Nieuwe boekrecensies

De kiezers
Jonathan Dee

Na de aanslagen op 9/11 staat Amerika op zijn kop. De steenrijke Philip Hadi voelt zich niet meer veilig in New York en betrekt met zijn gezin zijn zomerhuis in het bijna ingedutte dorpje Howland in Massachusetts. Dankzij dezelfde aanslagen wordt aannemer Mark Firth, die toevallig die dag in The Big Apple was, beroofd van zijn bankpas. En dat komt slecht uit want Mark is nagenoeg failliet. Hij hoort in gedachte zijn vrouw al schelden.


De komst van Hadi blijkt echter een zegen voor Mark want hij krijgt een grote opdracht van hem. Hij moet rondom en in het huis beveiligingsapparatuur aanbrengen. Niet echt Marks terrein qua werk maar ach daar heeft hij wel een mannetje voor. Mark is een draaier, een pocher, een blaaskaak die het liefst alles aan zijn 'personeel' overlaat.


Hadi is duidelijk iemand die zijn stempel drukt op het plaatsje. Nadat de burgemeester plotseling overleden is, benoemt hij zichzelf tot burgemeester. Inspraak is er niet, laat staan verkiezingen, maar heel erg vinden de bewoners het niet want Hadi belooft belastingverlaging en investeert in veel lokale ondernemingen zonder een cent terug te verwachten, wat willen de bewoners nog meer? Dat hij langzamerhand dictatorachtige elementen toepast, dringt bij weinig bewoners door. Ze volgen zijn restricties als makke schapen. Ze kiezen er zelfs voor.


Duidelijk is dat Jonathan Dee de Amerikaanse samenleving in notendop weergeeft.
Dankzij Hadi kan Mark zijn American Dream najagen en koopt huizen die hij weer doorverkoopt of verhuurt. Zijn kostje is gekocht denkt hij. Maar huurders kunnen ook knap vervelend zijn...  In zijn privéleven is Mark minder gelukkig. Zijn vrouw Karen ziet met lede ogen het gestuntel van haar man aan en heeft ondertussen een baantje gevonden, mocht de handel van haar man weer eens misgaan. De twee leiden een nagenoeg apart leven en dochter Haley zit er tussenin.


De broer van Mark, Gerry is de nietsnut, de opstandeling, de schreeuwer die het allemaal beter weet en via anonieme blogberichten fel tekeer gaat over de gang van zaken in Howland en met name over de handelingen van Hadi, maar hij bereikt er niets mee, hooguit afkeuring.


Zus Candance is precies het tegenovergesteld van Mark. Zij is de enige met empathie, de enige die de zorg voor haar ouders op zich neemt - moeder is duidelijk dementerend maar vader én de twee broers kijken de andere kant op -.  Obamacare is ver te zoeken. Candance zorgt ook voor de minderbedeelden in de samenleving, de plaatselijke, nauwelijks noemenswaardige bibliotheek waar zij werkt wordt een soort toevluchtsoord voor de bewoners die even hulp nodig hebben.  Dit wordt door de overige keurige bewoners met afkeuring bekeken. Haar baan heeft ze overigens wel aan Hadi te danken.

Opvallend is dat Philip Hadi een schimmig figuur op de achtergrond blijft, we leren hem zelf niet kennen maar wel zijn invloed. Hij blijft degene die het voor het zeggen heeft en dat wordt soms op een pijnlijke manier duidelijk. Zijn wil geschiede. Hij kan iedereen maken of breken, en doet dat uiteindelijk ook, want geld is macht.

Het boek leest niet makkelijk. In het eerste deel vloeien de personages namelijk steeds in elkaar over. We volgen bijvoorbeeld Mark die naar zijn klusjesman rijdt maar als hij weggaat blijven we bij de klusjesman die op zijn beurt een borrel gaat halen waarna ineens het verhaal doorgaat via de barkeeper. Dat is soms verwarrend.
Het tweede gedeelte leest prettiger en is wat aansprekender en levendiger. Maar het verhaal sprankelt verder niet, het kabbelt zelfs een beetje voort. Het is afstandelijk en gortdroog zonder enige humor of vermaak. Hooguit zou je het gestumper van Mark als vermakelijk kunnen zien maar dat is het niet. Mogelijk wilde de schrijver hiermee het fantasieloze, afgestompte leven van de bewoners van het slaapstadje benadrukken. Maar het verhaal was af en toe gewoon een beetje saai.


Kortom, Het boek laat een onbestemd gevoel bij me achter, maar mogelijk heb ik, als niet Amerikaan zijnde, niet alle finesses doorgrond. Lees het en oordeel zelf.


Jonathan Dee schrijft voor New York Times Magazine en Harper’s en was redacteur bij de Paris Review . Hij geeft schrijfcursussen op Columbia University en The New School. Zijn boek Privileges was genomineerd voor de Pulitzer Prize 2011.


ISBN 978904822401 | Paperback | 350 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | 23 januari 2018
Engelse titel The Locals, vertaald door Mariella Duindam & Aleid van Eekelen-Benders

Dettie, 13 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet lied van de feniks
Katie Ganshert


Nadat zij als enige een bomaanslag in een trein in Chicago heeft overleefd, kampt Autumn Manning met schuldgevoelens. Natuurlijk heeft het voorval een enorme impact op haar eigen leven, maar zij leeft dus nog. Tweeëntwintig anderen niet. Waarom is zij gespaard?


Ervoor was ze een jonge vrouw die graag naar haar werk ging, en gelukkig was met haar verloofde. Haar toekomst zag er zonnig uit.
Nu kan ze zich niet meer concentreren, en de relatie heeft ze beëindigd. Ze komt nergens meer toe, heeft last van slapeloosheid en ze dreigt zelfs haar woning te verliezen, omdat ze het niet meer betalen kan. Om alles te verwerken heeft ze therapie, en de therapeute vraagt haar een dagboek bij te houden.


Intussen probeert haar zus haar weer in het gareel te krijgen, zoekt werk en spoort haar aan om de ex-verloofde weer toe te laten, maar haar manier van doen werkt eerder averechts. Autumn wil met rust gelaten worden! 
Als een jaar na de aanslag een herdenkingsteken - een stalen feniks die uit water oprijst - wordt opgericht wil het comité graag dat zij het lint doorknipt. Maar Autumn laat zich zelfs niet zien. Ze kan het niet aan: al die nabestaanden, terwijl zij nog leeft!


‘Ze hoefde geen lint door te knippen om hun eer te bewijzen. Dat deed ze elke dag.
Elke nacht.
Als de stad sliep, deed zij dat. Keer op keer op keer.’


Maar er is een persoon die haar vanaf het begin niet met rust liet. Iemand schreef haar brieven. Het lukte Autumn maar niet om terug te schrijven en dan zit op een dag de briefschrijver voor haar deur: het twaalfjarige meisje Reese die haar moeder Vivian verloren is bij de ramp. Reese is van huis weggelopen na een aanvaring met haar vader. En of ze nu wil of niet, Autumn raakt betrokken bij het gezin Elliot. En bij de andere overlevenden, want een plan ontstaat: ze zullen een herdenkingsvideo maken, waarin de nabestaanden hun verhaal kwijt kunnen.
Het verhaal loopt dan min of meer verder langs de lijntjes die de lezer verwacht, wat dat betreft is het verhaal nogal voorspelbaar. Maar toch is het een verhaal dat verteld moet worden.


Autumn heeft een posttraumatische stress stoornis. Therapie is prima, handvatten om te proberen verder te leven, dat moet allemaal. Maar het verhaal gaat vooral over hoe buiten de therapie het leven doorgaat. En hoe moeilijk het is om daar mee om te gaan.
Katie Ganshert vertelt hoe een drama als dit impact heeft op zowel de overlevende als de nabestaanden: deze laatsten zijn boos: waarom heeft zij het wel overleefd en hun geliefde niet? Dat is precies ook de kwestie die een enorm schuldgevoel veroorzaakt bij de overlevende, terwijl haar eigen leven totaal op zijn kop staat. Zij is niet meer wie ze was, en niet alleen zij zelf maar ook haar omgeving heeft daar moeite mee. Onbegrip, verwarring, en goedbedoelde, maar verkeerde aansporingen.
Antwoord op je vragen is er niet. En daar moet je het mee doen.


Katie Ganshert, afkomstig uit Iowa, heeft inmiddels dertien romans op haar naam staan, waarvan sommige in de prijzen gevallen zijn. Het lied van de feniks is het eerste boek dat vertaald werd in het Nederlands.


ISBN 9789029727013 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij Kok| september 2017
Vertaald uit het Engels door Marijne Thomas

© Marjo, 7 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe bekeerlinge
Stefan Hertmans


Stefan Hertmans heeft al twintig jaar een buitenhuisje in Monieux, een klein dorp in de Provence, waar hij ontdekte dat er een stukje geschiedenis zomaar voor het grijpen lag. Hij ging op onderzoek uit, en schreef een boek over Hamoutal, een jonge Joodse vrouw, die hij heeft leren kennen uit een artikel over een elfde-eeuws manuscript. Zij bleek een voorname, christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen, een proseliet. Haar David noemt haar Hamoutal, hetgeen ‘warmte van de dauw’ betekent. Hertmans volgt haar spoor, een reis die hij beschrijft in ‘De bekeerlinge’.


Vigdis wordt in Rouen geboren, in het jaar 1070. Als christelijk opgevoede jonge vrouw wordt van haar verwacht dat ze een man van eigen stand huwt, maar tot grote schrik en ergernis van de familie valt ze voor de joodse David, zoon van een opperrabbijn. En hij voor haar.  Hun toekomst ligt in eigen handen: ze moeten weg uit Rouen.


De reis dwars door het vroegmiddeleeuwse Frankrijk leidt naar Narbonne, waar Davids familie woont. Maar daar is het evenmin veilig, zodat de rabbijn hen naar Monieux stuurt. De ridders van haar vader die op zoek zijn naar haar, krijgen in die tijd steun: er wordt nogal wat afgereisd door christenen. Paus Urbanus II heeft namelijk net opgeroepen tot de eerste kruistocht (de eerste Jihad) en legers met bloeddorstige strijders trekken door Europa op weg naar de heilige stad Jeruzalem. Ze hebben geen voorraden, en plunderen overal waar ze komen. Wie hen iets in de weg legt, moet het vaak met de dood bekopen, door wapengeweld of brandstichting.
Helaas komen de kruisridders ook in Monieux. Vignis, die dan de joodse naam Sarah draagt, weet te ontsnappen met haar jongste kind, maar haar echtgenoot is vermoord en twee andere kinderen ontvoerd. Haar kinderen vindt ze terug, al blijven ze onbereikbaar voor haar. 
Sarah besluit naar Caro te reizen, opnieuw een reis die niet zonder gevaren is.


Terwijl we het spoor van de twee geliefden en later alleen de vrouw volgen, is het eigenlijk vooral de reis van Hertmans zelf waar we over lezen. Het is logisch dat er weinig sporen te vinden zijn van hun leven, hetgeen het wel acceptabel maakt dat de schrijver het verhaal verzint. Hij kan onmogelijk met zekerheid weten of hetgeen hij voor hen verzint ook de waarheid is geweest, maar hij probeert de meest logische wegen te vinden, waarbij hij zoveel mogelijk heeft onderzocht hoe het land er in die tijd uit moet hebben gezien. Soms gaat hij daarbij te ver, alhoewel hij dat zelf erkent. Dat hij bijvoorbeeld in een beeld in een kathedraal zijn hoofdpersoon ‘herkent’, dat kan helemaal niet.


‘Uitgummen: de tankstations, de supermarkten, de drukke voorsteden, de woonkernen, de inrichting van het platteland, de velden en akkers.’ Hij realiseert zich hoe belangrijk het is dat je tussen Rouen en Narbonne veertig wateren moet oversteken. Wanneer hij vastloopt in de Alpen, concludeert hij: ‘Wat een idiote onderneming.’


Tegelijkertijd lezen we een verhaal dat we binnen onze tijd kunnen linken: de Jihad, de vervolging van minderheidsgroepen, de manier waarop men vluchtelingen behandelt.


Aan het eind volgt een verantwoording met de bronnen, waarbij duidelijk is, dat een groot deel verzonnen is. Bepaalde feiten zijn samengevoegd, in de juiste tijd en omstandigheden geplaatst, binnen een romantisch en ook spannend verhaal. Dat mag een schrijver als Stefan Hertmans doen. Hij pretendeert immers niet dat het non-fictie is.  Stefan Hertmans (1951), romanschrijver en dichter, schrijft vanuit de verteller deze op ware gebeurtenissen berustende roman.


ISBN 9789023499626 | hardcover | 304 pagina's | De Bezige Bij | oktober 2016

© Marjo, 24 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen klasse apart
Joanne Harris

‘Geschiedenis is niets anders dan het verhaal van degene die de beste verslagen heeft’

Wie dan het beste verslag heeft? De lezer heeft de keuze tussen het verhaal van Roy Straitley, leraar klassieke talen aan het jongensgymnasium St. Oswald en dat van een voorlopig anonieme brievenschrijver. Hij schrijft aan Mousey, van wie voorlopig ook onbekend blijft wie dat is.
Zijn schrijfsels beginnen in 1981, toen drie nieuwe jongens op het toneel van de school verschenen, de veertienjarigen Harrington, Nutter en Spikely, jongens op wie de leraren geen vat kregen. Ze waren anders. Zij renden niet door de gangen, zij hadden geen vlekken op hun uniform, zij voetbalden niet en hadden altijd hun overhemd in hun broek.


Straitley vertelt zijn verhaal twintig jaar later, als een van die drie jongens opnieuw op school verschijnt, maar nu als hoofd. Het voorgaande jaar is rampzalig geweest en heeft de school veel leerlingen gekost. Het is aan Johnny Harrington om de zaak weer op de rails te zetten. In zijn kielzog verschijnen nog meer ‘bekenden’ en andere jonge mensen. Vernieuwers, een doorn in het oog van de oudgedienden zoals Straitley.


Hij begrijpt het niet: wat is er mis met ‘in loco parentis’, handelen zoals je denkt dat ouders dat zouden doen, met je gezonde verstand de dingen regelen? Waar zijn al die hervormingen voor nodig: alles op documenten, erger nog alles online. Niet gewoon even binnenwippen bij degene die je wilt spreken, maar mailtjes sturen en afspraken maken. Ook zijn niet alleen de ouders maar vooral de leerlingen mondiger en dienen zij klachten in over van alles en nog wat, klachten die niet meer onderling uitgesproken worden, nee, de betreffende leraar moet zich verantwoorden bij het schoolhoofd.
Straitley wil niet in dat nieuwe gareel, en komt daar duidelijk voor uit. Er zijn collega’s die het wel met hem eens zijn, maar deze gevoelens en ideeën angstvallig verbergen.  Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg is, blijken de rampzalige gebeurtenissen van twintig jaar geleden helemaal niet voorbij. Daar komen de dagboekaantekeningen aan Mousey te pas. Door deze brieven, en de herinneringen van Straitley komen tenslotte de twee verhaallijnen tot elkaar.


Op welke school ook is het altijd het thema pesten dat op de voorgrond treedt, in dit geval meer specifiek gericht op homoseksualiteit, een thematiek die des te zwaarder weegt omdat er geestelijken aan de school verbonden zijn met nogal strikte ideeën. Dat was in 1981 zo, en is in 2005 nog steeds het geval. Tot zover de roman. Er komt een thrilleraspect bij het verhaal doordat de jongere hoofdrolspeler last heeft van een niet nader omschreven Kwaal.


Een klasse apart is na Schaakmat (2006) en Blauwe ogen (2010) het derde deel in een trilogie, dat zich afspeelt in het fictieve plaatsje Malbry en met de jongensschool St. Oswald als decor. Dat Joanne Harris zelf jarenlang werkzaam is geweest op een jongensschool blijkt duidelijk uit de sfeer die zij in deze drie boeken neerzet: er heerst een stoffig en intellectueel klimaat, waarin logge dinosauriërs als Straitley proberen de hormonen van de jongeren in toom te houden.


‘Leraar op St. Oswald zijn betekende dat je altijd beschikbaar was, dat je tegelijkertijd leraar, maatschappelijk werker, speurneus, biechtvader, en soms zelfs vriend was.’


Een verhaal dat broeit en boeit, van begin tot einde. Waar de verhaallijn, die in 1981 speelt, vol raadsels en onuitgesproken feiten zit, is het verhaal van Roy Straitley boeiend door zijn ietwat hoogdravende toon, passend bij een leraar klassieke talen. Ook zijn vasthouden aan oude standaarden – die waren immers altijd goed? – komt sympathiek over.
Harris laat de lezer lang in spanning, door slechts mondjesmaat de feiten te onthullen, en pas op het einde de dingen in elkaar te laten passen. Het verhaal doet daarom chaotisch aan, maar houd vol: het is absoluut de moeite waard!


ISBN 9789026141812 | paperback | 416 pagina's | De Fontein| november 2017
Vertaald uit het Engels door Monique de Vré

© Marjo, 15 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bruiloft
Nicholas Sparks


Door omstandigheden zat ik even zonder boeken en dat kan natuurlijk niet, dan ontbreekt er iets wat fundamenteel bij me hoort. Dus toen ik bij Kruidvat dit boek voor een paar euro's te koop zag liggen kocht ik het gelijk. Ik verwachtte een zoet, romantisch verhaaltje maar dat viel alles mee! Ik heb het met veel plezier gelezen.


Het verhaal begint een jaar na de dag dat Wilson Lewis zijn negenentwintigjarige trouwdag was vergeten. Hij vindt het heel erg, hij weet dat zijn vrouw gehecht is aan een teken van affectie op deze dag. Het bijzondere is juist dat Wilson nog net zo gek op zijn vrouw Jane is als op hun trouwdag zelf. Hij begrijpt het zelf ook niet dat hij totaal niet aan hun trouwdag gedacht heeft.


Door deze omissie beseft hij dat dit een teken aan de wand is en hij begint na te denken over zijn huwelijk en vooral wat Jane voor hem betekent. Hij merkt ook dat er kleine tekenen van afweer zijn bij Jane en de schrik slaat om zijn hart, ze zal toch niet genoeg van hem hebben? Ze zal toch niet bij hem weggaan. Hoe meer hij nadenkt over zijn leven met Jane hoe meer hij ziet dat de intieme band tussen hen aan het afbrokkelen is. De kleine grapjes, een blik die onmiddellijk begrepen wordt, de aanvulling... het is aan het verdwijnen en Wilson vindt het vreselijk. Hij beseft dat voornamelijk hij zelf daar debet aan is. Jane draaide voor alles op, hij had zijn vele werk. Hij had alles de laatste jaren teveel als vanzelfsprekend aangenomen.

Als Jane een paar dagen naar hun zoon gaat, stapt hij op zijn schoonvader Noah af. Wat moet hij doen om zijn huwelijk weer nieuw leven in te blazen? De lieve wijze Noah geeft op zijn manier advies. Hij vertelt over zijn vrouw Allie, over de tijd dat ze dement was en hij 'hun' gedicht aan haar voorlas. Dat was het enige wat ze nog herkende. Noah was niet zo lief als hij lijkt, bekent hij aan Wilson...


"Ik deed het ook voor mezelf. Een hoop mensen begrepen dat niet."[...]
"Weet je wat ik me het best herinner van de goede dagen?"[...] "Verliefd worden. Dat is wat ik me herinner. Op haar goede dagen was het alsof we weer helemaal opnieuw begonnen.[...]
Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat ik het voor mezelf deed. Iedere keer als ik haar voorlas, was het alsof ik haar het hof maakte, omdat ze soms, heel soms opnieuw verliefd op me werd, net als heel lang geleden. En dat is het meest fantastische gevoel dat er maar bestaat. Hoeveel mensen krijgen ooit die kans? Dat iemand van wie je houdt keer op keer verliefd op je wordt?"


Wilson weet wat hem te doen staat...
Wij als lezer weten echter alleen dat hij een plan heeft en dat hij aan dat plan werkt maar meer ook niet. Wel lezen we hoe Wilson bij zichzelf te rade gaat en zichzelf daarbij niet ontziet. Hij beseft steeds meer dat hij het erg af heeft laten weten en is erg bang dat hij te laat is... valt zijn huwelijk nog wel te redden?


Niet alleen de perikelen rond het huwelijk van Wilson spelen een rol in dit boek. Ook Noah en zijn overleden Allie leveren ene prachtige, ontroerende bijdrage aan dit verhaal. Maar het is vooral de lastige weg vol wroeging die Wilson moet afleggen die het verhaal zo aansprekend maken.
De zijdelingse verwijzingen naar de verrassing die her en der door het boek gestrooid zijn, prikkelen natuurlijk wel je nieuwsgierigheid maar ze vormen niet de hoofdmoot, toch wordt wel langzamerhand naar de onthulling toe gewerkt. En dan is het zover, de dag van de grote verrassing voor Jane is aangebroken en wat blijkt... niet alleen Jane is verrast, wij als lezer ook!


De bruiloft is een vervolg op The Notebook


ISBN 9789022583395 | Paperback | 272 pagina's | De Boekerij | 2005/2017
Vertaald door Annemarie Verbeek

Dettie, 10 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altJij, ik en de zee
Sandy Taylor


Het eerste deel van een trilogie speelt zich af in Brighton in de jaren zestig. Brighton was ook in die tijd al een bekende badplaats, ideaal gezien de ligging aan de zuidkust van Engeland.
Ten tijde van het verhaal had Brighton nog twee pieren, nu is er nog maar een over. Het stadje had toen al volop speelhallen, en strandwinkels, en bood in de zomer genoeg werkplaatsen, zoals nog steeds het geval is. Het warenhuis Woolworths had er in de jaren zestig twee vestigingen, die natuurlijk wel het hele jaar open waren.


In een van die winkels hebben Mary en Dottie werk gevonden. Zij zijn al jaren dikke vriendinnen, delen alles, al blijkt gedurende het verhaal dat hun vriendschap toch een tikkeltje scheef is. Dottie is de gever, Mary degene die neemt. Maar zij zijn al zo lang bevriend, weten alles van elkaar, en de vriendschap werkt nog steeds.


Nu zijn ze zeventien, en ze zijn allebei verliefd. Mary valt voor de flamboyante Elton, zanger van een band, die graag meisjes versiert, maar zich niet wil vastleggen. Dottie heeft een degelijker keuze gemaakt: zij is verliefd op Ralph, die in de ogen van Mary een saaie jongen is. Vaak trekken zij er met z’n vieren op uit, en de meisjes bespreken hun ervaringen, al houden ze ook wel dingen voor zichzelf. (die wij als lezer wel meekrijgen!)
Mary heeft een nogal wild karakter, onbesuisd, al weet ze wel wat ze wil: zij droomt van een carrière in Parijs: ze wil schilderen. Maar om daar te kunnen komen moet ze sparen. De bedachtzame Dottie daarentegen stelt zich bescheiden op, huisje boompje beestje is voor haar genoeg.


‘Wordt het niet saai om de hele tijd niks met Ralph te doen?’ vroeg Mary op een dag.
‘We doen wel iets. We praten met elkaar.’
‘Waarover dan?’
‘Ik weet niet. Nergens over.’
Mary rolde met haar ogen en lachte. ‘Jep, nu begrijp ik het helemaal.’
Maar ze snapte er niks van en begreep simpelweg niet wat ik voor Ralph voelde. Ik kon ook niet uitleggen hoe onze relatie zich ontwikkelde en hoe ik honderd procent zeker wist dat hij precies hetzelfde voor mij voelde.’


Des te meer is de lezer geschokt als zich een drama afspeelt in hun leven. Een enkele avond gooit het leven van de vriendinnen helemaal overhoop. Kan hun vriendschap dit aan?


Dottie vertelt het verhaal, terwijl er dagboeknotities van Mary tussen de hoofdstukken staan en er flashbacks zijn naar het begin van hun vriendschap.
Er is een mooie karaktertekening: Dottie lijkt misschien een saaie jongedame, maar haar gevoel voor humor is groot, ze komt met grappige observaties. Als lezer voel je mee met de arme Mary, die de speelbal is van haar grote liefde. Hoewel Elton dat misschien ook niet met opzet doet, hij is gewoon te jong. Maar de volwassenheid staat voor de deur, al hadden ze het liever nog wat uitgesteld, er valt niet aan te ontkomen.


Dit verhaal, dat tegen de achtergrond van de jaren zestig speelt, heeft een nostalgisch sfeertje en hapt daardoor lekker weg. We willen graag weten hoe het verder gaat met deze twee vrouwen.

‘The Girls from See Saw Lane’ (dit boek dus) is het eerst verschenen deel van de trilogie, ‘Counting Chimneys’ het tweede en ‘When We Danced at the End of the Pier’ hoewel zich dat eerder, namelijk in de jaren dertig afspeelt, het laatst verschenen deel.

ISBN 9789043528726 | Hardcover | 368 pagina's | Uitgeverij Kok | oktober 2017

© Marjo, 11 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De negen dagen van Dirk Jan Denekamp
Freddie Scheltema


Een mens loopt als het meezit dertigduizend dagen op deze aarde rond en van die duizenden dagen zijn er, volgens de theorie van Dirk Jan Denekamp, maar een paar écht belangrijk. Er zijn maar een paar dagen dat je echt scherp moet zijn, dagen dat er werkelijk iets gebeurt, dagen die je leven veranderen. In het leven van Dirk Jan Denekamp waren er negen van dat soort dagen. Hij legde ze vast in een boekje en op de dag van zijn begrafenis lezen zijn zoon en kleinzoon, samen zittend op een duin, het verhaal van hun vader en opa.


De eerste belangrijke dag uit het leven van Dirk Jan Denekamp was 11 mei 1945, zijn geboortedag. De Duitsers zijn net verslagen, het land is euforisch en de kleine Dirk Jan ziet het levenslicht. Zijn moeder Hanna heeft gemengde gevoelens bij zijn geboorte omdat zijn Joodse vader kort daarvoor op de vlucht voor de Duitsers in het Noordzeekanaal is verdronken tijdens de Sinterklaasrazzia van december 1944. Ondanks dat trieste begin groeit Dirk in harmonie op bij moeder en grootouders. Op zijn twaalfde ontmoet Dirk Jan Theo en er ontstaat een vriendschap voor het leven die tweeënvijftig jaar zal duren en een rode draad vormt in dit verhaal.


Op 15 augustus 1969 vindt dag twee in het leven van Dirk Jan plaats. Op reis met Theo door Amerika, komen ze onderweg naar Woodstock de Amerikaanse hippie Jackie tegen. Dirk Jan valt als een blok voor deze onconventionele dame, die hem aan Janis Joplin doet denken. Jackie reist met hen mee, leest hen onderweg On the road van Jack Kerouac voor, laat de jongens hun eerste joint roken en blijkt de liefde van Dirk Jans leven te zijn. Na hun thuiskomst komt Jackie dan ook vrij snel naar Nederland en trouwt het stel. Dirk Jan is inmiddels wijninkoper bij de Hema. Jackie, kunstenares van beroep, begint als vrijwilligster bij een opvang voor dakloze meisjes. Samen krijgen ze één zoon.


Dag vier is ingeruimd voor een andere grote liefde van Dirk Jan; de eerste keer dat hij samen met Theo Bruce Springsteen en de E Street band live ziet beschouwt hij als een van de kantelmomenten in zijn bestaan. Born to run wordt zijn lijflied en de muziek van Springsteen vormt de tweede rode draad van het boek. Deze dag vormt tegelijkertijd een centraal hoofdstuk, met een ontroerende dialoog, in de vriendschap tussen Dirk Jan en Theo. Niet zo raar bij een band waar songs over vriendschap een centrale plek in het oeuvre hebben.


Het huwelijk van Dirk Jan en Jackie kent in de tussentijd dieptepunten en hoogtepunten van allerlei aard, maar houdt dwars door de verdrukking in stand, tot een schokkende gebeurtenis daar een eind aan maakt, een hoofdstuk wat de meest dramatische dag van Dirk Jan Denekamp beschrijft.


Het is mooi om te lezen hoe vader en zoon, daar al lezend op die duin, met terugwerkende kracht niet alleen meer begrijpen van hun vader en opa, maar ook van elkaar. Het laatste hoofdstuk van het boek, de sterfdag van Dirk Jan lezen ze dan ook met een brok in de keel, het is een eerbetoon aan het leven, en aan de liefde en de vriendschap die dit leven zo mooi maken. Het is ook een liefdesverklaring van Dirk Jan aan zijn zoon. Hoewel het vaderschap hem niet altijd vanzelf af ging en hij fouten heeft gemaakt, is de liefde voor zijn zoon, hoewel misschien niet vaak genoeg uitgesproken, een van de belangrijkste pijlers van zijn bestaan geweest.


En zo sterft Dirk Jan Denekamp op zijn negende dag aan een hartstilstand. Tevreden over het leven dat achter hem ligt. Agenten vinden hem op een parkeerterrein van een benzinestation, op zijn afwezigheid attent gemaakt door de herrie die uit de auto komt.

Uit de cd speler klinkt de muziek van Springsteen...


ISBN 9789463650298 | Paperback | 281 pagina's | Uitgeverij Elikser | januari 2018

© Willeke, 27 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe klas
François Bégaudeau


‘Ik had het groepsuur ingeleid met de vraag of ze hun grieven wilden uiten, vervolgens uitgelegd wat grieven betekende, vervolgens gezegd dat ze ook het recht hadden hun vertegenwoordigers te vragen om hun globale instemming te laten blijken tijdens de rapportvergadering, vervolgens globaal uitgelegd door het tegenover lokaal te zetten, vervolgens als in een onderonsje met mezelf mijn duidelijke voorkeur voor het tweede te kennen gegeven. Toen, niet meer wetend wat te zeggen, op het belachelijke grote horloge van Huang gekeken en met een enorme opluchting gezien dat Jiajia met olympische krachtsinspanning haar vinger opstak.
- Ja Jiajia?
- Bent u praten klaar?
Het werd gezegd met allerlei gebaren, waarmee ze zich probeerde op te werken naar haar niet-moedertaal.
- Vraag je of ik nog iets te zeggen heb?
- Precies, ja, precies.


Dit is de stijl waarop het hele boek geschreven wordt, indringend en natuurgetrouw. Het boek dat gaat over een middelbare school in een oostelijke buitenwijk van Parijs. De leraar is de ik-figuur, en de schrijver doet voorkomen alsof hij dat zelf is. Nu heeft François Bégaudeau zelf wel les gegeven op dat niveau, dus hij weet waar hij het over heeft. Een klas vol kinderen die allerlei achtergronden hebben, soms zelfs nog niet lang in Frankrijk zijn, soms wel daar geboren maar met ouders die nauwelijks de taal beheersen.


Het verhaal: François is een jonge leraar Frans. Zijn goed bedoelde lessen over de taal lopen vaak uit op discussies, en ook ruzies, die hij dan weer in goede banen moet zien te leiden. Er zijn stukjes vanuit meerdere klasniveaus maar vooral van de klas waarvan hij klassenleraar is.
Tussen de verhalen over en met leerlingen staan ook stukjes over hoe het er in de lerarenkamer aan toe gaat, en dat getuigt ook niet bepaald van hoog niveau. De docenten zijn nauwelijks gemotiveerd, zuchten en steunen over het gebrek aan interesse en vooral het gedrag van hun leerlingen. Dico is een verhaal op zich!

‘Het duurde een tijdje voordat Dico achter de anderen de trap op liep.
- Meneer, kan ik nog van klas veranderen?
- Het is eerder de klas die van Dico wil veranderen.
- Kunnen leerlingen van klassenleraar veranderen dan?
- Schiet op.
Het grootste deel van de troep stond voor het natuurkundelokaal te wachten. Frida vertelde druppelsgewijs een verhaal, dat ingedronken werd door een halve kring meisjes.
- Dus ik zeg tegen hem ik ben je hoer niet en dus hij zegt…
- Vooruit, naar binnen.
Ik had slecht geslapen. Mohammed gaf Kevin een duw, die ostentatief uit zijn evenwicht raakte en tegen de eerste tafel links aanbotste toen hij naar binnen ging.
- Meneer, hebt u gezien hoe hij me duwde?
- Maakt me niks uit.
Dianka haalde me in bij de tafel.
- Meneer, ik heb het boek niet kunnen vinden.
- Welk boek?
- Wat u zei dat we moesten kopen, met die muizen.’


Je ziet het allemaal voor je, dat is zeker de kracht van dit boek. Jammer dat ik de film niet gezien heb! In 2008 is namelijk de verfilming Entre les murs in de bioscopen gemaakt. De schrijver speelde de hoofdrol in de verfilming van zijn eigen boek. De film werd bekroond met een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.


ISBN 9789022334171 | 256 pagina's | Uitgeverij Manteau| augustus 2017
Vertaald uit het Frans door Liesbeth van Nes

© Marjo, 17 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet labyrint der geesten
Carlos Ruiz Zafón


Het Kerkhof der Vergeten Boeken is een vierluik. Het labyrint der geesten is het afrondende deel, waar Carlos Ruiz Zafón ruim 800 pagina’s voor nodig heeft. Alle vragen zijn nu dan ook beantwoord. Het Kerkhof der Vergeten Boeken bevindt zich in en onder Barcelona. Het is een bijzonder geheel van gangen en trappen, planken vol met boeken, en de bezoeker kiest er een boek om er voor te zorgen dat het nooit meer vergeten zal worden.


In De Schaduw van de Wind, het eerste boek, was de hoofdpersoon Daniel Sempere, en het boek dat hij koos was van Julián Carax.
In het vierde deel is er ook sprake van een zeldzaam boek, dat Het labyrint der geesten heet. De schrijver is Julián Mataix. Niet dat de rol van dit boek zo groot is in dit vierde deel, maar de herhaling valt op.


Het is schier onmogelijk om ‘even’ te vertellen waar het verhaal over gaat, vooral omdat enige voorkennis van de eerdere drie delen er niet bij iedere lezer zal zijn. Dat hoeft ook niet per se, al lijkt het me wel prettiger. Er zijn in dit laatste deel personages die je eerder ontmoet kan hebben: Daniel Sempere, Fermín en Alicia Gris zijn de belangrijkste, maar er zijn vele anderen. Dus heel summier...


Alicia Gris is een alleenstaande jonge vrouw, die nogal wat verdovende middelen inneemt omdat zij veel last heeft van een oude wond. Zij is een vrouw die niet alleen door middel van haar schoonheid maar vooral ook met behulp van haar intelligentie de mannen om haar vinger weet te winden. Gezien de tijd waarin zij haar weg moet zien te vinden is zij een unicum, een heel interessante vrouw.
Ze onderzoekt de verdwijning van Mauricio Valls, politicus die eerder directeur van de gevangenis van Montjuïc was. In die gevangenis werden politieke vijanden opgesloten. Of vermoord. Alicia moet uitzoeken of een van deze gevangenen uit is op wraak, of dat er opnieuw politieke spelletjes gespeeld worden. Als zij een boek vindt dat verstopt zat in het bureau van Valls ontdekt ze een ingewikkeld web waarin de levens van die politicus en zijn familie verweven zijn met de familie Sempere.


Het is een complot dat in een andere tijd begonnen is en diverse lijntjes heeft naar de politieke roerselen in Spanje: de Burgeroorlog, het regime van Franco, de daarop volgende revoluties. Een achtergrond die veel stof biedt voor allerlei complotten en familieverwikkelingen, waar Zafón dankbaar gebruik van maakt. Dat het geheel ondanks alles toch goed te volgen blijft, is een kunst die niet iedere schrijver beheerst. Zafón wèl!


Het aantal pagina’s had zeker minder gekund, maar nu zitten er vele verwijzingen in naar eerdere verhaallijnen en herhalingen die er voor zorgen dat je als lezer de draad niet kwijt raakt. Dat doet de schrijver door steeds van vertelperspectief te wisselen en een eerder vermeld feit te verwerken binnen dit andere gezichtspunt.
Ook wordt er veel verteld over de achtergrond: politiek, architectuur, plus het stratenplan van Barcelona, zonder dat er echt lange saaie uitweidingen gelezen moeten worden.  De volzinnen van het personage Fermín zijn juist een bron van genot voor de taalliefhebber.


‘Breng je in ieder geval een roos voor me mee?’
‘Ik breng je een hele kar met de grootste en de geurigste, mijn duifje.’
‘En denk er aan mevrouw Bea er eentje te geven, want Danielito is hopeloos en vergeet het weer tot het te laat is.’
‘Ik heb de jongen te veel jaren de luiers gewisseld om vandaag strategische details van een dergelijke draagwijdte over het hoofd te zien.’
‘Beloof me dat je niet kletsnat zult worden.’
‘Als ik nat word, kom ik des te vruchtbaarder en productiever terug.’


Ook als het personage Fermin er niet is, bedient Zafón zich in zijn verhalen van een haast 19e-eeuwse stijl: lange zinnen, veel bijvoeglijke naamwoorden, met veel achtergrondinformatie en onderhoudende dialogen op zijn tijd. En voordat je het weet zijn die bijna 900 pagina’s gelezen...


‘Het leven ging ondertussen in zijn eigen tempo voorbij, tussen openbaringen en hersenschimmen, zoals te doen gebruikelijk, zonder al te zeer op ons, die allemaal op de treeplank meereizen, te letten. Ik genoot van een dubbele kindertijd: eentje die tamelijk conventioneel was, als zoiets bestaat en die door de buitenwereld wordt waargenomen; en de andere imaginair, de kindertijd die alleen ik beleefde. Ik had een paar goede vrienden, de meeste van hen waren boeken.‘


ISBN 9789056725815 | Hardcover | 848 pagina's | Signatuur| oktober 2017
Vertaald uit het Spaans door Nelleke Geel

© Marjo, 12 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altAls wij schurken waren
M.L. Rio


Het Dellecher Classical Conservatory is een instituut waar jonge mensen zich vier jaar lang verdiepen in de teksten van Shakespeare en leren hoe zij diens komedies en tragedies op het toneel moeten vertolken. Als het verhaal begint zijn er tien jaar verstreken na een dramatisch verlopen jaar: zeven vierdejaarsstudenten houden zich bezig met de tragedies zoals bijvoorbeeld Romeo en Julia, Caesar en King Lear. Hun dagen zijn vol Shakespeare, voor hen is er niets anders. Na drie jaar spreken ze zelfs met elkaar door middel van flarden tekst uit de toneelstukken van de bard.


Het leven van deze studenten ondergaat een dramatische verandering als een van hen dood wordt aangetroffen. Het is duidelijk dat een van de anderen de dader is. Maar hoe heeft het zover kunnen komen?
Joseph Colborne, de inspecteur die op de zaak werd gezet, bezoekt nu Oliver Marks, de ik-verteller, die een straf van tien jaar heeft uitgezeten. Colborne heeft al die jaren getwijfeld aan de waarheid van diens verhaal en nu hij met pensioen is, vraagt hij Oliver om hem eindelijk de ware toedracht te vertellen. Is Oliver echt de dader? Maar als hij dat niet is, waarom heeft hij dan al die jaren in de gevangenis doorgebracht?


Oliver zal zijn verhaal vertellen, op voorwaarden:


‘Ten eerste begin ik er pas mee als ik hier weg ben, niet eerder. Ten tweede mag het geen nadelige gevolgen hebben, voor mij noch voor iemand anders. Ik wil niet opnieuw in staat van beschuldiging gesteld worden. En tot slot: het is niet als excuus bedoeld.’


Dan volgt een verhaal dat opgebouwd is als een toneelstuk, met bedrijven en tonelen. 


Al doet het verhaal erg denken aan ‘De verborgen geschiedenis’, het is meteen ook heel anders. Shakespeare in plaats van de Griekse beschaving, maar wel een groepje studenten op een sektarisch college. 
De leerling-acteurs zijn behalve Oliver de meisjes Meredith, Filippa en Wren, en daarnaast Richard, Alexander en James. In het vierde jaar wordt de hechte vriendschap die zij voor elkaar denken te hebben danig op de proef gesteld.


Natuurlijk zijn de verhoudingen onderling niet gelijk, er is altijd meer gevoel voor de een dan voor de ander, en in dit laatste jaar worden die discrepanties op de spits gedreven. Er zijn verliefdheden en vriendschappen, die leiden tot jaloezie en wedijver. Er zijn al of niet beantwoorde verlangens, er ontstaat zelfs afkeer en vijandschap, emoties die ze nooit verwacht hadden binnen hun groepje en die naar buiten komen door zich in te leven in de tekst die zij bestuderen.


Misverstanden en veronderstellingen, plus alle emoties waar Shakespeare mee speelt in zijn stukken, het is allemaal zeer menselijk. Het is niet vreemd dat deze jongeren die Shakespeare ademen, al deze gevoelens sterker ervaren dan verwacht zou kunnen worden.
Zij citeren er op los, en zoals Oliver het verhaal vertelt zijn er steeds overeenkomsten tussen de geschreven teksten en hun eigen leven.


'Vervloekt jij,
' kraaide Philippa, 'jij valserik, jij poppenspeler!'
'Ai, spelen we zo het spel,' zei Meredith, 'ben ik te klein, jij barbierstok? Zeg op!'
'Ontstemd en verbolgen is zij een waardige tegenstander.
' antwoordde Philippa. 'Op school al een duivelin.'' Weer klonk er vals gelach.
'Laat u mij zo beledigen?' zei Meredith. 'Voorwaarts, ik zal haar krijgen!'


De jongelui zijn hier een spel aan het spelen in het water...
Voor wie geen liefhebber is van dit soort teksten is het een lastig boek, maar voor de fijnproever die wel geniet van zijn toneelstukken is het verhaal van begin tot eind een feest. De ingehouden spanning die groeit en groeit tot de uiteindelijke ontlading, de onderlinge verhoudingen, en vooral de vraag: wat is er nu eigenlijk gebeurd?


Literatuur en psychologie vormen de geslaagde bestanddelen van dit debuut van M.L Rio. Zij behaalde haar master als actrice aan King's College London en Shakespeare’s Globe.
We want more!


ISBN 9789025448516 | Paperback | 424 pagina's | Atlas Contact| oktober 2017
Vertaald uit het Engels door Anne Jongeling

© Marjo, 8 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER