Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Oet en Drap
Een verhaal over holbewoners
Illustraties: David Roberts
Tekst: Alastair Chrisholm


Al op de cover zien we dat we te maken hebben met twee aparte mannen. De ene heeft heel lang rood haar met krullen en een bruine baard, de andere heel lang stijl bruin haar en een rode baard. Wat zijn ze? Wie zijn ze? Hebben ze wel kleren aan? En... waarom kijken ze elkaar zo achterdochtig aan?


Het zijn Oet en Drap, twee holbewoners, en tussen hun is een strijd losgebarsten want wat de een heeft wil de ander ook, maar dan beter!
Oet woont bijvoorbeeld in een grot maar die van Drap is groter. 'Ik grot groter! Dus ik de beste!' roept Drap.
Maar Oet heeft nu water in zijn grot. 'Dus IK de beste!' Maar helaas, Drap wrijft twee stokjes tegen elkaar en zie, er is vuur in de grot. Oei, daar is Oet wel even van onder de indruk, maar niet voor lang want hij heeft een - hypermoderne - stoel in zijn grot. Daar zit Drap niet mee want hij heeft een bed!


En zo gaan de twee door. Steeds weten ze elkaar te overtreffen.
Oet bouwt een huis, Drap een kasteel, Drap rijdt paard, Oet heeft paard en wagen, maar dat is saai dus zegt Drap dus hij maakt een trein, waarop Oet met een supersnelle racewagen voorbij komt scheuren - zijn rode haar wappert er helemaal van - . De een heeft een radio, de ander een telefoon. En heeft Drap een vliegtuig dan weet Oet daar ook wel wat op! Hij komt voorbij op een raket met tv en een computer!
De stapel spullen wordt al hoger en hoger, totdat de boel begint te wankelen... en als ze er twee rietjes op leggen, de ene zilver, de ander goud, klapt alles in helemaal elkaar! Oei! Wat nu?


Een heerlijk humoristisch verhaal over jaloezie. Oet en Drap gunnen elkaar niets,  je ziet hun koppies iedere keer veranderen van zelfvoldaan naar boosheid en weer terug als de ander weer wat verzonnen heeft. Hilarisch om te zien! Elke keer denken ze nu ben ik toch écht de beste!
Door al hun afgunst, is het er helaas niet gezelliger op geworden, ze zijn alleen nog maar bezig met elkaar te overtroeven. Misschien is het maar goed dat die enorme stapel ging wiebelen... want zonder spullen kon het wel eens veel leuker zijn!


Dankzij het inkijkexemplaar kun je zien hoe fanatiek - maar ook heel leuk - Oet en Drap zijn. Het is puur genieten én lachen!


De twee mannen spreken hun eigen taaltje dat ze nog eens niet zo goed beheersen maar daardoor is het ook zo verschrikkelijk grappig om te lezen. In korte kernachtige zinnetjes roepen ze wat ze nu weer hebben gevonden om de ander voorbij te streven. zoals: Ik bouwen huis. Ik nu bouwen kasteel. Ik GRAAF Drap. Hierdoor is het ook een heerlijk boek om uit voor te lezen.


Ook een prima boek om op school te gebruiken, kinderen herkennen het thema jaloers zijn vast wel, want een beetje jaloers zijn we allemaal wel eens. Toch?


ISBN 9789025773182 | Hardcover | 48 pagina's | NUR code 273 | Uitgeverij Gottmer | augustus 2020
Vertaald door H.H. Gever | Afmeting 29,7 x 25,5 cm | Leeftijd 5+
Past goed in thema En toen... (Geschiedenis) van de kinderboekenweek 2020

© Dettie, 25 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat wil ik later ook!
Vivian den Hollander


Opa en oma gaan verhuizen, en dus moeten ze hun spullen eens goed opruimen. De zolder ligt vol, dat ontdekken Lisa en Jimmy als ze bij Lisa’s grootouders op bezoek gaan. Maar het is toch geen rommel!
Ze kijken hun ogen uit en vooral Lisa herkent van alles. Spelletjes die ze ook nog gespeeld heeft, een oude rieten wieg, blokken en foto’s. Maar wie staat er op die oude foto’s? Lisa denkt ze wel te kennen, maar eigenlijk ook weer niet. Gelukkig kan oma daar nog alles over vertellen.
Jimmy’s oog valt op een oude politiepet, die hij meteen op zet. Hij wil later ook politieagent worden!
Dat was opa ook, vertelt Lisa. En oma was zuster. Dat lijkt Lisa ook wel leuk. Of toch niet?


‘Later word ik ook agent.’ Hij kijkt ineens heel stoer. ‘Dan ga ik in een politie-auto rijden. En boeven vangen.’
‘Taa-tuu. Taa-tuu.Taa-tuu!’ Jimmy rent tussen alle spullen door. Met de pet van opa op. ’Sta stil. Hier komt de politie!’ roept hij.
‘Je bent gearresteerd. Je moet mee naar het politiebureau.’


De kinderen spelen met de spulletjes, en gaan met oma mee naar de kringloopwinkel. Daar vinden ze nog meer leuke spullen! En dan gaan ze ook twijfelen of ze echt wel politieagent en zuster willen worden. Gelukkig hebben ze nog tijd genoeg om dat te beslissen, voorlopig spelen ze allerlei rollenspelletjes, met de knuffels. Katootje en Suus doen ook mee. Zij kunnen mooi kind zijn, of patiënt.


In deze korte verhaaltjes, die wel een geheel vormen, krijgt een kind spelenderwijs informatie over de verschillende beroepen. Het zijn vooral leuke verhaaltjes, heel herkenbaar, en behapbaar om voor te lezen.


Iedere pagina laat een typische Dagmar-Stamillustratie zien, in haar zo herkenbare stijl. Lisa en Jimmy zien er in alle boeken natuurlijk hetzelfde uit, en hun avonturen zijn tijdloos, zodat je steeds ook de oudere boeken kunt voorlezen aan ‘nieuwe’ kleuters.
Ook leuk is dat de hond Katootje en de poes Suus ook vaak hun opwachting maken.Vivian den Hollander (1953) werkte in het onderwijs voor ze fulltime schrijfster werd. Op haar site (https://viviandenhollander.nl/) staan slechts 8 Lisa en Jimmyboeken, maar de bibliotheek heeft er 12! De totale hoeveelheid boeken van haar hand is enorm! Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet, én haar boeken voor oudere kinderen. Haar werk is veelvuldig getipt door De Nederlandse Kinderjury en wordt zeer gewaardeerd.


ISBN 9789000361489 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | augustus 2020
afmeting: 22,8 x 22,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 22 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Held op sokken
Tekst: Bette Westera
Illustraties Thé Tjong Khing


De verklaring van dit gezegde is als volgt:
Schoenen of klompen waren vroeger niet geschikt om te rennen. Als je snel weg wilde vluchten, deed je dat op (dikke) sokken. Daardoor is de uitspraak ‘een held op sokken’ ontstaan.
Een "held" die er zo snel mogelijk vandoor gaat, een lafaard dus.


Dit verhaal speelt in de Middeleeuwen. De ridders die in het kasteel wonen hebben baarden en zijn echte rouwdouwen. Ze redden prinsessen uit torens, ze vangen draken, ze verslaan de vijanden die hun land binnen willen dringen, en ze doen mee aan toernooien.


‘Ze hadden zelf geen paarden en er waren nog geen brommers
ze moesten alles lopend doen, ze hadden zelfs geen fiets
en ook geen laarzen. Geitenwollen sokken, verder niets.’


Maar:


'Er woonde eens een ridder in een middeleeuws kasteel.
Hij had geen baard. Die baard was blijven steken in zijn keel.’


De arme jongen draait dus op voor alle vervelende klusjes die de anderen, de echte ridders, echt niet gaan doen. Het bloed opdweilen als er weer een draak was gedood, de stallen uitmesten, en aardappels schillen. En gehakt maken:


‘Dus onze ridder zonder baard wist weinig over draken
hij had alleen geleerd hoe hij gehakt van ze moest maken
Hij draaide mooie balletjes, voor elke ridder twee
met worteltjes en bruine jus en aardappelpuree.’


En dan komt er een schone jonkvrouw op bezoek. De ridders sloven zich uit en scheppen op over wat ze zoal kunnen. Maar wat kan de arme ridder haar vertellen?
En is hij nu echt een held op sokken?
De clou van het verhaal verklap ik niet natuurlijk, maar het is een erg leuk verhaal, vol humoristische tekstjes op rijm. En tekeningen van Thé Tjong-Khing, daar kun je heel lang naar kijken en dan ontdek je steeds wat nieuws!


Bette Westera (Velp, 1958) is een Nederlands kinderboekenschrijfster. Ook vertaalt ze kinderboeken naar het Nederlands. Ze viel al vaak in de prijzen.
Khing (1933, Purworedjo (Indonesië) kwam in 1956 naar Nederland om te studeren. Al snel kwam hij bij Toonder Studios terecht waar hij strips tekende. Sinds ca. 1971 werkt Khing full time als freelance illustrator, meestal van kinderboeken.


ISBN 9789025749996 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2013
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 18 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Haas redt het bos
Illustraties: Gertie Jaquet
Tekst: Annemarie Bon


Onder de meer dan 150 boeken die Annemarie Bon al op haar naam heeft staan, zijn meerdere titels over Haas, die intussen een BB-er is geworden (Bekende Bosbewoner)


In het nieuwste – negentiende! - boek krijgt Haas te maken met actuele problemen.
Het begint met de komst van een vreemde vogel. Gastvrij als hij is verwelkomt Haas de vreemdeling, maar zou hij dat gedaan hebben als hij de gevolgen had kunnen overzien? Want de vogel, een paradijsvogel, loopt de hele tijd met een smartphone rond en maakt overal foto’s van. Ze heeft het over e-mail, internet en selfies. Het gaat Haas boven zijn pet, zoals ook het idee van ‘volgers’, daar begrijpt hij niets van. Hij denkt er verder niet over na en hij laat Radijsje het bos zien waar zijn vrienden wonen.


Had hij maar wel geweten wat al die moderniteit inhield! Want nadat Radijsje is geweest, wordt het bos zowat platgelopen door bezoekers. Dieren die wildkamperen en dieren die hun afval gewoon laten liggen, dieren die hun neus overal insteken, foto's maken en eisen beginnen te stellen. Dieren die denken dat ze zich zomaar het bos kunnen toe-eigenen! Dit kan niet langer zo. Wat kunnen de dieren van het bos doen om er voor te zorgen dat hun bos leefbaar blijft?


Of kinderen het zullen opmerken is de vraag, maar de verhalen in dit boek vinden duidelijk hun oorsprong in de huidige maatschappij. Teveel toeristen op dezelfde plek hetgeen gepaard gaat met asociaal gedrag is het thema van dit boek. Best wel een zwaar thema, maar er is natuurlijk ook veel humor. Het verhaal Stadse Fratsen is hilarisch!
Natuurlijk vindt Haas een oplossing voor deze toestanden, meerdere oplossingen zelfs. Werkte het in de werkelijkheid ook maar zo! Hij is in ieder geval de terechte winnaar van de verkiezingen.


Voorlezen of zelf lezen door oudere kinderen: de verhalen van Haas en zijn vrienden zijn leuk, en er is voor de jongsten veel herkenning. Dan zijn er nog de tekeningen. Gertie Jaquet heeft weer hele mooie tekeningen gemaakt. De stadse dieren, de wildkampeerders, allemaal herkenbaar als ware het mensen.


Gertie Jaquet werkt sinds 1983 als illustrator van kinderboeken: zelfgeschreven prentenboeken en boeken van andere schrijvers. Ze wist al op de middelbare school dat ze wilde tekenen.


Annemarie Bon (1954, Den Bosch) was biochemisch analiste, freelance journaliste voor het Brabants Dagblad en hoofdredacteur van de kinderbladen Taptoe en Okki voordat zij verhalen en boeken voor jong en oud ging schrijven. Vooral de boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar kennen we. En ze schreef vele AVI-boekjes, de boeken van Goudkust en jeugdromans, zoals 'Free run', 'Challenge', 'Oppassen', 'Een nieuw leven' en 'Niets meer te verliezen'.


ISBN 9789048857340 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Moon | augustus 2020
Leeftijd vanaf 5 jaar.

© Marjo, 8 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kukelkipjes en de zandbak
Esther van der Ham


De kukelkipjes!! Wat een grappig gekozen naam! En het boek zelf ziet er ook zo leuk uit. Twee schattige kipjes sieren de omslag. En het mooie is dat je die twee binnen in het boek heel vaak tegenkomt, want ze gaan een avontuur beleven.
Nie en Ya heten ze, en ze woonden eerst bij een andere mama, maar de nieuwe mama vinden ze heel lief, want die heeft een eigen huis en een mooie tuin. Daar is ook een kat. Oei, dat is minder leuk!
Maar misschien kunnen ze wel vriendjes worden?


De kukelkipjes, die echt bestaan, bleken twee haantjes te zijn, maar dat maakte geen verschil voor de nieuwe mama. Want dat is Esther, de schrijfster van dit leuke verhaal. Ze tekende Nie en Ya zelf: die zijn heel goed gelukt. De poes trouwens ook, en de bloemetjes en… o wacht, ik zeg niets meer, want het avontuur moet je even zelf lezen.
Het is heel spannend voor de twee haantjes.
Esther van der Ham doet zelf ook mee in het verhaal, maar natuurlijk is de hoofdrol voor de kukelkipjes.


Kinderen vanaf 5 jaar kun je voorlezen en laten kijken naar de mooie tekeningen. Voor wie de echte kukelkipjes wil zien: https://www.droomvalleiuitgeverij.nl
Als een kind al wat beter kan lezen, na ongeveer anderhalf jaar leesles op school, kunnen ze het zelf prima lezen. Het zijn korte zinnetjes, zonder moeilijke woorden. AVI-M4 Ook staan er heel veel kippenweetjes in het boek, waar wel moeilijke woorden in staan.
Deze bijvoorbeeld:


Wist je dat:
kippen graag een zandbad nemen? Het zand doodt de bacteriën tussen de veren. Zo blijven ze schoon.


Esther van der Ham schrijft en illustreert kinderboeken, richtte Droomvallei Uitgeverij op en verzorgt creatieve workshops voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn oa het huis met griep, zingen is gaaf, de dolfijn met sproeten, Jamil & Jamila, Anna, waar blijf je, Het kasteel met de duizend kamers enz.
Avi prentenboek voor de beginnende lezer AVI-M4


ISBN 9789492844736 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Droomvallei | augustus 2020
Leeftijd vanaf 5 jaar.

© Marjo, 27 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Over tien minuutjes naar bed kleine eenhoorn
Illustraties: Chris Chatterton
Tekst: Rhiannon Fielding


Als je dit boek openslaat – vergeet niet eerst de mooie omslag te bewonderen! – bevind je je in dromenland. Maar als je nu verwacht dat het verhaal over de kleine eenhoorn zich daar afspeelt, kom je bedrogen uit. Want Twinkel, zo heet de kleine eenhoorn, is nog helemaal niet van plan om naar dromenland te gaan!


Haar vader roept: over tien minuutjes naar bed!’, maar ze is toch nog niet moe!
Ze wil nog springen en rennen, en nog van alles beleven. Kaboutertjes plagen, achter feeën aan huppelen.
Pap riep: over zeven minuutjes naar bed!’ - want hij houdt de tijd in de gaten, een kleine eenhoorn moet nu eenmaal op tijd naar bed – maar dan heeft Twinkel een spoor gezien. En ze gaat er achter aan.
Er komt een grote trol op haar pad, en een klein draakje dat mooie vlammen spuwt.
Als ze een vallende ster volgt op diens weg door de hemel, merkt Twinkel dat ze de weg kwijt is!
O jee…ze heeft nog maar een paar minuutjes.!
Hoe moet Twinkel nu thuis komen?


Het verhaal is een eenvoudig rijm, dat lekker voorleest


‘Ze joeg op kaboutertjes met gezichtjes
en op feeën die fonkelden als lichtjes
‘Over zeven minuutjes naar bed,‘ riep pap
maar ze ging er vandoor
want boven op de heuvel zag Twinkel een spoor.


De kleurstelling van dit boek is vooral roze en lila, mooie zachte kleuren, en op deze prachtige pagina’s staan behalve Twinkel nog allerlei andere dieren.
Twinkel zelf is een schattig eenhoorntje, het is ook helemaal niet erg dat ze een beetje ondeugend is, haar vader houdt haar wel in de gaten. Hij telt af: tien minuutjes, negen minuutjes, acht minuutjes…
Waar zou Twinkel zijn als hij bij nul minuutjes is?
Misschien wel in dat mooie dromenland waar je zelf vast ook al bijna bent…


Leuk is dit: https://www.youtube.com/watch?v=UbVu2SFRtNY


Rhiannon Fielding is de auteur van diverse prentenboeken. Ze schreef een serie rond het bedritueel: ten minutes to bed, little dinosaur; ten minutes to bed, little monster, en nog andere. Steeds met dezelfde illustrator, Chris Chatterton. Hij is eveneens de illustrator van prentenboeken voor kinderen, waaronder Supermarket Gremlins en Pete's Magic Pants.


ISBN 9789000372980 | Hardcover | 184 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf  | juli 2020
Vertaald uit het Engels door Henrieke Herber | Afmeting 29,8 x 24,8 x 1 | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 7 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zarah & Zottel Deel 3
De verkeerde papa
Jan Birck


Zarah is helemaal gek van Indianen, ze heeft een eigen tipi en haar eigen paardhond Zottel, waarmee ze in vol galop over haar prairie op het dak raast. Daar groeien en bloeien, nadat Zarah van alles gezaaid heeft, allerlei wilde bloemen, planten en kruiden en zelfs op het pleintje beneden is er nu een prachtige bloemenzee. Zarah is zo gek op indianen omdat haar papa een indiaan is, maar helaas is papa weg, al een hele tijd.

De moeder van Zarah is gelukkig ook heel leuk maar soms blijft ze liever in bed. Zarah weet dat mama dan lijdt aan een gebroken hart. 'Mama hart is erg breekbaar sinds papa is weggegaan. Het gaat voortdurend stuk.' vertelt ze ons. Af en toe huilen Zarah en Zottel gewoon even met haar mee. Maar Zarah bedenkt dat ze beter kruiden uit haar tuin kan zoeken. Kruiden tegen gebroken harten ... Of het door de kruiden komt of niet, mama komt wèl haar bed uit en ze gaat gelukkig ook weer naar haar werk.


En dan op een avond, hoort Zarah mama thuiskomen en ze hoort de stem van papa! Maar als ze gaat kijken ziet ze mama met een andere man, en ze zoenen elkaar! Zarah is woest! Ze ligt te razen in haar bed, die domme mama ziet toch zelf ook wel dat die man papa niet is! En de volgende morgen knalt ze het eruit. Ze brult tegen haar moeder: 'DIE MAN IS DE VERKEERDE PAPA!' En wat mama ook zegt of doet. Het maakt niet uit. Verkeerd is verkeerd. Dit kan niet! Ze moet een plan maken.
Ze roept haar vrienden Hubert, Buil, Rosalie, Osse, Martijn en kip bijeen in haar tent op de prairie om krijgsraad te houden. En samen komen bedenken ze een geweldige oplossing ...

Natuurlijk loopt, zoals altijd bij Zarah, alles heel anders dan ze bedacht had!


Jan Birck weet precies de juiste toon te pakken in zijn Zarah en Zottelboeken. De fantasie van Zarah is zoals alleen kinderen dat kunnen hebben. Alles kan, alles is normaal, je doet het gewoon. Maar als het helemaal anders uitpakt dan pas je je fantasie daar gewoon aan, zo simpel is het.
Gelukkig snapt de verkeerde papa helemaal wat Zarah dwarszit en speelt hij het spel net zo hard mee waardoor het verhaal heel verrassend eindigt.
Opnieuw een letterlijk en figuurlijk fantastisch (voorlees)boek, ik ben inmiddels helemaal fan van die leuke Zarah en die geweldige Zottel!


ISBN 9789044836233 | Hardcover | 62 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Afmeting 29,7 x 21,7 cm | Vertaald uit het Duits door Ipsissima Verba/Ingrid Vandekerckhove | leeftijd 5+

Dettie, 6 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De betoverde balletschoentjes
Sanne Miltenburg


Floortje krijgt vandaag voor het eerst balletles. Maar oei, wat is ballet moeilijk!
Juf Rani moedigt haar aan. 'Gewoon doorgaan, dan leer je het vanzelf,' zegt ze.
Maar Floortje wil natuurlijk gelijk heel goed kunnen dansen en ze wordt ook heel boos als ze hoort dat haar vriendin Lilian de hoofdrol in De Bloemenfee krijgt. Floortje is stinkend jaloers op haar en zegt lelijke dingen tegen Lilian, die erg schrikt van Floortjes reactie en verdrietig alleen naar huis gaat.


Floortje is nog steeds woedend en roept: 'Ik wou dat ik net zo goed kon dansen als Lilian!' Wat ze niet ziet is dat er op dat moment een wensster voorbij schiet... En zo komt het dat Floortje de volgende dag de sterren van de hemel danst en Lilian er niets van bakt waardoor ze ook de hoofdrol niet meer mag dansen. Maar dan begint er iets te dagen bij Floortje. Het is wel gek dat zij nu zo goed kan dansen terwijl ze er niets voor deed terwijl Lilian zo hard gewerkt heeft om zo goed te worden als ze nu is. Langzaam begint ze te begrijpen hoe dat kan. En dan neemt Floortje een heel wijze beslissing.


Het is een wijze les die Sanne Miltenburg aan de kinderen geeft; als je wat wilt bereiken dan moet je er wat voor doen. Niets komt zomaar aanwaaien.


De afbeeldingen gemaakt middels digitale goache en digitale waterverftechnieken, zijn kleurrijk en geven mooi de hele sfeer rond ballet weer. We zien de fraaie balletkleren en balletpakjes evenals heel veel bewegingen die tijdens het ballet gemaakt worden.


Fijn boek met een boodschap voor elk doorzettertje dat ervan droomt om ook ballerina te worden.


Zie ook het you-tube filmpje over dit boek


ISBN 9789044838909 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2020
Afmeting 29,8 x 21,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 24 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's
Guido van Genechten


Een boek over dinosauriërs toch? Dat zegt de titel tenminste. Maar als je het boek openslaat zie je een kip! Een doodgewone kip.
Oei, wat zeg je nu! Meteen krijg je de wind van voren:


‘Een wat? Een doodgewone wàt? Je beledigt mijn familie, weet je dat?
Natuurlijk ben ik een dino. Kijk maar eens naar mijn poten. Echte dinopoten toch?
Kip? Pff.. Gallus gallus domesticus, zul je bedoelen!'


En dan volgt een korte geschiedenis: aan de hand van het familiealbum zal ze bewijzen dat de Gallus gallus domesticus inderdaad een dino is… Nou ja, dat beweert ze toch!

Behalve het fotoalbum heeft ze ook een ei, een groot ei. Als ze dat nu eens uitbroedt: dan zullen we het met eigen ogen zien!
Als dat maar goed gaat…


HIER
wordt het boek voorgelezen. Natuurlijk is voorlezen terwijl jonge kinderen naar de tekeningen kijken, heel erg leuk, maar het is ook leerzaam, want de feiten over de dino’s kloppen.


Guido van Genechten (1957, Mol, België) is een Vlaamse auteur en illustrator. Hij is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken. Hij begon in 1995 met het konijntje met het slap oortje: Rikki. Vele boeken volgden.


ISBN 9789044832310 | Hardcover | 26 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2018
formaat 33,4 x 24,1 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 19 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het visje dat verliefd was op de hemel
Illustraties: Arnold den Hartog
tekst: Mies StrelitskiOom Jan is terug van een lange reis
naar een tropisch paradijs [...]
Woebie neemt hij in gedachte mee
naar dat eiland overzee
om te vertellen, zo meteen
over het visje dat verdween...


Het visje, Guppie genaamd, woonde bij dat mooie eiland, maar was helemaal niet blij. Hij wilde niet in het water wonen, maar boven in de lucht, in de hemel!
Daar was het veel mooier. En als hij 's nachts al die sterren zag twinkelen dacht hij dat het allemaal visjes waren die plezier hadden.


Hij probeerde steeds heel hoog te springen, maar helaas naar de hemel springen lukte niet.Uiteindelijk komt hij bij een wijze vis en die helpt hem verder. Al zijn vriendjes, vriendinnetjes zwommen mee, want ze wilden wel eens zien hoe Guppie naar de hemel ging.


'Wil je echt van 't rif vandaan?'
'Ja', zei Guppie zacht maar zeker
'In de hemel is het beter.'


En daar gaat Guppie...


En is Guppie nu wèl blij? Dat lees je in dit boekje maar het eind is een onverwachte verrassing!

Er zijn al meerdere Woebieboekjes verschenen, Woebie heeft zelfs een eigen site https://www.woebie.nl  Zelf had ik eerder al Woebie, Vincent en de stoute schoenen gelezen waar ik erg enthousiast over was. Dat boek vond ik ook aansprekender dan dit verhaal, het had meer humor en was origineler dan dit boek. 
Maar het verhaal over het visje is voor kinderen zeker ook heel leuk. Het is evengoed een bijzonder avontuur dat Guppie beleeft.

De tekst is op rijm en dat is goed gedaan op enkele woordverdraaiïngen of tussenzinnetjes om het rijmend te maken, na.


De illustraties zijn bijzonder aansprekend en speels. Ze hebben prachtige kleuren en soms is er een verrassend perspectief gebruikt wat de afbeelding erg apart en aantrekkelijk maakt. De afbeeldingen maken het boekje.
Al met al geef ik het boekje een kleine zeven.


ISBN 9789079498192 | Hardcover A5 formaat | 32 pagina's | Blue Roof Productions | juli 2020
Formaat 13,7 x 19,7 cm. | Leeftijd ca 4-5 jaar

© Dettie, 9 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ziza wil geen ninja zijn
Illustraties: Coen Hamelink
Tekst: Marjet Huiberts


Als iedereen in jouw familie bakker is, is het dan automatisch zo dat je zelf ook bakker wordt? Niet toch?

Ziza wil in ieder geval geen ninja zijn, ook al zijn zijn ouders ninja, en zijn grote zus ook. En de tweeling heeft bijna de opleiding afgerond. De opleiding die Ziza ook volgt. Hij leert spoorzoeken, stokvechten en vechtbewegingen maken en hij volgt lessen bij de tempelmeester. Maar omdat hij dit  niet wil, is hij er met zijn hoofd niet bij. Hij krijgt regelmatig op zijn kop.


‘Ziza vouwt zijn benen over elkaar en recht zijn rug.
Hij zit als versteend, wel een halfuur.
Hij hoort geen muziek meer. Allen een vaag brullen.
En één schreeuwende gedachte: ‘Ik wil geen ninja zijn!’.


Als hij het tenslotte tegen zijn moeder vertelt, begrijpt ze er niets van. Wat wil hij dan wel? Maar ze luistert wel naar hem. En zo komt het dat Ziza eindelijk de stem van zijn hart mag volgen.


Het boek zit vol beweging, alle personages dartelen over de pagina’s. Ook Ziza, want het is niet het bewegen dat hem tegenstaat, maar het vechten.
De illustraties zijn sfeervol: als Ziza droevig is bijvoorbeeld, zie je dat ook in de tekening terug. Het gezicht van Ziza zegt bijna meer dan de tekst. Bijna, want in feite vullen illustraties en tekst elkaar heel mooi aan.
Je leert wat een ninja zoal doet, en de boodschap is ook luid en duidelijk: ga op zoek naar je eigen geluk, laat niet anderen voor je beslissen.


Marjet Huiberts (1960) studeerde dans en pedagogiek en werkte ruim tien jaar als docent en consulent dans in het basisonderwijs. In 1998 won ze een wedstrijd voor tekstdichters bij Conamus. Sindsdien schrijft ze liedjes, gedichten en verhaaltjes voor Sesamstraat en is ze de tekstschrijver van theatermaker Frank Groothof. Inmiddels heeft ze bijna dertig prentenboeken op haar naam staan, gemaakt met een keur aan illustratoren en vertaald in het Deens, Duits, Chinees, Koreaans, Russisch, Vietnamees en Zweeds.


ISBN 9789048857265 | Paperback A5 formaat | 32 pagina's | Moon | augustus 2020
Afmetingen: 28,9 x 22,1 x 1 cm Leeftijd vanaf 4 jaar
Illustraties van Coen Hamelink (https://coen.graphics)

© Marjo, 2 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Monsta
Illustraties: Mateo Dineen
Tekst: Dita Zipfel


Hallo Kint
Mijn naam
is Monsta

Ik woon onder
jauw  juo jouw bed.


Maar niet lang meer.

Als je dit leest,
ben ik weg.


Zo begint de brief die Monsta aan zijn Kint schrijft. Monsta is namelijk helemaal niet blij. Gerrit, zoals Monsta vroeger heette, heeft alles geprobeerd om Kint bang te maken. Hij vertelt dat hij Kint uitgekozen had, hij ging onder Kints bed wonen, omdat het hem zo'n lekker rustig leventje leek, hij dacht:


Een makkie. Gewoon een beetje monsteren op zijn tijd. Het Kint griezelt zich kapot. Doodgewoon en niets biezonders bijzonders.


Maar Kint werd maar niet bang! Er was zelfs geen mini-bibbertje. Monsta schrijft dat hij dacht dat het kind misschien nog te klein was. Maar helaas... ook toen het kind groeide werd hij maar niet bang. Monsta vertelt wat hij allemaal geprobeerd heeft, maar niets hoor. Kint sliep rustig door...
Op gegeven moment had Monsta zo iets griezeligs bedacht, hij was er wel dertig dagen mee bezig geweest, het moest de supergriezeligste griezeligheid worden, maar wat gebeurde er? Niks! Helemaal niks!


Ik moest er echt van bijkomselen.
Op krachten komen en herstellen.


schrijft Monsta. En nu heeft hij er genoeg van, hij gaat weg. Aan Kint is geen eer te behalen...

Als je nu denkt dat Monsta heel griezelig is, dan zit je verkeerd. Natuurlijk heeft hij rare ogen en gekke waaiharen en grote schuinstaande tanden. En je ziet dat hij echt heel erg zijn best doet om supereng te zijn. Maar je ziet tegelijkertijd dat hij diep in zijn hart best wel lief is. Eigenlijk is hij best wel een schatje.
Je merkt in zijn brief ook dat hij het stiekem ook niet zo leuk vindt om bij Kint weg te gaan. Maar als Kint leert te griezelen en gruwelen dan komt hij zeker weten misschien wel terug... belooft hij.
We zien Monsta wegsjokken, helemaal alleen... maar dan... zorgt hij toch nog voor een grote verrassing.


Heerlijk, gezellig, griezelgruwel leuk boek met geweldige afbeeldingen.


(Bij dit prentenboek maakte De Knutseljuf Ede twee geweldige knutsels! Bekijk hier hoe je Monsta knutselt van papier en doppen.
En klik hier om Monsta te maken van een dweil!)


ISBN 9789051167733 | hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | april 2020
Uitstekende Nederlandse tekst van Hedi de Zanger | Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 12 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een bijzondere zondag
Effie Lada


"Het is zondagmorgen als een regendruppel tegen Sofies venster tikt.
De druppel komt niet alleen. Als snel volgen zijn broertjes en zusjes,
papa en mama, vriendjes en de vriendjes van zijn vriendjes,
neefjes en nichtjes, ooms en tantes ... Ontelbare druppeltjes
rikketikken tegen het glas en vormen een grijs gordijn buiten het raam."


Sofie baalt, ze wil geen regen, ze wil straks buiten spelen met Poppy, Elias en Orpheus, maar dat mag niet van papa en mama. Het regent veel te hard.
Ze is zo enorm chagrijnig dat ze geen ontbijt wil, en vanmiddag hoeft ze ook geen kip met aardappelen. Maar het kan nog erger, tante Carolia belt en vraagt of ze komen en papa en mama zeggen ja, ze nemen zelfs die vieze stinkkip mee!


Bij tante Carolia leert Sofie echter een belangrijke les want als ze eenmaal daar is, ziet ze dat tante heel vrolijk is. Hoe kan dat nou? Het regent buiten en tante Carolia heeft altijd pijn in haar knieën en echt goed zien kan ze ook niet meer. Hoe kan ze dan zo blij zijn? En als tante haar op schoot neemt en begint te vertellen 'over een lange reis naar een plek ver weg, heel lang geleden...' dan denkt Sofie niet meer aan de regen en de kip. Ze reist mee...
Ze weet niet dat tante net zo hard meegeniet doordat Sofie zo opgaat in haar verhalen.

En zo leert Sofie dat als iets niet gaat zoals zij wil, ze toch iemand een heel fijne dag kan bezorgen. (en zichzelf ook!)


Dit boek werd genomineerd voor de illustratorenwedstrijd Key Colours, een samenwerking tussen Clavis Uitgeverij en de Stad Hasselt. Die nominatie is goed te begrijpen want de afbeeldingen zijn erg verrassend, vol humor, maar ook warm en aansprekend. Echt een boek dat je met een brede glimlach dichtslaat.


ISBN 9789044835908 | Hardcover | 27 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Afmeting 26,8 x 25,6 cm Vertaald uit het Engels door Clavis | Leeftijd 5+

© Dettie, 6 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER