Non-fictie

Katie en Giancarlo Caldesi

http://caldesi.com

 

Val af en verlaag het risico op diabetes
Een heerlijk koolhydraatarm dieet voor een gezonde leefstijl
fotografie Susan Bell

Katie & Giancarlo Caldesi (i.s.m. Jenny Phillips)


Toen geconstateerd werd dat Giancarlo Cadesi diabetes 2 en een glutenintolerantie had, werd het roer qua eet- en leeftijd omgegooid. De Italiaanse Giancarlo schrapte zijn geliefde pasta's, pizza's, broodjes en soezen van het menu en het echtpaar concentreerde zich op gezonde salades. Ze reisden de wereld over om kennis op te doen en dat resulteerde in hun zeer prettige boek Salades. Die salades hielpen al (onbewust) voor een groot deel mee in het verminderen van koolhydraatinname.


Katie zag op gegeven moment de site diabetes.co.uk en las daar dat een huisarts en zijn vrouw David en Jen Unwin een kliniek runde voor mensen met diabetes 2 en andere aandoeningen die gebaat zijn bij een koolhydraatarm dieet. Al snel werd een ontmoeting geregeld en dit boek is het resultaat van die ontmoeting.


"Ons gemeenschappelijk doel was de feiten helder uitleggen, ondersteund door medische kennis en kennis over voeding, met gemakkelijk te volgen recepten voor het geweldige eten wat wij allemaal zo lekker vinden."


Het boek begint met op een klip en klare manier uit te leggen hoe het menselijk lichaam werkt in het geval van diabetes 2, vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd door een voedingsdeskundige die zelf ook het 'dieet' volgt. Ze laat door middel van lijsten met daarachter 'schepjes' suiker zien hoe schrikbarend veel suiker er in producten kunnen zitten. Verder adviseert zij, in tegenstelling tot andere geluiden, 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes. Ook mag je, als je wilt, het ontbijt overslaan. Dat bevreemd mij omdat je dan mogelijk een te lage bloedsuikerspiegel kunt krijgen. Maar de uitleg klinkt verder aannemelijk.


Na alle zeer uitgebreide informatie over koolhydraatarm eten volgen de recepten en daarbij voel ik wel de neiging om te juichen. Deze recepten zijn écht koolhydraatarm, in tegenstelling tot veel  kookboeken die zogenaamd suikervrij zijn. Het is daardoor te merken dat de samenstellers van het boek goed weten waar ze het over hebben en niet een boek schrijven omdat 'suikervrij' eten momenteel erg in de belangstelling staat.
Het is echt een klein feestje om de recepten te bekijken en te zien dat je deze ook écht kunt eten, dat je niet evengoed een koolhydraat- en suikerbom naar binnen werkt door de toegevoegde siropen, honing en andere suikerrijke alternatieven voor poedersuiker.


De samenstellers wonen in Engeland dus de stevige ontbijten blijven een beetje vreemd voor de doorsnee Nederlander. Paddenstoelen met spinazie, gepocheerde eieren en snelle hollandaise zie ik me niet zo snel eten in de vroege ochtend, maar lekker is het wel. De kaneelgranola lijkt me ook iets om heerlijk van te genieten. Zelfs zegt Katie: "Bewaar de granola uit het zicht; als ik hem thuis zo laat staan is hij binnen een dag op, zo lekker is hij!"


Ook staan er recepten in van koolhydraatarm brood (van amandelmeel), zadenknäckebröd , walnoot Parmezaanbroodjes die er overigens erg lekker uitzien, zaden-noetnbrood, flamkuchen, muffins! Quiche lorraine, wraps en pizza! Allemaal dingen die je in een koolhydraatarm dieet niet mag, maar nu dus wel! Heerlijk!


Ook de verboden pasta's worden gemaakt maar dan op de koolhydraatarme manier en geloof me, je merkt het eigenlijk niet eens dat er geen 'echte' pasta gebruikt wordt. Lasagne eet je gewoon met spinaziepasta.

Gelukkig mag vlees wel, en ook hier staan er lekkere recepten van in, al dan niet gecombineerd met verse groente. De boterkip heeft al een plakkertje gekregen evenals de runderragù.
We zien soepen, vis- en groentegerechten - een fantastische prei-spinazie-fetataart bijvoorbeeld - curry's, allerlei soorten 'rijst' gemaakt van bloemkool, frietjes van knolgroenten enz enz. Zelfs koolhydraatarme desserts komen voorbij, waarvan de pindakaas-jamtaart me erg inrigeert. Hoe zal dat smaken?


Er is dus genoeg lekkers te eten ondanks het ontbreken van pasta's, aardappelen en rijst en dit boek bewijst dat opnieuw. Zelf eet ik al jaren koolhydraatarm en het bevalt me uitstekend, het voelt totaal niet als een dieet. Zelfs uit eten gaan is makkelijk als je maar afblijft van het broodje, de frietjes, of de rijst/pasta. Je kunt altijd, zoals de samenstellers ook zeggen, om wat extra sla of iets dergelijks vragen.


Alle recepten zijn eenvoudig, zonder bizarre ingrediënten te bereiden
Kortom, het boek is een aanrader voor iedereen die koolhydraatarm wil eten, en dit keer is het écht suikervrij en koolhydraatarm!


Katie en Giancarlo Caldesi zijn eigenaren van de restaurants Caldesi en de Italiaanse kookschool La Cucina Caldesi, alle drie gevestigd in Engeland.


ISBN 9789048317677 | Hardcover | 208 pagina's | Uitgeverij Veltman | september 2019
Afmeting: 24 x 19,5 cm | Vertaald door Ankie de Jong, Ingrid Buthod-Gerard/Vitataal

© Dettie, 27 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Salades
120 x inspiratie uit de hele wereld
Kate en Giancarlo Caldesi


Salades, je kunt me er voor wakker maken! Of het nu groente- fruit- of vleessalades zijn, het is allemaal even smakelijk. Dus toen ik dit boek zag móest ik dat natuurlijk lezen en kijken welke salades Kate en Giancarlo Caldesi voor ons op tafel zetten.

De liefde voor salades was vooral Giancarlo niet aangeboren. Hij was een pastamens maar nadat een glutenintollerantie én diabetes bij hem werd vastgesteld moest het roer wel om. Toen ook zoon Giorgo glutenvrij moest eten brak voor het gezin het saladetijdperk aan. En als je alle twee docent op je eigen kookschool bent én uitbater bent van je eigen restaurants dan worden dat niet de meest gewone salades.

Je zou dus bijna zeggen 'elk nadeel heeft zijn voordeel' want het echtpaar reisde om hun saladekennis op te doen naar Zuidoost-Azie, Marokko, Italië en de Verenigde Staten. Ze werkten verder met thuiskoks en chefkoks uit landen verspreid liggend over de hele wereld. Ze ontdekten veel voor hen onbekende ingrediënten en leerden ze te begrijpen en te gebruiken. Deze hele recepten zoektocht resulteerde uiteindelijk in dit fraaie saladekookboek.

Kate en Giancarlo tonen ons wat nodig is voor een goede salade en welke ingrediënten ze o.a. gebruiken (Geen ijsberg- of friséesla en ook diverse vormen van suiker en fructose worden zoveel mogelijk gemeden) en hoe je verse kruiden het best kunt bewaren en behandelen,  oen de schrijvers ook uit de doeken maar eveneens het hoe en waarom van noten - ze adviseren o.a. om de noten eerst te weken in zout water - . Kortom, alles wat nodig is om de perfecte salade te maken geven ze aan ons door.

Een salade valt of staat vaak door de dressing en natuurlijk melden Kate en Giancarlo de recepten voor dressings, variërend van een Japanse Ponzusaus, Koreaanse sesam-yoghurtsaus tot honing-mosterddressing, mayonaise en klassieke vinaigrettes in allerlei variaties. Daarna volgen de recepten die opgedeeld zijn in zeven hoofdthema's.


Het eerste thema is Wakker worden. Voor mij, die 's ochtends nauwelijks iets door haar keel krijgt doet het vreemd aan om de dag te beginnen met een salade van gerookte witte vis of een sugarsnapsalade met doperwtenpannenkoekjes met pepermakreel hoewel de salade van saffraanperzikken & munt met bananenpannenkoekjes & citroen-crème fraîche mogelijk wat makkelijker in de ochtend door mijn keel zal glijden. Maar wie zegt dat ik dit 's ochtends moet eten? In de middag of avond lijkt me dit ook erg smakelijk.

En dan volgt het thema 'Belangrijke zaken eerst'. - Ik neem aan dat hiermee salades als voorgerechten bedoeld worden. -
Op de pagina's die volgen is goed te merken dat het echtpaar de wereld afgereisd heeft om recepten te verzamelen. De recepten zijn namelijk enorm gevarieerd en als je de tijd en gelegenheid zou hebben, zou je ze allemaal wel willen maken. Koreaanse grapefruitsalade met aardbeien klinkt mij tenminste als muziek in de oren evenals salade van vijgen, nectarine, burrata & prosciutto met honingdressing. Of wat te denken van Witlofsalade met piquillopeper & Chorizo?

'Salades van de boerderij' vormen het volgende thema. In deze salades wordt regelmatig gebruik gemaakt van kippenvlees, eend en rundvlees - variërend van entrecote voor de regenboogsalade met Koreaans rundvlees tot draadjesvlees voor de mexicaanse rundvleessalade -

Het thema 'Salades uit de zee'spreekt voor zich. Sardines, zalm, garnalen, wakame (zeewier), tonijn, krab, zeebaars enz. vormen de basis voor de meest waanzinnig lekkere salades. Tot mijn grote verrassing zijn er ook een prachtige foto's vol Indiaase, Mexicaanse of Vietnamese salades, die je als een 'rijsttafel' kunt presenteren. Maar de Indiase bloemsalade met Zahda's tandoorizalm & garnalen is toch veruit het meest oogstrelend. Het is bijna een stilleven wat ons getoond wordt.

In 'Salades uit de tuin', komt de eigen kweek aan bod. Bietjes, prachtige courgettebloemen, flespompoen, boerenkool, broccoli, sperziebonen waar een salade met amandel-gemberboter van gemaakt wordt, tomaten, venkel enz, maar ook uitheemse ingrediënten vormen de basis voor de salades.



'Salades als bijgerecht', zoals vaak in de Nederlandse keuken gedaan wordt, komen ook aan bod. We zien een prachtig bord groenten à la grecque, fattousch (Libanese salade), pronkbonen met tomaat, maissalade met avocado & chili-limoendressing, salade van patatas bravas, (aardappels met pittige saus) Kimchi (Koreaans gerecht van o.a. Chinese kool), komkommersalade enz. enz. teveel om allemaal op te noemen.

En natuurlijk eindigt het boek met... Lekker zoet. Altijd mijn favoriete gedeelte en ook deze keer stelt het niet teleur.

In dit boek hebben Kate en Giancarlo de plezierige gewoonte om bij elk recept een kleine toelichting te geven, de ene keer vertellen ze over de herkomst van het gerecht de andere keer waar we op moeten letten bij de aankoop van de groenten of bij welke gelegenheid ze het gerecht gebruikt hebben. Die persoonlijke benadering geeft een kookboek voor mij altijd iets extra's, ik kan dat tenminste erg waarderen. 

Ook prettig van dit boek is, dat je het jezelf zo moeilijk of makkelijk kunt maken als je zelf wilt. Alle salades zijn goed te maken, de beschrijvingen zijn helder, de ene salade is eenvoudiger dan de andere maar de ingrediënten zijn niet te extreem. Je hoeft bijvoorbeeld geen urenlange zoektochten te houden om iets te bemachtigen want de meeste supermarkten verkopen de ingrediënten wel. Veel recepten hebben een oosters tintje, maar een beetje liefhebber van koken zal de meeste kruiden voor deze salades wel in huis hebben. Ook in deze 'oosterse' recepten blijven de ingrediënten binnen de perken.

Gezien mijn grote liefde voor salades heb ik het sterke vermoeden dat dit boek enorm veel gebruikt gaat worden. Het zal een ontdekkingstocht worden dankzij alle mogelijkheden en variaties die dit boek ons biedt. Het is zo'n kookboek dat al snel onmisbaar zal blijken. Petje af voor de makers.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059567252 | Paperback | 208 pagina's | Fontaine uitgevers | februari 2017
Afmeting: 16x261x200 mm | vertaald door Hennie Franssen-Seebregts

© Dettie, 19 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER