jeugd 15+

Piet de Loof

http://pietdeloof.com

 

altMijn vriend, Hitler
Piet de Loof


Najaar 1905. August Kubizek wordt opgeleid om meubelmaker te worden en zijn vader op te volgen in de zaak, maar eigenlijk is er in zijn leven maar één ding:  bezeten is hij, van muziek. In het Landestheater te Linz, zijn woonplaats, gaat Gust zo vaak hij maar kan luisteren naar concerten. Het is zijn droom dirigent te worden, al trekt menigeen aan hem omdat hij ook een begenadigd altviolist is en die zijn zeldzaam. ‘Maar’, zegt hij, ‘ik kan wel altviool of piano spelen, maar dan maak ik slechts op één bepaalde manier muziek, en als ik dirigeer, gebruik ik alle instrumenten.’
En voorlopig gaat hij er van uit dat zijn vader het zal winnen, er is immers geen geld voor een studie.


Op een dag staat er in het theater op de plek waar hij altijd staat, en die natuurlijk de beste plek is in de zaal, iemand anders: een magere jongen, met een bleek gezicht, en zwart haar. Zijn ogen zijn doordringend blauw, en hij gedraagt zich alsof hij recht heeft op die plek, er altijd al gestaan heeft. De beide jonge mannen kijken elkaar even aan, en daarmee is de vriendschap ontstaan, waarover in dit boek verteld wordt.  De vriendschap tussen de zeventienjarige August en de negen maanden jongere Adolf Hitler.


Ook Adi, zoals hij genoemd wil worden, is bezeten van muziek, met name van Wagner: hij wil gaan studeren in Wenen, en is er van overtuigd dat hij een beroemd kunstenaar zal worden. Zijn middelbare school heeft hij niet afgemaakt, dat heeft hij niet nodig, vindt hij.
Het is een vreemde vriendschap. Adi geeft de regels aan, heeft ‘een charisma van vanzelfsprekende superioriteit.’ Waarom Gust hem toch als een vriend beschouwt? Hij is de enige die aandacht heeft voor hem, ook al is het duidelijk dat Gust een klankbord is, een slaafse navolger. Later moet Adi erkennen dat Gust hem voorbijstreeft: als in Wenen het conservatorium zijn deuren wijd open zet voor Gust, en de kunstacademie die voor Adi sluit.


Gust heeft veel te danken aan Adolf, zonder hem zou hij meubelmaker geworden zijn. Drie jaar lang zijn ze vrienden. Dan verliezen ze elkaar uit het oog, ze leiden hun eigen leven, en zien elkaar pas dertig jaar later terug.


‘Misschien had ik hem kunnen tegenhouden. Dat heb ik zo vaak gedacht, de voorbije jaren. Aan het eind van dit boek zul ook jij het denken.
Je hebt dat recht. Iedereen heeft dat recht.
Zeker de nabestaanden van de tientallen miljoenen doden die hij op zijn geweten heeft. 75 miljoen doden – het is maar een ruwe schatting. Zo zwaar was de tol van de oorlog die hij ontketende.
Hij, Adolf Hitler.
Hij, Adi, mijn jeugdvriend.’


Zo begint dit boek met het waargebeurde relaas van een vreemde vriendschap, waarbij de betekenis die muziek in beider leven had, een grote rol speelt.
Achter in het boek staan de bronnen vermeld, waaronder het boek dat August Kubizek zelf over deze vriendschap schreef. Over de personages wordt verteld hoe het met hen afgelopen is.


Piet De Loof (Gent, 1972) is gefascineerd door de kracht van muziek en wordt geprezen om zijn gevoelige, zintuiglijke manier van schrijven. Vier van zijn eerdere romans werden genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.


ISBN 9789462343429| Hardcover| 200 pagina's | Uitgeverij Abimo | maart 2015
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 25 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het laatste lied
Piet de Loof


“Muziek is het mooist als je ze voor het eerst hoort. Als je ze pas hebt ontdekt en meteen opnieuw wil beluisteren. Nu is er YouTube, en Spotify, en Grooveshark, maar het was in de bibliotheek dat Viola’s muzikale ontdekkingsreis begon. Uren sleet ze in de cd-afdeling. Ze dwaalde tussen de rekken, liet haar vingers glijden over de duizenden cd-doosjes.”


Jeugdroman met een speciale opbouw: Het verhaal is opgebouwd als een operastuk, met een ouverture, verschillende aktes en scènes, en het koor als slot.


De 15-jarige Viola wiens moeder een beroemde zangeres is, kan niet zonder muziek: niet alleen heeft ieder liedje voor haar een speciale betekenis, ook kan er in haar leven niets gebeuren zonder dat ze daar meteen een link naar muziek mee heeft. Het is haar leven. Deels daardoor is ze een buitenbeentje. Alleen Jana en Michael, die eenzelfde hang naar muziek hebben bekommeren zich om haar.


Als het verhaal begint is er iets gebeurd met Jana. De lezer weet niet wat, maar Viola is behoorlijk aangeslagen. Haar schoolresultaten zijn stukken minder en ze is depressief. Haar moeder is zo druk met haar werk dat het lang duurt voor ze er erg in heeft dat het niet goed gaat met haar dochter. Als haar een rol wordt aangeboden in Sienne, Italië, om te zingen in ’Het laatste lied’, neemt ze deze kans meteen aan.
Misschien wordt het een revival voor haar aflopende carriëre, en het is vakantie. Viola kan mee, het zal haar goed doen er eens uit te zijn.

‘Het laatste lied’ is gecomponeerd door een beroemde zanger uit de 18e eeuw, Farinelli. Hij slaagde erin met muziek de trieste koning Filips V van Spanje te genezen van zijn depressiviteit. Of het ook Viola kan helpen?


In flashbacks komen we er achter waarom Viola zo somber is. Ze kampt met schuldgevoelens en de muziek laat haar voor het eerst in haar leven in de steek. Zij, die voor iedere situatie de passende muziek wist, voor haarzelf, maar ook voor anderen, heeft nu geen idee.
In Sienna leert ze de componist en zanger van ‘het laatste lied’ kennen. Ze bezoekt een museum, praat met een afstammeling, maar terwijl haar moeder druk doende is met repetities zakt ze verder weg in een lethargie, waar ze, denkt ze, alleen met pillen uit kan komen...


Niet alleen is de vorm van het boek zorgvuldig gecomponeerd, de tekst is doorspekt met flarden van songs (die je allemaal kan beluisteren op youtube ).
Tot slot voegt De Loof nog wat informatie toe: Farinelli heeft geleefd van 1705 tot 1782, en hij verbleef inderdaad bij koning Filips V. Er wordt uitgelegd wat een Stendhalsyndroom is, en nog wat dingen die in het boek voorkomen.
Het is een triest verhaal, en ik hoopte zo dat de muziek hoop zou kunnen blijven geven...


Piet De Loof, geboren in 1972 te Oudenaarde, is al van jongs af aan gefascineerd door schrijven en muziek. Muziek is een terugkomend onderwerp in al zijn boeken.

ISBN 9789462340329|hardcover |200 pagina's |Uitgeverij Abimo|september 2013
Met adressen en telefoonnummers voor wie het nodig heeft. Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER