Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Retteketet!
we gaan nog niet naar bed!

Harmen van Straaten


Op de cover én op de titelpagina's zie je het al, het is feest! De dieren springen op het bed, zwaaien met kussens boven hun hoofd, lopen in polonaise door de slaapkamer en ondertussen zingen ze: "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"


Het is duidelijk, ze hebben allemaal nog geen slaap. De grote vrolijke Neushoorn wil wel tikkertje doen en Nijlpaard wil eerst nog heerlijk van de trapleuning glijden. Papegaai zorgt wel dat iedereen ook wakker blijft, hij schettert tussendoor steeds "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"

Daar komt Krokodil en hij is ook nog niet moe.


"Hé!" roept Krokodil. "Zitten jullie je te vervelen?
Weet je wat ik wil? Verstoppertje spelen.
Maar in je eentje is daar niets aan,
dan kan ik beter naar bed toe gaan."

En dát is nu precies wat alle dieren niet willen. Krokodil mag zoeken en de dieren gaan zich verstoppen ondertussen hard zingend: "Wat een pret! We gaan nog lang niet naar bed!"© Harmen van Straaten


En zo gaat het maar door. Elke keer komt een dier kijken wat de andere dieren aan het doen zijn en het wordt steeds vrolijker en gezelliger. En allemaal willen ze niet naar bed. Maar ondertussen beginnen ze toch ook wel moe te worden van al dat gefeest, gezoek, gespring en gezing. Eigenlijk willen ze ondertussen best wel naar bed. Hun ogen zitten al bijna dicht. Maar daar is Panda en hij denkt daar heel anders over en hup daar gaan ze weer, maar wel steeds wat minder feestend en zingend. En dan... komt een jongetje de kamer binnenlopen en is het - gelukkig - uit met de niet-naar-bed-pret. En Retteketet ze racen naar bed!


Natuurlijk is dit voor elk kind een heerlijk voorleesboek voordat ze moeten gaan slapen. Ze herkennen allemaal wel het moment van naar bed moeten terwijl ze - écht, eerlijk waar - nog helemáál geen slaap hebben! En als je dan toch nog even lekker kan keten en spelen is het nóg leuker. Maar het is voor hun dan ook wel moeilijk om toe te geven dat ze eigenlijk ondertussen best wel moe zijn... en stiekem toch wel naar bed willen. En dit verhaal helpt ze daar een beetje bij.
En wat is er dan fijner dan nog héél even wakker te mogen blijven omdat papa of mama dit vrolijke bijna-slapen-gaan boek gaat voorlezen...


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978902587497 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2018
Afmeting 30,1 x 24,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altTrol
Tineke Lemmens & Margot Senden


Als je dit boek openslaat verwacht je niet de tekst zoals die op de eerste pagina staat:


‘Trol is groot.
En grauw.
En grof.

Alles om hem heen is groot.
En grauw.
En grof.’


Dit verwacht je niet omdat het wezen dat je aankijkt vanaf de omslag helemaal niet somber overkomt. De kleuren waarmee hij en de wereld om hem heen getekend zijn, zijn groenig-grijs, en Trol lijkt een zeer aaibaar ‘dier’ te zijn: met zachtogende haartjes, en zijn ogen, stralend blauw, hebben een zachte lieve oogopslag. Dat pluimpje op zijn kop maakt het helemaal af!
Maar het is duidelijk: Trol vindt zijn wereld helemaal niet mooi en vrolijk. Hij lijkt dat leuke vlindertje dat boven zijn hoofd fladdert dan ook niet te zien. Wel ziet hij ineens een pluisje, licht, en fijn en klein. Dat pluisje trekt zijn aandacht, maar omdat Trol zo groot en log is, verdwijnt het pluisje onder zijn voeten. Zijn verdriet is groot, maar er is geluk bij een ongeluk: het is de aanzet tot een prachtige wereld. De wonderen blijken de wereld nog niet uit, en Trols wereld wordt kleurrijk en vrolijk.

Het verhaal wordt vooral verteld door de illustraties, de tekst lijkt bijzaak. Een mooie gelegenheid dus om met een kind over de afbeeldingen te praten. Wat zie je, wat gebeurt er? Waarom huilt Trol? Waarom is hij vrolijk? Een boek over tegenstellingen, over optimisme, dat laat zien dat je je niet meteen moet laten leiden door wat je op dat moment ziet. Er is hoop op verandering.


Tineke Lemmens (Utrecht, 1968) studeerde fotografie en grafische vormgeving aan de kunstacademie in Den Haag. Nu is zij zelfstandig grafisch vormgever en illustrator en illustreerde eerder Judith en de eilanddieven en Floors gouden vingers van Adrian Verbree (uitgeverij De Vuurbaak). Zeemist is haar debuut bij Lemniscaat.


Margot Senden
(1968, Kerkrade) ging in eerste instantie naar het conservatorium. Maar toen bleek dat ze tekenen toch leuker vond volgde een studie illustratieve vormgeving. Ze werkt als grafisch vormgever en illustrator en ze wil graag een bekende kinderboekenillustrator worden.
http://margot.moart-design.nl

ISBN 9789044832112 | Hardcover | 28 pagina's | Clavis | februari 2018
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 20 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Op zoek naar het begin
Joke Eikenaar


Als je lekker in het meer staat de badderen en je ontdekt ineens dat je je handdoek vergeten bent is dat behoorlijk vervelend. Dat overkomt Ridder Pepijn. Maar gelukkig ziet hij een handdoek liggen, denkt hij... Maar het is dan wel een enorme handdoek! Er komt geen eind aan!
Natuurlijk is het geen handdoek maar de enorme lap stof is wel handig voor Pepijn. Hij kan zich daarmee wel afdrogen.
Nieuwsgierig als hij is, gaat hij samen met zijn paard op pad om het begin van die lap te vinden, dan kan hij de lap terugbrengen. Want hij is wel een échte ridder en ridders zijn dapper en vriendelijk en hoffelijk. En het lijkt hem ook wel een heel leuk avontuur en toevallig is hij gek op avonturen.


© Joke EikenaarHij komt eekhoorntjes tegen die hij gezellig glijbaantje ziet spelen met de lap, maar het eind van die enorme lap is nog lang niet in zicht. De lap kronkelt over het gras, hangt in de boom, zwiert over de brug en nog steeds ziet Pepijn niet waar de lap eindigt. Ondertussen komt hij van alles en iedereen tegen. En je bent ridder of niet dus als iemand de lap gebruikt dan snijdt hij dat stuk gewoon af, een stukje meer of minder maakt niet uit bij zo'n enorm stuk stof. En zo houden twee kinderen bijvoorbeeld hun tentje. De charmante ridder maakt er zelfs nog even gauw een raam in met zijn stoere zwaard.
En dan, eindelijk... ziet hij waar de lap begint en bij hoort. Dát is nog eens leuk!


Zoals altijd weet Joke Eikenaar uitstekend en met veel humor gelijk de toon te zetten. Ridder Pepijn is een vrolijke ridder met flair en dat blijft het hele boek zo.  De afbeeldingen, eveneens door Joke Eigenaar gemaakt, zijn fris met grappige details, zoals de twee elegante bloempjes in de staart van het verder bonkige stoere paard of de egel die prachtig zijn stekels door de lap heen steekt, of de twee eekhoorns die het schimmenspel van de ridder en de draak spelen...
Dat soort dingen maken de boeken van Eikenaar zo aantrekkelijk. Gewoon kopen en genieten!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165876 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2017
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 15 maart 2018

Lees de rreacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fruitfeest met Sophie
Gerda Muller


Sophie woont in Frankrijk in een stad en mag vaak bij tante Emma en oom Max logeren op het platteland. Dat vindt ze heerlijk vooral omdat ze dan samen met haar neef Milan allerlei lekkere dingen uit de tuin kan verzamelen.
Milan is een vrolijke  grappenmaker en vertelt haar allemaal leuke dingen over het fruit dat ze plukken. Ze verzorgen ook een geweldig kersenfeest voor de vrienden van Milan, er wordt gegeten en gezongen en iedereen heeft het enorm naar zijn zin.


Maar halverwege de logeerpartij belt Sophie's vader, ze gaan verhuizen naar Zuid-Frankrijk vertelt hij. Voor Sophie best wel moeilijk maar voor ons als lezer wel heel leuk, want bij het nieuwe huis is een grote tuin met een boomgaard. Daardoor komen we heel veel te weten wat er allemaal groeit en bloeit.
Gelukkig heeft Sophie gelijk contact met Julia het wat oudere buurmeisje. Ze werken samen graag in de tuin, waar de sinaasappels en olijven aan de bomen groeien, de meloenen liggen te rijpen en de druiven heerlijk in de zon hangen zodat ze lekker zoet worden. Maar ook hebben ze vijgen, kweeperen en nog veel meer.

Julia, die op de landbouwschool zit, weet heel veel over alles wat er in de tuin te vinden is en dat vertelt ze ook allemaal. Daarnaast lezen we hoe je alles het beste kunt oogsten, er zijn zelfs speciale stokken om bijvoorbeeld vijgen te plukken. Natuurlijk weet Julia ook wat je allemaal kunt maken van al dat lekkers uit de tuin, zoals siroop, jam maar ook gepofte kastanjes en nog véél meer.

En dan is er op school ook nog iets leuks, de kinderen uit Sophie's klas gaan een tentoonstelling maken over verse en gedroogde vruchten en noten die in de supermarkt te vinden zijn. Goed idee van de juf! Daardoor weten ze gelijk uit welk landen alles komt,  hoe het allemaal groeit en wat er met al die heerlijke dingen gedaan kan worden. De kinderen moeten zelf hun teksten bij 'hun' vrucht of noot maken en dat kunnen ze goed! De tentoonstelling is een groot succes.

Dit alles wordt ons niet alleen verteld maar ook getoond in de mooie, kleurrijke afbeeldingen van Gerda Muller.

Het spreekt voor zich dat het een leerzaam boek is, maar gelukkig niet saai. We leren niet alleen over fruit en noten maar ook hoe ze verspreid worden, welke dingen (o.a. bessen) vogels heel lekker vinden, hoe een bloem in elkaar zit en hoe ze bevrucht worden door de bijen.
Kortom, een superboek dat veel kinderen (en juffen en meesters) zal aanspreken!

Zie ook het inkijkexemplaar


Gerda Muller (1926) werd geboren in Naarden. Ze kreeg haar opleiding op de Rietveldacademie in Amsterdam en op de École Etienne te Parijs. Ze illustreerde en schreef ruim 120 kinderboeken, die in veel landen zijn uitgegeven. Sinds 1953 woont ze in Parijs.


ISBN 9789060388396 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2018
Afmeting 30,4 x 28,5 cm | Vertaald door Maaike Dudok de Wit-de Waal en Paula Vink | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

100 kusjes voor het slapengaan
Mack


Op de eerste tekstpagina van dit zacht aanvoelende boekje, stelt het gele Kuikentje zich voor en vertelt waar ze goed in is en dat is... kusjes geven! Daarom geeft ze elke avond alle dieren een nachtzoentje. En de kleine 'lezertjes' mogen met haar mee op pad.


Verwacht nu niet dat het kuikentje bij een boerderij woont en ze alleen het paard, de poes, het varken en de geit kusjes geeft... Die zijn er ook wel maar het eerste dier dat een nachtkusje krijgt van Kuikentje is... een krokodil! We zien hem eerst nog lekker in het water dobberen, maar dan roept Kuikentje hem, geeft een nachtkusje en daarna valt de krokodil  lekker in het gras in slaap. 
En zo vertelt Kuikentje aan iedereen die ze tegenkomt dat het bedtijd is. Ze geeft stuk voor stuk een nachtzoentje en alle dieren slapen daarna heerlijk.


Wat is daar nou leuk aan? kun je denken. Nou, heel veel! Want bij elk dier wordt een ding verteld wat specifiek bij dat dier past. Zo lezen we bij de schildpad.


De schildpad heeft het zwaar.
Hij loopt al de hele dag met het schild op zijn rug.
Zo is het genoeg, hoor schildpad.
Leg je kopje maar neer
en doe je oogjes maar dicht.


Daarbij zien we links de schildpad rondstappen en rechts ligt hij te slapen, met zijn lieve kopje op de grond. Kuikentje geeft hem een kusje.


De kikker springt met een plons in het water.
Het is bedtijd, kikkertje!

Natuurlijk krijg je een kusje.


De kikker en Kuikentje zitten alle twee op een lelieblad. We zien de kikker heel soezerig en dankbaar 'Kwa-ak' zeggen.


En zo zien we de olifant spatteren in het water, de eekhoorn nootjes knabbelen, de papegaai kwebbelen, de konijntjes spelen, de hond kluiven, de pinquin van ene ijsberg roetsjen enz. En allemaal krijgen ze een welterustenkusje van Kuikentje.


De afbeeldingen zelf zijn eenvoudig en de dieren zijn goed herkenbaar en met hun eigen karakteristieke vormen weergegeven.
Kortom, Mack heeft opnieuw een erg leuk en leerzaam boekje afgeleverd.


Over de auteur:
Mack werd op 16 maart 1960 in Den Haag geboren. Hij studeerde van 1995 tot 2000 grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag en werkte aanvankelijk als journalist en copywriter. Sindsdien is hij zelfstandig vormgever, tekstschrijver en illustrator. Hij is een grote fan van Matisse, Dick Bruna en Rothko.
Met zijn boekjes probeert hij kinderen op een grappige manier iets te leren. Als hij een pinguïn tekent, dan gaat het er niet zozeer om hoe mooi het dier is of hoe goed hij kan zwemmen. Wat hij vooral wil laten zien is hoe zakkig hij op het ijs staat en hoe grappig hij loopt. Pas als kinderen lachen, is Mack tevreden.
Bron: Clavis


ISBN 9789044831566 | Zachte cover met ronde hoeken| 64 pagina's | Clavis | januari 2018
Afmeting 16,6 x 16,6 cm | Leeftijd 1+

© Dettie, 16 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De nacht van de vallende ster
illustraties: Jenni Desmond
tekst: Amy Hest


Nijn en Hond hebben alle twee een prachtig huis aan een groot meer.
Het huis van Nijn is blauw en ook al staat het in het groene gras, toch heeft Nijn ook nog een tuintje op zijn dak gemaakt en boven zijn voordeur zijn twee grote konijnenoren geschilderd. Op de deur staat met grote letters Privé.
Het huis van Hond is prachtig rood en in de tuin bloeien rode bloemen, staat een rode stoel, de gieter is natuurlijk ook rood en zelfs de trui van Hond is... wit... met rode strepen! Op de voordeur van Hond staat met grote letters Niet Storen.


Iedere ochtend kijkt Nijn eerst even door
het hoge gras en het hek naar Hond.


En iedere ochtend kijkt Hond eerste even
door het hek en het hoge gras naar Nijn.


Ze zeggen geen van beiden: 'Hallo'. Of:
'Hoi'. Of: 'Leuk om je te zien.'


En zo wonen Nijn en Hond heel lang naast elkaar, gescheiden door het hek van de tuin. 's Avonds kijken ze wel eens naar elkaars verlichte raam, maar verder leven ze hun eigen leventje. Nijn drinkt zijn chocomel en Hond knabbelt lekker aan zijn koekjes.
Maar dan... op een nacht gebeurt het... Toevallig kunnen ze alle twee niet slapen, toevallig zitten ze alle twee buiten, toevallig valt er een ster... en dan mag je een wens doen. Ze kijken elkaar aan. Maar Nijn en Hond zeggen nog steeds niets...
Eenmaal weer binnen kunnen ze nog steeds niet slapen. Ze weten best wel wat ze eigenlijk wensen...


Een hartverwarmend boek zowel in beeld als taal over de toevoegende waarde van vriendschap. Ook al heb je het alleen prima naar je zin dan kan het evengoed heel fijn zijn om een goede vriend te hebben waar je mee kunt eten, praten, lachen en nog veel meer.
Fijne sfeer, fijn verhaal, fijn boek.


ISBN 9789047709626 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2017

© Dettie, 24 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Drop het stoute eendje
Catharina Valckx


Vanaf de cover kijkt ons een eendje aan dat duidelijk boos is.
Dat eendje is Drop en iedereen vindt hem schattig en daar heeft hij nu eens helemaal genoeg van. Daar moet iets aan gebeuren. Hij wil niet meer schattig zijn maar stout!

Hij stapt vastberaden op mevrouw geit af en vraagt:


"Wiesje, vind jij me schattig?
'Natuurlijk, Dropje, dat weet je toch? Ik vind je een echte
schattenbout! Waarom vraag je dat?
'Daarom ,' zegt Drop

En dan... bijt Drop keihard in de poot van mevrouw Geit. Natuurlijk is ze daar niet blij mee en roept 'Au! Wat doe je nou? Je bent stout!' En dat is precies wat Drop wilde horen! Eindelijk is hij nu eens niet schattig maar stout!

Om het aan iedereen te laten weten dat hij stout is, stampt hij het zandkasteel van Guus Konijn in elkaar, zegt hij tegen Stoffel de Pony dat hij stinkt naar rotte vis en poept hij expres op mevrouw Koe haar hoofd. Zo! Nu weet iedereen dat hij stout is! Nu kan hij vrienden worden met de vreselijke Brullo de pad, maar die is nog veel erger dan Drop en wil bovendien helemaal niets met Drop te maken hebben! 'Donder op!' zegt Brullo gewoon. Tja, daar zit Drop dan. Met wie zal hij gaan spelen?


Maar ja, als je zo stout bent dan wil niemand meer vriendje met je zijn, laat staan met je spelen. Daar had Drop even niet aan gedacht.
Gelukkig wil Noenie het lieve Miertje wél met hem spelen en ze mag op zijn rug mee de vijver in. Best leuk, totdat ze zegt dat Drop echt schattig is... Bah! Dát wil hij helemaal niet en nooit meer horen! Hij is stout! En dat zal Noenie weten ook...
En nu is Noenie ook boos, of is ze écht heel lief?


Het verhaal doet me denken aan het gedicht Ik ben lekker stout van Annie M. G. Schmidt.  Ook daarin gaat het over een opstandig wezentje, net als Drop. Beiden zijn het gewoon even zat om aldoor maar braaf en lief te zijn. Want ze moeten zoveel en het is ook vervelend als iedereen je steeds maar schattig vindt, dan wil je wel eens wat anders. Dan wil je even heerlijk uit de band springen en de boel gaan provoceren!

Voor kinderen is het natuurlijk heerlijk om over zo'n lekker opstandig eendje te lezen. - Drop doet ook écht stoute dingen. - Ze zullen ook best wel even oooh roepen van griezelschrik als Drop in het been van Wiesje bijt, maar stiekem is het ook wel weer grappig dat hij op mevrouw Koe haar hoofd poept.
Dat Drop zo'n opstandige bui heeft, zullen kinderen ook wel herkennen en het boekje geeft ook aanleiding tot vragen daarover. Misschien gaan kinderen wel spontaan hun eigen opstandige verhaal vertellen. Maar dat het stoute gedrag ook zijn keerzijde heeft, wordt ook niet uit de weg gegaan en zo ontstaat er uiteindelijk een mooi evenwicht.


Opnieuw een perfect boek van deze unieke illustratrice/schrijfster.


ISBN 9789025768843 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | januari 2018
Afmeting 27,2 x 20,6 cm. | Leeftijd 3+

© Dettie, 20 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk eens. Hoe lief!
Deeltje 8 uit de 'Kijk eens serie
Liesbet Slegers


Ja, dat zou je wel tegen mensen willen zeggen als je hen dit boekje laat zien... 'Kijk eens. Hoe lief!'
Het boekje is namelijk erg aantrekkelijk vormgegeven en de afbeeldingen zijn vrolijk en helder, maar het allerleukste is dat je de hardkartonnen pagina's kunt uitschuiven. De pagina én de afbeelding wordt daardoor een stuk breder!


Je ziet dus bijvoorbeeld eerst een lief beertje dat lekker in het gras ligt. Gevraagd wordt of hij helemaal alleen is.
'Nee hoor. Kijk eens' zegt daarop het beertje en als je de pagina uitschuift zie je dat het waar is wat beertje zegt, zijn vriendje ligt namelijk lekker warm tegen hem aan.

En zo wordt op elke pagina gevraagd of het dier op het plaatje alleen woont, of speelt, of zwemt. En steeds is het antwoord Nee hoor. Kijk eens!
Op het allerlaatste plaatje loopt een kindje. Opnieuw wordt de vraag gesteld en het antwoord gegeven:


Ben je alleen?
Nee hoor.
Kijk eens!


en dat klopt ook weer! Want als je de pagina uitschuift ze je een meisje dat het kindje (een jongetje) een mooie bloem geeft.


De herhaling van de vraag en het antwoord werkt natuurlijk aanstekelijk. Een kind kan zo meedoen en gaat vast van tevoren al roepen Nee hoor. Kijk eens!
Het is ook lekker spannend wat voor plaatje er tevoorschijn komt als je de pagina uittrekt.
Zelf vind ik het konijntje het allerleukste die allemaal kleine konijntjes bij zich blijkt te hebben. Maar de vissen die elkaar waterkusjes geven zijn ook wel héél lief om te zien.

Kortom, een lief boekje voor die lieve allerkleinsten.


ISBN 9789044830675 | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2017
Voor peuters vanaf 18 maanden

© Dettie, 19 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Slaap als een tijger
illustraties: Pamela Zagarenski
tekst: Mary Logue


Al bij het zien van de cover snap je dat dit een bijzonder boek is. De koningstijger (met kroontje op zijn kop) ligt te ronken met de pop van het koninklijke meisje in zijn poot. Het meisje zelf ligt heerlijk naast hem met haar tijgerknuffel in haar armen te slapen. Maar voor het zover is lezen we het verhaal over het meisje dat niet wilde gaan slapen...

Het prinsesje woont in een plaats waar alles letterlijk op rolletjes loopt, zelfs de tijger heeft wieltjes onder zijn poten. Het meisje stept met haar koninklijke kroontje en al door de straten naar huis want het is bedtijd.

'Ik ben niet moe,'
zei ze tegen haar moeder.


'Ik heb geen slaap,'
zei ze tegen haar vader.


Misschien gaat het bij prinsesjes altijd zo, maar haar vader en moeder worden niet boos, integendeel. Heel liefdevol zeggen ze dat het niet erg is maar vragen wel of het meisje haar pyjama alvast  wil aantrekken. Dat doet ze...  'Ik ben nog klaarwakker' vertelt het meisje.
Haar papa en mama, die zich ook op rolletjes voortbewegen, zijn echter wel slim, ze laten het meisje met rust, ze mopperen niet, ze dwingen niet, ze zeggen alleen steeds dat het meisje ondertussen alvast wel een paar dingen kan doen. Zelfs als het meisje schoongewassen in bed ligt hoeft ze niet te gaan slapen.
En het meisje maakt er dankbaar gebruik van, ze rekt de tijd met allerlei vragen zoals: Gaat iedereen slapen? Slapen walvissen ook? en vleermuizen en slakken ook?
Telkens geven haar ouders rustig antwoord. Op het laatst vertelt haar koninklijke mama over de tijger, die van slapen groot en sterk wordt...


Als haar ouders weg zijn, nadat ze haar verzekerd hebben dat ze wakker mag blijven, fantaseert het meisje dat zij net als al die besproken dieren is en neemt hun slaaphoudingen aan... Je zou er slaap van krijgen!

Niet alleen het originele verhaal, maar ook de prachtige, modern aandoende afbeeldingen dragen bij aan het bijzondere van dit boek. Er zijn voor die afbeeldingen verschillende technieken gebruikt; 'geschilderd op een houten ondergrond en bewerkt met de computer' zoals we voorin het boek kunnen lezen. Ze zijn in mooie, warme tinten gemaakt en niet zo doorsnee en zoet-liefelijk als afbeeldingen in kinderboeken kunnen zijn, maar evengoed zijn ze toch érg aansprekend. - Leuk detail is dat de moederkoningin steeds met het boek 'De kleine prins' onder haar arm loopt. -
Kortom, een fijn voor-het-slapen-gaan voorleesboek voor alle lieve kleine, al dan niet, prinsjes en prinsesjes onder ons.


ISBN 9789060388464 | hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Christofoor | januari 2018
Afmeting 28 x 22,8 cm | Uitstekend vertaald door Bette Westera | leeftijd ca. 4+

© Dettie, 12 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER.

 

Pippa en Pelle in de lentetuin
Daniela Drescher


De lente kleurt de bomen groen,
maar in de tuin is veel te doen.
Pelle spit de aarde fijn,
Pippa zaait de zaadjes klein.


Deze tekst in dit hardkartonnen boekje is afgedrukt op een heerlijk zonnige afbeelding waar de lente in al zijn hevigheid begonnen is. Het kabouterstelletje Pippa en Pelle zijn lekker bezig in de tuin, de mol kijkt toe, een mier scharrelt rond, een vlinder fladdert vrolijk in de lucht en enkele bloemen bloeien al. Zelfs de grootste chagrijn zou van deze afbeelding vrolijk worden.


De volgende twee pagina's doen niet onder voor de eerste twee. De narcissen en tulpen staan in al hun glorie te bloeien, Pippa en Pelle geven de plantjes water, een rupsje knabbelt van de blaadjes van de radijsjes.


En zo gaat het door. Pippa en Pelle hebben het even later druk met oogsten. Pippa gebruikt haar schort als mand en die ligt al helemaal vol met prachtige rode aardbeien. Een slakje vindt ze ook heel lekker en het lieveheersbeestje vliegt net weg, op weg naar de volgende tuin.
We volgen de kabouters in hun bezigheden. De tuin wordt steeds fleurig en kleuriger. Het is gewoon een paradijsje geworden en dat vinden Pippa en Pelle ook!


Als je dit boekje uit hebt, heb je het gevoel dat je even lekker in de zon hebt gezeten, zoveel warmte spat er van de bladzijden af.
Het kabouterstel is schattig om te zien met hun vrolijke kleren en mooie rode puntmutsen. Ook de tekst op rijm is leuk en leest heel prettig voor.


Kortom, een boekje dat jong en oud helemaal in de lentestemming brengt.


ISBN 9789060388372 | hardcover met ronde hoeken | 12 bladzijden | Uitgeverij Christofoor | januari 2018
Afmeting 15,3 x 18,0 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 16 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fladder, fladder, vleermuis
Daniel Kratzke


Een Pixie boekje (10 x 10 cm) op rijm over een jongetje dat 's nachts bij volle maan lekker aan het rondvliegen is met een vleermuis. Ze zwieren samen in het rond. Onderweg krijgen ze o.a. een tijdje gezelschap van een heleboel vuurvliegjes en even later zien ze een kat verwonderd kijken naar het stel.
Als ze moe zijn gaan ze even 'opsekop'  hangen tot ze weer uitgerust zijn.
Maar het jongetje vindt het soms ook wel een beetje griezelig zo in het donker.


Vleermuis stop! Zie jij dat ook?
Die boom daar lijkt zo net een spook!
Ik voel me een beetje bang en klein...
't Is maar goed dat we hier samen zijn.


Frappant is wel dat het jongetje op de volgende bladzijde met een spook aan het spelen is!

Het verhaaltje is aardig maar niet spannend. Het kabbelt een beetje voort. Mogelijk kan dat ook aan de vertaling liggen, want daar waar Daniel Kratzke in mooi rijmend en ritmisch Duits het verhaal vertelt, is het eindrijm in het Nederlands soms wat vergezocht en zijn de zinnen niet altijd even mooi. Het verband van het verhaal raakt zo wat zoek. Met het ritme zit het gelukkig wel goed. Toch is het altijd jammer als een vertaling wat afbreuk doet aan het origineel, hoewel het natuurlijk wel erg lastig is om rijmende korte teksten goed te vertalen.
De afbeeldingen zijn vriendelijk en voornamelijk in grijstinten, met als kleuraccent de pyjama en cape van het jongetje.

Persoonlijk vind ik het een van de mindere boekje uit deze serie, maar het kan niet altijd feest zijn natuurlijk.


Dit boekje is er een uit de Pixiboeken serie. Pixi-boekjes zijn speciale miniprentenboeken (10 x 10 cm) die voor een miniprijsje te koop zijn. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur.  Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Dit boekje is er een uit de Pixie serie 06 griezelen.


ISBN 9789050652438 | Paperback | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2017
Vertaald door Merel de Vink | Afmeting 10 x 10 cm | Nr. 044 | leeftijd 4+

Dettie, 28 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER