jeugd 15+

Elizabeth George

http://www.elizabethgeorgeonline.com


Ook op Leestafel: Elizabeth George - Spannende boeken 

 

altFluistereiland 4: Achter het licht
Elizabeth George


Becca King, het meisje van zestien, dat eigenlijk anders heet, woont nog steeds op Whidbey, maar voelt de buitenwereld waarvoor ze gevlucht is steeds nader bij komen. Er is een journaliste op het eiland gearriveerd, die naarstig op zoek is naar het verhaal dat ze sterk vermoed achter Becca en haar stiefvader, voor wie ze gevlucht is.


Op Whidbey is Diana de enige die op de hoogte is van Becca’s achtergrond. Zij is een oudere vrouw, die net als Becca de gedachten en visioenen van anderen kan horen en zien. Zij helpt het meisje er controle over te krijgen. Maar Diana begint lichamelijke gebreken te vertonen, en Becca maakt zich zorgen. Wat moet zij zonder haar steun en toeverlaat op het eiland? Diana dringt er op aan dat Becca haar vriend Derric vertelt over haar verleden. Dat komt er maar niet van, ook omdat Derric zijn eigen problemen heeft met een zusje dat niet weet dat ze zijn zusje is en andere dingen van hem wil.


Becca bivakkeert nog steeds in het huis van Ralph, de grootvader van Seth. Maar hij heeft een beroerte gehad en zijn dochter Brenda wil kost wat kost voorkomen dat Ralph weer terug naar zijn eigen huis gaat. Zij vindt evenwel een hardnekkige broer en neef op haar pad, die wel weten dat zij alleen op geldelijk gewin uit is en het land van Ralph wil verkopen.
Seth ontdekt dat zijn vriendin, Prynne, niet alleen verslaafd is aan hasj, maar erger, maar hij houdt van haar.


Problemen genoeg, die in dit vierde deel verder uitgewerkt worden. De rode lijn is de achtergrond van Becca: zal zij haar moeder vinden? En heeft ze inderdaad gevaar te duchten van haar stiefvader?


De thematiek in dit boek is heel modern: er is sprake van drugsgebruik, en Jenn, een vriendin van Becca twijfelt of ze op jongens valt of toch op vrouwen. Jenns moeder is een godsdienstfanaticus, die Jenn koste wat kost wil laten dopen. Dat vertikt Jenn, maar ja, ze is nog minderjarig.


Net als in de eerdere drie delen valt er genoeg te beleven in ‘Achter het licht’. Voor een beter begrip is het aan te raden om de boeken in volgorde te lezen, maar vreemd genoeg lijkt dit vierde deel het laatste. En dan is er wel een heel erg open einde. Je vraagt je dan af of het Elizabeth George ging om de specifieke thematiek in ieder afzonderlijk deel en dat de grote lijn niet meer is dan een omhulling. Dat zou toch wel heel jammer zijn, want die rode lijn is niet afgerond. Niettemin is het een meeslepend vlot lezend verhaal met veel psychologische details zoals de lezer die kent van de boeken over Inspecteur Lynley en Havers.

ISBN 9789022999837 | paperback | 312 pagina's | Bruna Uitgevers | november 2016
Vertaald uit het Engels door Fanneke Cnossen | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 12 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altSchaduwkant
deel drie van 'het fluistereiland'
Elizabeth George


Derde deel van ‘Het fluistereiland’.
Becca King kennen we intussen als het meisje met de zeldzame gave. Zij  leest andermans gedachten - fluisteringen - en is daardoor in de problemen gekomen. Ze verschuilt zich, in haar eentje, op het eiland Whidbey. Ze heeft er intussen al vrienden gemaakt: Seth, die haar al snel na haar aankomst heeft opgevangen en Jenn, die in dit verhaal niet zo’n grote rol speelt. Derric, de jongen die geadopteerd is, doet wel volop mee. Hij worstelt steeds meer met het besef dat zijn zusje achtergebleven is in het weeshuis in Kenia. Hij en Becca groeien steeds meer naar elkaar toe.

Ook is er Hayley, het meisje dat op de boerderij woont, en ook zo haar eigen problemen heeft, waar ze niet over praat. Maar Becca praat ook niet over haar achtergrond, niemand weet het van de fluisteringen. Ze denken allemaal dat ze doof is, omdat ze dat hoorapparaatje draagt. Maar dat draagt ze dus juist om te voorkomen dat ze de fluisteringen opvangt. Soms wordt ze er namelijk stapelgek van, vooral als er meer mensen om haar heen zijn. Maar evengoed blijft het een eigenschap waar ze ook wel eens gebruik van maakt.
Hun persoonlijke verhalen gaan door, en spelen nu eens op de achtergrond, dan weer meer op de voorgrond mee in het verhaal dat dit derde deel vooral vertelt: er zijn een paar brandjes geweest, en iedereen neemt aan dat het toeval is. Het is augustus, en ach, een idioot die zijn sigaret uit het autoraampje gooit? Of een vuurwerkstunt?


Maar dan breekt er een brand uit op het kermisterrein en daarbij komt iemand om het leven.
Het begint verdacht te worden: wie is de aanstichter?
De nieuwkomers op het eiland­­? Isis en Aidan zijn nieuw. Isis papt heel snel aan met Hayley, ze lijkt zich, als ware zij haar enige redding, aan Hayley vast te klampen. En Hayley vindt het zielig om haar af te schepen, dus ze laat haar maar begaan, al heeft ze het zelf steeds moeilijker.
Hayleys broer Aidan heeft op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen gezeten, er is iets met hem aan de hand. Hij is niet erg toeschietelijk, gedraagt zich anders en zoekt geen contact.
En dan is er Parker Natalia, een muzikant, die uit zijn band gezet is – niet voor niets, hoort Seth, die hem hoort spelen en hem meteen in zijn eigen band wil hebben.


Dan organiseert Isis een feest, een illegaal feest dat helemaal uit de hand loopt. En Becca ziet een foto van zichzelf in het plaatselijk krantje verschijnen. Gevaarlijk! Ze wordt immers nog steeds gezocht vanwege haar gave en internet is voor iedereen openbaar.
Wie is de brandstichter en waarom? Wie zijn Isis en Aidan?
Waarom zegt Diana tegen Becca: ´Jij bent de aangewezene’ ? nog veel meer vragen stel je je als lezer. Sommige worden beantwoord, andere niet. Geen trilogie dus, er moeten nog meer boeken komen...
Deze Young Adultserie lijkt qua opzet op de Lynleyboeken: er is een doorlopende lijn op de achtergrond, die af en toe zijn tentakels uitsteekt in het verhaal dat per boek verteld wordt.

Bij het eerste boek was duidelijk dat het nieuw terrein was voor Elisabeth George, maar de boeken worden beter en spannender, en de ontwikkeling van de personages maakt dat je uitkijkt naar het volgende deel.


ISBN  9789022999820  |paperback |320 pagina's |Uitgeverij A W Bruna| februari 2015
Vertaald uit het Engels door Fanneke Cnossen Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 9 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altIk weet wat je denkt
Elisabeth George


In deel twee van de trilogie ‘het Fluistereiland’ blijkt dat het lijntje dat nodig is om drie boeken tot een geheel te maken erg dun is.


In ‘Stormgevaar’, het eerste deel, leerden we Becca King kennen, een tienermeisje met een zeldzame gave. Zij leest andermans gedachten – fluisteringen - en is daardoor in de problemen gekomen. Samen met haar moeder is ze gevlucht naar het eiland Whitbey waar ze nu nog verblijft, ze zou er bij een tante gaan wonen. Maar: de tante is overleden, haar moeder laat niets meer van zich horen, ze staat er alleen voor. Ze heeft een tijdje in een huis gewoond, met een groot gezin, maar voelde zich er teveel, op het moment dat dit tweede deel begint woont ze in een hut in de bossen, geholpen door haar vriend Seth.


Voor haar veiligheid zorgt Becca er voor dat ze lelijk is, ze draagt vormloze kleren en is dik. Ze hoeft de fluisteringen van anderen niet op te vangen om te weten dat men haar uitkotst, haar leeftijdgenoten zeggen het ook rustig. ‘Vetklomp’ is een van de scheldwoorden. Vooral Jenn McDaniels zit haar dwars. Jenn is een meisje dat snel met haar oordeel klaar staat, en in dit boek leren we haar beter kennen. Ze wil zo graag ontsnappen aan het leven dat ze leidt: ze wil studeren, en daarvoor heeft ze een studiebeurs nodig. En geld verdienen.
Als er in de caravan bij haar huis een vreemde vrouw komt wonen die plannen heeft om de ‘schat’ van het eiland te onderzoeken, gaat Jenn haar helpen. Die schat is een zeehond, een zwarte zeehond, die ieder jaar rond dezelfde tijd naar het eiland komt. De eilandbewoners hebben rondom haar komst een heel feest opgezet en willen niet dat iemand van buiten het dier benadert. Vooral Ivar Thorndyke is fel tegen en hindert de vrouw waar hij maar kan. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat hij Becca voor zijn karretje spant: ze moet leren duiken, net als Jenn dat doet voor die vrouw.
En ja, ze gaan duiken, en behalve dat ze de ander ‘ontdekken’, ontdekken ze nog meer: het eiland is in rep en roer.


Dit tweede deel gaat eigenlijk geheel over die zeehond en haar geheim. Het enige doorlopende lijntje is dat Becca nog steeds niets van haar moeder hoort, maar gelukkig ook niet van de man die haar bedreigt.Over het geheel genomen is dit boek een stuk beter dan het eerste, maar ja, trilogie is een groot woord. Al zal er nu in het derde deel wel meer gebeuren denk ik zo.
In ‘Ik weet wat je denkt’ gaat het verhaal meer om de tieners, hoe ze zijn en waarom ze zo zijn. Jenn en Becca komen goed uit de verf, zij zijn interessante figuren en daar komt het schrijftalent van Elisabeth George helemaal weer tot uiting.
Prima verhaal dus.


ISBN 9789022999813 |Paperback| 336 pagina's |Uitgeverij Bruna| september 2013
Vertaald uit het Engels door Fanneke Knossen Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>