Non-fictie

Bob de straatkat
James Bowen


James Bowen, een straatmuzikant, kwam op een dag thuis en zag in een hoekje van de benedenhal van zijn flat een rode kat zitten. Het beestje was graatmager en had overal kale plekken. Aanvankelijk dacht hij dat het dier van een van zijn buren was. Maar na een paar dagen was de kat er nog. Na rondvraag bleek hij van niemand te zijn. Omdat James het zielig vond nam hij het diertje mee naar binnen. Hij gaf hem eten en zag dat een pootje flink ontstoken was. James die in een afkicktraject zat en eigenlijk meer dan genoeg had aan zichzelf om overeind te blijven, kon het niet over zijn hart verkrijgen het beestje aan zijn lot over te laten. Hij ging naar de dierenarts, kocht medicijnen en verzorgde Bob, zoals hij de kat inmiddels genoemd had, zo goed mogelijk. Overdag moest hij muziek maken om zijn dagelijkse kostje bij elkaar te sprokkelen en nu werkte hij wat langer want Bob moest ook eten. Onder de goede zorgen van James bloeide de kater helemaal op. Bob bleek inmiddels erg gesteld te zijn op James. Deze vond het ook erg prettig om het dier in huis te hebben. Hij had iets om voor naar huis te komen.


Maar Bob was een straatkat en James was van mening dat hij die vrijheid weer terug moest krijgen. Dus toen Bob hersteld was en James weer de straat op moest om geld te verdienen zette hij de kat met pijn in zijn hart buiten. Tot zijn stomme verbazing zat Bob hem op te wachten toen hij thuis kwam.
Maar het werd nog veel 'gekker'. Bob wilde helemaal niet weg bij James, sterker nog Bob liep gewoon mee met James en stapte samen met hem de bus in en lag lekker op de gitaarhoes als James stond te spelen.
Bob en James werden dikke maatjes. Nu hij Bob had vond James na verloop van tijd dat hij ook maar helemaal moest afkicken van de methadon. Bob sleepte James er doorheen. Naar het gevoel van James zijn Bob en hij vanaf die tijd nog hechtere maatjes geworden.


Het is een waar gebeurd, bijzonder, oprecht verhaal. James vertelt wel over zijn leven al junk en hoe het kon dat hij zo diep zonk maar dit op een gewone, niet zielige toon en het voert zeker niet de boventoon van het boek. Het liep zo en nu is het anders.
Bob heeft in James een ommekeer teweeg gebracht wat hij, als je het hem van tevoren gezegd had, nooit geloofd zou hebben. Maar toch gebeurde het. James hielp de kat en de kat hielp James, zo eenvoudig is het. Het is heel bijzonder om te lezen hoe de twee op elkaar ingespeeld zijn en wat Bob teweeg brengt, niet alleen bij James maar bij veel meer mensen. Er zijn mensen die speciaal snoepjes of speeltjes kopen voor Bob. Of warme spullen brengen als het koud is. Sinds Bob er is zien mensen James ook staan. Daarvoor was hij bijna onzichtbaar, 'maar' een straatmuzikant. Bob verbindt mensen. Inmiddels blijkt tot James' grote verrassing dat Bob bekend is tot ver over de grenzen. Spaanse kindertjes kwamen hem vragen of dat Bob was, ze hadden hem gezien op youtube. Later vroeg iemand of James het verhaal over zijn leven met Bob op wilde schrijven. Het resultaat mag er zijn. Het is een eerlijk en heerlijk verhaal, je wordt er vrolijk van!


Zie ook het youtube filmpje en de korte documentaire.


ISBN 9789044337440 paperback 222 paginas The house of books oktober 2012

© Dettie, 5 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER