Nieuwe jeugdboekrecensies 13+

altParadise now
Anouk Saleming


Als de ouders van Elif hebben besloten haar uit te huwelijken aan een Turkse jongen, komt zij in opstand. Ze heeft de jongen in kwestie ontmoet, en ze vindt hem best aardig. Maar trouwen? Hallo, haar leven is nog niet eens begonnen!
Ze vraagt aan haar vriendin Najima of ze met hen mee mag naar Marokko. De familie staat op het punt van vertrekken en Elif ‘leent’ even de scooter van haar broer Savaş, en laat die - niet afgesloten - in de voortuin bij haar vriendin achter.


Willem ziet haar vertrekken met de scooter. Hij is tot over zijn oren verliefd op het Turkse meisje, maar hij weet dat hij geen schijn van kans maakt. Bij geen enkel meisje trouwens.
Akwasi is het vriendje van Najima, maar haar ouders mogen dat niet weten. Een week eerder had de jongen problemen op school, en besloot hij het pistool van zijn broer te pakken. Gelukkig heeft hij er niets mee gedaan…
Op zijn werk - een vakantiebaantje - komt Akwasi in contact met Tessa, de dochter van de baas. Zij moet op de zaterdag dat alles uit de hand gaat lopen op haar kleine broertje passen, maar als Akwasi een ritje moet maken met de bus van de zaak, zorgt ze ervoor dat ze mee mag. Het broertje dus ook.


‘En nu dus dat bericht op Facebook. Elif wordt vermist. Was er misschien een heel andere reden dat Elif dinsdag bij Najima in het huis van haar broer was? Elif en Najima hadden steeds blikken met elkaar gewisseld. Waar ging dat over? Ik heb steeds gedacht dat ik werd uitgelachen, maar misschien ging het helemaal niet over mij. Ik word opnieuw kwaad. Waarom zeggen vrouwen niet gewoon wat ze van plan zijn? Wat was dat voor geheimzinnig gedoe die avond?
Ik pak mijn telefoon en bel Savaş op. Hij klinkt opgefokt. Ik laat hem weten dat ik zal helpen als dat nodig is. Mannen zijn tenminste helder in wat ze zeggen.’


Akwasi en Tessa zijn onderweg naar de veiling, als Savaş inderdaad om die hulp vraagt. Hij wil de bus gebruiken om zijn zus achterna te gaan.
En dan is er nog Stanley. Hij woont nog maar net in Nederland en wil naar de dansacademie. Hij wil naar een feest maar heeft geen vervoer. Tot hij de onbeheerde scooter in die voortuin ziet staan.


Zes nationaliteiten, die op een toevallige manier met elkaar te maken hebben. Een pistoolschot zal hun levens nog meer in de war sturen dan ze zelf met hun puberaal gedrag al gedaan hebben.


De jongeren vertellen om en om hun verhaal, waarbij de algemene verhaallijn langzaam op zijn plek komt te vallen. Saleming maakt duidelijk hoe iedere jongere vanuit een eigen achtergrond doet wat hij of zij doet. Als alles in elkaar past, heb je in feite een thriller gelezen. Maar wel een die inzicht geeft in karakters. Hoe je achtergrond ook is, het blijft een feit dat je je eigen keuzes moet maken, en je bent vrij om al of niet je afkomst daarvoor in te zetten. En zo is dit jeugdboek een mooi debuut geworden. Met voorin een voorstelrondje van de personages en hun nationaliteit, en woordenlijst achterin.


Dit verhaal is ook een toneelstuk. Het werd als theatervoorstelling onder de titel Backfire gespeeld door theatergroep De Gasten. In 2005 ontving Anouk Saleming voor haar jeugdtheaterstukken het Charlotte Köhler Stipendium en in 2012 won zij met het stuk Runnin'Blue de internationale jeugdtheaterprijs Kaas en Kappes.


Paradise now heeft de debuutprijs van de Jonge Jury 2017 gewonnen.

ISBN 9789025113230 | paperback | 125 pagina's | Holland | maart 2016
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 21 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet verdoemde zwaard
Magnus Chase en de goden van Asgard deel 1
Rick Riordan


Je moet sterven om in het hiernamaals te komen. Niet zo leuk. Maar als dat hiernamaals het Walhalla is, een plek met negen dimensies, waar jonge helden in de watten worden gelegd? Ach, dan is het zo slecht nog niet. De zestienjarige Magnus Chase – de ik-verteller - had op aarde toch al niet zo’n leuk leven, hij leefde op straat sinds het overlijden van zijn moeder. En nu bevindt hij zich in het paradijs!


Helaas zitten er ook haken en ogen aan. Heel veel haken en ogen eigenlijk: als je gewend bent aan tamelijk rustig over straat slenteren en je af en toe verbergen voor het gezag, dan zijn de avonturen die hij gaat beleven na zijn dood onvoorstelbaar. Het begint met een remake: hij krijgt bijzondere krachten, en een magisch - pratend - zwaard vormt zijn versterking.

Het is voorspeld dat er een dag zal komen dat de Negen Werelden vernietigd worden in een vuurzee en de legers van de goden en de reuzen voor de laatste keer tegen elkaar ten strijde trekken. Die dag heet Ragnarok.
Er zijn twee stammen goden: de Aesir met Odin, Thor, Tyr en nog meer, en de Vanir, onder andere Freyr, Freya en Njord. De Aesir, zetelend in Asgard, zijn vooral oorlogsgoden, terwijl de Vanir, met als zetel Vanaheim natuurgoden zijn. Het Walhalla is het hiernamaals van de Aesirgoden. De informatie dat de Vanirs een ander hiernamaals hebben is voor Magnus een vervelende boodschap. Sinds hij geaccepteerd heeft dat hij in het Walhalla is, was zijn eerste doel zijn moeder zoeken. Maar misschien zit ze dus heel ergens anders!


Magnus blijkt de zoon te zijn van een Noorse god, Freyr. Nog een verrassing is dat Hearth en Blitz, zijn vrienden van zijn leven op straat, ook anders zijn dan wie ze leken. Als ook zij opduiken in het hiernamaals, ontdekt Magnus dat zijn vrienden een elf en een dwerg zijn, en dat ook zij bepaalde krachten hebben. Natuurlijk hebben hun vijanden die ook, het gaat dus een heel spektakel worden!

Magnus raakt van de ene benarde situatie in de andere, krijgt iedere keer nieuwe opdrachten en uiteindelijk is het de bedoeling dat hij magische zwaard vindt om daarmee te voorkomen dat de wolf bevrijd wordt op Doemdag, waarna de werelden vernietigd zullen worden. Als dat gebeurt, zal Magnus ook nooit zijn moeder vinden, hij weet dus wat zijn prioriteit is.


Je steekt heel wat op over de Noorse mythologie en gelukkig wordt alles niet zo beknopt verteld als ik hier boven doe. Als het te pas komt worden dingen uitgelegd, en achterin het boek staat nuttige informatie. Het verhaal wordt leesbaarder gemaakt door humor, en verwijzingen naar onze eigen tijd, zoals bijvoorbeeld de plastic soep. Goden en andere schepsels blijken zeer menselijke trekjes te hebben, terwijl ze allemaal ook magische eigenschappen hebben. Dit toch vrij dikke boek leest als een trein!


‘Het bleek dat het Walhalla zijn recyclemateriaal naar de thuisplaat van Fenway Park (= Boston) had gestuurd, wat een verklaring kon zijn voor de problemen van de Red Sox met hun offensieve slagorde.’


De Amerikaanse schrijver Rick Riordan (1964) is vooral bekend van de fantasyseries rond Percy Jackson en de Olympiërs en Helden van Olympus. De goden van Asgard is een nieuwe serie.


ISBN 9789000344789 | paperback | 464 pagina's | Van Goor| januari 2016

© Marjo, 25 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"Phobos 2
Victor Dixen


Enkele maanden geleden veranderden twaalf jongeren in ware ruimtehelden. Stralend van geluk stapten ze in een ruimtevaartuig dat hen voorgoed naar Mars zou brengen. Zes knappe, jonge vrouwen en zes aantrekkelijke jonge mannen reisden gescheiden van elkaar naar hun nieuwe thuisplaneet. Onderweg maakten ze tijdens speeddates kennis met elkaar. Hoewel de twaalf kandidaten elkaar maar zes minuten per keer spraken en elkaar niet aan mochten raken, bloeiden er prachtige liefdes op. Eenmaal op Mars zouden de kersverse liefdesparen met elkaar in het huwelijk treden om op Mars een nieuw leven te beginnen.


Aanvankelijk waren de twaalf kandidaten dankbaar voor de unieke kans die hen geboden werd. Stuk voor stuk hadden ze een zware jeugd achter de rug. Allemaal snakten ze naar een nieuwe kans. Een nieuw leven. Dat hun leven letterlijk in een realityshow was veranderd en de hele wereld dag en nacht ademloos toekeek, was een offer dat ze graag brachten. De achttienjarige Léonor heeft echter, kort voor de landing op Mars, ontdekt dat ze voorgelogen zijn. Er staat hen op Mars geen nieuw leven maar een wisse dood te wachten! Hun prachtige toekomst is in duigen gevallen.


Serena, de producer en presentatrice van het programma, is van een tweede moeder in een dodelijke vijand veranderd. Wanneer Léonor haar ontdekking aan de anderen vertelt, verbreekt Serena vliegensvlug het contact met de miljarden kijkers op aarde. Terwijl op aarde paniek uitbreekt, vertelt Léonor dat ze heeft ontdekt dat er tijdens de testperiode op Mars iets mis is gegaan. Alle proefdieren zijn door een onbekende reden om het leven gekomen. Zodra de twaalf jonge pioniers op Mars geland zijn, zijn hun dagen geteld. Het nieuws van Léonor slaat in als een bom. Er breekt een grote onderlinge ruzie uit.


Wat moeten de twaalf jongeren doen? Ze kunnen weigeren het ruimtevaartuig te verlaten om vervolgens de terugreis in te zetten. Het probleem is alleen dat ze niet over genoeg voorraden voor de lange terugreis beschikken. Na een aantal pittige discussies en een stemronde wordt besloten toch op Mars te landen. Vanaf het moment dat ze voet op Mars zetten is Serena aan de macht. Zij bedient letterlijk de knoppen. Als de jongeren het bedrog van Serena wereldkundig maken, zal ze de druk in hun verblijven weg laten vallen. Ze zullen dan allemaal, nog eerder, sterven. Léonor en haar nieuwe vrienden hebben geen keus. Ze moeten zogenaamd dolenthousiast aan hun nieuwe leven op Mars beginnen. De kijkers zullen voortaan naar een zorgvuldig opgevoerd toneelstuk kijken.


Léonors liefde voor de Amerikaanse Marcus is echter niet gespeeld. Ontwaken naast haar kersverse echtgenoot voelt als een droom. Léonor dacht dat liefde niet voor haar weggelegd was, maar Marcus aanbidt haar. Zelfs wanneer haar grote geheim aan het licht komt, houdt zijn liefde voor haar zonder wankelen stand. Léonor weet dat ze allemaal zullen sterven op Mars. Toch hoopt ze, tegen beter weten in, dat ze de oorzaak voor de vroegtijdige dood van de proefdieren kunnen opsporen. Zijn ze echt ten dode opgeschreven? Is er een manier om de alziende Serena te misleiden? Vooralsnog ziet het er somber voor de twaalf pioniers uit.


Phobos 2 is minstens even spannend als het eerste deel. Opnieuw haalt auteur Victor Dixen uit naar programmamakers die alles voor goede kijkcijfers overhebben. Er is gesold met de twaalf hoopvolle jongeren. Hun levens zijn zonder aarzelen te grabbel gegooid. Natuurlijk sturen de makers van realityshows die momenteel op televisie worden uitgezonden geen deelnemers naar Mars maar er worden al wel heel wat grenzen overschreden. Kwetsbare deelnemers zouden tegen dit soort programmamakers beschermd moeten worden. In de Phobos-serie worden zelfs mensenlevens opgeofferd om goede kijkcijfers te halen. Hopelijk is de fantasie van Dixen op hol geslagen en zal de toekomst er in werkelijkheid anders uitzien.


De Phobos-reeks is gelukkig meer dan een sneer naar programmamakers. Deel 2 zit boordevol afwisselende gebeurtenissen, persoonlijke groei van de personages en romantiek. De ontluikende liefdes worden op een lieve, smaakvolle manier omgeschreven. Phobos 2 leest als een trein. Ik zou de hele reeks het liefst achter elkaar verslinden en ik ben dan ook blij dat het derde deel van deze indrukwekkende young adult-reeks nog dit jaar zal verschijnen!


ISBN 9789021405155 | paperback | 414 pagina's | Uitgeverij Q | maart 2017
Vertaald door Robbin Besselink
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 12 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"Hoog verraad
Deel 2 van de Fixer-reeks
Jennifer Lynn Barnes


Tess Kendrick gaat geen enkel probleem uit de weg, of die nu van haarzelf of van anderen zijn. Scholieren van de prestigieuze school Hardwicke kloppen bij haar aan als ze in het nauw gedreven worden. Tess laat kwalijke foto’s verdwijnen en ouders die na een echtscheiding het lesgeld van hun kinderen niet meer willen betalen, piepen na een onderonsje met Tess wel anders.


Tess heeft het fixen niet van een vreemde. Haar zus Ivy helpt de crème de la crème van Washington. Zelfs president Nolan doet weleens een beroep op haar. Ivy is goed in haar werk maar ze weigert haar werkzaamheden met Tess te bespreken. Wie de een helpt, haalt zich de woede van de ander op de hals. Daar weten Tess en Ivy inmiddels alles van. Ivy vindt het beter dat Tess zo min mogelijk over haar werkzaamheden en cliënten weet. Het frustreert Tess mateloos. Onlangs nog liep ze Walker Nolan, de zoon van de president, in haar eigen huis tegen het lijf. Wat deed hij bij Ivy? Heeft hij hulp nodig?


Sinds kort wonen Tess en Ivy bij elkaar. Na de dood van hun ouders groeide Tess bij haar opa op. Nu haar opa er niet meer is, heeft Ivy de zorg voor haar zusje op zich genomen. Tenminste, dat dacht Tess aanvankelijk. Ivy blijkt haar zus helemaal niet te zijn. Ze is Tess’ moeder! Ivy heeft Tess jaren geleden bij haar ouders en daarna bij haar opa achtergelaten. Tess moet erg wennen aan het idee dat Ivy haar moeder is. Bovendien vindt ze het moeilijk te accepteren dat Ivy lange tijd geen moeder wilde zijn en zich nu ineens met alles bemoeit.


Terwijl Tess erachter probeert te komen waarom Walker Nolan een beroep op Ivy doet, hebben haar medestudenten haar hulp hard nodig. Tess heeft Emilia Rhodes beloofd haar te helpen president van de studentenraad te worden. Het is geen eenvoudige opgave want Hardwicke is Washington in het klein. Veel leerlingen hebben invloedrijke ouders en de concurrentiestrijd is groot. John Thomas Wilcox aast op dezelfde functie en hij is van plan het spel hard te spelen. Ook Henry Marquette mengt zich in de strijd. Henry is een goede vriend van Tess en ze vindt het vreselijk dat ze hem niet kan steunen. Emilia en Tess zijn niet bepaald dikke vriendinnen maar Emilia had nog een wederdienst van Tess tegoed.


De strijd barst los. John Thomas blijkt geen enkel middel te schuwen. Als snel circuleert een kwalijke foto van Emilia door de school. Tess is er als de kippen bij. Op geheel eigen wijze zorgt ze ervoor dat de reputatie van Emilia gered wordt. John Thomas is echter niet van plan het erbij te laten zitten en komt met een volgende onthulling.


Walker Nolan is inmiddels bij een groot schandaal betrokken. Een gearresteerde en hoogzwangere terroriste beweert dat ze het kind van Walker draagt. De tussentijdse verkiezingen gaan bijna van start en de onthulling kan president Nolan dan ook ernstig schaden. Ivy zet alles op alles om de schade te herstellen maar dat is allesbehalve eenvoudig. De situatie wordt steeds grimmiger en Ivy vreest niet alleen voor haar eigen veiligheid maar ook voor die van Tess.


Hoog verraad is het tweede deel van de Fixer-reeks. Ik heb het eerste deel niet gelezen maar gelukkig heeft auteur Jennifer Lynn Barnes ervoor gezorgd dat alles uitstekend te volgen is. De lezer heeft al snel door wat er in het vorige deel allemaal gebeurd is.


Hoewel Nederlandse jongeren zich niet echt kunnen identificeren met de leerlingen van Hardwicke, is het verhaal spannend genoeg om de aandacht vast te houden. Ook al gaat om een echt Amerikaans verhaal, sommige tienerperikelen zijn universeel. Op elke school lopen immers pestkoppen rond en ook verliefdheden komen overal voor. Hoog verraad is een vlot geschreven verhaal over levensgevaarlijke complotten, nieuwsgierige tieners en nietsontziende terroristen. Bereid je voor op een ijzingwekkende ontknoping waarbij het nodige bloed wordt vergoten!


ISBN 9789000355822 | paperback | 287 pagina's | Uitgeverij Van Goor | Februari 2017
Vertaald door Annemarie de Vries 
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 11 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet geheim van Chandra taal
Deel 2 uit de serie M.
Helena Daelman


O ja, M.! Meteen komt het eerste avontuur, De Magische reis, weer in het geheugen terug. Matthias’ vader is verdwenen toen hij een zeereis aan het maken was. Met behulp van de schilderijjongen M. gaat Matthias op zoek naar zijn vader. M. is een magisch personage. Hij is een geschilderde jongen, moet dus oppassen voor water, maar wat hem vooral bijzonder maakt is dat hij magische gaven heeft. Hij kan reizen door de tijd. Door alleen maar een plaats aan te wijzen op een wereldbol of kaart reist hij zo naar de gewenste plek. Als Matthias zijn hand vasthoudt, kan hij mee. Zo heeft de jongen ontdekt dat hij in Mud, een dorpje in de Himalaya een halfzusje heeft. Thuis vertelt hij daar niets over, maar als hij nu in het tweede deel – het is een jaar later – bericht krijgt dat er iets met Gawe, het zusje, aan de hand is, gaat hij opnieuw met M. op reis.


Dit keer gaat het meisje Rinske ook mee. Zij wordt wel gewaarschuwd: de reis kan gevaarlijk zijn, en ontberingen zal ze ook tegenkomen. Ze wil toch mee, ze is nieuwsgierig en de jongens verzekeren haar dat niemand thuis zal merken dat ze weg geweest zijn. De taal is ook geen probleem: M. hoeft maar met zijn vinger over hun voorhoofden te strijken en ze begrijpen en spreken de taal van de plek waar ze zijn. Met z’n drieën arriveren ze bij een dodelijk ongeruste Pema, de moeder van Gawe. Zij laat hen de boodschap zien, die opgesteld is in Chinese tekens. Vertaald:


’Geef ons het geheim van Chandra Taal in ruil voor het kind. Eens de klok middernacht heeft geslagen, in de nacht van het laatste maankwartier zal de uitwisseling plaatsvinden onder het alziend oog van de witte dame met duizend armen.’


Zeven dagen hebben ze om het geheim te vinden, en ze hebben geen idee. Wat is Chandra Taal? Wat voor geheim bedoelen die ontvoerders?
De eerste vraag wordt beantwoord: Chandra Taal betekent meer van de maan, het bevindt zich op het plateau van Samudra Tapu, en het is de bron van de Chandra rivier. Maar wat voor geheim daar mee verbonden is, niemand heeft een idee.


Als ze op pad gaan naar het meer, neemt Matthias de rugzak van zijn vader mee, die nog bij Pema lag. In de tas ontdekt hij het visitekaartje van ene Dr Amit Tekwani, de man met wie zijn vader op expeditie was. Ze weten niet beter te doen, dan die man op te zoeken, en dan begint het avontuur pas echt. Hij vertelt hen over een raadselachtig wezen dat hij tijdens een expeditie met Jean, Matthias’ vader, gespot had bij Chandra Taal. Hij had foto’s die hij Jean liet zien. Ze dachten dat het een buitenaards wezen was, een andere verklaring was er niet. Hun onderzoek ter plaatse leverde niets op en toen ze terugkwamen in New Delhi, werden ze opgewacht door de veiligheidsdienst en moesten ze al hun gegevens en foto’s afgeven. Een jaar later wilde Jean Dr Tekwani bezoeken, maar verdween op zee.


Dr Tekwani wil de kinderen best helpen, maar waarschuwt: het is erg gevaarlijk. Helaas blijkt dat maar al te waar. Toch gaan ze verder op onderzoek, en komen in Mexico, waar ze de jongen Pablo ontmoeten. Matthias probeert de hallucinante stof Peyote, ze raadplegen een sjamaan, reizen door naar China en intussen tikt de klok door. Zullen ze het meisje op tijd terugvinden?


‘Ik voel me rot. Mijn zusje zit ergens aan de andere kant van de wereld, gevangen gehouden, in omstandigheden die we niet kennen. Hier zit ik dan, machteloos, het spoor bijster, zonder aanwijzing of gids… was mijn pa er maar om me de weg te wijzen, net als de vorige keer.’


Er zijn nog een heleboel open vragen aan het einde van deel twee, dus we zullen deel drie af moeten wachten. Het is weer een erg avontuurlijk en spannend verhaal, waarbij aandacht besteed wordt aan sagen en legenden. Het taalgebruik is nogal Vlaams, en ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom de schrijfster in plaats van het woord raadsel, dat ook gebruikt wordt, ineens het woord enigma gebruikt.
Maar Helena Daelman bezit genoeg fantasie om er een aantrekkelijk verhaal van te maken, dat je met graagte uitleest. Teleportatie via Google! Je moet er maar op komen.


Helena Daelman (1972) behaalde een master in de "Journalistiek en Audiovisuele Media" aan het RITS in Brussel. Dertien jaar werkte ze als journaliste en eindredacteur voor de Vlaamse televisie (1995 - 2008) en daarna koos ze bewust voor de zachte sector, waar ze als vormingsmedewerker (2008 - 2013) aan de slag ging in een centrum voor volwassenen met een mentale beperking.


In 2015 verscheen haar eerste jeugdroman M - De Magische Reis, waar dit boek een vervolg op is.


ISBN 9789462420526 | Paperback met flappen | 191 pagina's | Uitgeverij Kramat | augustus 2016
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 15 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"De hamer van Thor
Magnus Chase en de goden van Asgard deel 2
Rick Riordan


Nog niet zo lang geleden is het leven van Magnus Chase ingrijpend veranderd. Nou ja, “leven” is misschien niet het juiste woord. De destijds dakloze Magnus is gestorven tijdens het verrichten van een heldendaad. Normaal gesproken zou dat einde verhaal zijn geweest maar Magnus’ heldhaftige dood werd door de Walkure Samirah-al-Abbas, alias Sam, opgemerkt. Sam besloot Magnus in het Walhalla, de Vikinghemel voor gesneuvelde strijders, op te nemen. Sindsdien “leeft” Magnus als ondode voort.


In het Walhalla, dat een soort gigantisch vijfsterrenhotel blijkt te zijn, leidt Magnus een luxeleven. Aan werkelijk alles is gedacht. Helaas zijn er wel voorwaarden aan het verblijf in Walhalla verbonden. Magnus staat in dienst van de Vikinggoden en moet doen wat hem opgedragen wordt. Bovendien zal hij voor oppergod Odin moeten vechten tijdens Ragnarok, de onafwendbare strijd die zal leiden tot de ondergang van de goden.


Tot nu toe heeft vooral de dondergod Thor er een handje van een beroep op Magnus te doen. Hoewel de machtige god niet zonder zijn hamer kan, slaagt hij er regelmatig in het enorme voorwerp kwijt te raken. Ook nu is de hamer verdwenen. Niemand mag het weten want de kracht van Thor stelt zonder hamer weinig voor. De verdwijning van het wapen zou dan ook Ragnarok in kunnen luiden. Magnus krijgt opdracht de hamer zo onopvallend mogelijk op te sporen.


Hoewel Magnus een ondode is, wil dat niet zeggen dat hij ook onsterfelijk is. In het Walhalla kan hij zorgeloos het loodje leggen – hij verrijst dan gewoon weer uit de dood - maar in de buitenwereld is hij sterfelijk. Het scheelt dat Magnus een aantal bijzondere krachten, trouwe vrienden én een goddelijke vader heeft. Daarnaast kan hij altijd vertrouwen op de hulp van zijn zwaard Jack. Het is alleen vervelend dat Jack steevast – en heel vals – popliedjes brult wanneer hij zijn doelwitten te lijf gaat.


De hamer blijkt in het bezit van de reuzen te zijn en dat is niet best. Ze zijn meesters in het verstoppen van voorwerpen en bovendien oersterk. Tot Magnus’ schrik heeft Loki, de god van chaos en leugens, lucht van de situatie gekregen. De uiterst onsympathieke god heeft het op een akkoordje met de reuzen gegooid. Magnus en zijn vrienden zullen de hamer alleen terugkrijgen als Sam een enorm offer brengt.


Wat Loki van Sam vraagt, is ronduit verschrikkelijk. Het is duidelijk dat de gemene Loki een uiterst duister plan aan het smeden is. Magnus en zijn bijzondere vriendengroep hebben maar een paar dagen de tijd om zijn snode ideeën een halt toe te roepen.


Wie De hamer van Thor heeft gelezen kan het verhaal onmogelijk van a tot z navertellen. Er gebeurt namelijk enorm veel in dit boek. Reuzen, dwergen, elven, bokken, wurgkoorden, zwaarden, hamers en goden die selfies maken, zorgen ervoor dat het verhaal de ene wending na de andere neemt. Magnus ontsnapt meerdere keren aan de dood maar het ziet er niet goed voor hem en zijn vrienden uit. De vijand is gewoonweg te sterk. Om de hamer aan Thor terug te kunnen geven, zal Sam toch aan de eis van Loki gehoor moeten geven. “Sorry, het is niet gelukt”, zijn immers niet de woorden die een dondergod met een kort lontje wil horen.


Wie een boek wil lezen dat een betrouwbaar beeld van de Vikinggoden schetst, kan maar beter een ander boek kiezen. Hoewel de auteur zich heel goed in de geschiedenis heeft verdiept, heeft hij een geheel eigen stempel op het verhaal gedrukt. Zo zijn alle goden, inclusief de Romeinse en Griekse goden, naar Amerika verkast. De verhaalstijl is heel bijdehand en de personages zijn aangepast aan het moderne leven. Zo draagt Walkure Sam een hoofddoek omdat ze moslima is, en is haar broer (of zus) Alex genderfluid.


De hamer van Thor lees je dus niet voor het hoge waarheidsgehalte. Het is een boek voor lezers die van avontuurlijke verhalen vol ongewone personages en gebeurtenissen houden. Dit boek, dat prima los te lezen is, vormt het tweede deel van de serie Magnus Chase en de goden van Asgard. De schrijver laat zich aan het eind van dit verhaal ontglippen dat in het derde deel een oude bekende zal terugkeren. Wie het werk van deze auteur kent, mag driemaal raden wie het is!


ISBN 9789000345472 | paperback | 429 pagina's | Uitgeverij Van Goor | januari 2017
Vertaald door Marce Noordenbos Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 29 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altKom hier Rosa
Anna van Praag


Kom hier, Rosa,
Je bent mijn zusje, je bent mijn zusje
Kom hier Rosa
Je bent mijn zusje, ja, ja

Sita en Lot, beiden veertien, zijn al vanaf hun jeugd bevriend. Ze zijn met hun ouders meegegaan naar Spanje, waar de vader van Lot een restaurant heeft, en de ouders van Sita een yogaboerderij leiden. Ze hebben zo’n speciale vriendschap, dat kan nooit kapot. Denken ze. Maar natuurlijk gebeurt er dan toch iets wat het uit elkaar drijft.


Lot, de ik-verteller, is een nogal naïef, dromerig meisje. Het liefst speelt ze romantische filmscènes na met Sita. Als de puberteit hen beiden besluipt, heeft Sita duidelijk het eerst meer vrouwelijke trekjes. Lichamelijk, maar ook in haar doen en laten. Jongens beginnen haar te interesseren, en Lot begrijpt dat niet. Waar is haar vriendin gebleven? Waarom vraagt Sita om ruimte, om privacy?


Maar er komt nog iets veel ergers op haar af, dan een vriendin die zich anders ontwikkelt: de crisis heeft toegeslagen. Het gaat niet meer goed met de yogaboerderij, en de ouders van Sita besluiten terug te gaan naar Nederland. En Lots moeder gaat mee, dus Lot ook. Maar haar vader niet!
Lot weet dat er een ruzie is geweest, maar wat of waarom, ze weet het niet. De meisjes balen vreselijk, maar er valt natuurlijk niets aan te veranderen. En de verwijdering tussen Sita en Lot is er niet door verminderd. Wat is er toch met Sita?

En dan is daar dat dagboek, waar Sita altijd in schrijft. Op een dag ziet Lot per ongeluk een stukje tekst dat haar niet loslaat. Als ze nu verder leest, dan ontdekt ze vast wel wat er aan de hand is! Maar het is veel erger dan ze ooit had kunnen verzinnen. Haar wereld stort in. En ze sleurt iedereen met zich mee.


Zo close als de meisjes zijn in Spanje, zo afstandelijk zijn ze in het kille Nederland. Een vrolijk en kleurrijk leven maakt plaats voor een minder spontaan bestaan. (En de verleden tijd maakt plaats voor een killere tegenwoordige tijd).
Het is een behoorlijk heftige coming of ageroman. De ontwikkeling van vooral Lot wordt heel realistisch en invoelbaar beschreven. Het boek volgt heel fraai het kinderliedje, dus wie de tekst daarvan kent, kan voorkennis hebben van hoe het verloop van het boek is…


Anna van Praag is een Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijfster. Zij studeerde Spaans in Amsterdam en werkte bij diverse theatergezelschappen en filmfestivals.


ISBN 9789047704942 | hardcover | 300 pagina's | AmboAnthos | september 2012
Leeftijd vanaf 13 jaar.

© Marjo, 27 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Witchworld-legenden 1: Tweestrijd
Ton Theunis


Tweestrijd is het eerste deel van de Witchworld-legendes 1, een fantasyserie voor jongeren.
We maken kennis met de zestienjarige Elaine, die - zwaar tegen haar zin - naar een klooster wordt gestuurd, naar, zegt ze : ‘een stel ouwe kerels die me de hele dag bestoken met hun gebeden en zogenaamde wijze lesjes waar je geen vis mee kunt vangen en geen zwaard of dolkmes mee af kan weren!’

Dat klopt wel een beetje: er mogen geen wapens binnen de muren zijn, al trekt Elaine zich daar niet veel van aan, ze neemt haar katapult stiekem mee. Ze is een eigenwijs meisje, deze dochter van de heer van Berlichem, maar ze is ook slim en moedig, zoals we zullen merken. Al snel heeft ze vrienden: Pippijn van Doornick en zijn bewaker Ivar. Er is wel iets met die Ivar, merkt ze, soms doet hij vreemde dingen. Maar ze worden druk bezig gehouden in het klooster, ze heeft nauwelijks tijd zich er zorgen om te maken.


Ze maakt zich eerder druk over die rare verschijning in haar kamertje. Ineens staat daar een trol! Hij stelt zich voor als Toerio. Ook met hem raakt Elaine (Ellenne, zegt hij) bevriend. Dat zal zeer handig blijken, want er wacht hen een groot avontuur en Toerio is van vele markten thuis. Onderweg naar het klooster al werden ze gewaarschuwd: ‘Het is een slechte tijd om nu in Naruthi (=de abdij) te zijn. Alle zwarte vrouwen verzamelen zich in het woud rondom.’  Elaine vindt het maar geneuzel, geesten en heksen, die bestaan niet.  Maar Toerio bevestigt het, al heeft hij het meer over die enorme zwarte raaf die zich af en toe laat zien.


Als op een dag het klooster bezoek krijgt van zijn stichter, de monnik Bonifatius - het verhaal speelt in 753 - begint de ellende. Want Bonifatius gaat op zoek naar de bron van het dreigend onheil. Hij ziet een verband met de aanwezigheid van Toerio, die hij gevangen laat nemen, en met Elaine zelf, en dringt er op aan dat ze het klooster verlaat. Nou, Elaine wil best naar huis! Maar de abt houdt haar tegen. 


Als Bonifatius naar het noorden vertrekt, lijkt hij verdwenen te zijn. Elaine roept haar vader en zijn trawanten om hulp, maar ook zij komen niet terug van hun tocht over de Limes. En jawel: dan gaat Elaine zelf, in gezelschap van haar vrienden.
Het noorden, dat is het gevaarlijke moeras, een onherbergzaam gebied, waar nauwelijks bewoning is. Onderweg raken ze elkaar kwijt, maar leert ze ook nieuwe vrienden kennen. En nog verder naar het noorden wacht haar die geheimzinnige figuur.


Tweestrijd is een spannend verhaal met magie en humor:


‘Dus al ik het goed begrijp is jouw trollenvriend nog in leven omdat die steen om je nek is gaan gloeien en zijn wij nu op weg naar ergens in tegengestelde richting van waar we heen zouden moeten gaan en waar hij dus zou kunnen zijn.’


Een heerlijk verhaal met veel verwijzingen naar de menselijke aard, en natuurlijk de strijd tussen goed en kwaad. Ik ben heel benieuwd hoe het Elaine verder vergaat.


Ton Theunis (1959) schreef thrillers gebaseerd op zijn ervaringen in de criminele wereld. Hij is algemeen directeur van WitchWorld, het themapark dat naar verwachting in 2019 zijn poorten zal openen rondom het Kasteel van Almere. Centraal daarin staan de avonturen van Elaine en haar vrienden.


‘De legende van de Gravin van Almere speelt zich af in en om wat nu Flevoland heet. Ooit, voordat het water kwam, lag daar een uitgestrekt gebied van moerassen, bossen en venen. Vele eeuwen later beleeft de bezoeker de geschiedenis van deze streek opnieuw in een park dat middenin het hypermoderne Almere ligt alsof het verstrijken der eeuwen er geen vat op heeft gehad. ‘


ISBN 9789462970489 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij De Kring | september 2016
Leeftijd 14+

© Marjo, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe appeltaart van hoop
Sarah Moore Fitzgerald

Het verhaal begint met een herdenkingsdienst voor Oscar Dunleavy. In de kerk bevindt zich ook Meg, het meisje dat sinds eeuwen zijn buurmeisje was. Maar op het moment van zijn verdwijning was ze er niet. Ze was met haar ouders naar Nieuw-Zeeland verhuisd, voor een half jaar maar. Ze wilde eigenlijk niet mee, maar als meisje van veertien heb je niets te zeggen. Dus moest ze Oscar achterlaten, en dat net op het moment dat ze besefte dat ze hem niet kon missen. Ze hield van hem. Maar dat durfde ze niet te zeggen, al schreef ze hem wel een brief, die ze verstopte onder het matras.


In de maanden dat zij er niet was, woonde er een ander gezin in hun huis, waar hun spullen nog achterbleven. En het meisje dat in de kamer van Meg sliep, in het bed van Meg sliep, dat meisje palmde ook Oscar in en het ergste: Paloma vond de brief. En gaf hem aan Oscar. Met boze opzet.


Tijdens de dienst wordt Oscars beste vriendin naar voren geroepen. Meg schrikt, dat is zij immers. Ze wist niet eens dat ze iets moest zeggen!
Maar dan staat er een ander meisje op, en Megs wereld, die toch al in duigen was gevallen is nu helemaal aan gruzelementen. Ze is zelfs niet meer degene die Oscars vriendin was…


Toch: ze gelooft eigenlijk helemaal niet dat hij er niet meer is. Dat zou ze toch voelen? De jongere broer, Stevie, is gelukkig: eindelijk iemand die net als hij ook niet denkt dat Oscar dood is. Verdwenen, ja, maar dan moeten ze hem toch zoeken?
Maar wil Oscar, de jongen die magische appeltaarten bakt, wel gevonden worden…

Dit is een prachtig verhaal over vriendschap. Er is ook nog een mooie rol weggelegd voor een oudere eenzame man. Het boek is geschreven in eenvoudige maar doeltreffende taal, en toont de jonge lezer dat je met hoop, en volharding kunt overwinnen.


'Er is altijd een kruimel over', staat dan ook op de omslag.


Sarah Moore Fitzgerald (New York) woont in Ierland. In 2013 debuteerde ze als schrijfster.
De appeltaart van hoop is haar tweede boek.

ISBN 9789000348138 | paperback | 308 pagina's | Van Goor Uitgevers | april 2016
Vertaald door Sandra C Hessels | Leeftijd 13+

© Marjo, 25 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altRat
Coen de Kort


‘Hé, daar heb je die kleine rat van de buren. Mag jij nog zo laat buiten?’
roept een van de jongens.
Het is Tijn, hij woont naast ons. (--)
Ik stop en leun tegen de prullenbak naast de bank. ‘Het is thuis weer feest, Tijn. Maar niet heus.’
‘Fuck. Is het weer zo laat? Komt wel erg vaak voor de laatste tijd. Dat loopt een keer uit de hand, jongen. Mijn pa heeft al een paar keer op het punt gestaan om iemand of iets te bellen. Gaat het wel met je?’


Als de vader van Tijn de daad bij het woord gevoegd had, was het misschien niet zo ver gekomen: op een dag kan Rat het geruzie en met name het slaan waar dat mee gepaard gaat niet meer aan zien. Hij springt tussen zijn ouders in. Met een mes. En rent zonder de gevolgen van zijn daad af te wachten het huis uit. Hij neemt de trein en in een onbekende stad verschuilt hij zich. Maar hoe moet het nu verder? Hoe komt hij aan eten? Zijn geld is al snel op. En als het straks koud wordt?


Dan doet zich onverwacht een kans voor: een mevrouw met boodschappen in haar fietstas. Broodjes zo voor het grijpen. En kaas. Als hij zich met de buit verstopt in de struiken wordt hij in de gaten gehouden door een meisje. Ze zegt dat hij haar ontbijt heeft gepikt. Rat denkt nog dat hij haar wel aan kan, ook al heeft ze een ijzeren pijp in de hand, als ze ineens roept: Watje! En nee, ze scheldt hem niet uit, er komt een jongen de hoek om, een grote knul. Rat doet het enige dat hij doen kan: hij stelt voor de broodjes te delen, en tot zijn verbazing gaan ze er op in. Vanaf dat moment vormen ze een drietal, want ook Watje en het meisje Peer zijn weglopers, ieder om een andere reden.


Drie jongeren die bivakkeren in een leegstand pand, en zich in leven houden door winkeldiefstal, en door spullen te verpatsen die ze bij inbraak buitgemaakt hebben. Een verbond, een vriendschap die natuurlijk niet kan blijven duren. Dat is vanaf het begin duidelijk. Maar als de situatie steeds nijpender wordt, en ze te maken krijgen met echte criminelen, wordt hun toestand wel erg precair.
Er moet iets gebeuren. En dat gebeurt dan ook.


Het verhaal over Rat, Peer en Watje leest als een trein, als een avonturenverhaal in een voor jongeren zeer toegankelijke taal. Frisse dialogen en to the point. Maar al is het een fictief verhaal, de thematiek is uit het leven gegrepen. Helaas.


Op de flap staat dat dit een ’behoorlijk grappig boek’ is. Dan is mijn gevoel voor humor vast onontwikkeld, want ik kan geen humor bespeuren in dit zeer realistische verhaal over drie weggelopen jonge mensen. Het is erg genoeg dat een verhaal als dit niet in het hokje van pure-fantasieverhalen gestopt kan worden. Het wordt op een redelijke luchtige manier beschreven, dat wel, maar dat is nog niet ‘grappig’. Gelukkig is het einde wel positief, en is er hoop aan de donkere horizon van het leven van een straatjongere.


ISBN 9789044829754| Hardcover | 264 pagina's | Clavis Uitgeverij | februari 2017
Leeftijd vanaf 14 jaar

© Marjo, 5 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHalf licht
Deel 3 van de Zwart/Wit trilogie
Sally Green


Toch maar even opnieuw vertellen wie Nathan, de hoofdpersoon van deze fantasytrilogie is.
Hij is niet bepaald een gewone jongen. Bijna achttien is hij en wees nu zijn vader, een Zwarte Heks, gestorven is. Zijn moeder, een Witte heks stierf bij zijn geboorte. Deze afkomst is niet makkelijk. Want wie is hij nu eigenlijk zelf?


‘Ik denk aan mijn vader en wil net zo als hij zijn, net zo sterk als hij. In veel opzichten was hij eerzaam en volkomen eerlijk. Maar hij kon ook wreed, hard en angstaanjagend zijn.
(...) Ik heb mijn moeder nooit gekend, behalve uit de verhalen van oma, Arran en Deborah; allemaal aardige, attente mensen. Ik weet dat ik nu heel ver van hen afsta, maar ik wil die helft van mezelf niet verliezen.
Ik wil een Halve Code zijn. Ik wil Zwart én Wit zijn, het beste van allebei.’


Dat valt hem zwaar, want men verwacht toch wel het een en ander van hem. Hij moet Soul bestrijden, de witte heks, die alleenheerschappij nastreeft.

In dit derde en laatste deel gaat hij met de gaven die hem ter beschikking staan, en de nieuwe gaven die hij nog moet ontwikkelen, op zoek naar Annelise. Hij is er van overtuigd dat ze hem verraden heeft en daar moet ze voor boeten. In zijn gezelschap is Gabriel, die hem tot bedaren probeert te brengen. Gabriel is niet zo’n vechter. Hij zou zich het liefst samen met Nathan ergens rustig terugtrekken. Geen oorlog meer.
Nathan doet natuurlijk wat zijn hart hem in geeft: eerst Annelise zoeken, wraak nemen, en dan Van, een Witte heks, helpen Soul te bestrijden en het evenwicht in de wereld te herstellen. Ook in deel drie zijn er de Jagers, die bestreden moeten worden omdat zij de handlangers zijn van Soul.


Er komt een nieuw element in het verhaal: de amulet dat zijn drager onoverwinnelijk zal maken. Gabriel heeft de ene helft, maar de andere is in handen van de heks Ledger, die een teruggetrokken leven leidt. Als zij gevonden is, blijkt ze ook haar eisen te willen stellen.
Ook de heks Celia heeft zo haar ideeën over hoe de wereld er uit moet komen te zien. Dat wordt de grootste uitdaging: hoe vorm je een verbond tussen Witte heksen, Zwarte heksen en halfbloeden die dan samen zonder verdere oorlog de wereld bevolken…


Het vervolg van de saga is boeiend, maar ik vind dat Sally Green er zich te makkelijk van af heeft gemaakt. Hoewel ze genoeg spanning en dramatiek in petto heeft voor de lezer, blijft er toch een onbevredigd gevoel hangen. Waarschijnlijk ligt dat aan het feit dat er een belofte gedaan lijkt te worden. Maar de inlossing daarvan gaat op het beslissende moment nogal kort door de bocht; de apotheose is vooral Het Gevecht, met de dramatische gebeurtenis en dan toch nog maar even die epiloog.
Er wordt net als in de andere delen heel wat strijd gevoerd, waarbij de deelnemers beschikken over speciale krachten. Dat zijn spannende delen. Ook is er romantiek, net als eerder.


Het derde deel lezen zonder de eerdere delen te kennen, valt niet aan te raden, maar als het al wat langer geleden is dat je die las, is dat geen probleem: je zit weer snel in het verhaal.
De kern van deze trilogie is de strijd tussen goed en kwaad, hetgeen je eventueel als een analogie kan zien voor de wereld van vandaag. Het speelt zich af in onze wereld, zonder echt duidelijk te maken waar precies. Alleen af en toe als er door ‘scheuren’ gereisd wordt, komt een aanduiding te voorschijn. Het is een strijd die zich buiten de belevingswereld van ons, fains, afspeelt. Dan kunnen we alleen maar hopen dat de strijd tussen de Witte en Zwarte heksen goede gevolgen heeft...


Sally Gree
n woont in Noordwest-Engeland. Eigenlijk is ze accountant, maar schrijven was hetgeen dat ze altijd al wilde doen. Half Zwart was haar debuut. Half wild een waardige deel twee. En met Half Licht is het gedaan. Hoewel??


De omslag is wederom heel mooi!


ISBN 9789048820481 | Paperback | 144 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2016
Vertaald uit het Engels door Lia Belt | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER