Non-fictie

De muur van Hadrianus
De Romeinse Limes in Groot-Brittannië
Adrian Goldsworthy

 
Het woord “limes” betekent zoveel als: grens, grensweg, grenspad. We kunnen denken aan een grenspad tussen twee akkers of twee wijngaarden. In de titel van dit boek slaat ‘limes’ op de versterkte Noordgrens van het Romeinse Rijk langs de Rijn en de Donau naar de Zwarte Zee. Deze limes was volgens de Romeinen ook de grens tussen beschaafde volken en barbaren.


De Muur van Hadrianus is te vinden in Noord-Engeland. Keizer Hadrianus (117-138) heeft in zijn regeerperiode de muur gebouwd van de monding van de Tyne bij Newcastle tot de Solway Firth in de Ierse Zee aan de Oostkust. Degene die met de ferry van IJmuiden naar Newcastle vaart ziet bij het verlaten van de ferry de bordjes al staan die verwijzen naar de Hadrian’s Wall. Deze muur was een symbool van de Romeinse macht en moest de Picten in het Noorden weerhouden van een aanval op het rijk.


De auteur van dit boek gaat niet alleen in op de historische achtergronden van de muur en de archeologische vondsten, maar beschrijft ook de hedendaagse toeristische aspecten. Er is namelijk een wandelpad en fietsroute langs de muur uitgezet. Afhankelijk van de route die de wandelaar of fietser kiest, gaat het om een lengte van ongeveer 150 kilometer. Langs de route zijn tal van overnachtingsmogelijkheden. Ook is het voor de bezoeker, die wat comfortabeler wil wandelen, mogelijk om de rugzak steeds per dag etappe te verzenden. Auteur Adrian Goldsworthy heeft de route zelf vele malen gelopen en treedt ook regelmatig op als gids voor groepen. Als ervaringsdeskundig en als gerenommeerd historicus weet hij waar hij over schrijft.


De muur van Hadrianus was op vaste afstanden voorzien van forten met poorten naar het Noorden en Zuiden. Militaire bases en wegen maakten het mogelijk om snel troepen te verplaatsen naar bedreigde plekken. Het middelste gedeelte kronkelt door een spectaculair landschap van rotskammen en richels. Nergens echter is de route zwaar om te lopen. Voor de gewone wandelaar is de route heel goed te lopen.


Naast een aantal kaarten en plattegronden is er een katern met prachtige kleurenfoto’s opgenomen. Aan het eind van het boek zijn suggesties opgenomen voor verdere literatuur en zijn sites genoemd die de bezoeker veel aanvullende informatie verschaffen. Deze handzame gids is daarmee geschikt voor twee categorieën lezers: zij die meer in de historie van de muur zijn geïnteresseerd en zij die voornemens zijn om de route te lopen.


De wandelroute is goed te belopen in dagetappes van 20 tot 25 kilometer. Maar wie ook een aantal van de bezienswaardigheden wil bezichtigen doet er goed aan om twee weken uit te trekken voor de Hadrian’s Wall.


Adrian Goldsworthy (1969) is historicus. Hij promoveerde op “Het Romeinse leger als strijdmacht” en gaf les op meerdere universiteiten. Het lesgeven gaf hij op vanwege de administratieve overlast om fulltime schrijver te worden, nu ook van romans. Daarnaast vindt hij het ‘leuk om lezingen’ te geven. Roelof Posthuma stond borg voor een uitstekende vertaling. Omniboek heeft het boek heel verzorgd uitgegeven.


ISBN 9789401912440 | Omvang 192 blz. | Paperback | Uitgeverij Omniboek | maart 2018

© Henk Hofman, 21 juli 2022

Lees de reacties op het Forum en/of klik HIER