Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Van zeppelin tot graafmobiel
Illustraties: Mark Janssen
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


‘Iedereen gaat snel op reis
er is iets aan de hand
je merkt het niet alleen bij ons
maar echt in ieder land’


En wat is dan wel de reden om allemaal in beweging te komen?  Dat zou je niet verwachten, dat IN het boek zelf dit boek aangeprezen wordt, maar iedereen wil dit boek hebben, en al die mensen zoeken voertuigen om naar de winkel te gaan.
Het gaat niet op deze manier verder hoor, dat is alleen het eerste verhaaltje, iedere volgende twee pagina’s hebben een eigen thema. Dat hoeft ook niet het voertuig te zijn, de ene keer lees je over reizen van de ene stad naar de andere om bijzondere beelden te zien, dan weer gaat het over op vakantie gaan en dan onderweg de tijd verdrijven met spelletjes.


Bij dit verhaaltje vallen de vrolijke tekeningen van Mark Janssen extra op, maar het hele boek is van het begin tot het eind een kleurrijk geheel, vol details en de typische Janssenaccenten.


De verhaaltjes in een eenvoudige rijmvorm zijn grappig. Een juf die in een scootmobiel zit en haar kinderen op een bijzondere wijze meetroont naar de dierentuin, of opa die een zwaailicht op zijn auto heeft, hetgeen niet mag van de politie.
Er zijn verhaaltjes die tips geven om je vakanties langer te laten duren: iedere keer een steen – niet al te groot natuurlijk! – meenemen, en daar een torentje van herinneringen van bouwen. Of een plakboek maken met allerlei dingen die je verzamelt.


'een kassabon, een tekening
een stukje uit een krant
een foto van een grote schelp
de mooiste van het strand’


Natuurlijk komen de zeppelin en de graafmachine ook voorbij, en die koning die wel op vakantie wil maar eigenlijk ook niet zonder zijn dagelijkse spulletjes kan, dat is grappig om voor te lezen!
En een laatste tip:


‘je kunt reizen met een grote zeppelin
als je morgen nog in Afrika wilt komen
alles kan tenslotte als je ligt te dromen
wil je reizen, duik dan snel je bed maar in.’


Misschien zijn dit niet de sterkste rijmpjes van het bekende echtpaar, maar de verhaaltjes zijn grappig en het voorlezen blijft op deze manier wel leuk.
https://www.mariannebusser-ronschroder.info

ISBN9789048848522 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2019 |
Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 9 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben een uil
Magali Attiogbé


Door het ronde gat in de voorkant zie je een mooie grote vogel, het is een uil. Hij heeft pluimpjes op zijn kop en heel grote ogen.
Hij vertelt wat hij overdag doet (niet veel) en 's nachts (wel veel). Hij neemt ons mee naar een mooie holle boom, daar woont hij samen met mevrouw uil én zijn schattige kleine uilenkinderen.


Een stevig kartonboekje voor peuters. Maar geen gewoon boekje, de bladzijden zijn her en der uitgesneden zodat je een maantje ziet of door de opening in de holle boom kunt kijken. Dat is natuurlijk erg leuk.
De afbeeldingen zijn eenvoudig maar er is toch genoeg op te zien. De kleuren van de tekeningen zijn een beetje retro-achtig.


Enkele stukken van de korte teksten zijn bij schemerlicht of een schemerlampje af en toe een beetje moeilijk te lezen omdat de achtergrond, net als de letters, ook donker is. Maar voor de rest is het een schattig natuurboekje uit de serie Kijk naar mij! waardoor de kleintjes kennis maken met dieren. In deze serie vertelt steeds een ander dier over zijn of haar dagelijks leven. Eerder verscheen al: Ik ben een lieveheersbeestje, ik ben een bij, ik ben een mier.


ISBN 9789025771690 | Hardcover met ronde hoeken | 19 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Met flappen en doorkijkjes | Afmeting 17 x 17 cm | leeftijd 18 maanden

Dettie, 5 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Brieven van Felix
illustraties: Constanza Droop
tekst: Annette Langen


Als je de voorkant van het boek ziet weet je al dat het een bijzonder boek is. De kaft is in een Schotse ruit weergegeven, de titel en de makers staan vermeld op een luchtpostenvelop, we zien stickers van steden en landen en het meest leuke is de zachte pluchen, aaibare haas met zijn koffertje en strikje.


Om die haas draait het hele verhaal. Die haas is namelijk Felix, de knuffel van Sophie. Maar helaas is ze hem, toen ze na de vakantie weer naar huis ging, op het vliegveld kwijtgeraakt. Nadat ze overal navraag hadden gedaan zat er niets anders op dan zonder knuffel op het vliegtuig te stappen.

Natuurlijk is Sophie heel erg verdrietig, zonder Felix is alles veel minder leuk. Toch, het leven gaat door en Sophie moet weer naar school, helaas zonder dat Felix na afloop van de schooldag op haar wacht. Als ze naar huis loopt is het ook helemaal niet fijn. Maar tot haar grote verrassing is de thuiskomst juist heel erg leuk! Er ligt namelijk een brief van Felix! En die brief mogen wij uit de envelop halen en meelezen!


Felix vertelt dat hij in Londen is en gekke mannen heeft gezien met grote bontmutsen op, die heeft hij er ook maar even bijgetekend. Verder vindt hij dat de mensen maar gek praten, en vertelt hij wat hij nog meer gezien heeft. Sophie is dolblij met de brief en samen met papa zoekt ze op de computer naar de dingen waar Felix over geschreven heeft. En zo ziet ze onder andere de Tower of London, leest ze dat Londen aan de Theems ligt en bekijkt ze het kasteel van de Queen (spreek uit Kwien). Zo weet ze gelijk wat Felix allemaal gezien heeft.


Een paar dagen later krijgt ze weer een brief van Felix, dit keer uit Parijs! Opnieuw mogen wij de brief uit de envelop halen en Felix zijn brief lezen. Hij heeft er zelfs een foto bij gedaan van hem met alpinopet en stokbrood onder zijn arm, op de achtergrond zien we de Eijffeltoren. Deze keer weet oma heel veel te vertellen over Parijs, ze is er namelijk vaak geweest.


Felix is, jammer genoeg voor Sophie, nog lang niet uitgereist, al heeft hij het er wel over dat hij echt een keer terug komt, maar nu nog niet. Er volgen nog vele brieven uit allerlei werelddelen, tot New York in Amerika aan toe! En elke keer zorgen papa of mama, de juf of Sophies broer voor meer informatie over de plaatsen waar Felix is. 

Het is natuurlijk geweldig dat in het boek zes échte brieven zitten. De ene keer met de genoemde foto erbij, de andere keer met een getekend kaartje. De toon van de brieven is helemaal goed, die past precies bij de beste vriend van Sophie. Hij vertelt haar over alles wat hij ziet en geeft haar aan het eind van de brief een zoen of een knuffel of zegt dat hij haar mist, en Sophie is natuurlijk superblij met al die brieven. Het leuke is dat op het eind Felix nog een heel leuke verrassing heeft voor iedereen!

De vriendelijk gekleurde afbeeldingen tonen de gezellige huiselijke sfeer bij Sophie thuis maar ook de bijzonderheden van de plekken die Felix bezoekt, met daarbij aangegeven welke gebouwen of beelden we zien. Perfect!


Kortom, een heel leuk en ook informatief boek. Echt een boek om helemaal mee te leven met Felix en zijn avonturen.


ISBN 9789051167658 | Hardcover | 40 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2019
Afmeting 21,5 x 21,5 cm | Nederlandse tekst Joukje Akveld |  Leeftijd 4+

Dettie, 29 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het kleine meisje Karel
illustraties: Anne Schneider
tekst: Nathalie Depoorter


Het kleine meisje Karel zat op de bank naast de juf. Ze had één want aan en één want uit en knabbelde op een koek.
Het was koud en lawaaierig op de speelplaats.
'Hey,' zei een jongen met een rode jas en felgroene ogen. Karel had hem nog nooit gezien.
'Ben je nieuw?' vroeg ze
'Nieuw? Nee, ik ben vijf. Geworden in de zomer.'


Zo begint dit verhalenboek over Karel die regelmatig avonturen beleeft met Klaas, de nieuwe jongen. Op elke pagina staat een nieuw verhaal. Natuurlijk komt de naam Karel aan bod, want dat is toch eigenlijk een jongensnaam? Maar waar komt de naam Klaas eigenlijk vandaan?

De verhalen gaan over van alles wat in een kinderleventje voorkomt.
De ene keer is er iets met de opa van Karel, de binnenkant van opa is ziek. Karel is er een beetje naar van. Maar nadat ze het aan Klaas verteld heeft, zegt ze maar 'Gaan we spelen?'
Dat vond Klaas ook het beste.
Ziek zijn is best een beetje akelig, soms.


De andere keer hebben ze het op school over talenten. Een verhaaltje waarin Karel de waarheid over Klaas er gewoon uitflapt, maar soms is de waarheid helemaal niet leuk. Het kan zelfs vrij pijnlijk zijn...


Samen met je moeder kappertje spelen kan heel leuk zijn, maar Karel gaat zo op in haar rol dat mama een beetje bang wordt. Karel gaat haar vast pijn doen.


'Maar ik wil niet dat je me pijn doet, Karel,' zei mama.
'Ik ben Karel niet. Ik ben de kapster. En het moet. Het is zo gebeurd.'
'Ik weet niet of ik dit nog ene leuk spelletje vindt,' zei mama.
'Jammer,' zei Karel.
Mama zette het kapje af en draaide de krulspelden uit haar haren.
Karel dacht diep na.
'Speel je liever dokter?' vroeg ze toen.


Elk verhaaltje is mooi afgerond. Karel en Klaas zijn echte kinderen, ze tekenen, knippen en plakken samen, vragen zich af waarom er geen huidskleurpotlood is, sturen een brief aan Sinterklaas waarin Karel iets vraagt maar niet weet hoe dat spelletje ook alweer heet... Ook vraagt ze zich af waarom iemand naar beneden valt en niet naar boven kan vallen en waarom je iets moet teruggeven als je het eerlijk gevonden hebt? En hoe kan een dode kip toch best gezellig zijn?

Dit alles en veel meer kun je in de dertig verhalen die in dit boek staan lezen. Als kers op de taart heeft Anne Schneider daar grappige tekeningen bij gemaakt!
Gezellig en aantrekkelijk boek.

ISBN 9789044835175 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | juli 2019
Afmeting 29,8 x 21,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 17 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De boekenberg
Rocio Bonilla


Lucas weet al vanaf dat hij heel klein was, dat hij later wil vliegen. Elk jaar vraagt hij aan Kerstman vleugels. Op zijn verjaardag, bij het uitblazen van de kaarsjes wens hij ook elk jaar opnieuw, dat hij vleugels krijgt om te vliegen. Geen nepvleugels, maar écht vleugels!
We zien Lucas in zijn badmanpak, want badman kan immers ook vliegen, we zien Lucas vogels bestuderen, we zien Lucas knutselen, knippen en plakken met veren om dan maar zelf vleugels te maken, maar niets helpt. En dan komt de dag dat mama hem een boek geeft. Hier heb je een andere manier om te vliegen zegt ze raadselachtig...


Lucas begint te lezen en vindt het geweldig. Hij beleeft gelijk allerlei prachtige avonturen. We zien hem bijvoorbeeld lezen in de buik van Jonas de walvis, we zien hem op de bijzondere planeet van de De kleine prins. We zien hem zitten lezen midden in het Jungle Book - en de slang en Baloe de beer lezen mee! -  Hij leest zelfs in het hol van de lieve Yeti! En ook King Kong laat zijn gezicht nog even de boekenberg zien!


Lucas vindt lezen zo fijn dat hij niet meer kan stoppen. Hij wil meer boeken, veel meer boeken, superheelergverschrikkelijk véél méér boeken. De stapel boeken groeit en groeit. Lucas zit er bovenop. Niets of niemand kan Lucas meer bereiken, Lucas leest maar door.
Zijn boekenstapel groeit maar door, hoog boven alles uit. Er komen zelfs mensen kijken naar dat jongetje op die stapel boeken. Lucas komt komt zelfs in het journaal...


En dan ineens... snapt Lucas wat zijn moeder bedoelde en dat wil hij haar gelijk vertellen, maar dan beseft hij dat hij bovenop zijn enorme boekenberg zit...hoe komt hij nu weer naar beneden?


Een fantastisch boek  met fantastische afbeeldingen die de magie van lezen prachtig weergeeft. Je hoeft niet ver te reizen of te wandelen of te vliegen als je boeken hebt, want daarin gebeurt het allemaal vanzelf en zelfs veel meer dan dat! Misschien kun je dan zelfs vliegen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051167184 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2019
Afmeting formaat: 21,5 x 29 cm | Nederlandse tekst Antje Schoenhuys-Blaak | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het dikke billenboek
Wie heeft de dikste billen van het land?
Illustraties: Stuart Lynch
Tekst: Holly Lansly


Op de cover zien we een hyena met een enorme brede grijns op zijn snoet. Hij kijkt om, maar ziet niet wat wij zien! Wij zien namelijk zijn enorm dikke, zachte, ronde, roze billen!


Diezelfde hyena wil wel eens weten wie nu eigenlijk de dikste billen van het land heeft en vraagt dat net als de stiefmoeder van Assepoester aan zijn spiegel:


Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de dikste billen van het land?


Het grappige is dat Mevrouw Nijlpaard zou best wel de dikste billen willen hebben want zij is gewoon heel trots op haar dikke billen. Maar Hyena lacht hierom en ligt zelfs helemaal in een deuk als hij daarna Mevrouw Giraf ziet.


'De giraf heeft de allerlangste nek.
Maar met dat blote achterwerk loopt hij pas echt voor gek!'


roept hij helemaal slap van het lachen. Maar Mevrouw Giraf, op haar mooie hoge hakken, zegt:


Ze kunnen zeggen wat ze willen.
Ik ben trots op mijn lange nek en op mijn dikke billen.


En zo zien we de hyena gierend van de lach, kijken naar de billen van de leeuw en de krokodil en de toekan! Hij komt haast niet meer bij van het lachen. Wat een dikke billen!! Maar er is één stel billen die echt het aller-aller-allerdikste zijn, en die zijn van...?


Je gaat bijna al vanzelf lachen om de pret van de hyena, hij schatert het steeds uit. Maar hij krijgt wel lik op stuk met al zijn uitlacherij.
De afbeeldingen zijn ook geweldig, lekker vrolijk en vol kleine grapjes. Maar het allerleukste is dat je die dikke billen kunt aanraken, zelfs erin kunt knijpen! Ze zijn namelijk lekker, roze, rond, en... zacht!


Een heerlijk dollepretboekje voor de kleine lezertjes onder ons.


ISBN 9789492901514 | Hardcover | 12 pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | oktober 2019
Afmeting 18,5 x 18, 5 cm | Nederlandse tekst Studio Bos | Leeftijd 2 - 4 jaar

© Dettie, 8 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De haas met de grote voeten
Catherine Rayner


Het is een verhaaltje over een jonge haas Hero en zijn grote grijze opa, waarvan zelfs de snorharen gerimpeld zijn. Op de vraag van Hero waarom hij zulke grote voeten heeft, leert opa hem wijze lessen. 


Hij springt met Hero al hoger en hoger totdat Hero net zo hoog als opa kan springen. Hij neemt Hero mee de bergen in vertelt Hero dat hij met zijn sterke voeten naar de top van wereld kan huppen. We zien op de sfeervolle waterverfafbeelding o© Catherine Raynerpa en Hero een holletje graven in het warme zand.  Maar hun grote voeten leveren hen ook schaduw als ze lekker, hoofd aan hoofd, in de zon liggen.


Opa geeft al zijn wijsheid in de vorm van liefdevolle lessen, zo liefdevol dat hij Hero ook heel hard laat rennen met zijn grote voeten als de enorme schaduw van de wolf hen bereikt. Ze rennen en rennen...regelrecht hun vrijheid tegemoet.
En hiermee heeft opa Hero alles geleerd wat hij weten moet en nu is het Hero's beurt, de mooie grote wereld ligt nu helemaal voor hem open...


Op een paar bladzijden en in enkele zinnen weet Catherine Rayner het hele opgroeiproces schitterend weer te geven. Het is niet alleen het bijna poëtische verhaaltje dat je zo raakt, maar ook de prachtige afbeeldingen en de speelse tekst die meewaait met de wind of meespringt met opa en Hero delen mee in het plezier hebben om dit boekje te lezen. Daarnaast is het boekje mooi uitgevoerd, heeft stevige kartonnen pagina's en ronde hoeken.
Kortom, een lief voorlees- en koesterboekje.


ISBN 9789048318100 | Hardcover | 23 pagina's | Veltman Uitgevers | september 2019
Afmeting 18,5 x 18,5 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 9 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De wereld van Ingela
Ingela P Arrhenius


Voor me ligt een boek van flink formaat (34,5 x 26,5 cm). Het voelt lekker zacht aan en de afbeeldingen op de cover zijn moderne versies van illustraties uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. 'De eerste encyclopedie voor kleintjes met meer dan 200 geïllustreerde woordjes' is de ondertitel. Dat belooft wat!


Als je het boek openslaat zie je opnieuw mooi gestileerde afbeeldingen die verspreid over twee pagina's zijn weergegeven. Links bovenaan staat met flinke letters Alles zacht! En wat is er dan wel allemaal zacht? We zien een pot met watjes, die zijn lekker zacht natuurlijk, maar we zien ook een klein poesje, een perzik, de handdoek, de warme trui, de spekjes enz. Dat zijn allemaal dingen die je kunt aanraken, maar we zien ook een stelletje knuffelen want een knuffel (en kusje) kan ook heerlijk zacht zijn...


Op de volgende twee pagina's zien we precies het tegenovergestelde van zacht. Linksboven staat namelijk geschreven Alles prikt! Opnieuw zien we allerlei afbeelding met daaronder geschreven wat er allemaal erg prikt en dat is best veel, zoals: een baard, distels, een egeltje, rozendoorns, een bij of een mug, maar ook shampoo in je ogen, en citroen en prikwater, maar het allerleukste prikding is... het spijkerbed!


Ingela toont via haar mooie afbeeldingen allerlei zaken die met het onderwerp te maken hebben zoals, alles koud!, alles warm! alles luid!, (een haan, een operazangeres, een boor, een huilende baby enz), alles in de lucht! alles nat! alles thuis! (een aap in een boom, de slak in zijn huisje, een kampeerder in de tent, de koningin in haar kasteel etc.) alles ruikt lekker! (o.a. vers gebakken koekjes of een nieuw boek), alles stinkt! en... alles feest!

En een feest is dit boek ook. De fraaie afbeeldingen, de mooie stevige pagina's die bestand zijn tegen kleverige kindervingertjes, de afwerking, de afmeting, alles is perfect op elkaar afgestemd en echt een lust voor het (kinder)oog.
Ik begin ondertussen fan van Ingela P Arrhenius te worden, ze heeft steeds een heel originele kijk op dingen en weet dat dan om te zetten in fraaie boeken in haar heel eigen, kenmerkende stijl.

Als je dit boek helemaal bekeken hebt met de kinderen dan zijn ze een heel stuk wijzer geworden in woord en gevoel.


ISBN 9789025771898 | Softcover | 18 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2019
Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 3+

© Dettie, 2 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Poeperdje is een held
Illustraties van Jelle Gijsberts
Marianne Busser en Ron Schröder


‘Poeperdje is heel erg vrolijk
hij gaat met papa naar het strand
met zijn nieuwe zwembroek aan
en een emmer in zijn hand’


Een eenvoudig rijmpje waarin een heel verhaal wordt verteld. Op de bijbehorende tekening, die  - zoals in het hele verdere boek twee pagina’s beslaan -  zie je de twee varkens, lekker rond en roze, inderdaad vrolijk over het duin lopen. En de kleinste moet Poeperdje zijn, hij heeft een brede lach op zijn snuit. Een mooi badpak, en een emmer. Natuurlijk is er nog veel meer te zien op de tekening: een al eveneens vrolijke krab, die dient als zoekertje (ha ha, rijmen en dichten…) door het hele boek heen.


Vader Poeper leert zijn zoon van alles over strand en zee, en helpt hem een zandkasteel bouwen.
De dag is heel geslaagd, Poeperdje geniet.
Tot hij iemand hoort huilen. Hij gaat eens kijken en ziet een meisje, helemaal alleen…
Hij gaat haar natuurlijk helpen, zoiets doet een heer.


‘Poeperdje rent naar het meisje
dat staat te snikken bij de zee
snel pakt hij haar kleine handje
en zegt: kom maar met me mee.’


Het tweetal Busser en Schröder heeft een nieuwe tekenaar aangetrokken, Jelle Gijsberts (http://www.jellepelle.nl/). Hij mag vaker illustreren: zijn tekeningen zijn - zeker voor de kleintjes - heel aansprekend: vrolijk en zacht van kleur met oog voor de kleine details.
Hoe de rolverdeling is weet ik niet. Mag een tekenaar zelf kiezen welk dier - dat het een dier moet zijn staat buiten kijf - hij in het boek voor voren schuift?
De keuze voor welk dier het meisje zal zijn is in ieder geval heel leuk, en de vormgeving schattig.
Een stoer varken op de flap, poserend als Batman met een cape om, maakt het helemaal af.
Leuk boekje om voor te lezen!


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben opnieuw een boekje aan hun enorme assortiment toegevoegd. Ken je deze schrijvers nog niet? Ze hebben een site: www.mariannebusser-ronschroder.info


ISBN 9789048848300 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2019
Afmeting: 17,7 x 17,6 cm  Leeftijd vanaf 5 jaar, voorlezen kan voor jongere kinderen.

© Marjo, 21 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verjaardag van de luiaard
illustraties: Aron Dijkstra
tekst: Caren Peeters


Luiaard is jarig vandaag. Maar hij heeft er helemaal geen erg in, hij slaapt! Maar alle andere dieren hebben heel stilletjes zijn boom versierd en de boom ziet er nu prachtig uit. Als ze klaar zijn roepen zo hard Hoera! waardoor de luiaard wakker schrikt. Hij kijkt rond met zijn slaperige koppie en snapt er niet veel van. Een verjaardag? Wazzat? vraagt hij duf.


Nou dát weten de dieren wel! Ze buitelen bijna over elkaar heen om te vertellen wat een verjaardag is. Veel taartjes eten, roept de een, liedjes zingen roept de nachtegaal, feezzt zoemen de bijen, sssierlijk en langzaam dansssen sist de slang. Allemaal hebben ze wel hun eigen invulling.


Luiaard is niet onder de indruk, al dat gefeest, het lijkt hem verzzzzrikkelijk. 'Ik wor d'r zzzzzoooo moe van... zegt hij tegen eekhoorn.
Alle dieren die wel een groot feest en veel pret verwachten, schrikken daar een beetje van. En die lieve verstandige eekhoorn vraagt dan wat luiaard het liefste wil doen op zijn verjaardag... en drie keer raden wat het antwoord is! Zzzzzlapen! 
En wat er daarna gebeurd is zoooo lief! Alle dieren slapen namelijk gewoon lekker met hem mee! Want het is zijn verjaardag en ze vieren luiaards verjaardag niet voor een feest of veel pret, ze vieren het omdat ze zo blij zijn dat luiaard geboren is!


Het is een prachtig liefdevol en wijs verhaal maar ook de afbeeldingen zijn erg de moeite waard. De luiaard is zo lekker loom en slaperig weergegeven dat je gelijk snapt dat er voor hem niets lekkerders bestaat dan slapen. De zinnen "Hij verplaatst een van zijn poten een héél klein stukje. Het is bijna niet te zien, maar voor een luiaard is hij beslist aan het woelen" zeggen het helemaal. We zien het vriendelijke dier slaperig, vermoeid en soms verschrikt kijken naar al die dieren die vertellen wat een verjaardag voorstelt. Het totale geheel vormt een kleurrijk verhaal waarbij de prachtige afbeeldingen een geheel vormen bij de vertelling. 


Kortom, een heerlijk voorleesverhaal waarbij ook nog heel veel te kijken valt.


ISBN 9789051167221 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 10 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kleertjes aan
Pauline Oud


Ach wat een lief en leuk boekje waar kinderen ook nog wat van kunnen leren. Pauline Oud heeft namelijk op een speels manier de seizoenen en de daarbij behorende kleren weergegeven en jij mag kiezen welke kleren bij welk seizoen passen.
Natuurlijk staan er wel een paar aanwijzingen bij zoals bijvoorbeeld bij de Lente...


Kijk de zon schijnt. Het is lekker warm buiten.
De vogeltjes fluiten en er staan bloemen in het gras.
Tom wil in de tuin spelen. Welke kleertjes trekt hij aan?


We zien boven deze tekst een trui, een t-shirt, een lange broek, een korte broek, laarzen met bont, een muts en gympen getekend.
Op de rechterpagina zien we Tom in zijn hemdje en onderbroek staan kijken en wachten op zijn kleren.
Je snapt natuurlijk wel dat de trui, de lange broek, de muts, en de warme laarzen niet bij de zonnige dag passen. Maar als je niet helemaal zeker bent dan kun je achter de flap kijken of je het goed hebt. Want daar zie je Tom met zijn lentekleren aan, lekker buiten in de tuin bezig.


En zo volgen de zomer, herfst en winter waarbij je elke keer moet kiezen wat Mika, Rafi of Liv voor kleren kiezen in dat specifieke seizoen.
Het is een leuk gezicht dat de kindjes steeds in hun ondergoed staan te wachten op jouw keus. Achter de flap kun je steeds zien welke kleren de goede kleren voor dat seizoen zijn.


De afbeeldingen achter de flap passen overigens ook steeds bij het seizoen. In de herfst zien we Rafi bijvoorbeeld met haar regenjas, kaplaarzen en paraplu door regenplassen banjeren. En in de winter loopt Liv lekker in haar warme kleren door de sneeuw met haar sleetje achter zich aan.


Maar op de laatste twee pagina's is het... feest! Er is iemand jarig en dan trek je je mooie kleren aan, en die kun je ook lekker kiezen. En de jarige krijgt ook nog een verjaardagskroontje?


Opnieuw een fijn en vrolijk boekje van schrijfster en illustratrice Pauline Oud.


ISBN 9789044836479 | Hardcover met ronde hoeken | 10 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2019
Afmeting 18,8 x 18,8 cm | Leeftijd 18 maanden

© Dettie, 8 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER