jeugd 15+

Rima Orie

In het vervloekte hart
Rima Orie


Arawan is een natie waar vele volkeren wonen, soms in vrede, soms ook niet. Ze bundelen hun krachten wel als er vreemde mannen hun land binnen dringen. De Frijlanders. Zij hebben andere, gevaarlijker wapens, en de inlanders zijn niet tegen hen opgewassen. Alleen in het oerwoud zijn ze betrekkelijk veilig om te voorkomen dat ze tot slaaf gemaakt worden.


Maar het oerwoud herbergt weer andere gevaren. In de periode dat de bloedmaan verschijnt komen er monsters tevoorschijn. Kinderen die geboren worden in die magische nacht worden bloedkinderen genoemd. Ook zij worden als monsters beschouwd: als ze het al weten te overleven dan blijken ze inderdaad bijzondere gaven te hebben.


In Disin, een van de dorpjes, woont de zeventienjarige Priya Chkadhari. Zij is zo’n bloedkind. Haar moeder weet dat natuurlijk en zij heeft haar dochter altijd op de achtergrond gehouden. Priya’s jongere zusje Ishani, is normaal, en wordt in Priya’s ogen verwend en voorgetrokken. Hun vader is door de Frijlanders meegenomen en gedwongen voor hen te werken. Hij ontsnapte maar het kostte hem toch zijn leven.
Haar jeugd is dus niet zo prettig verlopen. Ze moet het toegeven: ze is jaloers, en gaat gebukt onder de liefdeloze houding van haar moeder.


Nu is er een uitweg: Eens in de zoveel tijd komt er een delegatie uit Kuwatta, waar het militaire fort gelegerd is, om kandidaten te zoeken die ofwel als soldaat, ofwel als geleerde opgeleid zullen worden. Eén kind per dorp wordt middels een test gekozen. Priya wil die test winnen! Maar Ishani is slimmer en beter opgeleid. Dan maar een beetje valsspelen.
Priya mag inderdaad mee, maar tot haar verbazing is Ishani er ook. En dan ontdekt Priya dat niet alleen zij maar vele andere kinderen juist uitgekozen zijn omdat zij bloedkinderen zijn! In Kuwatta hebben ze hen nodig vanwege hun magische krachten…


Een prachtig verhaal, over magie en bijzondere gaven, dus ja: het is fantasy.  Het gaat over de strijd tussen goed en kwaad: de inheemse volkeren tegen de indringers, de kolonisten. En over een ander groot gevaar, dat zich bevindt in het hart van Kuwatta. Monsters en magische wezens, en een harde strijd waarin het echt om leven en dood gaat.
Maar er is ook een realistisch aspect: de inheemse volkeren hebben een kleur en de kolonisten zijn blank. Als je dan weet dat de schrijfster van Surinaamse afkomst is, kun je al snel verband leggen.Voeg daarbij een vleugje romantiek en vooral ook uitstekende karaktertekeningen en je hebt een fantastisch boek in handen!


In een nawoord bevestigt Orie dat ze schrijft over Suriname, waarbij ze benadrukt dat het merendeel toch echt fictie is. En dan volgt een lijstje met boeken voor diegenen die meer willen weten over het land.
Het lijvige boek is heel mooi uitgevoerd. Het heeft een extra papieren omslag en een opdruk. Geen goud op snee, maar rood blad op snee.


Rima Orie (1994) is junior jurist en won de schrijfwedstrijd Moon YA Contest.


ISBN  9789048867271 | Hardcover | 448 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 25 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER