Non-fictie

Lorenz Wagner

De jongen die te veel voelde
Hoe een befaamd hersenonderzoeker en zijn zoon onze kijk op autisme voorgoed veranderden
Lorenz Wagner


Met gedegenheid geeft Lorenz Wagner, een vooraanstaand journalist van de Süddeutsche Zeitung, het meeslepende levensverhaal van vader Henry, moeder Anat en zoon Kai Markram weer.


Kai Markram blijkt anders te zijn dan andere kinderen. Zo praat hij vooral met zijn handen, is hij overgevoelig voor geluid, is hij hyperactief en blijven zijn motorische vaardigheden achter. Omdat Kai helemaal geen voorkeur heeft voor rituelen en hij het juist heerlijk vindt om contact te maken met mensen, lijkt het onvoorstelbaar dat hij autistisch is en krijgt hij de diagnose ADHD. Inname van het medicijn Ritalin werkt echter averechts en vader Henry besluit op onderzoek uit te gaan om meer te weten te komen wat zijn zoon nu precies heeft en vooral wat hij kan doen voor Kai.


Maandenlang trekt auteur Lorenz Wagner met de familie Markram op. De journalist vertelt op een pure manier de inzichten van vader Henry Markram op autisme en hoe deze vader als één van de bekendste hersenonderzoekers van de wereld de tot dusver onbekende zijden van de menselijke hersenen weet te belichten.
Het boek neemt ons mee in de zoektocht van deze wetenschapper èn vader op het gebied van remmende en versterkende cellen, neuronen, synaps, impulsen, hersenstromen, de amygdala en de functie van de hersenschors waarbij het heel leerzaam is om te lezen dat de leer over autisme samensmelt met het echte leven. Henry Markram kan immers elke theorie permanent toetsen aan het leven van zijn zoon.


Het boek is onderverdeeld in drie stukken. Het eerste gedeelte gaat over het raadsel wat er met Kai aan de hand is. In het tweede gedeelte neemt de schrijver ons mee in de jacht naar wat de oorzaak van autisme is en de verrassende uitkomst dat mensen met autisme niet te weinig gevoelens, maar juist te veel gevoelens hebben. Met heldere voorbeelden wordt dit onderbouwd. Als afsluiting het gedeelte waarin het inzicht dat een autist in een ongelooflijk intense wereld leeft, wordt omschreven plus wat wij met die wetenschap kunnen doen.
Wat een aanrader is dit boek!


Wat zou de wereld er anders uit zien als iedereen van deze wetenschap op de hoogte zou zijn. Het leven van vele autisten zou hierdoor een stuk dragelijker zijn en vele angsten zouden voorkomen worden.


ISBN 978 94 93095 51 9 | NUR 400 | Paperback | 224 pagina’s | Uitgeverij Brandt | juli 2021
de jongen die te veel voelde is vertaald door Irene Dirkes en Ralph Aarnout

© Els ten Voorde, 15 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER