Non-fictie

Karel Wasch

http://www.karelwasch.nl

 

Zo lang als voor altijd is
Het leven van Dylan Thomas (1914-1953)
Karel Wasch


In zijn voorwoord schrijft Karel Wasch dat de vraag die hem het meest bezighield, was hoe een dichter van zulke hermetische poëzie, zo populair kon zijn. 'Zijn fans, dat zijn er veel in Engeland en Amerika, maar ook inmiddels in Nederland, begrijpen zijn verzen nauwelijks, ze kennen Onder het melkwoud vaag en de korte verhalen van Dylan Thomas kennen ze al helemaal niet. [...] De inhoud van dit boek is vooral een verslag van mijn zoektocht naar de mens achter het fenomeen Dylan Thomas.'


De zoektocht bestaat onder andere uit een bezoek aan Wales  waar hij logeerde in Castle House in Laugharne waar ooit Dylan ook verbleef. Karel Wasch bezocht veel plekken in de omgeving die een rol in Dylans leven speelden en sprak mensen die Dylan Thomas hadden ontmoet of gekend.


Om de mens Dylan te leren kennen moet iemand natuurlijk zijn achtergrond kennen, waar en hoe groeide hij op, in welk milieu? Dat wordt ons beknopt verteld en daaruit blijkt dat, de in Zuid Wales geboren, Dylan zijn liefde voor het woord en zijn dichttalent niet van een vreemde heeft. Vader David John Thomas was een fervent lezer en dichter, dit laatste zonder erkenning. De hoop van vader is dan ook gevestigd op zoon Dylan, zal hij de beroemde dichter worden die vader zelf zo graag had willen zijn? Aan vader zal het niet liggen. Maar ook een oudoom en een oom hebben hun invloed op Dylans carrière. Zijn oom, een dominee, leert hem vanaf de kansel de kunst van 'ritmisch gedragen voordragen'.


Toch is het vooral het woord zelf dat Dylan zo boeit. Het is voor hem een ware strijd om alles goed op papier te zetten. Morbide zaken oefenen een grote aantrekkingskracht uit op Dylan en vooral de dood zelf fascineert hem.


Karel Wasch beschrijft de school- en studententijd van Dylan, wat niet echt een succes was vanwege de magnetische aantrekkingskracht van de pubs.  Dylan heeft namelijk al op jonge leeftijd koning alcohol ontdekt, deze vorst zal zijn leven altijd blijven beïnvloeden.
Toch blijkt ook in de pubs dat de taal het enige is wat Dylan Thomas boeit. Hij houdt voordrachten, zet typetjes neer en weet feilloos alle accenten van de dorpsbewoners weer te geven. Hij is een succes.
Dankzij zijn poëzie weet Dylan zijn droom om te kunnen leven in Londen waar te maken. Die stad is het Walhalla voor jonge kunstenaars.


Wasch beschrijft hoe de dichter zich als een enfant terrible gedraagt maar elke keer opnieuw de kunst verstaat mensen voor zich in te nemen. Hij had model kunnen staan voor Den Uitvreter van Nescio. Overal waar hij komt maakt hij handig gebruik van de gastvrijheid en vriendelijkheid van mensen die keer op keer uitgebuit en bestolen worden. Hij is een charmeur en causeur die met zijn welbespraaktheid iedereen voor zich in weet te nemen, vooral vrouwen willen deze wildebras redden en betuttelen en gaan daar heel ver in, maar ook mannen springen in de bres voor hem. Soms uit bewondering voor zijn werk, soms uit genegenheid. Dylan laat het zich maar al te graag welgevallen.
Zijn huwelijk met zijn grote liefde Caitlin brengt hem niet de rust die iedereen hoopt. Caitlin is mogelijk nog erger qua drankgebruik dan Dylan.
Beiden nemen ze de huwelijkstrouw ook niet helemaal serieus en hun ruzies en chronisch geldgebrek zijn legendarisch.
Toch werkt hij wel gestaag door aan zijn schrijfwerk en vooral zijn radio-optredens bij de BBC zijn een succes, maar alles wat aan geld binnenkomt vliegt er weer net zo hard uit.


Kortom, het leven van Dylan is één grote rollercoaster, een leven dat zijn werk zeer heeft beïnvloed. Karel Wasch heeft het verloop van Dylan Thomas' leven aangevuld met anekdotes, een enkele toelichting en een paar fragmenten van gedichten - inclusief vertaling - als dat gedicht van belang was in het leven van Dylan. Het boek geeft een bijzonder beeld van de vrijbuiter, charlatan, oplichter die Dylan onder andere was maar vooral een beeld van de kwetsbare, gevoelige, vriendelijke, charismatische man die Dylan ook was.
Bij enkele gedeeltes uit Dylans leven wordt langer stilgestaan en meer op ingegaan dan bij andere gebeurtenissen. Vooral naar het eind van het leven van Dylan verloopt de tijd vrij snel in verhouding met het begin van het boek. Maar dat neemt niet weg dat het een zeer prettig leesbaar en informatief boek is. Een must voor elke fan van Dylan Thomas.


ISBN 9789079272433 paperback met foto's 172 pagina's Uitgeverij TIEM april 2014

© Dettie, 17 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER