Non-fictie jeugd

Het complete vogelboek
illustraties: Judith Gueyfier & Julien Norwood
tekst: Nathalie Tordjman


Dit mooie boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken, te weten:
- Wat is een vogel?
- Hoe bewegen vogels zich voort?
- Wat eten vogels?
- Hoe worden kuikens geboren?
- Waar leven de vogels.


Tja, wat is eigenlijk een vogel? Iedereen zal zeggen, een dier dat kan vliegen, maar niet alle vogels kunnen vliegen wordt ons verteld in dit boek. Ze hebben eigenlijk heel veel gelijkenis met andere dieren, ze hebben poten, een bek, leggen eieren net als vissen, bouwen nesten net als de eekhoorn...
Maar vogels hebben als enige diersoort veren! Daarom worden ze vogels genoemd!


Hoe je de verschillende vogels leert kennen wordt ons ook duidelijk gemaakt. Maar in het boek kun je ook zien dat je aan een pootafdruk of veren die op de grond liggen kunt zien welke vogels op die plek geweest zijn. Sommige mensen herkennen vogels zelfs aan het geluid dat ze maken. Maar sommige vogels die in het wild leven kunnen ook geluiden maken uit de mensenwereld, zoals de spreeuw die toeter van een auto kan nadoen!


En wist je dat je aan hun snavels kunt zien wat ze eten? Een zaadeter heeft bijvoorbeeld een dikke, kegelvormige snavel, maar een insecteneten heeft een fijne puntige snavel. Er zijn ook vogels die een wintervoorraad aanleggen zoals de Vlaamse gaai, die verstopt nootjes in de grond.


Elk hoofdstuk gaat uitgebreid in op het hoofdthema. Zo zie je dat in het hoofdstuk 'Hoe bewegen vogels zich voort?' dat elke vogelsoort anders vliegt. De ene soort vliegt in een rechte lijn, andere maken een golfbeweging tijden hun vlucht, en weer andere zweven bijna door de lucht.
Ook de manier van lopen verschilt per soort, de ene vogel hupt, de andere neemt grote stappen! Natuurlijk zijn er ook zwemvogels en veel vogels kunnen ook goed duiken. We zien dat allemaal hele mooi uitgebeeld in de natuurgetrouwe tekeningen die bij alle informatie staan.


Net als bij mensen heb je bij de vogels ook vegetariërs en vleeseters. Het enige verschil is dat mensen er voor kiezen om vegetarisch te eten, een vogel kan niet anders. Heel apart is de afbeelding van de groene specht, die met zijn kleverige tong van wel 10 cm. lang insecten vangt.
Ook de manier van vangen is verschillend, sommige vogels pikken hun eten op, de andere vangen het met hun klauwen en de waadvogels roeren met hun snavels door de modder op zoek naar kleine diertjes die daar leven. Het mooie is dat verschillende vogels precies de goede bekken hebben voor hun prooi, zoals de grote zaagbek die kleine puntige randen aan zijn snavel heeft om de glibberige vissen goed vast te kunnen houden.


We weten wel dat vogels uit een ei komen, maar hoe ze 'wonen' weet niet iedereen. De nesten kunnen onderling erg verschillen en dat zien we ook afgebeeld.  De specht woont binnenin de boom, de futen bouwen hun nest op het water en de huiszwaluw bouwt een prachtig nest van modder die aan bijvoorbeeld een balk in een schuur hangt. We leren eveneens hoe de jongen gevoerd worden én wanneer het tijd is om het nest te verlaten.


Het laatste hoofdstuk vertelt ons in welk gebied de vogels wonen. Dat kan op het platteland, in de stad, in bossen, aan de kust enz. zijn. Welke vogels waar wonen wordt ons opnieuw dankzij de duidelijke illustraties getoond.


Dit en nog véél meer kun je allemaal lezen in dit boek.  Verder staan er nog leuke tips, doe-het-zelf-opdrachten, quizjes in en achterin het boek vinden we naast het register ook nog een pagina met QR-codes waardoor we de geluiden van de vogels kunnen horen!


Kortom, een prachtig en heel informatief boek waardoor je heel veel te weten komt over vogels. Een prima boek om een spreekbeurt mee voor te bereiden maar het is ook een geweldig boek om het mee nemen op vakantie.
Ik geef Het complete vogelboek een dikke 10.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000361168 | Hardcover | 77 pagina's | Uitgeverij Van Goor | maart 2018
Uitstekend vertaald door Jevgenia Lodewijks | Leeftijd: vanaf 8 jaar

Dettie, 30 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Migratie
Wonderbaarlijke dierenreizen
illustraties: Jenni Desmond
tekst: Mike UnwinBijna iedereen weet wel dat vogels tegen de winter naar warmere oorden vliegen. Dit wordt migratie genoemd. In dit boek wordt migratie als volgt omschreven:


"Dieren migreren omdat hun omgeving met de seizoenen verandert. Ze reizen naar nieuwe plaatsen om voedsel te vinden en veilig jongen te kunnen krijgen. Onderweg moeten ze barre weersomstandigheden en hongerige roofdieren trotseren. Dat is vermoeiend, maar als deze reizigers op één plek zouden blijven, zouden ze het niet overleven."


We kunnen dankzij dit boek twintig migrerende dieren volgen. Nu had ik al veel verbazingwekkend in documentaires op tv gezien rond dit onderwerp en vol bewondering gekeken naar al die volhardende dieren. Maar toch werd ik evengoed regelmatig verrast bij het lezen van dit boek. Het blijft ongelofelijk welke enorme afstanden dieren kunnen afleggen en welke bizarre situaties ze moeten trotseren om hun soort te laten voortbestaan.

Het begint al met de Bultrugwalvissen, sowieso al wonderbaarlijke bijna prehistorische dieren, die bijna vijfentwintigduizend kilometer per jaar zwemmen. De tekst bij de getekende afbeelding is in verhalende, informatieve vorm geschreven.


"[...] Ze beviel afgelopen winter in de warme Stille Oceaan in de buurt van Australië. Er waren daar veel bultrugwalvissen samengekomen om hun kalveren te beschermen. Ze aten niet. In plaats daarvan teerden ze op het vet dat hun lijf tijdens de vorige zomer had opgeslagen.
Nu hebben de walvissen honger. Ze reizen zuidwaarts naar Antartica, waar ze hun voedsel zullen vinden. [...]"


De keizerspinguïn heeft weer heel andere zorgen. Op tv had ik al eens gezien hoe op Antartica de mannetjes, dicht tegen elkaar aan, staande in ijzige storm en wind hun eieren beschermen door ze op hun voeten te houden (die warm zijn). In dit boek wordt daar o.a. ook over verteld bij ene mooie afbeelding van in een lange rij marcherende pinguïns.


Maar als je leest welke enorme afstand de noordse stern vliegt - van Noordpool naar Zuidpool - valt het hele verhaal rond de pinguïns daar bij in het niet. Het kleine vogeltje vliegt maar liefst 77.000 kilometer per jaar!

Ook stond ik perplex over het verhaal van de monarchvlinder, dat frèle fladderende beestje kan 100 km per dag reizen en zij migreren van o.a. Canada naar de Mexicaanse bossen!


"Wetenschappers begrijpen nog steeds niet helemaal hoe de vlinders hun weg kunnen vinden naar een verborgen bos, duizenden kilometers ver weg, dat ze nog nooit eerder gezien hebben."

En zo lezen we de meest wonderlijke verhalen over dansende trompetkraanvogels, insecten zoekende zwaluwen, kruispuntkrossende kariboes, wereldzwervende libelles, samenscholende sardines, dwalende reuzenalbatrossen, massaal rondkrabbelende krabben, over zee zoemende kolibri's, over bergen gakkende ganzen, oceaanmigrerende hongerige haaien, Kalahari overlevende olifanten, zwoegende zalmen, met de vissers vissende visarenden, met de regen reizende gnoes, fruitvlerkende vleermuizen en vermoeide groene zeeschildpadden...
En allen maken, op een heel eigen manier, hun bijzondere tocht om te kunnen overleven. Het blijft fascinerend om te lezen over het hoe en waarom dit gebeurt.


Bij elk verhaal staat een grote afbeeldingen verspreid over twee pagina's die een indruk geven over de reis van de dieren. De ene keer zien we een stoet olifanten die keurig achter elkaar lopen, voorafgegaan door het oudste vrouwtje die precies de weg weet. De andere keer zien we een enorme school sardines die door zo dicht bij elkaar te zwemmen een enorm zeedier lijken. Om hen heen dolfijnen en andere zeedieren die wel een lekker sardientje lusten.


De tekst is wat stijfjes en had van mij iets vlotter gemogen, maar dat kan ook aan de vertaling liggen. De delen van de Engelse tekst die ik kon vinden zijn vloeiender en meer jongerengericht. Zoals bijvoorbeeld bij de Kariboes: They spend summer on the open Artic plains wordt vertaald als zij vertoeven tijdens de zomer op de Noordpoolvlakten. Vertoeven is geen woord voor kinderen.

Achterin het boek is een wereldkaart te zien waarop de trajecten van alle genoemde dieren weergegeven is.
Alles bij elkaar vormt het een interessant en informatief boek.


ISBN 9789047710417 | Hardcover | 47 pagina's | Lemniscaat | april 2018
Afmeting 31,3 x 24,3 cm | Vertaald door Jesse Goossens | 9-12 jaar

© Dettie, 30 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altInsecten onder de loep
Illustraties: Anne de Angelis
Tekst: François Lasserre


François Lasserre, een Frans entomoloog, nodigt kinderen uit om insecten te komen kijken in dit papieren insectenmuseum. Daar heeft hij een aantal kriebelbeestjes geselecteerd die hij bijzonder vindt om wat voor reden dan ook.


Eerst legt hij uit wat een entomoloog is, en dan begint het feest. Je ziet insecten die zich vermommen, insecten die kunnen zingen, of andere die kunnen zwemmen. Hij beschrijft grote insecten of diertjes die andere beestjes na-apen. En ja, hij laat ook spinnen zien. Sorry, zegt hij daarbij, want we weten natuurlijk dat spinnen niet zoals insecten zes poten hebben, maar acht, en dus helemaal geen insecten zijn!


Het gaat Lasserre vooral over het uiterlijk van de insecten, waarom ze hem zo fascineren. Je zal er geen informatie vinden in welke categorie ze vallen, of in welke omgeving je ze precies kan vinden. Nee, de vraag is: hoe zien ze er uit? Anne de Angelis laat met haar fantastische gekleurde tekeningen zien wat hij vertelt. Je ziet de dieren als geheel, met daarnaast als pentekeningen de besproken onderdelen die Lasserre juist zo bijzonder vindt bij dat bepaalde insect.

Voorbeelden, tjee, wat moet je kiezen? Minder bekende insecten zoals de geelgerande wateror? De kraakcicade? De platbuik dan? Nee, leuker is het een paar bekende insecten te noemen, met hun bijzonderheden. Mieren bijvoorbeeld. Dat is even zoeken achterin in de inhoudsopgave, want dat insect is te vinden onder de naam werkmier. Bij de ongevleugelde insecten. Dat klopt, denk je. Ze hebben geen vleugels toch? Maar wist je al dat ze een korte tijd in het jaar echt wel kunnen vliegen? Dan kun je hele zwermen tegenkomen: de vliegende mieren, die dus echt dezelfde soort zijn als de werkmieren zonder vleugels.  En... wist je dat je mierenlarven kunt eten? Je kan ze zo uit het nest in je mond steken. Jakkes? Nou ja, er staan nog meer eetbare insecten in dit boek. Wist je dat de meelworm met een beetje zout naar zoute pinda’s smaakt?


Lasserre waarschuwt ook voor insecten waar je voor uit moet kijken: de dennenprocessierups bijvoorbeeld. Blijf daar maar vanaf! En het zevenstippelige lieveheersbeestje (ja, zo heet dat diertje!) is erg vies. Maar dan wordt de blauwe bromvlieg besproken, een insect dat iedereen liever ziet gaan dan komen. Maar kijk eens, zegt Lasserre dan - en ik kan het er alleen maar mee eens zijn: hoe mooi is deze vlieg!


In de ik-vorm spreekt Lasserre de kinderen rechtstreeks aan, met een prettige behapbare indeling. Over twee grote pagina’s staan nooit meer dan vier dieren afgebeeld, vaak minder. Een boek om in te bladeren, om te griezelen en vooral om je te verbazen. Nog eentje dan: wist je dat het groene zandloopkevertje dezelfde snelheid kan bereiken als een jachtluipaard?


Met achterin een handige alfabetische inhoudsopgave. Een prachtig boek!
Geen kind zal dit boek voorbij lopen zonder het open te slaan! (een volwassenen ook niet…)


ISBN 9789044832068 | Hardcover | 288 pagina's | Clavis | maart 2018
Door Clavis vertaald uit het Frans | Leeftijd 8 +

© Marjo, 11 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Stil zitten als een kikker
jouw aandacht werk(t)boek
Eline Snel


De kikker uit de titel begeleidt de kinderen bij dit boek vol opdrachten, (meditatie)oefeningen, spelletjes en nog veel meer. De schrijfster, Eline Snel, vertelt aan de kinderen die dit boek lezen dat het doel van dit werkboek is om meer aandacht voor jezelf en anderen bij te brengen. Ze schrijft: "Dit is niet alleen een doe-boek. Het gaat ook over hoe je tot rust komt als je druk bent, over meditatie, nieuwsgierig blijven, omgaan met frustratie en het oefenen van je geheugenspier. En... over het geheim van geluk."


Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken die elke een onderwerp behandelen.


In hoofdstuk 1 Hoe train je je aandachtspier? lezen we hoe je rustig kunt ademhalen en leer je dankzij een mooi verhaaltje over een bange leeuw - geschreven door  Marie-Agnès Boutavant - hoe rustig ademen kan helpen om kalm te worden zodat je beter kunt nadenken.
De leeuw was namelijk gevangen in een net en omdat hij in zijn paniek heel erg tegenstribbelde raakte hij steeds vaster verstrikt in het net. Maar onze kikker kwam hem helpen en leerde hem eerst rustig te ademen en daar werd de leeuw zo kalm dat hij wist wat hij moest doen om zich te bevrijden!
Verder zijn er leuke spelletjes en raadseltjes te doen waarbij je goed moet opletten wat de juiste oplossing is. Er zit zelfs een memoryspel bij, die je zelf kunt uitknippen en daarna natuurlijk er lekker mee spelen.


Hoofdstuk 2 is getiteld Je lijf is je beste vriend en begint met vier yogaoefeningen die je kunt downloaden dankzij een speciale code die achterin het boek staat. Bij elke oefening staat waarom het goed is om deze oefeningen te doen.
Verderop in het hoofdstuk  leert ook wanneer je moet stoppen met iets, omdat het anders niet goed voor jezelf is. Je kunt dankzij een stickerstopknop zelf aangeven waar jouw stopknop zit. Maar er horen ook heel leuke gedachtekaartjes bij dit hoofdstuk die je kunt uitknippen. Die kaartjes kun je gebruiken om aan de muur te hangen omdat je de tekst mooi vindt. Op een kaartje staat bijvoorbeeld: Vandaag ga ik goed letten op dingen die me blij maken. Op een ander kaartje staat: Ik ben als een jonge boom, soepel en sterk. Er kan van alles met me gebeuren, maar ik val niet om.  Je kunt de kaarten natuurlijk ook weggeven aan iemand.


En zo zijn er nog vier hoofdstukken waarin steeds een punt van aandacht besproken wordt. Dit kan bijvoorbeeld het heel bewust gebruiken van je zintuigen zijn. Bij het zintuig proeven staan zelfs lekkere recepten. En bij het zintuig luisteren kun je via een download allerlei verschillende geluiden beluisteren.


In een ander hoofdstuk leer je weer wat je binnenwereld is, dat is wat je van binnen voelt zoals blij zijn of verdrietig of boos. Je leert dat je gedachten soms net op  dwarrelsneeuw lijkt, wat je wel eens ziet in een glazen stolp. Als je die schudt dan dwarrelt de sneeuw in het rond en later ligt die sneeuw weer rustig op de bodem. Dat dwarrelen gebeurt in je hoofd soms ook als er veel is om over na te denken. Door die sneeuw kun je dan alles niet meer helder zien. Maar zijn je gedachtes weer rustig dan lukt dat denken ook weer veel beter. In het boek staat hoe je zelf een dwarrelpot kunt maken en die kun je dan gebruiken als het even druk in je hoofd is. Als je kijkt hoe de dwarrels naar de bodem zakken, voel jij je ook weer rustiger worden! Bijzonder hè.


Ook jouw creatieve kant wordt besproken en vooral dat je niet in alles perfect hoeft te zijn. Het gaat erom wat jij belangrijk en leuk en goed vindt en wat dat voor dingen zijn, kun je dankzij dit boek ook prima ontdekken.


Het laatste hoofdstuk Het is fijn om aardig te zijn  is natuurlijk ook heel belangrijk...  je kunt daarin o.a. mooie, kaarten vinden die je kunt uitknippen om er daarna een lieve tekst op schrijven en weggeven zodat je iemand met jouw speciale kaart blij kunt maken!


En als je helemaal aan het eind bent van het boek en alles opdrachten en spelletjes hebt gedaan dan ben je lid van de kikkerclub en verdien je de deurhanger waarop staat.... Sssst! ik mediteer! Ook vind je achterin nog een aantal stickers die je voor de opdrachten kunt gebruiken, een poster met een mooie tekst en het enige echte grote familie kikkerspel!

Het boek heeft in totaal 80 grappige en nuttige activiteiten om rust en stilte te vinden. je kunt die alleen of met een ouder doen. Bij elk hoofdstuk wordt ook een verhaaltje verteld waardoor je leert hoe je anders naar dingen kunt kijken of hoe je op verschillende manieren met iets om kunt gaan. Kortom, er valt heel veel te doen, te kijken, te spelen en te leren met dit boek en de leuke illustraties van Marc Boutavant verhogen alleen maar de pret! Ook een fijn boek om cadeau te geven of cadeau te krijgen!


ISBN 9789021566900 | Paperback met flappen | 96 pagina's | Uitgeverij Kosmos | maart 2018

Dettie, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dat staat je goed!
Hoe kleren ons maken
Josje van Koppen


"Je bent dik of dun, lang of kort, zwart of wit... aan je lichaam kun je niet zo gemakkelijk iets veranderen. Door iets aan te trekken of op te zetten, kun je je wel op slag totaal anders voelen."


In dit verder tekstloze boek, wordt ons het belang van kleding getoond evenals de westerse kledinggeschiedenis. We zien Adam en Eva nog op blote voeten rondlopen, alleen gehuld in vijgenbladeren maar al snel raken na de zondeval de waterdichte en warme dierenhuiden 'in de mode' evenals een warme lange warme baard. Als 'handbagage' zien we de pijl en boog.  De herder loopt natuurlijk rond in wollen kleding maar dan breekt de tijd van de farao's aan en dat is heel andere koek.

De verfijnde Egyptenaren zien we afgebeeld in mooie soepelvallende gewaden, de vrouwen dragen zelfs zeer fijne, doorzichtige kleding. De Romeinen vertonen zich in tunica's die mooi geplooid om hun lijf gedrapeerd zijn. In de riddertijd is het weer heel anders, we zien zelfs een jonkvrouw met een ijzerzaagje en oliespuit klaarstaan om de ridder eventueel bij te kunnen springen in het geval van ernstige harnasroest of andere ongemakken.


We zien vrouwen in prachtige wijde hoepelrokken en mannen in kunstig gemaakte, opengewerkte kniebroeken. De kragen en diverse decolletévormen zijn ook van groot belang in de kledinggeschiedenis. We zien prachtige verfijnde kanten kragen die over de jas of het kledingstuk heen gedragen werden. We zien kragen die als een staart van een pauw om de nek heen staan of dicht op de keel zittende  'molensteenkragen'.


In de tijd van de enorme rokken met inklapbare panelen, hadden de vrouwen vreemd genoeg een zeer diep uitgesneden decolleté. Je zou denken dat het niet nodig was, omdat  alle aandacht naar de enorme rok gaat. Erg leuk is de afbeelding van de rok met baleinen die zo enorm is dat er vogels in rondvliegen. Maar ook de prent van de deftig in jacquet gestoken man die een gieter in zijn hand heeft naast de vrouw in rozenjurk doet je glimlachen.

Gelukkig voor de vrouwen komt aan al die ingesnoerde tailles en enorme kledingbouwwerken een einde. We zien ze nu in losse, maar wel kundig gemaakte kleding en wijde harembroeken rondlopen. En dan breekt De Grote Oorlog uit (1914-1918)  wat de mode op de achtergrond doet verdwijnen en de werkkleding zijn functie toont.

Na de oorlog moet er natuurlijk feest gevierd worden en breken de roaring twenties aan met de bijbehorend losse kleding met blote rug en enkelvrije rokken... In de minder gefortuneerde gezinnen komt het matrozenpakje in zwang evenals de grote strikken in het haar van de meisjes.  We zien dan ook een keurig gezinnetje afgebeeld. Moeder aan de was, vader achter de krant en de kinderen in genoemde kledij, keurig op lengte gerangschikt.

De grote ontwerpers, de film en kunstenaar krijgen steeds meer invloed op de kledingbranche. De vetkuif en het leren jack, de rock en roll outfit, het elegante modehuis Chanel pakje, het tweedelig badpak, de primaire kleuren van Rietveld... we zien ze allemaal voorbij komen in dit boek, evenals de hippie-outfit in de flower-power tijd.

Zelfs de landing op de maan veroorzaakt een ware futuristische moderage en vermoedelijk veroorzaakte de komst van de anti-conceptiepil de vrijheid in kleding voor vrouwen, benen en navels mochten voortaan getoond worden. Maar ook de anti-establishment en idem muziekstromingen zoals punk beïnvloeden het modebeeld. Hanenkammen, grote ijzeren kettingen, tatoeages en spelden door lijf en leden tonen waar jij voor staat.
De komst van de spijkerbroek, inmiddels een niet meer weg te denken kledingstuk, de popart, de bikini, de burka enz. passeren de revue evenals de sportkleding, klederdrachten, unisexoutfit en vrijetijdskleding.

Uiteindelijk zien we dat de dwingende (mode)regels op de achtergrond raken en doet het er nauwelijks meer toe of je aan een bepaald modebeeld voldoet. Het ndividu staat centraal. Je kunt dragen wat jij prettig vindt, je kunt dragen wat bij jou past. Je kunt kiezen wat jou goed staat...

Deze hele kledinggeschiedenis wordt ons getoond in knap getekende en gedetailleerde afbeeldingen van Josje van Koppen. Achterin dit mooi verzorgde boek staat nog een overzicht van de getoonde kleding met jaartallen en heel korte beschrijvingen.

Voor modeliefhebbers en in kleding geïnteresseerde mensen is dit boek een must. Eigenlijk snap ik niet waarom dit fraaie boek als kinderboek - geschikt voor kinderen vanaf  5 jaar - aangeboden wordt. Ik denk dat het die leeftijdscategorie niet zal  aanspreken, ze zien alleen figuurtjes in voor hen vreemde kleding. Er is geen verhaal omheen geschreven.
Persoonlijk zou ik het boek inschatten voor jongeren vanaf 13-14 jaar maar ook volwassen zullen dit boek zeker kunnen waarderen.


ISBN 9789044828757 | hardcover | 114 pagina's | Uitgeverij Clavis | 30 juni 2017
Afmeting 208 x 207 x 17 mm. | Leeftijd 5+

© Dettie, 23 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom de koning geen kroon draagt
en andere weetjes over het koningshuis
illustraties: Rianne Brugmans

tekst: Gaby Kuijpers, Natalie van der Horst en Ellen de Roos

Naar aanleiding van dat feit dat Willem Alexander en Maxima alweer vijf jaar koning en koningin zijn, verscheen dit leuke boek vol feiten en weetjes over het koningshuis.


Zelf weet ik nog goed dat Willem-Alexander geboren werd. Mijn vader had mijn zusje en mij beloofd ons wakker te maken als er een prinses of prinsesje geboren werd, want het was reuze spannend, na al die vrouwelijke koninklijke nazaten zou het zo leuk zijn als er een prinsje geboren zou worden, dan kreeg Nederland een koning! En ja, op een avond kwam mijn vader ons kamertje binnen stormen al roepend het is een prinsje!  En nu is datzelfde prinsje alweer vijf jaar koning!


We lezen over zijn leven met zijn ouders en broers op Kasteel Drakensteyn in Baarn. De prinsjes hebben een fijne jeugd. Pas op school horen ze dat ze prinsen zijn en dat Willem-Alexander later koning wordt. Een tv hadden ze niet. Door de latere ziekte van prins Claus brengt Willem Alexander veel tijd door bij zijn tante Margriet en oom Pieter. Zij zijn als tweede ouders voor hem. Later vertrekt Willem-Alexander naar een kostschool in Wales. Hij vindt het daar heerlijk net als bij de Marine, waar hij zijn dienstplicht vervulde. 'Het is ene tijd die ik nooit had willen missen.' zegt hij daarover.
Ook de jeugd en opleidingen van koningin Máxima worden besproken. Ze lachte teveel volgens de mensen die haar les gaven!


In het boek wordt heel veel verteld over het privé-leven maar ook over het publieke leven van de koning en koningin. Natuurlijk wordt ook geschreven over 'koningsdag' die al vanaf 1885 jaarlijks gevierd wordt! Alleen toen heette het nog Prinsessedag.

Erg leuk zijn de hoofdstukken over de verlovingstijd en trouwerij van Willem-Alexander en Máxima. Vooral het hoofdstuk 'Van burgermeisje tot prinses' waarin we kunnen lezen hoe het Máxima verging toen ze alles over de geschiedenis van Nederland en de taal moest leren. Vooral 'ui', 'ei' en 'ij' vindt ze moeilijk om uit te spreken.

En dan is het zover: de inhuldiging. Heel Nederland zat aan de buis gekluisterd toen het stel koning en koningin werden. Het was natuurlijk een stukje geschiedenis wat je meemaakte. Maar wat doen een koning en koningin nu precies?
Dat kunnen we ook lezen in dit boek, ze hebben het heel druk, maar vinden alle twee wel dat ze een heel bijzonder en mooi leven hebben.

Er wordt verteld over het huis waar de koning en koningin wonen en over de koninklijke paleizen, over Prinsjesdag, waarom die gehouden wordt en hoe alles daarop voorbereid wordt. We lezen ook over hun vrienden, hun kleding, de huiselijke gewoontes, de kinderen, de sportieve prestaties van beiden enz. enz.

Al deze informatie wordt afgewisseld met fictieve verhalen over kinderen die iets speciaals met Willem-Alexander of Máxima beleefd hebben. Ook staan er verspreid door het boek in aparte kadertjes, allerlei Wist je dat... verhaaltjes. De ene keer over het nooit dragen van een kroon, de andere keer over de kersttoespraak of het fotograferen van de prinsesjes. Op aparte pagina's staan de weetjes over het leven van de koning en koningin.

Kortom, het is een heel fijn boek als je meer wilt weten over de koning en koningin van Nederland maar ook als je bijvoorbeeld een spreekbeurt wil houden over het stel. Ook een prima boek voor een schoolbibliotheek.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000358144 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | april 2018
om zelf te lezen vanaf 9 jaar, voorlezen vanaf 7 jaar

© Dettie, 20 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het ei
Britta Teckentrup


"Met zijn perfecte vorm, gelijkmatige oppervlak en prachtige kleuren is het ei misschien wel het meest volmaakte voorwerp dat er bestaat."


En als je over bovenstaand citaat aan het nadenken komt, moet je de schrijfster gelijk geven. Een ei is een klein wonder op zich. Het ei is o.a. ook heel sterk en breekbaar tegelijk. - Je kunt er zelfs een dik boek op leggen zonder dat het breekt. - De schaal moet beschermen maar dun genoeg zijn voor een kuiken om open te breken. Bovendien is het een 'volmaakt broedsysteem'.


In dit boek met ongekend mooie afbeeldingen lezen we dus alles over het ei. Te beginnen met de eierverzamelingen, die nu verboden zijn omdat vogels uitstierven vanwege het aanleggen van eiercollecties. Ze worden overigens nog wel verzameld boor wetenschappelijk onderzoek. De studie naar vogeleieren heet Oölogie, leer ik uit dit boek.


Erg mooi zijn de verschillende vormen en kleuren van vogeleieren weergeven maar ook de tekst erbij is hele interessant, nooit geweten bijvoorbeeld dat de vorm van de eieren afhankelijk is van het leefgebied van de vogel! Ook de prachtige camouflagekleuren zijn bijzonder om te zien.

Verder worden ons het kleinste en grootste ei ooit op ware grootte getoond.

Maar zo'n ei wordt ook ergens gelegd, dus zijn de nesten ofwel de legplekken ook belangrijk. De ene vogel bouwt prachtige 'huisjes' van grashalmen (wevervogeltje) en de andere vogel legt het ei op een hoop modder (flamingo) of in een holte in een boom (specht). Er zijn heel veel verschillende soorten nesten, die allemaal getekend zijn door Britta Teckentrup zodat ook wij kunnen leren hoe ze eruit zien.


Maar niet alleen vogels leggen eieren, ook reptielen, bijvoorbeeld de krokodil, amfibieën zoals kikkers, schildpadden, vissen (de eitjes worden kuit genoemd) en insecten leggen ze. Van al deze diereneieren worden ook voorbeelden getoond.


En natuurlijk wordt ook de betekenis van het ei, de symboliek, besproken evenals de mythische verhalen en de sprookjes die rond het ei verteld worden, maar ook de paaseieren en zelfs de prachtige, kunstig gemaakte Fabergé-eieren worden toegelicht.


Kortom, het is een fantastisch boek, vol informatie en, hoewel de taal soms moeilijk en vrij volwassen is, kan dit boek ook goed gebruikt worden voor een werkstuk.


Maar het is bovenal ook een koesterboek, een boek om vaak open te slaan om o.a. de prachtige kunstwerken die Britta Teckentrup rond het thema ei gemaakt heeft, te bekijken, je zou ze zo aan je muur hangen!  
Grote, grote, grote aanrader!


Britta Teckentrup is een bekroond illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. Ze is geboren in Duitsland, studeerde aan het St. Martin's College of Art en het Royal College of Art in Londen en woont tegenwoordig in Berlijn. Ze maakte al meer dan negentig prentenboeken, die in twintig verschillende landen zijn verschenen.


ISBN 9789059568198 | Hardcover | 96 pagina's | Fontaine uitgevers | maart 2018
Vertaling Nannie Nuland-Weits | leeftijd  9+

Dettie, 30 mei 2018

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER

 

In je eigen tuintje
plantjes kweken en knutselen
illustraties: Katy Kimbell & Li Söderberg
tekst: Clara Lidström & Annakarin Nijberg


"Het boek staat vol met grappige tips over hoe je zelf kunt gaan tuinieren! Met dit boek ga je helemaal alleen aan de slag zonder volwassenen. [...] Haal ze er pas bij als je scherp gereedschap nodig hebt, of als je hun hulp goed kunt gebruiken.

In dit boek geven we je ideeën over hoe je plantjes kunt kweken, maar het heeft ook leuke knutseltips om je tuintje op te vrolijken [...]"Dit bovenstaande én de titel zette me even op het verkeerde been. Ik had de indruk dat kinderen in de tuin zélf bezig zouden gaan maar in de tuin werken is er niet bij. Wél staan er heel grappige en leuke ideeën in dit boek om op allerlei manieren met planten bezig te zijn. Te beginnen met de "koppotten". Daarmee wordt bedoeld - zelfgeverfde - bloempotten waarop ook een gezichtje wordt geschilderd. In de inmiddels met aarde gevulde pot wordt tuinkers- of graszaad gezaaid zodat je even later een leuk 'kapsel' bij het gezichtje hebt. Je kunt het "haar" zelfs in model knippen! bovendien is tuinkers ook nog eens heel lekker!
Hoe je dat allemaal kunt doen, wordt stap voor stap met tekst en tekeningen weergegeven. Het kan bijna niet mis gaan.


En zo staat het boek vol ideeën wat je met planten, zaden en zelfs hazenkeutels kunt doen! Ja écht hazenkeutels.  Stop ze eens in de grond en je weet niet wat je ziet!
Je leest en ziet verder ook hoe je vetbollen en appelkettingen kunt maken voor de vogels. Je leert hoe je bonen, knoflook, tomaten en aardappels kunt kweken én oogsten maar dan niet in de tuin. Je ziet hoe je een leuk bonenspel kunt maken, hoe je geraniums kunt stekken, hoe je van de groene knoflooksprieten lekkere smeerkaas kunt maken en, hoe je mooie naamstenen kunt maken waarop de naam van de plant staat.

Ook wordt verteld welke bladeren en bloemen eetbaar zijn (maar dat moet je nooit in je eentje uitproberen, anders kan je er wel eens heel ziek van worden!) en hoe je van die blaadjes thee van kunt maken of welke bloempjes lekker in de sla zijn.


Dit alles wordt net als bij de koppotten heel duidelijk getoond en uitgelegd dankzij de zachtgekleurde illustraties en foto's.
Kortom, het is echt een leuk boek om bijvoorbeeld mee te nemen als je op vakantie gaat. Je zal je dan geen dag vervelen!


Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789000359370 | 56 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | maart 2018
Vertaald door Neeltje Wiersma |Samenlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

© Dettie, 10 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altExplosieven-
honden

uit de serie Honden als helden
Sara Green


In de serie Honden als helden is onder andere dit boek over explosievenhonden verschenen. Het blijkt een boek te zijn dat er niet alleen mooi verzorgd uit ziet, maar ook makkelijk leest. Ideaal voor een werkstuk of spreekbeurt, al zou je als kind de neiging kunnen krijgen om de tekst letterlijk te vertellen.


‘Ook leert een hond hoe hij al zijn aandacht moet richten op zijn werk. Want hij mag zich niet laten afleiden door eten, mensen, harde geluiden of andere honden.
Verder leert hij, dat hij bij het speuren naar explosieven niet mag blaffen of janken. Als hij iets heeft geroken moet hij rustig gaan zitten.’


Heel begrijpelijk, heel duidelijk en de bladspiegel is overzichtelijk, met daarbij foto’s die goed bij de tekst passen. Moeilijke woorden zijn vet gedrukt, en worden achterin uitgelegd. Grappig vind ik hoe het woord bommelding geschreven wordt: met een streepje ertussen. Bom-melding.
Menigeen heeft immers de neiging om dat woord verkeerd te lezen, en dan heb je geen idee waar het over gaat!


De inhoud van dit boek vertelt over wat een explosievenhond doet. Hoe ze soms echte helden zijn. Op welke leeftijd ze met pensioen mogen en vooral ook welke soort honden geschikt zijn voor deze baan. En nog veel meer.
In de andere boeken in deze serie kun je alles te weten komen over geleidehonden, lawinehonden, politiehonden, hulphonden en therapiehonden. Een hele mooie serie!


ISBN 9789463411141 | hardcover | 24 pagina's | Corona| november 2017
Vertaald uit het Engels door Kirsten Verhagen | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 8 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Land in zicht!
Bedenk in 25 verrassende opdrachten het leukste land ter wereld
illustraties: Pieter Gaudesaboos
tekst: Brunhilde Borms


"Doe boek" staat er op de cover te lezen en daar is niets te weinig mee gezegd, want met dit boek zal je je de hele zomer niet vervelen.

Het begint al lekker met een groot uitvouwbaar vel papier dat volgedrukt staat met eilanden, huizen, eilandfotos', kleding, planten, meubels, voedsel enz. (zie afbeelding) en daarna volgen de persoonlijke uitdagingen. Je krijgt namelijk 31 dagen de tijd om om één van de zeven eilanden te bezoeken en daar het land van je dromen te scheppen... Daarna moet een jury jouw ontwerp goedkeuren en kun je een 'gouden' kroon verdienen en ben jij de baas van het eiland. Jawel!

De eerste opdrachten zijn: een eiland kiezen, een reisticket te kopen en afreizen naar jouw eiland en daar begint het avontuur pas echt! Je gaat namelijk jouw eiland inrichten... maar eerst moet je een vlag maken en d

aarmee word je geholpen door iemand die je kleine opdrachtjes uit te voeren, zodat je goed weet hoe jouw vlag eruit moet komen te zien. Je mag ook beslissen welke feestdagen er op het eiland te vieren zijn, zelf vind ik de Boekendag wel heel leuk, iedereen mag dan de hele dag ongestoord lezen! Maar de dag van de paprikachips heeft ook wel wat...

Je eiland moet natuurlijk een naam hebben en ook daarmee word je geholpen dankzij allerlei leuke opdrachten, waarbij je ook dingen uit het vel papier moet knippen. Als je alles gedaan hebt ga je naar het volgende hoofdstuk waar je jouw eiland moet inrichten, je kiest de bewoners en de huizen, je legt straten en tuinen aan en plant deze laatste vol groente zodat jullie ook te eten hebben.


En zo gaat het het hele boek door. Elk hoofdstuk behandelt een onderdeel van het eiland. Je legt een stad aan, koopt vervoermiddelen, plaatst verkeersborden, zorgt voor zieken- brandweer en politieauto's. Je bouwt een  fabriek en ontwerpt een dierentuin én kiest de dieren daarvoor uit, je bezoekt clubs waarvan jij moet uitvinden welke logopin zij dragen en natuurlijk richt jij ook een club op, waar je eveneens een pin voor maakt.
Jouw eiland is inmiddels zo leuk dat er ook toeristen komen. Maar die moeten wel vermaakt worden en welke tijd van het jaar is het beste voor al die mensen? En welke streekgerechten zijn er op jouw eiland? En welke postzegels heeft jouw eiland eigenlijk?

Kortom, er valt een heleboel te doen. Daarna mag je jouw eiland aan de jury op de Wereld Landen Vergadering laten zien. Belangrijk is dat je drie van jouw gekozen ministers meeneemt, dat zijn drie van de figuurtjes die jou geholpen hebben in het boek, want elk hoofdstuk heeft een eigen begeleider of raadgever, de ene keer is dat commissaris Knuppelstok, de andere keer M.C. Toerist of mevrouw Toyson etc.
Aan het eind van elk hoofdstuk moet je beoordelen of ze hun werk goed gedaan hebben.

Gelukkig is het boek van 8 tot 198 jaar en mag ik zelf ook meedoen... Je handen gaan namelijk vanzelf kriebelen om aan de slag te gaan. De opdrachten zijn soms best moeilijk maar alles bij elkaar is het een geweldig leuk Doe boek.  De afbeeldingen speels en de opzet is bijzonder. Echt een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie.


ISBN 9789401444781 | Hardcover met bindelastiek | 96 pagina's | Uitgeverij Lannoo |  juni 2017

© Dettie, 10 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER