Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Ik hou ook van mij!
Daniëlle Schothorst


De twee eekhoorns Papa Pluis en Pluisje houden heel veel van elkaar maar als Papa Pluis op een dag zegt: "Ik hou ook van mij," is Pluisje helemaal van slag. De kinderlogica slaat toe. Want als papa ook van zichzelf houdt dan betekent dat papa maar voor de helft van hem houdt. Dus papa houdt niet helemáál van hem!
Pluisje is enorm verdrietig door deze ontdekking en zit bedroefd onder de appelboom. Als hij Papa Pluis weer ziet, roept Pluisje heel boos.

Je houdt maar voor de helft van mij!, want je houdt ook van jou![...]
Dus is er minder houden van over voor mij.


Papa Pluisje knuffelt Pluisje en legt Pluisje uit dat hij van zichzelf houdt omdat hij is wie hij is. Hij vraagt daarna aan Pluisje  'Vind je jezelf aardig? Mooi, lief, grappig? 
En eigenlijk vindt Pluisje zichzelf ook wel leuk! En dan snapt hij het! Je kunt net zoveel van jezelf houden als van iemand anders!


Over de inhoud van dit boek heb ik gemengde gevoelens. Zullen kinderen begrijpen wat Papa Pluis bedoelt met 'Ik hou ook van mij. Omdat ik ben wie ik ben'? Is het niet té vaag? Té filosofisch? De uitleg is aardig maar of het afdoende is, is nog maar de vraag.
Natuurlijk draait het verhaal om zelfvertrouwen krijgen, geloven in jezelf, weten dat je prima bent zoals je bent en het boek kan een mooie aanleiding vormen om dit onderwerp ter sprake te brengen. Maar persoonlijk denk ik dat het nog te moeilijk is voor de beoogde leeftijdsgroep.
Juf Anke is echter lovend over dit boek en schrijft "Dit lieve prentenboek is heel fijn om in de klas te gebruiken." Zij kan het weten en ik neem haar deskundige mening ook onmiddellijk als juist aan. Maar voor mijn gevoel zal het toch even duren voor de betekenis écht tot de kinderen zal doordringen. Misschien zelfs pas als ze wat ouder zijn.


De afbeeldingen zijn karikaturaal. De twee beestjes hebben twee enorme snijtanden, grote ogen, dikke pluimstaart en een T-shirt en laarsjes aan. De omgeving is een beetje verwarrend, het lijkt een groot bos maar Pluisje zit wel onder een appelboom. De afbeeldingen beslaat twee pagina's en op elke illustratie komt ook een kleine vogeltje voor dat alle gemoedstoestanden van Pluisje overneemt. Dat geeft een extra accent aan het geheel.
Kortom, aardig boek dat mij echter niet overtuigt.


ISBN 9789044834130 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2018
Afmeting 29,8 x 21,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 8 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De beer, de piano, de hond en de viool
David Litchfield


In het vorige boek van David Lichtfield maakten we al kennis met de beer die prachtig piano leerde spelen, ontdekt werd en grote successen boekte. Maar in zijn hart bleef hij de beer uit het bos.  Deze beer ontdekt op zijn beurt Bruno... die fantastisch mooi kan spelen op de viool. Maar wie is Bruno?


Bruno is de hond van Hector die zijn geld verdient met viool spelen op straat. Bruno aanbidt zijn baasje, ze zijn dikke vrienden, waar Hector gaat, gaat Bruno ook. Maar de zaken gaan slecht. "Wie wil er nog naar een oude vioolspeler luisteren als je ook een concert kunt bezoeken van een pianospelende beer?" verzucht Hector. Hij bergt zijn viool voorgoed op en sukkelt een beetje de dagen door en slaapt overdag en 's nachts  heel erg veel.  Wij als lezer zien wat Bruno in die tijd doet...
Hij speelt viool! En heel mooi ook! Zelfs tenentintelend, vingerknippend, adembenemend prachtig!


Als Hector dit ontdekt moet hij even slikken, Bruno speelt veel mooier dan hij ooit zal kunnen. En zo komt het dat de beroemde beer Bruno ontdekt. Hij nodigt Bruno uit met hem mee te reizen samen met zijn de andere muzikale dieren van zijn nieuwe band.
Hector vindt het vreselijk en is ook een beetje jaloers, hij is om die reden niet zo aardig voor Bruno, die daardoor heel verdrietig vertrekt. Hector heeft gelijk al spijt, hij roept nog maar is te laat. Bruno is al onderweg...
Hector mist Bruno vreselijk. En dan... treedt Beers Big Band op in de stad! Zal hij, Hector, gaan kijken? Maar misschien wil Bruno hem nooit meer zien.


Het wordt een héél speciale avond, die heel anders verloopt dan Hector gedacht had.


Net als in het eerste deel zijn de afbeeldingen warm en vol leven. We zien dat in de drukke straten via aanplakbiljetten al wordt aangekondigd dat Beer muzikanten zoekt... Beers Big Band wil jou! Het is ook grappig dat Bruno 's nacht een heel eigen leven leidt, een leven dat wij wel meekrijgen, Bruno krijgt zelfs bloemen toegeworpen, maar Hector slaapt door alles heen. Opnieuw speelt heimwee een grote rol in het verhaal, maar dit keer heeft de mens er last van, niet de hond.
Mooi verhaal, fijn boek.


Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


ISBN 9789051166910 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Afmeting 30,7 x 22,6 cm | Nederlandse tekst: Joukje Akveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 7 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kerstmis met Boer Boris
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Het is al bijna Kerst en in huize Boris staat nog geen boom, dat kan natuurlijk niet. In het bos zoeken ze een enorme boom uit - met kluit - . De boom is echter zo enorm groot dat hij helemaal niet in de boerderij past! Maar...


Boer Boris heeft een goed idee: 'We laten  hem hier staan.
En als het buiten donker wordt, doen we de lichtjes aan.'


Alle dieren komen kijken, maar het oude varken is nergens te zien. Hij is nog steeds in de stal.


Boer Boris ziet meteen: het varken is niet opgestaan
omdat het toen 't nacht was stilletjes is doodgegaan.


Alle boerderijdieren lopen in een grote stoet naar een mooie plek waar ze het lieve oude dier begraven. Boer Boris spreekt nog een paar mooie zinnen en de dieren strooien bloemen. Broer Berend vindt het maar zielig dat het varken nu alleen in het bos ligt waar het 's avonds zo donker is.  Gelukkig weet Boer Boris, zoals altijd, wel een oplossing voor dat probleem. 


Het lijkt aanvankelijk niet echt een opgewekt kerstverhaal zo met de dood van het varken, maar uiteindelijk eindigt het verhaal wel heel mooi en vrolijk... in de stal, waar iedereen staat te kijken naar het kleine...


De afbeeldingen van Philips Hopman zijn integer en erg sfeervol gemaakt. De liefde voor het oude varken straalt van de pagina's af, toch is het niet zwaarmoedig, het is zoals het is, alles wordt zonder veel ophef gedaan maar wel heel liefdevol. 
Weer een mooi boekje over de bijzondere Boer Boris.


ISBN 9789025770143 | Softcover | 32 pagina's | uitgeverij Gottmer | oktober 2018
Afmeting 24,8 x 24,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 23 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Raf en Rosie Dol op water
Olivier Dunrea


Raf en Rosie zijn de nieuwe vriendjes van de populaire gansjes Gonnie en Gijsje en Kees en Koosje. Raf draagt een rode muts met witte strepen, Rosie heeft een rode muts met stippen op haar leuke kopje. Ze zijn nog heel jong en doen niets liever dan samen spelen... in het water natuurlijk want daar zijn ze dol op.

We zien ze gelijk al prachtig mooi in het water duiken want ze kunnen zwemmen als de beste. Ze zwemmen zelfs de hele dag! Het maakt Raf en Rosie ook niet uit wat voor weer het is, ze zijn echt altijd in de vijver te vinden. Ze zijn nu eenmaal helemaal gek op water.

Maar dan... op een koude winterdag, is het water bevroren! Het is ijs geworden! Dat hebben ze nog nooit gezien. Dat moeten ze eens goed bekijken.


Rosie tikt met haar snavel op het ijs.
Raf tikt met zijn voet op het ijs.


Wat moeten ze nu? Het water is weg!


Rosie heeft het gelukkig al gauw door, ze glijdt gezellig over het ijs maar Raf moet nog even wennen, want ijs is glad. Al gauw hebben ze dikke pret, ze schaatsen roetsjen de hele dag. Ze zijn nu eenmaal dol op water...  ook op bevroren water!

Op elke twee pagina's zien we afwisselend de twee eendjes in actie, op de linkerpagina staat Rosie bijvoorbeeld onder water op haar kop en op de rechterpagina zien we Raf die een vis probeert te vangen. Soms zien we ze samen bezig. Het ziet er heel gezellig uit.


Oliver Dunrea heeft in dit boekje opnieuw helemaal de juiste toon van het verhaaltje en de uitstraling van de afbeeldingen weten te behouden. Je hoort de gansjes bijna snateren en het plezier in water spat van de hardkartonnen pagina's af. Ook al lijken de kleine gansjes veel op Gijs en Gonnie en Kees en Koosje en is de sfeer qua omgeving eveneens hetzelfde, toch hebben Raf en Rosie wel een heel eigen karaktertje gekregen en dat is leuk.


We gaan vast nog meer met Raf en Rosie beleven, en daar kijk ik nu al naar uit!


ISBN 978902577010 | Hardcover met ronde hoeken | 34 pagina's | Gottmer | oktober 2018
Afmeting 15 x 15 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 2+

© Dettie, 13 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Belle & Boo
Vrienden maken alles leuker

illustraties: Mandy Sutcliffe
tekst: Mark Sperring


Het regent, en dan ga je je al snel vervelen. Boo heeft daar ook last van. Maar zo gauw Belle bij Boo komt spelen dan is de verveling gelijk weg en samen verzinnen ze hun eigen bijzondere kinderwereldje. We kennen dat wereldje allemáál wel. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, dat er is ineens een stoer jongetje je op de bon slingert want hij is politieman, of dat een meisje in een mooie jurk je vertelt dat ze een prinsesje is. Ze gaan dan helemaal op in hun rol. Geweldig om te zien.
In dit boek gaat het niet anders.

© Belle & Boo Mandy Sutcliffe


We zien Belle en Boo fantaseren dat ze samen met andere kinderen lekker over de golven zeilen. Even later gaan ze met zijn allen diepzeeduiken en daar op de bodem van de zee vinden ze de prachtigste schatten en ontmoeten ze jongens- en meisjes zeemeerminnen die mooie muziek maken. De zeepaardjes en vissen zwemmen vrolijk om hen heen.


Als je dát kunt verzinnen dan ben je even later natuurlijk gewoon aan het springen op de wolken en zelfs een sprookjesbos komt voorbij met allemaal bekende sprookjesfiguren. - Hoe langer je zoekt hoe meer je ziet; Roodkapje, de drie biggetjes, het lelijke eendje en nog veel meer. - Boo en Belle temmen zelfs een draak! Want alles kan in fantasieland.

© Belle & Boo Mandy Sutcliffe


Aan het eind van de dag hebben ze de meest wonderlijke avonturen meegemaakt want dat kan als je zulke goede vrienden bent. Vrienden maken gewoon alles leuker!


De Belle en Boo boeken zijn razend populair en dat heeft tot gevolg dat er inmiddels een Belle en Boo bestek is evenals een Belle & Boo serviesje, een Belle & Boo spaarpot etc. Er is zelfs een Belle en Boo kledinglijn voor meisjes. Die populariteit is ook wel te begrijpen want de boeken van Belle en Boo hebben een hoog schattigheidsgehalte. De afbeeldingen hebben een Rie Cramer-achtige uitstraling en ze zijn sfeervol en gemoedelijk. Door alle avonturen die Belle en Boo meemaken, zijn de afbeeldingen wel steeds heel verrassend en er valt heel veel op te zien. Zij vormen in feite zelf al het verhaal.


De tekst voor dit vijfde prentenboek over Belle en Boo is net als Bedtijd voor Boo geschreven door Mark Sperring (Zie ook Hoeveel nachtjes tot Kerstmis) in plaats van Gillian Shields, die de eerste drie boekjes schreef. Veel tekst is er echter niet en de zinnetjes dienen eerder ter ondersteuning van de afbeeldingen dan omgekeerd, maar het is precies genoeg zo. 


Opnieuw een gezellig boekje over het leuke meisje Belle en haar konijnenvriendje Boo.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166361 | Hardcover | 32 Pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2018
Afmeting: 24 x 24 cm. | Nederlandse tekst Eline Markus | Leeftijd 3+

© Dettie, 10 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schetenwedstrijd
illustraties: Günther Jakobs
tekst: Anna Taube


Arne de beer heeft heerlijk gekookt en wel chili con carne. Maar van al die bonen worden de dieren nogal winderig en oeps... daar klinkt het eerste scheetje.
Rosa Roodborst wordt nóg roder dan ze al is. 'O, pardon hoor! roept ze verschrikt.
'Elk boontje geeft een  toontje', zegt de bijdehante Muis Mica maar tegelijk hij laat er per ongeluk ook eentje vliegen. 'Dat was toch veel beter dan die van Rosa!' roept de slimme muis daarop trots. En dát had hij nu net niet moeten zeggen...


De overige dieren zien dat als het startsein om ook even flink scheten te laten. Hoe groter het dier, hoe harder de scheet. En dan, op het laatst, is Don Arne de kok van de chili con carne zelf aan de beurt... Dat zal een knaller geven!


Op de gekleurde afbeeldingen zien we de dieren eerst een beetje gegeneerd en verschrikt kijken bij het eerste scheetje, maar daarna zijn ze de schaamte voorbij en zie je dat ze hun stinkende best doen om de klapper van het jaar te geven. Sommige dieren rennen soms alvast weg...!


Het leuke is, dat je de scheten ook kunt horen! Er zit namelijk een batterijtje in het boek - dat je aan en uit kunt zetten - en daardoor kun je op elke afbeelding het schetenknopje aantippen en hoppa daar is de scheet. Eén voordeel, de lucht zit er niet bij!


Natuurlijk gaan kinderen dit geweldig vinden, wat is er leuker dan over scheetjes te praten! Dat wordt vast een hoop gegiechel.
Leuk boekje.


Zie ook het luister en inkijkexemplaar


ISBN 9789051166804 | Hardcover met ronde hoeken | 10 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Vertaald door M.E. Ander | formaat: 16 x 16 cm | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Dettie, 5 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dikkie Dik
lente-zomer-herfst-winter

Jet Boeke


Beleef de vier seizoenen met Dikkie Dik. Elk seizoen wordt met een handig tabblad aangegeven.


In het eerste deel heeft Dikkie Dik duidelijk de lente in zijn koppetje. Zoals veel katten zo lekker kunnen doen, racet hij door het huis, trap op trap af, onder en over het bed, slippend de bocht door en verder... door het raam de tuin in. Boem tegen de grijze Poes Muis aan. 'Had je last van renkriebels?' vraag Poes Muis.
Ja! Dat is precies het goede woord, vindt Dikkie Dik. Dat was precies wat hij voelde!


In de lente zijn de vogels ook bezig met nesten bouwen en Dikkie Dik is heel nieuwsgierig, hij wil dat nest wel eens zien, helemaal als er jongen in zitten. Maar het is zo gek! De vogels worden boos als hij in het nest wil kijken! Snap jij dat nou?
Er volgen nog meer lenteavonturen met lekkere paaseitjes en gezellige, wollige lammetjes!


En dan breekt de zomer aan... Het leventje van Dikkie Dik is in dat seizoen ook vol avontuur, want wat doe je als je naar huis wilt en de tegels zijn heel erg warm? Zo warm dat je er niet over kunt lopen. Eerst springt Dikkie Dik heel hoog de lucht in, zo schrikt hij van die gloeiend hete tegels  maar Dikkie Dik ontdekt al snel dat de warme zonnestralen de oorzaak zijn, in de schaduw zijn de tegels veel koeler. Maar hoe komt hij nou thuis zonder zijn pootjes te verbranden? Gelukkig komt  Poes Muis aangelopen hij weet wel wat Dikkie Dik kan doen...
Ook spelen met water kan heel lekker zijn op een warme zomerdag, vooral als je daarna lekker kunt drogen... in het zonnetje!


In de herfst ontmoeten Dikkie Dik en Poes Muis een egel die onder de bladeren aan het scharrelen is, want daar zitten de kleine beestjes die de egel eet.


'Hij moet nu veel eten,' zegt Poes Muis. 'Want straks, in de winter, gaat hij héél lang slapen. En dan kan hij geen eten zoeken.'


Die lieve Dikkie Dik zorgt er voor dat de egel niet meer hoeft te zoeken, hij geeft zijn bakje met kattenbrokjes aan de egel!


In de herfst kan het ook flink stormen en als  Beer, de knuffel, uit het raam valt, gaat Dikkie Dik gauw naar buiten om hem op te halen. Maar dat is nog niet zo makkelijk in de vliegende storm... Dikkie Dik waait alle kanten op!


In de winter valt er sneeuw en dat komt mooi uit want Dikkie Dik vindt sleetje rijden heel leuk. Samen met Beer gaat hij naar buiten, maar Beer doet niets! Daar is geen lol aan. Toch komt de slee ineens in beweging! Hoe kan dat nou? Het is Poes Muis! En dan Beer weg...  Poes Muis en Dikkie Dik zien gelukkig net zijn pootje boven de sneeuw uit steken, hij was helemaal weggezakt in de sneeuw. Ze gaan maar gauw naar huis want Beer heeft het brrrr bibberkoud.

In de winter hangen er ook winterjassen en sjaals aan de kapstok en met zo'n sjaal kun je lekker spelen. Dikkie Dik rent door het huis met de sjaal als een vlag achter zich aan. Maar als hij de trap op racet, gaat het mis. Als een sjaalbolletje rolt hij weer naar beneden. Help! Hoe komt hij nu uit die sjaal?
Het boek eindigt op oudejaarsavond, die Dikkie Dik heel beschut beleeft, hij zit namelijk in het vogelhuisje dat hij omgedoopt heeft tot poezenhuisje! Maar die harde knallen vindt hij maar niets... Gauw naar binnen en wachten op de lente. Dag Dikkie Dik.

Het is een leuk en mooi verzorgd boek. Op elke pagina staat in een kader vrolijk gekleurde afbeeldingen die 3/4e van de pagina (24 x 24 cm) beslaan. Daaronder staat een korte vierregelige tekst in duidelijke letters afgedrukt. De taal is eenvoudig. Bij elk seizoen worden vier bij dat seizoen passende verhalen verteld. Het zijn heel gezellige en vrolijke avonturen die Dikkie Dik beleeft!

Achterin het boek zit een DVD waarmee je alle verhalen kunt beluisteren én bekijken. Bovendien staan er nog acht extra verhalen op! De DVD is heerlijk om te bekijken, ik heb genoten! De kleintjes zullen zeker van dit boek en de DVD genieten.


ISBN 9789025769468 | Hardcover | 104 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2018 | Leeftijd 2+

© Dettie, 4 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Twinkel doet een wens
illustraties: Sarah Warburton
tekst: Katharine Holabird


De kleine fee Twinkel doet haar naam eer aan, het boek glinstert je tegemoet en als je het boek openslaat begrijp je gelijk dat er nog veel meer getwinkeld gaat worden. In de grote boom hangen lampjes, de vuurvliegjes vliegen met gloeiend achterlijfje in het rond, de slingers met lampionnen maken het geheel nóg twinkelender.


Waarom al, die versiering? Kun je je afvragen. Nou... Twinkel is bijna jarig en wil iedereen uitnodigen om naar de Glinsterboom in de Feeënvallei te komen. Samen met haar vriendinnen de feetjes Pippa en Lili maken ze prachtige glinsterende uitnodigingen, die met de drakenpost verzonden worden. En dan zien we hoe de mooie versiering die we zagen, gemaakt wordt. Maar nu moet Twinkel nog haar lievelings-rozebessentaart bakken maar dat lukt niet zo goed!
Ze gooien er al hun feeëntoverkracht tegenaan maar nee hoor, de taart is meer een slappe plumpudding. Uiteindelijk lukt het ze toch, en alles staat klaar voor het feest van de volgende dag. De drie kleine feeën kunnen met een gerust hart gaan slapen.


Maar 's nachts begint het te regenen en te waaien, heel hard te waaien zelfs...  Alles waait weg! De volgende morgen roept Twinkel: "Wriemelende wormen [...] mijn feestje is een FEEnorme puinhoop!'
Kan het feestje nu nog wel doorgaan? Vast wel...


Een erg roze glitterverhaaltje, kleine meisjes vinden de feetjes en het geglinster in dit boek vast prachtig maar persoonlijk mag het van mij wat minder zoet. De illustraties van Sarah Warburton zijn gedetailleerd en vrolijk, maar ook een beetje stijfjes en wel heel erg lief. Het verhaal zelf is ook niet echt sprankelend, een sprookje zonder spanning. Het blijft een beetje vlak allemaal.
Maar het kind dat gek is op de verhalen over Angelina Ballerina van dezelfde schrijfster zal dit boek zeker aanspreken.


ISBN 9789051165692 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | april 2018 (eerder verschenen in juni 2010)
Formaat 25 x 25 cm | Nederlandse tekst door Mariella Manfré | Leeftijd 4+

© Dettie, 2 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Liselotje viert feest!
illustraties: Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


We beginnen dit boek waarin elf oude en nieuwe versjes staan natuurlijk met slingers! Want het is feest: Liselotje bestaat 25 jaar!


Wie Liselotje is?
Het lijkt onmogelijk, maar misschien zijn er mensen die Liselotje niet kennen.
Het is meteen een van de sterke punten van deze versjes, ze beginnen allemaal met deze vier regels, waardoor kinderen al snel mee ‘lezen’.


Liselotje is een meisje
en ze woont in een paleisje

In een land hier ver vandaan
waar heel veel paleisjes staan


Liselotje is dus een prinsesje, en haar vader de koning lijkt meer een kind dan Liselotje zelf, waardoor je leuke situaties krijgt. En waardoor Liselotje kan laten zien dat ze verstandiger is dan haar vader!


De koning wil niet geknipt worden, hij doet het zelf wel. Slot van het liedje is dat de kapper het haar toch moet fatsoeneren!


Lotje roept als ze hem ziet
net een egel – vind je niet?
’t lijkt wel gras – je kunt het harken
mijn vader is een stekelvarken!


En de tuinman is boos op de koning, want die denkt te kunnen tuinieren, maar hij trekt juist de planten er uit, die moeten blijven staan!
En die domme papa gaat zomaar buiten slapen! Tja, als het dan regent word je nat…
Ook weet Liselotje wel dat de koning het fout doet, als ze naar de kinderboerderij gaan.


Hij geeft treintjes aan de geitjes
en de kippen krijgen krijtjes
maar de koningin roept: man
snap dan toch dat dat niet kàn!

Steeds op twee pagina’s een verhaaltje op eenvoudig rijm met natuurlijk weer de prachtige illustraties van Dagmar Stam. Vrolijke, kleurige tekeningen die goed laten zien hoe de personages reageren in het verhaaltje.


Leuk om voor te lezen en mee te laten kijken!


ISBN 9789000359875 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 20 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pip en Posy en de Kerstboom
Axel Scheffler


Konijn Pip en Muis Posy hebben een prachtige kerstboom gekocht, met kluit. Ze zetten hem in een mooie pot en gaan dan lekker aan de slag, ze bakken namelijk een deel van de kerstversiering zélf! Dat staat heel mooi in de boom, zien we op de plaatjes.
Maar wat raar... even later hangt er één koekje minder in de boom. Dát is vreemd!
Pip kijkt heel verbaasd...

Pip en Posy hangen daarna samen nog veel meer lekkers in de boom, maar elke keer als Posy even weg is geweest, ziet ze steeds minder snoep in de boom hangen... Hoe kan dat nou?
Op gegeven moment is de boom zelfs leeg en is Pip verdwenen...
Hij ligt op de bank, hij voelt zich niet zo lekker, hij is een beetje misselijk...
Posy snapt best wel wat er aan de hand is maar ze blijft lief en gaat gauw even buiten spelen met Pip want daar knapt hij vast lekker van op.

Even later gaan ze de boom opnieuw versieren, met zelfgemaakte spullen van... papier!

Een grappig verhaaltje, vooral de zogenaamd 'onschuldige' blik van Pip is leuk.
De afbeeldingen zijn eenvoudig en prettig van kleur. Boven en onder de afbeeldingen is de tekst in duidelijke, redelijk grote letters weergegeven.
Het boek is verder mooi verzorgd qua uitvoering en de band is helemaal in kerstsfeer met zijn stralend glimmende, kerstrode strepen. De kaft voelt lekker zacht aan.


Kortom, een lief en fraai boekje over vriendschap maar vooral over eerlijk zijn!


ISBN 9789025767990 | Softcover | 32 pagina's | Gottmer | oktober 2017
Afmeting 22,8 x 22,8 x 1,8 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 2 +

© Dettie, 13 december 2018

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kikker die wilde kraaien
illustraties: Jann Wienekamp
tekst: Monique Berndes


Het verhaal begint met een geweldige kukelekuuu van de haan. Hij staat trots op het kippenhok en kukelt met alle kracht die hij in zich heeft. De kippen zijn gelijk verliefd en alle andere boerderijdieren zijn vol bewondering voor die stoere haan, behalve... kikker. Die vindt de haan maar een opschepper.  Hij riep:


'Ik kan ook kraaien. Misschien zelfs
nog wel beter dan de haan.'


Nou dat vinden de dieren wel een grote grap. Kikker is gewoon hart-stik-ke jaloers denken ze. Maar de kikker zal het ze wel eens even laten zien...


En daar zit de kikker in de vroege ochtend, op het dak van het kippenhok, hij schraapt zijn keel en vliegt bijna de lucht in zo hard probeert hij te kraaien. Maar helaas, een kikker kan niet kukelen en al helemaal niet mooi kukelen. De dieren schrikken zich zelfs rot van die brul van de kikker en de haan... die lacht zich slap. Zie je wel dat de kikker het niet kan!


De kikker is zo enorm boos dat hij er gauw vandoor gaat, met enorme sprongen gaat hij richting vijver en plonst  er gauw in. De dieren weten niet wat ze zien! Wow! Wat geweldig was dat. De kippen zijn gelijk verliefd en de dieren staan vol bewondering te kijken naar de kunsten van de kikker, behalve...


De afbeeldingen van Jann Wienekamp zijn bijna hilarisch, de haan en de kikker zijn zo enorm trots op hun kunsten én zo enorm jaloers! Die gevoelens zijn prachtig weergegeven, maar de brullende kikker die zo hard probeert te kukelen is wel het allerleukst!


Erg grappig verhaaltje, in duidelijke leesbare letters weergegeven, dat aantoont dat ieder zijn eigen talent heeft.  Leuk om voor te lezen en het geeft gelijk een mooie aanleiding om uit te vinden waar de kinderen zelf heel goed in zijn!


ISBN 9789051166835 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat 20 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 2
Audrey Hepburn
illustraties: Amaia Arrazola
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit tweede boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over 'onze' Audrey Hepburn (1929-1993). Zij woonde namelijk als meisje een aantal  jaren met haar moeder in Arnhem. Audrey droomde ervan om ballerina te worden, of misschien wel actrice.


We zien haar ijverig oefenen in een mooi roze balletpakje, de muziek waarop ze danst komt van een oude grammofoon met een hoorn. Helaas, zoals bekend, brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit en we lezen dat de jonge Audrey in die periode dingen zag die haar diep raakten, zoals families die uit hun huizen gehaald werden. Ook hadden ze amper te eten in de oorlog en Audrey werd erg ziek. Daardoor kon ze later ook geen ballerina worden maar wél actrice, en wat voor een! Ze werd een echte Hollywood ster!


In het boek zien we op de illustratie van Amaia Arrazola de beroemde filmscène waarin Audrey met Gregory Peck op een scooter door Rome moet rijden. Daarna lezen we dat ze heel veel verschillende rollen heeft gespeeld en er een heel aparte, optimistische, levensvisie op na houdt. Eigenlijk was ze ook heel verbaasd over haar grote succes.


Audrey vergat echter de oorlogstijd en de honger nooit. Daarom werd ze op oudere leeftijd ambassadrice van de kinderrechtenorganisatie Unicef, dát vond ze haar mooiste rol! Via de mooie afbeeldingen reizen we dan ook met haar mee door India en Afrika waar Audrey voor allerlei dingen zorgde die kinderen nodig hebben.

Achterin het boek staat een korte biografie en zien we ook nog een paar foto's van deze bijzondere vrouw.


Het aparte van deze serie is, behalve dat het over sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis gaat, dat de boeken ook steeds door een andere illustrator van afbeeldingen voorzien worden, waardoor elk deel toch een heel eigen karakter krijgt maar de sfeer wel hetzelfde blijft. Ook Amaia Arrazola heeft zich goed van haar taak gekweten, we herkennen in dit boek Audrey natuurlijk aan haar grootste kenmerken; haar prachtige grote ogen en ranke, slanke lijf. Maar daarnaast is het hele leven van Audrey eveneens erg leuk weergegeven. Het hele boekje vertoont de elegantie van Audrey Hepburn zelf!
Opnieuw een mooi deeltje voor de verzameling.


ISBN 9789051166552 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 1 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER