jeugd 15+

Kim de Bruin

At summer's end
Kim de Bruin


'After the hard fight with ourselves
we will together stand side by side
at summer's end´


Lynn heeft nogal wat meegemaakt in het afgelopen jaar. Het begon met een verhuizing naar een huis aan zee. Haar vriendinnen moet ze achterlaten, en ook haar moeder. Haar ouders zijn gescheiden, en haar moeder is bij haar ouders ingetrokken. Daar wilde Lynn absoluut niet heen, met oma kan ze helemaal niet overweg, dus is ze met haar vader mee gegaan. Maar ze zullen niet met z’n tweeën zijn. Haar vader heeft een nieuwe relatie en die vrouw, Saskia, brengt haar drie kinderen mee.
Met de tienjarige Robin en de twaalfjarige Leigh kan Lynn snel overweg, ze is tenslotte zelf al bijna zestien en gaat haar eigen gang. Maar de achttienjarige Brandon is een ander verhaal: hij negeert haar, spreekt geen woord. Wat mankeert hem? Of haar, dat ze niet de moeite waard is om iets tegen te zeggen? Maar, goed, dan niet, denkt Lynn. Niet wetende hoezeer ze haar stiefbroer nodig zal hebben als er iets vreselijks gebeurt met haar. Als ze eenmaal ontdekken dat ze dingen gemeen hebben, blijkt Brandon de enige die tot haar kan doordringen.


‘Lynn, nu is het genoeg geweest.’ zei mijn vader.
’Je moet naar de dokter.´
‘Nee!’ zei ik meteen.  (--) ‘Nee, ik voel me goed!’
‘Je loopt al dagen rond als een zombie,’ zei mijn vader. ‘Maak je klaar om te gaan en wel nu meteen!’


Ik vind de vader wel wat slap, al probeert hij hier een daad te stellen. En het is natuurlijk ook moeilijk iemand te helpen die niet geholpen wil worden. Dat is een realistisch gegeven. Gelukkig is er de stiefbroer. Meer een leeftijdgenoot en iemand die het nodige achter de rug heeft. HIj heeft begrip voor haar, en bovenal: geduld. Langzaam bloeit er iets op.
Maar de weg naar volwassenheid ligt voor Lynne en Brandon bezaaid met hindernissen. En of ze allemaal overkomelijk zullen zijn?


‘De wind waaide mijn haren naar achteren en de zon scheen fel op me neer. Ik deed mijn ogen dicht m er van te genieten. Ik hoorde de prachtige geluiden van de natuur. Opeens kwam er een beeld voorbij van een jongeman en geschrokken opende ik mijn ogen weer.’


Het boek is het verhaal van een gewoon tienerleven, met alle ditjes en datjes die daar bij horen. Des te schokkender zijn de voorvallen waar het in dit verhaal om draait. Mooi is de verweving van deze twee aparte ‘werelden’.  Juist die dagelijkse dingetjes, het lezen van een boek, het uitlaten van een hond, een feestje op school, en het gezin met een hoofdrol voor Brandon, zijn de dingen die Lynn overeind houden in moeilijke tijden. Ook muziek speelt een grote rol. 
Dit boek is het debuut van een 21-jarige, met op de omslag een foto gemaakt door de 18-jarige Chantall Stoppels.
Jonge talenten waar we vast meer van horen.


ISBN 9789081954365  | paperback |245 pagina's| Uitgeverij LetterRijn| mei 2013
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 1 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER