jeugd 15+

P.C. Cast & Kristin Cast

http://www.pccast.net/

 

altOntwaakt
Deel 8 van Het huis van de nacht
P.C. Cast & Kristin Cast

Ontwaakt is het achtste deel van de reeks Het huis van de Nacht, geschreven door P.C. Cast en haar dochter Kristin. De boeken – waarvan wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren zijn verkocht - gaan over het tienermeisje Zoey Redbird. In de fictieve wereld waarin Zoey leeft transformeert een klein aantal tieners in vampiers. Zoey is één van hen. De transformatie tot vampier duurt vier jaar en in die tijd zijn alle vampiers in spe verplicht een opleiding te volgen in een Huis van de Nacht waar de lessen tijdens de nachtelijke uren worden gegeven.

In Ontwaakt staat Zoey lijnrecht tegenover Neferet. Neferet doet alsof ze Nux, de innig geliefde godin van het Licht, aanhangt maar in werkelijkheid heeft de bloedmooie Neferet de kant van de Duisternis gekozen. Neferet heeft diverse misdaden op haar naam staan maar ze heeft de Hoge Raad overtuigd dat ze definitief voor het Licht heeft gekozen. Daarom mag ze terugkeren naar het Huis van de Nacht in Tulsa. Normaal gesproken verblijft Zoey daar ook maar na een zware periode waarin ze een geliefde verloor, verblijft ze bij koningin Sgiach op het eiland Skye.

Zoey voelt zich gelukkig op het prachtige eiland dat floreert dankzij de kracht van de godin Nux. Het is een waar paradijs. Zoey rouwt om het verlies van haar geliefde maar een nieuwe liefde dient zich aan. Koningin Sgiach wil graag dat Zoey haar opvolgster wordt en Zoey ziet dat best zitten. Ze weet dat haar terugkeer de strijd tegen Neferet zal doen oplaaien en Zoey is moegestreden. Dan spat haar geluk als een luchtbel uiteen: een lieve vriend sterft. Zoey en haar vrienden zijn ervan overtuigd dat Neferet de dood van de onschuldige jongen op haar geweten heeft maar Neferet heeft een perfect alibi. Zij kan het niet gedaan hebben. Of toch wel? Zoey heeft geen keus, ze moet terugkeren naar Het huis van de Nacht.

Ook Stevie Rae, de beste vriendin van Zoey, heeft het nodige aan haar hoofd. Ze heeft een stempelband met Rephaim wat betekent dat ze voor altijd met elkaar zijn verbonden. Rephaim is echter geen schoolgenoot van Stevie Rae. Hij is half vogel en half mens en daarnaast een aanhanger van de Duisternis. Hij volgt klakkeloos de bevelen van zijn onsterfelijke vader Kalona op die op zijn beurt onder bevel staat van Neferet. Rephaim houdt met heel zijn hart van Stevie Rae maar hij is niet vrij. Wanneer hij hoort dat Stevie Rae aan de dodenlijst van Neferet is toegevoegd, staat hij voor een loodzware keus.

Op de eerste bladzijde van dit boek belandt de lezer onmiddellijk midden in het verhaal. Wie – net zoals ik – de eerste zeven delen van de reeks niet heeft gelezen moet het verhaal even onder de knie krijgen maar hoe meer ik las, hoe enthousiaster ik werd. Het verhaal is origineel en vrij volwassen. De tieners in het boek zijn niet doorsnee maar ook zij ervaren typische tienerproblemen. Serieuze woorden worden vermengd met tienertaal wat voor een leuk contrast zorgt. Het boek is in een ruime hoeveelheid hoofdstukken opgedeeld waarin diverse hoofdpersonen elkaar afwisselen. Alleen het verhaal van Zoey wordt in de ik-vorm verteld, bij de andere personages wordt gebruik gemaakt van de hij/zij vorm.

Tegen de tijd dat ik op de laatste bladzijde van het boek was aanbeland, had het verhaal me volledig in zijn greep. Het verhaal biedt een uiterste boeiende mengeling van het goede, het slechte, mysterie, vechtlust, wraakgevoelens, tweestrijd, haat, liefde en lust. Wie ook de andere delen van deze serie gelezen heeft, zal het verhaal nog veel intenser ervaren dan ik. In totaal zullen er twaalf delen in deze serie verschijnen en ik verwacht dat ook de laatste vier boeken in Nederland uit zullen komen. Nu ik eenmaal een duik in deze reeks heb genomen moet en zal ik weten hoe het afloopt.

ISBN 9789022566800 | paperback | 336 pagina's| Boekerij | september 2013
Vertaald door Henny van Gulik
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 16 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER