Non-fictie

Dennis Plantenga

De Haarlemse prog-rockband Taurus
Dennis Plantenga


Het is misschien merkwaardig om een boek te schrijven over een relatief onbekende groep, maar Dennis Plantenga heeft het toch gedaan, hetgeen niet zo vreemd is, gezien het feit dat hij zelf deel uit heeft gemaakt van deze band.


Zelf ken ik de groep overigens wel en ik heb er zelfs een plaat van in m'n kast staan. Ik was dan ook best benieuwd naar dit boek. In zekere zin doet het denken aan de autobiografie van Joe Jackson, die stopt op het moment dat hij z'n eerste plaat heeft gemaakt. Joe Jackson schrijft op dat moment dat de rest van het verhaal niet interessant is. De weg naar het succes is uiteindelijk het interessantste deel om over te lezen.


Bij dit boek is er niet echt sprake van een weg naar succes, want dat kwam toch niet echt. Maar er is wel een beginnende groep die de nodige avonturen beleeft, terwijl ze proberen iets te bereiken. Het verhaal wordt verteld vanuit de visie van Dennis Plantenga en gaat dus ook over z'n eigen muzikale ontwikkeling. Dat betekent dus het ontdekken van progressieve rockmuziek, in die tijd nog underground genoemd, terwijl ik het zelf kende als symfonische rock. Ach, als het beestje maar een naam heeft nietwaar?


Dan drumlessen en het zoeken van een groep gelijkgestemde muzikanten. Daarbij verandert natuurlijk nog wel eens het een en ander. Zo gaat een groep waar hij in speelt op zoek naar een toetsenist. Die vindt men, maar de toetsenist heeft ook een drummer waar hij graag mee verder wil en hoewel Dennis de man is die met de toetsenist aankomt, betekent dit toch het vertrek van Dennis. Grappig detail is later weer dat de drummer die Dennis heeft vervangen, omdat de toetsenist niet zonder hem wilde werken, de opvolger van Dennis wordt, als deze Taurus heeft verlaten, wegens artistieke meningsverschillen.


Er zijn ook de nodige avonturen van de groep, die met allerlei tegenslagen te maken krijgt. Zo wordt men geboekt voor een discotheek, waar geen podium aanwezig is. Bovendien is de muziek die men maakt nu niet bepaald geschikt om op te dansen. Dit soort dingen gebeurt natuurlijk vaker. Men wordt geboekt en bij aankomst in de zaal blijkt men eigenlijk iets heel anders te verwachten dan wat de groep te bieden heeft. Ook is er de ontmoeting met Pim Koopman, de voormalige drummer van Kayak, een groep waar ik zelf veel mee heb, die niet helemaal naar wens verloopt. Pim Koopman is op dat moment actief als producer, maar ziet te weinig commercieel potentieel in de groep.


Al met al is het een leuk boek geworden, dat ook laat zien dat het niet altijd even eenvoudig is om een bestaan op te bouwen met het maken van muziek. Er komen verschillende artiesten in het boek voor, die mij wel wat zeggen, maar die waarschijnlijk voor de gemiddelde lezer wat minder bekend zijn. Achter in het boek staan alle voormalige leden van Taurus genoemd, inclusief de periode waarin ze actief waren. Verder vinden we hier een discografie van de groep en ook nog wat twee van de leden verder hebben gedaan. In het boek staan ook nog de nodige foto's en wat stukjes uit tijdschriften. De foto's staan gewoon door het boek en zijn dus niet verzameld op aparte pagina's van ander papier.


ISBN 978 94 6365 090 8 | Paperback | 271 pagina’s | Uitgeverij Elikser | oktober 2018

© Renate 19 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER