Non-fictie jeugd

altInsecten onder de loep
Illustraties: Anne de Angelis
Tekst: François Lasserre


François Lasserre, een Frans entomoloog, nodigt kinderen uit om insecten te komen kijken in dit papieren insectenmuseum. Daar heeft hij een aantal kriebelbeestjes geselecteerd die hij bijzonder vindt om wat voor reden dan ook.


Eerst legt hij uit wat een entomoloog is, en dan begint het feest. Je ziet insecten die zich vermommen, insecten die kunnen zingen, of andere die kunnen zwemmen. Hij beschrijft grote insecten of diertjes die andere beestjes na-apen. En ja, hij laat ook spinnen zien. Sorry, zegt hij daarbij, want we weten natuurlijk dat spinnen niet zoals insecten zes poten hebben, maar acht, en dus helemaal geen insecten zijn!


Het gaat Lasserre vooral over het uiterlijk van de insecten, waarom ze hem zo fascineren. Je zal er geen informatie vinden in welke categorie ze vallen, of in welke omgeving je ze precies kan vinden. Nee, de vraag is: hoe zien ze er uit? Anne de Angelis laat met haar fantastische gekleurde tekeningen zien wat hij vertelt. Je ziet de dieren als geheel, met daarnaast als pentekeningen de besproken onderdelen die Lasserre juist zo bijzonder vindt bij dat bepaalde insect.

Voorbeelden, tjee, wat moet je kiezen? Minder bekende insecten zoals de geelgerande wateror? De kraakcicade? De platbuik dan? Nee, leuker is het een paar bekende insecten te noemen, met hun bijzonderheden. Mieren bijvoorbeeld. Dat is even zoeken achterin in de inhoudsopgave, want dat insect is te vinden onder de naam werkmier. Bij de ongevleugelde insecten. Dat klopt, denk je. Ze hebben geen vleugels toch? Maar wist je al dat ze een korte tijd in het jaar echt wel kunnen vliegen? Dan kun je hele zwermen tegenkomen: de vliegende mieren, die dus echt dezelfde soort zijn als de werkmieren zonder vleugels.  En... wist je dat je mierenlarven kunt eten? Je kan ze zo uit het nest in je mond steken. Jakkes? Nou ja, er staan nog meer eetbare insecten in dit boek. Wist je dat de meelworm met een beetje zout naar zoute pinda’s smaakt?


Lasserre waarschuwt ook voor insecten waar je voor uit moet kijken: de dennenprocessierups bijvoorbeeld. Blijf daar maar vanaf! En het zevenstippelige lieveheersbeestje (ja, zo heet dat diertje!) is erg vies. Maar dan wordt de blauwe bromvlieg besproken, een insect dat iedereen liever ziet gaan dan komen. Maar kijk eens, zegt Lasserre dan - en ik kan het er alleen maar mee eens zijn: hoe mooi is deze vlieg!


In de ik-vorm spreekt Lasserre de kinderen rechtstreeks aan, met een prettige behapbare indeling. Over twee grote pagina’s staan nooit meer dan vier dieren afgebeeld, vaak minder. Een boek om in te bladeren, om te griezelen en vooral om je te verbazen. Nog eentje dan: wist je dat het groene zandloopkevertje dezelfde snelheid kan bereiken als een jachtluipaard?


Met achterin een handige alfabetische inhoudsopgave. Een prachtig boek!
Geen kind zal dit boek voorbij lopen zonder het open te slaan! (een volwassenen ook niet…)


ISBN 9789044832068 | Hardcover | 288 pagina's | Clavis | maart 2018
Door Clavis vertaald uit het Frans | Leeftijd 8 +

© Marjo, 11 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stil zitten als een kikker
jouw aandacht werk(t)boek
Eline Snel


De kikker uit de titel begeleidt de kinderen bij dit boek vol opdrachten, (meditatie)oefeningen, spelletjes en nog veel meer. De schrijfster, Eline Snel, vertelt aan de kinderen die dit boek lezen dat het doel van dit werkboek is om meer aandacht voor jezelf en anderen bij te brengen. Ze schrijft: "Dit is niet alleen een doe-boek. Het gaat ook over hoe je tot rust komt als je druk bent, over meditatie, nieuwsgierig blijven, omgaan met frustratie en het oefenen van je geheugenspier. En... over het geheim van geluk."


Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken die elke een onderwerp behandelen.


In hoofdstuk 1 Hoe train je je aandachtspier? lezen we hoe je rustig kunt ademhalen en leer je dankzij een mooi verhaaltje over een bange leeuw - geschreven door  Marie-Agnès Boutavant - hoe rustig ademen kan helpen om kalm te worden zodat je beter kunt nadenken.
De leeuw was namelijk gevangen in een net en omdat hij in zijn paniek heel erg tegenstribbelde raakte hij steeds vaster verstrikt in het net. Maar onze kikker kwam hem helpen en leerde hem eerst rustig te ademen en daar werd de leeuw zo kalm dat hij wist wat hij moest doen om zich te bevrijden!
Verder zijn er leuke spelletjes en raadseltjes te doen waarbij je goed moet opletten wat de juiste oplossing is. Er zit zelfs een memoryspel bij, die je zelf kunt uitknippen en daarna natuurlijk er lekker mee spelen.


Hoofdstuk 2 is getiteld Je lijf is je beste vriend en begint met vier yogaoefeningen die je kunt downloaden dankzij een speciale code die achterin het boek staat. Bij elke oefening staat waarom het goed is om deze oefeningen te doen.
Verderop in het hoofdstuk  leert ook wanneer je moet stoppen met iets, omdat het anders niet goed voor jezelf is. Je kunt dankzij een stickerstopknop zelf aangeven waar jouw stopknop zit. Maar er horen ook heel leuke gedachtekaartjes bij dit hoofdstuk die je kunt uitknippen. Die kaartjes kun je gebruiken om aan de muur te hangen omdat je de tekst mooi vindt. Op een kaartje staat bijvoorbeeld: Vandaag ga ik goed letten op dingen die me blij maken. Op een ander kaartje staat: Ik ben als een jonge boom, soepel en sterk. Er kan van alles met me gebeuren, maar ik val niet om.  Je kunt de kaarten natuurlijk ook weggeven aan iemand.


En zo zijn er nog vier hoofdstukken waarin steeds een punt van aandacht besproken wordt. Dit kan bijvoorbeeld het heel bewust gebruiken van je zintuigen zijn. Bij het zintuig proeven staan zelfs lekkere recepten. En bij het zintuig luisteren kun je via een download allerlei verschillende geluiden beluisteren.


In een ander hoofdstuk leer je weer wat je binnenwereld is, dat is wat je van binnen voelt zoals blij zijn of verdrietig of boos. Je leert dat je gedachten soms net op  dwarrelsneeuw lijkt, wat je wel eens ziet in een glazen stolp. Als je die schudt dan dwarrelt de sneeuw in het rond en later ligt die sneeuw weer rustig op de bodem. Dat dwarrelen gebeurt in je hoofd soms ook als er veel is om over na te denken. Door die sneeuw kun je dan alles niet meer helder zien. Maar zijn je gedachtes weer rustig dan lukt dat denken ook weer veel beter. In het boek staat hoe je zelf een dwarrelpot kunt maken en die kun je dan gebruiken als het even druk in je hoofd is. Als je kijkt hoe de dwarrels naar de bodem zakken, voel jij je ook weer rustiger worden! Bijzonder hè.


Ook jouw creatieve kant wordt besproken en vooral dat je niet in alles perfect hoeft te zijn. Het gaat erom wat jij belangrijk en leuk en goed vindt en wat dat voor dingen zijn, kun je dankzij dit boek ook prima ontdekken.


Het laatste hoofdstuk Het is fijn om aardig te zijn  is natuurlijk ook heel belangrijk...  je kunt daarin o.a. mooie, kaarten vinden die je kunt uitknippen om er daarna een lieve tekst op schrijven en weggeven zodat je iemand met jouw speciale kaart blij kunt maken!


En als je helemaal aan het eind bent van het boek en alles opdrachten en spelletjes hebt gedaan dan ben je lid van de kikkerclub en verdien je de deurhanger waarop staat.... Sssst! ik mediteer! Ook vind je achterin nog een aantal stickers die je voor de opdrachten kunt gebruiken, een poster met een mooie tekst en het enige echte grote familie kikkerspel!

Het boek heeft in totaal 80 grappige en nuttige activiteiten om rust en stilte te vinden. je kunt die alleen of met een ouder doen. Bij elk hoofdstuk wordt ook een verhaaltje verteld waardoor je leert hoe je anders naar dingen kunt kijken of hoe je op verschillende manieren met iets om kunt gaan. Kortom, er valt heel veel te doen, te kijken, te spelen en te leren met dit boek en de leuke illustraties van Marc Boutavant verhogen alleen maar de pret! Ook een fijn boek om cadeau te geven of cadeau te krijgen!


ISBN 9789021566900 | Paperback met flappen | 96 pagina's | Uitgeverij Kosmos | maart 2018

Dettie, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat staat je goed!
Hoe kleren ons maken
Josje van Koppen


"Je bent dik of dun, lang of kort, zwart of wit... aan je lichaam kun je niet zo gemakkelijk iets veranderen. Door iets aan te trekken of op te zetten, kun je je wel op slag totaal anders voelen."


In dit verder tekstloze boek, wordt ons het belang van kleding getoond evenals de westerse kledinggeschiedenis. We zien Adam en Eva nog op blote voeten rondlopen, alleen gehuld in vijgenbladeren maar al snel raken na de zondeval de waterdichte en warme dierenhuiden 'in de mode' evenals een warme lange warme baard. Als 'handbagage' zien we de pijl en boog.  De herder loopt natuurlijk rond in wollen kleding maar dan breekt de tijd van de farao's aan en dat is heel andere koek.

De verfijnde Egyptenaren zien we afgebeeld in mooie soepelvallende gewaden, de vrouwen dragen zelfs zeer fijne, doorzichtige kleding. De Romeinen vertonen zich in tunica's die mooi geplooid om hun lijf gedrapeerd zijn. In de riddertijd is het weer heel anders, we zien zelfs een jonkvrouw met een ijzerzaagje en oliespuit klaarstaan om de ridder eventueel bij te kunnen springen in het geval van ernstige harnasroest of andere ongemakken.


We zien vrouwen in prachtige wijde hoepelrokken en mannen in kunstig gemaakte, opengewerkte kniebroeken. De kragen en diverse decolletévormen zijn ook van groot belang in de kledinggeschiedenis. We zien prachtige verfijnde kanten kragen die over de jas of het kledingstuk heen gedragen werden. We zien kragen die als een staart van een pauw om de nek heen staan of dicht op de keel zittende  'molensteenkragen'.


In de tijd van de enorme rokken met inklapbare panelen, hadden de vrouwen vreemd genoeg een zeer diep uitgesneden decolleté. Je zou denken dat het niet nodig was, omdat  alle aandacht naar de enorme rok gaat. Erg leuk is de afbeelding van de rok met baleinen die zo enorm is dat er vogels in rondvliegen. Maar ook de prent van de deftig in jacquet gestoken man die een gieter in zijn hand heeft naast de vrouw in rozenjurk doet je glimlachen.

Gelukkig voor de vrouwen komt aan al die ingesnoerde tailles en enorme kledingbouwwerken een einde. We zien ze nu in losse, maar wel kundig gemaakte kleding en wijde harembroeken rondlopen. En dan breekt De Grote Oorlog uit (1914-1918)  wat de mode op de achtergrond doet verdwijnen en de werkkleding zijn functie toont.

Na de oorlog moet er natuurlijk feest gevierd worden en breken de roaring twenties aan met de bijbehorend losse kleding met blote rug en enkelvrije rokken... In de minder gefortuneerde gezinnen komt het matrozenpakje in zwang evenals de grote strikken in het haar van de meisjes.  We zien dan ook een keurig gezinnetje afgebeeld. Moeder aan de was, vader achter de krant en de kinderen in genoemde kledij, keurig op lengte gerangschikt.

De grote ontwerpers, de film en kunstenaar krijgen steeds meer invloed op de kledingbranche. De vetkuif en het leren jack, de rock en roll outfit, het elegante modehuis Chanel pakje, het tweedelig badpak, de primaire kleuren van Rietveld... we zien ze allemaal voorbij komen in dit boek, evenals de hippie-outfit in de flower-power tijd.

Zelfs de landing op de maan veroorzaakt een ware futuristische moderage en vermoedelijk veroorzaakte de komst van de anti-conceptiepil de vrijheid in kleding voor vrouwen, benen en navels mochten voortaan getoond worden. Maar ook de anti-establishment en idem muziekstromingen zoals punk beïnvloeden het modebeeld. Hanenkammen, grote ijzeren kettingen, tatoeages en spelden door lijf en leden tonen waar jij voor staat.
De komst van de spijkerbroek, inmiddels een niet meer weg te denken kledingstuk, de popart, de bikini, de burka enz. passeren de revue evenals de sportkleding, klederdrachten, unisexoutfit en vrijetijdskleding.

Uiteindelijk zien we dat de dwingende (mode)regels op de achtergrond raken en doet het er nauwelijks meer toe of je aan een bepaald modebeeld voldoet. Het ndividu staat centraal. Je kunt dragen wat jij prettig vindt, je kunt dragen wat bij jou past. Je kunt kiezen wat jou goed staat...

Deze hele kledinggeschiedenis wordt ons getoond in knap getekende en gedetailleerde afbeeldingen van Josje van Koppen. Achterin dit mooi verzorgde boek staat nog een overzicht van de getoonde kleding met jaartallen en heel korte beschrijvingen.

Voor modeliefhebbers en in kleding geïnteresseerde mensen is dit boek een must. Eigenlijk snap ik niet waarom dit fraaie boek als kinderboek - geschikt voor kinderen vanaf  5 jaar - aangeboden wordt. Ik denk dat het die leeftijdscategorie niet zal  aanspreken, ze zien alleen figuurtjes in voor hen vreemde kleding. Er is geen verhaal omheen geschreven.
Persoonlijk zou ik het boek inschatten voor jongeren vanaf 13-14 jaar maar ook volwassen zullen dit boek zeker kunnen waarderen.


ISBN 9789044828757 | hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij Clavis | 30 juni 2017
Afmeting 208 x 207 x 17 mm. | Leeftijd 5+

© Dettie, 23 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altLeven als een astronaut
Jouw buitenaardse avontuur!
Mark Brake


‘Als mens wil je alles verkennen. Nieuwe plaatsen bezoeken, een kloof oversteken, een vulkaan beklimmen, een nieuwe wereld bekijken. Van de tienduizenden mensen die betrokken zijn bij het verkennen van de ruimte – bij het maken van plannen, bij onderzoek en bij het bouwen van ruimtevaartuigen – zijn er maar een paar zo gelukkig dart ze echt een ruimtereis maken.

Als jij een van die gelukkigen bent, dan bereidt dit boek je voor op al die werelden anders dan de onze.’


Er wordt wel meteen duidelijk gemaakt dat je jaren en jaren studie voor de boeg hebt voor je überhaupt in aanmerking komt om astronaut te worden. Dit boek biedt hoogstens een klein inkijkje in wat je allemaal moet weten: Informatie over het zonnestelsel, over alle planeten en planetoïden, over kometen en meteoren, over sterren en sterrenstelsels, over zwarte gaten. Over zwaartekracht, ruimtevaartuigen, maanvoertuigen, ruimtepakken en nog veel en veel meer!


Grappig is dat er ineens een hoofdstuk tussen zit over extreme dingen die je gewoon op aarde kan doen, en die dan een goede oefening zijn voor je ruimtereis. Skydiven, spelunken, diepwaterduiken en bungeejumpen, dat is allemaal al eng genoeg, maar er valt dus in een mensenleven nog veel meer te ontdekken.


Behalve behoorlijk pittige informatie, die in katernen verdeeld staan over de pagina’s en op die manier makkelijk te behappen, is er ook humor te vinden… Als er informatie gegeven wordt voor een eerste ruimtereis - die helaas alleen weggelegd is voor de allerrijksten op aarde – staat er een lijstje met dingen die je mee moet nemen: Onder andere interplanetaire vakantiebrochures zijn handig, en een bungee-jumpuitrusting!


De serieuze teksten worden verlevendigd door kleurrijke en soms grappige foto’s en tekeningen. Met dit boek hoef je je voorlopig niet te vervelen!
Als je dan nog astronaut wil worden, dan weet je tenminste wat je er allemaal voor moet doen.

In co-productie met Lonely Planet werd dit prachtig uitgevoerde boek samengesteld. Het geeft zoveel informatie dat je er uren, dagen mee zoet kunt zijn.


Mark Brake
is freelance schrijver en presentator. Samen met Frank Burnet was hij een van de oprichters van het NASA Astrobiological Institute. Zijn doel is om het onderwerp ruimtevaart toegankelijk te maken voor een breed publiek.


ISBN 9789000356225 | Hardcover |160 pagina's | Uitgeverij Holkema & van Warendorff | oktober 2016
Vertaald uit het Engels door Rob de Ridder Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 6 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bladerbeesten
Yvonne Lacet


Als kind groeide ik op in Amsterdam, in het toentertijd zo verguisde maar nu zo geliefde Amsterdam Noord. Echt veel groen zagen we daar niet en het was dan ook altijd feest als je naar oma in de Achterhoek mocht. Oma woonde in een oude voormalige boerderij - er waren geen kranen maar een pomp in de keuken - en om het huis was alles groen en kleurig. Heerlijk! Voor oma maakten we dan schilderijtjes van grasjes, bloemblaadjes, korenhalmen enz. die we op karton plakten. Het werd meestal een soort boeketje en oma hing de schilderijtjes trouw aan de muur in haar huiskamer en daar waren we dan zoooo trots op.

Dit boekje roept deze fijne herinneringen op, omdat alles wat je op de, tekstloze, pagina's ziet, gemaakt is van blaadjes. Boomblaadjes, bloemblaadjes, verse blaadjes, oude bijna doorschijnende blaadjes, gekartelde blaadjes, gekleurde blaadjes, uitgeknipte blaadjes,  en ga zo maar door. Alleen worden er dit keer geen boeketjes gemaakt maar, zoals de titel al aangeeft, heuse bladerbeesten.

Het begint al op de titelpagina waar we een lekker wollig schaap op afgebeeld zien. Het dier is gemaakt van hazenstaartjes - de grassoort welteverstaan - en haar oren zijn van esdoornzaadjes (die dingen die  zo leuk helikopteren als je ze opgooit) en haar grappige snoet is zo te zien van© Yvonne Lancet zwart karton. Twee dunne takjes vormen haar poten.

We zien een stoere leeuw met manen van zonnebloemblaadjes, een vos met zijn spitse snoet, een geweldige miereneter en een koddig roze varkentje die gemaakt is van maar zes roze bloemblaadjes. (zie de kaft van het boek).

Soms wordt er een kleinigheid toegevoegd zoals oogjes van karton, een zwierige krul van cadeaulint voor de varkensstaart, dunne rode stokjes voor de flamingo, maar voor het merendeel bestaan alle dieren uit blaadjes.


Zelf vind ik de slang met zijn mooie zwierige bladerlijf wel een leuke vondst, maar ook het piepkleine muisje met de grappige oortjes van doorzichtig berkenzaad is heel schattig. De vlinder opgebouwd van bloemblaadjes in allerlei diepe, heldere tinten is heel bijzonder. Maar de prachtige pauw spant echt de kroon. Die is helemaal opgebouwd uit grote en piepkleine bloemen, gras- en korenpluimen en nog veel meer. Het geheel is echt spectaculair en geeft je de kriebel om zelf ook aan de slag te gaan.


© Yvonne LancetVerbluffend is de vlieg met zijn doorschijnende vleugels van bijna vergaan blad. Je moet die mogelijkheid maar in die bladeren zien! Ook de libelle met zijn tere vleugels van esdoornzaad is een mooie vondst.


De bladerbeesten zijn voornamelijk verspreid over twee pagina's afgedrukt. Maar naast de afbeelding van de grotere bloemenbeesten zoals de bloemenpauw, de schildpad (ook erg mooi), de vos en de leeuw, zien we al het gebruikte natuurlijke materiaal - keurig in rijen gerangschikt - afgebeeld staan.


Je ziet alleen het eindresultaat van het gemaakte dier, dus niet hoe het opgebouwd is, maar veelal kun je dat uit de afbeelding wel herleiden. Ik mis wel enkele tips, zoals welke lijm je het beste kunt gebruiken voor je bladerbeesten, waar je op moet letten als je begint, hoe je de blaadjes eventueel tegen snel bederf of verkleuren kunt behandelen enz. Maar dat mag de pret verder niet drukken.
Het is namelijk wel een heel inspirerend boek. Als je eenmaal begint met deze bladerbeesten na te maken, of zelf iets bedenkt, dan zal je er moeilijk mee kunnen stoppen denk ik zomaar. Het resultaat is namelijk zo apart dat niemand er ongevoelig voor zal blijven en heel enthousiast zal raken.


Yvonne Lacet (1980) werkt als beeldend kunstenaar/fotograaf aan projecten waarin stedelijke omgeving, landschap en natuur een belangrijke rol spelen. Haar werk is tentoongesteld in exposities in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt ze in opdracht voor reclamebureaus, magazines en ontwerpers.


ISBN 9789025766849 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer Uitgevers Groep | februari 2017
Afmeting Leeftijd ca. 4+

© Dettie, 20 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

In je eigen tuintje
plantjes kweken en knutselen
illustraties: Katy Kimbell & Li Söderberg
tekst: Clara Lidström & Annakarin Nijberg


"Het boek staat vol met grappige tips over hoe je zelf kunt gaan tuinieren! Met dit boek ga je helemaal alleen aan de slag zonder volwassenen. [...] Haal ze er pas bij als je scherp gereedschap nodig hebt, of als je hun hulp goed kunt gebruiken.

In dit boek geven we je ideeën over hoe je plantjes kunt kweken, maar het heeft ook leuke knutseltips om je tuintje op te vrolijken [...]"Dit bovenstaande én de titel zette me even op het verkeerde been. Ik had de indruk dat kinderen in de tuin zélf bezig zouden gaan maar in de tuin werken is er niet bij. Wél staan er heel grappige en leuke ideeën in dit boek om op allerlei manieren met planten bezig te zijn. Te beginnen met de "koppotten". Daarmee wordt bedoeld - zelfgeverfde - bloempotten waarop ook een gezichtje wordt geschilderd. In de inmiddels met aarde gevulde pot wordt tuinkers- of graszaad gezaaid zodat je even later een leuk 'kapsel' bij het gezichtje hebt. Je kunt het "haar" zelfs in model knippen! bovendien is tuinkers ook nog eens heel lekker!
Hoe je dat allemaal kunt doen, wordt stap voor stap met tekst en tekeningen weergegeven. Het kan bijna niet mis gaan.


En zo staat het boek vol ideeën wat je met planten, zaden en zelfs hazenkeutels kunt doen! Ja écht hazenkeutels.  Stop ze eens in de grond en je weet niet wat je ziet!
Je leest en ziet verder ook hoe je vetbollen en appelkettingen kunt maken voor de vogels. Je leert hoe je bonen, knoflook, tomaten en aardappels kunt kweken én oogsten maar dan niet in de tuin. Je ziet hoe je een leuk bonenspel kunt maken, hoe je geraniums kunt stekken, hoe je van de groene knoflooksprieten lekkere smeerkaas kunt maken en, hoe je mooie naamstenen kunt maken waarop de naam van de plant staat.

Ook wordt verteld welke bladeren en bloemen eetbaar zijn (maar dat moet je nooit in je eentje uitproberen, anders kan je er wel eens heel ziek van worden!) en hoe je van die blaadjes thee van kunt maken of welke bloempjes lekker in de sla zijn.


Dit alles wordt net als bij de koppotten heel duidelijk getoond en uitgelegd dankzij de zachtgekleurde illustraties en foto's.
Kortom, het is echt een leuk boek om bijvoorbeeld mee te nemen als je op vakantie gaat. Je zal je dan geen dag vervelen!


Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789000359370 | 56 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | maart 2018
Vertaald door Neeltje Wiersma |Samenlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

© Dettie, 10 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altExplosieven-
honden

uit de serie Honden als helden
Sara Green


In de serie Honden als helden is onder andere dit boek over explosievenhonden verschenen. Het blijkt een boek te zijn dat er niet alleen mooi verzorgd uit ziet, maar ook makkelijk leest. Ideaal voor een werkstuk of spreekbeurt, al zou je als kind de neiging kunnen krijgen om de tekst letterlijk te vertellen.


‘Ook leert een hond hoe hij al zijn aandacht moet richten op zijn werk. Want hij mag zich niet laten afleiden door eten, mensen, harde geluiden of andere honden.
Verder leert hij, dat hij bij het speuren naar explosieven niet mag blaffen of janken. Als hij iets heeft geroken moet hij rustig gaan zitten.’


Heel begrijpelijk, heel duidelijk en de bladspiegel is overzichtelijk, met daarbij foto’s die goed bij de tekst passen. Moeilijke woorden zijn vet gedrukt, en worden achterin uitgelegd. Grappig vind ik hoe het woord bommelding geschreven wordt: met een streepje ertussen. Bom-melding.
Menigeen heeft immers de neiging om dat woord verkeerd te lezen, en dan heb je geen idee waar het over gaat!


De inhoud van dit boek vertelt over wat een explosievenhond doet. Hoe ze soms echte helden zijn. Op welke leeftijd ze met pensioen mogen en vooral ook welke soort honden geschikt zijn voor deze baan. En nog veel meer.
In de andere boeken in deze serie kun je alles te weten komen over geleidehonden, lawinehonden, politiehonden, hulphonden en therapiehonden. Een hele mooie serie!


ISBN 9789463411141 | hardcover | 24 pagina's | Corona| november 2017
Vertaald uit het Engels door Kirsten Verhagen | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 8 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Land in zicht!
Bedenk in 25 verrassende opdrachten het leukste land ter wereld
illustraties: Pieter Gaudesaboos
tekst: Brunhilde Borms


"Doe boek" staat er op de cover te lezen en daar is niets te weinig mee gezegd, want met dit boek zal je je de hele zomer niet vervelen.

Het begint al lekker met een groot uitvouwbaar vel papier dat volgedrukt staat met eilanden, huizen, eilandfotos', kleding, planten, meubels, voedsel enz. (zie afbeelding) en daarna volgen de persoonlijke uitdagingen. Je krijgt namelijk 31 dagen de tijd om om één van de zeven eilanden te bezoeken en daar het land van je dromen te scheppen... Daarna moet een jury jouw ontwerp goedkeuren en kun je een 'gouden' kroon verdienen en ben jij de baas van het eiland. Jawel!

De eerste opdrachten zijn: een eiland kiezen, een reisticket te kopen en afreizen naar jouw eiland en daar begint het avontuur pas echt! Je gaat namelijk jouw eiland inrichten... maar eerst moet je een vlag maken en d

aarmee word je geholpen door iemand die je kleine opdrachtjes uit te voeren, zodat je goed weet hoe jouw vlag eruit moet komen te zien. Je mag ook beslissen welke feestdagen er op het eiland te vieren zijn, zelf vind ik de Boekendag wel heel leuk, iedereen mag dan de hele dag ongestoord lezen! Maar de dag van de paprikachips heeft ook wel wat...

Je eiland moet natuurlijk een naam hebben en ook daarmee word je geholpen dankzij allerlei leuke opdrachten, waarbij je ook dingen uit het vel papier moet knippen. Als je alles gedaan hebt ga je naar het volgende hoofdstuk waar je jouw eiland moet inrichten, je kiest de bewoners en de huizen, je legt straten en tuinen aan en plant deze laatste vol groente zodat jullie ook te eten hebben.


En zo gaat het het hele boek door. Elk hoofdstuk behandelt een onderdeel van het eiland. Je legt een stad aan, koopt vervoermiddelen, plaatst verkeersborden, zorgt voor zieken- brandweer en politieauto's. Je bouwt een  fabriek en ontwerpt een dierentuin én kiest de dieren daarvoor uit, je bezoekt clubs waarvan jij moet uitvinden welke logopin zij dragen en natuurlijk richt jij ook een club op, waar je eveneens een pin voor maakt.
Jouw eiland is inmiddels zo leuk dat er ook toeristen komen. Maar die moeten wel vermaakt worden en welke tijd van het jaar is het beste voor al die mensen? En welke streekgerechten zijn er op jouw eiland? En welke postzegels heeft jouw eiland eigenlijk?

Kortom, er valt een heleboel te doen. Daarna mag je jouw eiland aan de jury op de Wereld Landen Vergadering laten zien. Belangrijk is dat je drie van jouw gekozen ministers meeneemt, dat zijn drie van de figuurtjes die jou geholpen hebben in het boek, want elk hoofdstuk heeft een eigen begeleider of raadgever, de ene keer is dat commissaris Knuppelstok, de andere keer M.C. Toerist of mevrouw Toyson etc.
Aan het eind van elk hoofdstuk moet je beoordelen of ze hun werk goed gedaan hebben.

Gelukkig is het boek van 8 tot 198 jaar en mag ik zelf ook meedoen... Je handen gaan namelijk vanzelf kriebelen om aan de slag te gaan. De opdrachten zijn soms best moeilijk maar alles bij elkaar is het een geweldig leuk Doe boek.  De afbeeldingen speels en de opzet is bijzonder. Echt een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie.


ISBN 9789401444781 | Hardcover met bindelastiek | 96 pagina's | Uitgeverij Lannoo |  juni 2017

© Dettie, 10 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!
en andere weetjes over eten in je lijf
illustraties Elly Hees
tekst: Esther Walraven


Van hap tot poep, dat is het waar het in feite om draait in dit boek.  Ons wordt o.a. vanaf het moment dat je iets eet tot het moment dat je naar de wc gaat haarfijn uitgelegd wat er allemaal in je lijf gebeurt en vooral waarom dat zo werkt.


Elke keer als je een bladzijde omslaat zie je dan ook een zin staan dat begint met het woord waarom. Waarom je eet, waarom je tanden en kiezen hebt, waarom er spuug in je mond zit, waarom je trek krijgt als je een tijdje niet gegeten hebt, waarom poep stinkt, waarom poep bruin is... want je eet toch oranje sinaasappels, groene sla? 


Elke keer volgt na deze opmerking een korte maar heldere uitleg en de afbeeldingen en tekeningen erbij maken het helemáál makkelijk om alles te snappen. Ook staan er bij elk onderwerp één of meer Wist je dat... ballonnetjes. Bijvoorbeeld:


         Wist je dat...    
je blaas, net als een ballon,
kan uitrekken als er meer
 plas in komt? In totaal
past er net zoveel in als
  in twee limonade-
glazen.

Alle 'Waarom' constateringen hebben met eten en drinken te maken. Variërend van waarom je gaat boeren van cola, waarom plas helemaal niet vies is, waarom je niet elke dag hetzelfde kunt eten - gevolgd door een uitleg over de schijf van vijf - tot waarom het ene vet het andere niet is, waarom je niet zonder drinken kan, waarom je dik wordt van te veel eten, waarom je best zonder vlees kan, waarom lekker eten meestal niet gezond is, waarom smaken verschillen, waarom je niet alles rauw kunt eten. Maar ook waarom Moslims vasten, waarom veel mensen in Azië met stokjes eten, waarom niet iedereen alles kan eten (over voedselallergie), waarom je soms misselijk bent, waarom baby's alleen melk drinken, enz. enz. enz. Het is allemaal heel interessant om te lezen.

Bij al deze uitleg staan ook regelmatig kleine opdrachtjes zoals, hoeveel boterhammen heb je nodig om een uurtje te kunnen voetballen, wandelen, lezen, zwemmen etc. of zoek de verschillen in twee getekenden plaatjes van een supermarkt of aangeven wat mensen in welke landen eten. En nog veel meer dingen die je kunt beantwoorden. De oplossingen staan achter in het boek.

Dankzij de heldere kleuren, de toegankelijke taal en de humoristische tekeningen is het een heel sprankelend boek geworden waaruit je veel kunt leren. Het lijkt me ook een uitstekend boek om een spreekbeurt over te houden en misschien kun je dan gezonde chips meenemen om te laten proeven, want de recepten voor fruitchips en gezonde aardappelchips staat ook in dit boek.
Kortom, een fantastisch boek vol goede informaties, weetjes en tips rond eten en je lijf.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000352470 | Hardcover | 109 pagina's | Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum | maart 2017
Afmeting 20,5 x 20,8 cm | leeftijd 8-12 jaar

© Dettie, 4 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn lieve vergeetopa
illustraties: Els Vermeltfoort
tekst: Ilona Lammertink


In dit mooie, ontroerende verhaal ontdekt Melle dat zijn Opa Kapitein verandert en dat vindt hij moeilijk, want zijn opa is de leukste opa van de wereld.


Elke keer als Melle naar Opa Kapitein ging dan liepen ze samen naar opa's schuurtje waar opa zijn schilderijen maakte. Opa schilderde altijd allerlei soorten boten zoals zeilboten met bolle zeilen of grote vrachtboten. Maar het was niet voor de schilderijen dat ze in het schuurtje gingen zitten. Nee, opa vertelde daar altijd zijn verhalen over de tijd dat hij nog vaarde. Opa zette dan zijn kapiteinspet op en pakte zijn verrekijker, zodat alles nog veel echter werd. Opa tuurde dan door zijn verrekijker alle schilderijen af tot hij stopte bij een van zijn zelf geschilderde schepen. Over dát schip zou het verhaal dan gaan. Melle vond de verhalen helemaal geweldig.  En altijd als het verhaal afgelopen was dan zongen ze samen hun zeemansliedje en hadden ze dikke pret.


Maar de laatste tijd doet opa wel een beetje vreemd, de ene keer is hij de weg kwijt, de andere keer gaan ze naar de hertjes maar dan eet opa het oude brood zelf op. Maar dat geeft niet vindt Melle, want opa blijft de allerliefste, geweldigste opa die er is.


En dan komt de dag dat papa en mama aan Melle vertellen dat opa ziek is, vergeetziek. Melle kan het nauwelijks geloven. Zijn opa? Opa die zoveel vertelt over zijn reizen? Opa die altijd zegt dat hij een schatkamertje vol herinneringen in zijn hoofd heeft, die opa is vergeetziek? Dat kan niet!
Maar helaas het is waar. Als Melle weer bij opa is, weet hij zelfs niet wie Melle is! Melle is boos en verdrietig tegelijk. Zijn lieve, leuke opa mag helemaal niet ziek zijn.


Maar Melle geeft niet op. Als hij opa bezoekt in het verpleeghuis, waar hij nu een kamer heeft en waar allemaal mensen met de vergeetziekte wonen, dan heeft Melle iets bij zich wat hij helemaal zelf gemaakt heeft... Vol spanning geeft hij het aan opa, en toen...
En toen had ik kippenvel, wat een geweldig goed, mooi en lief idee van Melle!


Ilona Lammertiink heeft al veel boeken voor kinderen geschreven waarin op een heldere en liefdevolle manier een probleem behandeld wordt en opnieuw weet ze de juiste toon te treffen. Op een verhalende maar toch informatieve manier vertelt ze aan kinderen wat er gebeurt met iemand die dement wordt. Kinderen zullen dit verhaal heel goed begrijpen en snappen dat hun opa of oma er ook niets aan kunnen doen.

Bij dit verhaal heeft Els Vermeltfoort warm gekleurde, toelichtende afbeeldingen gemaakt waardoor het verhaal je nog meer aanspreekt.

Achterin het boek staat veel informatie over dementie en wordt toegelicht hoe ouders of leerkrachten dementie aan kinderen kunnen uitleggen. Dat is belangrijk omdat ze anders mogelijk zelf naar - verkeerde - antwoorden gaan zoeken of verkeerde conclusies trekken als ze zien dat er iets vreemds aan de hand is met opa of oma.  Er staat bijvoorbeeld wat een kind kan voelen als iemand waar ze veel van houden dement wordt. Ook staat er een lijstje symptomen waaraan je kunt merken dat de hele toestand een kind teveel wordt en vooral wat je er dan aan kunt doen. En zo staat er nog veel meer informatie op de 2 grote pagina's vol uitleg, tips en toelichting. Een prima boek!


ISBN 9789044828894 | Hardcover | 29 pagina's | Clavis Uitgeverij | januari 2017
Formaat: 29,7 x 21,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 1 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER