jeugd 15+

Karen Curé

http://www.karencure.be

Zie ook de Leestafelrecensies van boeken van Karen Curé voor jongeren van 13-15 jaar
en Leestafelrecensies van boeken van Karen Curé voor jongeren van 10-12 jaar

 

Naar IJzland
Karen Curé

België en omringende landen zijn ernstig vervuild geraakt.  Er is veel overlast door overstromingen en stormen. In Gent wonen de vijftienjarige Zaza en haar kameraad Mirko. Hun toekomst lijkt uitzichtloos.


‘Het leven in België is onhoudbaar geworden; de bodem ademt giftige stoffen uit en het stormalarm gaat om de haverklap af. In sommige straten trekt het water zelfs niet meer weg. Ik loop voortdurend met rubberlaarzen aan. Mijn tenen zijn net verschrompelde champignons.’


Als Mirko haar vertelt over een tocht naar een ander land, IJsland, schrikt ze. Niet Mirko. Niet haar vriendje! Het is gevaarlijk om met mensensmokkelaars in zee te gaan! Ze mogen het land ook niet uit! Maar Mirko gaat toch. En als de vader van Zaza besluit mee te gaan, sluit ook Zaza zich bij hen aan.
Na een gevaarlijke overtocht waarbij niet iedereen het redt, komen de drie in IJsland aan.


In een asielcentrum in Reykjavik moeten ze wachten op wat er verder gebeuren gaat. Intussen krijgen ze  les: de taal en cultuur moeten ze leren. Dat heeft wel Zaza’s interesse, ze wil vooral de IJslandse sagen leren kennen. Van haar leraar krijgt ze een boek met sagen, ze gaat heel erg haar best doen om dat te kunnen lezen. Maar Mirko is niet zo’n studiehoofd. Hij werkt liever. Net als Zaza’s vader. Het werk dat ze moeten doen betaalt dan misschien goed, het is vreselijk zwaar, en ronduit smerig werk. Seizoenswerk ook. Als de zon steeds minder te zien is overdag moeten ze verhuizen.


Op hun nieuwe stek krijgen ze te horen dat het land dat hen eerst verwelkomde nu van hen af wil. Alleen als ze de test halen mogen ze blijven. Voor Zaza en haar vader niet zo’n probleem. Maar Mirko heeft geen talent voor taal…
Wat gaat Zaza doen als Mirko terug moet?  Wil ze zelf misschien ook terug als ze hoort dat haar oma overleden is en haar opa het nu alleen moet zien te redden in Gent?


Het verhaal klinkt natuurlijk heel bekend. Maar het is wel de omgekeerde wereld. Nu zijn het de Europeanen die vluchten en uitgekotst worden in het land waar ze terecht komen.
Karen Curé verwerkt alle ins and outs waar asielzoekers bij ons mee te maken krijgen, en dat doet ze op een manier, waarmee begrip gewekt wordt.
Mooi en belangrijk boek! Het je inleven in Vlaamse jongeren is een stuk makkelijker dan wanneer je leest over jongeren die uit een andere cultuur komen.


Karen Curé (1967) is opgeleid tot bio-ingenieur aan de Universiteit van Gent. Na 4 jaar in Chili te hebben gewoond, woont Karen Curé nu in Gent met haar dochter.

ISBN 9789044848588 | Hardcover| 296 pagina’s | Uitgeverij Clavis | april 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 10 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER