Nieuwe jeugdboekrecensies 15+

altVlucht
De Weerling: Deel 1
Christopher C. Petersen

De zestienjarige Levi woont in Crest waar zijn tante Carmen en oom Daniël al langer wonen, maar waar Levi pas net gearriveerd is met zijn moeder, broertje en zusje. Hun vader is al tien jaar weg, of hij nog leeft weten ze niet. Bij een maaltijd vertelt zijn tante dat Crest een leuk vissersdorp is, maar dat hij wel op moet passen: op de markt houden zich de laatste tijd zakkenrollers op. Daar zit een verhaal achter, zegt Daniël, en hij vertelt over de geschiedenis van Esmyla, het land waar ze wonen. Er zijn vijf provincies ieder geleid door een van de vijf broers, die vanwege de praktijken van een vrouw een gevecht aangingen, waarbij sprake was van geheimzinnige lichtflitsen en andere magische verschijnselen. Sindsdien werken de provincies niet meer samen.
Dat was maar een vreemd verhaal vond Levi. Maar, zegt zijn oom:


‘Niet alles is wat het lijkt, Levi. Simpelweg omdat jij iets nog nooit heb zien gebeuren, wil nog niet zeggen dat het niet kan.’


En zo zal blijken…


Levi ontmoet Andreas op de markt, een blinde jongen die desondanks razend snel blijkt te kunnen te vluchten als hij en Levi achterna gezeten worden. Zij ontsnappen echter niet, en de wereld waar ze dan in terecht komen is er inderdaad een vol magische elementen: de wereld van de weerlingen. Ze bevinden zich in een kamp met allemaal zestienjarigen, die allemaal de gave hebben zich te kunnen veranderen in een dier: ze zijn weerlingen. In het kamp zullen ze leren omgaan met de metamorfose, die ze tot in de puntjes moeten leren beheersen. Een aantal van hen zal ingezet worden bij de bewakingsdienst, de rest gaat zich inzetten voor de natuur.


‘Het doel is het bewoonbaar houden van de wereld.’


Levi en zijn nieuwe vriend Andreas raken bevriend met Alice. Het drietal raakt betrokken bij de onrust in het land, waarbij de rol van de weerlingen net iets anders blijkt te liggen als het uitgangspunt was. Er zijn mensen belust op macht, en natuurlijk mensen die proberen te voorkomen dat het lang beheerst zal worden door enkele personen.


Magische elementen, de strijd tussen goed en kwaad, en een trilogie. Het zijn kenmerkende ingrediënten voor een succesvolle serie. Er zijn nog vragen genoeg open voor de volgende delen, want wie of wat zijn die lichtjes die op een bepaald moment Levi te hulp schieten? Welke taak ligt er voor het in het verschiet? En komt het op romantisch gebied ook allemaal in orde?Zal Levi zijn moeder nog terugzien? En leeft zijn vader nog?


Vlucht is het eerste deel van de Weerlingtrilogie. Het is het debuut van Christopher C. Petersen.


ISBN 9789078437413| paperback | 360 pagina's | Uitgeverij Macc | augustus 2017|  leeftijd 15+

© Marjo, 31 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNiemands meisje
Lydia Rood


Wie ‘Survival’ heeft gelezen kent Liesbeth, de hoofdpersoon van het nieuwe jongerenboek van Lydia Rood. Haar thuissituatie is niet bepaald gewoon: haar broertje en zusje, een tweeling, zijn allebei autistisch en eisen dus veel aandacht op van hun ouders.
Haar moeder Hella heeft zelf ook een contactstoornis. Alleen Liesbeth en haar vader zijn ‘normaal’, maar aan haar vader heeft Liesbeth ook maar weinig. Hij is leraar op de school waar ook Liesbeth heen gaat, en is daar heel erg de populaire leraar, terwijl hij zich thuis niet erg aanwezig is.
In ‘Survival’ was het een jongen die tegen Liesbeth zei dat zij zijn ‘eerste meisje’ was, waarop zij terug snauwde: ‘Ik ben niemands meisje, hoor!’

In dit tweede boek is Liesbeth 17 jaar, en er is iets gebeurd waardoor zij in een instelling terecht komt en in therapie moet. Ze noemt het 'een incident'. We lezen de transcripties van deze sessies, en later ook die van de praatgroep waar zij naar toe gaat. Met lotgenoten, jongeren die net als zij moeite hebben zich staande te houden in deze wereld.

Liesbeth zit erg in de knoop met zichzelf. Tot het Incident, tot de opname, heeft zij nooit het idee gehad dat iemand haar echt zag staan. Zij was thuis altijd degene die het wel alleen kon, de tweeling eist nu eenmaal veel tijd en energie van hun ouders. Ze voelt zich alleen, onbegrepen en in de steek gelaten - ook door haar ‘zogenaamde’ vriendjes. Als haar inmiddels apart wonende vader dan ook nog weigert om een studie te betalen – terwijl hij wel voor zichzelf een nieuwe motor koopt – voelt ze zich machteloos. Ze is kwaad.

‘Ik vraag toch niet veel? Ik wil alleen graag studeren. Aan je schooldiploma heb je niks. Ik heb geen vijven of zo, eerder achten. In plaats dat Ferdi (=vader) trots op me is… ik ben toch zijn kind? Het is ook niet zo dat er na mij nog twaalf kinderen komen die moeten studeren. Maar Ferdi doet net of hij geslacht wordt. Iedere keer komt hij met de tweeling. De tweeling, de tweeling – dat is altijd zijn smoes.’

Erger nog is dat ze thuis het idee krijgt dat ze niet bestaat. Niemand vraagt waarom ze doet wat ze doet. Niemand vraagt hoe het met haar gaat. Is het dan gek dat ze die aandacht op gaat eisen? Dat ze gaat gillen, schreeuwen, met de deuren gooien?

Het verhaal is confronterend, Lydia Rood draait niet om de feiten heen en schrijft alles op zoals jongeren als Liesbeth hun leven ervaren.
Het enige waar ik vraagtekens bij heb is die studie die haar ontzegd zou worden. Ook als ouders niet betalen zijn er namelijk mogelijkheden om te studeren. Het zou moeilijker worden maar niet onmogelijk. Er is niemand die haar dat vertelt.
Dat is evenwel maar een symptoom van waar Liesbeth mee zit. Veel meer is het de liefdeloosheid van haar ouders, de manier waarop er in haar ogen van haar geprofiteerd wordt. De onzekerheid van een pubermeisje wordt in de persoon van Liesbeth ten top gedreven.
Als we dan eindelijk horen wat dat incident behelsde, dan is er begrip.

Een boek als dit is zou welhaast verplicht moeten worden voor middelbare scholieren!
Het gaat in dit geval dan wel om een uit de hand gelopen situatie, maar de manier waarop Rood de gevoelens van de jongeren bloot legt en inzicht geeft in de psyche van de puber is onovertroffen.


ISBN 9789025873936 | paperback |212 pagina's | Uitgeverij Leopold| september 2017
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 31 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVogelvrij
Spellslinger deel 1
Sebastien de Castell


Zoals we dat in de wereld rondom ons ook kennen, bestaan er verschillende culturen in de wereld die beschreven wordt in deze nieuwe fantasyserie. Je hebt de Daroman en de Berabesq. Ook zijn er Argosi, rondzwervende verschoppelingen, en ooit waren er de Mahdek, maar die zijn waarschijnlijk uitgestorven, nadat ze 300 jaar tevoren verslagen werden door het volk van de Jan’tep, de magiërs, bij wie onze hoofdpersoon hoort.


Het verhaal begint zonder inleiding. Kellen is bijna zestien en hij is net als andere jongeren bij magiër Osia’phest aan het oefenen voor de proeven die afgelegd moeten worden als ze eenmaal zestien zijn. Dan krijgen ze hun definitieve naam. Zijn vriend Panahsi is de beste van de groep; Tennat is minder goed, maar heeft wel een grote mond, hij denkt dat hij heel wat is omdat hij de zoon is van Ra’meth, een meester-magiër. Dat is de vader van Kellen overigens ook. En er is Nephenia, het meisje op wie Kellen een beetje verliefd is. Shalla, het dertienjarige zusje van Kellen, doet ook mee. Zij heeft alles in zich om de beste te worden van allemaal.


Al deze jongeren hebben al een of meer krachten ontwikkeld – er zijn er zeven - maar het wil bij Kellen maar niet lukken, al beheerst hij de theorie als geen ander.
Kellen weet het: als hij er niet in slaagt de proeven succesvol af te leggen zal hij een Sha’tep worden, zoals zijn oom dat ook is. Mensen zonder toverkracht, minderwaardig, zonder aanzien, die geluk hebben als ze iemands bediende mogen zijn. Kellen wil geen Sha’tep zijn. Het moet hem lukken! Hij moet en zal de proeven met succes afleggen…


Dan komt er een vreemde in hun midden, een vrouw, Ferius Parfax. Wie is ze? Wat is ze? Vrijgevochten, dat in ieder geval. Ze laat zich door niemand ringeloren en al heeft ze niet de magie van de Jan’tep, ze beheerst de kaarten die ze bij zich heeft uitstekend. En dat niet alleen om spelletjes mee te spelen! Dat ontdekt Kellen al snel, als zij belaagd wordt door de zonen van Ra’meth, en hij haar helpt aan hen te ontkomen.
‘Zoek je magie,’ is de opdracht die Kellen heeft meegekregen van de oude Mere’san, de vrouw van de pas overleden clanprins. Want dat speelt op de achtergrond; de strijd om de opvolging. Wie wordt de nieuwe clanprins? Er zijn eigenlijk maar twee kandidaten. Ra’meth en Ke’heops, de vader van Kellen.


Kellen raakt bevriend met Ferius, de vreemde vrouw die wijsheden debiteert die pas later betekenis krijgen. Het is met haar hulp dat Kellen zichzelf leert kennen. Dat is niet makkelijk. Als zestienjarige wil je niet buitengesloten worden en het lijkt er op dat dat precies is wat er gaat gebeuren.


Accepteer wie je bent. Gebruik de krachten die je hebt, streef niet naar iets wat je nooit zult hebben. Vertrouw de juiste personen. Vertrouw op je eigen inzichten, en doe datgene waarvan je denkt dat het juiste is. En: je hebt altijd een keuze. Dat is de boodschap die Kellen meekrijgt. En die iedere lezer meekrijgt.  En ja, het einde biedt perspectieven voor nog meer avonturen met deze sympathieke jongeman, die je aan het eind van dit boek alvast in je hart gesloten hebt.


Dit is fantasy van een hoog niveau. Magie, pratende dieren, de strijd tussen goed en kwaad, spannende scenes, al deze kenmerken van fantasy zitten erin, maar daarnaast is er het coming of age en een vleugje romantiek dat zeker nog uitgewerkt kan worden. Plus een heerlijke humor.


‘Ineengedoken als een bal liet ik me over de grond rollen om de vlammen met mijn lijf te doven. Te oordelen naar het brandende gevoel op mijn borstkas zou het nog wel even duren tot ik borsthaar kreeg.’


De Canadees Sebastien de Castell heeft archeologie gestudeerd, maar ontdekte dat dat beroep niets voor hem was. Hij probeerde de muziek, choreografeerde gevechten, was manager, leraar, acteur, en nog meer. Al deze ervaringen hielpen hem bij zijn uiteindelijk levensvervulling: het schrijven. Voor volwassenen schreef hij The Greatcoats, tot nog toe niet vertaald in het Nederlands.
In deze nieuwe serie voor young adults heeft hij zes boeken gepland! Zes maar liefst! Wat een heerlijk vooruitzicht!


ISBN 9789030503101| hardcover | 420 pagina's | Uitgeverij Meis en Maas| september 2017
Vertaald uit het Engels door Hanneke van Soest | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 3 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet Eos-project
Mirjam Mous


Mink is op de vlucht. Een schuilplek heeft hij al wel gevonden maar hij zal toch iets moeten eten en hij waagt zich naar de supermarkt. En daar hangt een aanplakbiljet. Met zijn gezicht erop. En meteen als hij het ziet hangen, ziet de caissière dat ook dat degene die op het aanplakbiljet staat in levende lijve voor haar neus staat, en zij slaat alarm. Opnieuw moet Mink rennen.


Terug in de tijd. Twee jaar. Op vakantiepark De Zonneheuvel, waar de opa van Mink woont, ontmoet de dan veertienjarige Mink een meisje: Jools. Ze raken bevriend, Jools vindt het prachtig dat Mink goochelaar wil worden. Eigenlijk is hij dat al een beetje. Maar als ze voor school een meeloopdag moeten regelen om er een verslag van te schrijven, blijkt het niet mogelijk te zijn om bij een goochelaar een stage te doen. Ja dag, mijn trucjes afkijken zeker! Tenslotte mag hij een dag mee met Herman van Romondt, journalist bij het plaatselijk dagblad de oom van Jools. Bijster interessant vindt hij het niet, maar op die dag blijkt wel de basis gelegd te worden voor een spannend en gevaarlijk avontuur. Een paar dagen later vindt Mink oom Herman in het water. Hij is dood. Een ongeluk, zegt de politie. Maar er klopt van alles niet, en Mink gaat met zijn vriend Sebas en Jools op onderzoek uit.


Terwijl de jongelui op zoektocht zijn, wordt ook verteld wat Herman allemaal meegemaakt heeft. Wat is het wat hij ontdekt heeft, en waarom moest hij dood? Er blijkt een schimmig spelletje gespeeld te worden en als de mensen die daar achter zitten op het spoor komen van Mink en Jools, zijn ook zij hun leven niet meer zeker. Want er staat heel veel op het spel!


Superspannend en intrigerend. De lijntjes ontwikkelen zich langzaam, waardoor je geduld moet hebben. Maar dat heb je natuurlijk niet en dan zit er niets anders op dan dit boek in één ruk uit te lezen! Zelfs al weet je al vanaf de eerste hoofdstukken wat de gevolgen zijn, het waarom blijft duister.
Mirjam Mous bewijst maar weer eens dat ze een goede thrillerschrijfster is!


ISBN 9789000354627 | hardcover | 304 pagina's | Van Goor | juli 2017
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 23 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDoodverklaard
Inge Verbruggen


Vrienden zijn belangrijk. Misschien wel het belangrijkst in je leven.
Maar wat als degenen die je als je beste vrienden beschouwt jou laten vallen, de een na de ander?
Wat als iemand je dan ook nog dood verklaart? Als je nergens meer controle over hebt?

Het overkomt de zeventienjarige Isa Mendonck. Als ze op een dag zichzelf googlet, ziet ze een overlijdensbericht. Van zichzelf! Ze schrikt enorm natuurlijk, maar denkt nog aan een slechte grap. Ze vraagt haar vrienden wie dat gedaan heeft. Ze trekt al heel lang op met dezelfde lui: haar beste vriendin is Josie, en en zij hebben vriendschap gesloten met Liz, Joaquim, Lander en Maarten.
Maar zij zeggen dat ze van niets weten, en als ze het die avond niet terug kunnen vinden op internet geloven ze niet dat Isa het echt gezien heeft. Ze heeft zeker een akelige droom gehad…

Maar Isa is bang. Je eigen doodsbericht op internet vinden, dat is niet zomaar iets natuurlijk. En het blijkt maar het begin. Iemand is er op uit haar de grond in te boren. Haar zo bang te maken dat ze niet eens de straat op durft, zeker niet als ze maar net op tijd kan wegspringen voor een auto die aan komt razen. Maar het ergste is toch wel dat haar vrienden haar niet geloven. Ze verzint het, of ze heeft het zelf gedaan, zeggen ze. Als ze proberen te ontdekken wat er met haar computer aan de hand is, blijkt namelijk dat ze zelf dat bericht verstuurd moet hebben. Maar Isa weet dat het niet zo is!
En haar nieuwe vriendje, Siebe, die ze nog maart een week kent? Ze heeft hem niets verteld, bang dat hij haar angsten ook als onzin afdoet.

Het wordt nog erger: iemand jat haar huissleutels, en ook haar telefoon doet het niet meer zoals dat moet.

Alleen Lander die verliefd op haar is (hij is niet de enige overigens, en dat klinkt toch wel een beetje ongeloofwaardig) wil nog helpen. En Maarten, maar die heeft verkering met Josie, heikele kwestie, zeker als Josie zich steeds meer afkeert.

Wie kan ze nog vertrouwen? Wie wil er nog met om gaan?

Superspannend verhaal over een stalker, die heel erg ver gaat. Over de moderne media waar je – dat blijkt maar weer – voorzichtig mee om moet gaan. Het verhaal wordt vanuit Isa verteld, waardoor je al haar twijfels, haar onzekerheid, haar angst mee beleeft.
Dit boek leg je niet weg voor je het uit hebt, en dus moet ik zeggen dat deze eerste jeugdthriller van de Vlaamse auteur Inge Verbruggen (1974) supergeslaagd is!


ISBN 9789462420649 | Hardcover | 286 pagina's | Uitgeverij Kramat | april 2017
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

alt(On)volmaakt
Luigi Ballerini


Drie jongeren, Hera V, Maat V en Adon V (over die V later meer) ontmoeten elkaar op het vliegveld. Alle drie hebben zij een bericht gekregen van de organisatie van de Grote Talentenshow. Zij zijn uitverkoren om mee te doen aan de finale. Hera stond juist op het punt om voor de metro te springen toen zij het bericht kreeg. Maat hoorde een donderpreek van zijn vader aan, omdat die zijn achten en negens niet goed genoeg vond. En Adon genoot zojuist nog na van een zeer bevredigende rugbywedstrijd, in de wetenschap dat sport niet hoog aangeschreven staat bij het Systeem.

Op het vliegveld krijgen ze te horen dat de vlucht gecanceld is. Ze moeten met de bus. Vooral Hera V gaat flink tekeer. Zij gedraagt zich als een verwend nest, met haar rijke ouders, ze is arrogant en bozig, maar net als de andere twee kandidaten heeft zij een geheim. Maat V heeft last van faalangst omdat hetgeen hij doet nooit goed genoeg is, maar dat is niet zijn geheim.
En Adon V, een mooie jongen (check de naam!) heeft een intolerantie voor lactose, maar hoewel niemand dat mag weten, is ook dit niet zijn geheim. Adon V is ook vriendelijk en sociaal.

De V… dat staat voor Volmaakt. Vlekkeloos. In de maatschappij die beschreven wordt is men ruim zeventig jaar bezig een Volmaakte maatschappij te scheppen. Het DNA van de V’s is geperfectioneerd, zodat er geen gebreken of ziekten kunnen voorkomen en hun levensverwachting is maar liefst honderdelf jaar. Ook staat hun toekomstverwachting er in geschreven: of ze een partner vinden, wat hun beroep zal zijn, op welke leeftijd ze waaraan sterven. Omdat zij uit een kweekbuis komen hebben zij geen navel, en bovendien hebben ze een streepjescode in hun nek.
De Onvolmaakten daarentegen hebben wel een navel hebben, want ze zijn geboren uit een vrouw. En in hun nekken staat hun naam in het rood. Er wordt op hen neergekeken, en de mindere baantjes zijn voor hen, dan hoeven de Volmaakten hun handen niet vuil te maken.


De Grote Talentenshow is er behalve ter lering en vermaak ook om de meest Volmaakte onder de jongeren te vinden. Er zijn meer kandidaten dan deze drie jongeren, maar daar wordt nauwelijks over gesproken. Nadat zij de andere teams verslagen hebben, zal er nog een onderlinge strijd volgen om de enige echte Winnaar te bepalen.
De spanning zit niet zozeer in de competitie als wel in de geheimen die zij coûte que coûte verborgen willen houden, en in het feit dat een maatschappij als deze natuurlijk tegenstanders heeft: het Verzet, met aanhangers bij zowel de Onvolmaakten als de Volmaakten.


Deze dystopische Young Adult met nogal wat overeenkomsten met The Hungergames, lijkt onze huidige maatschappij te beschrijven waar ook die tweedeling is en waar de wetenschap zo graag die volmaakte mens wil creëren. Luigi Ballerini schetst de onrechtvaardigheid van zo’n maatschappij.
Op de voorgrond staan de drie jongeren, met hun eigen talenten, die zij pas kunnen ontplooien als ze elkaar durven vertrouwen. Durven ze dat: zich bloot geven en de consequenties aanvaarden? Als je als lezer vooral daarin geïnteresseerd bent, en niet in de wedstrijd zelf dan is het niet erg dat de opdrachten een piece of cake zijn voor onze helden.


Een maatschappijkritische spannende roman over een toekomst die hopelijk geen kans van slagen heeft.


Luigi Ballerini
(Sarzana, 1963) is arts en psychoanalyticus en richt zich voornamelijk op kinderen. Hij heeft meerdere boeken geschreven, voor volwassenen en voor jongeren. Net als in Mijn naam is Nul, het eerdere YA-boek dat bij Clavis verscheen, is dit boek een spannend verhaal, maar zit er wel degelijk een boodschap in.


ISBN 9789044830309 | Hardcover | 310 pagina's | Clavis | augustus 2017
Vertaald uit het Italiaans door Veerle Willems | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 4 januari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altAristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum
Benjamin Alire Sáenz


‘Alhoewel de zomers meestal zon en hitte brachten, gingen ze voor mij over de regen die kwam en ging. En die me altijd achterliet met het gevoel dat ik alleen was.
Voelden alle jongens zich eenzaam?
De zomerzon was niet bedoeld voor jongens zoals ik. Jongens zoals ik hoorden in de regen.’


Het verhaal van de vriendschap tussen twee jongens wordt verteld door een van hen, Aristoteles. Vijftien is hij als hij de even oude Dante ontmoet. Dante is een goedlachse gevoelige jongen, die graag op blote voeten loopt…
Het tegenovergestelde van wat Ari is. Dat is een sombere, bozige tiener, die vooral bezig is het scherm dat hij om zich heen heeft opgericht in stand te houden. In de loop van het verhaal wordt het diverse keren geopperd: ‘ga in therapie’.


‘Ik was vijftien.
Het kon me allemaal niks schelen.
Ik voelde me kut.
Van mij mocht die stralende zon het blauw van de lucht laten smelten, zodat de hemel er net zo ellendig uit zou zien als ik me voelde.’


Dat is normaal, toch? Hij is een tiener! Het is normaal dat tieners wisselende stemmingen hebben. Onder invloed van hormonen zijn ze de ene keer verstandig en een andere keer niet voor rede vatbaar en barsten ze uit in een onverklaarbare woedeaanval. Ari’s boosheid gaat verder dan buien onder invloed van hormonen.


Zijn ouders begrijpen hem niet. What’s new? Maar er is meer aan de hand. Het is niet alleen het zwijgen van zijn vader, die met onverwerkte trauma’s zit van de Vietnamoorlog; het is niet het gezamenlijk zwijgen van de ouders over hun andere zoon, de elf oudere Bernardo die in de gevangenis zit; het is niet alleen dàt: Ari is gewoon boos, en hij weet zelf niet waarom hij zo boos is. Op zichzelf. Op de wereld.


Dante brengt verandering. Met hem kan Ari lachen, met hem wordt gepraat, echt gepraat. Samen ontdekken ze de geheimen van het universum, hetgeen betekent dat ze antwoorden proberen te vinden op hun levensvragen.
Verschillende keren worden ze in hun vrij rustige leventje opgeschrikt, en moeten ze zich aanpassen en opnieuw hun weg zien te vinden. Dan blijken ze toch ook geheimen voor elkaar te hebben.


Het verhaal speelt in 1987, in El Paso, een stad in Texas, waar de bevolking voor een groot deel uit mensen van Mexicaanse afkomst bestaat. Dat is best belangrijk om dit in je achterhoofd te houden, gezien de sociale kwesties die aangeroerd worden. Toch vertelt dit boek vooral het verhaal over vriendschap, over volwassen worden en dat is universeel. Want daar hoort ontluikende seksualiteit bij, meisjes, drank en drugs.
Grappig is het hoe de schrijver zijn hoofdpersonen hun naam waar laat maken: Aristoteles is de denker van de twee, terwijl Dante kunstzinnig is.


Een ontroerend verhaal met veel humor en scherpe zeer realistische dialogen. Het zal zeker veel jongeren aanspreken.


Benjamin Alire Sáenz (1954 Old Picacho, New Mexico) schreef eerder kinderboeken, nog een aantal YA-romans en gedichtenbundels. Die poëzie vinden we zeker terug in Aristoteles en Dante’.


ISBN 9789463491105| hardcover |352 pagina's | Uitgeverij Blossom| juni 2017
Vertaald uit het Engels door Aimée Warmerdam Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altAlleen als je durft
Dieuwertje Boeren & Linda van de Pol


Een twaalftal korte verhalen met wisselende intensiteit. De hoofdpersonen zijn veelal jongeren, middelbare scholieren.


Het eerste verhaal is meteen een schot in de roos. Laura, Margje en Paul spelen met het Ouijabord en tot hun verbijstering krijgen ze een reactie. Het glas beweegt over het bord en de geesten maken zich bekend. Het zijn twee kinderen, die zich bepaald niet gedragen als geesten. Hun antwoorden komen supersnel. Maar het gesprek krijgt een onheilspellend verloop.


Het tweede verhaal draait om twee jongens. De een maakt filmpjes, de ander zet ze op internet. Maar ineens ziet de filmende jongen dat er een vreemde figuur op zijn filmpjes staat! En die schijnt iets duidelijk te willen maken.


Net als bij het verhaal over de jongen met epilepsie laten de twee schrijfsters zien dat ze het talent bezitten waarmee ze van een dagelijkse situatie iets bizars te maken.

Er is een minder origineel verhaal over een oppas en ook het verhaal over de opgraving is eerder verteld. Toch zijn het stuk voor stuk leuke spannende verhalen. Horror? Griezelig is het wel, en dat is al leuk genoeg! Hoogstens van het verhaal waarin enkele scholieren Truth or Dare spelen en hiermee toch echt te ver gaan. Dat is een akelig en griezelig verhaal, alleen al omdat het ook realistisch is. Maar dat zijn de beste griezelverhalen toch?


De schrijfsters hebben een vlotte manier van schijven, recht toe recht aan, ze gebruiken geen fratsen en overdrijven niet omwille van het effect. De jongeren voor wie dit bedoeld is, kunnen lekker griezelen.


ISBN 9789025113872 | paperback | 128 pagina's | Holland | september 2017

© Marjo, 24 november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe vergiftigde gave
Melinda Salisbury


Hoewel de zeventienjarige Twylla niet van koninklijke bloede is, woont ze toch als een prinses in het kasteel, waar de koningin de scepter zwaait. De koning is een aardige man, en de prins ook, maar die ziet Twylla niet zo vaak. Wie ze wel de hele dag ziet zijn twee wachters, ze wordt continu bewaakt.


Want Twylla is bijzonder! Ze is de incarnatie van Daunen, dochter van de goden Dæg en Næht. En zij heeft een extra gave: als mensen haar alleen maar aanraken, sterven zij een gruwelijke dood. Daarvoor moet zij regelmatig dageraadschade drinken.
De enigen die haar kunnen aanraken zijn het koninklijk paar en hun zoon. Zij is dan ook naar het paleis gehaald om te trouwen met Merek, de prins, om later te heersen over Lormere, hun rijk.


Eigenlijk is ze een gevangene, en dat is des te erger omdat het haar eigen keuze was. Ze had ook bij haar ouders en zusje kunnen blijven, in buurland Tregellië. Haar moeder is een zondeneter: door bepaalde gerechten te eten bij een overlijden worden de zonden van de overledenen weggenomen. Zij is zo rond als een tonnetje door al dat eten, maar toch had het gezin het niet best. Als Twylla mee zou gaan, zou de koningin de achterblijvers geld sturen. Twylla hoort nooit iets van hen, ze kan alleen maar hopen dat het goed gaat met ze.


Alles verandert op de dag dat een van haar twee wachters vervangen wordt door een nieuwe krijger: Lief, eveneens afkomstig uit Tregellië. Hij is niet bang van haar, en dat is zo bijzonder dat er een vriendschap ontstaat tussen de twee. Maar ongeveer in dezelfde tijd komt ook prins Merek terug van waar hij ook was, en hij begint haar voor te bereiden op hun huwelijk.  Wil ze dat wel? Trouwen met de prins en een rijk leventje leiden? Of kiest ze liever een vrij maar arm bestaan met Lief?


Terwijl ze de eerste stappen op het gebied van de liefde zet, lijkt ook haar verstand te rijpen. Ze ziet duidelijker wat er aan de hand is in het paleis. Alleen voor Lief is ze blind. Want hij deugt toch echt niet als wachter met zijn aanmoedigingen om meer vrijheid te verkrijgen.


Dit is het meeslepende eerste boek van een historische fantasytrilogie waarin thema’s als religie, democratie en vriendschap een plaats krijgen. Het leest als een trein door de romantiek en spanningsboog die het verhaal dragen. Als hier een trilogie moet ontstaan dan ben ik benieuwd: het verhaal lijkt namelijk afgerond. 
De omslag is erg mooi gemaakt: het geeft precies de hoofdpersoon met haar gave weer.

ISBN 9789044828740 | Hardcover | 350 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2017
Vertaald uit het Engels door Margot van Hummel | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chemie
Kaat De Kock


Meneer Vandervelde is 26 en is dankzij zijn knappe uiterlijk vooral bij de meiden in Emma's klas zeer geliefd. Hij is een hottie en dat terwijl hij Chemie geeft! Emma (17) verheugt zich dan ook op de klassenreis naar Griekenland want Vandervelde gaat mee!


Emma is vlak voor deze reis gedumpt door haar vriendje Benno en ze baalt er goed van ondanks dat ze wist dat hij niet de ware was maar ze konden wel heerlijk vrijen. Benno was al de vierde die haar dumpte in vijf maanden tijd. Waar dat nou aan ligt? Ze heeft geen idee. 'Ze willen zich nog niet binden of 'er zijn nog zoveel andere meisjes...' kreeg ze onder andere van hen te horen. Gelukkig kan ze altijd haar hart uitstorten bij Mia, haar beste vriendin.


Emma heeft hard gespaard voor de klassenreis en kan niet wachten tot het zover is. En als ze eerlijk is lijkt het haar eigenlijk wel heel leuk om met meneer Vandervelde te flirten. Natuurlijk weet ze wel dat het nooit wat kan worden. Een leraar zal nooit wat met een leerling beginnen. Hij zou wel gek zijn, zijn baan en carrière op het spel te zetten voor een schoolmeisje, denkt ze, maar erover dromen kan geen kwaad, toch?
En dan laat klasgenote 'Slettie' tijdens de reis aan Vandervelde overduidelijk blijken dat ze hem wel erg leuk vindt. Vervolgens begint er iets te borrelen van binnen bij Emma. Vandervelde zal zijn keus op háár laten vallen besluit ze en op niemand anders... Het lijkt wel of hij haar ook wel ziet zitten, hij kijkt haar steeds aan en danste met haar op het schoolfeest... het zal toch niet dat... Is er echt chemie tussen hen? Of verbeeldt ze zich dat maar?


En zo begint Emma's strijd om Vandervelde, diep in haar binnenste voelt het niet goed, hij is negen jaar ouder en bovendien haar leraar! Maar wat als hij haar écht leuk vindt? Emma droomt van romantische ontmoetingen, van stiekeme vrijpartijtjes, van etentjes bij kaarslicht. De waarheid verloopt echter heel anders en voor Emma er erg in heeft is ze verwikkeld in een situatie waarvan ze zich afvraagt hoe dit in vredesnaam zo heeft kunnen lopen... En dan blijkt hoe belangrijk zo'n goede en bijzondere vriendin als Mia is.


'Voor veel jongeren herkenbaar' staat op de flaptekst te lezen. Hopelijk verwijst dat naar het verliefd worden op een leraar en niet naar wat er gebeurt in Emma's leven. Het verhaal wordt door Emma zelf, in de ik vorm, verteld. Het is natuurlijk een smeuïg onderwerp maar het is geen spannend verhaal in die zin dat je niet met ingehouden adem de bladzijden omslaat, maar het is allemaal wel geloofwaardig en behoorlijk realistisch weergegeven. (Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal) Kaat de Kock weet goed weer te geven wat het 'aanbidden' van een leraar zo spannend maakt. Maar ook wat het eventuele gevolg van dat flirtgedrag kan zijn.
Kortom, een prettig leesbaar, vlot geschreven boek voor jongeren vanaf 15+


ISBN 9789044830507 | Hardcover | 134 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2017
Young Adult 15+

© Dettie 27 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER