Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Op een verre planeet
illustraties: Axel Scheffler
tekst: Julia Donaldson


Stel je bent rood en hebt groen haar, je voeten hebben de vorm van zwemvliezen en je hebt twee vingers.
Stel je bent blauw en hebt twee sprieten op je hoofd, je voeten hebben krultenen, je hebt vier vingers en een staart.
Wat moet je dan doen als je als blauw jongetje een rood meisje ontmoet en haar enorm leuk vindt? En zij jou!


Nou gewoon met elkaar omgaan zou je zeggen. Maar dat is niet zo makkelijk want iedereen om je heen zegt dat het niet mag, want o.a. wordt verteld dat een blauwe niet normaal is en een rode is erg eigenaardig.


Margreet is dat rood meisje, en Daan is die blauwe jongen, ze vinden elkaar heel leuk. Vanwege alle oordelen ontmoeten ze elkaar stiekem in het Worzelerwoud. Maar de opa van Margreet en de oma van Daan halen het stel uit elkaar.


'Trouw nooit met een Blauwe!'
riep opa. 'Ze eten
geroerbakte tramploen,
zeker weten. Ze drinken de hele dag
springkruidenthee.
Mijn liefje ga nooit met een Blauwe in zee!'


'Trouw nooit met een Rooie!'
riep oma. 'Ze eten
geroosterde vlaaibomenstoof,
zeker weten.
Ze drinken het liefst roze
welwaterthee.
Mijn jongen, spring nooit
met een Rooie in zee.'


Maar dat is precies wat Margreet en Daan wél doen. Ze stappen in opa's raket en vertrekken!


Tja, en dan zijn de rapen gaar, de blauwe familie is woedend op de rooie en omgekeerd. Maar ze gaan het stel wel zoeken... samen! Met elkaar!
En zo gebeurt het dat tijdens de zoektocht blijkt dat de Rooien toch niet zo raar zijn en de Blauwen eigenlijk best wel goed gezelschap zijn.


Het boek is opgedragen aan alle kinderen van Europa. De boodschap is natuurlijk duidelijk, of je nu blauw of rood, gespikkeld of geruit , gestreept of geruit, het maakt helemaal niets uit! Kies wie je lief is. Al die gekleurde wezens maken de boel alleen maar leuker.


De illustraties van Axel Scheffler zijn wonderbaarlijk en apart. We maken kennis met Fretzels  en Hazzels, met Vlodders en Vlotters met Kwilten van planeet Kwelten en met Stilten op stelten! Dan kan niet anders dan bijzonder zijn, en dan ook nog een tekst op rijm, dat is helemaal fijn!
Het duo Donaldson en Scheffler hebben opnieuw een heerlijk vrolijk boek afgeleverd!


ISBN 9789025771232 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2019
Afmeting  Nederlandse tekst Bette Westera | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pomtidom en de prins op het mottige paard
illustraties: Noëlle Smit
tekst: Kim van Kooten


Ja daar zit je dan als prinses, te wachten op prins Tobias de Blonde uit het rijk links om de hoek. Ze herinnert zich hem nog van vorig jaar, toen vond ze hem maar niets. Hij bloosde als je hem iets vroeg en was heel verlegen. Maar ja toen waren ze zes en nu zijn ze zeven, dat scheelt enorm natuurlijk.

Prinses Pom droomt van een stoere knappe prins met spierballen en een tatoeage maar helaas...


Toen kwam het joch tevoorschijn,
op een klein en mottig paard.
Hij had een snotje aan zijn neus
en droeg een plastic zwaard.


Dat valt even tegen! Prinses Pom bepaalt gelijk dat zij de baas is en hij zal haar slaaf zijn. Maar tot haar verrassing doet prins Tobias daar niet aan mee.


Ik weet het niet, zei Tobias,
en pulkte aan zijn degen.
'je schreeuwt zo hard en speelt de baas,
daar kan ik niet goed tegen.'


Tobias loopt gewoon weg! en laat de brutale, verwende prinses Pom stomverbaasd achter. Eerst is ze boos en huilt heel hard, zodat de prins haar kan horen. Maar als dat geen effect heeft, gaat ze toch maar eens kijken wat hij aan het doen is. Wat blijkt? De prins zit heerlijk te spelen!
En dan kiest prinses Pom eieren voor haar geld en komt alles toch nog goed.


Dit boek laat natuurlijk goed zijn dat iemand niet altijd zijn zin kan krijgen, al helemaal niet door te schreeuwen of de baas te spelen. Door rustig zijn eigen gang te gaan en zich niets aan te trekken van prinses Pom, stelt prins Tobias haar voor de keuze. Óf meedoen met hem maar dan gezellig en rustig met ruimte voor alle twee, óf alleen spelen. Het prinsesje leert hierdoor dat als ze zich een beetje aanpast en ook rekening houdt met de ander, ze ook veel plezier kan hebben, misschien zelfs wel meer! Want ze leert dankzij prins Tobias ook nieuwe dingen die leuk zijn.


De humoristische tekst is op goed lopend rijm gezet. Ideaal om voor te lezen! Maar het is ook een boek om naar te kijken want de afbeeldingen van Noëlle Smit zijn heel kleurrijk en vol fantasie. Zeg nou zelf welk kind heeft een heel grote vijver met een walvis en krokodillen!


ISBN 9789025771317 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 27 x 23 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 5 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het moemonster
en de kracht van fantasie
Sam Loman


Hannah is altijd moe, dankzij het Moemonster. 'Het voelt alsof er een grote olifant op haar zit, als een zware rugzak die ze bijna niet kan dragen of als een steen die zorgt dat ze niet voor uit komt. Het Moemonster is er altijd, dag en nacht.
We zien Hannah liggend op de bank, wakker en slapend. We zien haar naar de kinderen buiten kijken die wel aan het klimrek kunnen hangen of met de bal kunnen spelen. Hoe graag Hannah het ook anders wil, het Moemonster wint altijd! Maar er is één ding waar hij niet van kan winnen en dat is van Hannah's fantasie.


Want in haar hoofd kan Hannah alles, ze danst, en springt, ze kan vliegen als een piloot, ze kan racen als een autocoureur, ze kan dokter zijn of zweven aan een vlieger. Ze kan toveren en heel hard rennen en alles wat ze in haar hoofd bedenkt, tekent ze.
Dan zwiert en zwaait en zingt en swingt ze.
Ze tekent een ridder die draken verslaat, een zeeman in een papieren bootje en als ze uitgetekend is en het Moemonster weer toeslaat is ze niet verdrietig, want ze heeft prachtige avonturen beleeft.

Het verhaal doet me denken aan de woorden van Nelson Mandela die hij uitsprak na zijn jarenlange gevangenschap op Robbeneiland, 'Maar mijn geest konden ze niet van me afnemen.' En dat is ook het geval bij Hannah. Dankzij haar vrije geest, haar fantasie, tekent ze de meest geweldig  dingen en beleeft ze de mooiste avonturen, die alleen zij n beleeft en een ander niet heeft!
Elk nadeel heeft zijn voordeel zei Johan Cruijff ooit eens en bij Hannah is haar grote voordeel dat ze haar vrije geest, haar mooie fantasie heeft waardoor ze evengoed heel erg kan genieten van alles.


Een lief, ontroerend, optimistisch en realistisch boek die kinderen die, net als Hannah, ook weinig kunnen weer moed geven!

Zie ook het inkijkexemplaar


Sam Loman studeerde af aan de Willem de Kooning Academie en behaalde haar master Art & Design aan de universiteit van Hertfordshire. Ze werkt als illustrator, grafisch vormgever en fotograaf.


ISBN 9789000370122 | Hardcover | 27 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Van Goor | oktober 2019
Afmeting 22 x 28,5 cm  | Leeftijd 4-6 jaar

© Dettie, 3 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mag ik van jou een kusje?
illustraties: Yvonne Windhorst-Maaskant
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


't was vroeg in de morgen, de dag brak weer aan
de dieren besloten naar huis toe te gaan
daar liepen ze dan door het bos en de hei
want nu was hun prachtige feest weer voorbij


Ze waren verkleed met maskers en veren
met hoedjes en petjes en grappige kleren
ze hadden gedanst en hadden gesprongen
ze hadden gezoend en ze hadden gesprongen


Alle dieren gaan na het geweldige feest naar bed om lekker te gaan slapen. Maar muis ligt te woelen en te draaien. Ze kan dat ene lieve kusje maar niet vergeten. 'Het was zo'n lief kusje, zó warm en zo fijn, zou er soms iemand verliefd op haar zijn?'


Muis gaat haar bed maar weer uit, ze komt toch niet in slaap en als egel komt binnenlopen om te vragen of muis zijn jas wil maken, heeft ze geen tijd... Ze móet uitzoeken wie haar dat lieve kusje gaf.


Muis gaat bij iedereen langs en vraagt om een kusje, maar het ene kusje is te nat, de ander prikt teveel, ze krijgt kusjes van vos, das, poes, de uil en van nog veel meer dieren maar nee hoor, niemand geeft zo'n fijn kusje als op het feest. Verdrietig gaat ze naar huis. Nu weet ze nog steeds niet wie haar dat geweldige kusje gaf... Maar thuis bedenkt ze ineens dat ze één dier vergeten is... zal hij degene zijn?


Zoals in bijna alle boekjes van Busser en Schröder (1958) is het verhaal op rijm gezet. Persoonlijk ben ik niet echt een fan van de vaak gezochte rijmkunst van dit echtpaar maar in dit boekje is het rijm wel goed, het is speels, heeft een mooi ritme en het vloeit. Het verhaaltje zelf is schattig net als de afbeeldingen maar omdat muis in een tuinbroek liep en er niet erg vrouwelijk uitzag dacht ik aanvankelijk - heel even - dat muis een mannetje was, verkleed als vrouw op het feest. - Was overigens wel leuk geweest als dat inderdaad het geval was geweest -  maar in de tekst werd over haar en zij gesproken.
Maar dit neemt niet weg dat het evengoed een lief en leuk boekje is.


Ook erg leuk om voor te lezen. Kinderen zullen bijvoorbeeld die kledderkus van kikker prachtig vinden.

Eerder uitgegeven in 2007 met illustraties van Alex de Wolf.


ISBN 9789000364541 | Hardcover | 32 pagina's | Van Holkema & Warendorf | september 2019
Afmeting 21 x 23,5 cm |  Leeftijd 4+

© Dettie, 25 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als de zon ondergaat en de hamster haar hol verlaat
15 grappige rijmpjes over nachtdieren
illustraties: Mareike Engelke
tekst: Iris Schürmann-Mock


Een boek vol rijmpjes over nachtdieren zoals de uil, vos, hamster,vleermuis, nachtegaal enz. In de rijmpjes worden over de karakteristieke eigenschappen van het dier verteld en wat ze allemaal 's nachts uitspoken. Leuk is het rijm over de haas met zijn lepels (oren) en die over de vleermuis.

Rijmpjes doen het altijd goed bij kinderen, vaak zijn ze zo geschreven dat ze een beetje dansen. Het ritme neemt je mee in het verhaaltje. Enkele mensen zoals Johanna Kruit en Bette Westera zijn daar heel goed in. Hun rijmpjes zijn bijna liedjes. Maar als rijmpjes minder goed geschreven zijn dan kunnen het tongbrekers worden. Het klopt dan niet meer helemaal. De zinnen worden rijmend gemáákt waardoor je vreemde constructies krijgt.


Bij vertaalde rijm gebeurt het ook nog wel eens dat, ondanks de knappe vertaalpoging, de essentie van de rijmpjes toch niet tot zijn recht komt.
Dat gevoel heb ik bij dit boek ook. Je voelt dat de originele rijmpjes leuk en knap gemaakt zijn maar door die om te zetten in de Nederlandse taal lijkt toch de juiste cadans en de woordspelingen verloren te gaan. Bijvoorbeeld:


„Hamster brauchen keine Taschen.
Was sie sammeln, was sie naschen,
stecken sie in ihre Backe.
Picke packe, picke packe."


Hamsters hebben geen zakken.
Alle zaadjes die ze pakken
en alle insectjes die ze vangen
stoppen ze in hun bolle wangen.


Op zich is het Nederlandse rijmpje leuk, ware het niet dat de originele Duitse tekst veel knapper in elkaar zit, dat is echt voor kinderen. De woorden en klanken buitelen over elkaar heen wat in de Nederlandse tekst wegvalt. Het is natuurlijk ook bijna een onmogelijke opgave om de sfeer en strekking van het origineel goed weer te geven en degene die de Nederlandse tekst gemaakt heeft zal heel wat af hebben moeten puzzelen. Maar een aantal rijmpjes  voelen té gemaakt. Ze zijn niet zo speels en soms is de taal een beetje te volwassen. De mooie rijm over de nachtegaal is daarentegen heel knap in het Nederlands omgezet. Daarin voel je de vogel bijna zingen. En zo zijn er nog meer die wél heel mooi en knap zijn gemaakt.
Mogelijk is aan mij een boek met rijmpjes gewoon niet besteed, ik ben daarin waarschijnlijk té kritisch.


De afbeeldingen bij de rijmpjes zijn bijzonder en sfeervol. Ze vormen een mooi aanvulling bij het rijmpje.


Het is wel een heel fraai boek, zorgvuldig uitgevoerd, en de kleuren zijn mooi aangepast aan het leven in de nacht.Ik denk zomaar dat menigeen het wél een geweldig boek vindt. Kijk en lees het en oordeel zelf.


ISBN 97890-59560437 | Hardcover | 36 pagina's | Fontaine | november 2019
Afmeting: 27 x 27,5 cm | Vertaald door Ellen Hosmar/Vitataal | Leeftijd 5+

Dettie, 15 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het fluwelen konijn
illustraties: Sarah Massini
tekst: Margery Williams


The Velveteen Rabbit oftewel Het fluwelen konijn verscheen voor het eerst in 1922 en is in Engeland een regelrechte klassieker. Bijna 100 jaar later is het boek nu eindelijk ook in het Nederlands verkrijgbaar. Het is verrassend hoe het verhaal de tand des tijds doorstaan heeft. Het voelt namelijk als een verhaal van deze tijd aan en zal over 100 jaar mogelijk nog steeds volwassenen en kinderen aanspreken.


Het is een verhaal over een speelgoedkonijn dat op Kerstmis cadeau wordt gegeven aan een jongetje. Aanvankelijk wordt er niet echt naar het konijn omgekeken totdat het spoelgoedhondje waar het jongetje altijd mee slaapt zoek is en het jongetje het konijn in zijn armen geduwd krijgt. Vanaf die tijd zijn ze onafscheidelijk.


Van het oude versleten spoelgoedpaard heeft konijn te horen gekregen dat hij Echt kan worden als een kind heel, heel lang van konijn houdt, niet alleen om mee te spelen maar écht van konijn houdt. Dan wordt je Echt. Het paard vertelt:


'Echt worden duurt soms heel lang. Daarom gebeurt het niet vaak bij dingen die snel kapotgaan of scherpe randjes hebben of waarmee je voorzichtig moe zijn. Meestal is bijna al je haar eraf geknuffeld, zitten je ogen los en bengelen je armen en benen er slapjes bij tegen de tijd dat je Echt wordt. Je ziet er dan behoorlijk versleten uit.
Maar dat is allemaal niet belangrijk, want als je eenmaal Echt bent kun je niet meer lelijk zijn, alleen voor mensen die het niet begrijpen.'


Vanaf die tijd wil konijn Echt worden en hij kan zijn geluk dan ook niet op als het jongetje, jaren later zegt dat hij Echt is.
Maar dan ziet hij konijnen spelen in het bos... Die zijn echt Echt! Toch?


Het geheel is een mooi sprookjesachtig verhaal waarin zelfs een toverelfje een rol speelt en het is te begrijpen dat het in Engeland zo'n geliefd kinderboek is.  Het heeft alles in zich wat een boek prettig maakt. Het is een lief verhaal over iets wat een kind (en volwassene) zich heel goed kan voorstellen. Het eind is ook hartverwarmend, het elfje speelt daarin een rol, en als de jongen later een konijn in het bos ziet, moet hij erg denken aan zijn oude knuffel...


Het boek is mooi verzorgd, heeft erg sfeervolle afbeeldingen en is gepresenteerd in luxe uitvoering met linnen rug met zilverkleurige foliedruk én een leeslint.
Zeer de moeite van het aanschaffen waard om generatie op generatie door te geven, tot het boek ook Echt is.


ISBN 9789025771713 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Gottmer |september 2019
Afmeting: 26,5 x 24 cm | The Velveteen Rabbit Vertaling Anita van Binsbergen | Leeftijd 5+

© Dettie, 5 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Adje doet heel druk
illustraties: Lotte Klaver
tekst: Adriaan van Dis


Hij kan het wel, net doen of hij een houten
lichaam heeft. Een beetje wiebelend, dat wel
Maar ook dat is spel. Vanbinnen droomt hij storm.


Adje vindt alles spannend, alles is leuk en alles maakt dat hij gelijk verhalen ziet in elk ding wat hij ziet of doet. Als je een sinaasappel schilt met je mes, en zo'n mooie lange schil krijgt dan snap je toch wel dat die schil een slang wordt en Adje slangenbezweerder is. En als hij de radio aandoet dan wordt hij vanzelf een bekende dj, die de muziek steeds harder moet laten horen. Dan trilt het zo lekker en alles trilt gezellig mee...
Aan tafel is hij natuurlijk een ridder, zijn stoel is zijn paard en zijn mes het zwaard. Geweldig toch? En als het eten op de grond valt dan lik je het toch lekker van de vloer. Waarom snapt niemand dat?


Zijn moeder wenst hartgrondig dat hij eens een keertje stil zit, maar snapt mama dan niet dat het niet Adje is die zo druk is, het is zijn stuiterbil!


Adje ziet avontuur in alles maar helaas is zijn omgeving wat minder enthousiast. Adje zit stil, Adje sta rechtop, Adje doe gewoon... maar gewoon is maar gewoon. Je kan daar beter ook een verhaal bij verzinnen. Dus... 'Adje is een boom. Staat als een boom. Loopt als een boom [...] Boom tussen de bomen. Niet uit de rij gehaald, niet in de hoek gezet. Buigzaam en braaf...'
Voor de buitenwereld is Adje rustig maar in zijn hoofd 'droomt hij storm...'


Dit kinderboekendebuut van Adriaan van Dis is een voltreffer. Van Dis maakt van Adje, het drukke ADHD jongetje, een geweldig fantasievol kind dat de wereld als één grote uitdaging ziet. Je vindt Adje gelijk een heerlijk joch. Het is eens een heel ander geluid dan het eeuwige gemopper op het druk, druk, druk zijn van kinderen met ADHD.
Daarnaast is de taal ook zo lekker om te lezen. Bijvoorbeeld:


Hij knijpt een halve fles shampoo uit. Zeept
hoofd en huid. Laat het schuimen en witte
bellen onder zijn oksels trompetteren.

of

Als hij geen hond meer mag zijn... dan een zeemeerman.
Spillebenig mooi.


Lotte Klaver heeft er fantastische afbeeldingen bij gemaakt waaarbij ze zich helemaal ingeleefd heeft in deze fantasierijke jongen. We dansen, zingen, blaffen, zwemmen etc. dankzij haar tekeningen heerlijk met Adje mee. Het is een en al dolle pret!
Meer van dit soort boekjes van Adriaan van Dis en deze illustrator zouden dan ook zeer welkom zijn!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047627296 | Hardcover | Gouden boekjes reeks | 34 pagina's | Uitgeverij Rubinstein | november 2019
Afmeting 17 x 19,3 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 3 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De circusplasser
Vieze en vrolijke versjes over dieren
Illustraties van ivan en ilia
Tekst: Marianne Busser en Ron SchröderHet vijfde deel in de reeks vieze dierenversjes. Nou ja, vies? Het gaat over de elementaire zaken des levens: de spijsvertering en de voortplanting. En dat hoort er nu eenmaal bij.
Dus gaan de versjes in dit boek over poep, pies en seks. Om met het laatste te beginnen: het verhaal over de clownvis is toch wel heel bijzonder!

‘Clownvisjes zijn grappig en soms ook een beetje raar’ O ja? Waarom dan wel?


‘Een vrouwtje met alleen maar
clownvis-mannetjes om zich heen
maar even met haar vrijen
dat doet er echt maar één!’

‘Maar als het vrouwtje doodgaat
zullen alle visjes treuren
en gaat er langzaamaan in zee
iets wonderlijks gebeuren’


De visjes transformeren, werkelijk een wonderlijk verhaal.
En dan het verhaal van de eikelmuis, als er kleine eikelmuisjes geboren worden blijven ze dertig dagen veilig in het nest, en dan:


‘En als ze voor de eerste keer
naar buiten mogen gaan
lopen ze in polonaise
netjes achter mama aan.’


In dit leuke stukje over de eikelmuis ligt de nadruk vooral op de illustraties van ivan en ilia, die dat zo ontzettend leuk kunnen. Kijk maar eens op hun site. Daar kun je genieten van hun fraaie, frisse en  fleurige collagetekeningen. https://ivanilia.nl


Maar het echtpaar beloofde een ‘vies versje. Vooruit dan: ‘de kapucijnaap is echt een viezerik. In onze ogen dan, want er zal vast wel een reden zijn voor zijn gedrag. Alleen kan hij ons die niet vertellen. Wat doet dat beestje dan? (ha ha, ook heel illustratief uitgebeeld!)


‘Een kapucijnaap plast graag
- dan weet je dat meteen -
over zijn eigen voetjes
en zijn eigen handjes heen.’


En de koalababy! Gatver…


‘Rustig hangend uit de buidel
wacht hij tot zijn mama poept
waarna hij zeer tevreden
van zijn moeders poepwerk snoept.’


Dit spreekt voor zich, verdere uitleg is niet nodig. Behalve dan: dit is opnieuw een hartstikke leuk boek
van  het echtpaar Busser en Schröder.

Ook hier wordt een uitgebreide site aangeraden:  https://www.mariannebusser-ronschroder.info/


ISBN 9789048848461 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Moon| november 2019| Leeftijd tot 6 jaar

© Marjo, 29 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Timmies tornado
Illustraties: Barbara Denef
Tekst: David Vlietstra


‘Timmie zat graag lang in bad
daar hield hij heel veel van
zijn handen werden rimpelig
‘Kijk nou, ik ben een oude man!’


Dat vindt zijn moeder niet zo leuk, zij wil een jonge zoon en trekt gauw de stop eruit. Als Timmie dan blijft zitten geniet hij van het langzaam wegkolkende water. Hé, een tornado! En dan slaat de fantasie op hol: de tornado blijft maar rondtollen, en wordt Timmies nieuwe speelkameraadje. Maar de tornado eet alles wat binnen zijn bereik komt, en groeit en groeit. Tot het moment komt dat het fout gaat. Timmie moet afscheid nemen van zijn vriendje. Dat gaat niet zonder slag of stoot.


Een erg grappig fantasieverhaal over een bijzondere huisvriend. Het verhaal is op rijm gesteld, op iedere pagina een of soms ook twee of drie vierregelige versjes. Dat leest lekker voor.


Er zitten voors en tegens aan het hebben van een huisvriendje. Al neem je als je een huisdier wilt natuurlijk geen tornado, je moet er voor zorgen, het wezen stelt eisen, en lukt dat altijd wel?


‘De tornado mag hier blijven als jij maar de verzorging doet.’


Bij een tornado weet je van tevoren wel dat het niet zal lukken, maar natuurlijk is de boodschap hetzelfde bij een meer voor de hand liggend dier.
Het loopt dan ook uit de hand, als de tornado steeds groter wordt.


De illustraties zijn fleurig, realistisch en vol details. Alleen de vader van Timmie vind ik minder gelukt, hij lijkt ondanks zijn baard zelf op een kind. Dat is de enige opmerking bij dit verder sprankelende verhaal dat een leuke twist heeft op het eind.


ISBN 9789044836790 | Hardcover | 32 pagina’s | Uitgeverij Clavis | december 2019
Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 24 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van zeppelin tot graafmobiel
Illustraties: Mark Janssen
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


‘Iedereen gaat snel op reis
er is iets aan de hand
je merkt het niet alleen bij ons
maar echt in ieder land’


En wat is dan wel de reden om allemaal in beweging te komen?  Dat zou je niet verwachten, dat IN het boek zelf dit boek aangeprezen wordt, maar iedereen wil dit boek hebben, en al die mensen zoeken voertuigen om naar de winkel te gaan.
Het gaat niet op deze manier verder hoor, dat is alleen het eerste verhaaltje, iedere volgende twee pagina’s hebben een eigen thema. Dat hoeft ook niet het voertuig te zijn, de ene keer lees je over reizen van de ene stad naar de andere om bijzondere beelden te zien, dan weer gaat het over op vakantie gaan en dan onderweg de tijd verdrijven met spelletjes.


Bij dit verhaaltje vallen de vrolijke tekeningen van Mark Janssen extra op, maar het hele boek is van het begin tot het eind een kleurrijk geheel, vol details en de typische Janssenaccenten.


De verhaaltjes in een eenvoudige rijmvorm zijn grappig. Een juf die in een scootmobiel zit en haar kinderen op een bijzondere wijze meetroont naar de dierentuin, of opa die een zwaailicht op zijn auto heeft, hetgeen niet mag van de politie.
Er zijn verhaaltjes die tips geven om je vakanties langer te laten duren: iedere keer een steen – niet al te groot natuurlijk! – meenemen, en daar een torentje van herinneringen van bouwen. Of een plakboek maken met allerlei dingen die je verzamelt.


'een kassabon, een tekening
een stukje uit een krant
een foto van een grote schelp
de mooiste van het strand’


Natuurlijk komen de zeppelin en de graafmachine ook voorbij, en die koning die wel op vakantie wil maar eigenlijk ook niet zonder zijn dagelijkse spulletjes kan, dat is grappig om voor te lezen!
En een laatste tip:


‘je kunt reizen met een grote zeppelin
als je morgen nog in Afrika wilt komen
alles kan tenslotte als je ligt te dromen
wil je reizen, duik dan snel je bed maar in.’


Misschien zijn dit niet de sterkste rijmpjes van het bekende echtpaar, maar de verhaaltjes zijn grappig en het voorlezen blijft op deze manier wel leuk.
https://www.mariannebusser-ronschroder.info

ISBN9789048848522 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2019 |
Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 9 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER