Non-fictie

Samira Ahale

https://samiraahale.nl

 

Vrijheid in zicht
& de kracht van overgave
Samira Ahale


Van deze schrijfster heb ik al eerder haar mooie boek Het kusjeshuis gelezen dat ging over haar strijd om als Marokkaanse vrouw een eigen leven te kunnen leiden. Daarbij schuwde ze ook het spirituele pad niet maar dat vormde niet de overhand. Het was alleen een onderdeel van haar strijd om overeind te blijven.


Nu is ze volgens de flaptekst "Self Boundary Awareness coach & trainer (wat heb ik toch een hekel aan zulke Engelse termen want wat houdt het in?) en begeleidt ze onder andere professionals in het erkennen, herkennen en bewaken van hun ik-grens."

In dit boek gaat Samira Ahale wel verder in op het spirituele dat in haar leven is gekomen. Ze wilde van haar inwendige onrust af.
Ze beschrijft het waarom van dit boek over haar zoektocht naar innerlijke vrede als volgt:


Als je niet in een veilige omgeving opgoeit of op fysiek, mentaal of geestelijk niveau tekortkomt, dan is het essentieel om jezelf te leren kennen op een wezenlijk niveau. Een ieder heeft een anker nodig, een rots om op te vertrouwen. Het leerplan van Een cursus in wonderen en het chakra-bewustzijn leiden mij op mijn spirituele weg naar vrijheid. Deze weg brengt mij vrede, vrijheid en vertrouwen. Vertrouwen dat ik het Zelf kan.


Ze wilde echter vooral een praktisch boek schrijven met o.a. oefeningen zodat mensen niet een overdosis aan informatie krijgen als ze zelf op zoek (moeten) gaan naar een weg om verder te komen.


Samira Ahale bespreekt in het kort De cursus in wonderen, haalt teksten aan uit deze cursus en vertelt wat deze cursus haar gebracht heeft. Persoonlijk vind ik dit gedeelte van het boek erg lastig om te begrijpen. Zelfs na dit gedeelte meerdere keren gelezen te hebben, lukt het mij niet de volle essentie van de tekst tot me te nemen. Ik vermoed, zoals zo vaak gebeurt, dat de schrijfster teveel meegesleept wordt door haar eigen ervaringen en kunde. Mensen die materie heel goed beheersen spreken echter vaak een taal die veel verder gaat dan de leek kan bevatten. De leek mist de vaardigheid en begrip die de deskundigen inmiddels al vanzelfsprekend vinden. Ondanks dat Samira Ahale aangeeft dat zij ook nog elke dag leert van de cursus in wonderen is zij natuurlijk sowieso altijd veel verder dan iemand die de cursus niet kent. Dit gedeelte is voor mij in een soort mist blijven hangen.


Maar dan volgt het chakra gedeelte. - Chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam. Ze bevinden op verschillende hoogtes langs de wervelkolom en zijn met elkaar verbonden via energiekanalen.
Er zijn zeven hoofdchakra's, bij het staartbeen ligt het wortelchakra. Dan volgt het heiligbeenchakra, de navelchakra, hartchakra, keelchakra, voorhoofdchakra. Op de kruin bevindt zich het hoogste chakra, dat staat voor wijsheid.
Chakra's kunnen overbelast, geblokkeerd of verstoord zijn. Evenwichtige chakra's brengen rust en harmonie in je leven.


Samira Ahale beschrijft op een heel prettige manier de functie van elke chakra, wat voor invloed ze op je hebben, hoe je ze kunt ontwikkelen en geeft per chakra een aantal oefeningen om ze in balans te brengen. Dit gedeelte van het boek is heel informatief en duidelijk.


Vervolgens is er wederom een kort hoofdstuk over hoe je de Cursus in wonderen toe kunt passen waarbij ik weer een beetje de weg kwijtraakte omdat de schrijfster opnieuw enkele delen uit de Cursus in wonderen uitlicht. Hoewel je begrijpt waarom ze deze informatie toevoegt, is het te summier om het in een goede context te kunnen plaatsen.


Op zich is het een bijzonder en interessant boek, het gedeelte over de chakra's is zelfs uitstekend en de oefeningen zal ik zeker gaan uitwerken, maar Samira Ahale heeft in haar enthousiasme teveel in het boek willen stoppen. Het was beter geweest een apart boek over de Cursus in wonderen te schrijven zodat zij veel uitgebreider alles zou kunnen toelichten dan nu gebeurd is. Dàt maakt dat ik het waardeer op een mager zeventje, maar het chakragedeelte krijgt wèl een dikke negen.


ISBN 978943059979 | Paperback | 186 pagina's | Uitgeverij Palmslag | april 2021

© Dettie, 7 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De spirituele allochtoon & Het Kusjeshuis
Samira Ahale


Ik wil een huisje voor mij en mijn kinderen.[...] Dat is waar ik werkelijk naar verlang.[...]
Als dit jouw diepe verlangen is Samira dan zal jij een huisje krijgen voor jou en je kinderen. Want zowel jij als je kinderen hebben recht op een veilig begin.


Samira is de zesde van acht kinderen. Ze groeit op in de afgeleefde wijk Moretusburg in Hoboken, een gemeente aan de Schelde. Op woensdagmiddag moet ze naar de Koranschool, iets waar ze een hekel aan heeft. Ze begreep niet wat ze las maar vond de klanken wel mooi. De imam sloeg hen als ze niet goed genoeg hun best deden. Naast de Koranverzen leren kreeg ze ook les in Arabisch wat ze niet onder de knie kreeg. Haar ouders spraken thuis Marokkaans-Arabisch.


Samira is bang voor de imam én haar vader, haar vaders wil is wet. Maar ze wil ook vrij zijn, verder leren, uiteindelijk mag ze dat ook dankzij haar broer Mo. Moeder vindt het maar onzin, ze moet later toch brood bakken en voor haar kinderen zorgen. Maar Samira zet door. Ze was het eerste Marokkaanse meisje uit haar buurt dat ging studeren...


Maar Samira krijgt het allemaal niet cadeau, ze moet een hoofddoek dragen, ze mag niet leren wat ze wil, ze heeft het moeilijk. Uiteindelijk vlucht ze in een huwelijk met een veel oudere Nederlandse man, hij is wel moslim. Ze gaat in Nederland wonen, ver bij haar ouders vandaan, maar ze weet dat ze evengoed gevangen zit. Diep in haar hart weet ze dat dit huwelijk haar ook niet biedt wat ze wil. Toch kiest ze pas na 10 jaar huwelijk eindelijk voor zichzelf en gaat weg bij haar man.
Het duurt lang voordat ze haar ouders durft te vertellen dat ze nu alleen met haar kinderen woont, dat ze gescheiden is. Dat doe je niet als moslim. Het huwelijk is voor eeuwig. Pas na je dood krijg je jouw beloning voor je geduld, volharding en stilzwijgend dragen van je lasten...


Nu ze eindelijk alleen en vrij is, en het huisje voor haar en haar kinderen heeft, begint het echte werk pas. Wie is ze eigenlijk? Wat wil ze nou in haar leven? Hoe komt ze verder? Ze krijgt hulp van ene Anton, die haar door dik en dun begeleidt op haar weg naar een nieuw en beter bestaan. Ze stort zich op allerlei cursussen die betaalbaar of gratis zijn, ze leest veel boeken, ook spirituele waar ze veel aan heeft, ze wil voor haar kinderen het allerbeste, ze zal en moet goed uit de strijd komen, ze zal haar kinderen een goed thuis in het kusjeshuis - zoals ze haar huis noemt - geven. Ze is bang voor een nieuwe relatie, durft het niet meer aan, hoewel ze wel een zeer leuke man ontmoet...
Ze knokt en vecht tegen (voor)oordelen en voor haar bestaan en wij mogen de weg die ze gaat met haar meelopen..


Het is een bijzonder verhaal van een sterke vrouw. Vooral het begin van het boek sleept je mee en laat zien hoe het is om als traditioneel Marokkaans meisje je te handhaven in een westerse wereld. Naderhand wordt het verhaal wat vager en iets moeilijker te volgen. Maar haar strijd om te worden wie ze nu is, is bemoedigend voor veel vrouwen in een dergelijke situatie. Samira laat zien dat met veel wilskracht en moed er veel te bereiken is.


ISBN 9789493059345 | Paperback | 132 pagina's | Uitgeverij Palmslag | oktober 2019

© Dettie, 1 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER