Non-fictie jeugd

Onze planeet
het enige thuis dat we hebben
Tekst: Matt Whyman
Illustraties: Richard Jones

Een groot boek dat opvalt door de omslag, met daarop de melding dat het gebaseerd is op een Netflix-serie en het opvallende logo van het Wereldnatuurfonds.
Het begint bovendien met een voorwoord van de welbekende Sir David Attenborough, een Britse bioloog en televisiemaker, die nog eens benadrukt hoe belangrijk het onze planeet is. Het is inderdaad de enige die we hebben en we, zijnde de mensheid, is er niet al te zuinig mee omgesprongen. Als we daar geen verandering in brengen, zal het gegarandeerd mis gaan:

‘(-) jij bent een van de hoofdrolspelers die als ze dat willen, het allermooiste verhaal kunnen vertellen – over hoe mensen in de 21ste eeuw tot bezinning kwamen en de aarde en alle andere prachtige levensvormen waarmee we de planeet delen gingen beschermen.’

Dan volgt een boek waar je alleen maar van kunt genieten: prachtige foto’s die in allerlei verschillende gebieden op onze planeet gemaakt zijn. En tekeningen zijn er ook. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in acht leefomgevingen, en we beginnen met een wereldkaart waarop duidelijk te zien is waar die zich bevinden, te weten de ijswereld (noord- en zuidpool), jungle, kustwateren, woestijnen en graslanden, oceanen, zoet water en de bossen. Deze gebieden heten biomen.
Aangegeven wordt dat er verschil is tussen de verschillende biomen, maar vooral ook wordt duidelijk gemaakt dat het ene leefgebied niet zonder het andere kan.

Zo hebben de polen invloed op de rest van de planeet omdat ze het water vast moeten houden. Ook weerkaatst het ijs de zonnestralen, om te voorkomen dat de aarde oververhit raakt.
En ja, de foto’s zijn prachtig, en de tekst vertelt hoe bijzonder de polen zijn, welke dieren er leven, hoe die zich tot elkaar verhouden, dat plankton bijvoorbeeld voedsel is voor kreeftachtige beestjes die weer gegeten worden door zeehonden en de andere bewoners van de polen. Er zijn aparte stukjes met informatie over een albatros, een orka en nog andere poolbewoners.
Maar dan komt natuurlijk de onontkoombare boodschap waar het hele boek om draait. De lettertypes worden groter, duidelijker met meer witregels: dit is belangrijk!
De polen worden bedreigd, de ijskappen smelten, we moeten voorkomen dat dit steeds verder gaat!

Zo komen alle leefgebieden aan de beurt: steeds met prachtige foto’s, veel informatie en dan die ene belangrijke boodschap: de wereld wordt bedreigd! Er staat ook hoe je dat zou kunnen doen.

Er bevindt zich een woordenlijst achter in het boek, maar daar staan niet alle lastige begrippen in, zodat de teksten best lastig te begrijpen zijn en het boek niet zo geschikt is voor jongere kinderen, tenzij zij vragen durven stellen en meer willen weten. Natuurlijk kunnen ze kijken en daar is al veel mee gezegd, maar de boodschap echt te laten doordringen moet je de tekst ook kunnen begrijpen, en lijkt het boek eerder voor 12 plus. Als je het allebei doet: de serie bekijken met het boek erbij, dan is het een en ander waarschijnlijk wel een stuk duidelijker. En indringender.
Er is nog een inhoudsopgave en er zijn foto’s die een kijkje bieden op hoe de documentaire gemaakt is.

Matt Whyman (1969) schreef columns en gaf advies aan lezers in een vragenrubriek. Op basis hiervan schreef hij een aantal adviesboeken voor jongeren. In 2004 werd zijn jeugdroman Boy Kills Man in Nederland uitgegeven onder de titel Bloedbroeders. Het boek is genomineerd voor de Booktrust Teenage Prize 2004 en wordt verfilmd. Bloedbroeders behoorde tot de Kerntitels van de Jonge Jury 2007. 

ISBN 9789402704488 | hardcover | 96 pagina’s | Uitgeverij Harper Collins | oktober 2019
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 12 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Iemand in het bijzonder
Verhalen over markante vrouwen
illustraties: Marijke Klompmaker
tekst: Arend van Dam


Een boek naar mijn hart. Allerlei vrouwen van betekenis, die in Nederland woonden, komen aan de orde. Dankzij de mooie vertelwijze van Arend van Dam komen ze ook helemaal tot leven.


Natuurlijk komen de heel bekende vrouwen aan bod, zoals Anne Frank, Joke Smit, Marga Klompé, Audrey Hepburn, Margaretha Geertuida Zelle (Mata Hari), Betje Wolf en Aagje Deken etc. aan bod. Maar daarnaast lezen we over vrouwen waarvan ik nog nooit gehoord had en eigenlijk is dat best erg want ze hebben heel bijzondere dingen gedaan...


Zoals Elisabeth Samson (1715-1771) zij was een gekleurde vrouw die in Suriname woonde. Ze woonde als vrije vrouw op de plantage van haar halfzus. Ze werd verliefd op Carl Otto, een witte man en hij werd verliefd op haar. Maar een zwarte vrouw mocht niet trouwen met een blanke man. Toch werd Elisabeth een succesvolle zakenvrouw en dat konden de blanken niet uitstaan. Ze werd gearresteerd omdat ze gelogen had - wat niet waar was - en verbannen uit Suriname. Ze woonde ene tijdje in Den Haag tot ze vrijgesproken werd en terug kon keren naar Suriname. Ze liet een groot huis bouwen voor haar en Carl Otto en ze waren erg gelukkig samen.
Het was wel vervelend dat Elisabeth voor geen enkel blank feestje werd uitgenodigd, Carl Otto natuurlijk wel.
Na de dood van Carl Otto ontmoette Elisabeth de blanke Herman Zobre. Tegen hem zei ze:


"Ik ben een vrije zwarte vrouw. Ik ben rijk. Ik heb alles wat ik wil. Maar er is één ding wat me niet is gelukt. Ik ben nooit getrouwd. De mensen in Suriname denken dat het verboden is voor zwarte vrouwen om met witte mannen te trouwen. Maar dat is flauwekul.'


En zo werd Elisabeth de eerste zwarte vrouw die in  Suriname trouwde met een witte man...


Ook het verhaal van Eva Besnyö (1910-2003) is bijzonder. Ze had op haar vijftiende verjaardag een fototoestel gekregen en vanaf die dag was ze bezeten van fotograferen. Ze fotografeerde op een mooie dag een jongetje die een grote cello droeg. Ze mocht op les bij een echte fotograaf en later vertrok ze naar Berlijn want daar gebeurde het.  Ze ontmoet een jonge Nederlandse kunstenaar 'John' Toorop en gaat met hem mee naar Nederland omdat de Duitsers wel erg vreemd gaan doen tegen Joodse mensen. Ze vinden een piepklein huisje in Amsterdam en werken samen aan de foto's.
Helaas moet Eva onderduiken maar ook dan blijft ze fotograferen, maar dan om mensen aan foto's te helpen voor hun persoonsbewijs. Later sluit ze zich aan bij de Dolle Mina's, de vrouwenbeweging, met vrouwen die o.a. baas in eigen buik wilden blijven en dat op hun blote buik schreven. Eva maakte daarvan de foto's van.
Maar toch... iedereen die haar naam hoorde zei altijd als eerste U bent die vrouw die de foto maakte van dat jongetje met de cello op zijn rug...


In totaal komen 34 vrouwen voorbij die allemaal hun eigen, unieke bijdrage hebben geleverd, zoals de non die zich liet inmetselen en zevenenvijftig jaar in haar zelfgekozen kluis woonde. Of de schilderes Judith Leyster, de als eerste vrouw werd toegelaten tot het Haarlemse Sint Lucasgilde. En wie kent Elisabeth Bas niet, de vrouw die afgebeeld stond op de sigarenbandjes.
Ook bijzonder is het verhaal van Rijntje Biljardt (1807-1886) die als dienstmeisje ging werken maar zo lekker kon koken dat ze zelfs voor de koning mocht koken! Later gaf ze haar eigen kookboek uit dat een geweldig succes werd.


Het boek eindigt met ons aller... Mies Bouman!


Het is eigenlijk altijd jammer dat de illustrator bij de verhalen voor wat oudere kinderen niet zo naar voren wordt gehaald. De afbeeldingen in dit boek zijn namelijk erg passend bij de verhalen en hebben allemaal een heel eigen sfeer. Het is allemaal zo leuk getoond en zo toegankelijk verteld dat je steeds nog één verhaal wil lezen, en nog één, en nog ééntje dan, nou ja, nóg eentje maar, tot het boek uit is.
Ook een leuk boek om cadeau te geven of op school voor te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar.


ISBN 9789000368068 | Hardcover | 145 pagina's | Van Holkema en Warendorf | september 2019
Afmeting 22,4 x 24,3 cm | leeftijd 9+

© Dettie, 15 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pop-up dinosaurussen
15 ongelooflijke pop-ups
pop-ups: David Hawcock
afbeeldingen: Owen Davey


Er springt een dinosauriër in je gezicht! Dat gebeurt niet vaak dat je direct als het boek opengaat geconfronteerd wordt met de inhoud. En dan een inhoud als deze! Dit boek wordt terecht een pop-upboek genoemd! Het is ook eigenlijk niet veel meer. Er wordt geen informatie gegeven over de dieren. Waar ze van leefden of waar ze gevonden zijn, dat moet je in andere boeken opzoeken. Maar natuurlijk is een pop-up alleen toch ook een bron van informatie. Je ziet immers wel hoe men denkt dat dinosauriërs er uit hebben gezien.


Laten we met de eerste beginnen: de ankylosaurus.  Het dier heeft stekels, en een lange staart waar je aan het einde een verdikking ziet. Daar zal hij wel flinke klappen mee uitgedeeld hebben! Hij lijkt niet zo groot, maar dat weet je dus niet. De makers van het boek hebben het dier een bruingele kleur gegeven, en dat zou maar zijn kleur geweest kunnen zijn. Waarom niet?
Wat wel opvalt is de naam. Die staat in grote letters op de pagina, met daaronder in lettergrepen hoe je het uit moet spreken. ‘An-kie-loo-sau-rus’ staat er.


Dat is wel handig, want iedereen zou de naam van bijvoorbeeld de Coelophysis anders uit kunnen spreken. Nu weet je dat het ‘see-loo-fie-sis’ is. Dat is overigens een heel andere soort dino. Hij heeft flinke achterpoten, maar daarentegen korte voorpootjes. Een lange staart en een lange nek. Het dier ziet er erg snel uit. En die bek, nou, ik denk dat je er maar beter bij uit de buurt kunt blijven, ziet er vervaarlijk uit!


Net als bij de tyrannosaurus! De meeste fans van dino’s kennen deze soort wel, en weten hoe  gevaarlijk die er uit ziet. Enorme grote scherpe tanden! Zoals alle andere dinosauriërs die in dit boek staan springt hij je zo in het gezicht!


De pop-ups zijn prachtig gemaakt! Mijn favoriet is de oviraptor (‘OO-vie-rap-tor’). Eigenlijk zie je niet zo goed hoe die er uit zag. Alleen de grote voorpoten en de vleugels vallen op. Het zal een voorouder van de vogels geweest zijn?
Er is er ook een die misschien de voorvader van de vis was: de Ichtyosaurus (Íg-tie-oo-sau-rus’), die ziet er uit als een heel gevaarlijke haai.


Vijftien dinosauriërs staan in dit boek, dat is maar een fractie van de 1100 die archeologen in de loop der jaren gevonden hebben. Het zijn wel de meest aansprekende, de meest bekende dieren.


De Brit David Hawcock heeft al vele pop-upboeken op zijn naam. Kijk hier maar eens:  https://hawcockbooks.co.uk/
Owen Davey is illustrator voor The New York Times. (https://owendavey.bigcartel.com)

ISBN 9789059569676 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Fontaine | augustus 2019
Vertaald door Trijnie Duut | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 7 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan
Tjerk Noordraven


Het is erg lastig om een boek als dit te beschrijven. Het is een verzameling van zo’n 150 wonderlijke wezens: mythische wezens die je als lezer kunt tegenkomen in boeken als bijvoorbeeld Harry Potter, maar er zijn door de eeuwen heen zoveel voorbeelden van verhalen waar wonderlijke wezens in voorkomen. Neem de oude legenden over de Witte Wieven, overigens het enige ‘wonderlijke wezen’ dat in Nederland gezien kan worden.


Als je in het voorwoord leest dat Tjerk Noordraven dit boek gevonden heeft in een stoffige kelder, en dat de oorspronkelijke tekst een middeleeuwse versie van het Roemeens is, dan weet je hoe oud de beschreven wezens zijn.
Natuurlijk is dit voorwoord een deel van de mythe die Noordraven zelf met dit boek schept, want hij zegt dat hij toen hij het boek zag gefascineerd was door de plaatjes. Maar het is wel zeker dat Madeleine Kuijper die de credits krijgt voor de illustraties in het boek, zo lang geleden niet in levende lijve in Roemenië was. (http://www.madeleinekuijper.nl)

Maar omdat de wezens vaak al vermeld worden in oude verhalen, kan daar best in staan dat er spoken rondzwerven in een arena, en dat je een weerwolf kunt doden met een zilveren zwaard of speer. Tjerk Noordraven maakt daar dan respectievelijk een pretpark van en een zilveren kogel, en dat is gezien de doelgroep helemaal prima. Het verandert niets aan ‘het wezen van het wezen’.


Er zijn er veel, het boek is 320 pagina’s dik, inclusief voorwoord en inhoudsopgave. Per twee pagina’s een bijzonder wezen, tel maar uit. Het wezen is getekend op de rechter pagina, levensecht, dus dat is nogal eens griezelen geblazen! Ernaast op de linker pagina staat de informatie over het dier.


Waar kun je ze tegenkomen, handig om te weten is dan of ze zich ook laten zien aan de mens, en of ze gevaarlijk zijn.
Gaat het om draken, dan kun je maar beter weg blijven uit Oost-Europa en Centraal-Azië, en met name moet je dan niet gaan wandelen in moerasgebieden en bergen, want daar leven ze. Een draak is 18 meter lang, die zie je wel op tijd, maar helaas: als ze het op jou gemunt hebben: ze kunnen vliegen, en vuur spuwen! Hun klauwen en tanden zijn vlijmscherp. Een draak moet je niet verwarren met een wyvern, long of peluda. Een wyvern heeft twee poten, een draak vier. En de andere twee hebben geen vleugels en leven in het water.


Een draak kennen we allemaal wel, net als een griffioen, een feniks  of een cycloop. Maar er zijn er nog veel meer die nauwelijks bekend zijn. En dat komt niet altijd doordat ze zich niet laten zien. Een gashadokuro? Een mngwa? Een mantabungal?  Blijf er maar uit de buurt!
Een kraken, ook al eentje die sterk op de verbeelding van schrijvers heeft gewerkt. Het is een gigantische octopus, die gelukkig ver weg leeft in de Noordelijke IJszee. Het beest komt voor in de verhalen over de Pirates of the Caribean. En misschien was het dier dat Homerus beschreef in zijn Odysseus ook wel een kraken.


Er zijn mensen die hun best doen om een eenhoorn te spotten. Dat is een sneeuwwit paard met blauwe ogen en op zijn voorhoofd een spiraalvormige hoorn. Ze leven in India. Nu leven er in Griekenland ook witte paarden, met blauwe ogen en een spiraalvormige hoorn…ook eenhoorns dus?  Nee, dat zijn dus alicorns. Hoe zie je dat? Nou, die hebben vleugels, en een eenhoorn kan niet vliegen.


Als je dus in een of ander boek een mythisch wezen tegenkomt, is er dit prachtige naslagwerk waar je meer over zo’n wezen te weten kan komen. Laat ik nu toevallig ergens de chupacabra tegenkomen! Nooit van gehoord…Maar in het boek van Tjerk Noordraven staat precies beschreven wat dat voor beest is.


De wezens worden in alfabetische volgorde vermeld. Er zijn dieren, maar ook spoken en geesten. Mummies en dieren, waarvan je dacht dat het fantasiedieren waren. Als je dit boek er bij pakt weet je wel beter…


Esther Malaparte heeft de mooie omslag met reliëf gemaakt, Madeleine Kuijper heeft, zoals vermeld, de wonderlijke wezens getekend. En met het speurwerk en de tekst van Tjerk Noordraven is dit boek een aanwinst in je boekenkast.


ISBN 9789048845866 | hardcover | 320 pagina’s | Uitgeverij Moon | september 2019
De prachtige illustraties zijn van Madeleine Kuijper | Leeftijd vanaf 11 jaar.

© Marjo, 28 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onne DIY
Dionne Slagter


Als je dit boek doorbladert begrijp je wel hoe het komt dat iemand als Dionne zo populair is geworden. In deze moderne tijd waarin jongeren iedere dag op YouTube filmpjes bekijken, kun je als volwassene alleen maar toejuichen dat er dit soort filmpjes bestaan, waarmee kinderen aangezet worden tot knutselen, tot zelf dingen maken. Heb je een hekel aan de commercie die er op internet nu eenmaal is, dan geef je je kind toch lekker dit boek, want hierin kan je net zo goed zien hoe je al die leuke dingen maakt die Dionne in de filmpjes voordoet.


‘Heel veel toffe ideeën voor Halloween en Kerst’ staat er op de voorkant. Hm, en Sinterklaas dan? Helaas komt die goede man er maar bekaaid van af in dit boek - slechts één surprise! -, maar je kan met een beetje fantasie ook leuke surprises maken als je de technieken van de Halloween- en Kerstideetjes goed bekijkt.
Bij ieder idee staat aangegeven hoe de moeilijkheidsgraad is, en natuurlijk ook een lijstje met wat je nodig hebt. En dan volgt de uitleg hoe het gaat. Gewoon precies doen wat er staat, dat moet goed gaan!


Ok, Halloween. Je kan het je makkelijk maken door een kaart te maken met een stempel van een appel, maar het idee om je oude Barbie om te toveren tot een zombieBarbie is wel heel leuk (ja ja, ook moeilijker) Grappig: bij stap 1 staat: ‘neem afscheid van je Barbie zoals hij nu is.’ En dan volgt stapsgewijs hoe je de metamorfose laat plaatsvinden. Als je een Halloweenfan bent, is dit een must. En als je ook nog eens naar een Halloweenfeestje gaat, is een choker zoals Dionne ze maakt ook zeker een succes!


Voor de Kerst zijn er natuurlijk ook leuke ideeën. Wijnglazen met nepsneeuw die erg lijken op van die glazen bollen die je moet schudden om het te laten sneeuwen! Kerstbomen, kerststerren, allemaal net iets anders dan iedereen ze heeft, en best makkelijk te maken. En wat heel praktisch is: er wordt beschreven hoe je makkelijk en goedkoop een foute kersttrui maakt!


Er staan ook nog knutselideeën in die wat algemener met de winter te maken hebben of dingen die je het hele jaar door kunt maken. Maar in de winter heb je misschien wel net even meer zin en tijd om te gaan knutselen! Echt, ze zijn allemaal erg grappig om te maken. Bij sommige wordt aangegeven dat je er beter een volwassene bij in de buurt kan hebben, zoals wanneer je iets met brandende waxinekaarsjes gaat doen. Er staan ook een aantal dingen in die leuk zijn om samen met anderen te doen. Op een clubje of op school bijvoorbeeld.


Tussen de verschillende categorieën door vind je een interview met Dionne, en gesprekken met haar vrienden. En wie Dionne al kent van de filmpjes ziet ook het hondje Dolly terug!


Erg leuk boek, en fraai vormgegeven ook! Wel ziet het er erg meisjesachtig uit, terwijl er heus wel dingen in staan die jongens ook kunnen doen. Een oud jack of oude schoenen pimpen, waarom niet? Of kaarsen in blik, of een vogelvoerhuisje? Dat kunnen jongens net zo goed.


Dionne Slagter (1990), beter bekend als OnneDI, is YouTuber, actrice en zangeres. Ze heeft ruim 830.000 abonnees op haar YouTube-kanaal.


ISBN 9789048853830 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2019
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 17 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het grote goede-
manierenboek

illustraties: Marianne van der Walle
tekst: Nathalie Depoorter


Van oktober 2011 tot en met december 2016 liet Jort Kelder zien hoe volwassen - veelal rijke - mensen zich gedroegen. Hierbij keek hij hoe het gesteld was met de etiquette. Eti wat? Etiquette ofwel hoe je je in gezelschap hoort te gedragen, dus hoe het heurt.
Daar heeft Amy Groskamp-ten Have zelfs een boek over geschreven, met de titel Hoe hoort het eigenlijk?

Nu heeft Nathalie Depoorter net zo'n boek geschreven maar dan voor kinderen.
In dit boek staat te lezen dat 'etiquette ook iets zegt over jou. Het zegt dat jij:

Goed opgevoed wordt
door een goed stel ouders
die goed weten wat goed
gedrag is en dat er bij jou
ook goed willen inlepelen.
Of dat je dit boek hebt gelezen.
Dat kan ook.
En dat is ook goed.


Persoonlijk krijg ik het onmiddellijk benauwd bij het lezen van als dit goeds. Maar het is ook wel handig als je weet wat je moet doen in bepaalde situaties. Eigenlijk lees je vooral wat je als kind niet moet doen. En dat is soms best vreemd omdat het vaak tegenstrijdig is met wat volwassen mensen wél doen.
Kinderen mogen bijvoorbeeld niet met volle mond praten, opstaan van tafel maar ook niet met hun handen eten - uitgezonderd kip en broodje hamburger en dergelijke - maar met mes en vork eten. Je mag ook niet met je ellebogen op tafel leunen...


Je moet altijd met twee worden spreken, wat er vooral op neerkomt dat je vooral dank u wel en bij een vraag alstublieft zegt. En wat je zeker niet mag doen is een gesprek tussen twee volwassen mensen onderbreken, hoe saai dat gesprek ook is, alleen in een noodgeval mag dat wel. (Maar wat is een noodgeval?)
Het is ook wel slim om niet te zeggen wat je denkt, dus als je iets heel lelijk vindt zeg je niet 'Bah, wat lelijk' maar 'Dat is heel speciaal'. En daar moet je dan ook nog het goede gezicht bij trekken. Dus niet met een afkerig gezicht zeggen 'jee wat leuk!'


En wat te doen als je moet gapen, een boertje of scheetje moet laten, moet hoesten of niezen, jeuk hebt of een snotje in je neus hebt? Ook dat staat allemaal in dit boek beschreven. Verder lees je wat je wel of niet in de bus, trein of in een ander land kunt doen.


Dit alles wordt, begeleid door humoristische tekeningen, in populaire taal verteld. Voor mij was de taal te gewild populair. Dat woordgebruik leidde soms teveel af van het onderwerp wat besproken werd. Maar verder legt de schrijfster wel duidelijk uit wat de verwachtingen van volwassenen zijn over hoe een kind zich hoort te gedragen. Het komt er in feite op neer dat je als kind heel veel moet leren over het wonderbaarlijke volwassen - soms ombenoembare - regeltjesland.


Toch is het ook wel handig om dit allemaal te weten, want als je de lessen eenmaal weet heeft het ook zijn voordelen. Als je je heel netjes en keurig gedraagt mag je namelijk ook vaak meer! En het is ook wel fijn om te weten - ook voor later - wat volwassen mensen wel of niet prettig vinden om te horen of te zien. Dan zijn ze ook aardiger voor jou!


ISBN 9789044836158 | hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2019
Leeftijd 8+

© Dettie, 12 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Coole kikkers
Owen Davey


Alle padden zijn kikkers, maar niet alle kikkers zijn padden... Dit is een van de vele wijsheden die in dit boek te vinden zijn. Mocht je kikkers een beetje eng en glibberig vinden en liever er van weg blijven, na dit boek heb je daar geen last meer van. Die gladde, kwakende springer is eigenlijk heel leuk en er is ook nog eens veel over te vertellen.


Wist jij bijvoorbeeld dat kikkers niet alleen insecten eten maar ook muizen, slakken, wormen, vissen, slangen etc.? En soms duwen ze met hun ogen(!) hun buit naar binnen. 'Hij trekt zijn oogbollen even in zijn bek om zijn prooi tegen zijn tong te drukken'. Die tong is lang en kleverig en... oprolbaar, het is net een soort springveer.

Ook hebben sommige kikkers hun eigen zonnebrandcrème, die zorgt dat ze niet uitdrogen. En wist je dat kikkers vervellen?


'Sommige doen dat dagelijks en andere wekelijks. Hun vel splijt doorgaans op hun buik en rug open, waarna de kikker het met zijn poten verwijdert. De meeste kikkers eten het oude vel op, omdat dit voedingsstoffen bevat.'


Kikkers kunnen zich ook heel goed onzichtbaar maken dankzij hun schutkleuren, de ene kikker lijkt op een blad, de andere op een mosplantje en weer een andere op een vogelpoepje! Sommige kikkers in Centraal- en Zuid-Amerika zijn ook heel giftig, hun gif wordt wel gebruikt om gifpijlen te maken.
In het boek kun je ook lezen dat kikkers een winter- of zomerslaap houden. Ze kunnen zelfs bevriezen, maar zo gauw het warm wordt komen ze weer tot leven! Als dat niet bijzonder is!


Het leuke is ook dat kikkers als kikkervisjes geboren worden ze daarna nog een heleboel keer van uiterlijk veranderen voordat ze een kikker zijn. Natuurlijk staat dat ook allemaal aangegeven in dit boek.  Maar ook het eieren leggen zelf en hoe die bewaard worden is bij sommige kikkers heel bijzonder. Grijze Afrikaanse boomkikkers komen bijvoorbeeld in groepen van wel 30 kikkers bij elkaar om vocht door hun eieren te kloppen. Zo ontstaat er schuim dat uithardt en de eieren beschermt.


We zien ook allerlei soorten kikkers zoals de Indiaase paarse kikker, of kikkers uit Madagaskar die prachtige ogen hebben en er zijn zelfs kikkers die stekels kunnen opzetten! Maar het meest bijzondere zijn de enorme goliathkikker die 32 cm lang kan worden en wel 3 kilo kan wegen of juist de ieniemienie kikker die nog geen centimeter lang is. Je ziet een aantal kikkers ook op ware grootte afgebeeld met hun namen erbij natuurlijk.
Als laatste zijn er nog enkele tips voor het geval je zelf kikkers wil houden.


Alle kikkers zijn prachtig, in een moderne vorm naar de natuur getekend door Owen Davey. Hij heeft alles tot in detail weergegeven, waardoor je helemaal goed kunt zien hoe de poten van een  kikker zijn, of zijn ogen, of hoe hij verandert van kikkervisje tot kikker enz..


Fantastisch boek voor iedereen die meer wil weten over kikkers. Maar ook een heel fijn boek om erbij te hebben als je een spreekbeurt over kikkers wilt houden...


ISBN 9789059569522 | hardcover | 38 pagina's | Uitgeverij Fontaine | november 2019
Afmeting 29,5 x 23,5 cm | Vertaald door Mariëlle Steinpatz | leeftijd 9+

© Dettie, 9 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pop-up dinosaurussen
15 ongelooflijke pop-ups
pop-ups: David Hawcock
afbeeldingen: Owen Davey


Je kan nooit te vroeg beginnen met je liefde voor dinosaurussen en dit boek vormt een mooie start. Je maakt kennis met 15 dino's die er heel bijzonder uitzien. Je kunt ze zelfs in '3 D' bekijken want van elke Dino is een pop-up gemaakt.


Al gelijk als je het boek openslaat zie je een prachtige Ankylosaurus, wat je uitspreekt als an-KIE-loo-sau-rus, lezen we. Het dier heeft prachtige schubben en een lange staart met aan het uiteinde een plat gedeelte, als een tafeltennisbatje. Zijn kop is wel een beetje klein maar dat is bij bijna alle dino's het geval.


Op de volgende twee bladzijdes zien we de Brachiosaurus (BRAgie-oo-sau-rus) die zo'n lange nek heeft dat hij ver boven het boek uitsteekt, wat zou hij zien in de verte?
De Coelophysis (See-LOO-fie-sis) zijn prachtig! Het zijn heel mooie, slanke dieren met een lange nek, die ze voor zich uit houden, ze steken hun nek dus niet als een giraf naar boven. Ze hebben ook een lange gestreepte staart. Op de afbeelding zijn ze lekker met een stelletje aan de wandel. Ze zien er bijna lief uit.
Als we dan de bladzijden omslaan is het gedaan met de liefheid, we kijken regelrecht in de bek met scherpe tanden van de Tyrannosaurus (tie-RANN-oo-sau-rus) Gauw door naar de volgende pagina...


Daar zien we de Ornithomimus (or-NIEto-MIE-mus) en die is heel leuk! Hij heeft vleugels en een staart van veren, zijn poten lijken op die van een struisvogel en zijn kop en nek lijken op die van een slang! Wel te begrijpen dat de deze Ornithomimus heet wat Ornitho betekent vogel.


En dan komen we een stukje verder bij het gekste dier van het boek, de Oviraptor (OO-vie-RAP-tor) Hij heeft de kop van een papegaai, de poten van een grote kip, de vleugels van een pauw en een lijf als een kalkoen! Hoe gek is dát!


Er zijn dino's die eruit zien als een zwaan, er zijn dino's die lijken op een vis of, met een beetje fantasie, op een buffel, en er is er zelfs een die lijkt op een grote waterschildpad met een heel lange nek!


Alle dino's zijn getekend in een mooie retro-achtige stijl. Op elke twee bladzijden zien we de dino's afgebeeld in pop-up en dat maakt dat je je veel meer voor kunt stellen hoe ze er in het echt uit hebben gezien. Echt super! Bij elke dino staat zijn naam en daaronder zie je hoe je die naam uit moet spreken. Ze zijn weergegeven op hardkartonnen pagina's, wat wel fijn is, zo gaan de dino's niet gauw kapot.


Het boekje is echt superleuk om cadeau te geven, iedereen zal er blij mee zijn als je dit geeft!
(Maar je kunt het natuurlijk ook voor jezelf vragen aan Sinterklaas of de Kerstman)


ISBN 9789059569676 | Hardcover | 29 pagina's | Uitgeverij Fontaine | augustus 2019
Afmeting 18,5 x 18,3 cm | Vertaald door Trijnie Duut | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 8 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

50 helden
die de wereld mooier gemaakt hebben
illustraties: Anna Albero
tekst: Lily Murray


In dit boek wordt iedereen geëerd, allemaal krijgen ze een beker voor hun fantastische prestaties. En niet omdat ze hard hebben gelopen of ver kunnen zwemmen of uren lang paal hebben gezeten. Nee het gaat om mensen die anders dan andere mensen konden of durfden te zijn.


Het is een enorm gevarieerd gezelschap dat we aantreffen. Van Confucius tot J.K Rowling, van Einstein tot David Bowie. Iedereen krijgt een prijs.
Einstein krijgt een prijs omdat hij zo nieuwsgierig was. Hij bleef altijd maar vragen: 'Waarom gebeurt dit?' of 'Hoe werkt dat?'
David Bowie krijgt niet de prijs voor de beste muziek maar voor Jezelf uiten!


'David was niet alleen geliefd om zijn muziek maar ook om zijn creativiteit. Hij creëerde personages en droeg aparte kostuums en make-up. Hij hield nooit lang vast aan één bepaalde muziekstijl of kledingstijl en inspireerde zijn fans om zichzelf te uiten en trots te zijn dat ze anders waren.'


Erg leuk is het verhaal over Mary Anning (1799-1847) die de prijs voor fossielenjager krijgt.
Ze kwam uit een arm gezin met negen kinderen maar alleen haar broer en zij bleven in leven. Ze leerde zichzelf lezen en schrijven en hielp haar vader bij het zoeken naar fossielen. Toen ze elf was overleed haar vader en een jaar later ontdekt haar broer een schedel in een rots. Mary hakt het voorzichtig uit en er komt een heel skelet tevoorschijn van een ichthyosaurus, een zeereptiel dat in de tijd van de dinosaurussen leefde. Ze vond nog veel meer fossielen.


Wetenschappers uit heel Europa en Amerika kwamen kijken en met Mary praten over haar ontdekkingen. Door haar veranderde de kijk op de prehistorie. Maar Mary was wel een vrouw, en vrouwen mochten niet studeren... Haar werk werd daarom vaak beschreven door mannen... haar naam werd vaak niet eens genoemd.
Maar in 2010 kwam er eerherstel en werd ze opgenomen op een lijst van tien Britse vrouwen die de wetenschap het meest hebben beïnvloed.


Bij de verhalen, die per persoon twee bladzijden beslaan, staan mooie illustraties die gemaakt zijn door Anna Albero. Ze heeft een ingetogen maar wel duidelijke stijl.
Ook lezen we allemaal leuke weetjes over de besproken held.


Natuurlijk is er ook een prijs voor... prijsuitreiken! Drie keer raden wie de prijs krijgt... Jawel... Alfred Nobel!
Hij wilde niet bekend staan als de man die dynamiet uitvond dus schreef hij in zijn testament dat zijn geld besteed moest worden aan de (zeer bekende) Nobelprijzen!  Hoe bijzonder is dat!


De verhalen worden niet op chronologische volgorde weergegeven, Anne Frank wordt bijvoorbeeld voor Cleopatra genoemd. Achterin het boek staat wel een fraai getekende tijdlijn, te beginnen bij Sappho (630 voor Christus) en te eindigen met Malala (1997) waarbij ook in het kort hun prestatie wordt gemeld.


Op deze manier zoals de mensen gepresenteerd worden, is geschiedenis ineens helemaal niet zo saai, integendeel, je blijft lezen en je verwonderen wat mensen allemaal durfden en bedachten om de wereld vooruit te helpen!
Prima boek!


ISBN 9789059560345 | Hardcover | 77 pagina's | Uitgeverij Fontaine | september 2019
Afmeting 24 x 28 cm | Leeftijd tot ca. 12 jaar

© Dettie, 7 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het grote mysterieboek
Verdwenen goudschatten, onkraakbare codes en andere rare raadsels
Illustraties: Marijke Klompmaker
Tekst: Arwen KleyngeldZomaar willekeurig een paar dingen die in dit boek aan de orde komen: een moordmysterie, geheimzinnige beelden, een spookachtig mysterie, een verdwenen vliegtuig, de zoektocht naar een verdwenen schat. Wie zijn oren en ogen open houdt weet wel dat er heel veel onverklaarbare dingen zijn, maar toch staan er in dit boek nog veel meer.


Heb je ooit gehoord van de Zodiacmoordenaar? In Noord-Californië  was je tussen 1968 en 1969 niet veilig als je met z’n tweeën een romantische wandeling maakte en dan even uitrustte op een bankje. Drie stelletjes werden aangevallen, neergeschoten of neergestoken. Ook een taxichauffeur werd vermoord.
Twee van de mannen overleefden het, maar konden niets vertellen over de dader. Die wilde evenwel best gevonden worden lijkt het: hij stuurde brieven naar de krant, waarin codes stonden. Volgens de politie was het de moordenaar, omdat hij bepaalde dingen wist die niet bekend gemaakt waren, maar de codes kregen ze niet gekraakt. Tenminste niet voldoende om de dader te pakken. Nog steeds niet dus.


Veel mensen kennen de geheimzinnige Bermudadriehoek wel. Een gebied in de Atlantische oceaan, tussen Miami in Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden. Al vanaf de tijd dat Columbus de oceanen onveilig maakte doen verhalen de rondte over schepen die spoorloos verdwenen in dat gebied. Over vliegtuigen die van de radar verdwenen en nooit meer teruggevonden werden. Verklaringen genoeg, maar niet eentje lijkt te kloppen.


Op een heel andere plek verdween ook een vliegtuig, nog niet eens zo lang geleden. In 2014 vertrok Vlucht MH 370 uit Kuala Lumpur in Maleisië, op weg naar Peking. Maar het kwam daar nooit aan. De 239 mensen aan boord verdwenen spoorloos.
Bestaat het monster van Loch Ness nu wel of is het niet meer dan een legende?
Hoe hebben mensen op dat Paaseiland het voor elkaar gekregen om al die reuzenbeelden, meters hoog en tientallen tonnen zwaar, te maken en dan ook nog rechtop te zetten op het strand?
En Atlantis, heeft dat fabelachtige land ooit echt bestaan?


Het gekste is nog wel die brug in Schotland. Daar moet je echt je hond niet los over laten lopen, want de kans is groot dat het dier er zomaar vanaf springt! Er zijn op deze manier al vijftig honden omgekomen en een honderd of zes zijn wel gesprongen maar er levend van af gekomen.


Deze en nog andere mysteries worden in dit boek behandeld. 
Of aan al die verhalen geloof gehecht moet worden is ook nog een vraag. Is er in dat dorpje Roswell in Mexico echt een ufo geland, of is het een verhaaltje dat andere geheimzinnige zaken moet verbergen? En die goudschat die in opdracht van Hitler verstopt zou zijn in onderaardse gang  - een complete trein! - dat lijkt ook nogal ongeloofwaardig. Toch?


Maar ieder mysterie is wel degelijk onderzocht door mensen die er in geloofden - of juist niet natuurlijk – en al die knappe koppen en doorgewinterde spoorzoekers hebben tot op heden nog geen eenduidige oplossing gevonden.
Bij ieder onderwerp stelt de schrijfster dan ook de hamvraag aan de lezer: geloof jij dat het echt is? Wat denk jij dat er gebeurd is?


De teksten zijn duidelijk. Eerst een summier stukje over het onderwerp, waarna de uitwerking volgt: wat er nu eigenlijk aan de hand is, en wat mensen al gedaan hebben om het uit te zoeken. In aparte paarsgekleurde kadertjes staat nog wat extra achtergrondinformatie, en achterin vind je een verklarende woordenlijst.
De tekeningen bij de tekst zijn veelal illustratief, de codes worden bijvoorbeeld getekend, of een plattegrondje, maar er zijn ook alleen maar grappige tekeningen, en enkele paginagrote afbeeldingen, zoals het geval is bij de beelden van Paaseiland.
Het boek  begint met een inleiding en een inhoudsopgave.


Arwen Kleyngeld is journaliste, en erg geïnteresseerd in geheimzinnige zaken.
Marijke Klompmaker heeft al heel wat boeken geïllustreerd, kijk maar op haar site: https://marijkeklompmaker.com


ISBN 9789059569492 | Hardcover | 112 pagina's | NUR code 212 | Uitgeverij Fontaine | september 2019
Vanaf 9 jaar

© Marjo, 20 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het complete drakenboek
Federica Magrin


Een prachtig boek voor kinderen met een passie voor draken. Maar: heb je die passie nog niet, laat dan dit boek niet liggen, want ongetwijfeld raak je helemaal in de ban van de drakenwereld!


Na een korte inleiding over waarom het boek gemaakt is, ga je je verdiepen in de verschillende soorten. Je hebt de Westerse draken, de Oosterse draken en dan nog de bijzondere draken.
Want de ene draak is de andere niet. De Westerse draak heeft veelal vleugels, ze hebben vier poten en ze spuwen vuur, terwijl de Oosterse draak geen vleugels heeft – soms wel veren – en vaak voorzien is van een lang en slangachtig lijf. Hun karakters zijn ook verschillend: de Westerse draak is sterk en sluw, terwijl Oosterse draken meestal slim en wijs zijn.
Dat is bepalend bij de keuze die je als lezer gaat maken: word je een drakenmeester? Of oefen je liever voor drakenjager?


Om een enkel voorbeeld te noemen: een fantastisch mooie Westerse draak is de ijsdraak. Die is zo ontzettend mooi - en hij weet het, hij staat heel trots te pronken op twee pagina’s! Je zal hem niet snel zien, hij blijft uit de buurt van mensen, en is zeldzaam. De naam zegt het al: hij houdt niet van warmte, maar kan er wel tegen. Hij gaat nog wel eens van de ene pool naar de andere, en dan komt hij ook door warme wateren. Maar het liefst is hij in de IJszee, en al is het nog zo koud, bevriezen doet hij niet. Een ijsdraak spuwt geen vuur natuurlijk, maar let op, hij kan ijsstralen spuwen!


Bij de Oosterse draken kies ik voor de Lung, met een lang slangachtig lichaam zonder vleugels, de kop van een grote krokodil en de lange baardharen van een meerval. Hij is goedaardig, bevriend zijn met een Lung brengt geluk! Het is voor deze draak dat de Chinezen een speciaal feest vieren!
Bij de bijzondere draken, die allemaal even mooi zijn, is de regenboogslang echt bijzonder: het is een mythologisch wezen met bovennatuurlijke krachten. Hij beschermt het landschap en zal iedereen die daar schade berokkent genadeloos straffen. Hij heeft werk genoeg dus.


Als je al die verschillende draken bestudeerd hebt, komt het hoofdstuk drakenkunde. Daar staat veel informatie over hoe draken zich ontwikkelen. Wat ze zoal eten en waar je op moet letten als je drakenmeester wordt. Waar vind je ze en hoe zit zo’n drakenlijf in elkaar?
Er wordt in het algemeen over verteld, met in een ander lettertype nog extra opmerkingen. En natuurlijk fraaie illustraties! En, heel belangrijk als je tenminste niet verslonden wilt worden of door vernietigend vuur geraakt: hoe ga je met een draak om! Zeker als je drakenmeester wilt worden is dat ook van belang, en hoewel het boek ook ingaat op de dingen die je als drakendoder moet weten, is de insteek toch dat je hem als gelijke benadert. Een draak is namelijk vrijwel altijd sterker en slimmer dan jij bent.


Als laatste volgt er nog een hoofdstuk over beroemde drakentemmers, zoals Joris en Siegfried.


Alle draken in dit boek zien er gevaarlijk uit met hun scherpe klauwen en tanden, hun akelige stekels en lange zwiepstaart, maar ik heb het vermoeden dat ze allemaal ijdel zijn: op de afbeeldingen nemen ze vrijwel allemaal een bevallige pose aan en ze glimlachen zelfs! De enkele draak die wel grimmig kijkt, blijft er heel aardig uitzien. Dat komt natuurlijk door Anna Lang, die deze dieren getekend heeft en ze de mooiste kleuren heeft gegeven.
Het is dan ook een fantastisch mooi naslagwerk geworden, om veel in te bladeren en te lezen.


ISBN 9789059560413 | hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Fontaine | oktober  2019
Met prachtige illustraties van Anna Lang | Vertaald uit het Italiaans door Ellen Hosmar | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 16 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fantastisch vervoer
Een reis door de geschiedenis van voertuigen
illustraties Chris Mould
tekst: Tom Jackson


Van 2 tot en met 13 oktober staat de kinderboekenweek in het teken van voertuigen en dit boek haakt daar fantastisch op in. Op de cover alleen al zien we een enorme hoeveelheid rijdende en vliegende voertuigen en in het boek worden al deze voertuigen ook nog eens nader toegelicht.


De reis door de geschiedenis van de voertuigen is niet in chronologische volgorde, het begint namelijk met de trein, maar dat maakt niets uit, we leren evengoed wel welke voertuigen het oudste zijn. De verhalen over de voertuigen worden ook niet als in een geschiedenisboek verteld. Maar toch is er wel een tijdlijn, deze staat echter onder een fantastische, zeer gedetailleerde tekening waarop de geschiedenis van het betreffende vervoermiddel is afgebeeld.


Bij de trein zien we bijvoorbeeld als eerste een spoorlijn met karretjes erop die door paarden vooruit getrokken worden. De eerste spoorbaan met 'trein' was namelijk gemaakt om mijnwerkers te helpen zware metalen en materialen te verplaatsen. De eerste trein was dus een karretje!
Op de grote zwart-wit tekening zien we o.a. ook de eerste stoomlocomotief, de eerste personentrein, de langste 'railroad' de eerste elektrische trein , de snelste trein en nog veel meer. Je komt ogen tekort.


Op de volgende twee pagina's worden de tekeningen van de vorige pagina in aparte stukken gepresenteerd en daarbij wordt uitleg gegeven over de voertuigen die we zien, zoals de Shangai-maglev, de snelste trein die o.a. gebruikt wordt in China. Deze treinen hebben geen motoren en riijden niet over een gewoon spoor. Ze zweven door middel van sterke magneten!


En dit is pas het begin van het boek, als we verder gaan zien we dat de geschieden van echt alles wat je je maar bedenken kunt rond voertuigen wordt besproken. En deze zijn verdeeld in de hoofdstukken: schepen, auto's, ballonnen, fietsen, vliegtuigen, tanks, helikopters, werkvoertuigen, onderzeeërs, raketten, ruimteschepen. Bij al deze voertuigen is ook nog een onderverdeling gemaakt zodat het een helemaal compleet beeld geeft.


In het boek wordt elk te bespreken voertuig vooraf gegaan door de al eerder genoemd tijdlijn met een twee pagina's beslaande tekening waarna deze op de volgende bladzijde in aparte delen onder de loep gehouden wordt met toelichting erbij.


De overzichtsafbeeldingen boven de tijdlijn zijn druk maar dat geeft niet, dat maakt het geheel wel speels en later volgt toch de uitleg. De pagina's van het vrij grote boek (31,3 x 24,6 cm) hebben per vervoermiddel een eigen achtergrondkleur. De tekeningen op de tijdlijn hebben een witte achtergrond.

Al met al is het een heel uitgebreid, mooi verzorgd en zeer informatief boek, dat ook goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een spreekbeurt.
Van harte aanbevolen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789057125355 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Nieuwezijds | augustus 2019
Vertaald door Textcase | Leeftijd 9-12 jaar

© Dettie, 27 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER