Debuten

Op deze pagina worden recensies geplaatst over boeken van debuterende schrijvers/schrijfsters.


Ook dit jaar lezen Marjo, Annemarie en Dettie de debuten, die op de inzendingenlijst van de ANV Debutantenprijs staan, weer mee.
Zij proberen zoveel mogelijk de boeken die op de lijst van inzendingen staan te lezen en recenseren maar ook andere debuten die (nog) niet op de lijst staan hebben hun belangstelling.
Boeken die ze hebben gelezen staan op deze pagina en in het archief


Zie ook: 
DordtLiterair

en de interessante nieuwe site Van debutant tot bestseller

 

altSymfonie der dagelijkse dingen
Aloysius Keller

‘Een woord is slechts een woord totdat iemand komt en er betekenis aan geeft.’


Als Maria, de echtgenote van Alec Gonzaga, een ongeneeslijke ziekte blijkt te hebben, vraagt Alec haar wat ze nog graag zou willen in haar leven. Dat ze graag nog naar Indonesië en naar New York zou willen verbaast hem niet, en eigenlijk weet hij dat ook haar laatste verzoek niet zomaar uit de lucht komt vallen. Ze wil graag dat hij haar vertelt over zijn jeugd. Waarom wil hij daar nooit over praten? Hij is toch ook vanwege zijn jeugd de man geworden wie hij is en van wie zij houdt? En misschien lucht het op, hij heeft immers last van nachtmerries?
Maar – zegt Alec – ik heb Maman beloofd er over te zwijgen.
Schrijf er dan over, zegt Maria.


Hij stemt er in toe in ieder geval een psycholoog te raadplegen. Hij gaat in therapie, al duurt het lang voor hij zijn eigen grenzen kan overschrijden. Zijn weerstand is en blijft groot. Tot ze in Indonesië komen en dat land – logisch natuurlijk – zijn herinneringen doet ontwaken. Ze zijn op Java, het land waar hij geboren is, en vanwaar het gezin Gonzaga in de jaren vijftig noodgedwongen en tegen hun zin moest vertrekken.


Zijn vader was krijgsgevangen, en kwam vel over been en vooral zwijgend terug bij zijn gezin. Dat zwijgen bleef, er werd niet over de tijd op Java gesproken. Alec weet nauwelijks iets over die periode. Hij was nog een klein kind toen het gezin de bootreis naar Nederland ondernam. In Nederland was hij een buitenbeentje, een pinda, maar wonderlijk genoeg is het niet zozeer die kille ontvangst in Nederland, maar vooral het afscheid van zijn verzorgster, Nonni, dat hem getraumatiseerd heeft.


Terwijl Maria afscheid moet nemen van het leven, komt bij Alec zijn verleden volledig binnen. Zijn leven wordt vol, de moeite waard. Hij kan schrijven. Niet de filmscenario’s die hij altijd al schreef, maar een roman. Maria stimuleert hem daarin, ook na haar dood.


‘Ineens realiseer ik me wat Maria verlangt. Dat ik echt zal gaan leven volgens principiële beginselen en of die nu geworteld zijn in sociaaldemocratische gedachten, het liberale erfgoed of de christelijke overlevering blijft mijn keuze. Maar ik moet kiezen. (-) Zij wil dat ik op zelfgekozen beginselen sta, niet de beginselen van mijn ouders of de streek waarin ik ben opgegroeid. Dan pas ben ik in haar ogen een echte vent.’


Het boek is opgedeeld in 4 delen, met voor ieder hoofdstuk een overdenking, of een citaat, en bij het begin van het hoofdstuk een muzikale aanduiding.


Muziek en dans spelen een grote rol in de levens van de echtelieden. Dat we over hun drie dochters alleen maar lezen dat ze er zijn en dat ze weer eens naar een tante gebracht worden, werkt heel bevreemdend. Ook is er een spanningsboog waardoor de verwachting gewekt wordt dat er iets schokkends gebeurd is in het verleden van Alec. Dat is dan ook wel zo, maar het wordt heel bedekt verteld, zonder poespas, koel zelfs. Zodat die spanningsboog niets oplevert.


Wat het boek wel oplevert zijn inzichten. Inzichten in een leven met dagelijkse dingen. Het is inderdaad de symfonie der dagelijkse dingen. De schrijver duikt diep in zijn personage en misschien wel in zichzelf gezin het feit dat er veel overeenkomsten zijn tussen Alec en Aloysius. Het boek is hier en daar langdradig, alsof de schrijver zichzelf niet los kan laten. Jammer.
Achterin het boek staan nog lijsten met de vertalingen van woorden en de betekenis van bepaalde muziektermen.

Aloysius Keller (1948) werd geboren te Buitenzorg – het huidige Bogor - in het voormalig Nederlands-Indië. Hij studeerde af aan het Amerikaanse Wheaton College, waar hij literatuur- en schrijfcolleges volgde. Zijn bevindingen over posttraumatische stressstoornis en therapeutische schrijftrajecten zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen. ‘Symfonie der dagelijkse dingen’ is zijn debuutroman.


ISBN 9789492115157 | Paperback | 573 pagina's | Godijn Publishing | september 2016

© Marjo, 25 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen held in onze tijd
Bert Bakker

Als achter de Hermitage in Amsterdam twee Russen zijn neergeschoten - waarschijnlijk een afrekening in het criminele circuit - gaat Geert Swaab, journalist, poolshoogte nemen op de plaats delict. Dat komt hem duur te staan. Hij wordt neergeschoten en bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis. Door wie of waarom?


Lucy Munt, de voormalig secretaresse van hoofdpersoon Maarten Hecht, belt haar ex-chef met dit bericht. Hecht neemt onmiddellijk vanuit Lissabon, waar hij met vrouw en zoon woont, het vliegtuig. Hij is Swaab iets verschuldigd vindt hij, hij zal onderzoeken wat er gebeurd is.

Maarten Hecht is oud-wethouder te Amsterdam, en door Lucy en Gert uit Amsterdam weggeholpen toen hij instortte tijdens een raadsvergadering. Zijn carrière was ten einde, hij had zich misdragen en van zijn collega’s was geen enkele sympathie meer te verwachten. Zijn verleden heeft hem niet losgelaten al is hij tevreden met zijn nieuwe rustige leventje in Lissabon. Dus daar is hij, gekomen om zijn vriend te bezoeken en te helpen. Tot zijn verbijstering is Geert Swaab verdwenen uit het ziekenhuis. Zelfs de bewakingsfilmpjes waar zijn aanwezigheid op geregistreerd was, zijn gewist. Waar is Swaab gebleven? Wie heeft er belang bij zijn verdwijning? Samen met Lucy en een andere vriend, de activist Aäron van der Poel, gaat hij op zoek. Maar ze zijn hun leven niet zeker, er zijn meer kapers op de kust.


Intussen zijn de belevenissen in Amsterdam, vooral de fietstochtjes, voor Hecht een terugreis naar het verleden. Herinneringen aan zijn tijd in de raad, aan wat hij wel en wat hij niet voor elkaar heeft gekregen overvallen hem terwijl ze proberen Swaab te vinden en te redden.
Op deze manier is behalve Hecht vooral de stad Amsterdam de hoofdpersoon van dit verhaal. Het heden en verleden van het ontstaan van de stad vormen naast machtsspelletjes en gekonkel in de ambtenarij een belangrijke verhaallijn naast het thrillerachtige plot. En er is een lijntje over de Joden in de stad, als het over de voorouders van Hecht en Swaab gaat.


Persoonlijk houd ik daar van, als andere dingen dan alleen het plot belangrijk zijn en goed uitgewerkt worden zoals in dit boek zeker gebeurt. Het boek wordt dan ook terecht aangeprezen als een roman, niet als een thriller.
Het boek leest vlot weg, en boeit van begin tot eind.


Bert Bakker (1949) schrijft verhalen, essays, novellen en romans, hij is gepromoveerd in de sociale wetenschappen en woont afwisselend in Amsterdam en Zuid-Frankrijk.


ISBN 9789492241146 | Paperback met flappen|128 pagina's | Uitgeverij Magonia| januari 2017

© Marjo, 21 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Wetenschap van Tara
Tim van de Veer

De zandraket is de superster van de moleculaire energie.


Een puike eerste zin voor een debuutroman, dat mag gezegd. Je zit met één klap meteen midden in de leefwereld van Nils Renkema, moleculair bioloog op de universiteit van Utrecht. Nils onderzoekt daar het verouderingsproces van planten, met name dus dat van de Arabidopsis thalania, de zandraket. Het is een veilige leefwereld, met voorspelbare collega’s en een vaste routine. Een prima omgeving voor deze wat wereldvreemde man. Maar in dat voorspelbare leven komt snel verandering als Slavko Živković, de conciërge van de universiteit, onverwachts overlijdt. Tot ieders verbijstering, vooral die van Nils, bevat zijn testament een afscheidsbrief voor Nils waarin hij hem vraagt zijn lichaam naar zijn geboorteland Servië te brengen. Bij de brief zit een foto van een oude vrouw en een fles met šljivovica, Servische pruimenjenever.


Waarom hij zijn laatste wens aan Nils toevertrouwt, is niet duidelijk, ook niet na lezen van het boek. Slavko deed weliswaar naast zijn werk op de universiteit op zaterdag vaak klusjes in huis voor Nils, maar van een band, laat staan een vertrouwelijke, was geen enkele sprake. Nils weet dan ook nagenoeg niets van de man. Toch neemt hij de opdracht aan, in eerste instantie met de gedachte iemand te vinden die Slavko nader staat dan hijzelf dat deed en de opdracht over te dragen, maar dat blijkt nog niet mee te vallen. Uiteindelijk maakt hij, in een oude Cadillac –Brougham Superior van de firma Steenbergen Rouwvervoer,  met de kist met Slavko achterin,  zélf de gehele reis naar Servië. Zijn tocht voert hem vanuit Utrecht naar België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, en Hongarije.


Het leven van Slavko blijkt bevolkt geweest te zijn met een stoet van kleurrijke figuren. Hij ontmoet de vermeende broer van Slavko, enkele oude en soms grote liefdes, zijn voormalige beste vriend en een aantal wonderbaarlijke maffiosi. Doordat de reis van het eindpunt naar het begin gaat, ontvouwt het leven van Slavko zich in omgekeerde volgorde. Je verwacht gezien de tijd en plaats waarnaar Nils terug reist, Servië rond 1990, dat de oorzaak van Slavko’s vlucht naar het westen alles met de oorlog, of met zijn daden toen, te maken heeft, maar de oorlog blijkt verrassenderwijs meer een decor wat de omstandigheden schiep voor de keuzes die Slavko maakte, dan de uiteindelijke oorzaak.


Beetje bij beetje komt Nils steeds meer te weten over zijn voormalige collega, ook al omdat Slavko zelf vanuit zijn kist uitzonderlijk spraakzaam blijkt te zijn. Stukken spraakzamer dan bij leven. Het beeld wat oprijst lijkt dan ook per kilometer minder op dat van de wat teruggetrokken conciërge die hij in Utrecht kende.


Het boek is een onvervalste roadnovel  en doet met name bij de hilarische fragmenten soms vaag denken J. Kessels van P.F Thomése, maar het gaat ook over een man die zijn veilige leven en alles wat hij altijd met ijzeren hand onder controle hield, los moet laten en in een totaal andere wereld terecht komt. Of Nils na het volbrengen van zijn taak weer huiswaarts richting zijn oude leven in Utrecht zal weerkeren, vermeldt het boek niet, maar ik vermoed het niet. Zó ver buiten je veilige comfortzone treden is niet risicoloos. Maar dat kon in zijn geval, en misschien wel in dat van ons allemaal, wel eens meer winst zijn, dan verlies.


Tim van der Veer
is Head of Brand bij Oxfam International. Tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië reisde hij, voor de liefde, veelvuldig op en neer naar Belgrado en leerde zo het land van binnenuit kennen. De wetenschap van Tara is zijn debuutroman, eerder publiceerde hij al een hardloopboek Runner’s high.


ISBN 9789029509992 | Paperback | 220 pagina's | De Arbeiderspers | juni 2016

© Willeke, 25 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe bushsoldaat
Edith Tulp


Thomas van Bakel was werkzaam in de catering toen hij Josi ontmoette, een verpleegster uit Oeganda. Na een vervelend voorval stopte hij met zijn werk, maar Josi bleef hij opzoeken, en ze  trok al snel bij hem in. Toen de trouwerij aan de orde kwam, wilde Josi dat in Oeganda vieren.
Net zoals voor haar viel Thomas ook voor haar land. Maar Josi wilde het liefst in Nederland blijven, ze gingen terug. Thomas wilde graag een schooltje stichten in Josi’s dorp, maar liep aan tegen het feit dat ieder familielid geld vroeg: geld voor de studie van een zoon; geld om een stukje land te kopen; overal vroegen ze geld voor – want westerlingen zijn rijk. Na de geboorte van zoon Sam, heeft Thomas een idee:


‘Wat zeg jij nou? Dat je in Oeganda wil gaan wonen?

Dat wil je toch helemaal niet?’
‘Ik heb zitten denken. Je hebt zoveel particuliere initiatieven, mensen die schooltjes en weeshuizen bouwen en dat proberen ze allemaal vanuit Nederland te doen. Ik vraag me af hoe goed dat gaat. Ik zat te denken dat als wij daar zitten, we hen tegen betaling kunnen helpen.’

‘Nou’, klonk het aarzelend. ‘Ik weet het niet. Het is niet makkelijk om daar te wonen en wat op te bouwen. Geloof me. Ik ben niet voor niets naar hier gekomen.’


Thomas slaat alle waarschuwingen in de wind, en ze vertrekken. Voor ze zover zijn komt er een Oegandese jongen op visite. Het is Mozes Owech, die in Europa was op verzoek van een ontwikkelingsorganisatie. Mozes is een ontsnapte kindsoldaat uit de terreurgroep van Joseph Kony, en vertelt zijn verhaal overal waar hij komt.
Eenmaal in Oeganda neemt Thomas contact met hem op, en samen bezoeken ze hulpprojecten om vooral de corruptie, in Oeganda volstrekt normaal, aan te pakken.


Tulp, die jaren in Oeganda heeft gewoond en gewerkt, heeft een vorm gekozen die doet denken aan een jeugdboek, met directe taal, veel verwikkelingen en wendingen. Dat is wennen, maar het werkt toch goed. Zij snijdt alle grote thema's in Oeganda aan in een ingenieus plot.
Maar Thomas heeft geen idee van wat Mozes allemaal doorgemaakt heeft, hij verzwijgt het een en ander, dat evenwel niet weg te stoppen valt. En zo valt de gewezen kindsoldaat in de handen van een prediker, die hem inzet om homo’s te bestrijden.


Het geheel vormt een goedlopend verhaal, dat door de prettige dialogen en een spanningsboog prima te lezen valt. En zo lezen we over een corrupt land, waar niets geregeld kan worden zonder iets onder de tafel door te schuiven. Een land dat verscheurd was door de burgeroorlog, waar het de trauma’s nog lang niet van verwerkt heeft.
Daarnaast schetst ze de cultuur en de manier waarop het Westen aankijkt tegen deze cultuur. Dat kan begrijpelijk niet zonder kritiek, maar er is nooit echt een beschuldigend vingertje.


Er zijn ook grappige scenes, zoals die in de beschrijving van een feest, waar de familie van Mozes was genodigd. Mensen die uit de bush komen, en geen weet hebben van hoe een toilet werkt, of dat een deurklink dient om de deur open te maken.


Tevens is duidelijk hoe de moderniteit de mens beïnvloed, niet altijd ten voordele: want iedereen wil die nieuwe snufjes hebben, en iedere blanke heeft geld. Toch?


De Bushsoldaat is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. De personages in dit boek zijn fictief, maar de anti-homowetgeving zoals in dit boek beschreven is inderdaad eind 2013 door het Oegandese parlement geloodsd en begin 2014 in werking gesteld. Onder internationale druk werd daarbij de doodstraf vervangen door levenslange gevangenisstraf. Ook de invloedrijke artikelen die in dit boek aangehaald worden en de Amerikaanse evangelische inmenging in dit homo-debat, zijn in de werkelijkheid ook echt verschenen en gebeurd.


Edith Tulp reist als journaliste sinds 1989 veel naar Afrika en woonde een tijdje in Namibië en Zuid-Afrika. Zij schreef veel over Oeganda en het Verzetsleger van de Heer, dat veel kindsoldaten ronselt. De Bushsoldaat is haar romandebuut.


ISBN 9789062659197 | 320 pagina's | Paperback | Uitgeverij In de Knipscheer | april 2016

© Marjo, 13 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe terugkeer van Ricardo Bonifacio
Chesley Rach


‘Het carnaval is voorbij. Wanneer de muziek is verstomd en de maskers zijn afgezet, moet Prins Carnaval sterven.’


Ricardo Bonifacio is hoogleraar sociologie te Leiden. Hij is evenwel geboren op Curaçao, waar zijn familie nog woont. Zelf is hij er al in zo’n dertig jaar niet geweest. Waarom zou hij, vindt hij, hij heeft er niets meer te zoeken. En toch, als een filmmaakster hem benadert, omdat zij een film wil maken over het carnaval op het eiland, begint het ergens toch te kriebelen. Hij is gescheiden, zonder kinderen, en heeft de tijd aan zichzelf. Als er iets meer ontstaat tussen Marlies, en hem, besluit hij mee te gaan. Als adviseur.


Eenmaal op het eiland komt het verleden in volle kracht terug. Zijn ouders zijn gescheiden, zijn moeder zit vol zelfbeklag, en heeft geen goed woord over voor haar ex, die intussen een nieuw gezinnetje heeft. Ricardo heeft dus een halfbroertje. Later blijkt er ook een halfzusje te zijn. Eigenlijk heeft Ricardo weinig zin om zijn vader te bezoeken, die hem en zijn moeder immers in de steek heeft gelaten. En heeft hij zijn vader niet teleurgesteld door niet in zijn voetsporen te treden? Hij wilde geen meubelmaker worden, hij wilde studeren. Maar toch: het is maar een een dorp, Curaçao, en iedereen weet allang dat hij er is. Ook zijn vader. Het zou niet netjes zijn om de man niet te bezoeken.


Terwijl de stad zich opmaakt voor het carnavalsfeest, worstelt Ricardo met zijn gevoelens en komen de geheimen uit het verleden op hem af. De film wordt gemaakt, hij is er niet echt bij nodig, en door zijn vreemde gedrag vindt de crew het prima dat hij andere dingen doet. Als blijkt dat hij net als zijn vader een kwade dronk heeft, keert ook Marlies zich van hem af. Haar zien met een ander maakt het natuurlijk nog erger, maart zelf is hij ook niet echt trouw. Het carnaval is een rommelig vrijgevochten feest, net als het verleden van Ricardo lijkt te zijn. En het heden ook nog.


‘Misschien is juist die nacht van carnaval de enige echte werkelijkheid, omdat wij achter de maskers pas onszelf kunnen zijn en juist achter deze façade al onze remmingen los kunnen laten?
Spelen wij normaliter niet een rol binnen de conventies van onze omgeving en de noodzaak om ons te conformeren aan mores van de heersende cultuur?’


Dit is precies het dilemma van Ricardo: moet hij conformeren, een rol spelen, of moet hij zijn gevoel, zijn hart volgen? Maar wat zegt dat hart dan? Echt duidelijk is het niet. Heeft dat te maken met magie? Met de brua, de toverij en het bijgeloof dat het volk van Curaçao nog lang niet achter zich gelaten heeft?


De Terugkeer van Ricardo Bonifacio is een broeierige roman over de tweedeling waar veel Antillianen mee te maken krijgen. Geboren en getogen op een van de eilanden, komen zij naar Nederland om zich verder te ontwikkelen en ontgroeien zo hun verleden. Denken ze. Maar je kan het verleden niet negeren, je moet er mee om leren gaan. Het kost Ricardo heel wat kruim en bijna zijn leven voor hij ontdekt wie hij is. Ontmoetingen met mensen uit zijn verleden en nieuwe kennismakingen versnellen onder invloed van het carnaval het tempo, wat ook in de stijl terug te vinden is.


De terugkeer van Ricardo Bonifacio is het literaire debuut van Chesley Rach (1952). Hij is geboren op Curaçao. Zijn vader kwam uit Suriname, zijn moeder uit Trinidad. Hij studeerde in Nederland, werkte enige tijd (als stedenbouwkundige) op Curaçao en ging vervolgens weer in Nederland wonen. Rach schildert ook: op de cover zien we een uitsnede van een van zijn schilderijen.


ISBN 9789062659432 | Paperback met flappen | 266 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | december 2016

© Marjo, 27 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSterker door strijd
Julie van Mol


Jeetje, de hoofdpersoon maakt kennis met Hyves!! En het boek speelt nog maar tien jaar geleden! Wat zijn de ontwikkelingen snel gegaan…
De 32-jarige Anouk is neergestreken in Rotterdam, een voor haar onbekende stad. Ze heeft er een baan, waar ze zich ten volle op werpt. Ze is manager van een werving- en selectiebureau. Een grotere uitdaging is het om de stad te leren kennen. Haar vriendin Es zegt:


‘Van jou verwacht ik creativiteit en geen monddoodheid. Word lid van die sportschool bij jou in de straat. Ga met Anne en Simon de hort op en klets dan tegen mensen aan met wie je later kunt afspreken. Of gebruik Hyves.’

Anouk maakt een account aan en heeft binnen de kortste keren contacten, waarvan sommigen inderdaad goede kennissen lijken te worden. Natuurlijk heeft ze buren, een ervan is een oudere vrouw, Sjaan, die haar van alles vertelt over Rotterdam, hoe de stad was in haar jonge jaren. Zo krijgen we heel veel informatie mee: over de Hef, over het bombardement op Rotterdam, over het zomercarnaval, over Kaat Mossel. Heel veel sfeerbeelden.
Ook leert ze een man kennen, via Hyves. Wat begint met leuke chatmomenten wordt een relatie. Mark is eigenaar van twee clubs in Amsterdam.
Zo leert ze langzaam Rotterdam en zijn inwoners kennen en voelt ze zich steeds meer thuis.


Maar natuurlijk gaat niet alles goed. Toen ze promoveerde tot manager passeerde ze daarbij haar collega Marieke, die er bepaald niet gecharmeerd van was dat zij de baan niet kreeg. Zij is wraakzuchtig, stookt de anderen op kantoor op achter Anouks rug, en verzint steeds dingetjes om Anouk te pesten. Tot ze op een dag te ver gaat. Wie gaan de collega’s geloven? Marieke of Anouk?
Ongeveer op het zelfde moment doet Mark een voorstel waar Anouk geen zin in heeft. Dat leidt tot vervelende ontdekkingen.


Een roman die speelt in een tijd waarin al de moderne communicatiemiddelen nog niet bestonden. Het waarom daarvan wordt duidelijk als je weet dat de schrijfster in 2007 aan dit boek, haar debuut, begon. Het wordt geschreven vanuit een ik-persoon. Er zitten dan ook autobiografische elementen in.
De sfeertekeningen en verhalen over de geschiedenis van de stad zijn heel boeiend, ze brengen de omgeving tot leven. Maar helaas doen veel dialogen soms nogal gekunsteld aan. Twee mensen die elkaar nog niet kennen, voeren een gesprekje aan de bar. Het lijkt eerder een sollicitatiegesprek.


‘Kappen is mijn lust en mijn leven.’
’Dat is mooi, dat kunnen niet alle werkenden zeggen. Waarom is het je passie?’
’Het veranderen van haar is het maken van een creatie,’ straalde ze. ‘Toen ik in het vak stapte, en kennis en inspiratie van mijn leermeester kreeg, groeide mijn verlangen met de dag om het kapsel te maken dat bij mijn klanten paste. Je bekroont daarmee iemands persoonlijkheid.’


Aangenaam leesvoer. De schrijfster weet nu wel dat een roman schrijven nog iets anders is dan een blog. Maar als debuut valt het helemaal niet tegen.


Julie van Mol
(1974) woont in Rotterdam en werkt als freelancer marketing en communicatie overal binnen Nederland. Vanaf haar tiende schreef ze in dagboeken, daarna voor haar werk. In 2005 durfde ze het aan om op Hyves verhalen te publiceren, en werd zo een van de bekendste bloggers.

ISBN 9789491773570 | Paperback | 324 pagina's | Uitgeverij Palmslag | april 2017

© Marjo, 12 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe sarcofaag
uit het leven van een Amsterdamse rechter-commissaris
Fan Eberhard


Als Daniël Dumarin betrokken raakt bij de zaak tegen twee Marokkaanse broers, komt zijn verleden boven. Het huis waarin hij na de dood van zijn vader opgroeide is voor hem als een sarcofaag: zijn moeder wilde niets veranderen in het huis: geen stoel of tafel mocht van zijn plek, geen schilderij werd verhangen, het is alsof de tijd stil is blijven staan. Maar dat is het enige dat zijn moeder niet stilzet: de klokken. En zo verloopt de tijd normaal in een huis waar alles is gebleven zoals het ooit was.  En zijn vader was altijd aanwezig op de momenten dat zijn moeder haar opvoedende taak vervulde: ‘Jongen, je vader wil zoiets niet.’


‘Mijn ouderlijk huis begon op een sarcofaag te lijken. Ik leerde het begrip kennen in de eerste klas van de middelbare school bij de geschiedenis van Egypte. Een sarcofaag is een stenen grafkist, waarin de overleden farao omringd door kostbare gebruiksvoorwerpen en sieraden op zijn tocht naar de eeuwigheid gezelschap werd gehouden door zijn weduwe, kinderen en slaven, soms in het echt, soms gesymboliseerd door poppen.’


Als geen ander kent hij het begrip ‘onschuldschuld’. Natuurlijk kon hij niets aan de situatie veranderen, hij moest mee in het leven dat zijn moeder wilde leiden. Zou hij iets anders willen, dan was er een schuldgevoel. Hij kon haar niet alleen laten. Toen het eindexamen naderde, wist hij dat al zijn plannen om elders te gaan studeren op fantasie berusten. 


Daniël ontwikkelt een eigen morele code: thuis is alles wat zijn moeders verdriet vergroot, moreel fout en andersom. Zakgeld vragen is fout, want zijn moeder kan niet overleggen met zijn vader. Dus haalt hij het uit haar portemonnee.


De liefde was eveneens een probleem. Van een vriendinnetje zou zijn moeder ook verdrietig worden. De relatie met Wolf gebeurt in het geniep. Na een dramatisch voorval slaagt Daniël er in om zijn opleiding te voltooien. Hij is rechter commissaris te Amsterdam. In deze hoedanigheid betreedt hij het huis van het Marokkaanse gezin. Het overvalt hem: ook dit huis is een sarcofaag.
Hij voelt een verwantschap met de twee broers Bouzarouch, en waarschijnlijk komt het daardoor dat hij zich terughoudend opstelt. Of, zoals hij zegt tegen Renata van Noordt, de officier van justitie: hij fungeert als advocaat van de duivel. De zaak loopt danig uit de hand, en het feit dat er een beginnende romance ontstaat tussen Daniël en Renata maakt het allemaal niet gemakkelijker.


Dit verhaal is een misdaadroman, die speelt in Amsterdam: een duidelijk verhaal over hoe vooroordelen werken, hoe dingen vreselijk uit de hand kunnen lopen, met begrip voor deze Marokkaanse jongeren, die in een sarcofaag opgroeien. Het is meer een whydunnit dan een whodunnit, met een magisch-realistisch tintje, vanwege de vele toevalligheden. Of is het niet toevallig, is het een lotsbestemming?


Fan Eberhard (1947) werkte lange tijd in verschillende functies op de rechtbank te Amsterdam, de laatste tien jaar als kinderrechter. Voor die tijd woonde en werkte hij als sociaal advocaat in de Staatsliedenbuurt. De sarcofaag is zijn debuut.


ISBN 9789492241139 | Paperback | 268 pagina's | Magonia | oktober 2016

© Marjo, 17 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altStromen die de zee niet vinden
Rob Verschuren


Elf korte verhalen die de lezer even laten stilstaan in het leven. Het zijn verhalen als anekdotes, een momentopname, maar wel een die herhaald kan worden. Als een pop-upverhaal, soms simpel, vaker complex.
Het zijn sfeertekeningen waarbij de setting niet altijd even duidelijk is. Maar dat maakt ook niet uit. De personages beleven een ongemakkelijk moment, ze zijn op zoek. En helaas vinden ze niet altijd: de stromen die de zee niet vinden.


Het lijken verhalen waarin niets gebeurt. Dat is ook zo, er gebeurt weinig, maar in ieders leven zijn een heleboel van dit soort momenten. Het is heel knap zoals Rob Verschuren die momenten uit licht, even oproept en ze dan weer te laten vallen. Als de golven waarop de personages meedrijven.


Het verhaal Krabnevel:

‘Twee parende krabben worden van de bodem van de Zuid-Chinese zee geveegd door een met blokken kalksteen verzwaard sleepnet en aan boord gehesen van een vissersboot die geregistreerd staat onder nummer QNG 96416-TS. Een visser genaamd Hai peutert ze uit de mazen en laat ze in een ton met zeewater vallen. Hij heeft bruine voeten met dikke, gekloofde tenen en bruine handen met witte littekens en hij denkt aan Phuong met de kalfsogen.‘


En dan blijkt dat deze visser en de vrouw waar hij aan denkt geen rol meer spelen. Het gaat om de twee krabben, en om twee restaurants die in een zijstraat van de boulevard verschijnen. Maar de toon is gezet, er heerst een melancholische sfeer, een vage neiging tot verliefdheid, die door de schrijver verrassend uitgewerkt in een mooie vergelijking, tussen de krabben en de restaurantjes.


In alle verhalen vind je mooie natuurbeschrijvingen, en eenzelfde haast stilstaande sfeer.


Rob Verschuren
(1953) debuteert met Stromen die de zee niet vinden. Vier van de elf verhalen werden al eerder gepubliceerd, onder meer voor het literaire tijdschrift Extaze. De hoofdstukken variëren in lengte van zo’n acht tot 25 pagina’s.


ISBN 9789062659456 | Paperback met flappen | 174 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer | november 2016

© Marjo, 28 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

altGardi
Erwin Gaur


Alter ego Erwin Wesseling, ook schrijver wordt wakker in het bed van een vriend. Dè vriend? Dat is nog niet duidelijk. De man is er namelijk niet. Er is wel een kat, Chandler. Die is aan komen lopen en biedt tenminste nog enige gezelligheid. Waar is de vriend dan? En wie is hij? Dat zal langzaam verteld worden in deze novelle, die over liefde gaat met al zijn facetten: verlangen, jaloezie, heimwee, en wanhoop. Maar ook passie en geluk.


Een oplettende lezer kan weten waar het verhaal naar toe gaat, omdat het boek begint met een chronologische opsomming van de gebeurtenissen van die ene dag, 22 juli 2011, toen er iets vreselijks gebeurde in Noorwegen.
Die wetenschap doet aan de spanning niets af. Het is het punt waar naar toe geschreven wordt, maar het verhaal gaat over de relatie tussen Erwin en Gardi, toen die nog niet bestond, en toen die langzaam groeide, met alle ups en downs.
Er wordt een veeg uit de pan gegeven richting de moderne media die iedereen bekend kunnen maken, ook hen die het nauwelijks verdienen. Daar oreert Edwin Wesseling over als hij geïnterviewd wordt door een bewonderaarster. Ook zegt hij:


‘Afstand is noodzakelijk. Wat wel en niet werkelijk gebeurd is, moet in het midden blijven. (-)
Dat is de waarde van fictie. Juist door die onduidelijkheid. Door het artificiële kan een schrijver eerlijk zijn. Eerlijker dan in zijn meest intieme gesprekken of zelfs in een dagboek.
‘Een schrijver liegt de waarheid,’ misschien, maar de leugen redt hem van de schaamte; daar gaat het om.’


En dus kan het verhaal autobiografisch lijken maar niet zijn. Of andersom. Maar het doet er niet echt toe. Het is een helder, klein en indringend verhaal. Mooi is hoe de verteller zijn leven trefzeker en toch met afstand beschrijft, tegelijk ook vertellend over dat andere leven dat zo plotsklaps geëindigd is, een leven dat nog maar net begonnen was. Het is als een ode aan al die onschuldige slachtoffers van al die rampen die de laatste decennia de Westerse wereld overkomen.


Erwin Gaur is de schrijversnaam van Erwin Angad-Gaur (1970, Den Haag). Hij is de zoon van een Hindoestaanse vader en een Nederlandse moeder.
Hij studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte als muziekproducer, zanger en componist/tekstschrijver met onder meer Bart Brandjes en zijn eigen band Radjinder (waarmee hij twee albums – Just another millionaire (2002); The World (2007) – en een DVD – Homogenous (2005) – uitbracht). Met het nummer Nice & Easy scoorde hij een kleine hitnotering in de Mega Top 100.


Deze kleine roman is zijn debuut.

ISBN 9789082656305 | Paperback | 96 pagina's | Uitgeverij Agmp | februari 2017

© Marjo, 23 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altScoop!
Iris Houx


Esmée Evers, 25 jaar oud, verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt bij een roddeltijdschrift. Nu is ze daar ‘slechts’ redactieassistente, maar dat vertelt ze haar vriendinnen Do, Mei-Lan en Jasmijn niet. Hen heeft ze leren kennen tijdens haar opleiding. Het zijn nogal mondaine meiden, die hun uiterlijk erg belangrijk vinden, net als hun carrière. Esmée heeft geen rijke ouders, die haar opleiding betalen. En dus ook geen superfunctie met even super salaris. Daarom heeft ze haar eigen baan maar een beetje aangedikt.


Ze schrikt zich wezenloos als Jasmijn vertelt dat zij ook redactiechef is geworden! Bij hetzelfde roddelblad! Esmée probeert zich er uit te redden, maar de waarheid vertellen durft ze niet. De drie vriendinnen lachen haar altijd al zo makkelijk uit, omdat zij, Esmée dorps is in hun ogen. Ze draagt altijd precies de verkeerde kleren, onder andere nepjurkjes en tasjes. Het is ook zo: zij komt uit het kleinste dorp in Brabant, Avier. Maar ze heeft in datzelfde dorp wel een hele goede vriendin, Andrea, die haar begrijpt en dubbel en dwars steunt.


‘Jasmijn wordt je bazin! Je eigen vriendin wordt je bazin!’
Het is de bittere waarheid en Andrea kan er ook niets aan doen, maar haar geschoktheid wrijft alleen maar meer zout in mijn wond. Ik word Jasmijns assistente. Haar hulpje, haar slaafje.’

Andrea weet wel iets om haar gedachten een beetje af te leiden, ze moet morgen maar met haar mee. Vreselijk: Andrea blijkt zichzelf en Esmée aangemeld te hebben als vrijwilliger voor het dorpscomité. Kon het nog erger: een van de andere vrijwilligers is Rik, die ene jongen waar zij op school al smoorverliefd op was, en die haar ten overstaan van iedereen op een schoolfeest een blauwtje heeft laten lopen. Tja, tegen die tijd weten we al wel dat Esmée onzeker is en moeilijk nee kan zeggen. Ze is zo goedgelovig dat mensen gerust over haar heen lopen.


Als je dan ook nog weet dat het in haar relatie met Hugo precies zo gaat - wat de lezer allang in de gaten heeft, ziet Esmée absoluut niet -  dan weet je hoe het verhaal af gaat lopen. Dat zeg ik verkeerd: je weet wel wat de eindsituatie zal zijn, wie met wie en zo, maar de weg daarheen is nog een raadsel. Want hoe gaat deze jongedame het aanpakken op haar werk? Ze durft niet te vertellen hoe het werkelijk zit met haar baan, en Jasmijn profiteert nu al van haar deskundigheid, door zich te verstoppen achter haar ‘nieuwigheid’.


Jasmijn werkt zich in de nesten, en Esmée lost het op. Er is ook iets gaande bij het roddelblad, iets met scoops die een ander blad steeds eerder heeft dan hun eigen redactie. Terwijl Hugo een time-out vraagt en de organisatie in Avier in volle gang is, en Esmée dus noodgedwongen veel contact heeft met Rik, wordt besloten dat zij mee gaat met Jasmijn om in Parijs een soapsterretje te interviewen. En daar in Parijs wordt het een puinhoop, en is het opnieuw Esmée, die alles op moet lossen. Er staat een heleboel op het spel: haar relatie, haar baan, haar vriendinnen. Maar vooral : het geloof in zichzelf.

Iris Houx heeft vast enkele personen uit de werkelijkheid voor ogen gehad, maar het verhaal is natuurlijk fictief. Alleen de haat en nijd onderling, de jaloezie en het ellebogenwerk, dat is vast echt, zoals die man op het werk die haar naam maar niet kan onthouden ook erg reëel overkomt. En natuurlijk die twee showbizmannen, Jack en Timo! 
Het karakter van Esmée is ook realistisch: een onzeker dorpsmeisje dat haar weg moet zien te vinden in de grote boze wereld, maar eigenlijk vooral volwassen moet worden.

‘Een onweerstaanbare grappige roman over liefde en zelfvertrouwen’ staat op de omslag, onder de titel. Onweerstaanbaar is het verhaal zeker! En grappig ook. Met deze Nederlandse Bridget Jones is het smullen geblazen.


Iris Houx
is geboren en getogen in Noord-Brabant. In 2010 begon ze met het schrijven van korte verhalen en columns. Ze publiceerde o.a. in Dagblad Metro, TPO Magazine, Viva en Esta en won diverse schrijfwedstrijden. Sinds 2013 is ze vaste columniste van Chicklit.nl, waar ze met haar humor en eigen stijl een grote groep vaste lezers aan zich weet te binden. Scoop! is haar debuutroman.


ISBN 9789044349689 | Paperback | 448 pagina's | House of the Books | juni 2016

© Marjo, 27 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altKopvoeter
Kristof De Muynck


Op de flap:
Erwin Verschote trekt op een dag weg uit de stad om op het platteland een nieuw leven te beginnen. Hij komt er terecht tussen kleurrijke figuren. Er is Marre, de stugge boerin die hem een kamertje geeft op haar erf, Alma, de genereuze kleermaakster uit het dorp, en Antoine, de gevierde acteur. En dan is er nog Modest, de kopvoeter. Hij is al een maand of drie dood, maar hij becommentarieert nog steeds uitgebreid Erwins leven. Zo komen we te weten dat Erwin niet de vrijbuiter is die hij denkt te zijn. Voor hij het weet is hij de wereld binnengedrongen die zijn vader vlak na de Tweede Wereldoorlog is ontvlucht, een plek vol onverwerkte verhalen en onbeantwoorde vragen. Want wie was bijvoorbeeld Elza en wat is er met haar gebeurd?

--

Kristof de Muynck heeft een bizar verhaal geschreven met prachtige zinnen. Het boek zou zwart zien als je al die schoonheid zou arceren.


‘Nu moest hij zijn voeten eens verzetten om een beetje lucht toe te laten in zijn vochtige rubberen laarzen, waarin hij geen kousen droeg. Zijn verweekte tenen waren witgeblakerd van het dagelijkse schuren in de uitgesleten binnenkant. Zijn weke vel omzwachtelde zijn taaie zwartgerande teennagels. Voor geen geld zou hij ze ooit publiekelijk uitdoen. Een hoer die haar rijlaarzen aanhoudt tijdens het werk’.


Het duurt even voor je begrijpt wat hier in feite verteld wordt. Zoals ook hier:


‘Met de moed die hem ingegeven werd door een mok sterke koffie had Erwin zijn ochtendlijke belagers weer het matras in geslagen – terug naar het vage niemandsland, waar geen wetten of restricties gelden, maar waar je ook niet te lang kunt verblijven. ‘


‘Erwin schouwde haar rammelende geraamte als een beenhouwer die radeloos met zijn alaam tegenover een geatrofieerd stuk wild staat, dat aan het einde van een hongerwinter uiteindelijk toch nog geslachtofferd werd.’
‘De oudste duwde hij op het hakblok, dat net stabiel genoeg was om haar te dragen, en dreef Jan Klaassen door het vleesgordijn haar poppenkast binnen, tot hij het publiek hoort gillen.’


En dan de constructie. Dit stukje begint met een summiere samenvatting, maar het boek is zoveel meer dan het verhaal. De symboliek, de stijlvormen, teveel om op te noemen. Ook op de flap staat de informatie dat deze nieuwe schrijver al vroeg vertrouwd raakte met Homerus, en Ovidius. Dat is duidelijk van invloed op zijn manier van schrijven. En ook op het verhaal. Lees mee met de dode Modest die steeds in cursief lettertype de gebeurtenissen van commentaar voorziet en en passant ook nog in het verleden duikt, zodat we kunnen beginnen begrijpen hoe het verhaal in elkaar steekt. Dat is duidelijk een element uit de klassieken. Zoals het paard en het meisje dat ook zijn.
En de vele metaforen, die met de jacht te maken hebben, in vele betekenissen.
Nee, makkelijk is het boek niet, maar het is ongelooflijk boeiend om te ontdekken wat er aan de hand is. Je moet daarvoor goed tussen de regels door lezen.
Wat is er gebeurd daar op de grens van Veldebeke en Aardegem, dat nu nog zo’n impact heeft op het leven van de bewoners? Kan iemand nog weten wat de waarheid is? En hoe moet je daar dan mee omgaan?


Kristof De Muynck (1970) vindt dat hij kapper, paardenhouder, voormalig kostuummaker, cafébaas, modeontwerper en friturist is, maar schrijver? Dat durft hij nog niet te beweren. Dat mag toch best na een debuut als Kopvoeter, dat immers nog lang nadreunt.


ISBN 9789463101332 | Paperback met flappen | 288 pagina's | Uitgeverij Polis| mei 2016

© Marjo, 22 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER