranda, een slak zonder huis maar wel twee stoelen, hoort ze dat een razende schoen in de buurt rondloopt. En ze heeft het nog niet gezegd of de schoen komt woedend voorbijrazen. Hij heeft zin om te bijten...
Even later zien ze de schoen achter Poet aan zitten. Fritzi belt gauw de politie. Maar de politieagent is ziek dus sturen ze de warme bakker...


En zo gaat dit humoristische verhaal door. De vondsten van Catharina Valckx zijn uniek in zijn soort. Het verhaal zit namelijk vol absurde wendingen zonder af te zakken naar flauwe simpelheid. De warme bakker speelt overigens nog een grote (helden)rol, vooral in het hart van Miranda. En Fritzi heeft nog steeds zin in een snoepreisje, eh broodreisje...

Ook de cartoonachtige afbeeldingen maken het boek zo komisch, de grote slak en het kleine olifantje vormen een grappige tegenstelling. En de laatste pagina vormt het razend leuke, gniffelversterkende sluitstuk. Geheid dat iedereen begint te lachen.
Lezen dit boek!


ISBN 9789025766832 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2017
Afmeting 18,2 x 25,7 cm | Leeftijd tot 6 jaar

© Dettie, 24 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

14 muisjes verhuizen
Kazuo Iwamura


Kazuo Iwamura is een Japanse illustrator die met name in Frankrijk bekend is om zijn serie over de  Familie Muis (Famile Souris). Als je de beeldschone afbeeldingen ziet, kun je je dat ook goed voorstellen.


Op de eerste twee pagina's maken we kennis met de hele muizenfamilie. Dat zijn opa en oma Muis, mama en papa Muis en hun 10 kinderen, die keurig genummerd en van grappige namen voorzien zijn. Natuurlijk heet de oudste Nestor, nummer drie heet Tertia, nummer 5 is Quintus genoemd, nummer acht, je raadt het al heet Octaaf, nummer negen noemen ze Nona en nummer tien? Die heet...Tinus.  De andere muizenkinderen heten gewoon Sjefke, Katja, Silke en Sam. Het is niet voor niets dat de kinderen zo met nadruk genoemd worden maar dat merken we later pas.


Opa en oma, papa en mama en de 10 kinderen vertrekken die dag bepakt en bezakt naar hun nieuwe woning. Het is af en toe nog een hele klim voor de kinderen en voor de zekerheid houden ze elkaar staart maar vast, dan vallen ze ook niet om, hoewel, één muisje valt wel. 'Kun jij zeggen wie dat is?' wordt ons gevraagd.


Het is nog best een spannende en gevaarlijke tocht. Onderweg komen ze de gevaarlijke marter tegen en moeten ze een brede rivier oversteken maar gelukkig komen ze heelhuids aan bij hun nieuwe huis, een prachtige boom mét een raam! Wie zien één muisje naar buiten kijken, wie is dat?


De muisjes maken er een prachtig huis van, ze helpen allemaal mee. Er worden bedden van bamboe getimmerd, een enorme voorraadkamer gemaakt -  en wie snoept er stiekem? - om al het eten in op te slaan en ze hebben zelfs stromend water vlakbij huis dankzij de nieuwe waterleiding! Na al dat harde werker verdient iedereen lekker eten, en dan... naar bed!


Het is jammer van dit fraaie boek dat de tekst zo enorm statisch vertaald is. Het verhaal slaat daardoor helemaal dood, er zit geen enkele vaart in. Het lijkt qua taal zelfs bijna een verslag of een opsomming in plaats van een kinderboek. Bijv.


"Het huis, de brug en de waterleiding zijn gereed.
Dat hebben we allemaal samen gedaan.
Iedereen deed zijn best."


En dat voor kinderen vanaf 3 jaar! Dat had allemaal wel wat vlotter gekund. Misschien de tekst in het vervolg toch door een goede vertaler - die bekend is met kinderboeken - laten bewerken?


Maar, zoals gezegd, de afbeeldingen zijn prachtig, humoristisch en enorm sfeervol. Vooral de muisjes die met hun kleine rugzakjes op naar hun nieuwe woning trekken zijn vertederend. Ook de zorgzame opa en oma die hard meewerken zijn schattig om te zien met hun beetje kromme lijfjes en brilletjes op. Er valt op elke afbeelding enorm veel te zien, je kunt je er uren mee vermaken. Kortom, wat afbeelding betreft is het echt een geweldig boek, nu de tekst nog...


ISBN 9789044829327 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2017
Nederlandse tekstbewerking Clavis B.V. | Afmeting 29,8 x 21,5 cm | leeftijd 3+

© Dettie, 20 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn papa is een...
Marieke van Ditshuizen


In dit boek zien we twee kinderen die samen met papa de meest spannende avonturen beleven. Papa is natuurlijk de grote held die alles kan.

Het begint gelijk al goed. In een zesregelig rijmpje lezen we dat het meisje heerlijk aan het vliegen is! Ze maakt duikvluchten en stijgt weer op. Dat is natuurlijk helemaal geweldig. En dat allemaal dankzij papa, want...


De motor bromt terwijl ik juich
Mijn papa is een...


En als we de bladzijde omslaan zien we geen papa die zijn dochtertje steeds de lucht ingooit zoals bij het versje het geval is, maar zien we het meisje en haar kleine broertje in een vliegtuigje rondvliegen tussen de meeuwen, (lucht) ballonnen en zelfs een parachutespringer! De haren van het meisje wapperen in de wind en het jongetje zit juichend achter haar. Wat een feest! Papa is een supervliegtuig!

Even later hebben ze met zijn drieën dikke waterpret in de tuin. Papa is deze keer geen vliegtuig maar een heel groot dier.

'Stampe-stampen door het bos
We trompetteren er op los...

lezen we o.a. in het nieuwe rijmpje. Drie keer raden wat voor dier dat is. Op de volgende bladzijde zien we dat dier, midden in de jungle met allemaal andere grote en kleine dieren zoals de vrolijk gekleurde papegaaien, oranje en zwarte aapjes, een slang, vlinders en in de struiken zien we nog de staart van een tijger! Het oerwoud staat vol bloeiende bomen en struiken. Als dat niet leuk is...  Die papa, hij krijgt het toch allemaal maar voor elkaar!

En zo stappen we van de ene fantasiewereld in de andere. De ene keer 'tovert' papa vanuit zijn grote soeppan een drakenbos met een echte draak en kaboutertjes die wonen in paddenstoelen - rood met witte stippen - en jawel, natuurlijk is er ook een piepkleine ridder een een enorme reus...  De andere keer zwiert papa het meisje in het rond, papa maakt er een heuse draaimolen van zoals op de kermis!
Zelfs van het badderen maakt hij nog een prachtig bezoek aan Afrika, met giraffen, zebra's en een krokodil! Die bijt -voorzichtig - in het broertje zijn bil!

Elke keer zien we de werkelijkheid, de kinderen die samen met papa grote pret hebben, en op de volgende twee pagina's wordt die omgezet in een prachtige fantasievol avontuur. Papa kan het namelijk zo leuk maken dat de kinderen het gewoon geloven, dus zitten ze gewoon op de rug van een krokodil, en zeg nu niet dat het niet zo is!
Heerlijk boek dat je met een brede glimlach dichtslaat.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165845 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2017
formaat: 21,5 x 28,7 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 7 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Saar in de lente
Pauline Oud


Het is eindelijk lente. De vogels fluiten en de zon schijnt. Oma en Saar kunnen zelfs zonder jas naar oma's moestuin. Oma wijst onderweg naar de kleine prille groene blaadjes die weer aan de bomen zitten. En Saar weet niet wat ze ziet als ze bij oma's moestuin aankomen, allemaal mooie roze bloemen aan de takken van de appelboom! 'Dat is bloesem,' legt oma uit. Even later mag ze ook nog voorzichtig het nestje met jonge vogeltjes bekijken. Wat zijn ze lief.

Saar en oma hebben samen een heerlijke dag. Oma plant zaadjes en Saar plukt bloemen - zoveel ze wil - in de bloemenwei van boer Koos. Maar bij boer Koos is nog veel meer te vinden dan alleen maar bloemen. Overal zijn jonge dieren. Saar ziet een kuikentje uit zijn ei kruipen en er zijn kleine kalfjes en lieve wollige lammetjes, die Saar mag aaien. Onderweg naar huis komen ze ook nog een moedereend met haar kleintjes tegen die vrolijk in de vijver rondkwaken. Wat een feest.

Thuis bij oma pakt Saar gelijk haar knutselspullen, want als je zoveel ziet, krijg je ook veel ideeën. En dan gaan ze lekker brood eten, met de eieren die ze bij boer Koos gekocht hebben, maar wat is dat? Saar heeft wel een heel bijzonder ei!
En dan... is het bedtijd, wat een heerlijke lentedag was dat!

Pauline Oud heeft de gezellige lentedag feestelijk aangepakt. De lente spat vrolijk van de pagina's af. Overal is er een uitbundige, uitbottende natuur te zien. Ook komt er een heel scala aan lentebloemen voorbij zoals, narcissen, ranonkels, anemoontjes enz. Vooral Saars blije hoofd geeft aan dat alles wat ze onderweg ziet helemaal geweldig vindt. En dan mag ze ook nog knutselen van oma, en wij mogen met haar meedoen!
Achterin het boek kun je namelijk precies lezen en zien hoe Saar een kuikeneierdopje en een zacht schaap in elkaar geknutseld heeft. Je hebt er niet veel materiaal voor nodig en het eindresultaat is heel leuk.
Voorin het boek, gelijk op de allereerste pagina, staan enkele vragen die je tijdens het samen lezen kunt beantwoorden.

De tekst bestaat per twee pagina's uit zo'n 6 tot 9 regels en zijn in duidelijke, middelgrote letters afgedrukt. Het hardcoverboekje heeft stevige pagina's en de afbeeldingen zijn levendig gekleurd. Voor kinderen valt er veel op de afbeeldingen te ontdekken en te benoemen.
Kortom, een leuk, gezellig, voorleesboekje over die heerlijke lente!


ISBN 9789044829884 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2017
Afmeting 26,8 x 25, 5 cm. | Leeftijd 3+

© Dettie, 21 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER