jeugd 15+

Robin Corbee

http://www.robincorbeeschrijft.nl
Robin Corbee - non-fictie

 

altZusters van de zee
Robin Corbee


Anna, zeventien jaar, woont met haar vader in een huisje te Hooghduinen, dat eigenlijk een vakantiehuis is. De verhuurder, ene Peeters, is altijd heel coulant geweest, maar nu wil hij hen er duidelijk uit hebben. Hij verhoogt de huur zodanig dat vader het niet meer kan betalen. Hij schrijft gedichten, en dat levert nauwelijks iets op. Anna zit nog op school en droomt van de kunstacademie. Maar ja, wie zal dat betalen?
Voorlopig maakt ze zich maar niet al te druk, ze heeft genoeg aan zichzelf. Ze moet zich die vervelende Dirk van het lijf houden.
Als ze de zorgen wil ontvluchten gaat ze naar de vuurtoren, waar de beheerder, Pjotter, haar met rust laat. Daar kan ze in alle rust tekenen.


Maar op de dag dat haar vader de brief krijgt met het bericht van de huurverhoging, krijgt Anna, zittend in de vuurtoren, een soort visioen. Iemand praat tegen haar! En er is niemand, dus hoe kan dat?  Van wie is die stem die uit haar hoofd lijkt te komen? ‘ Anna!’ zegt de stem. ‘Ik heb de oplossing voor jullie problemen. Morgen zal de vuurtoren vallen. Volg de jongeman die volgens velen een duister verenkleed om zijn schouders draagt. Samen zullen jullie het antwoord vinden.’
En dan ziet ze ook nog haar verleden opa. Anna is bang: wordt zij ook gek, net als haar moeder? Die zag immers ook dode mensen en hoorde stemmen...


Maar de vuurtoren valt inderdaad, en Anna ontmoet een jongeman van ongeveer haar leeftijd. Hij blijkt zich te verschuilen in de duinen. Wat voor geheimen verbergt hij? Is hij de jongen die gezocht wordt door de politie, de jongen die ze Ekster noemen en die gewelddadig is?
Hij lijkt er zo erg op, hij moet het wel zijn. Maar al wil hij zijn ware naam niet onthullen en moet ze hem dus ook Ekster noemen, Anna wil het niet geloven: deze jongen kan ze vertrouwen. Haar overleden opa zegt het ook...


Als ze een helft van een beeld vinden, vertelt Gustav hen zijn verhaal: over de liefde in zijn leven, Shira, die hem het beeld wilde geven als huwelijkscadeau maar toen op dramatische wijze om het leven kwam. Gustav is een oude man op een scootmobiel, die Anna in de duinen heeft leren kennen, en hij blijkt een leraar geweest te zin van de Ekster. De jongelui vinden de andere helft van het beeld in de zee.
Het beeld, door Gustav ‘Zusters van de Liefde’ genoemd, is magisch. Het heeft onvermoede krachten. Het smeedt mensen aan elkaar, denkt Gustav. Maar is dat wel zo?


De ‘Zusters van de zee’  is een mooi liefdesverhaal, met magische elementen, die het verhaal een beetje swung meegeven. Twee jonge mensen die nog met open ogen de wereld bezien, krijgen te maken met de gevestigde orde, waar regels rigide zijn, waar mensen niet verder kijken dan hun neus lang is. Zij moeten het opnemen tegen het kwaad, waarbij ze gelukkig ook hulp vinden. Het is een modern sprookje over volwassen worden. En over de liefde.


Dit boek is een debuut, en dat kun je soms wel voelen: er met nog wat geschaafd worden aan de stijl, die nu hier en daar wat kinderlijk aan doet en hier en daar een beetje wringt. Maar het verhaal zelf maakt veel goed. Origineel en boeiend.


Robin Corbee groeide op in Schoorl, wat haar fascinatie voor het Noord-Hollandse duinlandschap - een belangrijke locatie in het boek - verklaart.


ISBN  9789048822201| paperback | 176 pagina's | Uitgeverij Moon| november 2014

© Marjo, 11 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER