Non-fictie jeugd

dier boek
ik lees van Aas gier tot Zee draak
Coco & June


Voor kinderen zijn al heel veel boeken verschenen waarin het alfabet wordt behandeld zodat je de letters A t/m Z leert kennen. Diep in mijn hart vind ik ze een beetje saai worden, ze lijken teveel op elkaar, op enkele boeken na zoals bijvoorbeeld Lettercircus van Rian Visser. Maar nu is er dit dier boek en ik heb het met zo enorm veel plezier gelezen, eindelijk weer eens een originele benadering om het alfabet te leren kennen!


We zien geen lieflijke plaatjes met daarin een kort tekstje of zinnetje waarin de letter gebruikt wordt. (A is een aap enz.) Welnee we beginnen gewoon met de A van aas gier. En we zien op de rechterpagina een prachtige, gedetailleerde, realistische, trotse aasgier weergegeven.
Op de linker blauwgekleurde pagina lezen we:


Ik ben een aas gier
Als ik uit mij ei kom ben ik bruin.
Elk jaar worden mijn veren lichter
tot ik helemaal wit ben


Ik eet vaak aas
Aas zijn dieren die al dood zijn


Ook een ei lust ik graag.
Met een steen in mijn snavel maak ik het ei stuk


We zien bij die tekst een tekening bestaande uit lijnen van de aasgier met een steen in zijn bek die op het punt staat een ei met die steen kapot te maken.


Dus niks geen zoet verhaaltje en braaf rijmpje, het kind wordt gewoon serieus genomen en kan gelijk het een en ander opsteken van de bijzondere dieren die op deze planeet leven.
Bij de d wordt bijvoorbeeld niet de dromedaris of de das genoemd maar de dik dik, een kleine antilopesoort uit Afrika.
Bij de v zien we een voet bal vis, een heel vreemde vis waarvan je eigenlijk alleen door zijn bek ziet waar zijn voorkant zit, met daarbij de tekst:


Ik ben en voet bal vis
Ik ben zo rond als een bal
op mijn kop staat een hengel met een lampje


Ik kan niet zo goed zwemmen, dus wacht ik op mijn eten.
Garnalen en vissen zwemmen naar mijn licht.
Zijn ze kortbij, dan eet ik ze op in één hap!


Hier is de achtergrond op de tekstpagina grijsblauw omdat de vis een waterdier is. Bij de dik dik is de tekstpagina terrakleurig omdat de dik dik op de grond leeft. Is de tekstpagina groen dan leeft het dier in bomen en zo heeft elk dier, afhankelijk van zijn soort, een eigen kleur.


Het allerleukste vind ik de zee draak. Als je daarvan de afbeelding ziet, lijkt het net een zwevend plantje maar als je goed kijkt zie je dat het een beetje de vorm van een zeepaardje heeft, maar dan met allemaal 'blaadjes' aan zijn lijf.  Je zou overigens al de afbeeldingen zo aan je muur hangen.
Op elke linkerpagina, bij de tekst, staat overigens vaak een detail of wetenswaardigheid van het dier in een soort potloodlijnen weergegeven. Erg apart.
Eigenlijk zou elk kind dit boek moeten hebben, het is gewoon fantastisch!


ISBN 9789059089952 | Hardcover | 64 pagina's | Davidsfonds/Infodok | oktober 2019
Voorlezen 5+  zelf lezen ca. 7 jaar

© Dettie, 10 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als Verdriet op bezoek komt
Eva Eland


Het kan zomaar gebeuren dat Verdriet voor je deur staat. En als Verdriet komt dan raak je hem ook niet zo makkelijk weer kwijt. Het lijkt wel of Verdriet de hele tijd achter je aanloopt en soms krijg je het zelfs een beetje benauwd van Verdriet. Dan denk je ik stop hem in de kast en je duwt hem weg. Maar dat lukt niet. Het is alsof Verdriet een stukje van jezelf is geworden. Dat is natuurlijk akelig want het voelt niet fijn.


In dit boek zie je een meisje dat ook last heeft van het bezoek van Verdriet, maar ze duwt hem niet weg, integendeel! Ze zegt 'hallo' en luistert naar wat Verdriet te vertellen heeft en ze stelt vragen zoals 'Waar kom je vandaan?' en 'Wat heb je nodig?'


Maar soms is het moeilijk om Verdriet te begrijpen en dan kun je samen wat gaan doen. Lekker samen op de bank zitten, of tekenen bijvoorbeeld. Je kunt ook tegen Verdriet zeggen dat het niet erg is dat hij er is en vaak gebeurt het dan, dat Verdriet ineens weer weg is!


Dankzij de eenvoud van het verhaal en de mooi uitgebeelde vorm van verdriet, het is een uitgebeeld als een soort langgerekt wolkje met armpjes en beentjes, wat niet eng of somber maar juist liefdevol overkomt, kun je kinderen heel goed duidelijk maken wat verdriet is, en hoe je er mee om kunt gaan. Kinderen kunnen misschien wel hun eigen verdrietfiguurtje tekenen of het figuurtje een naam geven.
In het boek komt verder op een prettige manier naar voren dat verdriet niet raar is maar iets heel gewoons waar iedereen last van kan hebben. Kinderen zien ook dankzij dit verhaal dat verdriet weer overgaat.


Mooi vormgegeven en bijna verstild boek dat de Vlag en Wimpel 2019* vermelding heeft gekregen. Prima te gebruiken bij het bespreken van allerlei emoties.


* - Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor kinderboeken die net geen Zilveren Griffel (voor de best geschreven kinderboeken van het voorafgaande jaar) of Zilveren penseel (voor de best geïllustreerde kinderboeken) hebben gewonnen, maar die toch extra aandacht verdienen. -


ISBN 9789025876036 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 en 231 | Uitgeverij Leopold | december 2019 (tweede druk)
afmeting 21,4 x 24,6 cm | Leeftijd van ca. 5 jaar tot 100

© Dettie, 30 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Pinguïns zijn in dierentuinen altijd geliefde vogels om naar te kijken dankzij hun grappige loopje en het zo makkelijk in en uit het water hoppen. Gelukkig wonen ze niet alleen in dierentuinen maar in allerlei delen van onze wereld.


"Een veelvoorkomend misverstand is dat pinguïns alleen op Antarctica zouden voorkomen. Ze komen niet voor op de Noordpool, maar wel in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.
Bron: Wikipedia


De pinguïns in dit boek leven echter vooral in heel koude streken.


Al op de eerste pagina zien we alle 18 soorten pinguïns die op onze aarde voorkomen. Vooral de noordelijke rotspinguïn is leuk, die heeft prachtige gele veren rond zijn ogen, alsof hij een indianentooi op heeft. En de zwartvoetpinguïn heeft... roze randjes om zijn ogen. De Schlegelpinguïn heeft weer een bosje gele veren boven zijn snavel. De allergrootste pinguïn is de statige keizerspinguïn.
Toch lijken ze allemaal erg op elkaar. Elke pinguïnsoort heeft een zwart wit verenpak een zwarte of oranje snavel en korte stompe vleugels.


Hun grootste kracht is dat ze in en uit het water kunnen hoppen. Het lijkt wel of ze uit het water springen! Dat is een hele grappig gezicht, van die deftige 'obertjes' die hup rechtop uit het water komen.


Pinguïns doen ook aan wintersport. Ze rodelen! Niet op een rodelbaan en niet met een sleetje naar beneden sjezen, maar heerlijk op hun buik. Zo gaan ze lekker snel. Hun nesten bouwen ze van steentjes of van... hun eigen poep.


Het is altijd bijzonder om te beseffen dat het vogels zijn, terwijl ze niet kunnen vliegen. Maar ook pinguïns ruien, ofwel krijgen nieuwe veren, alleen bij pinguïns gaat dat heel snel, want zonder hun beschermende veren kunnen ze niet zwemmen en op vis jagen. Als de rui langer zou duren zouden ze misschien verhongeren.


Dankzij de - realistische - gekleurde afbeeldingen is alle informatie ook zichtbaar gemaakt.

Kortom, een mooi verzorgd, informatief boek dat ook goed gebruikt kan worden voor een spreekbeurt en dat bovendien benadrukt dat ons milieu erg kostbaar is.
Een boek uit de '10 redenen' serie.


ISBN 9789025771751 | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tot voorbij de regenboog
Troostboek bij rouw en verdriet
Kathleen Amant


Schrijfster/tekenaar Kathleen Amant verstaat de kunst om allerhande gebeurtenissen die in een kinderleven voorkomen op een eenvoudige en prettige manier uit te leggen en weer te geven. Zo gaan haar Anna verhalen bijvoorbeeld over een bezoekje aan het bejaardenhuis of naar het zwembad gaan of over ruzie maken, jarig of ziek zijn, maar ook over een groentetuintje maken.


Dit boek gaat over iets wat helaas ook in een kinderleven voorkomt en wat kinderen soms moeilijk kunnen begrijpen of aanvaarden. Namelijk de dood van opa of oma, mama of papa, een broertje of zusje maar ook de dood van de hond of de poes. Het is sowieso al ingrijpend in een kinderleventje en hoe kun je dan, op een goede manier, een kind laten snappen wat dood zijn is.


Dat wordt o.a. uitgelegd door dit verhaaltje over Léon, die zijn papa heel erg mist. Hij weet dat papa niet meer terugkomt, en dat papa niets meer ziet en voelt en ook niet meer kan praten. Maar hij weet gelukkig ook dat papa bij de regenboog is, hoog in de wolken waar groene bomen zijn en mooie bloemen bloeien. Dus toen Leon de regenboog zag, dacht hij vrolijk, weet je wat? Ik fiets naar de regenboog toe, want daar is papa!


Maar hoe hard en hoe lang Léon ook fietst, de regenboog komt niet dichterbij. Een konijntje vertelt hem dat niemand bij de regenboog kan komen, behalve de blauwe vogeltjes. Zij halen daar knuffelsteentjes op. Je moet zo'n steen in je hand houden en denken aan wie je mist, zegt konijn. Léon krijgt er ook een van het vogeltje net als heel veel andere kinderen die ook iemand moeten missen. En als hij de steen in zijn hand houdt, wordt die lekker warm, zo lijkt het net of papa er weer even is.  Het konijntje vertelt later ook dat Léon aan alle fijne dingen die hij met zijn papa deed, kan denken. Zo verhuist papa naar je hart, zegt hij.


Door dit liefdevolle verhaaltje met de vriendelijke, plezierige afbeeldingen die we van Kathleen Amant gewend zijn, kan de pijn en het verdriet van het kind verzacht worden.  Doordat in het verhaal meerdere kinderen een knuffelsteen krijgen, ziet het kind ook dat hij of zij niet de enige is die iemand moet missen.


Het mooie van dit boek is echter dat het niet stopt met dit verhaaltje. Achterin het boek staat op een heldere, korte manier o.a. ook hoe een kind zo'n verdriet verwerkt en dat is toch behoorlijk anders dan volwassenen doen. Verder zijn er fijne tips om samen met het kind bezig te zijn met dit verdriet.


Maar het blijft niet alleen bij tips, bij het boek zit ook een troostpakket, daarin zitten spullen waarmee je dingen kunt maken zoals bijvoorbeeld een herinneringsboekje waar je een foto in kunt plakken en allemaal dingen kunt schrijven over diegene die dood is. Ook zit er een humeurmeter bij waarop het kind kan aangeven hoe het zich die dag voelt, blij, boos, verdrietig of bang en aan de achterkant van die meter staan allemaal mooie tekeningetjes van dingen die je kunt gaan doen om je verder te helpen zoals spelen, yoga doen, naar muziek luisteren, een kaars aansteken, naar de sterren kijken enz.
Wat ook een mooi idee is, is een doos beplakken en daar een mooi landschap in te maken en er allerlei (bijgeleverde) figuurtjes in te zetten, zodat je het verhaal kunt uitbeelden. Ook zit er een knuffelsteen bij en nog meer dingen.
Maar het boek is ook los te koop.


Ondanks het onderwerp is dit geen verdrietig en somber boek geworden. Het geheel straalt een vriendelijke compassie met het kind uit. Het kan haast niet anders dan dat kinderen met dit boek leren hun gevoelens en verdriet een plek te geven.
Opnieuw een prachtig boek van Kathleen Amant, dat juist door zijn eenvoud zijn doel uitstekend weet te bereiken!


ISBN los boek 9789081800945 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Hocus Pocus | oktober 2019
Afmeting 22 x 32 cm | Leeftijd 4+

ISBN troostpakket met boek in kleinere versie 9789081800983

Dettie, 15 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles is kunst
48 fantastische kunstprojecten
Susie Brooks


Dankzij dit boek leer je over kunst, maak je kennis met kunstenaars én kun je zelf kunst maken. Dat is best wel uniek.
Hoe hebben ze dat dan gedaan?, zul je je afvragen. Nou, allereerst zijn de kunstwerken verdeeld in vier groepen.

- Kunstwerken rond mensen
- Kunstwerken rond dieren
- Kunstwerken rond plaatsen
- Kunstwerken rond verhalen


Het leuke is dat op elke twee bladzijden, links een kunstwerk wordt afgebeeld (schilderij, beeld, foto etc) en rechts wat verteld wordt over de kunstenaar en zijn techniek wordt verteld. Maar het allerleukste is dat achter een uitklapflap bij élk kunstwerk is aangegeven hoe jij ook zoiets kunt maken.

Het boek begint bijvoorbeeld met een schilderij, Vertumnus genaamd, van een man waarvan zijn hele gezicht is gemaakt van fruit en groente! Nu hoef jij niet gelijk naar de groentewinkel te hollen om ook zoiets te maken maar je kunt wel iets met dat idee doen door bijvoorbeeld fruit en groente te gebruiken als stempel. Dat geeft ene heel apart en leuk effect.

Je hebt ook een schilderij getiteld De schreeuw van Edvard Munch, je ziet daarop iemand die een heel harde schreeuw geeft. Om zijn of haar hoofd zien we allemaal vloeiende lijnen die een landschap voorstellen. Natuurlijk wordt ook over dit schilderij verteld en waarom de schilder het maakte. En dan kun jij aan de slag maar het grappige is dat jij De vreugdekreet gaat maken! Achter de uitklapflap zie je hoe je dat kunt doen. (zie de inkijkpagina)

Bij de dieren leer je hoe je bijvoorbeeld een vacht van een hond, konijntje of kat kunt schilderen. Of in plaats van een kreukelgiraf die de kunstenaar Alexander Calder maakte kun jij een kreukelaapje in elkaar knutselen. Je leert zelfs alvast een beetje als Escher te tekenen, met als voorbeeld zijn schilderij Twee vissen nr 46.
Maar je kunt ook gekke 'dieren' als kunstenaar Miró maken door ze te kleien, het resultaat is geweldig!.

Kunstwerken rond plaatsen kunnen bijvoorbeeld een schilderij zijn waarop je De slaapkamer ziet van Vincent van Gogh maar bijvoorbeeld ook een Kasteel met de zon erbij, die gemaakt is uit allemaal vierkantjes, rechthoeken en rondjes. Het is echt prachtig wat je dan achter de zelfmaak uitklapflap ziet verschijnen. Maar ook een schilderij maken met Winterlandschap van Kandinsky als voorbeeld is erg mooi. De Chinese draak die je op een wegwerpbordje kunt maken is ook een enorme blikvanger.

En dan komen we bij de laatste serie, de kunstwerken rond verhalen, zoals de Ark van Noach of Assepoester (zie afbeelding) of Lone dogs wintertelling, of De slag om San Romano, of Het armadaportret of De spinners etc. Bij deze laatste wordt verteld hoe je zelf een prachtig schilderij met spinnenwebben kunt maken. Maar ook de Lone Dogs Wintertelling is heel apart. De indianen beslisten namelijk elk jaar wat zij de belangrijkste gebeurtenis van het jaar vonden en kozen daar een symbool voor, een pictogram, zo ontstond een getekend verslag van hun geschiedenis. Jij kunt zoiets ook maken!
Bij de ark van Noach leer je weer hoe je een vlinder kunt maken die net op een glas in lood vlinder lijkt...


Als je dit boek uit hebt, wil je gelijk aan de slag! Het is echt heel bijzonder wat je allemaal leert maken. De ene keer is het een totempaal, de andere keer een schilderij met gele schapen, of een kaart met een fantasielandschap, dan weer een mooi schilderij van stroken of afgescheurd papier enz. En alles is even mooi!
Het is echt een boek voor de jonge kunstenaars onder ons want alles wat afgebeeld is, kun je prima zelf maken. Alle materialen staan erbij vermeld en achterin worden nog enkele woorden uitgelegd die vaak voorkomen in de kunst.


Het is een heel compleet boek, waarbij je naast alle kunstwerken die je zelf kunt maken ook nog heel veel leert over kunstenaars en wat en hoe zij schilderden.
Het hele boek doet jong en modern aan, dankzij de keuze in kunstwerken maar ook door de kleurstelling in de te maken kunstwerken.
Ook een heel mooi boek om cadeau te geven.


ISBN 9789047711032 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2019
Afmeting 23 x 27,8 cm | Mooi vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 8+

Dettie, 21 december 2019

Lees de reacties o het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onze planeet
het enige thuis dat we hebben
Illustraties: Richard Jones
Tekst: Matt Whyman


Een groot boek dat opvalt door de omslag, met daarop de melding dat het gebaseerd is op een Netflix-serie en het opvallende logo van het Wereldnatuurfonds. Het begint bovendien met een voorwoord van de welbekende Sir David Attenborough, een Britse bioloog en televisiemaker, die nog eens benadrukt hoe belangrijk het onze planeet is. Het is inderdaad de enige die we hebben en we, zijnde de mensheid, zijn er niet al te zuinig mee omgesprongen. Als we daar geen verandering in brengen, zal het gegarandeerd mis gaan:


‘(-) jij bent een van de hoofdrolspelers die als ze dat willen, het allermooiste verhaal kunnen vertellen – over hoe mensen in de 21ste eeuw tot bezinning kwamen en de aarde en alle andere prachtige levensvormen waarmee we de planeet delen gingen beschermen.’


Dan volgt een boek waar je alleen maar van kunt genieten: prachtige foto’s die in allerlei verschillende gebieden op onze planeet gemaakt zijn. En tekeningen zijn er ook.


De hoofdstukken zijn onderverdeeld in acht leefomgevingen, en we beginnen met een wereldkaart waarop duidelijk te zien is waar die zich bevinden, te weten de ijswereld (noord- en zuidpool), jungle, kustwateren, woestijnen en graslanden, oceanen, zoet water en de bossen. Deze gebieden heten biomen.
Aangegeven wordt dat er verschil is tussen de verschillende biomen, maar vooral ook wordt duidelijk gemaakt dat het ene leefgebied niet zonder het andere kan.


Zo hebben de polen invloed op de rest van de planeet omdat ze het water vast moeten houden. Ook weerkaatst het ijs de zonnestralen, om te voorkomen dat de aarde oververhit raakt. En ja, de foto’s zijn prachtig, en de tekst vertelt hoe bijzonder de polen zijn, welke dieren er leven, hoe die zich tot elkaar verhouden, dat plankton bijvoorbeeld voedsel is voor kreeftachtige beestjes die weer gegeten worden door zeehonden en de andere bewoners van de polen. Er zijn aparte stukjes met informatie over een albatros, een orka en nog andere poolbewoners.
Maar dan komt natuurlijk de onontkoombare boodschap waar het hele boek om draait. De lettertypes worden groter, duidelijker met meer witregels: dit is belangrijk!
De polen worden bedreigd, de ijskappen smelten, we moeten voorkomen dat dit steeds verder gaat!


Zo komen alle leefgebieden aan de beurt: steeds met prachtige foto’s, veel informatie en dan die ene belangrijke boodschap: de wereld wordt bedreigd! Er staat ook hoe je iets tegen zou kunnen doen om dat te voorkomen.


Er bevindt zich een woordenlijst achter in het boek, maar daar staan niet alle lastige begrippen in, zodat de teksten best lastig te begrijpen zijn en het boek niet zo geschikt is voor jongere kinderen, tenzij zij vragen durven stellen en meer willen weten. Natuurlijk kunnen ze kijken en daar is al veel mee gezegd, maar de boodschap echt te laten doordringen moet je de tekst ook kunnen begrijpen, en lijkt het boek eerder voor 12 plus. Als je het allebei doet: de serie bekijken met het boek erbij, dan is het een en ander waarschijnlijk wel een stuk duidelijker. En indringender.
Er is nog een inhoudsopgave en er zijn foto’s die een kijkje bieden op hoe de documentaire gemaakt is.


Matt Whyman (1969) schreef columns en gaf advies aan lezers in een vragenrubriek. Op basis hiervan schreef hij een aantal adviesboeken voor jongeren. In 2004 werd zijn jeugdroman Boy Kills Man in Nederland uitgegeven onder de titel Bloedbroeders. Het boek is genomineerd voor de Booktrust Teenage Prize 2004 en wordt verfilmd. Bloedbroeders behoorde tot de Kerntitels van de Jonge Jury 2007. 


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789402704488 | Hardcover | 96 pagina’s | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2019
Vertaald door Saskia Peeters | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 12 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat
Mathilda Masters


Samen met Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap,  verzamelde Mathilda Masters een heleboel gegevens die met het hedendaagse klimaat te maken hebben.
Maar wat is klimaat eigenlijk? Het is niet hetzelfde als het weer waar je iedere dag mee te maken hebt. Het weer, dat is wat je dagelijks ziet en voelt: het regent, of de zon schijnt. Het kan stormen, of sneeuwen, maar dat is niet wat er bedoeld wordt als men het heeft over het klimaat.
Het klimaat is het weer dat op een bepaalde plek op aarde meestal voorkomt in een periode van dertig jaar. Wetenschappers nemen het gemiddelde en kunnen zo zeggen of het klimaat op die specifieke plek een zeeklimaat is, of een landklimaat of nog anders. Dat het warmer is aan de evenaar en kouder aan de polen dat is logisch, dat heeft te maken met de stand van de zon en daar kan de mens weinig aan veranderen. En toch hebben wetenschappers moeten constateren dat er iets aan het veranderen is. De conclusie is dat de mens toch invloed heeft op het klimaat. En omdat men ook ziet dat het er niet beter op wordt, is de boodschap van dit boek duidelijk:
Alles wat je kan doen om er voor te zorgen dat het niet slechter gaat, doe dat ook!

‘Doe het licht uit als je een kamer uitgaat’ ‘Koop zo weinig mogelijk wat in plastic verpakt zit’ ‘Gooi je afval in de prullenbak.’
Ja, maar waarom dan? Wat heeft dat met het klimaat te maken?

En daar lees je alles over in dit boek. Dan weet je niet alleen hoe je kan meewerken aan een beter milieu, maar ook waarom. En mocht iemand niet begrijpen waarom jij niet die vervelende mug doodslaat, dan kun je uitleggen waarom je dat niet doet!

Milieu, nog een moeilijk woord. Ecosysteem, dat hoor je ook vaak. Het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd. Er zijn vast heel veel dingen waarvan jij niet alleen niet wist dat het het klimaat beïnvloedt, of dat het een gevolg is van een verslechterend klimaat, er zijn ook een heleboel weetjes die je ouders of juf ook niet weten. Vertel het hen:
Vertel hen dat de Noordpool en de Zuidpool de airco van de wereld zijn: als de ijskap smelt dan wordt het steeds heter op aarde. Vertel hen dat haaien hartstikke belangrijk zijn. Zij zorgen voor evenwicht in het leven in de oceaan omdat zij geen speciaal voedsel hebben, maar allerlei dieren eten. Als er geen haaien meer zijn wordt een andere vissoort ‘de baas’ en men heeft ontdekt dat zo de koraalriffen verdwijnen. Maar dat koraal is een soort stormbreker, het land wordt beschermd tegen overstromingen. Gezien de stijgende zeespiegel is dat heel belangrijk. In het koraal kunnen ook de jonge visjes een schuilplek vinden, zodat ze niet meteen opgegeten worden door grotere vissen. Zonder koraal is er geen schuilplek, en dus sterft de vis uit.
Vertel hen over de koe (1,5 miljard zijn er op aarde), en het schaap (1,1 miljard), en de kip (19 miljard)…al die dieren hebben eten nodig. Vergeet ook de ezels niet, de honden en katten, en de vogels en konijnen die we houden. Twee derde van het land dat beschikbaar is voor landbouw dient om voedsel voor die dieren te verbouwen! En ze hebben zoet water nodig.
Eén dag per week geen vlees eten scheelt al een hele slok op een borrel: dan hebben we minder van die dieren nodig.
Het is geen blijde boodschap die dit boek brengt: de lucht raakt vervuild en nog steeds worden bomen die diezelfde lucht zuiveren gekapt; het zoete water raakt op; de temperatuur van de aardbol en dus het water stijgt; de zeespiegel stijgt; we drinken plastic, want dat kan bijna niet meer uit het water weg gefilterd worden, en helaas is er nog veel meer.


In het laatste deel van het boek staat wat we kunnen doen om het tij te keren:
Punt een: allemaal samenwerken. Dan weet je meteen hoe moeilijk het gaat worden. Amerika bijvoorbeeld is niet van plan om mee te doen om de klimaatdoelstellingen te halen.
Toch blijven wetenschappers zoeken naar nog meer: andere soorten energie bijvoorbeeld. Misschien andere materialen om huizen mee te bouwen. De overheid kan er voor zorgen dat er meer bomen geplant worden en dat de natuur meer zijn gang mag gaan. En wat vind je van eetbare verpakkingen?

En ook de (jonge) lezer kan helpen: iedere stap, ieder klein ding dat je doet, is meegenomen.
Dus vind je achterin allerlei tips: sorteer afval, gooi het niet op straat. Douche niet te vaak, en dan niet langer dan vijf minuten. (‘van ons mag je zelfs een plasje doen onder de douche…’) Neem een lunchbox mee naar school, haal opladers uit het stopcontact.

Vraag je ouders of de verwarming een graadje lager kan, of je vaker een vleesloze dag mag doen, en natuurlijk: ga zo veel mogelijk lopend of fietsend naar school!

Dit is een heel belangrijk boek: er wordt heel duidelijk uitgelegd wat er op dit moment in de wereld speelt, en wat er gebeurt als er niets aan gedaan wordt. Waarom wij ons gedrag moeten veranderen, voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen.
De 123 weetjes staan in korte behapbare stukjes in verschillende categorieën verdeeld, met steeds grappige kleine tekeningetjes erbij. Dat geeft een speels effect en verduidelijkt ook.
Het is jammer dat er geen index in staat, maar er staat wel aangegeven welke delen er zijn.
Een boek om in zijn geheel te lezen, en dan nog eens in terug te bladeren en af en toe open te slaan om een stukje te lezen. En voor te lezen, dat is ook een goed idee! Laat iedereen horen hoe slecht het gesteld is met onze aarde, en wat we kunnen doen om dat te veranderen!

ISBN  9789401463003 | Paperback | 144 pagina’s | Uitgeverij Lannoo | november 2019
Illustraties van Louise Perdieus
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom beren geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


In dit nieuwe deel uit de leuke serie 10 redenen waarom... leren en zien we waarom beren fantastische dieren zijn. Op elke twee pagina's wordt een van de 10 redenen beschreven zoals: ze zijn superspoorzoeker of ze wiebelen en dansen etc.


Er zijn natuurlijk heel veel soorten beren en ze hebben allemaal gemeen dat ze alles eten wat ze kunnen vinden en dat levert leuke tekeningen op in het boek. We zien een honingbeer een hele bijenkorf leegslurpen en een andere beer zit in een boom van de bast te knabbelen, en beer nummer drie heeft ene flinke pootvol bessen die hij lekker opsnoept. De beer aan het water staat op het punt een lekker visje aan zijn poot te slaan.


We zien ook waar ze slapen. Verrassend genoeg blijken ze ook een hol bij de wortels van een boom te maken (Atlantische zwarte beer). Maar andere beren kunnen ook een bed in een boom maken of in de sneeuw een hol maken.


Erg leuk zijn ok de pagina's die laten zien dat beren wiebelen en dansen! We zien ze heerlijk tegen een boom aan schuren en een klein beertje probeert het na te doen... Ze doen dat om hun geur achter te laten om allerlei redenen zoals een mannetje of vrouwtje te lokken, of om een andere beer af te schrikken.


Een beetje aparte beer tussen alle beren is de pandabeer. Het geluid dat ze maken is anders, ze zijn de enige beren die twee kleuren hebben - zwart/wit - en ze eten vrijwel alleen maar bamboe.  Wat ook mooi is, is dat op enkele pagina een tip staat hoe je de beer kunt helpen.


De afbeeldingen beperken zich niet tot de beren alleen, we zien ook hun natuurlijke omgeving en bij enkele planten staat de soortnaam en ook bepaalde kleine dieren worden genoemd zoals de bromelia en de uilvlinder bij de brilbeer, of de mangoboom en de ceylonhoen bij de lippenbeer.
De teksten zijn kort maar doeltreffend.


Al met al is het opnieuw een geweldig boekje uit deze geweldige serie.


ISBN 9789025771768 | | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 26 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Anders
Anders is anders en dat is heel gewoon!
Sam Loman


Al bij het openslaan van het boek, merk je al dat het boek anders dan anders is. Maar het mooie is dat het juist laat zien dat alle mensen iets hebben waardoor ze 'anders' maar toch gewoon zijn. We zien zestien mooie getekende portretjes van allerlei mensen die allemaal iets hebben. De ene keer zie je het wel, de andere keer niet. Bij een meneer met een baard en hoed staat bijvoorbeeld Jan heeft diabetes, en bij een portret van een mooie mevrouw staat Els heeft reuma en bij het meisje met de paardenstaart staat Emma heeft ADHD, de leuke Sanne is geboren met één hand, Daan met zijn zonnebril op is blind en Anders? Anders heeft autisme.


Over deze Anders gaat het boek. Hij laat zien wat hij wel en niet prettig vindt en wat hem helpt.
Anders draagt vaak een koptelefoon omdat hij slecht tegen lawaai kan en heeft graag blauwe kleren aan, die geven hem rust. Hij kan ook niet zonder lijstjes en al helemaal niet zonder zijn hond die speciaal getraind is en ASS hulp wordt genoemd. (Autisme hulphond)


We zien op de tekeningen hoeveel lawaai er gemaakt wordt door mensen, dieren en dingen bijvoorbeeld door te lachen, te praten aan de telefoon, de koekoeksklok, het openen van een blikje, een baby die huilt, auto's, de radio enz. Daartussenin zit Anders met zijn handen voor zijn oren. Maar niet alleen lawaai is erg, Anders kan ook niet goed tegen fel licht en geuren en veel kleuren of rommel of veel mensen... (we zien Anders tussen de mensen lopen die op de openingspagina stonden)


Op school is hij liever alleen maar samen met zijn hond kan hij de wereld aan. Hij heeft wel overal een vaste tijd voor nodig en via een wekker die de tijden aangeeft, zien we precies wat Anders op welk uur doet, en als de dag anders loopt dan is Anders anders dan anders, dan is hij van slag en moe en verdrietig en boos.  Erg leuk daarbij zijn de twee lege pagina's  - waarop we rechts onderaan alleen Anders zien zitten op een krukje  - die de tijd vertegenwoordigden die Anders nodig heeft om weer rustig te worden.


Via de afbeeldingen zien we heel goed welke invloed de dingen van buitenaf op Anders hebben. Maar dat wil niet zeggen dat Anders raar of vreemd is, Anders is gewoon anders en dat is heel gewoon, want iedereen is anders! En dat is maar goed ook!


Mooi duidelijk boek met goede, toelichtende afbeeldingen. Een aanrader voor elk kind, ouder, leerkracht die te maken heeft met autisme.


ISBN 9789000366675 | hardcover | 28 pagina's | Van Goor | maart 2019
Afmeting 28,7 x 22,3 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Little yoga
illustraties: Alison Oliver
tekst: Lana Katsaros


Little yoga bestaat uit een kaartenbox met daarbij een boekje waarin flows staan. Flows? Wat zijn dat? Dat zijn een serie houdingen/oefeningen die je kunt doen om een bepaalde situatie te hanteren of op te heffen. De stevige kartonnen kaarten liggen op alfabet dus ze zijn lekker makkelijk op te zoeken. Op de voorkant zien we de houding afgebeeld en op de achterkant staat de houding beschreven. Het boekje geeft aan welke houdingen/oefeningen je kunt doen in een bepaalde situatie.


De eerste oefeningen in het boekje - de eerste flow dus - bestaan uit zeven houdingen, de Relaxhouding, Kind, Banaan, Potlood, Boom, De letter L en Dubbelvouwen. Dat lijkt veel maar ze zijn makkelijk en kosten weinig tijd. We zien in het boekje al de houdingen in het klein weergegeven zodat je, als je wat vaker deze oefeningen gedaan hebt niet meer de kaart erbij hoeft te zoeken.


De relaxhouding is de welbekende kleermakerszit met daarbij je handen voor je gevouwen. Jouw kleine yogi kan die oefening 1-5 minuten doen, naar gelang het kind het prettig vindt.
Dan pakken we de kaart van het Kind - of je zoekt van tevoren alle kaarten uit één flow erbij - en we zien op de voorkant een meisje op haar knieën, met haar billen op haar voeten en haar voorhoofd raakt de grond. Achterop de kaart lezen we waarvoor deze houding dient - Om rust in je lichaam te krijgen en je ademhaling goed te voelen - en hoe je hem moet uitvoeren. Deze oefening duurt 1 tot 3 minuten, zolang als het kind dus zelf wilt. Op de kaart staan ook nog twee variaties op deze houding.
De Banaan en het Potlood zijn rek- en strekoefening en de Boom en de Pauw zorgen ervoor dat je leert je evenwicht goed te bewaren en sterke benen krijgt.
De Letter L is een rustgevende houding en Dubbelvouwen is ook een evenwichtsoefening én bovendien goed voor je spijsvertering.


In het boekje staan voor allerlei situaties oefeningen, bijvoorbeeld om lekker wakker te worden door de miniflow voor school te doen, maar ook in het geval een kind bang is of even moeten 'ontprikkelen' of een hersenpauze nodig heeft of om een beetje minder hyper te worden zijn er allerlei oefeningen. Er zijn ook oefening om wat krachtiger te worden of meer zelfvertrouwen te krijgen, te leren vertrouwen op elkaar, lekker te slapen enz.


De oefeningen zijn heel helder en kort en krachtig beschreven achterop de kaarten. Zo leer je een kind bepaalde situaties te hanteren, bijvoorbeeld met boosheid of angst voor het slapen gaan om te gaan maar bijvoorbeeld ook om na een pittige schooldag even lekker te ontspannen.
Je kunt natuurlijk ook los uit te voeren of te combineren met andere oefeningen die je zelf uitzoekt.


Het is misschien sowieso wel goed in deze tijd van veel prikkels, computerspelletjes, tv etc. om samen met je kind - of meerdere kinderen - deze oefeningen te doen. Het maakt dat je even een bijzonder contact met elkaar hebt, ofwel samen even een moment van rust hebt zonder dat er iets anders moet.
Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb, zie ik mezelf deze oefeningen ook wel doen, naargelang de situatie kan ik dan een flow eruit pikken en even genieten van het moment voor jezelf...


Prima 'boek' dat op een eenvoudige wijze, kinderen laat kennismaken met yoga.


ISBN 9789401304542 | Boekje 54 pagina's met 50 losse kaarten in Hardcoverbox | Altamira | november 2019
Vertaald door Janine Langeveld | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een wereld vol planten
illustraties: James Brown
tekst: Martin Jenkins


Het eerste wat ik dacht toen ik dit boek zag was Wow! Het is namelijk een behoorlijk groot boek (27,5 x 37,5 cm) en alle voorwerpen, planten en letters op de mooi gekleurde cover zijn in een licht reliëf uitgevoerd. Je voelt ze als het ware.


Zo gauw je de inhoudspagina leest, snap je al dat het niet zomaar een boek over planten is. Onderwerpen als; de chemie van de plant, plantennetwerk, koolstofkringloop, de strijd om licht, de korte en lange plantenlevens, stelende planten enz. tonen gelijk dat het een gedegen en serieus boek is dat echt alles over planten en hun bestaan verteld wordt. 


De eerste hoofdstukken zijn vrij pittig, daarin wordt o.a. fotosynthese in woord en beeld uitgelegd - met hun Latijnse namen erbij - . Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt. Ook de koolstofkringloop wordt behandeld. Een plant kan namelijk koolstof omzetten in zuurstof. Hierdoor blijft de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer beperkt vertelt de schrijver ons. Maar de mens vervuilt de lucht heel erg en het wordt steeds moeilijker om de atmosfeer in evenwicht te houden.


Het hoofdstuk 'Het geheime leven van bloemen' is fascinerend. Daarin wordt precies verteld hoe de bevruchting van de bloemen plaatsvindt met een prachtige, paginagrote verklarende afbeelding erbij. Het is ook bijzonder om te lezen hoe de vogels, bijen, vleermuizen en wind er voor zorgen dat die bevruchting ook plaats kan vinden. Daarover lezen op de volgende pagina's.
Verder gaat het over zaden, die ook voor de voortplanting zorg dragen, en op veel verschillende manier verspreid worden. Een varen heeft daarentegen sporen en die produceren wonderlijk genoeg sperma dat naar de eicel zwemt!


We lezen over bomen en klimplanten, en over de wortels van de planten, hoe zij o.a. om obstakels heen kunnen groeien.
Frappant is dat bepaalde planten ook samenwerken met elkaar bijvoorbeeld schimmels en de wortels van een plant. 'De schimmel neemt water en minerale voedingstoffen uit de aarde op en geeft een deel daarvan door aan de plant. In ruil daarvoor voorziet de plant de schimmel aan zijn fotosyntheseproducten.'


Planten kunnen zich ook 'verdedigen' bijvoorbeeld omdat ze stekels hebben. En sommige passiebloemen hebben stippen op hun bladeren die op vlindereitjes lijken. Vrouwtjesvlinders die een plek zoeken om hun eitjes te leggen - waar rupsen uitkomen die de bladeren opeten - vliegen deze planten voorbij.


We leren hoe woestijnplanten overleven, hoe waterplanten kunnen bestaan zonder weg te rotten en hoe de tropische regenwouden kunnen functioneren en nog véél meer. Het is echt enorm wat dit boek allemaal te bieden heeft.


De taal die gebruikt is, is echter niet makkelijk. Je moet ook zeker bij het begin beginnen met lezen anders mis je de uitleg van dingen die later opnieuw ter sprake komen, zoals bijvoorbeeld fotosynthese.  Maar een kind die erg in planten geïnteresseerd is, heeft met dit boek een prachtig, licht wetenschappelijk werk in handen.

De afbeeldingen zijn ronduit subliem. Ze zijn schitterend uitgevoerd en verklaren uitgebreid wat er in de tekst verteld wordt. De wisselwerking tekst - afbeeldingen is daardoor uitstekend.

Kortom, een prachtig boek voor de jonge biologen onder ons.


Martin Jenkins studeerde biologie aan Cambridge University en werkte voor onder meer de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds. Hij schrijft veel prijswinnende non-fictietitels voor kinderen, maar heeft bijvoorbeeld ook Don Quichot en Gullivers reizen herschreven.


ISBN 9789047711735 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2019
Vertaald door Jesse Goossens | leeftijd 12+

© Dettie, 19 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER