Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

De legende van de Feniks
Yang Fan, Zang Xu, Su Wenhao, Guo Yihong, Ran Debo


Dit boek werd ontdekt dankzij de tweejaarlijkse illustratorenwedstrijd Key Colours Competition China. Key Colours is een internationale wedstrijd voor het beste onuitgegeven prentenboek voor kinderen tussen 2 en 7 jaar. Een vakjury beoordeelt artistieke, literaire en kindgerichte kwaliteiten van de inzendingen. De winnaar ontvangt 7.500 en het bekroonde werk wordt door Clavis Uitgeverij uitgegeven. Elke illustrator mag aan de wedstrijd deelnemen, ongeacht nationaliteit, taal of ervaring. De wedstrijd heeft al veel mooie boeken opgeleverd, zie de winnaarslijst.


Van de zeven - van de twaalf -  inzendingen die ik dankzij deze wedstrijd heb mogen lezen is dit boek voor mij  tot nu toe het allermooiste boek. Het betreft een inzending uit China en de afbeeldingen zijn ongekend gedetailleerd en hebben alles wat je eventueel van een Chinese inzending kan verwachten.


Het verhaal gaat over Tuanzi, een jongetje met Chinees kapsel en kleding wat kinderen in Europa niet snel zullen dragen.
Op de achtergrond is ook een prachtige porceleinen vaas te zien een zwarte bank met rode bekleding en rolkussens. Toch doen de afbeeldingen wèl modern aan.


Tuanzi is alleen thuis en hij speelt met zijn hondje Wangwang. Maar ineens gaat er een bel en alles om Tuanzi verandert. Wangwang wordt een rode leeuw, de bloemen komen uit de vaas en alle spullen uit de kamer beginnen te zweven. Tuanzi springt op Wangwangs rug en samen zweven ze het raam uit, de lucht in.
We zien ze door een donker lucht vliegen en heel veel prachtige dieren zweven mee. Er groeien overal zeldzame bloemen en planten.


Hij zweeft over steden waarin mensen in prachtige Chinese gewaden rondlopen. Zij laten wensballonnen op wat ook al zo'n mooi effect geeft op de afbeeldingen. Onderweg hoort Tuanzi dat er een bijeenkomst van vogels gehouden wordt, genaamd De Dag van De Honderd Vogels.
Op een heel grote uitklapplaat zien we welke vogels daar allemaal  aanwezig zijn, Tuanzi kijtk zijn ogen uit en dan ziet hij de feniks, de allermooiste vogel die hij ooit gezien heeft. Een reiger vertelt hem de indrukwekkende legende van de feniks. En net als Tuanzi de mooie vogel aan wil raken hoort hij een stem...
Heeft hij nu alles gedroomd? Of toch niet?


Dit boek is echt indrukwekkend. Je kunt uren naar de afbeeldingen kijken en dan heb je nog niet alles gezien. Toch ogen de prenten heel rustig dankzij het uitgekiende kleurgebruik en de sierlijke, elegante tekeningen. Het verhaal zelf is ook bijzonder en leert ons dat alleen maar denken aan uiterlijke zaken niet zo slim is.
In totaal is dit boek een dikke tien waard.


ISBN 9789044839746 | Hardcover | 40 pagina's | Nur 274 | Uitgeverij Clavis | november 2020
Afmeting 26,7 x 25,7 cm | vertaald door Clavis uitgeverij

© Dettie, 7 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Klos
Meneer Musi Mago's muziekinstrumenten Deel 3
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


De tweeling Derk en Lucas lijken uiterlijk heel erg op elkaar maar hebben een totaal ander karakter. Derk is sportief, altijd buiten en een echte flapuit, hij doet vaak dingen die niet mogen en zegt gelijk wat hij denkt. Lucas zit liever binnen met een boek en houdt van regels.
Over een week zijn ze jarig en Derk wil een keyboard van zijn verjaardagsgeld kopen.

Die dag fietsen ze toevallig langs een nieuwe muziekwinkel, Musi Mago's Muziekinstrumenten staat op het uithangbord te lezen. Derk is dolblij! Ze gaan samen gauw binnenkijken en het aanbod aan keyboards is overweldigend. Zovéél en zo mooi! Ze worden geholpen door Meneer Musi Mago zelf, die erg aardig is.

Maar halverwege hun gesprek komt een zeer veeleisende klant hen storen. Het is een erg akelige vrouw met net zo'n akelige dochter. De jongens zijn blij als ze eindelijk weg is en meneer Mago weer naar hen toe komt. Natuurlijk kan Derk zijn mond niet houden 'Wat zou ik dat mens graag een lesje willen leren! zegt hij. En dat is voor meneer Musi Mago het startsein om Lucas een heel bijzonder keyboard te laten zien die zo groot is als een lineaal! 'Maar,' zegt Meneer Mago geheimzinnig, 'er zit een streken-uithaal-knop op!' Daarmee kunnende jongens mensen zoals die akelige klant een lesje leren. Derk mag het instrument hebben, zomaar, voor niets!


Natuurlijk wil Derk gelijk uitproberen maar de behoudende Lucas wil eerst de beschrijving lezen en dat is maar goed ook, want anders hadden ze veel gemist. Er blijkt namelijk een strekenlijst bij te zitten waar vijftig streken op staan. - Ze staan ook achter in het boek vermeldt - en elke streek heeft een eigen nummer. Ook moeten ze een speciale bril opzetten of wax op hun eigen bril smeren, daarmee kunnen ze de rode straal, die uit het keyboard komt richten naar mensen die vervelend zijn.

Iedereen begrijp daarna gelijk dat dit een heel bijzonder verhaal gaat worden. De jongens grijpen nu steeds gelijk in als mensen arrogant, boosaardig enz zijn. Zij worden de klos van hun eigen vervelende gedrag. De streken zijn heel verschillend maar om te lachen zijn ze wel! Zoals de streek waardoor een vrouw denkt dat ze een kat is. Bij een andere vrouw groeit haar haar ineens heel snel, het groeit zo de winkel uit, de straat op! En een man moet plotseling steeds windjes laten...
Het is echt een boek waar je vreselijk om kunt lachen maar het tegelijkertijd ook heel spannend, want er is een gemene vrouw die het keyboard ook wil hebben om heel valse streken mee uit te halen...


Al met al is het een heerlijk, vlot geschreven verhaal. Kinderen gaan dit helemaal geweldig vinden!


Het boek is het derde deel uit de zevendelige serie over Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten.  'Zeven kinderen vertellen ieder hun wonderbaarlijke verhaal. Wat ze gemeen hebben? Hun ontmoeting met Meneer Musi Mago!'


ISBN 9789078718406 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | december 2020
Leeftijd 8-11 jaar.

© Dettie, 1 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk uit wat je wenst!
Illustraties Wilma van den Bosch
Tekst: Jeroen van Berckum


"Mijn vader heeft mij vroeger van alles wijsgemaakt. Fabeltjes. Leugens. Noem het wat je wilt. Zo vertelde hij eens dat er een draak bij de waterput bij onze boerderij woonde, of, als je liegt, je oren rood worden.'


Nu was Linde ook wel een nieuwsgierig aagje, altijd wilde ze weten hoe het werkte of hoe het gemaakt was. Haar vader verzon er dan ter plekke een heel verhaal bij. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat onder die berg een reus lag te slapen. Linda vond het toentertijd maar wat eng. Het hele landschap leek gelijk veranderd. Ze dacht zelfs dat ze de berg langzaam op en neer zag gaan. Nu ze ouder is, weet ze dat hij alles bij elkaar verzon, maar toch mist ze dat gegriebelgriezel wel een beetje, het was zo lekker spannend!
En dan gebeurt het...

Met mama is Linde op zoek naar een cadeautje voor papa en ze belanden in de muziekwinkel van Musi Mago. Meneer Mago is een heel aparte man, hij lijkt met zijn witte haren en snor wel een beetje op Albert Einstein denkt Linde. Aan meneer Mago vertelt ze de fantasieverhalen van haar vader en hij vindt het geweldig! Hij waarschuwt Linde zelfs... 'Volwassen worden is een val! Trap er niet in meisje.' zegt hij. Hij geeft Linde een stel snaren voor papa's gitaar. Hij zegt er o.a. bij: 'Wees maar niet bang, er kan niemand wat overkomen.' Ook duwt hij een briefje in haar hand, daar staat iets opgeschreven waar ze niets van snapt.


De snaren blijken een magische kracht te hebben. Als ze later met haar vader onderweg is naar oom Rudolf, ziet ze een berg, en hij beweegt! Net zoals papa vroeger vertelde! Haar vader ziet het gelukkig ook. Ze weten nauwelijks wat ze moeten doen! Zou papa hem durven wegjagen? En is de reus eigenlijk wel zo akelig als papa verteld had?


Die hele verdere dag staat hun wereld totaal op zijn kop. Alle fantasieverhalen worden werkelijkheid! Soms is het heel eng. Soms voelt Linde een gilgiechel van het lachen opkomen. Soms is ze blij, soms is ze bang. En papa? Papa is heel bang, al zijn verhalen zijn écht geworden, had hij ze maar nooit verteld! Later, na alle griezelspannende, fantastische avonturen snapt Linde het briefje van meneer Mago eindelijk...


Het is een heerlijk verhaal, vol fantasie natuurlijk. Het is grappig eng, je ligt er dus niet wakker van. Het laat zien, hoe mooi fantasie gebruiken is en wat voor bijzondere dingen je daarmee allemaal kunt beleven. Het is een boek dat je gewoon moet lezen om zelf te ervaren hoe heerlijk je kunt genieten van alle dingen die in het hoofd van Jeroen van Berckum tevoorschijn kwamen.
De afbeeldingen vullen het verhaal mooi aan... Verwacht het onverwachte. Want niets is wat het lijkt.


Het boek is een deel uit de nieuwe zevendelige serie over Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten. 'Zeven kinderen doen ieder hun wonderbaarlijke verhaal. Wat ze gemeen hebben? Hun ontmoeting met Meneer Musi Mago!'
Het is te hopen dat àlle delen zo leuk zijn als deze!


ISBN 9789078718345 | Hardcover | 80 pagina's | Pear Productions | maart 2020
Leeftijd 8-11 jaar.

© Dettie, 16 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Einstein
De fantastische reis van een muis door ruimte en tijd
Torben Kuhlman


Torben Kuhlmann werd in 1982 in Sulingen (Duitsland) geboren. Al vanaf jongs af aan tekende en knutselde hij veel. Hij besloot dan ook om in Hamburg illustratie en communicatiedesign te gaan studeren. Tijdens zijn studie was hij al als freelance illustrator actief. Hij werkt vooral graag met pen en aquarel.
Als afstudeerproject maakte Torben het prentenboek Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis. Dit boek werd in 2012 uitgebracht, waarmee hij meteen bekend werd. Het boek is in verschillende talen vertaald en heeft veel positieve reacties gekregen.


© Torben KuhlmanInmiddels is Torben Kuhlman al vier boeken verder. Elk boek heeft een bijzonder personage die beroemd is geraakt door zijn werk als onderwerp. Lindberg was dus het eerste boek, gevolgd door Armstrong, Edison en nu Einstein. In elk boek is het een zeer intelligente, leergierige muis die op onderzoek uitgaat.  De muis in Lindberg bouwt zijn eigen vliegtuig om als eerste non-stop naar Amerika te vliegen. Ook in Armstrong is de kleine muis de mens te slim af, want hij loopt als eerste wezen van de aarde op de maan! Het boek Edison is meer gewijd aan het uitvinden zelf, want Edison vond veel meer uit dan de gloeilamp.


In Einstein verheugt onze muis zich op het kaasfestival in Bern die komen gaat, elke dag scheurt hij een papiertje van de mensenkalender af en eindelijk is het zo ver. Na een lange treinreis komt hij op de plek van bestemming aan, maar er is geen kaas te bekennen. Een dikke muis zegt 'Dat was gisteren, Einstein!'
Dat zet de muis aan het denken, hoe kan dat? Is de tijd nog terug te draaien? Wat is tijd eigenlijk?

Maar de muis vindt het ook erg dat hij het grote kaasfeest gemist heeft. Hij had zich er zo op verheugd.
We zien de muis klokken terugdraaien, maar dat werkt niet, zelfs de grote kerkklok doet niet mee aan de dag terugzetten. De uren en dagen gaan gewoon verder ziet hij. Onze muis ontmoet een muizenklokkenmaker die o.a. prachtige zakhorloges voor muizen maakt. Maar ook deze man kan de muis niet helpen om de tijd terug te draaien. Maar hij weet wel iets over een man, een wetenschapper Einstein, die een paar revolutionaire ideeën over tijd had.


© Torben KuhlmanEn dat gegeven helpt de muis op weg en daarmee beginnen de afbeeldingen waar Torben Kuhlman zo goed in is, namelijk de prachtig weergegeven berekeningen en het bouwen van een apparaat dat er mogelijk voor zorgt dat de muis mogelijk toch zijn kaasfeest kan laten meemaken. De informatie over de theorieën van Einstein heeft de muis op weg geholpen, maar nog mooier... onze muis helpt Einstein ook een eind op weg!


Het blijft altijd een feest om deze boeken van Torben Kuhlman te mogen bekijken en lezen. Hij neemt je steeds mee naar allerlei werelddelen maar dan vanuit het perspectief van een muis. We komen op stoffige zolders en in klokken, we glippen weg in muizenholen en gebruiken piepkleine materialen om tot het bouwwerk te komen. Het aparte is dat elke mijlpaal in de geschiedenis of wetenschap al eerder bereikt is door de muis van Torben Kuhlman, zelfs Einstein was niet de eerste...
Maar... Tijd is relatief.


De afbeeldingen zijn enorm indrukwekkend en heel gedetailleerd, je waant je terug in de tijd.
Kortom, Torben Kuhlman heeft weer een fantastisch en informatief kunstwerk afgeleverd.

Bekijk hier het filmpje over het boek!


ISBN 9789051168211 | Hardcover | 128 pagina's | De Vier Windstreken | november 2020
Nederlandse tekst Joukje Akveld | leeftijd 6+

© Dettie, 2 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mijn superslimme ik
Jo Simmons


Min, kort voor Minerva, is haar gelukssokken kwijt en is helemaal in paniek. Cornelis vindt dat zijn zus zo overdrijft. Of is hij misschien toch een beetje jaloers? Zij krijgt namelijk wel veel aandacht van hun ouders en Cornelis wil ook wel eens wat. Er is namelijk een uitvindersbeurs in Parijs en daar wil hij heen. Kost maar vijfhonderd euro, zegt hij. Ze kunnen er ook samen heen misschien? Weekendje voor het hele gezin?
Helaas, zijn ouders willen er niets over horen, ze houden zich alleen maar bezig met Min.
Min is superintelligent en doet vaak mee aan wedstrijden en quizzen voor geniale kinderen. En wint.


Maar wat zij kan, dat kan hij toch ook? Zeker als Cornelis hoort dat er een geldprijs aan verbonden is, vindt hij dat hij mee moet doen aan Junior Mega Brein, een populaire kennisquiz. Misschien is hij niet zo geniaal wat het onthouden van feiten betreft, maar hij is een superslimme uitvinder toch? Dan kan hij vast wel iets bedenken om Mins hersens te kraken, zodat hij ook slim wordt.


Natuurlijk gaat dat plan niet slagen, en Min wordt gek van haar broer. ‘Wat doe je toch’?
Maar in bezit van Mins hersens of niet, Cornelis slaagt er wèl in om door te dringen naar de quiz, en dat gaat de meest hilarische scenes opleveren! Of hij er ook in slaagt te winnen en dus naar Parijs te kunnen? Tja… dat wordt heel erg lastig, als je niet weet waar pasta van gemaakt wordt. En ook niet kunt vertellen welk dier er op de vlag van Schotland staat.


Het mooie aan dit verhaal is dat broer en zus eigenlijk heel goed met elkaar overweg kunnen, er is niet echt rivaliteit tussen hen. Min erkent ook dat ze het niet altijd even prettig vindt dat ze steeds maar naar sportclubs en zo moet.


‘Ik heb niet veel vrienden,’ antwoordde Min.
‘De kinderen die ik ontmoet bij alle wedstrijden zijn zo competitief dat het lastig is om bevriend met ze te raken. Het is altijd: ‘Ik ga winnen, ik moet winnen, ga aan de kant want ik moet nog meer winnen!’


En ze wil haar broer graag helpen, maar ziet niet in hoe ze hem alles moet leren wat zij weet.
Dan moet het maar andersom: zij moet meer Cornelis zijn!
En dat wordt een grappige draai aan het verhaal, dat leert dat het belangrijkste is dat je jezelf moet zijn. En dat je de ander ook de ruimte moet laten. Ook ouders versus kinderen…


De tekeningen zijn net als het verhaal erg speels en humoristisch. Er is veel witruimte, waardoor het boek ook voor de minder goede lezers prettig leest. Al is het verhaal waarschijnlijk al genoeg om een kind te boeien! Jongens èn meisjes.


Jo Simmons (Brighton) is journalist. Ze begon boeken te schrijven voor haar eigen kinderen, en deed dat zo succesvol dat er meer kwamen.


ISBN 9789463850346 | hardcover | 216 pagina's | Uitgeverij Billy Bones | september 2020
Vertaald uit het Engels door Pim Lammers | Illustraties van Nathan Reed | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 20 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dylan Haegens stripboek 2


Dit stripboek is geen stripverhaal, het is een bundel korte strips, van een tot drie pagina’s, die steeds met een clou eindigen.

Grappige strips voor alle fans van Dylan, Marit, Teun en Rick, staat er. En dat klopt wel: het is humor voor de liefhebbers. Dat zullen veelal jonge kinderen zijn.
De eerste strip bijvoorbeeld laat de vrienden zien in een raket die op weg is naar… ja, waarheen? Mars, Uranus, Jupiter? Maar voor de beslissing valt laat Rick een scheet. Dus ze keren maar op, want om in die stank verder te reizen?


Verderop: Dylan zit treurig bij een kampvuur en Marit vraagt wat er aan de hand is.
‘Teun heeft mijn tosti in het vuur gegooid.’
‘Met opzet?’
‘Nee, met ham en kaas.’


Zijn er ook strips met ֖échte humor?
Toch wel: die waarin Dylan een trouwpak uit gaat zoeken, die is grappig. En over de taart voor het trouwfeest ook.


Maar over het algemeen zijn het flauwe moppen, ook niet eens allemaal origineel.
De tekeningen zijn eenvoudig van opzet, in primaire kleuren.
Zoals gezegd: voor de liefhebber.


Nadat hij in 2010 begon met een eigen YouTubekanaal, behaalde hij in 2017 daarmee de mijlpaal van 1 miljoen abonnees.
Hij maakt sketches met een team: Teun Peters (camera), Rick Vermeulen (ontwerp/animaties) en zijn vriendin Marit Brugman (scripts en productie).
Sinds 2015 heeft Haegens een videoproductiebedrijf, Haegens Media, officieel "Liever Sociaal" geheten, dat entertainment-content produceert voor zijn eigen YouTube-kanalen en voor klanten van het bedrijf.


YouTube kanaal Dylan Haegens


ISBN 9789048845095 | paperback | 60 pagina's | Moon | november 2020
Afmetingen 29,8 x 21,1 x 0,6 cm | Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 15 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het spook van de klokkentoren
Paul Reichenbach


Het stadje Kalmburg is saai. Iedereen is netjes en keurig en er valt niets te beleven. Er klinkt ook nooit muziek. De leden van het fanfarecorps zijn namelijk oud en krijgen nog nauwelijks geluid uit hun muziekinstrumenten en de kerkklokken worden niet meer geluid, want er komt niemand meer naar de kerk.


Vroeger luidde Maurice met enorm veel plezier de klokken, het was zijn lust en zijn leven, maar werd op gegeven moment te oud en stierf van verdriet.  Er kwam geen opvolger want waarom zal je die zware klokken luiden als er toch niemand op afkomt. Maar heel af en toe horen de bewoners nog wel eventjes een klok geluid maken en dan zeggen ze glimlachend: Dat zal het spook van die oude Maurice wel zijn die nog eens de klok wil luiden.' En gaan verder met de dingen die ze deden. Spoken bestaan immers niet. Maar wat als Maurice wèl bestaat en nog steeds voor de klokken zorgt? Wie zal het zeggen...


Maar dan komt Jochem Flierefluiter in het stadje wonen, in een klein huisje in een steegje, en dat verandert alles. Jochem is namelijk muzikant en bespeelt in feite alle instrumenten die je maar bedenken kunt. Steeds nadat hij klaar is met zijn klus van de dag, gaat hij lekker buiten voor zijn huisje zitten met zijn gitaar en zingt het ene na het andere liedje. De schoolkinderen vinden het geweldig, ze kunnen al snel meezingen met de liedjes. Ook de andere stadsbewoners genieten van de muziek van Jochem. Hij krijgt uiteindelijk een vergunning om op het kerkplein komen spelen en zo heeft iedereen er plezier van.


Maar er zijn twee mensen die het helemaal niet geweldig vinden. Lupo Potjesmeer en zijn broer Govert hebben namelijk heel andere plannen met het kerkplein. Ze willen daar een enorm gebouw met winkels, kantoren en appartementen plaatsen. Daar zouden ze verschrikkelijk veel geld mee kunnen verdienen. Maar nu het zo leuk wordt op het kerkplein kunnen hun plannen wel eens gedwarsboomd worden. De mannen verzinnen echt van alles om Jochem tegen te werken. Ze gaan er zelfs de klokkentoren voor in... daar waar het spookt...


Het is een heerlijk, spannend en grappig verhaal dat dankzij de mooie afbeeldingen van Yasmine Stalpaert nog aansprekender wordt. Dankzij de twee onrust stokende broers groeit iedereen eigenlijk nog meer naar elkaar toe, er komt zelfs onverwachts een huwelijksaanzoek uit voort! En Kalmburg zal nooit meer saai zijn, dankzij Jochem (en Maurice?)
(Voor)Lezen dit boek!


ISBN 9789078718383 | Hardcover | 48 pagina's | Pear Productions | oktober 2020
Leeftijd 8+

© Dettie, 7 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Tienerruil
Illustraties: Renske Kinkerlder
Tekst: Hieke van der Werff


Als Lynn naar aanleiding van het televisieprogramma Puberruil in haar klas roept dat ze ook wel wil ruilen van gezin heeft ze eigenlijk een ruil met haar vriendin Anna voor ogen, want die heeft zo'n schattig zusje van drie jaar. Zo'n zusje zou zij ook wel willen maar ze heeft alleen een grote broer Ries, en hij is al dertien!
Maar juf Merel heeft een ander plan. Ze trekt lootjes om te bepalen wie met wie gaat ruilen. Lynn moet ruilen met Dylan! Oei dat had ze niet aan zien komen.
Dylan komt uit Argentinië en zit nog niet zo lang in hun klas. Gelukkig heeft hij twee zusjes Esma (7) en Kikki (5). En Dylan is helemaal blij dat ze bij Lynn thuis Does, de hond, hebben.
Goede ruil dus!


Er worden allerlei afspraken gemaakt:
- De ruil duurt 4 weken
- Ze mogen tussentijds niet naar huis gaan
- Ze mogen niet met hun eigen vrienden afspreken
- Ze mogen geen telefoon gebruiken. Het enige wat ze wel mogen is één keer per week met hun ouders bellen.


Van juf Merel mogen ze verder één ding van thuis meenemen, ook moeten ze een dagboek bijhouden én na afloop in de klas vertellen wat ze van de ruil geleerd hebben.  Dat zijn best wel strenge regels, maar Lynn en Dylan gaan ervoor. Ze zien het helemaal zitten.


Het is voor Lynn flink wennen, de - Nederlandse - moeder van Dylan heeft lang niet zoveel geld te besteden als haar ouders, maar een boterham met kaas kan toch wel? Niet dus. Bovendien is het huis waar Dylan in woont veel kleiner en kaler. De kamer van Dylan is ook een stuk kleiner dan de hare.
Dylans vader zit nog in Argentinië, er is iets met de vergunning om naar Nederland te komen. Maar... de zusjes van Dylan zijn helemaal te gek!


Het lijkt zo leuk zo'n ruil maar er komt veel meer bij kijken dan ze gedacht hadden. Helemaal als Dylan vertelt dat Lynns broer heel rare dingen doet. Dat moeten ze toch wel even uitpluizen en dat wordt nog ene heel avontuur. En Lynn is ook wel heel nieuwsgierig naar de inhoud van de koffer onder Dylans bed waar met grote letters NIET OPENEN op staat... Dat is echt wel heel moeilijk om niet te doen!
Wat zou er in die koffer zitten?


Het wordt een pittige maand voor alle twee. Zowel Lynn als Dylan hebben af en toe flink moeilijke momenten waardoor ze het liefst onmiddellijk weer naar huis zouden willen rennen. Lynns moeder doet ook heel anders dan normaal en dat is voor Lynn behoorlijk moeilijk. Maar voor Dylan is die hele ruil ook een grote leerschool. Beide leren dat ieder gezin zo zijn eigen dingen heeft die moeilijk én leuk kunnen zijn. Ze maken er het beste van, gelukkig mogen ze wel met elkaar praten en dat is wel heel erg leuk...
Ze hebben na afloop vast heel veel te vertellen in de klas.


Ook al beslaat het verhaal maar vier weken, het is wel een spannend en heel afwisselend en verrassend geheel geworden. Je wil doorlezen tot het uit is.
Ik heb al enkele boeken van Hieke van der Werff gelezen en deze schrijfster staat inmiddels genoteerd op de 'nog meer van willen lezen lijst'.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168013 | Hardcover | 168 pagina's | De Vier Windstreken | september 2020
Leeftijd 9+

© Dettie, 23 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Podiumplek
Turntoppers 6
Simone Kortsmit


Wie eerdere delen uit deze serie las kent hen al wel: Achtstegroepers Nikki, Marijke, Gwen en Ling zijn intussen echte vrienden geworden.


In dit zesde deel krijgt Nikki last van groeipijnen, heel vervelend als je wilt turnen! En Ling is meer bezig met de toetsen op school dan met turnen. Dat is ook nog een dingetje eigenlijk, Marijke weet al dat zij naar de MAVO gaat en haar vriendinnen gaan naar de HAVO, dat is een andere school. Het is niet anders, maar leuk vindt ze het niet.
Ook is Jill nog steeds een stoorzender, maar Marijke weet sinds hun reis naar Amerika dat Jill erg gepusht wordt door haar ouders. Daarom is ze vaak zo bits en probeert ze de vriendinnen uit elkaar te drijven.


Jill doet akelig tegen Marijke als het duidelijk is dat die een oogje heeft op Trevor, die met zijn vrienden tijdelijk bij de meiden in de gymzaal traint op de trampoline. Het valt Marijke zwaar om niet steeds naar hem te kijken. En Jill heeft dat gezien: ’hij is onbereikbaar voor iemand als jij,’ zegt ze vinnig. Lucas, Gwens broer, is er ook nog. Marijke weet het even niet meer: wie van de twee wil ze nu?


Maar Marijke heeft ergere problemen. Ze ontdekt toevallig dat haar moeder al maanden de contributie voor het turnen niet betaald heeft. Waarom niet? Wat is daar aan de hand? Als hun turntrainer Leon, met wie haar moeder een tijdlang een relatie had, graag ziet dat zijn ploeg nieuwe turnpakjes aanschaft voor het turntoernooi dat er aan komt, ziet Marijke ook wel hoe vervelend haar moeder dat vindt. Maar het geld komt er. En dan gaat er een leertje kapot! Zonder zo’n ding turnen, dat gaat echt niet!
Dan doet Marijke iets heel doms…


Natuurlijk draait in dit verhaal alles om turnen. Ook de verliefdheden, ook de situatie thuis van deze en gene, het valt steeds terug te voeren op turnen. Maar de buitenwereld gaat niet aan de meiden voorbij: Lucas en zijn vriend Alex doen een Gymchallenge! Ze filmen hun acrobatische toeren en zetten dat op internet. Natuurlijk is het voor de meiden ook leuk om mee te doen. En Trevor doet ook mee. Alles om een heleboel volgers te krijgen op Instagram.
En het turntoernooi komt dichterbij…


Eigentijds verhaal, voor meiden en jongens die van turnen houden. En voor wie daar niets mee heeft!
Het leest als een trein, zit vol actie en heeft een fijne spanningsboog.


Simone Kortsmit (Roosendaal, 1971) studeerde Journalistiek in Tilburg en rechten in Amsterdam. Naast deze turnboeken en enkele boeken over musical schreef ze ook thrillers voor oudere kinderen.


ISBN 9789044836905 | Hardcover | 215 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 4 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Voedertijd
Monster Zoo Deel 1
Tjerk Noordraven


De vader van de achtjarige Jindra Heuvelmans werkt als hoofdoppasser in een dierentuin.
Vijf jaar later ontdekt hij waarom zijn vader hem zulke vreemde dingen liet doen. Ooit legde hij een gevaarlijke slang op zijn bed, Jindra heeft er nog nachtmerries van! Hij moest die slang onschadelijk maken. Gelukkig lukte dat in het echt wel, maar zijn moeder was woest toen ze dit ontdekte. Dan wist ze nog niet eens dat zijn vader hem aan het strand enorme kuilen liet graven in plaats van dat ze gingen zwemmen. Of dat hij zijn hand in een bak met piranha’s moest steken.
Maar de slang betekende wel dat zijn ouders gingen scheiden.


Dat is nu dus vijf jaar geleden, en hij ziet zijn vader niet zo vaak meer. Maar op een dag komt een bekende hem op school halen. Het is Liss, een oppasser in dezelfde dierentuin. Ze heeft slecht nieuws. Zijn vader ligt in het ziekenhuis. Hij is gebeten door een slang of zo, er zit een enorme tand in zijn arm.
Die kunnen ze er niet uithalen, zijn vader is te veel verzwakt. En het gaat slecht met hem. Hij lijkt volledig van de wereld.
Als Jindra hem aanspreekt, doet hij echter zijn ogen open en zegt:


‘Jindra, luister goed. Dit is heel belangrijk. Er is een antiserum. Maar alleen jij kan dat halen.’


Wat zijn vader hem vervolgens vertelt kan Jindra nauwelijks geloven. Onder de dierentuin zit een geheime ruimte, waar draken en monsters gehuisvest zijn. Zijn vader is er Monsterwaker. In die ruimte kan Jindra ook het antiserum vinden dat nodig is voor zijn vader.
En tot zijn verbijstering is Jindra dan al heel snel de opvolger van zijn vader, Monsterwaker no 84. Want er moet wel voor de monsters gezorgd worden! Hongerige dieren zijn immers nog gevaarlijker!
Maar moet Jindra dat helemaal alleen doen? En als er indringers komen, staat hij er dan ook alleen voor?


Gezien het verhaal is het feit dat het hoofdpersonage 12 jaar is wel logisch maar het verhaal is geschreven voor jongere kinderen. Als die maar tegen het griezelgehalte kunnen! De monsters worden beschreven en getekend, als Jindra in het verhaal voor de eerste keer door het verblijf loopt. Daar valt het allemaal nog wel mee, maar het avontuur dat Jindra beleeft als hij ze moet voeren, en later, als er indringers zijn, is heel gevaarlijk, en ook eng. Monsters hebben nu eenmaal grote scherpe tanden en… ze lusten wel een jongetje.
Brrr, als de hoofdpersoon zelf al nachtmerries heeft?


Hopelijk valt dat allemaal mee. De vormgeving van het verhaal is  aangepast aan een jongere doelgroep: er wordt gewerkt met lijstjes, grotere letters en ruimte tussen de regels. Jacqueline Rhijn heeft er leuke tekeningen bij gemaakt (maar ook hele enge).


Tjerk Noordraven (Nijmegen, 1987) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In 2017 debuteerde hij met Het nieuwe spookhuis voor kinderen van 9 jaar en ouder. Het is het eerste boek uit de serie De engste serie ooit. In totaal krijgt de serie acht delen.
Leuk: in het openbaar draagt hij altijd een opgezette vleerhond op zijn schouder!


ISBN 9789048857050 | hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2020
Illustraties van Jacqueline Rhijn | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 21 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vrienden op De Roskam
(Drie in een)
Vivian den Hollander

In deze omnibus zijn 3 boeken opgenomen: De zadeldief, Rijden voor een rozet en De mooiste pony's van stal. Verhalen over de manege die De Roskam heet, met veelal dezelfde personages.
Dat zijn Paulien, Eva en Wout. De instructeur is Kees, en natuurlijk zijn er de paarden die je leert kennen: Paulien rijdt graag op Blem en Wout op Frenkie.


In het eerste verhaal ontdekt Wout dat de zadels zijn verdwenen. Alles is weg! Wie kan dat nou gedaan hebben? En hoe moet het nu met hun les? Geen punt, zegt Kees: ’ook zonder zadel kun je rijden!’
Het is wel een heel avontuur, merken ze, want als er geen zadel is, is er ook geen stijgbeugel. Alleen al op de rug van het paard komen is een hele klus! Het is wel leuk zo, maar ze willen toch de zadels terug.


Rijden voor een rozet, dat gaat over een wedstrijd. Pauline wil graag meedoen maar ze heeft geen wedstrijdkleding: ze moet een zwart jasje hebben. En een witte broek, en bloes. Gelukkig blijkt daar een oplossing voor te zijn, nu nog proberen ook een rozet te winnen.


In De mooiste pony's van stal, het derde verhaal, een niveautje hoger, verwoest een storm de binnenbak. Dat is heel slecht nieuws, want er is zomaar geen geld om alles te vernieuwen! Gelukkig weten de kinderen daar wel wat op. Ze organiseren een feestdag om geld op te halen.


De verhalen gaan over over vriendschap, maar vooral over paarden en de manege, zodat deze  boeken vooral in de smaak zullen vallen bij paardenmeisjes en –jongens. Ook al gaan ze over de gewone dingen die je op een manege mee kan maken, er zit vaart in de verhalen, spanning en vooral herkenning voor de jonge lezer. De leuke tekeningen maken het helemaal af.


Deze bundel is op AVI-M4 niveau, dat is voor kinderen die bij lezen een niveau hebben dat de meeste kinderen halverwege groep vier bereiken.
Er zijn ook boeken in deze serie die op E4-niveau zijn geschreven, dat is net iets moeilijker. Dat is overigens wel leuk, dan kunnen kinderen binnen dezelfde serie ‘verder’ lezen.

De serie bevat:

AVI M4 De zadeldief; Een cap en laarzen; In het zadel; Rijden voor een rozet; Op pad met de huifkar
AVI E4 De mooiste pony's van stal; Naar buiten; Slapen in een stal; Een pony met streken; Pony in nood
AVI M5 (nog een tikje moeilijker) Een veulen bij De Roskam; Stapvoets door de sneeuw


Vivian den Hollander (1953) was voordat ze fulltime schrijfster werd leerkracht. Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, en schreef boeken op AVI niveau over hockey, ballet, voetbal en dus paardrijden. Haar werk is veelvuldig getipt door De Nederlandse Kinderjury.


ISBN 9789000371327 | Hardcover | 96 pagina's | Van Holkema & Warendorf | oktober 2020
Illustraties van Saskia Halfmouw | Leeftijd vanaf 7 jaar.

© Marjo, 15 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER