Nieuwe jeugdboekrecensies 10+

altDe Transsylvanië Express
De engste serie ooit 2
Tjerk Noordraven


‘Waarschuwing! Dit boek veroorzaakt nachtmerries!’


Het is een raar gezelschap, zoals ze daar kamperen aan de rand van een meertje: Dragos de vampierjongen, die niet tegen licht kan; Prins Toet, de mummie, die juist geniet van de warmte van de zon; Eus, de faun die als hij zijn geitenpoten verstopt er uit ziet als een gewone jongen, en Nera, dat echt een gewoon meisje is. Maar zij heeft wel het bijzondere boek bij zich dat ze van haar grootmoeder kreeg. En dan hebben zij in hun gezelschap ook nog de hellehond met zijn drie koppen.


Maar nu ze ontsnapt zijn uit het circus, wat moeten ze nu doen? Dragos weet eigenlijk wel wat hij wil, maar dat kan hij de anderen niet aandoen. Hij wil namelijk terug naar Transsylvanië, waar zijn ouders ongetwijfeld in handen zijn gevallen van Graaf Dracula. Maar als hij dacht dat hij alleen kon gaan, vergist hij zich toch. Nera heeft namelijk iets gezien in de glazen bol van haar oma, en de anderen? En de anderen laten hun vriend ook niet in de steek!
Met z’n vijven stappen ze op de trein, de Transsylvanië Express, waar een schok hen wacht als het donker wordt. Ze moeten zien te ontsnappen, wat vreselijk gevaarlijk is. De trein raast op volle snelheid langs een diepe afgrond!


Er volgen spannende momenten. Ze raken elkaar kwijt, worden achtervolgd en moeten de strijd aangaan met een bende vampieren. En dan heb ik het nog niet over die enge ratten, of die dierentuin, normaal een gezellig oord, maar nu? Gelukkig zijn er ook mensen – en andere wezens – die aan de kant van onze vrienden staan. En tja, Dragos, die zorgt voor een grote verrassing. Dan moet er logischerwijs nog een volgend deel volgen en dat wordt gelukkig ook aangekondigd.


Vier ‘kinderen’, die zo verschillend zijn van elkaar, in gezelschap van die hond die er niet bepaald vriendelijk uitziet, maar hen wel beschermt, het is een vreemd gezelschap. Maar ze blijken vrienden door dik en dun, en daar gaat het maar om. Hun eigenschappen vullen elkaar aan, waar de een in gevaar komt, weet de ander een oplossing, en dit zijn elementen die je in menig kinderboek terugvindt. Maar bij Tjerk Noordraven gebeurt alles tegen de achtergrond, of eigenlijk te midden van heel akelige wezens, zoals vampiers. 


Je kunt dit boek beter niet vlak voor het slapengaan lezen, want brr… het is af en toe echt eng!


Het boek is ook mooi vormgegeven, een mooie omslag en spannend binnenwerk met ratten en vleermuizen onder en boven op de pagina’s getekend.


‘Als de tijd komt, zul je weten wat je moet doen. Tot die tijd is het belangrijk dat je moed blijft houden. Als ik vijftig jaar geleden de hoop had opgegeven, had ik hier nu niet met je staan praten. Ik heb het beste gemaakt van de situatie waarin ik zat. Dat kun jij ook doen. En wie weet waar dat allemaal toe kan leiden.’

 
Tjerk Noordraven (1987) heeft de spijker op zijn kop geslagen met deze nieuwe serie. Want kinderen die genoten hebben van de serie over Dolfje, zijn toe aan iets als dit. Het valt aan te raden het eerste boek eerst te lezen, maar je kan dit verhaal prima volgen als dat niet het geval mocht zijn.


ISBN 9789048842780| Hardcover | 208 pagina's | Moon | januari 2018 | Leeftijd vanaf 9 jaar
De omslag en de illustraties zijn van Esther Malaparte

© Marjo, 14 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Geheime kracht
Robotoorlog: Deel 1
Rian Visser

Arion en Denny zijn goed vrienden, ze wonen in een weeshuis nadat de robots de macht hebben overgenomen en hun ouders gedood hebben. Eén maal per dag mogen de jongens een uurtje naar buiten, maar ook dan is het oppassen geblazen. Ze kunnen zomaar Neppers tegenkomen, dat zijn robots die net mensen lijken. Ze ontvoeren kinderen en doden volwassenen. Gelukkig heeft Denny een meer dan uitstekend gehoor en daardoor weer hij gelijk of er een mens of een Nepper aankomt.  Hij hoort de motoren van de Neppers.

Die dag mogen ze weer even naar buiten, en het valt Denny op dat die oude man alweer bij het bushokje staat, het zal toch geen Nepper zijn? Hij weet dan nog niet dat die man zijn leven totaal zal veranderen want even later zien ze dat deze man vijf robots in zijn eentje verslaat en daarmee de jongens redt. De man, Panthera genaamd, neemt de jongens mee en zo ontdekken ze dat er een geheime genootschap bestaat die de robots probeert de bestrijden.  Deze Geheime Kracht zoals ze zichzelf noemen hebben zich allerlei vechttechnieken eigen gemaakt en zo kunnen ze de robots te snel af zijn en onder andere de stralen van de stroomwapens ontwijken.

Al gauw blijkt dat Denny en zijn broertje Flint het doelwit zijn van de robots die op allerlei slinkse manieren proberen de jongens te pakken te krijgen. De Geheime Kracht weet dat en ze proberen de twee kinderen zoveel mogelijk te beschermen en ze leren Denny, Arion en enkele andere weeskinderen de vechttechnieken die zij zelf tot in de puntjes beheersen. Later lezen we waarom de robots het op de Flint en Denny gemunt hebben en dringt bij  Denny het besef door dat hem een zware taak wacht... Denny vindt dat niet erg, hij is er helemaal klaar voor!
Maar voor het zover is volgen we eerst de spannende avonturen van Arion, Denny en hun spectaculaire strijd tegen de robots. Wie zit er achter die robots? Wie stuurt ze aan? Dat is de grote vraag...


Rian Visser heeft, zoals altijd, haar fantasie de vrije loop gelaten. De ene keer lezen we in haar boeken over personages die op een planeet wonen tussen allerlei rommel die mensen weggooien, de andere keer lezen we over een paardje dat bij het circus gaat en deze keer mogen we de strijd tegen robots meemaken en leren we tegelijkertijd heel veel over deze ijzeren 'mensen'.


Verder laat ze haar lezers kennis maken met vechtsporten die vooral gericht zijn op techniek en weerbaarheid en niet op agressie. Ook de Geheime Kracht is gericht op een vredelievende, liefdevolle samenleving zonder de angst en het verdriet die de robots teweeg brengen. De robots hanteren weer andere technieken die wél agressief en dodelijk kunnen zijn en dat zorgt ervoor dat de kinderen constant op hun hoede moeten blijven.
Het prettige is dat de Arion en Denny  van Pantehra hun vorderingen moeten bijhouden in een schrift en die schriften mogen de lezers soms ook inkijken, (zie http://robotoorlog.nl) waardoor ze via tekeningen en bijbehorende korte teksten precies weten welke attributen de jongens gebruiken en welke technieken ze leren en die zijn best pittig!


Kortom, een heerlijk fantasievol én leerzaam boek. Gelukkig is er inmiddels al een deel twee verschenen... Hoe zal de taak die Denny wacht verlopen?

Over de auteur: Rian Visser (1966) is kinderboekenschrijver, educatief auteur en vaste dichter van het tijdschrift DICHTER. (Plint). Ze is ook Schoolschrijver en ze maakt gratis digibordlessen. Samen met Het Poëziepaleis organiseert ze het project Raadgedicht. Ze geeft lezingen over leesbevordering voor leerkrachten en bibliothecarissen en verstuurt wekelijks Tips leesbevordering. Haar website is www.rianvisser.nl.
Rian Visser heeft ervaring met judo, jiujitsu en aikido.


ISBN 9789491647000 | Paperback | 160 pagina's | Books2Download | februari 2017
Leeftijd 10+

© Dettie, 5 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSerafina en de kronkelstaf
Deel 2 Serafina trilogie
Robert Beatty


‘Je hoort hier niet, Serafina!’


Het is haar moeder die dat zegt en natuurlijk begrijpt Serafina het wel: haar moeder is een bergleeuw, en zij is een meisje. Maar hoort ze dan wel thuis op Biltmore, het grote landhuis van de Vanderbilts, waar haar vader een soort technisch manusje van alles is? Ze voelt dat niet zo, want zij, Serafina, is altijd verstopt geweest. Ze was ERV-er, Eerste RattenVanger, omdat ze erg lenig en snel is, en bovendien in het donker net zo goed kan zien als overdag. ’s Nachts verkende ze het huis en overdag sliep ze.
Dat veranderde enigszins toen ze Breaden leerde kennen, het neefje van meneer Vanderbilt, maar toch. Nee, in het huis hoort zij evenmin thuis.


Steeds vaker dwaalt ze rond in het bos, en op een dag ziet ze een koets met zwarte hengsten er voor. Het vreemde is dat er niemand op de bok zit. Later ziet ze een man uit de koets stappen gevolgd door een aantal gemeen uitziende wolfshonden. Hij laat alle honden ruiken aan een stukje stof. ‘Volg de geur! Zoek de zwarte!’ Ze vallen háár aan! Ze heeft geen tijd om daar bij stil te staan, ze moet vluchten! Gelukkig komt er hulp: een onbekende jongen. En een leeuwin…


De paarden van de koets vindt ze later terug in de stallen, maar verder is niet duidelijk wie er dan nog meer in zat. Een van de nieuwe gasten op Biltmore is een man die vaak wandelt en gaatjes in de grond prikt. Ook is er een rechercheur die de dood van meneer Thorne onderzoekt (zie het eerste deel). En een meisje, dat ze later beter zal leren kennen: Rowena.


De koets met zijn onbekende inzittende is niet het enige probleem: Serafina heeft gezien hoe grote zwermen vogels door de lucht vlogen, maar waar gingen ze heen? En die zwermen vlinders die in grote getale dezelfde kant op gingen. Is er een verband met de man met de honden?


‘Ze was ervan overtuigd dat er in het bos iets niet in de haak was. Dat er op Biltmore iets niet in de haak was. En zij zou erachter komen wat dat was en ervoor zorgen dat het in orde kwam. (-) Ze wist wat haar te doen stond.‘


Maar ze kan dat niet alleen. Behalve Braeden en Rowena blijkt Essie ook een grote steun. Zij is een kamermeisje met wie Serafina het heel goed kan vinden. Essie heeft vaak interessante informatie voor haar. Toch duurt het even voor Serafina zeker weet op wie ze kan rekenen in de strijd tegen het Kwaad. Die strijd is hard en vaak zeer gevaarlijk. Soms druipt het bloed over de pagina’s, er wordt flink gevochten en gebeten.


Voor tere zieltjes is dit verhaal zeker niet, maar Serafina is een meisje dat je in je hart sluit. Je wil dat ze zal zegevieren, en terwijl je leest over benarde situaties en wilde achtervolgingen moedig je haar in stilte aan. In dit tweede deel wordt ook duidelijk wie zij eigenlijk is, al wordt de keuze voor wat haar plek moet worden nog niet echt duidelijk. Er moet immers nog een derde deel volgen!


Robert Beatty woont zelf in de Blue Ridge Mountains bij Asheville, North Carolina met vrouw en dochters, zijn assistenten.
Het landgoed bestaat echt, http://www.biltmore.com en de bossen ook.


ISBN 9789401442541 | Paperback | 392 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2017 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege

© Marjo, 28 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet geheim van de vlucht
Hajo Visscher


Isa voetbalt in een Meiden Onder 13 team, bij Be Quick, waar Shukri keeper is. Maar als Isa en Ruben haar op een dag tegenkomen in de stad, reageert ze niet op Isa’s geroep.


‘Hé, Shukri! Shukri, wacht even!
‘Shukri keek niet om en wandelde gewoon verder.
Isa riep nog een keer: ‘Shukri! Shukri!‘
Shukri keek even om, trok de hoofddoek verder over haar hoofd, maar bleef niet staan.’


Als even later het meisje waarvan ze denken dat het Shukri is, wegrent, maakt Ruben een selfie, waarop het meisje in de verte ook op te zien is, naar later blijkt.
Isa vindt het maar raar. Waarom liep ze weg? Omdat ze nu die hoofddoek op had, en een lange zwarte jas droeg? Het is inderdaad niet de outfit die ze kennen van Shukri, maar toch…

Als ze Shukri een paar dagen later aanspreken, en haar de foto laten zien, begint Shukri te gillen en te huilen: Amira, Amira, Amira. Walaasah My gacaliyo!’ Als Shukri dan vertelt dat het meisje met de hoofddoek haar tweelingzusje is, die ze onderweg van Somalie naar veiliger oorden kwijtgeraakt is, en ze haar al jaren niet meer gezien heeft, luisteren de anderen met open mond toe. Wat een verhaal wordt daar verteld! Over een Somalisch gezin dat vlucht uit een verscheurd land; over hoe Shukri met haar ouders naar Nederland mocht komen, maar haar zus niet.
De reis hierheen, via asielzoekerskampen, die zij hebben moeten afleggen klinkt al erg in de oren van de vrienden die Shukri intussen gemaakt heeft, maar dat valt in het niet bij wat ze later zullen horen. Maar eerst moeten ze op zoek naar Amira, met alle middelen die er zijn: posters, internet, muziek, en zelfs door middel van een foto en tekst op de voetbalshirts van MO13.


Hier laat Visscher een steekje vallen vind ik: Ruben heeft een selfie gemaakt waarop Amira te zien is, terwijl ze van hen wegrent. Toch zegt iedereen die de uitvergrote foto ziet dat ze sprekend Shukri is. Hoe kunnen ze dat zien? Afgezien van dit minpuntje heeft Hajo Visscher de vluchtelingenproblematiek goed uitgelegd voor de doelgroep van dit boek. Niet alleen is duidelijk dat je niet zomaar vlucht, maar ook dat de manier waarop je uiteindelijk in een veilig land komt niet bepaald over rozen loopt en ook niet voor iedereen is weggelegd.


Er wordt gesproken over Calais, over vreemdelingenhaat, en over het onbegrip en de onwetendheid die Nederlanders toch nog heel vaak parten speelt.
Uitgelegd wordt ook hoe vluchtelingen afhankelijk zijn van mensensmokkelaars, en hoe het niet alleen die smokkelaars zijn, die een slaatje willen slaan uit andermans ellende. Dat alles op een begrijpelijke manier, die niet afleidt van het spannende verhaal dat dit boek ook is. Een spanningsboog is nodig natuurlijk, zoals ook een goede afloop in een kinderboek als dit thuishoort.

Hajo Visscher (1961, Meppel) schreef een prima opvolger voor Verdronken geheimen, dat de Hotze de Roosprijs won in 2017.


ISBN 9789044832662 | hardcover |180 pagina's | Clavis| januari 2018 |Leeftijd vanaf 10 jaar
Geïllustreerd door Wilbert van der Steen

© Marjo, 23 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Op zoek naar de Vindeleer
Rob Geukens


Katherine (Kat) woont al zolang ze zich kan herinneren in het weeshuis Saint Jude's. Het enige wat echt van haar is, is meneer Eccleston, de teddybeer. Ze zijn dan ook onafscheidelijk. Maar op een dag is meneer Eccleston verdwenen! Het vervelende is dat er in Saint Jude's wel vaker spullen verdwijnen. De weeshuiskinderen zijn er bijna zeker van dat de opzichter tevens kokkin, mevrouw Noggins, hun spullen meeneemt naar haar kamer, want daar mag niemand komen.  Kat is er beroerd van dat haar beer weg is en zelfs de vervelende Jim wil haar helpen. Hij zal op wacht gaan staan als mevrouw Noggins haar kamer uitgaat zonder de deur op slot te doen, en dat gebeurt alleen als iemand het weeshuis verlaat...


Eindelijk is het zover. Maar er is geen beer te vinden in de kamer van Noggins, wel een stel geheimzinnige boeken, waarvan Kat er stiekem één meeneemt. In het boek zit een papiertje en daarop staat:


Voor al uw vondsten en te vinden dingen
De Vindeleer


Het gekke is dat er geen adres of iets bij staat. Alleen maar een tekening van een oester. Maar even later komt ene meneer Trouvé op bezoek bij de directrice, en laat er op zijn kaartje nu ook zo'n oester staan! Jim gaat in zijn eentje op onderzoek uit maar natuurlijk gaat Kat hem even later achterna, ze wil meneer Eccleston terug!


En dan begint het wonderlijke verhaal pas goed. Kat ontmoet de meest vreemde dieren en soms hartveroverende én bizarre 'mensen'. Ze betoveren haar bijna en Kat gaat er zo in op dat ze bijna haar doel vergeet, maar gelukkig komt ze tot bezinning en zet ze de zoektocht voort... Zal ze Jim, De Vindeleer en meneer Eccleston vinden?


Het verhaal begint heel meeslepend, je hebt te doen met de zevenendertig weeskinderen die onder het strenge regime van mevrouw Noggins staan. Kat sluit je meteen in je hart en je hoopt erg voor haar dat er een leuk stel komt dat haar zal adopteren. Je verwacht dat diep in je hart ook, misschien is die leuke meneer Trouvé wel een geschikte vader voor haar. Dat hoop je stiekem wel...


Maar eenmaal buiten het weeshuis krijgt het verhaal een heel andere wending. De rode draad is nog steeds de zoektocht naar De Vindeleer en de beer, maar de omgeving is van realistisch verandert in een soort magische, sprookjesachtige wereld. Dat is erg leuk en verrassend maar soms worden enkele gebeurtenissen niet goed uitgewerkt of is er een té onverwachte, abrupte ommekeer in het verhaal. Mogelijk heeft de schrijver teveel personages en ideeën in het zeer fantasievolle verhaal willen stoppen. Maar dat neemt niet weg dat het een vlot geschreven, boeiend verhaal is, zeker voor een debuut. En de grote vraag blijft... Bestaat alles wat Kat hoort en ziet nu wel of niet? Alleen de personages in het boek zullen het weten... toch?

ISBN 9789044831276 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2017
Leeftijd 10+

Dettie, 5 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBestemming onbekend
Paul Mosier


‘De trein waar ik in zit heeft zestien rijtuigen. Er is een locomotief, die er heel anders uitziet dan in boeken of films, en er zijn rijtuigen met bedden voor de rijke mensen en rijtuigen waar de rest op hun stoel slaapt. En er is een restauratierijtuig en een rijtuig met ramen tot in het plafond, waar gelukkige mensen die een reisje maken dromen over de mooie dingen die ze te wachten staat, en waar meisjes van wie het leven overhoop is gehaald moedeloos naar het voorbijgaande landschap staren.’


Zo’n meisje is Rydr, zoals ze zich noemt. Tot nu toe - ze is twaalf – heeft ze nog niet veel geluk had in haar leven. Vader onbekend, moeder overleden, alleen op de wereld nu ook haar oma overleden is.


De instanties hebben besloten dat ze naar haar oudoom moet, aan de andere kant van het land, in Chicago, en daarvoor is ze in Californië op die trein gezet. Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij, heeft de opdracht gekregen Rydr in de gaten te houden, maar omdat zij ook nog andere bezigheden heeft, is het meisje veel aan zichzelf overgelaten.


Haar verleden, waar ze veel over na denkt, heeft ook een stempel op haar gedrukt: ze heeft altijd al min of meer voor zichzelf moeten zorgen, dus dit kan ze ook wel. Een stoere meid dus. Ze vraagt niet om hulp, ze zoekt het zelf wel uit. Maar ze is nog een kind en door schade en schande moet ze zich er bij neerleggen: ze heeft andere mensen nodig. Ze kan het niet alleen. Gelukkig zijn er mensen in de trein die in staat zijn om door het schild dat ze krampachtig op probeert te houden heen te kijken.

Een coming of ageverhaal over de harde kanten van het leven, waar gelukkig ook lichtpuntjes te vinden zijn, als je je daar voor open stelt. Dat is waar Rydr moeite mee heeft, en je kan haar geen ongelijk geven.


Stap mee in de trein met dit gevoelige meisje en beleef haar avonturen met Neal van de restauratie, en maak kennis met Carlos en de scoutingjongens die ook met de trein reizen.


Paul Mosier schrijft al zijn hele leven, maar sinds 2011 ook boeken. Hij woont in Phoenix, Arizona, met zijn vrouw en twee dochters en is dol op treinreizen.


ISBN 9789047709947 | Hardcover | 156 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | december 2017
Vertaald uit het Engels door Mireille Vroege | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 11 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onderschept
F.C. De Madonna's: Deel 1
illustraties: Conz
tekst: Gerard van Gemert & Rick Meijer


'Kom op. Even een schepje erbovenop.' Sara liep langs Myrthe om de hoekschop te gaan nemen en gaf haar een tikje tegen haar rug.'

Met deze openingszin start niet alleen dit boek maar ook een nieuwe serie over meidenvoetbal. We maken dankzij deze zin ook gelijk kennis met twee van de drie hoofdpersonages van het boek Sara en Myrthe, beiden de topspelers van de D1 van FC De Madonna's. Deze vereniging, de naam zegt het al, heeft alleen maar vrouwelijke leden. Daniella is de derde die een belangrijke rol in het boek speelt.

De drie meiden zijn goede vriendinnen en hebben geen geheimen voor elkaar, zeggen ze... Maar als blijkt dat delen uit het dagboek van Myrthe ineens via mailtjes verspreid worden, knijpt Myrthe hem flink. Want in dat dagboek staat ook iets wat niemand weet, behalve zij. En als dat bekend wordt, dan zal niemand meer met haar om willen gaan, dat weet ze zeker! Het is dus zaak er zo snel mogelijk achter te komen wie die mailtjes verspreid. Ze gaan op onderzoek uit en vooral Daniella blijkt erg vindingrijk in het verzinnen van mogelijkheden om achter de waarheid te komen.

Alsof dit nog niet vervelend genoeg is voor Myrthe blijkt Dylan, de jongen op wie ze stiekem verliefd is, ineens met Danique, een erg knap meisje om te gaan. Maar het kan nog erger, Danique wil volgend seizoen bij FC De Madonna's spelen op de plek van Myrthe!
Dit alles maakt dat Myrthe niet echt lekker voetbalt tijdens de trainingen en oefenwedstrijden. Ze maakt domme en akelige fouten, en dat terwijl ze juist in topvorm moet zijn voor de belangrijke wedstrijd waardoor ze kunnen promoveren naar de hoogste klasse. Misschien is die slechte concentratie en dat slechte spel nu net wat degene die de dagboekberichten verspreidt wil bereiken... Of toch niet?

Deze keer is het boek door voetbalboekenschrijvers Gerard van Gemert en Rick Meijer samen geschreven. Toch herken je duidelijke de hand en opbouw van Van Gemert in dit verhaal.
Het boek begint met een voetbalwedstrijd en dat duurde voor mij persoonlijk wat lang maar de echte voetballiefhebbers zullen er van smullen want het wordt wel spannend verteld. Ook zijn de meiden vrij veel geïrriteerd, dat woord wordt tenminste vaak gebruikt. Of dat een vrouwelijke karaktertrek moet voorstellen weet ik niet, maar het was wel opvallend.  De ontknoping was voor mij niet echt verrassend maar ik denk voor meiden van een jaar of ten wél.
Maar verder is het weer een heerlijk verhaal à la Van Gemert, het was weer genieten. Naast het voetballen is er, zoals in alle boeken van Van Gemert, weer een leklker spannend avontuur te beleven.
En Sara mag van mij in alle verhalen blijven, wat een schat van een meid!


ISBN 9789044831177 | Hardcover | 151 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2017
Met zwart-wit afbeeldingen | Leeftijd 10+

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSlijmerig!
Verboden te openen! - Deel 2
Illustraties: Frederic Bertrand
Tekst: Charlotte Habersack


Op de voorflap kijkt een groot oog je aan en je ziet het waarschijnlijk niet, maar op die plaats zit een gat. Doe je het boek open, dan verschijnt er een groot groen monster. Nou ja, monster? Zo dreigend als het oog je aankijkt, zo lief lacht het wezentje je toe. Maar… dan heb je dus het boek al opengeslagen! En er staat nog wel: ’Verboden te openen!’ Tja, zo gaat dat. Je bent nieuwsgierig, je wilt weten wat er dan wel zo geheimzinnig is.


En zo vergaat het onze hoofdpersoon Nemo ook, als hij bij het verlaten van het huis een raadselachtig pakketje op de mat ziet liggen. Het is niet de eerste keer - zo blijkt als we verder lezen - dat hij een geheimzinnig pakketje vindt, en de vorige keer heeft hij met de hulp van zijn vrienden Oda en Fred op het nippertje een groot onheil kunnen voorkomen. Hun stadje Boring werd toen geteisterd door hevige sneeuwval. Nemo weet dit natuurlijk nog heel goed, dus hij gaat met het pakje naar Oda’s huis. Daar is net een feest gaande, met allemaal televisiemensen. Oda’s ouders zijn namelijk beroemde soapsterren. Onderweg pikt Nemo Fred op, die het pakje het liefst meteen zou terugsturen. Maar naar wie dan? Er staat geen afzender op…


‘Er kan ons niks gebeuren,’ zei Nemo geruststellend tegen zijn vriend. Hij begon weer aan de zwarte korst (=zit op het pakket) te krabben.
‘Deze keer weten we precies wat we moeten doen. We gaan gewoon naar de speelgoedwinkel, zoeken uit wie er allemaal zo’n slak hebben gekocht en brengen hem terug bij zijn eigenaar. Zo gepiept.’


Dan nemen de drie vrienden nog aan dat er een slak in de doos zal zitten. Wat anders immers is ‘slijmerig’?
Maar ja, het is dus toch iets anders. Slijmerig is het zeker. En groen. En het kan niet tegen kietelen, en heeft een vochtige, zelfs natte omgeving nodig. 
Het gezellige tuinfeest van Oda’s ouders eindigt heel nat: het begint te regenen. Steeds harder.
Als ze ontdekken wat de voordelen van dat wezen zijn, vergeten ze even de nadelen. Het gaat nog harder regenen…

Dollartekens dansen voor hun ogen, vooral Fred die het thuis niet breed heeft, ziet de vele commerciële mogelijkheden. Maar iemand anders heeft dat ook gezien en wil zich meester maken van Slijmpie…


Het regent nog harder, kelders lopen onder, mensen pakken hun bootjes om boodschappen te doen. En dan is daar Jonathan, een kleine jongen. Oplettende lezers herinneren zich Jonathan… Zal die regen dan eindelijk ophouden?


Dit is een grappig en spannend verhaal, waarin ook leuke weetjes verwerkt zijn, want Fred weet een heleboel. Het gaat ook over hebzucht, en over ijdelheid. Maar dat allemaal zonder dat het belerend wordt.


Charlotte Habersack
(1966, München) wilde altijd graag boeken schrijven voor kinderen. Laten we hopen dat ze dat nog lang blijft doen...


ISBN 9789020674668 | Hardcover | 170 pagina's | Kluitman | februari 2018| vanaf 10 jaar
Vertaald uit het Engels door Merel Leene
© Marjo, 27 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBasta!
Nienke Berends


Danielle, 11 jaar oud, verveelt zich stierlijk op de boerderij waar ze met haar ouders en broers woont. Ze heeft het gevoel dat ze er net zo goed niet kan zijn! Haar broers vechten altijd, ook met haar, en ze betwijfelt of haar vader eigenlijk wel weet hoe ze heet? Niet dat ze zich Danielle noemt, voor iedereen is ze Daan. En zo ziet ze er ook uit: als een Daan. Kort haar heeft ze en je ziet haar nooit in een rok of jurk. Of met iets roze.


Ze wil weg uit dit saaie leven, en op een dag doet ze dat gewoon. Ze pakt een koffer in en vertrekt. Als snel ontmoet ze een meisje dat haar wel wil helpen. Donna heet ze, ook elf jaar en half Italiaans. Als Donna ontdekt dat Daan helemaal geen wees is zoals ze beweerde, is ze boos. Daan moet alles uitleggen, en denkt dat Donna nu de politie wel zal bellen. Maar haar nieuwe vriendinnetje blijkt wel zin te hebben in een avontuur. Zij vindt het bij haar thuis ook niet leuk!
En zo komt het dat twee elfjarige meisjes dwars door Europa reizen en in Italië een avontuur gaan beleven.


‘Ik voelde een steek in mijn buik als ik aan mijn moeder dacht. Nog steeds kon ik me niet voorstellen hoe ze zich thuis zouden voelen, zich zouden gedragen nu ik er niet meer was. Ik dacht aan mijn broers. Aan mijn jongste broer die ik haatte, hoewel ik dat gevoel niet meer terug kon halen. Aan mijn oudste broer, die precies op mijn vader leek. Stil, teruggetrokken, een harde werker. Hij zou de boerderij overnemen als mijn vader te oud werd om te werken.’

Al snel blijkt dat Donna een heel ander meisje is dan Daan. Donna deinst er niet voor terug om alles te doen wat nodig is om te overleven. Daan vindt inbreken en stelen eigenlijk toch wel te ver gaan, maar ja, terug naar huis wil ze ook niet. Wat moet ze doen?
En intussen zien ze overal posters hangen met hun foto er op.


Een avontuur over het zoeken naar geluk. Daan leert veel van haar reis, dingen over liefde en vriendschap, en ja, ook over geluk.  Het is een verhaal met een christelijk tintje. Niet alle jonge lezers zullen weten wat de betekenis van wijwater is, en dat een kind naar de kerk gaat gebeurt niet vaak in kinderboeken! Niet dat daar iets mis mee is: lezen doe je ook om te leren, en als dat niet alleen gaat over geluk zoeken, dan is dat prima.


Nienke Berends (Zwolle, 1976) was jarenlang actief in het lager onderwijs. In 2015 begon zij met het schrijven van verhalen.

ISBN 9789044831108| Hardcover |182 pagina's | Clavis | november 2017 |
Leeftijd vanaf 10 jaar
Geïllustreerd door Marieke ten Berge

© Marjo, 12 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe goudvisjongen
Lisa Thompson


‘Nooit wachten tot het noodweer voorbijtrekt. Je moet naar buiten gaan en dánsen in de regen.’

Nog niet zo lang geleden was de twaalfjarige Matthew een normale jongen, maar ergens is iets fout gegaan. Wat is er gebeurd met deze jongen? Waarom heeft hij deze dwangstoornis ontwikkeld? Alles moet brandschoon zijn en blijven, zijn angst voor ziekteverwekkers is manisch geworden. Niet alleen staan er schoonmaakmiddelen klaar voor als iemand iets aanraakt in zijn kamer, hij wil nog liever dat er niemand binnen komt. Het raam mag niet open, en onder zijn bed staat een geheime doos. Zijn moeder weet wat er in zit, zijn vader niet. Eigenlijk vindt zijn vader dat zijn moeder hem te veel zijn zin geeft, Matthew moet 'normaal' doen.
In de loop van het verhaal wordt Matthew ook nog steeds banger voor het getal dertien.


Hoe kan een jongen van twaalf zo leven? Hij gaat niet naar school - onder het mom van de ziekte van Pfeiffer - er komen geen vrienden, het enige dat hij kan doen is naar buiten kijken. Hij heeft boekjes vol geschreven met aantekeningen over de buren, met wat zij zoal doen op een dag.
In de doodlopende straat wonen een meisje en een jongen van zijn leeftijd: Jack was ooit zijn vriend, maar nu zien ze elkaar alleen door de ruit. Van de zeven huizen in de straat kent Matthew iedereen. Die buren weten ook dat hij daar voor het raam staat, al probeert hij weg te duiken als iemand hem opmerkt.


De dag dat er een auto stopt bij de oudere buurman verandert er van alles: er worden twee kinderen afgezet, hun moeder vertrekt meteen weer. Het is voor de buurman te belastend om zomaar ineens voor Teddy, nog geen twee jaar, en de vijfjarige Casey te moeten zorgen. Hij laat de kinderen vaak aan hun lot over. Het gebeurde al een keer dat Matthew zag hoe het joch in de vijver terecht kwam, toen wist hij hun opa te waarschuwen, maar de dag dat Teddy verdwijnt, en Matthew degene is die hem het laatst gezien heeft, heeft hij geen idee waar het kind gebleven is.


Het onderzoek van de politie bedreigt zijn steriele wereld, omdat ze hem willen ondervragen. Ook Melody het meisje van de overkant van de straat laat hem niet zomaar gaan. Zij krijgt hem zover dat ze zelf gaan zoeken naar Teddy. Is hij meegenomen door die oude mevrouw die als een kluizenaar leeft? Heeft zijn zusje misschien wraak genomen voor het vernielen van haar pop?


Natuurlijk kan je geen onderzoek doen zonder met de buitenwereld in contact te komen. Herhaaldelijk staat Matthew voor een moeilijke keuze, en de raad van de psychologe waar hij uiteindelijk onder druk van zijn ouders naar toe gaat is dan ook dat hij dingen moet doen die tegen zijn gevoel in gaan, en zo moet ontdekken dat het geen gevaar oplevert. Makkelijk gezegd, maar dat kost veel moeite! En Matthew blijft observeren en opschrijven. Hij ziet dingen die niemand anders ziet…


Het duurt even voor het verhaal goed op gang komt, omdat er veel verteld moet worden wil je de kern kunnen volgen. Dat zijn zeker geen saaie uitweidingen geworden, de stijl van Lisa Thompson is vlot, en de bladspiegel is ruim, dat scheelt ook. Er zijn e-mailberichten die net als de notities die Matthew maakt het verhaal breken. En natuurlijk willen we ook weten hoe het zover heeft kunnen komen met een jongen van twaalf. Een dwangneurose op die leeftijd, dat is niet niks!
Thompson beschrijft de problemen van de jongen heel duidelijk, als ook de impact die dit heeft op het gezin. Matthew wil ook graag anders, maar hoe dan?


Mooi en overtuigend debuut!

ISBN 9789030503316 | Hardcover | 340 pagina's | Meis & Maas | september 2017
Geïllustreerd door Anneke Bok | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER