Non-fictie

Eigenlijk is het leven simpel
Ervaringen met Een cursus in wonderen
Met een inleiding van Willem Gaudemans
Diverse auteurs


"Een Cursus in Wonderen is wereldwijd voor miljoenen mensen hun levensboek. Grote spirituele leiders als Eckhart Tolle, Deepak Chopra en verwijzen allemaal naar de cursus als hun belangrijkste inspiratiebron. Een cursus in wonderen is de uitwerking van het manuscript dat psychologe Helen Schucman schreef, waarin alle tekst is opgenomen die zij gedicteerd kreeg van een innerlijke stem."

In het voorwoord van Eigenlijk is het leven simpel kunnen we over het ontstaan van de cursus lezen. Het begon ermee dat Helen Schucman in 1965, op dat moment universitair hoofddocent Medische Psychologi en haar manager William Thetford wederom hoog oplopende ruzie hadden. Thetford uitte zijn frustratie over de werksfeer op de afdeling en riep uit "Er moet een betere manier zijn!". Schucman bood hem aan om te helpen die manier te vinden. Schucman heeft verteld dat ze daarop symbolische dromen kreeg en dat een innerlijke, geluidloze stem zich meldde: "This is a Course in Miracles. Please take notes" (Dit is een Cursus in Wonderen. Maak alsjeblieft aantekeningen).

Er volgden zeven jaar van wat ze zelf betitelde als "snel dictaat". Tussen 1965 en 1972 vulde ze bijna dertig stenografische notitieboeken met tekst van die innerlijke stem. Na het uittypen door William Thetford besloeg het manuscript zo'n 1500 pagina's. Schucman en Thetford wilden deze ervaring niet bekendmaken binnen het Columbia University Medical Center waar zij werkten; ze vreesden onbegrip en afwijzing, en waren bang dat het hun academische carrière zou schaden.


Helen Schucman deed dus aanvankelijk niets met de tekst. Totdat ene Ken Wapnick een deel van de tekst onder ogen kreeg. "Hij las en wist: dit is mijn Boek, met hoofdletter.' Hij bracht structuur aan zoals het toevoegen van hoofdstukindelingen, alinea's en tussenkopjes en uiteindelijk wisten ze na lang zoeken een uitgever te vinden die achter een uitgave van De cursus in wonderen stond. Het vuistdikke boek is - zoals hierboven ook al aangegeven staat - voor veel mensen een leidraad in hun leven geworden.


Omdat de inhoud van het boek nogal ingewikkeld en moeilijk lijkt, beginnen meestal de wat oudere mensen in dit boek te lezen en de lessen in hun leven toe te passen. Het unieke van dit boek is echter dat jonge mensen van rond de twintig over hùn ervaringen met het boek vertellen.


Het is intrigerend om te lezen hoe belangrijk dit boek voor hen is geworden. Het frappante is dat ze steeds op een toevallige manier met het boek in aanraking kwamen. Een meisje had een vriend die het boek las, bij een ander had een van de ouders het boek gekocht en keken ze er maar eens in, of ze lazen in een ander boek over dit boek. Bij de een sloeg de inhoud van het boek gelijk in als een bom, de ander deed er langer over, alsof ze voelde dat ze er nog niet aan toe was.


Maar eenmaal begonnen aan het boek werd het voor iedereen een soort bijbel. Ze sleepten het overal mee naar toe, zelfs op vakantie, en merkten hoe het hun visie op het leven veranderde. Het boek laat namelijk zien dat het ego een praatjesmaker is, dat gedachten voorbijgaand zijn, en vooral hoe je al je maskers af kunt leggen zodat je écht jezelf bent en je niet degene bent zoals er van je verwacht wordt. Dus niet handelt naar wat de buitenwereld van je verwacht maar je eigen innerlijke stem volgt.


Dat lijkt eenvoudig maar is nog niet zo'n makkelijke opgave want veel mensen zijn bang om hun wezenlijke zelf te laten zien of te handelen naar wat zij zelf willen. Niet voor niets zijn deze prachtige zinnen "Onze grootste angst is niet dat we te kort schieten. Onze grootste angst is juist dat we over onbegrensde krachten beschikken. Het is het licht in ons en niet onze duisternis, waarvoor we de grootste angst hebben. We vragen onszelf af, wie ben ik wel om briljant, schitterend, begaafd of geweldig te zijn?" van Marianne Williamson zo legendarisch geworden.


Maar al deze vertellers hebben het aangedurfd, ze zijn het stemmetje van hun ego gaan negeren, ze zijn daar aan voorbij gegaan en durven te kijken naar wat er écht in hun speelt. Ze gingen de confrontatie met zichzelf aan, ze gingen doen wat ze werkelijk wilden, zeiden wat ze écht voelden, ook al waren ze bang dat hun omgeving dat niet zou accepteren of dat ze met het opzeggen van hun baan hun hele bestaanszekerheid kwijt zouden raken etc.  Ze leerden te vertrouwen op zichzelf, op hun eigen innerlijke leidraad met De cursus in wonderen als leermeester. Het maakte dat zij zich eindelijk thuis voelden bij zichzelf en de hele wereld.


"Je hoeft geen angstig of depressief persoon te zijn, je kunt er altijd voor kiezen om iets anders te zijn. Datgene wat eigenlijk al bent maar wat je misschien nog niet ontdekt hebt. Het leven kan dus heel simpel zijn."


Het zijn inspirerende verhalen van mensen die een mooie weg in hun leven gevonden hebben. Al met al is het indrukwekkend en interessant boek dat maakt dat je het boek Een cursus in wonderen ook wilt lezen en ondergaan. Jammer dat dàt boek zo duur is, even doorsparen dus.


ISBN 9789020217469 | Paperback | 126 pagina's | Ank Hermes | december 2020

© Dettie, 8 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER