Non-fictie

Nikko Norte

https://www.nikkonorte.info

 

De dansende eend
Uit het dagboek van een Nederlandse matador
Nikko Norte


Op de laatste bladzijde onthult de schrijver hoe hij aan de titel van zijn boek komt. Het gaat om een verhaal dat hij eens hoorde vertellen door de dichter en schrijver Jules Deelder. Dit verhaal staat voor Nikko Norte symbool voor het dierenleed in deze wereld. Veel dierenleed kan betrekkelijk gemakkelijk voorkomen worden. Maar we steken onze kop in het zand.


Welk verhaal het nu precies is geweest, komt de lezer niet te weten. Het gaat Nikko Norte om de symbolische betekenis ervan. Degene die de schrijver inconsequent vindt, omdat hij aan stierengevechten deel heeft genomen, moet zo fair zijn om eerst de dansende eenden in zijn eigen leven onder de loep te nemen. Begin maar met het omrekenen van vijf kilo overgewicht in dierenleed, vindt de schrijver.


De intrigerende titel van dit boek kun je ook goed toepassen op het leven van Nikko Norte. Het is het verhaal van een grillig leven. Norte ‘danst’ door het leven als acteur, piloot, model, hij diende bij een elite-eenheid van het leger, en presenteert zich nu dus ook als schrijver. Het is maar een greep uit het aantal werkzaamheden dat langs komt. Even grillig is de stijl van schrijven. Norte reist over de hele wereld, hij springt heen en weer van de ene periode in zijn leven en het ene reisdoel naar weer wat anders. De episoden volgen elkaar in rap tempo op. De lezer komt adem tekort om dit allemaal te volgen.


Het is een uitgesproken mannelijk boek, hoewel de schrijver houdt van vrouwen en zij van hem.
Dat mannelijke karakter komt wel heel sterk tot uitdrukking in de liefde die Norte heeft voor de Spaanse stierengevechten. Hoewel ook hier weer vermeld moet worden dat op de tribune talloze vrouwen de strijders in de arena aanmoedigen en toejuichen.


Die stierengevechten zijn het steeds weer terugkerende thema in dit boek. Uit de gegevens van dit boek blijkt dat het een eeuwenoude aparte cultuur is. Het is strijd maar ook kunst. Kunst vanwege de sierlijke passen die de strijders maken, de vaandels en vlaggen, de kleurige kleding, de gebruiken en niet in het minst vanwege het idioom. Achterin het boek staat een woordenlijst van zes bladzijden met begrippen die te maken hebben met de stierengevechten. Met ontzettend veel moeite en pijn (vanwege ernstige verwondingen), maakt Norte zich de vaardigheden van het stierengevecht eigen. Als buitenlander valt hij op en maakt de Spaanse en zelfs de buitenlandse pers melding van hem. Op plakkaten staat hij aangekondigd als El Holandés, de Hollander.


Deze militair en matador is op cultureel gebied ook nog eens goed onderlegd. Hij leest bijvoorbeeld Descartes en Nietzsche en bezoekt een tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven in het Rijksmuseum.


Dit boek is een cocktail van strijd, sport en cultuur. Het is daarmee een zeer onderscheidend boek  met een geheel eigen karakter. Een boek dat uit de pas loopt. En passant plaatst de schrijver kanttekeningen bij actuele onderwerpen, zoals ontwikkelingshulp en discriminatie. ‘De meeste Afrikanen discrimineren iedereen die geen lid is van hun stam. Ik vond dat prima, authentiek en accepteerde de behandeling die me op basis van mijn huidskleur ten deel viel’ (blz. 116).


Wie bereid is om Nikko Norte de ruimte te geven voor zijn levensverhaal krijgt een onderhoudend boek in handen.


ISBN 978949261581 | Paperback | 309 bladzijden | Uitgeverij De Blauwe Tijger | november 2018

© Henk Hofman, 17 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer. Klik HIER