jeugd 15+

Sarah J. Maas

http://sarahjmaas.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de fantasyboeken voor volwassenen van Sarah J. Maas.

 

hspace="15"Hof van vleugels en verwoesting
Deel 3 van Hof van doorns en rozen
Sarah J. Maas


Nu Feyre de waarheid kent, verafschuwt ze de man op wie ze eens zo verliefd was. Tamlin is niet langer haar prins op het witte paard. Ook zijn rijk, het Lentehof, kan haar niet langer bekoren. Eindelijk weet Feyre waar ze thuishoort. Ze is de Edelvrouwe van het Nachthof en de metgezel van Rhysand. Hoewel iedereen denkt dat Rhysand een monster is, weet Feyre nu dat zijn barse houding een toneelstuk is om zijn volk te beschermen. Ze houdt met heel haar hart van hem.


Toch is Feyre teruggekeerd naar de Lentehof. Naar Tamlin. Hoewel zijn nabijheid haar met afschuw vervult, glimlacht ze keer op keer liefjes naar hem. Ook Feyre speelt nu toneel. Ze heeft geen keus. Tamlin is een verrader. Hij heult met de koning van Hybern die op het punt staat heel Prythian op te eisen. Als de koning van Hybern krijgt wat hij wil, is het gedaan met alle hoven en zal het leed van de bevolking niet te overzien zijn. Vluchten is geen optie, dus zit er niets anders op dan te vechten. Feyre is bereid om samen met Rhysand en hun trouwe vrienden tot het uiterste te gaan om het Nachthof te redden. Daarom is ze teruggekeerd naar Tamlin. Alleen iemand die regelmatig in zijn nabijheid verkeert kan mogelijk zijn plannen achterhalen.


Hoewel Feyre walgt van Tamlin vindt ze het nog veel moeilijker de hogepriesteres Ianthe terug te zien. Ianthe, die beweerde haar vriendin te zijn, heeft Feyres zussen Nesta en Elain aan de koning van Hybern uitgeleverd. Het is Ianthes schuld dat Nesta en Elain niet langer menselijk zijn. Steeds als Feyre het minzame glimlachje op Ianthes gezicht ziet, moet ze zichzelf bedwingen haar niet aan stukken te scheuren. Ze zou Ianthe zonder al te veel moeite kunnen doden maar niemand mag weten dat ze zo sterk is. Alleen haar vrienden van de Nachthof kennen haar ware identiteit. Alleen zij weten dat er een enorme kracht in haar ranke lichaam huist.


Feyre is niet enkel een spion, ze fungeert ook als stoorzender. Uiterst vakkundig zaait ze tweestrijd op de Lentehof. Ze speelt Tamlin en zijn beste vriend Lucien tegen elkaar uit en stookt de bevolking tegen hun leider op. Feyre schaamt zich geen moment voor haar gedrag. Als ze erin slaagt de Lentehof ten val te brengen, verliest Hybern immers een bondgenoot. Hoewel Feyre haar uiterste best doet haar kracht verborgen te houden, valt ze door de mand wanneer ze Ianthe betrapt op het martelen van Lucien. Wanneer ze Ianthe eindelijk laat boeten voor haar daden, blijken er meer mensen toneelgespeeld te hebben. Feyre slaat samen met Lucien, die haar vriend en vijand tegelijk is, op de vlucht. Afgezanten van Hybern zijn er echter in geslaagd haar ongemerkt te vergiftigen en haar krachten nemen razendsnel af.


Hof van vleugels en verwoesting is het derde en laatste deel van de Hof van doorns en rozen-reeks. Er is een oorlog op komst en Feyre en Rhysand hebben bondgenoten nodig. Het leger van de Nachthof kan het onmogelijk alleen tegen de enorme legermacht van Hybern opnemen. De Edelheren van de andere hoven zullen partij moeten kiezen. Gaan ze samen met Rhysand en Feyre de strijd tegen Hybern aan of zullen ze besluiten met de vijand te heulen? Rhysands slechte reputatie doet de onderhandelingen geen goed. De andere Edelheren weigeren te geloven dat Rhysand in werkelijkheid over een goed karakter beschikt. Rhysand heeft ze te lang in de waan gelaten een slechterik te zijn. Ook andere onderlinge strubbelingen beletten de Edelheren een verbond aan te gaan. De dreiging neemt toe en de situatie wordt steeds uitzichtlozer.


In Hof van vleugels en verwoesting leert de jonge Feyre dat niemand, op de koning van Hybern na misschien, per definitie goed of slecht is. Een betrouwbaar gezicht staat niet garant voor een betrouwbaar karakter en slechteriken zijn misschien niet zo slecht als ze denkt. Feyre moet leren de mensen in haar omgeving te doorzien en dat is niet eenvoudig. Schrijfster Sarah J. Maas laat de lezer tijdens het lezen van deze spannende en romantische fantasyreeks inzien dat verschillen er zijn om geaccepteerd en overbrugd te worden. De Hof van doorns en rozen-reeks vormt voor jongeren – én minder jongeren - dan ook een uitstekende kennismaking met het fantasygenre.


ISBN 9789000349869 | paperback | 614 pagina's | Uitgeverij Unieboek - Het Spectrum (Van Goor) | mei 2017
Vertaald door Gerdien Beelen en Valerie Janssen
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 30 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Hof van mist en woede
Deel 2 van Hof van doorns en rozen
Sarah J. Maas


Feyre heeft moeite aan haar nieuwe lichaam te wennen. Het is nog maar zo kort geleden dat ze hongerig door het bos struinde en een magische wolf doodde. De tijd is voorbijgevlogen sinds ze verliefd werd op Tamlin, die haar brute moord bestrafte met een gedwongen verblijf in het magische rijk Prythian. Feyre heeft Elfiden altijd gehaat, nu is ze er zelf een. Ze is zelfs een Hoge Fae, een wezen dat in hoog aanzien staat.


Nadat Tamlin door de kwaadaardige Amarantha gevangengenomen werd, is Feyre tot het uiterste gegaan om hem te redden. Ze is zelfs gestorven om niet alleen Tamlin maar heel Prythian te redden. De Edelheren van Prythian hebben elk een stukje van hun ziel afgestaan om Feyre weer tot leven te wekken. Hun dankbaarheid heeft ervoor gezorgd dat Feyres menselijke lichaam in dat van een Hoge Fae is veranderd. Feyre is nu een onsterfelijk wezen. Een onsterfelijk wezen met een menselijk hart.


Feyre zou de gelukkigste vrouw op aarde moeten zijn. Tamlin, met wie ze elke nacht woest de liefde bedrijft, heeft haar ten huwelijk gevraagd. De bezegeling van hun liefde zal groots gevierd worden. Toch is Feyre niet gelukkig. Elke nacht weer wordt ze door gruwelijke nachtmerries geplaagd. Zodra ze haar ogen sluit staat ze opnieuw tegenover Amarantha en voelt ze hoe het bloed langs haar handen stroomt. Feyre heeft gemoord. Ze heeft onschuldige wezens gedood. Weliswaar om Tamlin en heel Prythian te redden maar dat doet er niet toe. Hoewel ze lovend “De vloekverbreker” wordt genoemd, vindt Feyre zichzelf een ordinaire moordenaar. Ze heeft alle pracht en praal niet verdiend.


Tamlin heeft geen oog voor het verdriet en de wanhoop van zijn verloofde. Zijn aandacht wordt in beslag genomen door zaken die hij niet met Feyre deelt. Hoewel Amarantha niet meer leeft, is het nog altijd niet veilig in Prythian. Er borrelt iets. Feyre weet er het fijne niet van. Tamlin betuttelt haar en wil niet dat ze met hem meegaat. Feyre houdt zich bezig met het passen van protserige bruidsjurken en het uitzoeken van decoraties voor het huwelijksfeest. Het benauwt haar. Ze weet dat ze dankbaar moet zijn dat ze niet langer hongerig en eenzaam is maar toch is ze niet gelukkig. Ze is alle aandacht en liefde niet waard. Ze is immers een moordzuchtig monster. Toen Amarantha Feyres nek brak, is ook haar ziel gesneuveld.


Tot overmaat van ramp duikt Edelheer Rhysand, de wrede Edelheer van het Nachthof, op. Toen Feyre stervend in de kerkers van Amarantha lag, maanden voordat haar nek gebroken werd, heeft hij haar leven gered. In ruil daarvoor zal Feyre elke maand een week bij hem op het Nachthof moeten verblijven. De belofte is bindend. Ongelukkigerwijs verschijnt Rhysand precies op het moment dat Feyre met Tamlin voor het altaar staat. Heeft Rhysand haar aarzeling opgemerkt? Dat kan toch niet? Tamlin en de bruiloftsgasten blijven verbijsterd achter wanneer Rhysand haar zonder pardon meeneemt.


Feyre weet dat ze Rhysand zou moeten vrezen, maar dat doet ze niet. Mokkend laat ze zich naar het Nachthof voeren. Tot haar grote verbazing is Rhysand allesbehalve wreed en ziet het Nachthof er prachtig uit. Door de vele sterren is het er ’s nachts niet donker en slaapt Feyre als een roos. De nachtmerries zijn weg. Na haar verblijf keert ze volkomen uitgerust terug naar haar huis op het Lentehof. Tamlin gedraagt zich bezitteriger dan ooit en ’s nachts houden de nachtmerries Feyre opnieuw uit haar slaap. En dan doet Tamlin iets onvergeeflijks. Hij sluit haar op. Gelukkig wordt Feyres smeekbede om hulp gehoord. Door Rhysand.


Dit tweede deel van de Hof van doorns en rozen-trilogie leest als een trein. Feyre leert dat goed en kwaad zich niet zo makkelijk in hokjes laten indelen. In eerste instantie lijkt Tamlin een goedhartige droomman en Rhysand een kwaadaardig monster maar de waarheid is minder zwart-wit. Nadat Tamlin haar in zijn huis opsluit, stuurt Rhysand een afgezant om haar te bevrijden. Hoe wist hij dat ze in nood verkeerde? Feyre neemt tijdelijk haar intrek in het huis van Rhysand. Wanneer hij haar zijn kant van het verhaal vertelt, weet Feyre niet meer wie ze moet geloven. Feyre zal opnieuw moeten strijden maar… voor wie of wat? Ze zal niet alleen naar haar verstand maar ook naar haar hart moeten luisteren.


In Hof van mist en woede komen gevoelige onderwerpen op smaakvolle wijze samen. Dit fantasievolle en avontuurlijke verhaal staat bol van spanning en romantiek. De bedscènes zijn ronduit erotisch. Wat deze reeks zo bijzonder maakt, is dat het een prachtige diepgang kent. Zo maakt Feyre een identiteitscrisis door en moet ze een reeks traumatische gebeurtenissen verwerken. Ze leert bovendien dat het niet eenvoudig is een leefbare wereld te creëren zolang er mensen of wezens zijn die dromen van alleenheerschappij en macht. Wie het belang van het grote geheel op de eerste plaats zet, zal grote offers moeten brengen.


De auteur dompelt de lezer meedogenloos onder in haar fantastische verhalen en laat de personages tot leven komen.  Na het lezen van de eerste twee delen van deze meeslepende trilogie snak ik naar het volgende boek. Ik zal nog even geduld moeten hebben. Tot die tijd zal ik regelmatig aan Feyre en haar bijzondere vrienden terugdenken. Sarah J. Maas begrijpt heel goed wat jongeren willen lezen en als iets oudere jongere lees ik met veel plezier mee.


ISBN 9789000347568 | paperback | 608 pagina's | Uitgeverij Unieboek -Het Spectrum | juli 2016
Vertaald door Valerie Janssen
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 3 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Hof van doorns en rozen
Deel 1 van Hof van doorns en rozen
Sarah J. Maas


Haar spichtige lichaam is door honger van vrouwelijke rondingen ontdaan. De negentienjarige Feyre leidt een zwaar bestaan. Ze was nog maar acht jaar oud toen ze haar moeder op diens sterfbed beloofde voortaan voor haar vader en twee oudere zussen te zorgen. In de jaren die volgden slaagde haar vader erin het volledig familiefortuin te verkwanselen. Tot overmaat van ramp is hij door schuldeisers te grazen genomen. Dankzij Feyres smeekbedes heeft haar vader de aanval overleefd.


De belofte aan haar moeder drukt al jaren als een loodzware last op Feyres schouders. Vader loopt sinds de afranseling mank en doet totaal geen moeite zijn kinderen te onderhouden. Feyre was nog maar veertien jaar oud toen ze besloot te gaan jagen. Ze had geen keus. Sindsdien struint Feyre vrijwel dagelijks door de bossen in de hoop met haar pijl en boog een maaltijd voor haar hongerige familie te kunnen bemachtigen.


Hoewel Feyres vader en haar twee zussen Elain en Nesta dankzij Feyre nog in leven zijn, is niemand haar dankbaar. Ook al leven ze al jaren in armoede, de zweverige Elain en de hardvochtige Nesta gedragen zich als verwende rijkeluismeisjes. Ze zijn nooit tevreden. Niemand lijkt zich om Feyre te bekommeren. Anderen gaan altijd voor. Zelfs Isaac, met wie Feyre af en toe het hooi induikt, gaat met een ander trouwen. Het maakt Feyre niet uit. Ze heeft haar gevoelens uitgeschakeld om te kunnen overleven.


Op een dag is Feyre tijdens het jagen te ver afgedwaald. De winterse kou en de knagende honger hebben haar onbedoeld ver van huis gedreven. Ze bevindt zich gevaarlijk dicht bij het elfidenrijk van Prythian, dat voor mensen levensgevaarlijk is. Hoewel de twee werelden door een speciale muur van elkaar gescheiden worden, vertellen rondreizende marskramers vol vuur over dorpen die door elfiden zijn aangevallen. Feyre haat en vreest elfiden dan ook. Dan ziet ze iets waardoor ze alles om haar heen vergeet. Een hinde. Een smakelijke hinde.


Helaas is Feyre niet de enige die de hinde heeft opgemerkt. Ook een wolf sluipt stilletjes dichterbij. Het dier is enorm en even denkt Feyre dat het om een elfide, die de gedaante van een dier kunnen aannemen, gaat. Hoewel ze beseft dat ze op de vlucht moet slaan, pakt Feyre een pijl van essenhout uit haar pijlkoker. Ze heeft de speciale pijl, die bedoeld is om elfiden te doden, nog nooit gebruikt. Nu zal ze het zekere voor het onzekere nemen. De honger geeft haar extra moed. Op het moment dat de kaken van de wolf zich om de nek van de hinde sluiten, vuurt Feyre haar dodelijke pijl af.


Feyre is trots op haar buit. Een hinde én een prachtige wolvenvacht. Ze sleept haar schatten naar huis en verkoopt de huiden op de markt voor een onverwacht mooie prijs. Even ziet de toekomst er iets minder zwart uit. Dan klopt het noodlot aan. Of beter gezegd: het verwoest al brullend de voordeur van schamele hutje van Feyre en haar familie. Een gruwelijk wezen eist vergelding voor de dood van de wolf, zijn goede vriend én een elfide. In ruil voor zijn leven eist hij dat van Feyre op.


Tot Feyres grote verbazing wordt ze niet vermoord maar naar Prythian gebracht. Daar zal ze bij het wezen, dat Tamlin heet, gaan wonen. Feyre weet niet wat erger is: de dood of een leven als slaaf in Prythian. Tamlin ziet er in zijn menselijke gedaante allesbehalve griezelig uit. Hij sluit Feyre niet op maar biedt haar een vorstelijke kamer in zijn gigantische landhuis aan. Feyre krijgt prachtige jurken cadeau en heerlijke maaltijden voorgeschoteld. Toch kan ze niet genieten van de nieuwverworven luxe. Ze haat elfiden immers met heel haar hart. Waarom behandelt Tamlin haar zo goed? Feyre vertrouwt het niet.


Hof van Doorns en Rozen is het eerste deel van de Hof van doorns en rozen-trilogie. Sarah J. Maas wist me al te betoveren met haar boeken over Celaena Sardothien – de Glazen troon-reeks – en met deze reeks over Feyre doet ze dat nog eens dunnetjes over! Dit boek is fantasievol, spannend, romantisch en passievol. Feyre begint Tamlin en haar nieuwe woonomgeving steeds minder te haten. Achter alle pracht en praal van het landgoed gaat echter een duister geheim schuil. Zal Feyre naar de stem van haar hart durven luisteren voor het voorgoed te laat is?


Dit meeslepende verhaal slokte me volledig op. Gelukkig ligt deel twee, Hof van Mist en Woede – al klaar, want ik kan en wil niet meer stoppen met lezen. Sarah J. Maas behoort tot de beste fantasyschrijvers van deze tijd.


ISBN 9789000348275 | paperback | 421 pagina's | Uitgeverij Unieboek - Het Spectrum | februari 2016
Vertaald door Gerdien Beelen
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 31 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER