Nieuwe jeugdboekrecensies 13+

Het Robotmeisje
Marina Defauw


Ooit zullen we ons biologische lichaam verlaten en in een robot gaan leven. We zullen mensen in robots zijn...


Dit lees je als je het boek opent. In een voorwoord staat dat het in de toekomst wel eens zou kunnen gebeuren dat een robot slimmer is dan een mens. Als je de kranten bijhoudt, dan lijkt dat inderdaad niet zo veraf!
In dit boek is er nog geen sprake van dat wetenschappers het voor elkaar krijgen. Er is een inslag van een komeet op de zon voor nodig, waardoor magnetische velden ontstaan. De elektrisch geladen deeltjes zetten een robot aan haar software aan te passen.


Als de ouders van Timo een logée in huis halen, vindt de jongen dat maar niks. Hij heeft ook geen interesse in meisjes, hij treurt om Andolome, een buitenaards wezen dat pas over tien jaar weer terug op aarde kan komen. (hier sloeg even de verbijstering toe: vallen we nu midden in een verhaal? Is het een vervolgdeel? Of komt de informatie over deze figuur nog?) Timo heeft een archeoloog als vriend. Hij bezoekt hem weleens op de site, waar Alex opgravingen doet, want daar heeft Timo Androlome leren kennen. Er zijn bepaalde plekken waar Timo niet mag komen, maar de jongen gaat tegen het verbod in als hij vreemde dingen meemaakt bij de ruïne. 


Thuis zijn er ook al vreemde dingen gaande. Merken zijn ouders niet dat dat meisje, April, niet eet of drinkt? En die grote blauwe spin op haar kamer? Mag dat zomaar? Zijn ouders weten niets van een spin, welnee, er zit een wandelende tak in het terrarium, en verder vinden ze dat Timo gewoon vriendschap moet sluiten. Maar dan luistert Timo een paar van hun gesprekken af, en ontdekt hij dat hij niet gek is: er is echt iets aan de hand met April!


Op school is Timo niet bij de les, hij droomt van Androlome. Als in een les alle kompassen op hol slaan, krijgt hij de schuld! Hij met zijn rare verhalen, over grijze schimmen en zo, wat heeft hij met die kompassen gedaan? Het eindigt er zelfs mee dat zijn ouders hem naar een psychiater sturen, maar gelukkig is er op school ook iemand die hem wel gelooft: Jacinta, die vaak een konijntje bij zich heeft.
Dan lokt April hem naar de ruïne…


'Het robotmeisje' blijkt dus het vervolg op 'Panfluit met gouden noten', en zou volgens de info afzonderlijk gelezen kunnen worden. Hm, je mist dan toch wel een heleboel achtergrondinformatie, en kunt het verhaal minder goed volgen. Toch is het een intrigerend verhaal, in korte behapbare hoofdstukken, waarin de schrijfster kritiek levert op de ontwikkeling van robots. In bepaalde sectoren zijn ze misschien prima, maar het moet niet te gek worden!


Een verhaal met spanning en een beetje romantiek, over een veertienjarige jongen, die hoogbegaafde en hoog sensitief zou zijn. Dat komt minder goed tot uiting, hij wordt vooral geleid door liefdesverdriet.
Een spannend verhaal, geschikt voor de doelgroep.


Marina Defauw (1963, Diksmuide) is lerares wiskunde. Jarenlang gaf ze ook economie aan een lyceum. Zij is ook bekend van de Junior Monsterboeken, waarin meerdere schrijvers hun griezelige verhalen kwijt kunnen.


ISBN 9789462420854 | Paperback | 133 pagina's | Kramat | mei 2018| Vanaf 13 jaar.

© Marjo, 12 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stormbrekers
De kronieken van de Zeven Eilanden 4
Mariëtte Aerts


We vinden onze hoofdpersonen terug aan de andere kant van de Vale Oceaan! 


Nadat Calli, Raben en de hond Zindel op een platbodem de immense zee overgestoken zijn, hebben ze gezocht naar mogelijkheden om naar de noordelijke landen te reizen. Daar komen namelijk de stormzingers net als Calli oorspronkelijk vandaan, en in Merabia moet ook de Kraaienburcht staan, of wat er nog van over is. De kraaienburcht is de plek waar de vogelheksen vandaan kwamen voor ze naar de Zeven Eilanden kwamen.
Aan de overkant van de oceaan hebben de Verenigde Landen zich noodgedwongen aan moeten sluiten bij de Vrije Landen, na eeuwenlange tirannieke uitbuiting en mislukte oogsten. De regenten en regentessen heersen nu over noord en zuid.


Onze 'helden' worden aangenomen op de stormboot van de Elfde Familie, die hun stormzingtalenten overal in de Vrije Landen aanbiedt en zo nogal wat afreist. Calli is welkom als stormzinger en een genezer als Raben kunnen ze ook wel gebruiken. Dan zijn er nog Trey, een jongen die moet werken om de schulden van zijn vader te betalen; Morenne, die aangemonsterd is als stormzinger maar daar niet zo veel talent voor blijkt te hebben. Zij is niet zo onschuldig als ze eruit ziet. Dat is de enthousiaste Rossni wel, hij vrolijkt de boel op, en is zich nauwelijks bewust van het feit dat hij een Dwinger is. En dan is er nog een jongedame, een roodhuid, als slavin aangekocht, Eldith. Zij is zich erg bewust van de kwetsbaarheid van haar aanwezigheid.
Deze zes jongeren trekken vanzelf met elkaar op, de Familie geeft alleen maar bevelen. Dat zint Calli niet erg, ook omdat ze het nogal eens beter denkt te weten. En misschien  is dat ook wel zo...


Natuurlijk verloopt de reis door de Vrije Landen niet zonder avonturen. Er zijn luchtpiraten - stormbrekers - die hen het vliegen vrijwel onmogelijk maken. Rossni wint in een herberg een ketting met een vreemde steen eraan, die hij aan Eldith geeft. Hij heeft een oogje op haar en zou haar de steen vast niet gegeven hebben als hij wist wat voor steen het was. Maar omdat slaven geen sieraden mogen hebben, wordt het afgepakt door een lid van de Familie. Zowel met Eldith als met Jairo, lid van de Familie, gebeuren vreemde dingen.

In de proloog was er sprake van de Drie. Drie oude magiërs die zich in een soort winterslaap begeven hebben, omdat de wereld zich niet naar hun zin ontwikkelde, Zaul, Igra en Malazor, met ieder hun eigen soort magie. Een van hen ziet de kans schoon om te proberen alleenheerser te worden, hetgeen de kern vormt van dit vierde deel. Omdat het intussen nog steeds rommelt op de Zeven Eilanden, ligt daar dè kans om machtiger te worden.


Opnieuw onderduiken in de wereld waar Calli, Raben en Zinder hun avonturen beleven, dat is puur plezier! Het grootste deel van het boek bevinden we ons in hun gezelschap, maar de schrijfster laat ons niet vergeten dat er nog andere personen een rol vervullen: Mel Teller, de genezeres en moeder van Raben; Ensor, de oudere broer van de nieuwe Heerser van Kir, die er niet zo zeker van is dat zijn vader het beste voorheeft met de opvolger Arden. Ook Himmondar de monnik is er nog. En de piraten niet te vergeten, de eerste ‘familie’ van Calli!
Behalve dat zij ongetwijfeld in een volgend deel een rol zullen vervullen is het ook een manier om de lezer bij de les te houden. Dat is natuurlijk een schrijverstrucje, maar net als het herhalen van de voorgeschiedenis door die door Calli en Raben te laten vertellen aan hun nieuwe vrienden, is het niet storend.
Het is het bewijs dat dit fantastische epos op een perfecte manier in elkaar steekt. Ook de aanduidingen boven de hoofdstukken helpen om de draad vast te houden en natuurlijk de overzichtelijke kaart voor in het boek, die deze keer een ander stuk van de wereld laat zien. Onze hoofdpersonen zijn dan ook de Vale Oceaan overgestoken.


’Jij hoeft je nergens voor te schamen.‘
’Behalve voor mijn vel.’ zei Eldith.
‘Niks ervan! Wat is er mis met de kleur rood?’ Calli wond zich zo op dat ze zich bijna verslikte in haar soep. ‘Je doet me af en toe denken aan Nayari…en dan ineens weer helemaal niet!’
‘Nayari…dat was de streephuid waarmee je gevaren hebt toch?’
‘Streephuid, streephuid,’ mopperde Calli. ‘Ze noemen zichzelf Guhugan-gan. (-) En alleen onnozele sukkels noemen hen streephuiden.’
’Waarom? Dat is immers wat ze zijn? Net zoals ik een vuurhuid ben.’
En wat ben ik dan?’ wilde Calli weten.
‘Jij...’ begon Eldith. Maar bij nader inzien moest ze daar even over nadenken. ‘Nou ja, jij bent.. gewoon.’


Dit soort gesprekken, en dan al die feitjes die opgenomen zijn in het verhaal zoals de dochter die niet net als haar moeder een hoofddoek draagt en ‘de Gekozene, die eigenlijk niet gekozen wordt, maar die zijn weg omhoog betaalt met smeergelden en zo de macht krijgt.’ maken deze Kronieken tijdloos en toch actueel.
Er is voor elk wat wils in te vinden: humor, avontuur, magisch-realisme, actualiteit en betrokkenheid, en zelfs een beetje romantiek, een genot om te lezen!
Met opnieuw een hele mooie omslag van Jeroen Murré!


ISBN 9789051166330 | paperback | 365 pagina's | De Vier Windstreken | februari 2018| Vanaf 13 jaar.

© Marjo, 16 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Achtergelaten
De oneindigheidstrilogie 2
Suzanne Koster


‘Je bent niet alleen zo stom als het achtereind van een varken, maar je ziet er ook uit als een varken met dat eeuwige gevreet van jou.’


‘Hier met dat ding! Dat afgelebberde vod kan nu eindelijk de vuilnisbak in. Je bent verdomme geen baby meer.’


Bak heeft een enorme hekel aan zijn twee stiefdochters en dat laat hij duidelijk blijken. Steeds krijgen ze vernederende opmerkingen en beledigingen te horen, ze worden uitgescholden en geslagen, en dat terwijl hun kleine broertje uitstekend behandeld wordt.
Maar ja, dat is wèl zijn eigen zoon!


De oudste dochter is Saskia, over wie het eerste deel van deze trilogie gaat, dat Zwarte Lieveling heet. Net als in dit tweede deel is het thema kindermishandeling. In Achtergelaten wordt Jonka, de andere dochter, verteld dat ze voor zes weken naar een tehuis moet. ‘Voor moeilijk opvoedbare kinderen’ sneert de stiefvader, die er niet bij vertelt dat het voor onbepaalde tijd is. Hij wil helemaal niet dat ze terug komt.


Haar moeder is depressief, bang voor haar man en te zwak om te protesteren. Saskia moet thuisblijven om voor baby Freddie te zorgen. Als Jonka er achter komt dat ze haar achtergelaten hebben, begint er langzaam, heel langzaam iets in haar te branden: verzet. Nooit mocht zij buitenshuis iets zeggen over wat er thuis aan de hand was, en haar stiefvader deed zich altijd voor als een aardige charmante man dus geen mens die er erg in had, dat haar blauwe plekken niet van een ongelukkige valpartij kwamen.  Het is moeilijk voor haar: ze blijft in haar hoofd de snerende stem van Bak horen, maar tenslotte ontmoet ze mensen bij wie ze zich veilig kan voelen, die ze leert vertrouwen.


Is er dan niemand die aan haar kant staat? Jawel: haar oom en tante. Zij weten wat er aan de hand is. Maar regels zijn regels, en zij kunnen niets doen. Zeker als Bak de maatschappelijk werkster op zijn hand heeft.


Baks invloed is groot, en haar moeder te zwak. Er volgt een verhuizing naar een ander tehuis, waar een strenger beleid heerst. Jonka weet haar biologische vader er van te overtuigen haar in huis te nemen, maar helaas betekent dat dat ze van de regen in de drup komt. Ook hij heeft een akelige manier  van opvoeden.
Gelukkig blijkt Jonka een sterke meid te zijn.


Het verhaal wordt deels door middel van flashbacks verteld, en verloopt in een razend tempo. Is Jonka aan het begin van het verhaal negen jaar, aan het eind is ze bijna achttien. 


In een roman is er vaak bij het thema mishandeling ook ruimte voor hoop. Zo ook hier: geef niet op, er zijn altijd mensen die je wèl kunt vertrouwen, mensen die het wèl goed met je voor hebben. Dat geldt voor de mensen in je directe omgeving, maar ook bij die logge instanties die zich vasthouden aan regels zijn er mensen te vinden die verder kijken dan hun neus lang is. De adressen waar je terecht kan als dat nodig mocht zijn, staan achter in het boek, in deze heruitgave aangepast. Ook wordt verteld dat een deel van het verhaal gebaseerd is op de werkelijkheid, maar dat gelukkig dit soort tehuizen niet meer bestaan en dat er veel verbeterd is in de afgelopen jaren.


Susanne Koster (1957) schreef verschillende jeugdromans en psychologische thrillers. Zwarte lieveling en Achtergelaten zijn deel 1 & 2 in de opnieuw uitgegeven Oneindigheidstrilogie.


ISBN 9789044832013 | Hardcover | 290 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2018 | Vanaf 13 jaar

© Marjo, 11 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mist
Rom Molemaker

Een groep scholieren gaat op kamp. Hun school staat in het Noorden van ons land, in het fictieve Westemeer, een logische keuze is dus de oversteek naar een Waddeneiland, in dit geval naar Welvum, het kleinste eiland.
Als ze bijna aangekomen zijn doemt er iets op in de verte dat een flink pak regen belooft.
Haroun, een van de scholieren, ziet het wel, maar waarom zou hij er aandacht aan besteden?
Hij is van plan deze paar dagen uit te zitten, veel bijzonders zal er niet gebeuren.

Op het eiland is Grace Halfmouw degene die de mist als eerste ziet. Grace is bijna achttien, kijkt er naar uit om van het eiland weg te kunnen gaan. Ze heeft zo’n hekel aan dat saaie eiland, waar iedereen elkaar in de gaten houdt. Haar vriendschap met de schilder Lodewijk de Doodt bijvoorbeeld, de mensen inclusief haar ouders, doen daar heel vervelend over!
Ze heeft een baantje in een bungalowpark, maar ze heeft de pest aan Jeanette Beurs, de eigenaresse.

‘Tief maar op,’ zegt ze hardop. ‘Tief maar op met je huisjes en dat irritante zoontje van je. Ik heb andere plannen voor vandaag.’

Die plannen hebben te maken met Lodewijk.

Ook Wessel woont op het eiland, maar hij heeft het er prima naar zijn zin. Deels komt dat doordat het meisje waar hij een oogje op heeft, Hiske, ook op het eiland woont, maar hij is gewoon niet zo veeleisend. Ook hij ziet de mistbank hangen, die dichterbij komt.

‘Als hij de tijd had genomen had hij mogelijk ontdekt dat die wolkenbank niet naar het eiland toedrijft, maar dat het lijkt of hij rolt.’

Het zijn niet deze twee jongeren die Haroun met een scherpe blik in de gaten houden, maar hij voelt zich niet op zijn gemak als hij naar de dorpswinkel gaat. Ze lijken hier niet van buitenlanders te houden. Nou ja, hij is er toch maar kort.
Haroun heeft het goed gezien: er zijn mensen die iets hebben tegen mensen met een andere huidskleur en tegen vluchtelingen. Er gebeuren vervelende dingen, waarvan vreemdelingen meteen de schuld krijgen. Zelfs vreemdelingen die je niet ziet.


Een brand, een vermist persoon, en die vreemde mist… het zijn de elementen die een spannend geheel vormen, dat vanuit het gezichtspunt van de drie genoemde jongeren - later ook van de zus van Wessel - wordt verteld. Behalve het thrillerelement is het een echt jongerenverhaal, met probleempjes of zorgen zoals pubers die kunnen hebben. Even lijkt er een magisch thema te zijn, maar Molemaker zet de lezer op het verkeerde been.


Het is heel origineel, en als je dan in een nawoord wat meer leest over de achtergrond, geeft dat een extra tintje. Rom Molemaker schijft doorgaans lekkere vlotte verhalen, en dat doet hij met Mist opnieuw!


Rom Molemaker (Harderwijk, 1945) schrijft sinds 1998 voor jongeren. Eerder was hij leraar.
Voor Een gang met gele deuren kreeg hij in 2007 de Tip van de Jonge Jury onderscheiding.
Mist is zevende jeugdthriller.


ISBN 9789025113988 | Paperback | 202 pagina's | Uitgeverij Holland | april 2018| Vanaf 13 jaar

© Marjo,  31 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet achterhuis
Anne Frank

tekeningen: David Polonski
tekstbewerking: Ari Folman


Het verhaal van het achterhuis is voor de meesten van ons bekend waarschijnlijk, en ook voor nieuwe generaties moet dit een verhaal zijn waar ze kennis van nemen. Voor diegene die moeite hebben met de hoeveelheid woorden in het dagboek zelf, hebben Ari Folman en David Polonsky een prachtige stripbewerking gemaakt.


Het boek verschijnt ter gelegenheid van een jubileum: zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Achterin het boek staat een verantwoording, want een bewerking naar een graphic novel betekent dat het verhaal niet identiek kan zijn. Maar Anne’s dagboek wordt wel grotendeels gevolgd. Steeds werden dertig pagina’s van de oorspronkelijke tekst bewerkt tot tien pagina’s in stripvorm, maar er staan ook volledige pagina’s uit haar boek in, in dezelfde bewoordingen.


De tekeningen zijn prachtig, en geven behalve het verhaal ook gedachten, dromen en fantasieën weer. Deze weergave spreekt jongeren absoluut meer aan dat stukken geschreven tekst! Wie het dagboek zelf gelezen heeft, kan gerust zijn: hoewel een stripverhaal heel anders overkomt, is dat alleen de vorm. Aan het verhaal van Anne zelf is niets veranderd. Een uitgave als deze is heel toegankelijk voor diegenen die niet zo graag lezen.


De uitgave kwam tot stand in samenwerking met het Anne Frank Fonds Basel.
David Polonsky (Tel Aviv) heeft vooral de tekeningen verzorgd, Ari Folman (Haifa) is verantwoordelijk voor de tekst.
Eerder werkten zij samen aan de film Wals met Bashir (winnaar van een Golden Globe, een César en een British Independent Film Award) over Folmans eigen ervaringen tijdens de eerste Libanon-oorlog. Daarna bewerkten zij dat verhaal tot een graphic novel.


ISBN 9789044632910 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Prometheus | oktober 2017 |
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 8 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Refugia
Erik Persoons


Het verhaal gaat over Bram. Hij verheugt zich op de laatste schooldag: eindelijk van de basisschool af, en opnieuw beginnen op een nieuwe school samen met zijn vriend Daan. Het zal dan afgelopen zijn met de pesterijen, denkt hij.
Maar Daan heeft een vervelende boodschap voor hem: hij gaat niet mee naar die school, hij verhuist met zijn ouders naar Amerika.
Bram is boos, teleurgesteld en verdrietig tegelijk en komt zijn kamer nauwelijks nog af. Maar dat schoolkamp waar hij ook met Daan naartoe zou gaan, hij moet er heen van zijn ouders.


Zijn grote angst komt uit: ook daar is hij het mikpunt van pesterijen, vooral die ene jongen Timo (of Tibo?) vindt in hem een slachtoffer. Des te meer als blijkt dat Bram dat ene mooie meisje ontdekt waar Timo een oogje op heeft. Het is een buitenlands meisje, maar erg mooi!. Net als Bram houdt ze zich veelal afzijdig. Tot de survival komt. Iedereen moet mee, en Bram komt samen met Het meisje, Aicha in een groep. Maar helaas zit ook Timo er bij, en zijn maatjes ook.


Het wordt een spannende survival: de groep valt in een oude verlaten steengroeve. Alleen Bram en Aicha staan op de rand. De anderen kunnen er niet uit, ze moeten hulp halen. Maar dan blijken die twee mannen die Bram al eerder gezien heeft, het gemunt te hebben op het meisje…


Net als het eerste boek 'Attractopia' dat in 2017 uitkwam, is Refugia een schrijfexperiment waaraan jongeren uit België en Nederland meededen. Erik Persoons (1965) is initiatiefnemer en redacteur en heeft het boek met de bijdragen van de jongeren samengesteld. Tachtig procent van het verhaal is van hen.
De opzet van dit experiment is om de kinderen enthousiast te krijgen of te houden voor het lezen (en schrijven) van boeken. Intussen loopt alweer een derde experiment. Het boek opent met de namen van iedereen die mee heeft gedaan en een uitleg.


Het is heel duidelijk een verhaal dat jongeren zelf geschreven hebben: dit is hun wereld vandaag de dag: Brams boosheid, het gevoel dat hij in de steek gelaten is; het pesten en zijn nachtmerries. Het onbegrip van zijn ouders, en het feit dat hij graag strips leest. En een mooi meisje met zo haar eigen problemen, waardoor het verhaal modern, actueel en spannend wordt.
De schrijfstijl is niet zo denderend, en Erik Persoons had moeten zien dat Timo af en toe Tibo wordt genoemd.


Erik Persoons (1965) woont in Peer. Schrijven, literatuur en cultuur in het algemeen zijn passies waar hij zich graag in uitleeft. Omdat hij oprichter en jarenlange bezieler van een jongerenbeweging was, kent hij deze doelgroep goed.
Hij schreef al enkele theaterstukken en een thriller.


ISBN 9789462420847 | Hardcover | 166 pagina's | Kramat | mei 2018 | Vanaf 13 jaar.

© Marjo, 12 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aluna
Karla Stoefs


"Je mag haar niet Aluna noemen, geef haar een andere naam.[...]
Aluna is hoe wij de wereld zien: voor ons beschikt alles over innerlijke energie, alles staat met elkaar in verband, alles vertrekt vanuit de gedachte."


Toen de Spaanse Monica zestien jaar geleden haar dochter de naam Aluna gaf, waren dit de woorden van Yelina, haar schoonmoeder. De geboorte van Aluna zorgde voor onenigheid bij de Zintu-indianen.


"Jij was de druppel die de emmer liet overlopen. Tjecho en ik hadden indiaans bloed met Spaans bloed laten samenvloeien. Met jouw geboorte escaleerde de onderhuidse spanning tot eens cherp conflict. Van de oorspronkelijke groep Zintu's splitste zich een kleine groep af, die zich sindsdien de Creons noemen. [...] Voor hen zijn vreemdelingen niet langer welkom.


Deze splitsing zorgt ervoor dat Monica zich niet langer welkom voelt in het indianendorp in het Colombiaanse natuurreservaat Sierra Nevada de Santa Maria. Het dorp waar zij na de dood van haar moeder stierf. "Ze banden me uit hun hart. Ze liepen in een boog om me heen, alsof ik de pest had.' Tjecho, de indiaanse vader van Aluna, houdt afstand, wetende dat hij anders verstoten wordt.
Toch blijft Monica, tegen beter weten in, nog zes jaar onder de hoede van Yelina in het dorp wonen. Maar uiteindelijk dringt het tot haar door dat ze nooit een van hen zal worden en vertrekt ze toch. Ze zet zich daarna in voor het Zintu Hermitage Trust, dat opkomt voor de rechten van de indianen. Monica's vader, Rodrigo, bemant daar een grenspost van de Trust.  Aluna zelf kan zich niets meer herinneren van haar jeugd bij de Zinu's.


Maar nu heeft Monica een gouden amulet weten te bemachtigen die aan de Zintu indianen behoort. De amulet was ooit door de indianen begraven als offer en teken van respect voor de aarde. Maar Rodrigo groef het op en het ding was daarna spoorloos. Volgens Monica zal de overdracht 'over een week' plaatsvinden. Zij is echter - om een in mijn ogen vreemde reden - verhinderd, en wil nu dat Aluna de amulet terugbrengt. Het was immers voorspeld door Yelina: Aluna zal terugkomen als een van de onzen. Ze zal ons een nieuwe toekomst geven." En Monica denkt dat dit het juiste moment is. De amulet is namelijk erg belangrijk voor de indianen. Aluna kan dan bij haar opa logeren. Maar voordat Aluna vertrekt ziet ze een foto waarop twee jongens staan. Eén ervan blijkt haar halfbroertje te zijn! Een kind van Tjecho! Maar het is de andere jongen, Selso, die Aluna intrigeert. Hij roept iets bij haar wakker.


Dit zijn de ingrediënten voor wat een spannend en mooi verhaal had kunnen worden. Maar de schrijfster heeft die kans niet opgepakt. Het resultaat is een
ongeloofwaardig onevenwichtig relaas waarbij veel aan het toeval overgelaten wordt. Niemand weet dat Aluna de amulet heeft! Ze draagt het ding in een zakje om haar nek. Ze zwemt, wordt gevangen genomen, en niemand vraagt haar wat er in dat zakje zit? En de overdracht zou toch 'over een week' plaatsvinden?

Er gebeuren meer dingen die vrij onaannemelijk zijn en in feite niets toevoegen aan het verhaal. Het hele boek lijkt vooral een pleidooi voor het behoud van de indianenstammen evenals het respecteren van hun leefwijzen, kennis van de aarde en rituelen. En passant wordt ook geageerd tegen het kappen van de bomen in de regenwouden wat in een beetje wollige taal wordt gebracht.
De feitelijke taak die Aluna heeft, het terugbrengen van de amulet, blijft erg lang op de achtergrond, pas aan het eind van het boek wordt dit een snel afgeraffelde gebeurtenis waarbij de aandacht niet eens echt op de amulet gevestigd is. Ook het gevolg van het terugbrengen wordt in sneltreinvaart, bijna als bijzaak, vermeld.


Opvallend is ook het taalgebruik dat erg Vlaams is. Voor Nederlandse kinderen kan dat erg verwarrend werken. bijv:


'Papa, weet je wat er gebeurt wanneer een wolf met zijn poot in een klem vastzit?' [...]
Hij wist het. De wolf bijt zijn poot over. (i.p.v. bijt zijn poot af)


Kortom, in principe zou het een goed boek kunnen zijn maar de schrijfster heeft er teveel in willen stoppen. De kapstok is het verhaal over het meisje Aluna waaraan het pleidooi over het behoud van de indianenreservaten met alles wat erbij hoort is opgehangen, maar de jas hangt scheef, en dat maakt dat de boodschap van Karla Stoefs helaas niet goed overkomt. Jammer. Het had allemaal zo veel beter uitgewerkt kunnen worden.


ISBN 9789461318091 | Paperback | 175 pagina's | uitgeverij Van Halewyck | april 2018
Leeftijd 13+

© Dettie, 4 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De fatale foto
Ronald Verheyen

Op de eerste dag van de zomervakantie is de dertienjarige Tim met zijn vriend naar een platenzaak geweest om daar zijn vakantiegeld te besteden aan vinylplaten. Hij zit op een bankje in Antwerpen te genieten van de zon en van zijn aankopen, terwijl hij wat met zijn smartphone speelt. Foto’s maken vindt hij leuk, zomaar wat klikken en dat doet hij nu ook.
Maar het voorval dat hij vastlegt zal zal zijn vakantie volledig veranderen. Hij ziet hoe een vrouw ‘met hautaine blik en emotieloos gelaat’ een man ontmoet die ineens ineenzakt. Tim heeft iets zien blikkeren. Hij blijft foto’s maken. En dan rolt er een kokertje naar hem toe, dat de vrouw duidelijk wil hebben.
Maar voor hij haar kan gehoorzamen komen er mannen aanrennen en er scheurt een scooter het plein op, waar de vrouw achterop stapt.
Tim is in shock. Is hij nu getuige geweest van een moord?

De politie geeft al snel aan dat het gezin beter eerder op vakantie kan gaan dan de bedoeling was. Tim vertrekt met zijn ouders naar Wales, naar Hay-on-Wye (het bekende boekendorp) waar ze logeren bij zijn moeders zus. Ze krijgen politiebegeleiding tot Calais, dus er moet echt wel iets ergs aan de hand zijn. Op het moment dat Tim ook in het boekendorp gevolgd lijkt te worden, komt er meteen bescherming.
En er is nog meer aan de hand in het dorp. Op het moment dat Tim arriveert wordt Richard Booth dood in zijn tuin aangetroffen. Booth was veertig jaar lang ‘koning van het dorp’, en de mensen zijn ontzet. Wat gaat er nu gebeuren met hun winkeltjes, die zij van Richard huurden?
Inderdaad blijkt iemand plannen te hebben…

Het grappige van dit verhaal is dat het vol verwijzingen zit naar bekende personen. Er lijkt een akelige grote hond te zijn. En wat is die gloed die Tim – net als anderen – ziet?
Maar het is toch een thriller met een prettige spanningsboog voor de beginnende thrillerlezer. Er gebeuren genoeg akelige dingen, maar de beschrijvingen hadden bloederiger en schokkender gekund dan dit:

‘Net toen Tim zich bukte, weergalmde en een knal door de vallei. Een fractie van een seconde later weer een. Zo dichtbij, dacht hij en op dat moment voelde hij iets vochtigs op zijn gezicht spetteren. Op één knie steunend zag hij de terreur voor zich ontrollen. Galahad, de rode wouw, spartelde op de grond enkele meters van hem vandaan. Zijn linkervleugel aan flarden. Daarna gleed zijn blik naar Stuart die naar zijn schouder greep. Er vloeide bloed uit een gat aan de rechterkant net onder het sleutelbeen.’

Dit kan de jeugd wel aan. Je zou kunnen stellen dat de slechteriken niet zo goed in hun vak zijn. Dat is in thrillers voor volwassenen ook vaak het geval!
De bladspiegel is vrij rustig, er zijn veel dialogen.
Ronald Verheyen (1951) is oorspronkelijk leraar en weet dus wel wat kinderen aankunnen.
Bovendien brengt hij op een speelse wijze allerlei wetenswaardigheden onder de aandacht, over Wales en over de Engelse literatuur, zoals De Hond van de Baskervilles die in een van de Sherlock Holmesverhalen voorkomt. Zou leuk zijn als jonge lezers daar nieuwsgierig naar worden!

ISBN 9789462420816  | paperback | 131 pagina's | Kramat| april 2018| Vanaf 12 jaar.

© Marjo,  7 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Drakensteen
De kronieken van de Zeven Eilanden 3
Mariëtte Aerts


De zeven eilanden vormden het rijk van de Heerser van Kir, Heer Glendahl. Zijn raadsheer, de monnik Himmondar, druk bezig de Oude Magie te herontdekken en zich eigen te maken, aast op de heerschappij. Hij heeft er voor gezorgd dat Heer Glendahl uit beeld is en dat Enzor, de erfgenaam, niet bekwaam is om op te volgen. De jongste zoon is te jong. Blijft over dochter Shintelle, die geen bedreiging vormt voor de monnik, omdat ook zij de Oude Magie wil ontcijferen. Toen er van overzee een nieuw volk naar de Eilanden kwam - de Dwingers genaamd omdat zij met hun gedachten anderen kunnen manipuleren - zette haar vader Shintelle aan te trouwen met hun leider, Alrioch.


Nu Heer Glendahl weg is, is Shintelle is de nieuwe heerseres. Himmondar is wel zeker van haar trouw, maar van haar echtgenoot toch een stuk minder. Dat heeft hij goed gezien! Er moeten nieuwe plannen gesmeed worden en hij begint een leger te vormen van mengvormen: soldaten – en ook burgers – krijgen van hem een drankje waarin de krachten zitten van bepaalde dieren. Omdat er ook uiterlijke kenmerken verschijnen, is het een raar zooitje.


Intussen zijn onze hoofdpersonen Raben en Calli met Nayari, een pirate, naar Phyrros gegaan, in het verre zuiden van Ing’Tassa, het grootste van de zeven Eilanden, waar Nayari vandaan komt. Raben is een genezer in opleiding, maar ook een lezer: wanneer hij een voorwerp vast heeft hoort en voelt hij de geschiedenis van dat voorwerp. Heel nuttig voor de monnik, dus Raben is gevlucht.
Calli is elementalist, ze heeft de kracht om wind, storm, en andere weersomstandigheden naar eigen wens op te roepen. Ze heeft haar leven tot dan toe doorgebracht bij piraten, maar het schip waar zij op zat is in handen van Alrioch gevallen.


Dit derde deel draait vooral om toverkracht, door de verschillende volkeren bekend onder andere namen: orkana, olkanorgon of nog anders. Leidstenen, drakeneieren, en ook beoefenaars van magie stralen die toverkracht uit. Calli heeft een olkenstaf, Raben een zwaard. In dit deel duiken Vogelheksen op, krachtige wezens, die de bron zijn van de Oude Magie.


Het draait natuurlijk zoals in alle fantasieverhalen om de macht, de strijd tussen goed en kwaad. Himmondar wil de macht verkrijgen met zijn magie en zijn mengleger. Shintelle hoeft dat leger niet, zij denkt met magie ver genoeg te komen. Haar echtgenoot is van plan hen beiden uit de weg te ruimen, zodat hij de alleenheerser wordt. En dan zijn er Raben en Calli, die liefst de Heer Glendahl terug op de troon krijgen. Allen hebben zij behalve vijanden ook handlangers, een grote hoeveelheid personen en wezens. Hun plannen doorkruisen elkaar, hetgeen zorgt voor strijd, en voor verrassingen.


Het lukt het Mariëtte Aerts prima om de lezer alles duidelijk te maken. De gebeurtenissen worden verteld in een afwisseling van hoofdstukken, met bij ieder begin vermeld waar we ons bevinden en wanneer. Herhaaldelijk kun je opmerken dat de Zeven Eilanden overeenkomsten hebben met onze eigen wereld, maar de kaart die je voor in het boek vindt is heel anders. Overigens heel handig die kaart, om te kunnen volgen waar het allemaal gebeurt. Na de hoofdstukindeling staat er ook nog wat informatie over de achtergrond van het verhaal, en een overzicht van de hoofdpersonen en wie ze zijn.


Deze serie is geschreven voor jonge mensen, maar ook volwassenen smullen van dit zeer avontuurlijke verhaal, door Mariëtte Aerts op een heel prettige, duidelijke manier verteld met veel humor en natuurlijk vooral spanning.
Het kan niet anders dan de lezer is nieuwsgierig naar het vervolg! Hoe zal dit epos aflopen? Maar eigenlijk wil je helemaal niet dat het voorbij zal zijn. Je hebt Raben en Calli immers in je hart gesloten!


En ook nu vind ik de omslag prachtig! Hulde aan Jeroen Murré!


ISBN 9789403201917| hardcover |216 pagina's | Uitgeverij Ballon junior | februari 2018 | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 29 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe verrader van Elmhudde
Deel 2 De WitchWorld-legenden
Ton Theunis


Daar zit ze dan, in de zwarte toren en ze kan er niet uit. De zwarte heks is weg. Maar het ziet er naar uit dat de zestienjarige Elaine van Berlichem de rest van haar leven zal moeten slijten in het torenkamertje. Daglicht is namelijk funest voor haar. Ze heeft er wel gezelschap: haar schildknaap Ivar is haar trouw, en Toerio doet zijn best om een oplossing te vinden. Maar hij is evenmin vrij om te gaan en staan waar hij wil, want als ze hem te pakken krijgen is hij zijn leven niet zeker. Elaine weet niet wat hij uitgespookt heeft, maar zelf heeft ze alle vertrouwen in de trol. Dat hij blijft vindt ze bijzonder, want er is iets aan de hand met haar:


‘Misschien is Elenne niet als ieder ander meisje,’ zei hij zacht. ‘Misschien is zij degene waarop de tijden hebben gewacht.’
‘De tijden?’ Ze stond op en liep doelloos door de torenkamer. ‘Waar heb je het over?’
‘De verhalen. Moeder…’
‘Ach, hou toch op over je moeder!’
Opnieuw bulderde haar stem in plotselinge razernij door de ruimte. Het aardewerk rammelde op de tafel. Een wandkleed wapperde langs de muur. Een lege waterkan spatte in honderd scherven uiteen.’
(-)
‘Wat gebeurt er met me?’


Toerio zegt dat het het zwarte is, ze zal langzaam net zo worden als de zwarte heks. Maar dat wil Elaine helemaal niet! Misschien moet ze dat magische boek dat ze toch niet kan lezen ook maar met rust laten. Maar aan de andere kant: het kan misschien ook wel nuttig zijn. En naarmate ze ‘zwarter’ wordt, kan ze meer ontcijferen.


Ivar gaat intussen op zoek naar Semalion, de wijze. Onderweg beleeft hij vele avonturen, waarvan een deel echt gevaarlijk. Toch maakt hij ook vrienden, die later erg nuttig blijken. Als hij een groepje jongelingen, wankelaren genoemd, ontmoet, hoort hij dat de Verhevene, de Heer van Almeria, een afgevaardigde van de Raad van Bestemming naar het kasteel heeft gestuurd om te controleren of het verhaal dat de zwarte heks weg is, wel klopt. Maar deze man, Imnowid, vermoedt een valstrik en is niet van plan die opdracht uit te voeren.
Inderdaad blijken er mensen uit te zijn op totale macht, en daar heel veel voor over te hebben. Iedereen die daar tegen is, loopt gevaar. Ook Ivar, en zeker Toerio. Die wordt immers nog steeds gezocht. Hij blijkt de verrader van Elmhudde te zijn. Wie of wat is Elmhudde? En wat heeft Toerio dan gedaan?


Er zijn vele personages die allemaal hun eigen agenda hebben. Omdat we als lezers de ‘goeden’ volgen, weten wat zij willen, en al dat gedraai en gekonkel van hun tegenstanders maakt het verhaal best wel ingewikkeld. Maar ook reuze spannend! Alles draait om hebzucht, en zucht naar macht. Er wordt heel wat gedronken en gevochten. 


Heel erg grappig is de plaats Nurks. Ra, ra?


‘Wat is het eigenlijk?‘
‘Nurks?’ vroeg Bozin. ‘Een eiland.’
‘Nou ja,’ vulde Odamin aan. ‘Niet helemaal. Er loopt een weg heen. Maar de Nurksen willen niet dat je die betreedt. Niemand is er welkom.’
‘Waarom niet?’
‘Ze moeten niets hebben van buitenstaanders.’
(-)
‘Nurksen bedoel je? Die vallen best mee hoor. Als je ze niet tart.’
‘En niet in hun dorpje komt,’ zei Bozin.
‘Hun palingen laat voor wat ze zijn.’
‘Hun tempels in ere houdt.’
‘Hun dochters niet aankijkt.’


‘Ik ben heel benieuwd hoe het Elaine verder vergaat in deel 2!' schreef ik bij deel 1. En ik ben absoluut niet teleurgesteld. Ik heb er weer van genoten, heerlijke humor, en reuze spannend, met al die figuren die hun eigen plannetjes willen waarmaken. Het valt wel aan te raden te beginnen met het eerste boek.


Ton Theunis (1959) werkte zeventien jaar in allerlei functies voor het ministerie van Justitie en schreef thrillers gebaseerd op zijn ervaringen in de criminele wereld. Hij is initiatiefnemer en algemeen directeur van Witchworld, dat in 2020 zijn deuren opent.


ISBN 9789462970823| Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij de Kring | oktober 2017
Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 18 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER