Non-fictie jeugd

Bij de beesten af
Het liefdesleven van dieren
illustraties: Anke Kuhl
tekst: Katharina von der Gathen


Krijgen spinnen ook baby's, Hoe doen olifanten het? En wat doen slangen met elkaar? Hebben dieren ook seks?  Kunnen dieren homo zijn?
Dit zijn onder andere de vragen van nieuwsgierige kinderen als ze willen weten hoe dieren 'het' doen.


Het boek begint met de versiertrucs die dieren toepassen. De paradijsvogel is de eerste die genoemd wordt en dat is te begrijpen als je dit filmpje ziet. Verder lezen we dat vuurvliegjes  hun 'vuurtje' gebruiken om de vrouwtjes te verleiden en zij seinen terug! Natuurlijk kennen we de pauw die met zijn prachtige verenwaaier het vrouwtje probeert in te palmen. Kogelvissen zijn daarentegen weer heel creatief en maken een prachtig cirkelvormig patroon in het zand! Wonderbaarlijk om te lezen. En wist je dat zeepaardjes met elkaar dansen voordat ze gaan paren?  Maar de flamingomannetjes presenteren zich in een groepsdans, ze apen elkaars bewegingen na


Vervolgens gaan we naar de afdeling 'lekkere luchtjes'  En dat is vaak geen verleidelijke parfumgeur die wij als mens kennen! De dieren gebruiken heel andere middelen om hun aanstaande partner te verleiden... o.a. poep! Maar ook geluiden zijn belangrijk. Onder de dieren zijn er echte 'Romeo's' die een prachtig liefdeslied voor hun geliefde zingen of andere geluiden maken en die variëren van 'zingen', piepen, kwaken, grommen tot luid loeiende sirenegeluiden! Anke Kuhl heeft hierbij een geweldig kikkerkoor - met dirigent - getekend!


Hilarisch is het verhaal over de haas, die na zijn strijd om de voorkeur van een vrouwtje te winnen eerst nog even in elkaar geslagen wordt door haar voordat hij vader mag worden van haar kinderen! Bij dit verhaal zien we een humoristische tekening van een meppend vrouwtje die zegt: 'Je bent de beste, de mooiste en de slimste!' Arme vaderhaas ligt bijna voor pampus...


We lezen en zien dankzij de humoristisch getekende afbeeldingen hoe de zeven verschillende diersoorten ervoor zorgen dat de zaadcellen van het mannetje bij de eicellen van het vrouwtje komen. Ook komen we te weten welke dieren heel veel paren en welke maar één keer in hun leven. Het is heel fascinerend om te lezen op welke manier alle dieren er voor zorgen dat hun soort blijft voortbestaan. Het ene dier verplaatst zich namelijk en vindt zo wel een partner, maar hoe is het met dieren die nauwelijks van hun plek af komen zoals koraal? Ook daar krijgen we antwoord op.


Ook de papiernautilus (inktvissoort) heeft een bijzondere manier van voortplanten. Het mannetje heeft een penistentakel en die maakt hij los en laat het naar een vrouwtje zwemmen. 'In de buik van het vrouwtje barsten de spermapakketjes open, waardoor de kostbare inhoud vrijkomt.' En zo zijn er enorm veel verschillen in het met elkaar paren ofwel zorgen dat de eitjes bevrucht raken. Er staat zelfs vermeld, hoe egeltjes het doen. 'Heel voorzichtig' was altijd de grap, maar egels hebben wel een manier gevonden zodat ze kunnen paren zonder elkaar zeer te doen. Maar vooraf moeten de mannetjes - in optocht - wel wekenlang achter het vrouwtje aan lopen.


Het is onvoorstelbaar wat er allemaal te vertellen valt over de geslachtsdaad en hoe de dieren na de daad met elkaar omgaan. Bekend is dat veel spinnen hun mannetje doodbijten nadat de eitjes bevrucht zijn, maar ook andere dieren zijn niet echt liefdevolle partners of doet de daad zelf erg veel pijn, zoals bij katten...
Ook is de trouwe partner vaak ver te zoeken. Er is geregistreerd dat een vrouwtjespinquïn tweeënzestig keer met een ander dan haar partner de daad heeft gedaan, in ruil voor een steentje voor haar nest! Ach ja, wie niet rijk is moet slim zijn heeft ze vast gedacht...


De tekeningen van Anke Kuhl zijn een geweldige aanvulling op de korte teksten en verhalen over de dieren. Er is een heuse uitklapplaat met allerlei manlijke geslachtsorganen van die van een walrus, tot die van een mierenegel of dwergvleermuis. Op de achterkant zien we vrouwelijke geslachsorganen van spin en dwergkever tot de blauwe vinvis. Alle tekeningen zijn hebben iets grappigs en vaak staan er kleine opmerkingen bij waar je om moet lachen.
De illustratrice heeft alles op een aparte, aansprekende manier in beeld gebracht. We zien op de illustraties de diverse versiertrucs, de paring die bij de diverse diersoorten op allerlei manieren tot stand komt, vervolgens de groei van de bevruchte eicel tot de uiteindelijke geboorte waardoor de soort in stand blijft. En daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen.


Daarnaast wordt aandacht besteed aan onder andere de bovenstaande vragen van de kinderen. Er is verder zoveel te lezen en te zien in dit boek dat het onbegonnen werk is om alles te benoemen. Je komt bijna ogen tekort. 'In deze klassieke natuurgids vind je alle antwoorden!' meldt de uitgever en dat klopt helemaal.  Het is echt een geweldig, informatief én leerzaam boek voor nieuwsgierige kinderen!


ISBN 9789025769192 | Hardcover | 143 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2018
Uitstekend vertaald door Esther Ottens | Leeftijd ca. 9+

© Dettie, 20 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom olifanten geweldig zijn
illustraties Hanako Cullow
tekst Catherine Barr


In dit boek maken we kennis met de Aziatische en de Afrikaanse olifant. Doorheen het hele boek wordt aangegeven welke van de twee olifantensoorten op de afbeeldingen is weergegeven.

De 10 redenen worden per twee pagina's gemeld en getoond. Zo lezen we bij reden 1 dat een baby-olifant eerst een jaar lang moet leren wat hij allemaal met zijn slurf kan doen. Verder leren we dat olifanten hun slurf gebruiken om te ruiken, te ademen, te drinken en er heel voorzichtig iets mee vast kunnen pakken. "Ze kunnen er ook geluid mee maken - dat klinkt als een trompet - en er zelfs mee snorkelen!

Op de bijbehorende afbeelding zien we grote en kleine Afrikaanse olifanten aan een meer, enkelen drinken en andere spelen en 'snorkelen' in het water. Maar we zien ook het landschap én zebra's en een giraffe die ook dorst hebben.  Naast de olifanten zwemmen ook twee nijlpaarden.
De olifanten en andere dieren zijn natuurgetrouw getekend op hun ogen na, die zijn mooi groot, waardoor ze er heel lief en aardig uitzien.

Bij elke dier en enkele planten staat de naam vermeld. Daardoor weten we dat op de volgende twee pagina's naast de Afrikaanse bosolifant een Afrikaanse perenboom, een reuzentoerako (vogel) ende westelijke laaglandgorilla's te zien zijn. We leren gelijk dat de bosolifanten onder andere zaadjes eten en weer uitpoepen zodat ze in de mest tot bloei komen.

Erg leuk is reden drie, waarin we lezen hoe olifanten met elkaar kunnen praten en over welke lange afstanden ze elkaar kunnen 'verstaan'. En zo leren we waar hun grote oren voor dienen, hoe ze de weg naar voedsel weten te vinden, hoe slim ze zijn en nog veel meer.

Bij de afbeeldingen staat ook ronde kadertjes getiteld 'help de olifant'. Daarin staan tips over hoe je het voortbestaan van olifanten kunt ondersteunen. 

Opnieuw een erg interessant en leerzaam boeken uit deze leuke serie voor kinderen vanaf 5 jaar.


ISBN 9789025770228 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Vertaald door J.H. Gever | Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 21 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn vriendje Bang
Francesca Sanna


In dit boek laat de schrijfster van dit boek op een abstracte, speelse en toegankelijke manier een kind leren omgaan met angst. Dit doet zij door middel van het lieve, kleine, witte figuurtje met een rond lijfje en grote nieuwsgierige blauwe ogen dat Bang heet.


Bang is heel goed bevriend met een meisje. 'Bang heeft altijd voor me gezorgd en beschermd,' vertelt ze. We zien het meisje en Bang samen allerlei leuke dingen ondernemen. Zoals een beetje griezelbang onder het bed kijken om te zien of daar niets engs zit of samen wat bibberig tegenover blaffende honden gaan staan.
En zo hoort het ook, een beetje bang zijn, is prima. Dan let je ook op goed op bij de dingen die je doet.
Met zijn tweeën hebben ze op deze manier al heel wat geleerd. Bang en het meisje houden elkaar prima in evenwicht.


Maar nu woont het meisje in een nieuw land en ineens begint Bang flink te groeien. Zij wordt zo groot dat het meisje nauwelijks voorbij Bang kan komen en daardoor pas met veel moeite de deur uit kan...
Bang vindt het verder helemaal niet leuk op school en wil ook niet dat het meisje in de pauze met iemand gaat spelen, het meisje zelf wil dat wel...  Bang zegt ook dat niemand het meisje leuk vindt en het meisje gelooft dat ook wel een beetje, daardoor staat ze steeds alleen. Kortom, Bang begint het hele leven van het meisje flink te overheersen.


Uiteindelijk stapt er een jongetje op het meisje af en al snel zijn ze samen heerlijk aan het tekenen en schilderen. Daarna gaan ze buiten spelen en Bang klampt zich aan het meisje vast, Bang durft niet zo goed, maar het meisje duwt hem vooruit en draagt hem uiteindelijk naar buiten. Het leuke is... We zien dat Bang steeds kleiner wordt!
En dan... schrikt de jongen en ziet het meisje dat het jongetje zich verschuilt achter iets. Wat blijkt? Hij heeft ook een vriendje Bang! Alleen is zijn vriendje voor andere dingen bang. En als ze daarna goed kijkt dan ziet het meisje dat alle kinderen uit de klas hun eigen vriendje Bang hebben... dat maakt voor haar alles een stuk makkelijker!


Door gebruik te maken van Bang als een apart figuurtje wordt de innerlijke tweestrijd van het meisje heel mooi weergegeven. Het feit dat Bang groter wordt en daardoor zelfs de deur blokkeert is voor kinderen die dit verhaal voorgelezen krijgen of zelf lezen misschien wel een eye-opener. Ze zien dan dat als je vriendje Bang té groot laat worden je geblokkeerd wordt in de dingen die je graag wilt doen. Je wil dan graag dat je vriendje Bang weer krimpt tot hij weer het fijne vriendje van vroeger is, dat terecht, door een klein beetje angstig te zijn, je waarschuwt als er nieuwe dingen ondernomen worden, maar meer ook niet. 
Er zit verder geen oordeel of bestraffend vingertje in het verhaal. Het is zoals het is.
De afbeeldingen bij dit verhaal zijn mooi van kleur en niet angstaanjagend, alles is mild en vol begrip weergegeven.


In haar Nawoord zegt de schrijfster: "Om te beginnen wil ik graag elk kind bedanken dat ik tegenkwam op scholen en in bibliotheken en dat bereid was zijn of haar angsten me me te delen [...] Ze hebben ervoor gezorgd dat ik mijn eigen angst de baas bleef!" En zo weet je dat iedereen, klein of groot, een vriendje Bang heeft, zelfs de schrijfster!


ISBN 9789059569188 | Hardcover | 36 pagina's | Nur Code 218 | Uitgeverij Fontaine | december 2018Leeftijd | van 3 tot 8 jaar
Afmeting 26,8 x 23,7 | Vertaald door Truijnie Duut

© Dettie, 4 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Steekbeesten en kriebeldieren
Nathalie Tordjman


Wil je alles weten over kleine diertjes? Dan heb je niet genoeg aan dit boek, maar een beginnetje kan je vast maken, want zeker weten staan hier veel dingen in die je nog niet wist over die kleine kriebelbeestjes en steekbeestjes.
Om met die steekbeesten te beginnen, de bekendste is de steekmug. Die krijgt dan ook een hele pagina aandacht in dit boek.


Minder aandacht is er voor andere akelige beestjes die je pad kunnen kruisen. Er zijn echte vampieren die je bloed willen! De teek, bijvoorbeeld, die zich in je huid boort en ziektes kan overbrengen. Of de vlo en de hoofdluis, die allebei van jouw bloed leven. Andere akelige beestjes als de Florentijnse muurspin of de tseetsee-vlieg zullen we hier niet zo snel tegen komen.
Maar er zijn ook een heleboel kleine dieren die nuttig zijn, of heel mooi, of gewoon zo bijzonder dat ze alleen daarom al vermeld worden. De reuzensnoerworm, die in de Noordzee te vinden is, is een worm die als hij zich uitrekt wel 30 meter lang kan zijn! De goliathvogelspin is zo groot als een vuist. Die kom je liever niet tegen, maar eigenlijk doet hij de mens niets.


Ook over de insecten die we iedere dag tegen kunnen komen is er vast nog wel het een en ander dat je niet wist. Bijvoorbeeld: waar blijven al die beestjes in de winter? Dat pakt ieder dier anders aan natuurlijk. En wist je dat een paardenvlieg wel 3000 oogjes heeft?


Het leven van een lieveheersbeestje is best bijzonder: uit een eitje komt een larf die drie keer vervelt om zich dan zo vol te eten dat hij een dikke nimf wordt. Dan krijgt hij vleugels, en tenslotte breekt de nimf open en kruipt er het bekende beestje met stippeltjes uit.
Er wordt verteld over bijen, vliegen en libellen. Over vlinders en torren. Over wantsen, spinnen en wormen. Over slakken en schorpioenen.


Het boek begint met een indeling: er wordt een onderverdeling gemaakt binnen de steekbeesten en kriebeldieren. Drie groepen: weekdieren - waaronder slakken vallen - zijn dieren met een zacht lijf, altijd vochtig, die veelal maar één voet hebben. Ringwormen zijn de tweede groep, dieren zonder poten met een zacht lijf. En de derde groep is de grootste: de geleedpotigen, dieren met een uitwendig skelet en een verschillende hoeveelheid pootjes.
Wat eten ze, en hoe komen ze aan hun voedsel? Hoe planten ze zich voort? Zorgen ze voor hun kleintjes of moeten die het zelf maar uitzoeken? Welk nut hebben ze voor ons of willen we ze juist liever kwijt? Waar is hun leefruimte? En – ook heel belangrijk – wat kunnen wij mensen doen om hen te helpen overleven? Want dat wordt toch wel heel duidelijk: zonder die kleine beestjes gaat het niet goed met de wereld.


Er staat heel veel informatie in dit boek, maar het is vooral ook een mooi kijkboek. De diertjes zijn heel mooi getekend, zodat je ze ook kan herkennen. Er zijn quizjes (met de antwoorden achterin), er zijn zoekplaten en er staan ook doedingen in: hoe je een terrarium kan bouwen, of schuilplaatsen kan maken in je tuin.
Achterin zit nog een heel handig register.


ISBN 9789000363926 | Hardcover | 68 pagina's | Van Goor | maart 2019 | Leeftijd 8+
Illustraties van Julien Norwood en Emmanuelle Tchoukriel | Vertaald uit het Frans door Jevgenia Lodewijks

© Marjo, 25 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Overal zijn vissen
Britta Teckentrup


Opnieuw verrast deze uitgever met een prachtig uitgevoerd interactief boek. Op de omslag kijken allerlei vissen je niet alleen vrolijk aan, je kan hun contouren ook voelen.


Tussen de vissen door ga je naar het eerste hoofdstuk met een gelijknamige titel: overal zijn vissen.
Maar er is een spelletje, zoals er verderop nog meer zullen komen: niet alle afgebeelde dieren zijn vissen. De jonge lezer mag gaan zoeken wie er niet bij hoort. (Op de volgende pagina wordt de vraag beantwoord)
In de hoofdstukken die volgen zwemmen ontzettend veel vissen, in alle kleuren en maten. Maar eerst moet duidelijk gemaakt worden wat een vis precies is. Want hoe kan zo’n dier onder water ademhalen? Dat wordt met duidelijke schematische tekeningen uitgelegd, met tekst erbij, eveneens in duidelijke bewoordingen.


Wist je dat er al 420 tot 360 miljoen jaar vissen in de zeeën en oceanen zwemmen? Lang voor er dieren met poten waren, waren er al vissen. Men heeft fossielen gevonden die zo oud zijn! En ze leven echt overal: in zoet water, in zout water, in oceanen en in poelen.
Wist je dat er zelfs in de woestijn vissen leven? Dat zou je echt niet verwachten, maar de devil’s holetandkarper kun je vinden in een ondergrondse poel in Death Valley in Nevada. Alleen daar trouwens. Zoals er vissen zijn die het liefst dicht tegen de oppervlakte leven, maar ook vissen die zo ontzettend diep in de oceaan leven dat je ze niet zomaar tegen zult komen. Misschien is dat niet zo erg, want als je de afbeelding van zo’n vis ziet. Jakkes, wat een engerds zitten daar tussen!
Heel mooi gedaan: naarmate je dieper in het water komt, wordt de pagina ook donkerder, zouden die vissen ook echt zo donker zijn?
Het koraalrif is juist erg licht, daar zitten vissen met de prachtigste kleuren. Maar wat een vreemde vorm heeft de mandarijnpitvis! Hij is nog giftig ook!


We hebben het nog niet gehad over het voedsel van de vis. Dat is per soort erg verschillend, maar behalve andere vissen zijn er alleen microscopische kleine diertjes in het water. Die worden dan ook gegeten, maar vissen eten dus ook elkaar. In het boek vind je een voedselpiramide speciaal voor vissen.
Er moet nog verteld worden over ze zich voortplanten, hoe ze zorgen dat ze veilig blijven –  ze verstoppen zich in scholen (= grote groepen vissen van dezelfde soort) of zorgen dat ze lijken op hun omgeving.


Een anemoonvis is een bijzondere vis. Hij valt op met zijn mooie oranje-witte strepen, en hij verstopt zich dan maar tussen - ook oranje - anemonen. Maar wat voortplanting betreft is hij helemaal bijzonder: alle anemoonvissen worden als man geboren, en ze leven in een groep met een enkel vrouwtje. Maar als dat vrouwtje sterft, neemt een mannetje haar plaats is: hij wordt dan een vrouwtje!
Meer van dit soort bijzondere eigenschappen lees je in dit boek. Over vissen waar je nog nooit van gehoord hebt, maar ook over de zalm, die we hier wel kennen. Ook de zalm heeft een bijzonder leven. Hij legt in zijn leven duizenden kilometers af, vele gevaren trotserend.


En dan de mens, de grootste vijand van een vis. Vis wordt gevangen, gedood en opgegeten. En hij wordt vergiftigd, de habitat (de plek waar een vis leeft) wordt vernietigd, ze worden gehouden als huisdier… het leven wordt steeds moeilijker voor een vis.
Dus eindigt het boek met een goede raad: wat kun je allemaal doen om vissen te beschermen?


Britta Teckentrup (Hamburg) heeft al vele prijzen gewonnen met haar fraai geïllustreerde kinderboeken. Sinds 1993 heeft ze al meer dan honderd boeken op haar naam, vaak vertaald in al 25 talen. ‘Ssst, de tijger slaapt’ was prentenboek van het jaar 2018.


http://www.brittateckentrup.com


ISBN 9789059569164 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Fontaine | februari 2019
Vertaald uit het Engels door Margje en Sjoerd Kuyper

© Marjo, 11 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het dikke boek van alle bijzondere dieren
Ben Hoare


Het moet haast wel zo zijn dat het kinderen die dit boek zien meteen gaan bladeren en onmiddellijk vergeten de wereld om hen heen vergeten! Zo’n prachtig boek is het! Meer dan honderd dieren komen aan bod, waarvan de meeste alleen maar bekend zijn doordat je ze op de televisie ziet of in andere boeken. Een aantal kan je wel in levende lijve in de dierentuin gaan zien.


Ieder dier krijgt twee pagina’s, waarvan eentje met informatie en een leuk weetje, waar het dier als geheel  bij getekend staat, terwijl de andere pagina wordt gevuld met een foto, soms uitlopend over de andere pagina en heel vaak in de vorm van een close-up. Een enkele keer zie je dan alleen een staart: het gestreepte stinkdier heeft een hele mooie namelijk, en de tekst vermeldt dat je het dier - dat je in zijn geheel kan zien op de kleinere afbeelding - misschien wel zou willen aaien, maar dat je dat beter niet kan doen. Want – en daarom dus die staart – het is een STINKdier, en van onder die staart kan het dier een vieze gele vloeistof spuiten, een geur die je wekenlang blijft ruiken!
Ook bij de kameleon zie je een close-up van de staart, dat is omdat hij zich daarmee aan de takken vasthoudt. Een wonder van de natuur.


Dat is ieder dier eigenlijk, een wonder van de natuur! Sommige hebben prachtige kleuren zoals de ara, de fazant en de papegaaivis. Of ze hebben een schattig - maar bedrieglijk! - uiterlijk zoals het jonge zeehondje, de viscacha en de sneeuwpoema.
En ook die dieren die er op het eerste gezicht weerzinwekkend uitzien, zijn een wonder van de natuur: de krokodil met zijn bek vol tanden, de luiaard met zijn lange klauwen, of de zeeleguaan. Bij dat laatste dier staat in de tekst dan ook dat ze doen denken aan dinosauriërs, met hun puntige schubben en scherpe klauwen.


Al die foto’s worden vergezeld door informatie, dingen die je misschien wel wist, maar toch niet helemaal: dat de kangoeroe met z’n schattige koppie een buideldier is en dat de babykangoeroe in die buidel geboren wordt, dat weet je wel. Maar dat het baby’tje slechts één gram weegt?
Of dat een landschildpad de tank van de dierenwereld is? Zo worden ze genoemd omdat ze een dik en waar schild hebben waar ze in weg kunnen kruipen als er gevaar dreigt. Het zijn oeroude dieren, die al tweehonderd miljoen jaar op aarde leven!


En schrik vooral niet van de addervis, wat een gruwelijk eng dier is dat!! Gelukkig woont hij heel diep in de oceaan, die komen we niet snel tegen!
Een neushoorn komen we evenmin snel tegen, en dat is dan misschien wel jammer: ze worden namelijk met uitsterven bedreigd, vanwege hun hoorns.


Bij sommige dieren staat iets vermeld over de rol die ze spelen in een legende. De walrus zou geschapen zijn uit de vingers van een mooi meisje dat uit een kajak viel en een zeegodin werd. Dat de uil het symbool werd van de godin van wijsheid is misschien bekend, maar dat de mestkever gezien werd als een god die de zon langs de hemel rolt? Dat dachten de oude Egyptenaren.


Dit alles en nog heel veel meer staat allemaal in dit prachtig vormgegeven boek, dat ook aan de buitenkant een lust voor het oog is: goud op snee en een omslag in reliëf. Voor in het boek is een inhoudsopgave met alle dieren die in het boek staan, de volgorde van groot naar klein zoals ze in het boek te vinden zijn. Achterin een ‘levensboom’ waarin de diersoorten  in families verdeeld zijn. Met nog meer informatie. Daarna kom je een woordenlijst tegen en lijkt het boek helemaal af. Maar dan volgt ook nog een lijst met de getekende afbeeldingen van alle dieren waar bij vermeld staat in welke familie ze thuishoren, op welke plaats op aarde ze leven en hoe groot ze zijn.


Ben Hoare is hoofdredacteur van Wildlife Magazine en heeft al vele mooie boeken over dieren gemaakt.


ISBN 9789401456807 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Lannoo | februari 2019 | Leeftijd vanaf 9 jaar
Geïllustreerd door Daniel Long, Angela Rizza en Daniela Terrazzini | Vertaald uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders

© Marjo, 23 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

321 superslimme dingen die je moet weten over dieren
Mathilda Masters


Er ligt een boek voor je klaar met 321 verrassende weetjes over zoogdieren, vogels, vissen, insecten, amfibieën en reptielen. 321!! Dat is veel! Er is dan ook geen inhoudsopgave met alle dieren die er in behandeld worden. Wel worden 16 hoofdstukken aangegeven met titels als ‘(on)gewone dieren’, ‘De dierenfamilie’ of ‘van extra small tot extra large’.
Het is dan meteen duidelijk dat dit boek bedoeld is om lekker in te lezen, te snuffelen en te genieten. Als je echt gericht informatie zoekt over bepaalde dieren, is dit niet het boek voor jou.
Maar: als je nieuwsgierig van aanleg bent dan ben je verkocht! Ieder weetje begint namelijk met een intrigerende aankondiging: ‘Je moet goed gek zijn om je te laten doorslikken door een anaconda’ of ‘Een piepkleine onderwatercycloop’
En wat zou er staan onder de tekst: ‘Een vriendelijke reus op de bodem van de oceaan’?


In de categorie Verrassend Slimme Dieren lees je boven een stukje tekst dat hommels uitstekende voetballers zijn. O ja? Hoe zit dat dan? Dan lees je over wetenschappers die een experiment deden met hommels. Ze gaven hommels een minivoetbal en leerden hen om het balletje naar een bepaald punt te rollen. Tot hun verbazing ontdekten ze dat hommels bij elkaar afkeken hoe het moest!


Bij (on)gewone dieren kun je lezen hoe het gedrag van bromvliegen kan aangeven hoelang iemand overleden is. Dat is handig voor de recherche! En heb je je altijd al afgevraagd hoe het kan dat die hond bij jou thuis precies schijnt te weten wanneer je thuis komt? Ha ha, die hond kijkt gewoon op klok toch?


In de categorie ‘Superslimme dingen die je moet weten over dieren’ staat een stukje over Blauwe Draken. Wist je dat die echt bestaan? Ze komen in alle oceanen voor, maar het is best een gevaarlijk beest. Niet aanraken dus!


En dat lieveheersbeestje (Categorie Gevaarlijke dieren) is eigenlijk helemaal niet zo lief. Ze schijnen vies te ruiken en ook niet bepaald lekker te zijn!
Bij olifanten (Categorie superslimme dingen die je moet weten over dieren) is oma de baas, maar dacht je dat de haan de baas is in het kippenhok? Nou niet dus…


In ‘Hoe dieren wonen’ lees je over de gorilla die iedere dag weer een nieuw bed maakt. Je zou er moe van worden! Misschien kun je dan beter een wrattenzwijn zijn: Die wachten gewoon tot een hol van een aardvarken leeg is en gaan daar dan wonen!


Een prachtig vormgegeven boek is dit: Louize Perdieus heeft bij ieder dier een hele grappige tekening gemaakt. Dat ziet er misschien niet hetzelfde uit als een foto, maar toch zijn de dieren herkenbaar. Dat die hommel een voetbalshirt aan heeft is toch alleen maar leuk!


Mathilda Masters schrijft kinder- en jeugdboeken in verschillende genres. Grappige verhalen over de Keukenprins van Mocano. Louize Perdieus studeerde grafisch ontwerp/illustratie aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Als freelance illustrator maakt ze zowel kinderboeken als tekeningen in opdracht.


ISBN 9789401451246 | Paperback | 311 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2018
Met ingekleurde pentekeningen van Louize Perdieus | Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 10 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zijderoutes
Peter Frankopan


In een interview in Trouw zegt de schrijver: "Als kind al dacht ik; waarom kijken we zo weinig naar de geschiedenis van andere volken. Waarom wordt geschiedenis steeds zo verteld alsof alles om het Westen draait? Dat schept heel vergaande ideeën dat wij superieur zijn, dat al het goede in de wereld, de Verlichting, democratie, aan ons te danken is."

Wikipedia meldt ons: 'De (klassieke) zijderoute of zijdeweg was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant. Eeuwenlang, van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen, was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west.'


Dit boek volgt niet letterlijk de zijderoutes maar geeft wel de geschiedenis weer van de handel en wat voor invloed dat had op landen en werelddelen. Het laat de verbanden zien tussen handel drijven en het contact leggen tussen verschillende culturen en religies.
Het verhaal over deze 'zijderoutes' begint bij de oudheid in Mesopotamië, bij het - vruchtbare - gebied tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris waar de eerste steden ooit ontstonden. Er werden wegen aangelegd waarover handelswaren en post vervoerd konden worden en ook voor veiligheid werd gezorgd. Perzië was het machtigste rijk. Er waren verbindingen tussen Europa, Azië, Noord-Afrika enz. en Centraal Azië en China. Er was grote rijkdom, vorsten hadden veel macht.


Door deze 'globalisering' kwam echter ook het verschil in geloof naar voren. Het is jammer om na het lezen van dit boek te moeten constateren dat deze verschillen steeds voor enorme tweedracht hebben gezorgd tot vandaag de dag aan toe. Maar ook de hebzucht, de zucht naar macht en eigenbelang maakt dat veel landen en volkeren die aanvankelijk vreedzaam met en naast elkaar leefden elkaar naar het leven gingen staan.


Peter Frankopan vertelt in heldere en goed te begrijpen taal hoe deze bovenstaande zaken hun impact hadden in het leven van de mensen in verschillende werelddelen. Griekse religies werden bekend bij de boeddhisten en vice-versa, wat leidde tot de bouw van enorme kloosters en tempels  door de nieuwe boeddhisten. Maar ook het christendom werd dankzij de handelsroutes verspreid.


We lezen over de Hunnen en hun barbaarse praktijken. 'Ze gedroegen zich als wolven.' We lezen over Djenghis Kahn. In het bovengenoemde interview zegt Peter Frankopan daarover: "Djengis Khan associëren we met ultieme barbarij. Maar het succes van het Mongoolse Rijk dat hij in de dertiende eeuw stichtte was juist te danken aan tolerantie en samenwerking."
En zo licht de schrijver allerlei zaken toe die normaal gesproken niet benoemd worden.


We lezen o.a. over het bloedbad wat dankzij de kruistochten werd aangericht en over de aanleiding  voor die twee tochten. We lezen over latere eeuwen en het enorme verschil tussen arm en rijk. Hoe volkeren in opstand kwamen tegen dit onrecht. We lezen over de VOC, over de ontdekking van Zuid en Noord-Amerika en welke slachtpartijen er werden gehouden bij de Inka's puur uit hebzucht. Schepen volgeladen met geplunderde spullen van (Inka)goud werden afgevoerd.
We worden geïnformeerd opkomst van de Islam en waarom die ontstond. Ook de Franse Revolutie, de bouw en val van de muur, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de dreiging van een derde wereldoorlog etc. passeren de revue. Waarbij vooral de aanleidingen daartoe aangegeven worden. We lezen met name over Groot-Britannië (Peter Frankopan is Brits) en haar rol in de koloniën, over het enorme eigenbelang van dat land - het gaat niet om het welzijn van d ebevolking maar om de grondstoffen van de landen die Groot Brittani:e bezit) Maar ook over de tweeslachtige houding van Amerika rond Irak en Iran komt ter sprake. (Beiden werden door Amerika voorzien van wapens.) En we eindigen met de opkomst van China en haar toenemende invloed op de wereldhandel.


Het prettige is dat het geen boek met stugge, starre verhalen is geworden maar een boek met inzichtgevende vertellingen die naast alle informatie die ze opleveren ook nog eens prettig om te lezen zijn. Het boek is verder prachtig uitgevoerd en voorzien van mooie kleurrijke, toelichtende illustraties van Neil Packer. Ook de landkaarten bij de periodes die besproken worden

Een boek voor elke jongere die graag verder kijkt dan zijn neus lang is, een boek dat ook op scholen prettig in gebruik zal zijn.


ISBN 9789000362530 | Hardcover | 365 pagina's | Van Goor | september 2018 | Vanaf 10 jaar
Vertaald door Wybrand Scheffer

© Dettie, 18 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Magische Eenhoorn Genootschap
Het officiële handboek
Geillustreerd door Harry en Zanna Goldhawk
tekst: Selwyn E. Phipps


Alleen het idee om – eindelijk – eens een handboek te maken voor eenhoornliefhebbers verdient al een flinke pluim. Natuurlijk weet de lezer wel dat een eenhoorn niet echt bestaat, maar daarom zijn het nog wel mooie dieren die aandacht verdienen!
En dan is het ook nog een prachtig uitgevoerd boek, met mooie kleurrijke illustraties en heel veel informatie!


Het boek begint met een voorwoord van de schrijver, die zich voorstelt als de voorzitter – de 101e maar liefst – van het Magische Eenhoorn Genootschap. Al vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in deze magische dieren, zat hij altijd heel aandachtig te luisteren naar de reisverhalen van zijn moeder. Op een dag zou hij zelf ook gaan reizen, en dan specifiek op expeditie gaan om eenhoorns te vinden. En dat is hem gelukt zoals hij in de volgende hoofdstukken zal vertellen.


In 1577 werd het Genootschap opgericht door Luca di Bosco en Alessandra Massima. 
Over de hele wereld zijn er afdelingen opgericht die tezamen het Genootschap vormen. Selwyn Phipps zit in Zuid-Londen, in een oud Victoriaans huis waar zich ook de uitgebreide bibliotheek bevindt. Daar is (bijna) alle informatie over eenhoorns te vinden. Het genootschap doet onderzoek naar deze dieren en zorgt er voor dat ze bescherming krijgen.


En nu is er dit prachtige boek voor aspirant-leden, dat geschreven is in de hoop dat er een nieuwe generatie bereid is dit belangrijke werk voort te zetten.
Er is een wereldkaart waarop je kunt zien welke eenhoornsoorten waar voor komen en waar de afdelingen van het Genootschap zich bevinden. Er wordt verteld over de zeven verschillende soorten: hoe ze er uit zien, waar ze leven en welke eigenschappen zij hebben die anders zijn dan die van de andere soorten. Natuurlijk zijn er ook eigenschappen die overeenkomen: het zijn sierlijke wezens, met magische krachten, die hun bestaan in dienst stellen van de mens.


Informatie volop, in de vorm van opsommingen, wetenswaardigheden en zelfs een eenhoornalfabet, maar er staan ook verhalen in dit boek. Sprookjesachtige verhalen over de ontdekkers, of over avonturen die de mens in contact brachten met eenhoorns. Een er van verklaart hoe het poollicht ontstaat!
Je kan met behulp van een test bepalen welke eenhoorn het beste bij je past, en heel leuk: als je dat gedaan hebt staat er op de volgende pagina welke eigenschappen je dan waarschijnlijk zelf bezit!


De titelpagina en de inhoudsopgave zijn meteen al een lust voor het oog, met al die mooie versieringen rondom. En de eenhoorns zijn prachtig getekend. Helaas zijn er geen foto’s, dat zijn die ontdekkers vergeten…
Dat wordt goedgemaakt (dan kun je die foto’s misschien zelf ooit maken!) achterin wordt in drie stappen de mogelijkheid geboden om zelf toe te treden tot het Genootschap.


Een fantastisch boek voor iedereen die graag eenhoorns ziet of er over leest.


ISBN 9789059246317 | hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Baeckens | januari 2019
Vertaald uit het Engels door Astrid Staartjes | Leeftijd vanaf 8 jaar (NUR 280)

© Marjo, 7 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Jungles
De mooiste bossen, oerwouden en natuurreservaten van de wereld.
Tekst: Mia Cassany
Illustraties : Markos Navarro


Tja, het formaat van dit boek is onhandig, maar het ziet er absoluut prachtig uit! De omslag is al mooi, maar ook aan de binnenkant en de eerste pagina’s waar je informatie over het boek kunt vinden is de nodige aandacht besteed.


Wat je dan te zien krijgt is een wereldkaart waarop aangegeven staat waar je de verschillende jungles kunt vinden met de namen er bij. Had je al ooit gehoord van de Rainbow Falls, die op Hawaï te vinden zijn? Misschien wel. Maar de Sundarban mangrovebossen?  Of de Kahuzi Biega? Meteen maar even verklappen dat die respectievelijk te vinden zijn in Congo, Afrika en in de rivierdelta van de Ganges in India en in Bangladesh.


Alle gebieden die je gaat bekijken zijn fantastisch mooi. Natuurlijk zijn de tekeningen anders dan de werkelijkheid, omdat Markos Navarro een eigen manier van kijken en interpreteren heeft, maar zijn tekeningen zijn onmiskenbaar gebaseerd op fantastische dieren. Want na de wereldkaart gaan we op pad.


In het zuidoosten van Senegal ligt Niokolo-Koba, een nationaal park waar luipaarden, olifanten, leeuwen, nijlpaarden en bavianen leven. Met nog veel meer andere dieren. Het boek wil je niet leren welke dieren waar leven, en hoe ze er uitzien, of wat ze eten, en wat allemaal nog meer te vertellen valt over dieren, maar is bedoeld om te genieten van prachtige platen waarop dieren getekend zijn. Dieren die je kunt tegenkomen in de gebieden waar het over gaat. Zoals verteld wordt dat je in Niokolo-Koba luipaarden en olifanten kunt tegenkomen, zo lees je dat het in het tropisch regenwoud in Honduras erg heet is en dat het er veel regent. Een regenwoud als dit bestaat uit groenblijvende planten, die elkaar gebruiken en nodig hebben, net als de vele dieren die er leven.


Wil je precies weten welke dieren afgebeeld zijn – het is tenslotte een zoekboek! – dan moet je even naar achteren bladeren. Daar staan de platen in het klein met daarbij vermeld welke dieren je kunt zoeken en vinden bij de betreffende plaat. En een beetje informatie over een of meer van die dieren. We hadden de Niokolo-Koba als voorbeeld. Daar kun je zoeken naar een luipaard, een wrattenzwijn, een zwarte kraanvogel, een Senegalpapegaai en een groene meerkat. Er staat bij hoeveel je er kunt vinden.


En in het regenwoud van Honduras stuit je op een (of meer) witte vleermuizen, een Hondurese amazilla, een tapir, een ‘mariposa luminaria de oriente’, een mier of een mug. Als je wil weten wat voor dieren dat zijn, dat kun je zien op de platen.
Zo zijn er 16 prachtige dubbele pagina’s – spreads – waar je dieren kunt zoeken, maar waar je vooral kunt genieten van al het moois dat afgebeeld is.


Lees vooral ook het colofon, met de grappige tekst waar je informatie vindt over het maken van het boek.


Mia Cassany is een schrijfster die graag over het regenwoud schrijft, om iedereen te laten weten hoe mooi en belangrijk het is dat die gebieden in stand blijven.
Markos Navarro is kunstenaar, ontwerper, en tekent onder andere graag bladeren, en interessante dieren.


ISBN 9789059569041 | hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Fontaine | november 2018
Vertaald uit het Spaans door Eva Reinders
Vanaf 6 jaar

© Marjo, 29 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wereldvrouwen
50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten
illustraties: Sarah Walsh
tekst: Katherine Halligan


Een boek waarin over 50 vrouwen geschreven wordt, vrouwen die op allerlei gebied, grote betekenis hebben gehad in de wereldgeschiedenis.
In het voorwoord staat o.a. te lezen:


"Dit is het verhaal van dappere leiders, die het beste met hun land en volk voor hadden. [...]
Dit is het verhaal van getalenteerde kunstenaars, schrijvers, artiesten die de wereld veranderden met hun kunst en leven. [...]
Dit is het verhaal van begaafde genezers en toegewijde leraren die hun leven wijdden aan het helpen van anderen. [...]
Dit is het verhaal van briljante wetenschappers en wiskundigen die uit nieuwsgierigheid de geheimen van de wereld om hen heen wilden ontraadselen.[...]
Dit is het verhaal van vrouwen en meisjes die hun dromen najoegen tegen elke prijs. [...]
Dit is het verhaal van 50 vrouwen en meisjes die uitzonderlijke dingen deden. Sommigen van hen wonnen prijzen, terwijl anderen tijdens hun leven nooit erkenning kregen. Sommigen van hen stierven akelig jong terwijl anderen een lang leven leidden. Ze  werden leiders, kunstenaars, revolutionairen, denkers en idealisten, omdat ze wisten dat ze het verschil moesten maken om hun hoop en dromen te verwezenlijken... en dat deden ze."


Het boek is ook opgedeeld in bovengenoemde categorieën, te weten: Sterke leiders, creatieve geesten, wereldverbeteraars, slimme denkers en dappere helden,


Het eerste verhaal over een van bovengenoemde vrouwen gaat over Elizabeth I (categorie sterke leiders), 'Een van de beste staatshoofden van Engeland en stichter van een wereldrijk.' We lezen over haar vader (de beruchte Hendrik VIII) en hoe ze pertinent weigerde zich aan een man te laten koppelen. Onder haar leiding bloeide Engeland op. 'Na geweld en armoede zorgde ze voor vrede en voorspoed. Ze stimuleerde de kunsten en ontdekkingsreizen, en stichtte een wereldrijk dat honderden jaren zou standhouden.'
De tekst, verspreid over twee pagina's, is in een niet doorsnee, vrij groot, lettertype afgedrukt. Door de tekst heen zijn tekeningen en foto's te zien van dingen die betrekking hebben op Elizabeth I. Ook zijn dik afgedrukte, bijzondere uitspraken van haar in de tekst te vinden. 

Elizabeth I is natuurlijk een van de bekendste leiders voor de westerlingen, maar we maken ook kennis met o.a. Wu Zetian, de eerste en enige keizerin van China, Theresa Kachindamoto, Politicus en kinderrechtenactivist in Malawi, Harriet Tubman, vocht voor afschaffing slavernij, Sacajewa, Indiaanse ontdekkingsreiziger en gids.
Bij elke vrouw is ook haar getekende portret te zien.


De tekst is steeds opgedeeld in drie delen. Eerst lezen we over de jeugd van de vrouw zelf, daarna hoe het leven in haar omgeving was o.a. welke maatstaven gehanteerd werden en welke gebeurtenissen van invloed waren. Vervolgens wordt onder het kopje 'Zo maakte zij het verschil' wat voor invloed de vrouw op het verloop van de geschiedenis, wetenschap, kunst etc. heeft gehad of wat zij heeft weten te bereiken voor anderen. 


Er komen veel vrouwen in het boek voor waar ik nog nooit van gehoord had maar die toch heel bijzonder en belangrijk zijn geweest. Maar we zien ook vrouwen die bij ons heel bekend zijn zoals Marie Curie, Moeder Theresa, Jane D'Arc, Frida Kahlo, Coco Chanel, Malala, Anne Frank, Florence Nightingale... en nog veel meer.


Het is fantastisch te lezen over deze vrouwen die het lef hadden door de heersende gebruiken, normen en waarden heen te breken. Die de moed erin hielden. Dankzij deze vrouwen is aangetoond dat ook vrouwen kunstenaars, wetenschappers, wereldverbeteraars en dergelijke kunnen zijn. Zij hebben voor de huidige vrouw het pad geëffend, elke vrouw mag hun dankbaar zijn.


Het boek is speels opgezet, het is geen geschiedenisboek geworden, de pagina's ogen soms een beetje druk, maar dat maakt wel dat het ook jongeren zal aanspreken. En daar is het boek ook voor gemaakt. De verhalen over deze vrouwen zal hopelijk een mooie inspiratiebron zijn voor de meisjes van nu.

ISBN 9789025770235 | Hardcover | 112 pagina's | Gottmer | september 2018 | leeftijd 12+
Met woordenlijst en register | Afmeting 29,8 x 25,9 cm (A4)

© Dettie, 21 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bijenboek
Charlotte Milner


Al 100 miljoen jaar zijn er bijen op aarde, langer dan er mensen zijn! En ze komen nog steeds overal op de wereld voor. Nou ja, behalve op Antarctica. Sommige bijen zijn erg groot, de Megachile Pluto is wel 4 centimeter lang, maar de kleinste, de dwergbij is maar 2 millimeter!
Van al die soorten is de honingbij de bekendste. Een insect dus, met zes poten en een of twee paar vleugels.


Honingbijen leven in kolonies, in een nest, vaak in een bijenkorf die gemaakt is door de mens. In die korf bouwen bijen een honingraat, bestaande uit zeshoekige cellen, die ze vullen met honing, eitjes en stuifmeel. Honingbijen, het woord zegt het al: deze bijen maken honing, daar gebruiken ze nectar, een zoete, plakkerige vloeistof die te vinden is in bloemen.
In dit boek wordt verteld over de anatomie van de bij, en worden vragen beantwoord die je zou kunnen hebben: waarom gonzen bijen? Steken honingbijen? Wat is een imker? Waar leven bijen als ze niet in een bijenkorf wonen? En waarom zie je ze niet als het koud is?


Wat gebeurt er allemaal in een bijenkorf? Daar leven ongeveer 35.000 honingbijen, drie soorten: een koningin, werksters en darren. Honderden darren, duizenden werksters, en maar een enkele koningin. Als die werksters alles doen: het nest schoonhouden en bewaken, voor voedsel zorgen en honing maken, heeft die koningin dus een luizenleventje? Dat blijkt niet zo te zijn, haar bezigheden liggen op het gebied van de voortplanting. Als ze dat niet goed genoeg doet, wordt ze al snel vervangen door een andere koningin!


Waarom zijn bijen zo belangrijk? Zeer inzichtelijk wordt verteld wat bestuiving is en dat wij mensen zonder bestuiving veel minder voedsel op ons bord hebben! Als je eenmaal weet wat een bij allemaal doet, is het goed te begrijpen dat we er voor moeten zorgen dat ze in grote getale aanwezig zijn op onze planeet. Maar ze worden bedreigd: vooral door de mens. Pesticiden, klimaatverandering, en steeds meer bebouwing, dat zijn de belangrijkste oorzaken dat het niet goed gaat met de bij.


Hoe kun je er voor zorgen dat het beter gaat? Door bepaalde planten en bloemen te zaaien, en door een bijenhotel – of meer – neer te hangen!


Er staan nog veel meer interessante weetjes in dit mooi vormgegeven boek. De teksten zijn duidelijk, met in een groter lettertype een aanduiding waar de informatie over gaat. Moeilijke worden worden uitgelegd en er staan schematische, vaak humoristische tekeningen bij die de tekst verduidelijken.
Op een pagina wordt verteld dat zonder de bij de voorraadkast bij ons thuis leeg zou zijn. Je ziet een muis tevergeefs zoeken. Op tafel staat een bord met alleen wat brood, want, staat er in de tekst: er zou veel minder groente en fruit zijn.


Charlotte Milner studeerde tekenen aan de Kingston University, en maakt prentenboeken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059569010 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Fontaine | februari 2019
Afmeting 26,2 cm x 20,2 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 10 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom schildpadden geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Eigenlijk zou de titel moeten zijn: 10 redenen waarom zeeschildpadden geweldig zijn, want in dit boek komen alleen de zeeschildpadden voor. Maar ze zijn er natuurlijk niet minder geweldig om!


Na de opengewerkte cover te hebben bewonderd, kunnen we op de eerste twee pagina's gelijk zeven schildpadden in al hun variaties bekijken. We zien o.a. een zwart gestippelde lederschildpad, de groene zeeschildpad, de platrugschildpad etc.. Het zijn vooral de kleuren van de schilden en vlekken op de poten en kop die variëren, van groen tot zwart.


Reden 1 waarom deze dieren zo bijzonder zijn is dat ze wonderbaarlijke reizen maken. "Ze zwemmen wel duizenden kilometers, van de plek waar ze hun voedsel zoeken naar de plek waar ze hun nest maken."  Verder lezen we dat ze bijna altijd terugkeren naar het strand waar ze zelf geboren zijn om hun eieren te leggen. Op de afbeelding zien we de groene zeeschildpad sierlijk zwemmen tussen een grote groep sardines, maar we zien ook een tuimelaar en de grijze rifhaai rondzwemmen.


En wist je dat schildpadden ook kunnen huilen? Hoe dat kan, wordt natuurlijk ook verteld. We zien ook waar en hoe ze hun nest maken en hun eieren leggen én wat de kleine schildpadjes gelijk doen als ze uit hun ei gekropen zijn! Dat is heel leuk om te zien op de afbeelding gemaakt door Hanako Clulow.
Heel bijzonder is ook het verhaal over de kaken van de schildpad. We lezen wat voor verschillen er in de kaken zitten en hoe het kan dat schildpadden - helaas - plastic tassen ook als voedsel zien... Er wordt dan ook op diverse pagina verteld wat je beter niet kunt doen, omdat dat veel beter voor de schildpadden is.


Heel grappig is ook om te zien hoe ze eten! Ze grazen namelijk, net als koeien!  En we zien dat ze - net als wij - af en toe even frisse lucht moeten inademen en dat het best gevaarlijk is, want zo lopen ze ook kans in een visnet te belanden.


En zo lezen we nog veel meer dingen die maken dat we beseffen hoe geweldig schildpadden zijn.


Het boek is mooi uitgevoerd en de opengewerkte kaft maakt het boek extra aantrekkelijk. De tekst is in flinke en duidelijke letters afgedrukt. Bij elke afbeelding staan details vermeld zodat we ook te weten komen wat we precies zien, zoals bijvoorbeeld een parelkwal of koraal of een sponsdiertje. In een apart kadertje getiteld Help de schildpad! wordt in enkele regels verteld wat je kunt doen om de zeeschildpad een goed leven zonder teveel vervuiling te geven.
(Het boekje is ook afgedrukt op FSC papier)

Prima, leerzaam boekje.


ISBN 9789025770211 | Hardcover | 24 pagina's | NUR 223 | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 14 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER