Non-fictie

Anna's perfecte smaken
Anna Jones


Citroen, olijfolie, azijn, mosterd, bliktomaten, kappertjes, chilipeper en harissa, tahin, knoflook, uien, miso en pinda's. Dit zijn de (basis)ingrediënten waar dit vegetarische kookboek om draait. Ingrediënten die allen lang houdbaar zijn, relatief betaalbaar en makkelijk te verkrijgen. Elk ingrediënt heeft een eigen hoofdstuk gekregen en het is verbazingwekkend wat er allemaal mee gemaakt kan worden.


De hoofdstukken beginnen met uitleg over het ingrediënt, een opsomming van de verkrijgbare soorten en uitleg over de smaak, uiterlijk en bij welke groente het ingrediënt goed past. Ook wordt vermeld hoe je het ingrediënt het beste kunt bewaren en welke manieren van gebruik bij Anna Jones favoriet zijn.
Hoewel ik graag en altijd met verse ingrediënten kook, ben ik toch niet erg bekend met harissa, tahin en miso en dan is deze uitleg extra prettig.


Maar naast de overheerlijke recepten krijgen we ook heel veel informatie over hoe je de smaak van vlees en vis kunt vervangen door plantaardige producten. Anna Jones gebruikt bijvoorbeeld fijngemalen en daarna gebakken kappertjes als vervanger voor anjovis. Om de smaak van bacon en ontbijtspek te krijgen bakt ze plakken gerookte tofu krokant in wat olie en druppelt daarna een beetje ahornsiroop met gerookte paprikapoeder over de warme plakken en bakt ze nog een paar seconden, en klaar is de 'spek'.


Anna Jones geeft ook korte maar grondige les in smaak. We leren dat naast proeven ook andere zintuigen meespelen in onze smaak. Ze leert ons hoe je smaak kunt opbouwen, hoe je het beste zuur, bitter, zout en zoet gebruikt. Maar ook hoe de werking van zoet kan zijn, bijvoorbeeld  op het verzachten van pittige gerechten, ook meldt ze dat zoet wordt versterkt in warme gerechten.
Ook de textuur van een gerecht wordt besproken evenals veel andere zaken die met smaak te maken hebben. Het is erg interessant om te lezen.
Maar er is veel meer in dit kookboek te lezen, wat helaas onmogelijk is om allemaal te noemen.


Verder doen de recepten met de twaalf ingrediënten je watertanden. Zelf ben ik een groot liefhebber van knoflook en alle recepten die in dit boek staan nodigen erg uit om ze te gaan maken. De tahin blijk je zelf te kunnen maken en als je de bijbehorende gerechten ziet en leest, zullen daar ook vast wat van de recepten uitgeprobeerd worden. Rokerige aubergines met tahin en gekruide tomaten bijvoorbeeld.
Wat ook erg prettig is, is dat een beetje kookliefhebber veel van de ingrediënten - veelal kruiden - in huis zal hebben, het te bereiden eten zal daardoor niet enorm duur worden.

Opnieuw heeft Anna Jones een erg prettig en aantrekkelijk kookboek samengesteld.
Het enige wat ik mis is een aanduiding van het aantal calorieën, koolhydraten en dergelijke maar het merendeel van de recepten vormen vooral gezonde maar heerlijke gerechten  dus heel erg is het niet.
Aanrader!


ISBN 9789464043082 | Hardcover | 353 pagina's | Fontaine uitgevers | 26 maart 2024
Vertaald door Renate Hagenouw en Aniek Njiokiktjien

© Dettie, 27 maart 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER