Non-fictie

Verlangen naar erkenning
Ontdek wie je bent
Gerrie Reijersen van Buuren


"Wanneer je als kind geen ruimte krijgt jezelf te zijn, verberg je het meest wezenlijke van jezelf. Je ontwikkelt je sterke kanten en je verstopt je kwetsbaarheid. Je doet alsof je sterk bent, maar dat ben je niet. Dit houd je doorgaans lang vol... totdat je klachten krijgt."


Veel mensen passen zich in hun jeugd aan aan de omstandigheden. Ook al voelt niet alles goed, toch handel je naar wat er van je verlangd wordt, zowel thuis als bijvoorbeeld op school. De schrijfster zegt hierover:


"Wat kon ik verlangen naar 'groot' zijn, zoals mijn broers en zussen! Die behoorden tot de 'grote' mensen. Zij maakten keuzes met betrekking tot hun werk en relaties. Zij konden doen wat ze wilden, wisten hoe dat moest en hoe het leven in elkaar zat. Zij hoefden zich niet naar anderen te schikken. Ik wel. Ik moest zorgen dat mijn vader niet boos werd, dat ik de sfeer opvrolijkte wanneer er ruzie was en vooral dat ik niet lastig was. Maar hoe kon ik dan krijgen wat ik nodig had? Of zeggen wat ik echt niet fijn vond?


Wie ik echt was werd niet gezien. Niet uit onwil, maar gewoon omdat mijn ouders andere dingen aan hun hoofd hadden. Daarnaast deden ze oprecht hun best ons zo goed mogelijk op te voeden. deels wilde ik hen helpen het leven makkelijker te maken. Daardoor beschermde ik mijn tegelijkertijd mijn 'meest oorspronkelijke zelf',  degene die ik diep van binnen was, voor afwijzing. Dit deed ik door te doen wat er van me werd verwacht.'


De schrijfster maakte van het helpen van mensen haar beroep. Toch ontdekte ze dat 'weten' niet hetzelfde is als jezelf kunnen veranderen. Ze zocht een vorm om  op een duidelijke manier helder te maken wat nodig is om je te ontdoen van de ingeslopen aanpassingen die iemand gedaan heeft om geaccepteerd of gezien/erkend te worden.


Ze ontwikkelde de poppentjestherapie. Deze poppetjes vertegenwoordigen de hulpvrager én zijn omgeving.
Gerrie Reijersen van Buuren luistert naar de mensen die bij haar komen en pakt tijdens het luisteren enkele poppetjes die de personen vertegenwoordigen waar haar cliënt over vertelt. Zij plaatst ze op een bepaalde manier, dichtbij of veraf, liggend, zittend, staand waardoor in één oogopslag te zien is in hoeverre de personen waarover de cliënt praat grote of kleine invloed op hun leven hebben.
De cliënt zelf wordt ook vertegenwoordigd door poppetjes, te weten:
- Het eigenheidspoppetje, ofwel het poppetje dat iemands persoonlijkheid, zijn meest oorspronkelijke zelf vertegenwoordigd.
- Het kwaliteitspoppetje
- Een volwassen poppetje

Deze drie poppetjes vertegenwoordigen dus één persoon. Alle delen horen bij de persoon maar het ene deel kan sterker ontwikkeld zijn dan het andere. Vaak is het eigenheidspoppetje het symbool voor datgene wat het minst ontwikkeld is.


In tien verschillende casussen vertelt de schrijfster over voorkomende problematiek die zijn grondslag vindt in het niet kunnen ontwikkelen van het meest wezenlijke deel van iemand. Deze casussen zijn vaak ontroerend en voor veel mensen denkelijk ook wel herkenbaar.
Door het werken met de poppetjes wordt in beeld gebracht wat er speelt waardoor de kern van de problemen worden blootgelegd. Dit werkt veelal heel bevrijdend.


"In een oogopslag kon ik mezelf en mijn hele familie overzien. Ik zag een totaalplaatje van mezelf en opeens wist ik wat ik moest doen."
Gerdien (cliënt)


Bij elke casus staan opdrachten die je zelf kunt uitvoeren zodat de lezers zelf ook tot een dieper inzicht kunnen komen.
Al met al een heel verhelderend boekje, in aangename taal geschreven.


Gerrie Reijersen van Buuren is contextueel- en systeemtherapeut. Ze heeft een praktijk voor contextuele therapie. Vanuit haar praktijk traint zij therapeuten en andere hulpverleners te werken met de methodiek 'Therapie in Beeld' Daarnaast is zij verbonden aan Nederland wordt wijzer.


ISBN 9789492398161 | Paperback | 156 pagina's | Uitgeverij Acco | maart 2018

© Dettie, 12 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER