Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Melk - Appel - Honing
Ingela P Arrhenius


Ingela Peterson Arrhenius is een Zweedse illustrator. In haar werk is haar voorliefde voor de kleuren en stijl van de  jaren '50 en '60 te herkennen. Verder hebben al haar boeken hebben iets speciaals. De ene keer gebruikt ze pop-ups om haar onderwerp sprekender te maken. De andere keer voegt ze lapjes vilt toe om bijvoorbeeld dieren achter te verstoppen of heeft ze retro-achtige dierentekeningen op bijna posterformaat gemaakt. Ook de door haar geïllustreerde uitklapbare winkelstraat (in totaal 260 cm lang) is geweldig. Ik ben dan ook groot fan van haar werk.


En nu heeft ze weer iets anders bedacht. Winkeltje spelen met boeken! Ofwel boeken in de vorm van een pak melk, een appel en een pot honing! Het boek is wel
De boeken voelen fijn aan want de cover en de bladzijden zijn van stevig schuim. Bovendien kun je de boeken goed rechtop zetten - ze zijn 4 cm dik! - zodat je ze echt als winkelmateriaal kunt gebruiken.


In de boeken lees je alles wat je wilt weten over de appel, melk of honing.
We kunnen bijvoorbeeld in het honingboek lezen hoe honing smaakt, maar ook hoe het gemaakt wordt en wat voor lekkers je met honing kunt maken. Het is opmerkelijk met hoe weinig woorden Ingela P Arrhenius een heel duidelijke uitleg weet te geven.


En zo gebeurt het ook met de appel en het pak melk.
Het appelboekje leert ons waar appels groeien, dat er veel soorten appels zijn, hoe ze van de boom in de winkel komen en opnieuw wat voor lekkers, zoals appeltaart, je van appels kunt maken.
Het melkboek geeft weer waar de melk vandaan komt, inclusief de (moeder)melk voor het kindje en o.a. de verschillende soorten melk en nog veel meer.
Kortom, het zijn superleuke 'winkelboekjes' waar je ook nog eens wat van leert!


ISBN 9789025774605 (appel) ISBN 9789025774585 (melk) ISBN 9789025774592 (honing) | 10 pagina's van schuim | Gottmer | mei 2021
Formaat: verschillend | Leeftijd vanaf 18 maanden

© Dettie, 15 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER

 

Hond vs. Kat
Illustraties: Barbara de Wolf
Tekst: Barbara Jurgens


Als de baasjes er niet zijn ligt Hond lekker op de bank. Gelukkig heeft hij goede oren, hij is er op tijd af om naar de deur te rennen als ze thuiskomen.
Hond is blij als Papa, Mama, Zus en Broer er weer zijn!
Of hij zo blij is met wat ze deze keer bij zich hebben, nou, eigenlijk niet.
Als hij nieuwsgierig gaat kijken, begint het er al mee dat iets hem over zijn neus krabt! Wat hebben ze nu toch meegenomen?
Een wollig schepseltje met ogen als felle lampjes, en dat ding krabt!


‘Dit is Kat’, zegt Zus. ‘Ze is nog een baby, een poezenbaby.’


Vanzelfsprekend is Hond daar niet blij mee. Hij is zelfs jaloers, want dat beest krijgt nu alle aandacht.
De baasjes vergeten zelfs Hond uit te laten! En als hij dan in huis plast krijgt hij op zijn donder!
Het leven is helemaal niet meer zo leuk! Kat haalt allerlei streken uit en Hond krijgt straf.


En dan, op een dag, ontdekken Hond en Kat dat ze elkaar ook kunnen helpen…


Heerlijke voorleesverhalen over het leven van kat en hond, die best vrienden kunnen zijn. Hun avonturen zijn heel herkenbaar, wie huisdieren had of heeft, denkt vaak: ja, zo is/was het!
Een kat die het gekke uurtje heeft. Een kattenluik dat de klein is voor de hond. Een kat die een vogel vangt en mee naar binnen neemt! Kinderen die niet geleerd hebben hoe ze met dieren om moeten gaan (nee, dat zijn niet Broer of Zus, maar wel hun vriendjes) en nog meer herkenbare situaties. Bijvoorbeeld als er aan tafel geknoeid wordt en de dieren onder die tafel zitten te wachten. Hond wordt naar buiten gestuurd.


‘Maar het regent!’ protesteert Broer.
‘Dan gaat hij een uurtje in het schuurtje.’ Papa neemt Hond mee naar buiten. Hond kijkt nog een keer spijtig om. Hij had het ook liever anders gewild.
Broer en Zus en Mama blijven stilletjes achter aan tafel. Ze vinden papa wel erg streng.
Maar dan gebeurt er iets vreemds. De karbonade die op Papa’s bord lag, beweegt!’


Ha, ha, wat zou daar gebeuren!??

Voorlezen wordt reuze leuk, maar vergeet vooral ook niet naar de illustraties van Barbara de Wolf te kijken. Die zijn heel apart. Kijk maar op haar site:
https://www.barbaradewolf.nl

Barbara Jurgens is behalve docent ook acteur en scenarist, schreef tv-series als Fort Alpha en Keyzer & de Boer. Ook maakte zij een jeugdfilm Vechtmeisje.
Hond vs. Kat is haar vierde jeugdboek.


ISBN 9789048859078 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2021
Voor te lezen aan kinderen van 4 tot 7 jaar

© Marjo, 12 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar is Ollie?
Anton Setola

In een frisgroen parkje zijn Mabel en Charles aan het spelen. Maar waar is hun vriend Ollie gebleven? Hij was er toch net ook?
Aan het kind de taak om Ollie te zoeken. Die is heel goed in verstoppen!


Zo is op iedere pagina die je openklapt niet meteen zichtbaar waar Ollie is. Niet als Charles op ruimtereis gaat, geen Ollie.
En ha, dat vinden we niet vreemd: ook als er afgewassen moet worden is Ollie nergens te zien!
Het is de bedoeling dat je een bepaalde actie uitvoert. Dat is op iedere pagina anders, en dat is bijzonder! In de meeste interactieve boeken zijn het of flapjes, of treklabels. In dit boekje is het van alles, het kind zal even goed moeten kijken en onderzoeken hoe het nu zit.


De jongste kinderen zul je waarschijnlijk even moeten helpen. Dat geldt ook voor de volgende zoekopdrachten. Maar dat hebben die kleintjes vast zo door!
De kleuren van de paginavullende afbeeldingen zijn fris, met primaire kleuren. Er zijn veel details te zien, zodat je als voorlezer nog veel meer interactie kan hebben met het kind: kleuren benoemen, attributen zoeken.
En nee, Nederlandse kinderen kennen Ollie waarschijnlijk niet.


Behalve deze ontzettend leuke boekjes zijn er ook filmpjes die je kunt bekijken:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/ollie (je moet je wel aanmelden)

https://www.ollieserie.be/

Daarbij staat: De reeks bestaat uit 52 afleveringen van 4 minuten. Het zijn verhaaltjes over verwondering, schoonheid, alleen zijn, de waarde van vriendschap.


Ollie is een productie van het Gentse productiehuis Lunanime. Belgisch animator Anton Setola (Jazzed, De kakkerlak en de zee) heeft de serie bedacht, ontworpen en geregisseerd. Sound design en muziek werden gemaakt bij Storyline Studios in Noorwegen en muzikant Kjetil Schjander Luhr componeerde de originele muziek. De serie is geschreven door Anton Setola, An Vrombaut, Shannon George, Kristina Yee, Emma Hogan, Jason Tammemagi, Dee Roycroft en Sally O’Sullivan. De animatie is verzorgd door StudioLumiere en Daily Madness studios.


Anton Setola is een Gentse animator. Hij studeerde aan het KASK en maakte heel wat animaties voor reclame en series. Voor Lunanime (deel van Lumière) werkte hij een animatieserie rond figuurtje Ollie uit.
Ollie werd trouwens dit jaar genomineerd voor een Ensor in de categorie animatie.


ISBN 9789002273155 | Hardcover kartonboekje | 12 pagina's | Standaard Uitgeverij | mei 2021
Afmeting: 18,1 x 18 x 1,7 cm | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Marjo, 22 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles kan
Tekst: Adam Ciccio
Illustraties: Nina Podlesnyak


Alles kan, dat slaat op wat je worden kan. Het kiezen van een beroep.


Het jongetje dat ons zijn dilemma voorlegt is een vrolijk joch, ondernemend en fantasierijk.  Zijn zusje wil astronaut worden, vertelt hij, haar kamer weerspiegelt inderdaad die droom. Maar wat wil hij zelf?
Hij kijkt of hij inspiratie kan opdoen, bijvoorbeeld met de spulletjes die hij toch al op zijn kamer heeft en zo passeren allerlei beroepen de revue: dokter misschien? We zien hem bezig: alle (zieke) knuffels zitten op een rij, dokterstas open. De eerste patiënt is de hond, een grappig beestje dat steeds een rol speelt als de jongen zijn mogelijkheden bekijkt.


Of goochelaar? Zeiler? Technicus? Loodgieter? Er zijn zoveel mogelijkheden. Het lijkt allemaal wel leuk, maar steeds heeft hij een ander idee.
Grappig is dat intussen de stapel spullen op zijn kamer groeit.
Zou hij iets kunnen bedenken dat hij echt zal worden? Want het is echt wel moeilijk nu al te kiezen, er is zoveel!
Want als je weet dat àlles kan…


Terwijl de jongen van alles bedenkt, heeft de hond ook steeds een andere rol. Het leukste is die als hij voor de rechter (de jongen dus) staat. Arme hond…


De tekst is in rijmvorm, maar het duurt even voor je dat ontdekt, omdat het verspreid over de pagina’s loopt. De zin die rijmt staat dan pas op de volgende pagina, dan is je aandacht meer gericht op het nieuwe beroep dat de jongen bedenkt.


Vrolijk gekleurde illustraties, steeds passend bij de tekst, zijn verdeeld over de pagina’s. Ze vertellen meer dan de tekst en stimuleren zo de fantasie van een kind. Ook kan je er zoekopdrachten bij verzinnen. Maar vooral is het een mooi kijkboek, waarbij de titel alles al zegt!


Adam Ciccio (Boston, Massachusetts) deed een kunstopleiding, Engels en psychologie.
Hij heeft diverse kinderboeken op zijn naam die vaak als thema het opgroeien van een kind hebben.


ISBN 9789044841190 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2021
Afmeting: 26,8 x 25,8 x 1,2 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 5 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Berenkriebel!
Victoria Cassanell


Als Beer uit zijn winterslaap ontwaakt, heeft hij ontzettende last van de Berenkriebel.
Op zijn rug... Precies op dat plekje waar hij niet bij kan. Je kent dat wel.
Gelukkig is er een heerlijke boom in het bos die precies goed is om tegenaan te schurken als je last hebt van zo'n grote berenkriebelaanval.

Maar dat die boom er is, weten meer beren en daardoor moet Beer heel lang wachten tot hij aan de beurt is.
Eindelijk is het zover...
En net op dat moment valt de boom om! Bever heeft hem omgeknaagd! En de boom was nog wel de enige boom die beren van hun berenkriebel afhelpt.
Wat nu?

Bever besluit om Beer te helpen zoeken naar een nieuwe anti-berenkriebelboom. Maar dat is nog knap lastig...
En dan - ineens - nadat ze moe van het zoeken naast elkaar zitten, legt Bever zijn pootje op Beers rug. Dat is fijn! Ietsje hoger zegt Beer, ietsje lager...
Dat is lekker!! Zou Beer nu van zijn kriebel af zijn?


De afbeeldingen bij dit verhaal zijn eenvoudig maar heel doeltreffend. Ze concentreren zich op een humoristische manier op wat zich in het verhaal afspeelt. 
Het kleurgebruik is heel aantrekkelijk en vrolijk.
Kortom, een heerlijk boek over vrienden die elkaar helpen.


Victoria Cassanell studeerde illustratie aan de Hull Schoolof Art en Design. Als afstudeerproject maakte ze een prentenboek, waarna ze werd aangenomen op de masteropleiding Children's Book Illustration aan de Cambridge School of Art. Berenkriebel! is haar debuut.


ISBN 9789047712268 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | 20 april 2021
Vertaald door Jesse Goossens | Formaat 23,1 x 28,7 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 3 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De draak die niet van vuur hield
Gemma Merino


Op de titelpagina van het boek zien we een mooi rond nest met eieren. Uit één ei komt een klein draakje. Maar als alle broertjes en zusjes ook geboren zijn, blijkt dat het draakje niet gezellig meedoet met vuurspuwen. Sterker nog ze houdt helemaal niet van vuur en kruipt gauw tussen papa's poten als de andere draakjes weer aan het oefen zijn. Maar ze wil wel een goede draak worden. We zien haar oefenen en oefenen maar er komt geen vuur uit haar bekje, het enige dat eruit komt, is een fluitje.


Als ze boven een meer vliegen, tijdens een rondvlucht op papa's rug, vertelt hij aan zijn kinderen dat ze nooit het water in mogen gaan want behalve dat het jkoud en nat is, zullen ze nooit meer vuur kunnen spugen, want water dooft het vuur.


Later krijgen de kleine draakjes zelf vleugels behalve - je raadt het al - ons kleine draakje. Ze verzint van alles om toch te kunnen vliegen want dat lijkt haar helemaal geweldig. Maar nee hoor... Totdat ze als een kanonskogel wordt afgevuurd... rechtstreeks het water in! En dan gebeurt het wonder!
Het draakje vindt het geweldig! Ze kan heel goed zwemmen! En het gekke is er zijn veel meer draakjes in het water. Hoe kan dát nou?


Later snapt papa precies wat er aan de hand is, maar dat mogen jullie zelf lezen!
Een ding staat vast, papa vindt haar evengoed de allerliefste dochter van de hele wereld!


De afloop is een complete verrassing. Maar het leuke is dat we de oorzaak van het niet kunnen vliegen en vuurspuwen eigenlijk al te zien op het binnenblad van de cover!

De afbeeldingen van Gemma Merino zijn zoals net als bijvoorbeeld in haar boeken De koe die in de boom klom of De krokodil die niet van water hield, heel humoristisch, kleurrijk en enorm fantasievol. Het is opnieuw heel erg genieten.


Zie ook het inkijkfragment


Gemma Merino is een Spaanse architecte. Ze besloot kinderillustratie te gaan studeren aan de kunstacademie van Cambridge, en won al tijdens haar studie de befaamde Macmillan Prize for Children’s Picture Book Illustration. 


ISBN 9789047713029 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | januari 2021
Afmeting 28,7 x 23,1 | Vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 4+

Dettie, 22 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het jaar rond met de vier kaboutertjes
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustraties: Hanneke de Jager


Maartje, Joep, Johannes en Moontje
Leuk en lief – en heel erg klein
en ze willen alle vier
graag jouw beste vriendje zijn!


De boeken over de vier kaboutertjes beginnen standaard met dit versje.
Deze omnibus begint met de lente, natuurlijk in gebruikelijke volgorde daarna de overige seizoenen.
Bij ieder seizoen hebben de vier vriendjes dezelfde kleren aan, alleen – en maar goed ook! – in de winter zijn ze extra warm aangekleed, met mutsjes en sjaals.


De lente is het begin van nieuw leven: alles is fris en groen, er komen jonge dieren, bij de familie Muis zelfs zeven tegelijk! En de kaboutertjes zorgen voor bedjes voor al deze kleintjes, zoals ze ook vogels helpen bij het bouwen van hun nesten.
En dan wordt het zomer, tijd om te spelen, met water en zand. Of konijnenkeutels.
Maar aan alles komt een eind: de herfst komt eraan. Bomen verkleuren; dieren zorgen voor een wintervoorraad. De herfst is ook een tijd voor afscheid: dieren die hun winterslaap in gaan of vogels die naar het zuiden vliegen. En ja, soms ook gaan dieren dood. Dan zorgen de kaboutertjes voor een keurig afscheid.
De winter is ook niet saai: er is sneeuw en ijs, om sneeuwpoppen te maken of te schaatsen.
Maar ja, er zijn natuurlijk ook dingen die niet goed gaan. Een eekhoorn is vergeten waar hij zijn eten verstopt heeft, en ook andere dieren hebben misschien honger. Onze vriendjes helpen waar ze kunnen.


Voor wie het echtpaar Busser-Schröder niet kent: zij vertellen hun verhalen veelal in de vorm van versjes. Eenvoudige lekker rijmende vierregelige rijmpjes die prettig voorlezen. Natuurlijk ook nu een voorbeeld, het verhaal van het kleine lieveheersbeestje:


Het kleine lieveheersbeestje
heeft wel een beetje pech
alle blaadjes zijn verdwenen
en de bladluizen zijn weg

Er is voor hem geen eten meer
en daarom kruipt hij gauw
ergens in een hoekje weg
goede beschut tegen de kou

Daar valt hij in diepe slaap
en droomt van heel veel zon
Hij ziet niets van de sneeuw
en van de winter die begon

Als hij in ’t voorjaar wakker wordt
dan roept hij blij: wat fijn
dat er weer zoveel bladluizen
om op te eten zijn!


Ieder boek is interactief: in ieder seizoen is er een ander beestje dat je kan zoeken op iedere pagina.
In ieder seizoen is er een kind dat hulp nodig heeft, en natuurlijk wordt de ring van het meisje gevonden, of helpen ze het jongetje dat verdwaald is weer naar huis.
En ja, de illustraties die steeds gemaakt zijn door Hanneke de Jager zijn leuk. Zij knutselt, tekent maakt foto’s de vier kaboutertjes en hun vriendjes zodanig dat je kan zien wie wie is en in welk seizoen we ons bevinden.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048861460 | Hardcover |120 pagina's | Uitgeverij Moon |  mei 2021
Illustraties en aankleding door Hanneke de Jager | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 13 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ollie zoekt zijn vriendjes
Anton Setola


Daar is Ollie. Maar hij is even zijn vriendjes kwijt. Waar zouden die zitten?
Gelukkig vindt hij Mabel en Charles al gauw, maar nieuwe vriendjes zijn ook leuk! Vooral als ze gezellig mee doen met verstoppertje…

Dit is een erg fijn boekje om met een kind te bekijken. De afbeeldingen zijn kleurig, er is veel te zien, en de interactieve handelingen die het kind kan uitvoeren zijn op iedere pagina anders.


Behalve deze ontzettend leuke boekjes zijn er ook filmpjes die je kunt bekijken: De ideale combinatie: kijken en kunnen reageren!

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/ollie (je moet je wel aanmelden)

https://www.ollieserie.be/

Daarbij staat: De reeks bestaat uit 52 afleveringen van 4 minuten. Het zijn verhaaltjes over verwondering, schoonheid, alleen zijn, de waarde van vriendschap.


Ollie is een productie van het Gentse productiehuis Lunanime. Belgisch animator Anton Setola (Jazzed, De kakkerlak en de zee) heeft de serie bedacht, ontworpen en geregisseerd. Sound design en muziek werden gemaakt bij Storyline Studios in Noorwegen en muzikant Kjetil Schjander Luhr componeerde de originele muziek. De serie is geschreven door Anton Setola, An Vrombaut, Shannon George, Kristina Yee, Emma Hogan, Jason Tammemagi, Dee Roycroft en Sally O’Sullivan. De animatie is verzorgd door StudioLumiere en Daily Madness studios.


Anton Setola is een Gentse animator. Hij studeerde aan het KASK en maakte heel wat animaties voor reclame en series. Voor Lunanime (deel van Lumière) werkte hij een animatieserie rond figuurtje Ollie uit.
Ollie werd trouwens dit jaar genomineerd voor een Ensor in de categorie animatie.


ISBN 99789002273162 | Hardcover kartonboekje| 12 pagina's | Standaard Uitgeverij | mei 2021
Afmeting: 18,1 x 18 x 1,7 cm | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Marjo, 22 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kond
is het een kat of is het een hond?
illustraties: Marion Vrijburg
tekst: Kim Eberwijn


'Kijk eens naar mijn tekening,' zegt Pim tegen zijn zus Maan.
'Wat een gek beest,' zegt Maan. 'Wat is het eigenlijk? Het lijkt wel een hond met de kop van een kat.'

'Het is een Kond!' roept Maan even later en daarmee is hun nieuwe huisdier geboren.


'Nieuwe huisdier?' vraag je je misschien af. Het is toch een tekening? Jawel! Maar al snel ontdekken Pim en Maan dat Kond leeft! Ze horen namelijk ineens 'mioef, mioef' en even later vinden ze Kond! Onder de tafel!
Ze verstoppen hem gauw in hun kamer, want mama wil geen huisdieren.


Kond is heel zacht en lekker warm, maar moet ook eten hebben natuurlijk. Dus smokkelt Maan haar gehaktbal mee naar boven.
En dan gaan ze slapen, Kond kruipt lekker bij Pim in bed.
Maar de volgende morgen is Kond weg! Hij staat gewoon weer op de tekening.
Hebben ze dan alles gedroomd?


Toch niet... want een tijdje later ontdekken ze dat Kond weer van de tekening verdwenen is. Dat vraagt om een onderzoek. Waar zou hij zijn? Ze maken flyers met de tekst 'Kond gezocht, onze kathond', mét de afbeelding van Kond erop, maar ze worden natuurlijk uitgelachen. Een Kond, die bestaat toch niet! Nou, mooi wel!
En Kond? Die heeft de tijd van zijn leven, hij volgt Pim en Maan. Hij verstopt zich steeds en beleeft zelf ook van alles.
Pim en Maan vinden Kond niet. Maar hoe kan het dat Kond ineens weer op de tekening staat mét een flyer in zijn bek?


Ook de andere verhalen in dit boek zitten vol ondeugende actie van Kond. Zo gaat Kond stiekem mee naar school en bezoekt hij ook opa en oma. Pim en Maan denken dat hij wel op de tekening zal blijven zitten, maar dan kennen ze Kond nog niet! Hij stapt er in en uit wanneer hij wil en dat zorgt natuurlijk voor bijzondere gebeurtenissen.


Marion Vrijburg heeft humoristische illustraties geleverd bij de verhalen en daardoor kunnen wij precies zien wat Kond uitspookt terwijl bijvoorbeeld oma of de juf nergens van af weten! De afbeeldingen zijn vrolijk en het grappige is dat Kond af en toe ook tegen ons praat via de tekeningen.


Het is echt een ontzettend grappig boek om uit voor te lezen, kleuters zullen ervan genieten, maar ook de oudere kinderen - die de verhalen makkelijk zelf kunnen lezen, zullen de verhalen zeker waarderen. En voor op school is het eveneens een prima boek, de juf of meester kan de verhalen voorlezen en kinderen kunnen dankzij de leuke Lesbrief daarna allerlei opdrachten doen en misschien zelf wel hun eigen fantasiedier maken!
Hopelijk volgen er nog meer verhalen rond de lieve, leuke, ondeugende, vrolijke Kond!


(Kond heeft zelfs een eigen website https://konddekathond.nl daar kun je een leuke kleurplaat vinden maar ook wordt er een verhaaltje voorgelezen en zijn er spelletjes rond de verhalen te vinden.)


ISBN 9789492901552 | Hardcover | 77 pagina's | NUR 272 | Uitgeverij Witte Leeuw | 18 februari 2021
Afmeting 24,8 x 17,6 cm | Leeftijd 4 - 7 jaar

© Dettie, 19 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ben je ziek, Teckel Tom?
Illustraties: Noëlle Smit
Tekst: Bette Westera


Het eerste boek over Teckel Tom - getiteld Hallo Teckel Tom - was een schot in de roos. Het ging over een aandoenlijk klein teckeltje dat een tijdje na zijn geboorte nieuwe baasjes kreeg. Hij vond het maar eng, maar uiteindelijk kwam het toch goed. Het boek kreeg een Vlag en Wimpel (een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken)
Helaas is deel 2 Pak die bal, Teckel Tom aan mijn aandacht ontsnapt maar gelukkig kan ik de avonturen van de jonge teckel in deel 3 weer meebeleven.


Dit keer is zijn baasje Papa Pablo ziek. En Saar ook! Ze hebben pijn in hun buik. Zelfs Teckel Tom heeft geen trek in zijn brokjes, en ineens moet hij heel nodig naar buiten.


"Hij rent naar de deur en blaft zo hard hij kan.
'Rustig maar,' roept papa Pim, 'ik kom eraan!
Ze zijn de tuin nog niet uit of Teckel Tom zakt door zijn achterpoten.
'Nee hè!' roept papa Pim als hij Toms poepje
op wil rapen. Op de stoep ligt geen mooi droog
drolletje, maar een natte, bruine kledder!"


Nu moet papa Pim naast Papa Pablo en Saar ook nog voor Teckel Tom zorgen. Hij is de hele dag heen en weer aan het rennen met hapjes, drankjes, beddengoed wassen enz. én wel tien keer Teckel Tom uitlaten. Teckel Tom gaat gezellig bij Saar op de bank liggen en ze eten samen biscuitjes, en kletsen lekker met elkaar.
Maar als papa Pim met een kop verse tomatensoep binnenkomt, worden ze allemaal heel misselijk alleen bij het idee al. Ineens snapt papa Pim waar ze zo ziek van zijn geworden, het komt door het restje groentesoep van gisteren. Dat heeft hij niet gegeten!

Gelukkig voelt iedereen zich de volgende dag veel beter, maar hoe kan het nou dat papa Pim nu ziek op de bank ligt?


Net als het eerste deel, is het heel leuk zoals Saar en Teckel Tom met elkaar omgaan. Toch was het eerste boek wat meer aansprekend. Misschien komt dat ook door het onderwerp, een lief schattig hondje kiezen is wel wat anders dan ziek en spugend op de bank liggen.
De gezelligheid en warmte is er wel weer. Saar en Teckel Tom hebben maar een lekker leventje bij de twee papa's. Je voelt de geborgenheid die ook van de afbeeldingen af spat.

Ondanks deze bovenstaande 'aanmerking' is het echter wel weer een fijn boek wat natuurlijk ook nauwelijks anders kan met deze twee kanjers als Bette Westera en Noëlle Smit!

ISBN 9789025774745 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | april 2021
Afmeting 23,7x27,8 cm | Leeftijd 3 - 4 +

© Dettie, 3 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Willemijn Wiebelkont
Illustraties: Renate Vermeulen-Potter
Tekst: Howard Pearlstein


Willemijn moet bewegen. Altijd!
En niet zomaar wat bewegen, daar hebben we allemaal wel eens last van. Nee, Willemijn kan gewoon niet stilzitten. Elke minuut van de dag is haar lichaam in beweging!
Gelukkig is Willemijn ook een opgewekt vrolijk kind, want je zou er gek van worden dat iedereen steeds maar tegen je zegt dat je stil moet zitten. Dat je steeds in botsing komt met kinderen die wel netjes (?) stilstaan als de juf dat zegt.


Hoe komt dat toch? Waarom kan Willemijn niet stilzitten?
Moeilijke vraag. Wie het antwoord weet mag het zeggen, want dan kan er misschien ook iets aan gedaan worden.  Want het is echt niet leuk zo’n wiebelkont in de klas. Het wordt zo vaak een knoeiboel, en er gebeuren ongelukjes.
Dan is de juf het zat. Ze stuurt Willemijn naar de directeur van de school.


‘Ik heb het geprobeerd,’ snikt Willemijn.
‘Ik heb echt geprobeerd om stil te zitten.
Maar mijn lichaam wil bewegen.
Sorry voor alle problemen.’

Ach’, zegt de aardige directeur.
‘Daar weet ik wel een trucje voor.’


En nu is iedereen benieuwd wat dat trucje inhoudt!

Ook al is het natuurlijk voor de kinderen om Willemijn heen als ook voor de volwassenen heel lastig zo’n wiebelkont in je buurt te hebben, maar als je Willemijn ziet, dan vergeef je haar veel. Ze ziet er zo schattig uit! En inderdaad: iedereen die last heeft van de wiebelitus, die weet dat je daar gewoon niets tegen kan doen, dus ook Willemijn doet het niet expres.


De tekeningen zijn heel aantrekkelijk om naar te kijken, en ze versterken de tekst én er is ook een leuke kleurplaat van dit boek.


Howard Pearlstein (Birmingham, Alabama) is creative director en werkt vooral in de reclame.
Renate Vermeulen-Potter heeft van haar passie haar hobby gemaakt: https://nl.renatepotterillustration.com/


ISBN 9789044841374 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2021
Afmeting: 26,8 x 25,8 x 1,1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 28 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER