Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

De grot van Bruine Beer
Yuval Zommer


'Voor alle kinderen die bijna nooit hun kamer opruimen', staat er op de titelpagina. Kijk! Dat is nog eens een leuke binnenkomer. Maar dit boek gaat over Beren en die hebben geen kamer, nee, zij wonen en slapen in een grot. Maar niet alle grotten voelen als een lekker knus holletje...

Dat overkwam Bruine Beer. Hij zag een mooie, lekker donkere en stoffige grot en dacht 'Heb ik even geluk' en ging er gelijk in wonen. Maar die nacht kwam hij maar niet in slaap. Hij draaide naar links en naar rechts maar nee, het voelde niet lekker. Hij voelde zich er niet thuis. Wat nu?

Bruine Beer ging maar eens bij de mensen kijken. Hij zag dat ze allemaal spullen in hun mensengaragegrot hadden. Dát ontbrak er natuurlijk aan in zijn eigen grot. Dus verzamelde Bruine Beer spullen, héél véél mensenspullen... Dozen, een gieter, fietsen, een gitaar, een brandblusser, ene klok... en nog veel meer.


Al snel was er niet eens meer plek
om te liggen of te krabben of een
van die andere dingen te doen die
Bruine Beer juist Berelekker vond.


Er is zelfs nauwelijks meer plek voor Bruine Beer zelf, laat staan voor zijn vrienden. Bruine Beer weet wat hem te doen staat, hij moet ontspullen!
En zo komt het dat hij samen met zijn Berenvrienden alles weer terugbrengt. Bruine Beer hij is helemaal blij, want nu kunnen zijn vrienden er wél weer bij! Hij weet nu: beter een lege grot mét vrienden dan een volle grot zonder je eigen Berenmaatjes.


Het boek heeft een heel opgewekte sfeer mede dankzij de afbeeldingen. De beer heeft een olijk prethoofd waardoor je al moet glimlachen, en de grappige weergave van de zoekende beer naar een thuis doet de rest. Vooral de draaiende en woelende Beer in zijn kale grot is fantastisch weergegeven, je voelt als het ware de onrust en kriebel van het dier.
Het hele verhaal is natuurlijk met een knipoog naar de mensenwereld geschreven. Iedereen laadt zijn huis - en garage - maar vol nutteloze spullen, maar het gaat daar vanzelfsprekend helemaal niet om. Vriendschappen zijn veel belangrijker dan al die fietsen, kasten, glazen, klokken enz. En dát is op een aparte, vrolijke manier weergeven in dit leuke verhaal.  Door de vele spullen valt ook veel te zien en kun je bijvoorbeeld samen met een kind zoeken naar de frituurpan of de klok.
Kortom, (voor)lezen en vooral bekijken dit gezellige, hartverwarmende boek!


ISBN 9789047710363 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2018
Afmeting 26,8 x 26,6 cm | Vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 4+

© Dettie, 14 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het geheugen van een olifant
illustraties: Jan Jutte
tekst: Wessel Sandtke


"Wessel Sandtke heeft het geheugen van een olifant - hij is geheugenkampioen van Nederland. Hij kan ongelooflijk veel onthouden – en dat kan iedereen, als je het tenminste slim aanpakt. Met dat in gedachten schreef hij zijn eerste – vrolijke en voor velen herkenbare – prentenboekverhaal."


Maar dit verhaal gaat niet over een olifant ook al komt hij wel in het boek voor. Nee, het gaat over Ezeltje die vanavond een groot feest geeft. Ezeltje moet daarvoor natuurlijk allemaal lekkere dingen en feestartikelen kopen dus gaat hij vroeg op pad naar de winkel van Olifant die in het dorp te vinden is. Maar de weg naar het dorp is best lang. Daardoor komt het ook dat Ezeltje onderweg heel veel dieren tegenkomt en allemaal willen ze dat hij ook voor hen wat meeneemt uit de winkel. Natuurlijk wil Ezeltje dat doen maar als hij eenmaal bij Olifant is, weet hij niet meer waar ze om gevraagd hebben, het was ook zoveel! Hij rent weer helemaal terug om het te vragen maar eenmaal terug in de winkel weet hij het wéér niet!


En dan... verklapt Olifant zijn grote geheugengeheim. Hij vertelt aan Ezeltje hoe hij beter dingen kan onthouden en daardoor weet Ezeltje ook ineens alle boodschappen van Leeuw, Uil, Kat, Aap en Kikker weer. Maar eenmaal thuis ontdekt hij dat hij zijn eigen spullen die hij nodig had voor het feest vergeten is! O jee, kan dat nu nog wel doorgaan?


Iedereen weet dat olifanten een geweldig goed geheugen hebben en dat gegeven is in dit boek de leidraad. Dit aparte onderwerp wordt op een aantrekkelijke en  bijzondere manier gebracht. Jan Jutte staat natuurlijk garant voor vlotte en goed bij het verhaal passende - kleurige - afbeeldingen maar het verhaal zelf is ook lekker origineel. Het is zo gemaakt dat een kind waarschijnlijk samen met Ezeltje probeert te onthouden wat alle dieren willen hebben uit de winkel van Olifant. Ze kunnen misschien zelf wel het trucje van Olifant toepassen en kijken hoeveel boodschappen zij dan nog weten. Dat vinden ze vast leuk om te doen.


De tekst is in eenvoudige taal geschreven. De zinnen zijn kort en de letters staan duidelijk afgedrukt. De afbeeldingen van Jan Jutte zitten vol kleine grapjes. De dieren zijn waarheidsgetrouw weergegeven maar hebben wel menselijke uitdrukkingen en gebaren, bovendien dragen enkelen fraaie kostuums of grote jassen.
Het geheel doet prettig en verzorgd aan. Opnieuw een fijn boek van deze uitgeverij.


ISBN 9789047708988 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2018
Afmeting 25,8 x 2,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 10 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kleine Mol raast maar door
Anna Llenas


Kleine Mol is een holmol. Nee, hij zit niet steeds in zijn hol maar hij kan niet stilzitten, hij rent de hele dag in het rond.

Het begint al 's ochtends bij het wakker worden. De familie konijn, muis, vos én mol liggen heerlijk in hun eigen holletje te slapen totdat Kleine Mol wakker wordt... Dan is het met de rust gedaan. Kleine Mol raast door de ondergrondse gangen waardoor iedereen gelijk ligt te stuiteren in bed.

Ook onderweg naar school ziet Kleine Mol zo veel - bomen, een blad, appels, gras - dat hij eigenlijk nergens goed zijn aandacht bij kan houden. In de klas gebeurt hetzelfde, Kleine Mol ziet een miertje lopen en dat moet natuurlijk onmiddellijk nader bekeken worden maar ook de trampoline is leuk, net als rolschaatsen en en zo gaat het maar door. Als hij net met het ene bezig is, ziet hij weer wat anders wat onderzocht of uitgeprobeerd moet worden.

De kinderen van zijn klas willen niet met hem spelen want hij stopt toch zo weer om weer aan het volgende spel te beginnen. Kleine Mol vindt dat best erg. 'Wat doe ik fout?' vraagt hij zich af.
Iedereen heeft wel een eigen mening over het gedrag van Kleine Mol  Hij krijgt van hen allerlei figuurlijke etiketten opgeplakt - die overigens ook letterlijk weergegeven worden in het boek -. Kleine Mol is stout, moeilijk, brutaal, raar, hyperactief. Hij heeft ADD of ADHD. Hij is onhandig, vermoeiend, lui, vervelend, onzeker...


"Iedereen heeft wel iets over hem te zeggen.
Hij weet daardoor niet meer wie hij is."


Arme Kleine Mol, hij kan er ook niets aan doen dat zijn lijf en hoofd steeds maar door willen gaan. Doordat hij zo druk en snel afgeleid is, gaat het ook niet zo goed op school. Wat kunnen we er aan doen? denken zijn vader en moeder. Ze hebben al zoveel geprobeerd.
Maar dan... zien ze een advertentie in de Boskrant. Daarin staat dat de Drukte Dokter creatieve therapie geeft aan drukke kinderen. Dát is misschien wel wat voor onze Kleine Mol!


En zo komt het dat op een dag Kleine Mol naar Rosa de Drukte Dokter gaat, gelukkig denkt ze dat ze hem wel kan helpen. Vanaf die dag gaat Kleine Mol elke week naar Rosa, ze doet allemaal leuke creatieve dingen met hem...
Wat denken jullie, zal het helpen? Zal Kleine Mol rustiger worden? Dat kun je allemaal lezen in dit bijzondere boek.


Het verhaal maakt op een vriendelijke manier duidelijk wat bijvoorbeeld ADHD inhoudt en wat dat betekent voor de omgeving en voor het kind zelf. De oordeelloze behandeling bij Rosa de Drukte Dokter laat zien dat er nog best veel ten goede kan veranderen en dat geeft elk kind en de ouders, juffen enz. hoop en geloof dat alles in de toekomst een stuk beter zal gaan.


Naast dit hartverwarmende verhaal zijn er nog de afbeeldingen en die zijn op zich al een vermelding waard. De afbeeldingen bestaan namelijk niet uit gewone tekeningen. Nee, Anna Llenas heeft er iets heel aparts van gemaakt. Anna gebruikt veel karton en daar knipt ze vormen en figuurtjes uit. Maar ook maakt ze tekeningen op papier, ook deze knipt ze uit en en plakt ze op, naast, tussen, bij de kartonnen knipsels. Het resultaat is erg verrassend en het geeft bovendien diepte aan de tekeningen. De afbeeldingen zijn net kleine schilderijtjes. Het geheel, tekst en afbeeldingen, is prima in balans.
Kortom, van harte aanbevolen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN  9789051166422 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken|
februari 2018
Formaat:
27,5 x 27,5 cm
| Leeftijd 4+

© Dettie, 1 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het pilootje
illustraties: Kathleen Amant
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Wat krijg je als je een goede illustratrice en een bekend stel kinderboekenschrijvers samenvoegt? Dit leuke hardkartonnen boekje over het dappere pilootje Koen.

Op de haar bekende wijze laat Kathleen Amant ons zien hoe Koen eruit ziet als hij op weg is naar zijn vliegtuig in zijn mooie pilotenpak. Marianne en Ron vermelden daarbij:


Koen trekt vrolijk elke morgen
zijn pilotenkleren aan
om dan met zijn pet op
naar zijn vliegtuig toe te gaan


Daar start hij de motoren
en daarná zegt onze Koen
zodra hij boven in de lucht is
wat zal ik eens gaan doen?


Nou... Koen kan natuurlijk heel veel doen. Vanuit het vliegtuig kan hij snoepjes of bloemetjes strooien of zwaaien naar iedereen. Dát is natuurlijk al geweldig, maar nóg beter is het als Koen water over de plantjes sproeit als het heel lang niet geregend heeft of een aapje met heimwee naar zijn familie in Afrika terugbrengt.
Maar helemaal superdesuper is het als het bos in brand staat en Koen met zijn vliegtuig gauw naar zee vliegt en daar een heel grote zak met zeewater vul. Vervolgens vliegt hij in sneltreinvaart terug en laat al dat water op het vuur vallen en... het bos is gered!
Vanaf die tijd is Koen natuurlijk helemaal de grote held! Iedereen is trots op Koen. En Koen? Koen is helemaal blij, want hij heeft een nu weekje vrij...

Zoals vaak bij teksten van Marianne Busser & Ron Schröder staat de tekst op rijm. Meestal vind ik de rijmen niet echt goed, Persoonlijk vind ik ze vaak te makkelijk en te gezocht. Deze keer valt dat wel mee op enkele zinnen na. De beide schrijvers maken het verhaaltje zelfs een beetje spannend! Maar rijmwoordjes als Koen en zoen, aan en gaan enz.  tja dat ligt wel érg voor de hand. Het ritme van de rijmpjes is overigens wel mooi.

Illustratrice/schrijfster Kathleen Amant heeft - zoals we van haar gewend zijn - fantastische, helder gekleurde, contrastrijke, eenvoudige afbeeldingen bij het verhaaltje gemaakt. Elk figuurtje is voor een kind makkelijk te herkennen. Je wordt er altijd vanzelf blij van als je haar werk ziet. Vooral deze illustraties maken het boekje de aanschaf meer dan waard!

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000360307 | Hardcover met ronde hoeken | 16 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2018
Afmeting: 17 x 17 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fijne vakantie, Paultje
illustraties: Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weninger


Konijntje Paultje is lekker met zijn knuffelkonijn aan het spelen als Wendy Wildegans even langs komt vliegen. Zij vertelt dat ze met haar hele familie naar het strand is geweest en dat was geweldig! En als je de afbeeldingen erbij ziet, kun je je dat voorstellen. De ganzen hebben een mooi baai voor zich alleen, de een ligt lekker te zonnen, de ander is aan het vissen, een stelletje waaghalzen springen van het hoge duinplateau het water in en anderen liggen gewoon lekker te dobberen op de golven.

Als Paultje dat verhaal hoort, wil hij nog maar één ding, hij wil ook op vakantie! Hij wil ook naar het strand! Paultje rent snel naar huis en gelukkig vindt papa Konijn het  een goed plan. De hele familie Konijn verzamelt allerlei spullen die je nodig hebt voor een vakantie. Maar... een konijnengezin is groot en ze hebben zoveel spullen ingepakt dat de kar door zijn wielen zakt.  Dag vakantie... Iedereen kijkt sip en we zien de familie Konijn met de zwembandjes, tassen, schepnet en nog veel meer dingen teleurgesteld terug naar hun hol lopen...
Maar dan ziet Paultje een hartvormig blaadje en dat doet hem aan iets denken en daardoor krijgt hij een geweldig plan!


Over het eerste boek dat ik las rond het konijntje Paultje was ik niet echt enthousiast, het verhaal was een beetje braaf vond ik.  Dit keer is het een gezellige vertelling geworden over Paultje en zijn familie die een leuk avontuur beleven. Toch zijn het opnieuw de geweldige afbeeldingen die het boek maken. Je ziet dat het een warme, knusse bedoening is bij Paultje thuis. Zelf ben ik een beetje verliefd op de allerkleinste van het gezin Konijn, dat is namelijk een schattig wit konijntje dat lekker zijn eigen gangetje gaat terwijl de rest druk is met spelletjes en inpakken. Mama Konijn sluit je ook in je hart. Zij is duidelijk de spil van het gezin.
En Paultje? Paultje is gewoon de leuke, vrolijke, slimme Paultje die zijn hele familie telkens verrast met zijn ideeën. Hopelijk komen er nog veel meer delen over dit vlotte Konijn.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166408 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | februari 2018
formaat: 21,5 x 25,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 11 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen eenhoorn alsjeblieft!
Mark Janssen


‘Acht, negen…tien!
Daan, Lynn en Mo tellen hun gespaarde muntjes.
Bij tien springt Daan overeind.

Ik ga een eenhoorn kopen!’


Daan droomt al heel lang van een eenhoorn. Als hij eindelijk genoeg gespaard heeft om er een te kopen, vertelt hij zijn vrienden Lynn en Mo dat hij naar de dierenwinkel gaat. Hij heeft hen eerder al verteld van al zijn plannen: als hij een eenhoorn heeft gaan ze onder andere samen omaatjes en konijntjes redden en nieuwe ruimtewezens ontdekken.
Lynn en Mo lachten zich rot. Eenhoorns bestaan immers niet. Dus willen ze wel eens meemaken hoe dat gaat in de dierenwinkel.

En dan gebeurt er iets heel bijzonders…


Wie eerdere boeken, geïllustreerd door Mark Janssen gezien heeft, herkent onmiddellijk de tekeningen in zijn boek. De personages lijken een heel eigen volkje te vormen. Ook de kleuren die hij gebruikt zijn min of meer gelijk door de jaren heen. 


Het verhaaltje over Daan is kernachtig, en duidelijk geschreven. Het grootste deel van het verhaal wordt gemaakt door de illustraties, die een volledige achtergrond vormen. Het geheel brengt een dromerige sfeer over, door de zachte kleuren en wollige omtrekken. Vooral de eenhoorn ziet er heel lief uit. Behalve genoemde kenmerken kijkt hij (of is het een zij?) lief uit zijn ogen, en er ligt een glimlach om zijn mond. Dat bij de wazige rozeachtige en paarsige verfstreken doet denken aan een Little Pony, met name de regenboogversie. Maar deze eenhoorn is nog mooier!


Mark Janssen (Eijsden 1974) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Sinds 1997 heeft hij een atelier aan huis.
Mark maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Vanaf zijn eerste kinderboek Mijn vriend de sjeik van Ulf Stark (Lemniscaat 1997) tot aan 2018, werkte hij aan 450 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen. Heel wat van zijn boeken vonden reeds hun weg naar het buitenland en werden vertaald in meer dan 10 talen.
In 2016 startte Mark succesvol met een nieuw oeuvre; het eigen prentenboek. 'Niets gebeurd' werd door de pers lovend onthaald. Daarna volgden 'Dino's bestaan niet' (2017) en 'Eiland' (2018).


ISBN 9789048844289 | Hardcover | 32 pagina's | Moon | mei 2018
Leeftijd tot vijf jaar

© Marjo, 11 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben een kat!
Galia Bernstein


Het boek begint al goed. We zien een gezellig dikke kat - grijs met zwarte strepen en een wit puntje aan zijn staart - parmantig rondlopen. Hij roept:


'Mraauw! Ik ben Simon.
Ik ben een kat, net als jullie!'


Wie zijn die jullie dan? Zal je je afvragen. Nou... dat zijn Leeuw, Jachtluipaard, Poema, Panter en Tijger. Heel even kijken deze dieren stomverbaasd naar Simon en dan... liggen ze helemaal in de kreukels van het lachen! Hahaha hoe verzint Simon het!


En wat we dan te zien en te lezen krijgen is helemaal geweldig. Leeuw kijkt met een mengeling van verveeldheid en verbazing naar het kleine katje. Hij vertelt dat Simon geen kat kan zijn want hij is een kat.  Hij heeft manen en een kwast aan het puntje van zijn staart en hij kan zo hard brullen dat iedereen beeft. Dat heeft en kan Simon toch allemaal niet? Nee, dat is inderdaad waar.


Maar dan komt Jachtluipaard met zijn verhaal. Hij vertelt Simon, kijkend tussen zijn voorpoten door, dat Simon geen kat kan zijn want hij is niet lang en sierlijk zoals hij. Bovendien kan Simon vast niet zo hard rennen met dat dikke lijfje van hem... Nee Jachtluipaard is een kat, Simon niet! Echt blij is Simon er niet mee, want hij weet zo goed als zeker dat hij toch écht een kat is.


Toch hebben ook Poema, Panter en Tijger hun redenen om te twijfelen aan Simons verhaal. Want zij zijn allemaal katten en héél anders dan Simon. Ze doen zelfs een beetje neerbuigend, hoe kan Simon zelfs maar denken dat hij, dat kleine dikke diertje, ook een kat is!


Maar Simon laat zich niet zomaar wegblazen door die grote dieren. Hij vindt het maar gek want hoe kan het dat al deze dieren die zo anders zijn, zichzelf kat noemen? Waarom is hij dan geen kat?
Tja, daar staan ze dan, de grote koninklijke, sierlijke, snelle, sterke dieren... want ze weten zelf het antwoord niet. Ze noemen daarom maar alle eigenschappen van een kat... en langzamerhand beseffen ze, ook al willen ze het eigenlijk niet toegeven... dat Simon gelijk heeft! Simon is ook een kat!


Op een erg vlotte en humoristische manier laat Galia Bernstein zien dat ondanks uiterlijke verschillen deze dieren in wezen hetzelfde zijn. De grote dieren voelen zich eigenlijk beter dan het kleine wollige, mollige poesje. Maar omdat Simon overtuigende argumenten heeft en standvastig blijft, moeten ze wel van hun 'troon' afstappen en eigenlijk merken dat dat helemaal niet zo erg is. Als ze eenmaal geaccepteerd hebben dat Simon een kleinere uitgave van hun zelf is, hebben ze met elkaar zelfs enorme lol. Kortom, ze hebben een wijze les geleerd dankzij de kleine, slimme Simon.


Het verhaal is vooral zo humoristisch door de afbeeldingen. - Ik heb af en toe zitten grinniken om die expressieve snoeten - We zien de kleine Simon met zijn vastberaden koppie bij de enorme, realistisch weergegeven dieren staan. Zijn ogen hebben een gedecideerde blik, je ziet gelijk al dat hij niet voor een gat te vangen is en zijn gelijk wil en zál halen. Alle grote dieren hebben een beetje hautaine maar vergoelijkende houding, ze zullen dat kleine diertje het wel even laten weten... en die uitdrukkingen op hun snuit spreken daarbij boekdelen! Fantastisch gedaan.
Kinderen zullen het verhaal en de illustraties geweldig vinden, bovendien leren ze gelijk al spelenderwijs hoe al deze katachtigen er uit zien! Wat wil je nog meer?
Grote aanrader dit boek!


ISBN 9789025874476 | Hardcover | 32 pagina's | uitgeverij Leopold | februari 2018
Afmeting 28,4 x 24,4 cm | Leeftijd ca. 4+

© Dettie, 2 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet dikke dierenboek
Vrolijke versjes en leerzame weetjes over de allerleukste dierentuindieren
Illustraties: ivan en ilia
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


In dit boek vind je informatie over 29 dieren die je in de dierentuin kunt tegenkomen. Op alfabet, van de ara tot en de zeeleeuw, in versvorm. Een inhoudsopgave staat voorin.


Het is toch ongelooflijk, hoe dit echtpaar steeds maar weer inspiratie vindt voor leuke rijmpjes!Af en toe worden er wel trucjes gebruikt om iets te laten rijmen, maar over het algemeen krijg je toch de indruk dat ze het zomaar uit hun mouw schudden. Deze bijvoorbeeld over de chimpansee:


‘Een chimpansee is slim
en wil steeds iets nieuws proberen
hij heeft zichzelf dus in het oerwoud
heel wat kunstjes kunnen leren

Soms plukt hij snel een blad
en maakt er dan een bakje van
dat schept hij vol met water
zodat hij daaruit drinken kan’


maar voordat we gaan denken dat een chimpansee net is als wij mensen komt er dit:


‘Soms pakt hij grote stenen
als hij noten wil kraken
maar je zult hem niet zien breien
of een kanten kleedje haken.’


Zoals overigens bij alle dieren die in dit boek voorkomen wordt ook bij de chimpansees in hapklare brokken van alles verteld over dit dier. Dat ze vooral zaden, bladeren en planten eten, en soms ook vlees. En dat ze met elkaar praten door geluiden te maken.


Behalve leuk, is het boek dus ook leerzaam.  Want je wil vast wel weten wat kangoeroes op de kermis doen? En dat flamingo’s eigenlijk wit zijn, dat kan toch niet kloppen! Waarom zie je olifanten zo vaak achteruit lopen?


Deze boeken blijven reuze leuk om voor te lezen, en natuurlijk om zelf te lezen en naar te kijken, want Marianne Busser en Ron Schröder werken altijd samen met heel goede tekenaars. Dus vergeet niet te genieten van de mooie illustraties van ivan en ilia, die de dieren haast menselijk afbeelden, paginagroot, in mooie felle kleuren.

 
ISBN 9789048842667 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2018
Leeftijd 4+

© Marjo, 28 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Die peer is voor mij!Die peer is voor mij!
Anuska Allepuz


Aan het eind van het boek bedankt Anuska iedereen met de woorden "Dankzij jullie heb ik dit boek kunnen maken, mijn eerste prentenboek!" Het is te hopen dat het daar niet bij blijft en meerdere prentenboeken zullen volgen want Anuska heeft met haar eersteling een prettig, origineel, fantasievol en kleurrijk boek geleverd.

Origineel
omdat het maar liefst over vijf olifanten gaat, zij worden simpelweg nummer een tot en met vijf genoemd. Elke olifant heeft een eigen kleur variërend van donkerbruin, oranjebruin tot een kleine olifant die wit is maar zwarte oren heeft. Al deze olifanten zijn gek op fruit maar elke olifant heeft zijn voorkeur voor een bepaald soort fruit. De ene is gek op kiwi's, de ander eet liever ananas.  We zien ze dan ook heerlijk in de jungle rondlopen al snoepend van hun favoriete fruit.
Maar dan is er ineens een nieuwe boom gesignaleerd in het oerwoud. Een boom met peren! En natuurlijk willen ze die wel proeven. Maar de peren hangen hoog in de boom. Hoe krijgen ze die te pakken?


Fantasievol
omdat naast dit verhaal over de olifanten we op elke pagina ook vijf kleine muisjes zien rondlopen, zij zijn ook gek op fruit en zij zien ook die lekkere peren! En wie niet groot is moet slim zijn... en dat zijn ze! Terwijl de olifanten steeds roepen 'Die peer is voor mij!' en stuk voor stuk allerlei grappige pogingen ondernemen om een van die heerlijke sappige peren te plukken - de kleine nummer twee probeert zelfs al zwevend aan een groot blad bij de peren te komen - klimmen de muisjes vastberaden de boom in. Dat probeert olifant nummer drie dus ook, maar ja een olifant is geen licht trippelmuisje, dus ook dat mislukt.  Uiteindelijk winnen de muisjes het, en we zien ze triomfantelijk met z'n vijven met een peer weglopen. "Deze peer is van ons!" roepen ze naar de olifanten...
En door dat woordje ons, krijgen de olifanten een idee...


Prettig omdat dit vrolijke verhaal ons op een leuke manier leert dat het toch vaak wel handiger is om samen te werken dan alles steeds maar in je eentje te proberen.  Anuska Allepuz heeft dit dankzij dit humoristische verhaaltje uitstekend weergegeven zonder belerend te zijn.


Kleurrijk
dankzij de afbeeldingen vol jungle- en fruitkleuren.

Kortom, een erg leuk prentenboekendebuut waar veel kinderen plezier aan zullen beleven.


ISBN 9789025768591 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | december 2017
Afmeting, 28,5 x 22,5 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet grote seizoenenboek
illustraties: van Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Alleen al van het zien van een boek van het echtpaar Busser & Schröder wordt iedereen vrolijk. En als je dan weet dat er in dit boek vast en zeker een verhaaltje of een versje over je favoriete hoofdpersoon/dier te vinden is, dan zit het helemaal goed.


Over het mannenkoor en de ettertjes vind je weer hele leuke verhalen, over Daan en Doortje of kaboutertje Jan en over die gekke blote koning zijn er leuke versjes, meerdere zelfs, want dit boek is een verzameling verhalen en versjes die over de vier seizoenen gaan. Een aantal zijn misschien wel bekend voor diegenen die fan zijn van Marianne Busser en Ron Schröder, maar ze nog een keer (voor)lezen is absoluut geen straf.


In de lente is er Knorrepotje (ra,ra, wat voor dier is dat?) die het heerlijk vindt dat de lente komt, maar teleurgesteld is over het regenachtig weer. De bloemen komen nog niet boven de grond en de vogels bouwen nog geen nestjes. Nou, daar weet Knorrepotje wel een oplossing voor: hij gaat gewoon zelf aan de slag!


'Toch gaat de lente nu beginnen
zegt Knorrepot een beetje boos
En dan haalt hij van de zolder...'


Voor in de zomer vind je een liedje, waarin gezongen wordt over alles wat je in de zomer kunt tegenkomen: mieren, rupsjes, vogels, kikkers, bloemetjes en bijtjes, en… ijsjes!


'Wat is er veel te zien als het zomer is
de paardenbloemen bloeien in het gras
de mensen hebben mooi gekleurde kleren aan
en lopen lekker buiten zonder jas'


En dan wordt het herfst, het mooiste seizoen van de vier, en dan worden al die mooie groene bomen bruin, en rood, en de blaadjes vallen.


‘Herfst is lekker stampen in de regen
en af en toe je winterjas al aan
herfst is binnenblijven als het hard gaat waaien
en vogels die naar het zuiden gaan’


Maar ook de herfst gaat voorbij, de sneeuw komt en allerlei leuke feestdagen. En die domme blote koning heeft het koud. Hoe gaat hij dat oplossen?


'Hij roept als hij naar buiten kijkt:
zeg, weet je wat ik doe?
hoewel het 20 graden vriest
ga ik naar buiten toe!'


Ieder verhaal, ieder vers, ieder lied (ingezongen door kinderen van Telekids Musicalschool en te vinden via www.mariannebusser-ronschroder.info) is een feest om voor te lezen. En dan zijn er nog de grappige kleurrijke tekeningen van Dagmar Stam.
Volop kijkplezier dus ook nog. En wie niet genoeg heeft kan op de site nog veel meer vinden.

ISBN 9789000359806 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | februari 2018 |
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 3 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER