Non-fictie jeugd

Bedreigde dieren
Tekst: Martin Jenkins
Illustraties: Tom Frost


Er worden waarschijnlijk meer dieren bedreigd, maar Martin Jenkins beperkt zich hier tot dertig diersoorten.


Dieren van over de hele wereld krijgen ieder twee pagina’s aandacht. Er wordt verteld over de voornaamste kenmerken, waar ze leven – met een kaartje erbij – en bij ieder dier staat ook vermeld hoe het komt dat er nog maar zo weinig exemplaren van zijn.
Dat komt er - weinig verrassend - op neer dat de mens de schuldige is. Dat kan direct zijn: door dieren te veel te bejagen, hetzij om op te eten, hetzij omdat ze iets hebben wat mensen willen bezitten – denk aan ivoor of een mooie vacht – maar ook indirect: de mens eist meer leefruimte waardoor het gebied voor de dieren kleiner wordt of de dieren leggen het loodje vanwege milieuvervuiling, waar de mens ook verantwoordelijk voor is. En ook de klimaatverandering wordt in feite grotendeels veroorzaakt door de mens.


Als je de redenen opsomt waardoor dieren bedreigd worden, lees je daar meteen ook wat de mens er aan kan doen om de populaties weer groter te maken. Niet meer bejagen. De ruimte geven, hetgeen ook kan door ze een nieuw leefgebied te bieden. Een fokprogramma opzetten in dierentuinen, en zelfs bijvoeren kan helpen.


Bij ieder dier worden in een apart staatje gegevens vermeld: hun officiële naam, tot welke familie ze behoren, de IUCN-status, indien bekend het aantal dat nog op de aardbol rondloopt, -zwemt of -vliegt. En waar ze nog voorkomen.
Achter in het boek wordt uitgelegd wat de IUCN-status is. Deze letters staan voor een dierenbeschermingsorganisatie, die regelmatig onderzoekt hoe het gesteld is met de dieren: kritiek, bedreigd, of kwetsbaar is de aanduiding die ze dan toekennen. Er staat overigens ook bij wanneer er het laatst geteld is, en dat betekent soms dat het zomaar zou kunnen zijn dat er vandaag al geen redden meer aan is.

We lezen over dieren waarvan we allemaal wel weten dat er niet veel meer van over zijn: de blauwe vinvis, de ijsbeer, de zwarte neushoorn, het gouden leeuwaapje (alleen in dierentuinen!) en over de minder bekende indri of de fijileguaan, de pardellynx en de numbat. En de kakapo, een soort papegaai.
Wist je dat de paling, onze eigen populaire vis, zich in een kritieke fase bevindt? De anguilla anguilla zwemt helemaal naar de Sargassozee bij de Verenigde Staten om kuit te schieten, om dan weer als jong visje terug te zwemmen naar Europa. Maar zeeën, oceanen en rivieren zijn sterk vervuild, er worden dammen gebouwd en er worden er te veel gevangen. De steur is ook een bedreigde vissoort, maar omdat die gekweekt kan worden, blijft de soort wel bestaan, al is het dan misschien niet in het wild. Dat geldt helaas niet voor de paling.


Het verhaal over de Oostelijke Gorilla ‘Gorilla Beringei’ is ook triest. Deze gorillasoort kan alleen gered worden door hem in contact te brengen met de mens via toerisme. In natuurreservaten raken de dieren gewend aan de mens, en dat brengt geld in het laatje, zodat de leefomgeving in stand kan worden gehouden. Nogal krom...

De okapi is aan het uitsterven ondanks het feit dat ze in reservaten wonen, en in andere beschermde natuurgebieden is de bescherming van olifanten en neushoorns ook niet genoeg. 
Dan zijn er nog de soorten waarvan je misschien denkt ‘die kunnen we wel missen’. Maar ook die zijn onderdeel van de biodiversiteit: het Javaans schubdier, de Koreaanse rombout (een soort libelle) of de alpenboktor.


Martin Jenkins studeerde biologie aan Cambridge University en werkte voor onder meer de Verenigde Naties en het Wereld Natuur Fonds. Hij schrijft veel prijswinnende non-fictietitels voor kinderen, maar heeft bijvoorbeeld ook Don Quichot en Gullivers reizen herschreven.
Voor dit boek heeft Jenkins samengewerkt met Tom Frost en het resultaat is prachtig! Frost heeft van ieder dier een postzegel gemaakt, in een licht vintage-effect, paginagroot op een van de twee pagina’s afgebeeld. De inhoudsopgave bestaat eveneens uit deze ‘postzegels’.


Een deel van de opbrengst gaat naar het Wereldnatuurfonds om te voorkomen dat we deze dieren straks alleen nog maar op een postzegel zien.


ISBN 9789047710455 | Hardcover |160 pagina's | Cactus | oktober 2018| Vanaf 13 jaar
Vertaald uit het Engels door Jesse Goossens

© Marjo, 18 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klaas kan alles
Jij ook?
Yannick Fritschy


Het begint al met sportieve prestaties: Klaas gaat zich meten met een bokskampioen en een veldrijdster. Of het hem lukt, vertel ik niet. Bij de dingen die hij niet voor elkaar krijgt, staat 'Failed'. Lukt het hem wel, dan zie je 'Check' staan.


Wat Klaas allemaal niet uitprobeert! Er staat vast niet eens alles in het boek, en dat is al heel divers. De sporten werden al genoemd, maar er zijn technische uitdagingen, zoals blijven staan in het midden van een tornado, of het winnen van de Paper Airplane Guy. Klaas probeert een tolk te verslaan of toch minstens te evenaren, hij probeert te vliegen op een vliegend tapijt en ramen schoner te lappen dan een professionele glazenwasser.


Deze ondernemingen worden verdeeld in categorieën: een duel, een bijna onmogelijke missie en bijzondere beroepen. Bij iedere categorie staat ook een uitdaging voor de lezer: kun jij mensen afluisteren zonder dat zij het door hebben? Kun je een plastic ring laten zweven? Daar wordt wel bij uitgelegd hoe je dat moet doen, maar of het dan ook automatisch lukt?


Klaas vertelt hoe hij er toe kwam om al die toch soms wel bizarre dingen uit te proberen. En dat is heel eenvoudig: Hij is nieuwsgierig, altijd al geweest.


Het boek heeft een heel aansprekende vormgeving. Duidelijke teksten en vooral mooie illustraties, met wist-je-dat-jes, waar je humoristische maar ook wel degelijk serieuze informatie vindt.
Het is een boek waar je veel van kan leren, al is het wel heel divers. Eerst probeert Klaas een ninja te zijn om een paar pagina’s later een poging te doen op een paard te blijven als voltigeur. - Dat is iemand die turnt op een galopperend paard. -  Zelfs kettingzaagartiest zijn lijkt hem wel wat!
Achterin het boek wordt verteld hoe de filmpjes opgenomen worden die op YouTube staan.


Klaas van Kruistum (1976) begon bij de Stichting Lokale Omroep Kerken (STILOK), eerst als technicus en later ook presentator van jongerenprogramma's. Niet lang daarna werd hij aangenomen als programmamaker, geluidstechnicus en producer van commercials. Bij 3FM begon hij met een eigen programma. En zo werd hij een populaire televisiepresentator van onder andere kinderprogramma's als Zapplive, Zapplive op Zondag en Klaas Kan Alles.
Op zijn site http://www.klaaskanalles.nl kun je al die filmpjes bekijken.


ISBN 9789030504030 | Hardcover | 108 pagina's | Billy Bones | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 10 jaar
Illustraties verzorgd door Debby Peeters

© Marjo, 25 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dromen van succes
Van kind tot sportheld
Barbara Barend & Marlies van Cleef


Dromen van succes, dat deden al de sporters van wie je in dit boek een korte biografie vindt. Hoewel: ze droomden niet altijd van de sport waar ze uiteindelijk mee bekend zijn geworden. Tom Dumoulin bijvoorbeeld is eigenlijk pas echt gaan fietsen toen zijn droom om geneeskunde te gaan studeren niet uitkwam. Een soort afreageren van frustratie misschien? Anderen reageerden zich af door zich nog meer af te beulen, zich nog meer dingen te ontzeggen.
Want nee, de opmars tot topsporter, iemand die de ene medaille na de andere wint, dat is niet zo gemakkelijk.


Over vijfentwintig sporters, die meer of minder bekend zijn - al heeft die bekendheid ook te maken met waar de interesses van de lezer liggen -  wordt verteld hoe zij opgroeiden en hoe zij er toe kwamen om zich toe te leggen op die ene sport. Sommige sporters zijn namelijk goed in meer sporten, maar hebben uiteindelijk toch moeten kiezen. Johan Cruijff en Ranomi Kromowidjojo wisten al als klein kind, dat zij respectievelijk wilden voetballen en zwemmen, maar Esther Vergeer kon zowel goed basketballen als tennissen, wat moest ze kiezen? Esther Vergeer zit in een rolstoel, wat het natuurlijk allemaal heel anders maakt, en zij besloot dat tennissen, een individuele sport, voor haar het beste zou zijn.
Bibian Mentel kon ook van alles, maar omdat ze dol was op de bergen en op sneeuw werd ze snowboardster. Ook Bibian sportte haar frustraties weg, want er werd geconstateerd dat ze kanker had, en er moest zelfs een been af worden gezet. Het hield haar niet tegen, ze behaalde meerdere successen op de Paralympische Winterspelen in Rusland.
Sifan Hassan, die enorm hard kan rennen, zet ook al haar problemen om is snelheid. Sifan is op vijftienjarige leeftijd gevlucht uit Ethiopië, hetgeen nogal een overgang was.
Natuurlijk zijn voetballers goed vertegenwoordigd in dit boek - Cruijff werd al genoemd – en zijn collega’s Dirk Kuijt, Ruud Gullit en Arjen Robben staan er eveneens in. En Lieke Martens, die ook al heel jong wist dat ze wilde voetballen, en tenslotte uitgeroepen werd tot de beste voetbalster van de wereld!


Wat duidelijk naar voren komt, vooral in het verhaal van judoka Edith Bosch, is dat het echt niet makkelijk is om alles opzij te zetten voor een carrière in de sport. En dan worden hier alleen degenen genoemd die de top bereikt hebben! Wat je absoluut moet hebben is doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Een topsporter is een fanaticus, drijft zichzelf tot het uiterste. Die gaan door, ook als de coach zegt dat ze niet goed genoeg zijn. Iedere dag trainen, trainen en nog meer trainen. Pijn negeren. Letten op wat je eet, niet naar feestjes gaan. Of dat erg is, is de vraag, want topsporters zijn niet altijd zo gezellig thuis…


Bij alle verhalen vind je twee afbeeldingen, eentje van de sporter als kind en een ietwat karikaturale tekening van hoe ze er uitzien als ze hun sport uitoefenen. Ook staat er steeds een kader met de persoonsgegevens.
Bij iedere sporter kan je vinden welke titels ze behaald hebben, maar dan moet je de tekst wel lezen (!).


Sportjournalisten Barbara Barend en Marlies van Cleeff verzamelden de biografieën. De toon is duidelijk gericht op kinderen, maar dan wel op diegenen die al iets van de sport af weten of er meer van willen weten.
Voorin staat in alfabetische volgorde de inhoud vermeld.

ISBN 9789492899033 | Paperback | 160 pagina's | uitgeverij Condor| augustus 2018
Met tekeningen van Kees de Boer | Leeftijd: vanaf 10 jaar

© Marjo, 8 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dit boek is niet veilig!
Colin Furze


Wie is Colin Furze?
Hij zegt zelf: ‘Ik ben een rare gast die graag vreemde dingen maakt en het gewoon leuk vindt om rare uitvindingen in elkaar te prutsen in zijn schuur.’

Daar maakt hij dan filmpjes van en zet die op YouTube. Hij heeft intussen al meer dan zes miljoen volgers. Geboren in 1979 (‘Weet je dat ik op die datum ieder jaar ouder word?) is hij de jongste niet meer. Of hij wel de wijste is? Hm, je zou het niet zeggen als je al die vreemd uitziende uitvindigen ziet die in dit boek staan!
Maar behalve vertellen over stofzuigschoenen, de snelste scootmobiel ter wereld en een schommel zo hoog als een huis, geeft hij ook heel veel informatie over gereedschap en wat je daarmee kunt doen. Zelf heeft hij meer dan zestien schroevendraaiers. ‘Die kun je nooit genoeg hebben,’ zegt hij.
Bij dingen die niet zonder risico zijn, staat vermeld: ‘ouderlijk toezicht vereist’
Misschien had deze waarschuwing wat opvallender gemogen!


Furze vertelt over uitvindingen die mislukt zijn, maar voornamelijk schept hij toch op over alles waar hij wel het nut van in ziet. Of die gewoon grappig zijn.
Hoe ruim je je kamer supersnel op? Heel handig, ja, maar of je ooit iets terug kunt vinden vertelt hij er niet bij.


Behalve dat het boek vaak grappig is - Furze vertelt zelfs moppen – is het toch vooral een boek over techniek. Je kan er veel van leren: hoe je ijzer zaagt, of kabels stript, of  hoe je moet schroeven. Klinkt simpel, maar dat is het toch niet. En omdat het belangrijk is om de dingen goed op te meten voor je iets gaat maken, is ook daar een hoofdstukje aan gewijd. Die hoofdstukken zijn allemaal kort en staan vol met foto’s, zodat je kan zien wat je moet doen. Gekke Colin kom je ook heel vaak tegen!


Furze vertelt over hoe hij de filmpjes maakt, over de wereldrecords die hij heeft gevestigd. En tussendoor vertelt hij van alles over zichzelf.
Het is een boek waar je veel uit kunt leren, maar je moet er wel tegen kunnen dat je die informatie moet opdoen via drukke overvolle pagina’s.

ISBN 9789492899071 | paperback | 192 pagina's | Condor | september 2018| Vanaf 9 jaar.

© Marjo, 22 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

DIY met Bibi
50 ideeën om zelf te maken
Bibi


‘Youtube-sensatie BIBI, wie kent haar nou niet’ lees ik.


Eh, nou… Ik beken, ik had nog nooit van deze jongedame gehoord. Totaal onvoorbereid, zonder verwachtingen, begin ik haar boek door te bladeren. En ik geef onmiddellijk toe: dit is een reuze leuk boek. Niet dat ik meteen ieder kind zou aanraden om hiermee aan de slag te gaan in de keuken van hun ouders, maar ik begrijp zeker dat die wens er is.
Er staan namelijk hele leuke dingen in, en alles kan je zelf doen. En soms eten. Want die watermeloenpizza waarmee het boek opent, die zou ik ook wel lusten!


In het boek staan bijzondere gerechtjes – hm, ijsjes zonder ijs??? – en tips om er leuk uit te zien. Hoe je je nagels omtovert in meloenen, of je haren kunt uitborstelen zonder pijn vanwege al die klitten.
Er zijn ideeën om leuke dingen te maken voor de feestdagen, kerstballen of een Sinterklaassurprise.
Het leuke hiervan is ook dat je met deze ideeën zelf weer andere dingen kunt bedenken.


Dan is er een hoofdstuk waarin allerlei ‘slijm’recepten staan. Mega XXL-olieslijm? Aquariumslijm?
Nou, als je wilt weten wat dat is en ook nog hoe je het moet maken, zul je Bibi’s boek moeten lezen. Waarschijnlijk kun je het een en ander ook vinden op Youtube. Tenslotte is zij Nederlands meest bekende You-tuber.


In het boek beantwoordt ze ook vragen over zichzelf, vertelt over haar dromen, en ze geeft ‘lifehacks’. O jee, wat zijn dat nou weer? Het blijken tips om kleine ongemakken te verhelpen: wat doe je als de rits van je jas niet meer soepel werkt? Hoe kan je het best in slaap komen? Hoe houd je al die sleutels aan je sleutelbos uit elkaar? Er is een hoofdstuk waarin Bibi challenges aangaat met haar twee broers. Als je niet weet wat je op een regenachtige dag of op een feestje moet doen is dat heel handig.


Het moge al duidelijk zijn: deze lezer heeft heel wat geleerd over het moderne You-tuben en het blijkt heel leuk, deze Do It Yourself-filmpjes te bekijken. Maar sommige dingen vragen toch wel om bijzondere ingrediënten. Of weet de jeugd van tegenwoordig wat guargom of psylliumvezels zijn, en weten ze ook waar ze dat moeten kopen? Ik hoor het graag…


Het boek zelf is een kleurrijk geheel, met een vrolijke uitstraling, al ligt dat vooral aan Bibi zelf, die haar ideeën enthousiast aanprijst. Terecht, want het merendeel is erg goed gevonden en kan een heel leuk resultaat opleveren.


Bibi is 10 jaar en al twee jaar YouTuber. Ze plaatst meestal filmpjes over knutselen, bakken, challenges en slijm. In 2017 won ze de felbegeerde VEED-Award voor Beste Nieuwkomer. Inmiddels heeft ze ruim 300.000 abonnees op YouTube. Bibi woont met haar ouders en twee broers in Zwolle.


ISBN 9789048845903 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2018 | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 12 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een wereldreis door de kunst
Illustraties: Lucy Dalzell
Tekst: Aaron RosenOpstappunt

Kom mee op avontuur. Dit boek is een tijdmachine die je de hele wereld over voert.


In dit boek maken we dus een chronologische reis met een tijdmachine, op zoek naar de kunst die door de eeuwen heen gemaakt werd en waar we veel van de gebruiken en gewoontes van die tijd af kunnen lezen. In totaal bezoeken we dertig verschillende plaatsen. Stap in en reis mee...

De tijdmachine brengt ons om te beginnen terug naar Prehistorie en de oudheid. Op een wereldkaart kunnen we zien waar we ons bevinden. We bezoeken als eerste de zandsteengrotten (35000 voor Christus) van Narwarla Gabarnmung in Arnhemland, Noord Australië. Daar kunnen we de overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, vinden. De grotwanden zijn voorzien van afbeeldingen waarop de hele geschiedenis van de stam tot aan de komst van de Europeanen is weergegeven. De afbeeldingen mochten niet door iedereen gemaakt worden. En ook de manier van tekenen was aan strenge regels gebonden. Kunst was voor hen een communicatiemiddel. Bij de bovenstaande informatie zijn al dan niet getekende afbeeldingen en foto's te zien evenals aandachtspunten die in aparte, soms heldergekleude, blokjes worden weergeven.


En zo reizen we van Australië, via Thebe (1250 v. Chr.) in Egypte, Ninivé (700 v. Chr) in het Assyrische Rijk, Athene, Rome, Teotihuacán (300 na Chr.) in midden Amerika, het klooster van Ajanta  (Centraal India), Jeruzalem, naar het bolwerk van de Vinkingen (900 na Chr.). Frappant is dat de stoere, als vrij gewelddagige lieden te boek staande mensen, zulke verfijnde sieraden wisten te maken. We zien een schitterende speld met een drakenkop afgebeeld evenals een prachtig uitgewerkt gevest (handvat) van een zwaard.


We zien op de nieuwe kaart dat we verder reizen door de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Na het bezoek aan de Cahokia, de oude, grote handelsstad van de indianen. - Niemand weet waarom Cahokia in de jaren 1400 werd verlaten - reizen we naar de enorme tempelcomplexen van Angkor (Cambodja). We lezen over de zorgzame koning aldaar, Jayavarman VII, die het boeddhisme verspreidde over zijn rijk. De tempelgebouwen zijn een wonder van techniek en wetenschap, de zuilen en vensters waren afgestemd op de positie van de zon, maan en sterren.


En verder gaat de reis, kris-kros over de wereld. Via Groot-Zimbabwe met hun wonderlijke stenen vogels naar de Verboden Stad in Beijing (1400) naar 'De Hemel op aarde' het Alhambra  in Granada, waarvan we foto's van zijn prachtige koepels, zalen en kunstschatten zien, en door naar het Florence van 1500 na Christus waar we o.a. de beroemde David van Michelangelo kunnen bewonderen. Verder maar weer, naar het mysterieuze Timboektoe met zijn bibliotheken vol schitterende boeken en vandaar uit naar het bloeiende handelscentrum, Amsterdam (1650) waar o.a. Rembrandt zijn glorietijd beleefde. In het jaar 1700 doen we de nieuwe stad Isfahan aan met in zijn centrum het indrukwekkende Meidan (plein)


We houden even pauze en gaan door naar de Moderne tijd en heden. De bijbehorende kaart belooft opnieuw een bijzondere reis. We beginnen in 1800, in Japan, waar de Shoguns het voor het zeggen hadden en de buitenwereld gesloten hield.  Maar langzamerhand werden handelaren toegelaten en dit ha dook zijn effect op de kunst. Het theater, maar vooral de houtsnedeblokken en prenten waren in trek. En dan is de Stille Oceaankunst aan de beurt voor een bezoek. Ons wordt verteld over de Haida indianen die voor de kust van Canada hun bijzondere leven hebben geleid, vol ceremonies die met maskers en kostuums werden uitgevoerd. De komst van de Westerlingen met hun ziekten roeide de gemeenschap bijna uit. Gelukkig is de kunstvorm en het uitvoeren van de ceremonies bewaard gebleven.


En zo langzamerhand komen we weer terug in Onze tijd en verder.
We bezoeken Londen in de tijd van Dickens en kunnen daar de allereerste Wereldtentoonstelling bijwonen. Op de afbeeldingen zien we hoe het er toentertijd aan toe ging. Ook de Engelse schilderkunst (Turner)  (Milliais) uit die tijd wordt getoond en besproken. Natuurlijk kan dan het helemaal verbouwde, elegante Parijs met zijn nieuwe Avenue del l'Ópéra niet achterblijven. Het is de tijd van Rodin, het Impressionisme, de tijd van de bouw van de Eiffeltoren...
Moskou ondergaat ook grote veranderingen. In 1917 werd de communistische Lenin de machthebber. Toch bloeide de kunst ook op, maar later onder Stalin werd deze kunst gezien als een bedreiging.


We steken de oceaan over, richting Mexico en wel naar Mexico stad (1930) waar na de Revolutie ook weer aandacht voor kunst kwam. Vooral muurschilderingen waren zeer geliefd. Kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Riviera etc, brachten via deze schilderingen hun -politieke- boodschappen over.
Verder gaat de reis met bezoeken aan de grote steden. Van Mexico naar New York City (1950) waar in die tijd de jazz grootheden, schrijvers en kunstenaar experimenteerden en elkaar flink beïnvloed hebben. Namen als Miles Davis, Dizzy Gillespie, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Jackson Pollock worden genoemd. Ook het beroemde Guggenheim Museum ontworpen door Frank Lloyd Wright wordt in die tijd (1959) geschapen.
Verder maar weer naar San Francisco, waar de hippietijd is aangebroken waar de Summer of Love (1967) in al zijn hevigheid werd gevierd.
Dan op naar Europa, naar Berlijn (1990), waar de gehate muur valt, en Dimitri Vrubel zijn beroemde 'Bruderkuss' op de restanten van de muur schildert.


We verlaten Berlijn en reizen door naar Seoel, de tijgerstad, (2000). We lezen over de enorme groei van deze stad met zijn bijzondere gebouwen en nieuwe kunst geïnspireerd op (video) games.
En dan zit de reis er helaas bijna op. Als laatste gaan we naar Rio de Janereiro in 2020! Naar het museum van morgen...


Bij elke plaats die we bezoeken lezen we, verspreid over vier pagina's, over de bijzonderheden van die plek of stad. Ook gebeurtenissen die van invloed waren, zoals de wereldtentoonstellingen in Engeland en Parijs krijgen aandacht. Maar het hoofdthema blijft kunst in al zijn prachtige facetten en verschijningsvormen.


Het boek is speels van opzet, er zijn veel tekeningen en foto's in te vinden evenals korte feiten- of nieuwsberichtjes die op 'afgescheurde' papiertjes met 'plakband' toegevoegd lijken te zijn.


In zijn totaal is het een fraai verzorgd boek, vol mooie, leuke en interessante informatie over kunst door de eeuwen heen. Fantastisch boek voor elk kind dat meer wil weten over de wereld en met name de kunst.


ISBN 9789047710066 | Hardcover met woordenlijst en register | 144 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | februari 2018
Afmeting 26,7 x 21 x 2,1 cm | Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar

© Dettie, 7 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De zijderoutes
Een nieuwe wereldgeschiedenis
Illustraties: Neil Packer
Tekst:
Peter Frankopan


Historische kennis kan bereiken dat we de moderne wereld begrijpen, zegt Frankopan. Daarin wil hij verder gaan dan de meeste geschiedenisboeken. Europa was niet altijd het centrum van de wereldgeschiedenis zoals we uit die boeken leren. Er zijn beschavingen geweest waar menigeen nog nooit van gehoord heeft, maar die in hun tijd allesbepalend waren. Het is niet juist, zegt hij, dat wij niets leren over de Mongolen en van Djengis Khan alleen maar denken dat hij een wreed heerser was, terwijl hij zijn rijk juist handhaafde met tolerantie en samenwerking.


Hij begint te vertellen over het ontstaan van beschavingen in Azië. Als het mensen goed gaat, begint de gedachte te groeien aan uitbreiding. Alexander de Grote begreep heel goed: hoe meer land hij kon veroveren, en hoe meer onderdanen hij kon onderwerpen, hoe stabieler zijn rijk zou worden. Daarvoor moest oorlog gevoerd worden maar hij besefte dat hij de nieuwe bevolking goed moest behandelen. Alexanders rijk verbond Oost en West, met als centrum Perzië, het gebied tussen de Middellandse Zee en de Himalaya.
Zijn veroveringen ontsloten nieuwe routes, waarlangs handel gedreven werd.


Producten kopen en verkopen gebeurt al sinds er mensen zijn, hetgeen begon met ruilen en later uitgroeide tot een levendige handel tussen landen en continenten. Dat wat de Zijderoutes genoemd wordt is niet een vaste weg, zelfs geen wegennet, het is een ruime aanduiding van de vele wegen waarlangs de handelaren heen en weer trokken, van Oost naar West, van West naar Oost. Die naam is in 1877 bedacht door de Duitse geograaf en ontdekkingsreiziger Ferdinand von Richthofen, voor de verbindingen tussen Azië, Europa en Afrika, de route waarlangs handel gedreven werd.


Met de handelaren kwamen de ontdekkingsreizigers, over en weer worden ideeën en inzichten uitgewisseld, over techniek, kunst en godsdienst. En zo ontstonden er verbanden, en raakten Oost en West meer en meer verweven.
Was Alexander de Grote een van de eerste, vele andere veroveraars volgden hem:  de Romeinen, de Hunnen, De Mongolen, de Spanjaarden, en de Duitsers; kleine wereldveroveraars, maar ook langdurige overheersingen, het veranderde de wereld steeds opnieuw.
En terwijl de wetenschap en de techniek zich ontwikkelde, bleef handelsbelang de basis van veel goeds maar ook ellende. Oorlog kostte mensenlevens, maar vergeet ook de ziektes niet die meereisden langs de routes.

Als je dit boek leest, en vooral ook de kaarten bestudeert vallen er een paar dingen op: Amerika wordt niet of nauwelijks genoemd!  Het rijk dat heden ten dage gezien wordt als toonaangevend in de wereld was het ooit nièt. China daarentegen was in de oudheid ook al een waardevolle handelspartner, zoals het dat opnieuw is.
En daar waar de oude Zijderoutes liepen, daar spelen zich nu oorlogen af waar maar geen eind aan lijkt te komen.


Het boek is ingedeeld in hoofdstukken die ook wegen bewandelen: de weg naar het geloof; de weg naar nieuwe werelden; de weg naar ontgoocheling enz. Daarmee wordt toch een bepaalde indeling gemaakt, omdat uit de enorme hoeveelheid feiten en gebeurtenissen nu eenmaal een keuze gemaakt moet worden. De schrijver is een Engelsman, hij gaat natuurlijk uit van wat de Engelse geschiedenisboeken leren. In Nederland leren we behalve over de Romeinse beschaving ook over de Griekse en de Egyptische beschaving, die in dit boek niet echt aan bod komen. Het hoofdstuk over de kruistochten is daarentegen uitgebreid.
Uit dit boek valt veel te leren. Ik betwijfel of de volkeren die Frankopan de Sassaniden en de Sogdiërs noemt, ergens in een Nederlands geschiedenisboek staan. Wie de Vikingen eigenlijk waren, wordt dat ooit verteld? Dit zijn maar een paar voorbeelden. Nieuwe feiten, maar vooral nieuwe verbanden. De zijderoutes zijn actueel, bloeit immers de handel met China en omliggende landen niet opnieuw?


Het boek is bedoeld voor nieuwsgierige lezers vanaf een jaar of tien. Kinderen die bereid zijn elders informatie te zoeken (naar bijvoorbeeld die Sassaniden) zullen hier veel plezier aan beleven. Er staan wel moeilijke woorden in en helaas ontbreekt er een inhoudsopgave, maar de vormgeving is prachtig. Mooie illustraties, mooie gedetailleerde landkaarten. Voor een algemeen inzicht een fantastisch boek!


Peter Frankopan is historicus aan de universiteit van Oxford en gespecialiseerd in de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, Rusland, het Midden-Oosten, Perzië, Centraal-Azië en verder gelegen gebieden, in de betrekkingen tussen het christendom en de islam, en in middeleeuwse Griekse literatuur.


ISBN 9789000362530 | Hardcover | 365 pagina's | Van Goor | september 2018 | Vanaf 10 jaar

© Marjo, 14 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom je (meestal) gek bent op
Grappig en leerzaam boek over vriendschap, familie, liefde en meer
Esther Walraven


In dit mooi vormgegeven boek – zoals we intussen gewend zijn van Esther Walraven - komt het thema vriendschap aan bod. En eigenlijk alles wat daarbij komt kijken.


Waarom is het belangrijk dat je vrienden hebt? Walraven duikt in het verleden en legt uit dat al in oertijden mensen ontdekten dat samenwerken ook het individu hielp: bij het jagen, bij het beschermen tegen indringers.
Het zit dus in onze genen. Mensen hebben hormonen die prettig of juist niet goed aanvoelen bij bepaalde emoties. Ook knuffelen met een huisdier zorgt voor die fijne hormonen! (zo mooi gevonden die tekening waarop je een jongen ziet die verdriet heeft omdat de wedstrijd verloren is, en die troost zoekt op schoot bij de poes, die stukken groter is dan de jongen, en die liefdevol over diens hoofd aait)
Wat is het verschil tussen vrienden en familie? En is het erg als je met vrienden ruzie hebt of misschien wel moet beseffen dat je eigenlijk geen vrienden meer bent?


Verliefdheid is een hormonale kwestie, maar gaat daarom nog niet vanzelf. Hoe kun je je gevoelens begrijpen? En hoe maak je duidelijk aan de ander dat je die gevoelens hebt? Het verdwijnen van fijne gevoelens is niet leuk, doet zelfs pijn, liefdesverdriet is echt.
Als een jong mens zover is dat het verliefdheidshormoon gaat werken, is dat meteen een teken dat het lichaam verandert. Zo wordt het verhaal vanzelf een voorlichtingsboek, tot en met de zwangerschap en de bevalling.
Ook wordt aandacht besteed aan de vervelende dingen: als je ouders gaan scheiden, dat je beter geen foto’s van jezelf verstuurt via internet; dat je gerust nee mag zeggen en over loverboys en soa’s. Zelfs rouw komt aan de orde.
Achter in het boek vind je nuttige adressen waar je terecht kunt voor meer informatie.


De  vormgeving in combinatie met de opbouw van het geheel is erg aantrekkelijk, kleurrijk, en verdeeld in kaders. De lezer wordt op een prettige manier toegesproken, met heel veel grapjes en leuke weetjes. Er zijn testjes die je kunt doen en spelletjes.


Als je de omslag van het boek ziet, valt je oog niet meteen op wat onderaan staat: ‘en andere weetjes over vriendschap, familie en liefde’. En ook al zie je het dan nog dringt niet meteen tot je door dat dit een boek is dat gaat over puberteit en seksuele voorlichting. Jonge pubers en tieners die nieuwsgierig zijn zien niet meteen dat dit het boek is dat ze zoeken.  Deze onduidelijkheid is een beetje jammer, want het is een uitstekend boek!
Aan de andere kant is dit wel de manier van werken van Esther Walraven: kinderen trekken door een prachtige omslag (met medewerking van Elly van Hees) en een prikkelende tekst, en dan stiekem toch een ander, maar wel belangrijk onderwerp aansnijden, waarschijnlijk in de hoop dat kinderen dan doorlezen. Hopelijk werkt het!


ISBN 9789000362370 | Paperback | 365 pagina's | Van Goor| september 2018 | Vanaf 9 jaar
Illustraties van Elly Hees

© Marjo, 3 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De ADHD van André
Als het druk is in je hoofd
illus
traties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis


'André, schiet nou eindelijk eens op! Moet ik dan alles tien keer zeggen? Straks kom je weer te laat op school! [...]
Met zijn armen als vleugels gespreid rent hij zijn kamer door en de gang op, dan de trap af en weer naar boven. 'Hier komt Super-André!' roept hij. Dat is lachen.
Ineens staat zijn moeder naast hem. Ze grijpt hem bij zijn arm. 'Waarom luister je toch nooit? '[...]


André luistert altijd wel maar is steeds zo snel afgeleid dat hij alles onmiddellijk weer vergeet. In zijn hoofd verschijnt er aldoor iets nieuws wat om zijn aandacht vraagt.  Als hij bijvoorbeeld lekker zijn broodje eet en denkt hoe maken ze pindakaas? Dan probeert hij het gelijk uit. Dus legt hij een plak kaas op zijn boterham met pindakaas... Kijk, dát is nou leuk! denkt hij. Mama vindt dat minder leuk. En in zijn haast om het weer goed te maken, gooit André vervolgens zijn beker melk om.


Zo gaat het eigenlijk elke dag met André. Hij is overal razend enthousiast over, wil alles gelijk doen, en bedenkt ter plekke allerlei nieuwe dingen die je ook kunt doen. Bijvoorbeeld lekker met je handen op je tafeltje trommelen als ze een verjaardagsliedje zingen want dat klinkt zo leuk.  Of als een kangoeroe ronspringen of achteruit lopen. André heeft het gewoon altijd druk met alles wat hij ziet, hoort, denkt en uitprobeert. Hij wil álles wel weten, eropaf gaan. Maar ja op school kan dat niet en ook de kinderen op school vinden André's wilde gedrag niet fijn. Hij wordt dan ook nooit op een verjaardagsfeestje gevraagd en dat is niet leuk voor André, want stiekem zou hij dat best wel willen.


De juf vindt André heel aardig maar ze maakt zich ook zorgen, omdat André zo druk is en niet stil kan zitten, gaat het leren ook niet zo goed. Dat vertelt de juf ook aan mama en daarom gaan ze samen naar de dokter. Misschien kan hij er voor  zorgen dat het in André's hoofd wat rustiger wordt...


Vervolgens lezen we hoe de ADHD van André (want dat heeft hij) vastgesteld wordt en wat er aan gedaan kan worden. Er blijken allerlei technieken te bestaan om het wat rustiger voor kinderen met ADHD te maken, zowel qua omgeving en/of in het hoofd. Welke technieken dat zijn, is in dit boek te lezen. André krijgt uiteindelijk ritalin, en het is voor hem heel bijzonder dat die constant op topsnelheid draaiende motor in zijn hoofd nu rustig stationair loopt. Daardoor gaat het zowel op school als privé veel beter.


Omdat het bestaan van ADHD in een leuke verhaalvorm gegoten is, is het voor kinderen ook begrijpelijk om (samen) te lezen. Zo krijgen ze op een heldere, klip en klare manier te weten wat er met hen aan de hand is en hoe en wat er allemaal aan gedaan kan worden om het gevolg van ADHD niet uit de hand te laten lopen.

Achterin het boek staat een uitgebreide toelichting over ADHD voor ouders en begeleiders, inclusief de voor- en nadelen van het gebruik van middelen als ritalin en dergelijke. Ook zijn daar goede (internet) adressen rond ADHD te vinden.


Opnieuw een fijn en verhelderend boek uit De ziekenboeg Extra serie. Petje af voor de schrijfster én de illustratrice, die dankzij haar vrolijke tekeningen het boek nog prettiger maakt.


Zie ook het inkijkexemplaar


iSBN 9789051162646 | Hardcover | 61 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2018
Afmeting 13,0 x 20,7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

Dettie, 20 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gummy Fun
Kleien zonder vies te worden
ideeën en fotografie: Mariëlle Leenders
tekst: Renée Salome


"Gummy klei is zacht en elastisch en weegt bijna niets. Je kunt er mee spelen; erin knijpen en het helemaal uit elkaar trekken zodat je een lange sliert hebt. Je kunt er ook een bal van maken, die stuitert alle kanten op.
Maar je kunt er ook mee kleien.
Je kunt er de leukste figuurtjes van maken in de mooiste kleuren.
"


Dit klinkt natuurlijk al helemaal prima maar het allerleukste is dat je de klei zelf kunt maken; met scheerschuim, baking soda en/of met haarconditioner. De 'recepten' zijn te vinden in het boek. Voor de kleur van de klei gebruik je acrylverf en dan kun je al aan de slag.
En als je datgene wat je gemaakt hebt wilt bewaren dan laat je het gewoon drogen. Zo simpel is het!


In dit grote boek (A4 formaat) kun je zien wat er allemaal te maken is van de klei. Er staan 50 uitgewerkte ideeën in met daarbij foto's en een stap-voor-stap uitleg.
Het begint met een schattig bruin beertje, maar rupsje regenboog en het knalroze varkentje zijn ook wel héél erg leuk om te zien. Mijn handen beginnen tenminste al te jeuken om te beginnen. Helemaal super is de grote uil met echte veertjes die op een tak zit. Achterin het boek vinden we ook nog een gezellig 'wollig' schaap.


Na de dieren komen de bloemen en planten aan de beurt. Variërend van een bloemenbroche tot rozen en bloeiende cactusplantjes. Deze laatste lijken net echt! Ook de waterlelie is een mooi kunststukje om te zien maar wel een priegelwerkje, zo waarschuwen ze in het boek. Maar als het je gelukt is om deze lelie te maken dan mag je jezelf een gummy klei expert noemen, vinden de samenstellers van het boek.


Je kunt natuurlijk ook gebruiksvoorwerpen of versieringen maken met de klei, zoals een mooie kralenketting en andere sieraden, een bloemenvaasje, een te gekke kleibril, een fleurige, kleurige locomotief, een doorzichtige en superlichte speelbal en zelfs een discobal die echt licht geeft! Heel apart zijn verder de wiskunde 'knobbels' voor de bollebozen.


De uitleg is duidelijk en alle figuren zijn niet heel moeilijk om te maken. Het is echt zo'n boek dat je pakt op een regenachtige dag. Als je eenmaal bezig bent dan vergeet je de regen vanzelf. En weet je dankzij dit boek hoe je dingen kunt maken, dan komen de ideeën verder vanzelf wel opborrelen.


Kortom, een mooi verzorgd boek vol leuke ideeën waardoor je uren bezig kunt zijn met deze funklei.


ISBN 9789463333818 | Hardcover | 64 pagina's | Imagebooks Factory | augustus 2018
Afmeting 30,4 x 21,7 cm | leeftijd vanaf ca. 6-7 jaar

© Dettie, 5 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER