jeugd 15+

Marieke Nijkamp

www.mariekenijkamp.com

 

hspace="15"54 minuten
Marieke Nijkamp


Zoals altijd neemt de directeur van Opportunity High de tijd voor de toespraak waarmee ze elk nieuw trimester inluidt. Voor een aantal leerlingen is het de laatste keer dat ze naar de inmiddels vertrouwde woorden luisteren. Jarenlang vormde Opportunity een deel van hun leven maar binnenkort zullen ze hun vleugels uitslaan. Autumn kan niet wachten. Sinds haar moeder twee jaar geleden plotseling is overleden, is de plek die ze eens haar thuis noemde veranderd in een plek die ze zo snel mogelijk wil ontvluchten. Ze wil danseres worden, of beter gezegd: ze ís een danseres. Zelfs de liefde die ze voor haar beste vriendin Sylv, met wie ze stiekem een liefdesrelatie heeft, voelt is niet zo intens als haar liefde voor dansen.


Sylv heeft een nauwe band met haar familie en ze zorgt vol toewijding voor haar zieke moeder. Ze houdt van Autumn en ze gunt haar geliefde vriendin met heel haar hart een gelukkiger leven. Toch doet het naderende vertrek haar verdriet. Zal hun relatie de afstand wel overleven? Sylv weet dat ze Autumn zonder morren moet laten gaan maar loslaten is moeilijk.


Na de toespraak stromen de leerlingen naar de uitgangen van de aula maar het rumoer neemt niet af. Sylv let er nauwelijks op. Autumn praat over haar moeder, iets wat ze nauwelijks doet en Sylv koestert het moment. Het geroezemoes slaat om in gemopper en de inmiddels onrustige leerlingen beginnen te dringen. Toch blijft de aula afgeladen vol. Ineens slaat de stemming om. Onrust maakt plaats voor gespannenheid. De deuren van de aula zitten op slot. Zelfs de nooduitgang is vergrendeld. Waarom? Wat is er aan de hand?


De bel gaat. Een nieuwe lesdag is begonnen. De leerlingen in de aula zijn nu ronduit zenuwachtig. Haalt iemand soms een flauwe grap uit? Dan gaat een van de deuren open. Alle ogen richten zich op de tiener die de ruimte binnenloopt. De grijns op zijn gezicht heeft iets onheilspellends. Hij heft zijn arm en dan ziet ook Sylv wat hij vasthoudt. Een wapen. De jongen richt het pistool op de schooldirecteur en haalt de trekker over.


Tomás, die samen met zijn vriend Fareed stiekem in het kantoor van het schoolhoofd rondhangt, herkent het geluid meteen. De harde knallen die door het schoolgebouw dreunen zijn schoten. In de gangen is het griezelig stil. De twee vrienden beseffen dat hun medeleerlingen en leraren als ratten in de val zitten. Ook Claire die op het sportterrein aan het trainen is, weet meteen dat het om schoten gaat. Samen met haar beste vriend Chris probeert ze de school binnen te komen. Haar broertje is binnen! De deuren zijn echter aan de binnenkant vergrendeld. Opportunity High is in een gevangenis veranderd. Een gevangenis waar een doorgedraaide schutter de scepter zwaait.


Een jaar lang stond This is Where it Ends - de oorspronkelijke titel van dit boek - in de New York Times-bestsellerlijst. Er werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Een hele prestatie voor een Amerikaanse schrijver. Maar wacht eens even: Marieke Nijkamp is helemaal geen Amerikaanse! Ze komt uit het Overijsselse Hengelo waar ze als ambtenaar bij de regio Twente werkt. De liefhebster van young-adultboeken koos ervoor haar debuut in het Amerikaans-Engels te schrijven omdat ze dol is op Amerikaanse boeken, theaterproducties en films. Het is een stijl die gewoonweg bij haar hoort.


54 minuten is invoelend en aangrijpend geschreven. De schutter heet Tyler. Hij is de broer van Autumn. Na een aantal vervelende gebeurtenissen heeft hij Opportunity High verlaten waarna hij langzaam is overmand door wraakgevoelens. Van de tienerjongen die Tyler eens was, is niets meer over. De jongen die keer op keer de trekker van zijn pistool overhaalt is een monster. Zelfs Autumn is niet langer veilig voor de jongen die haar meer dan eens heeft getroost wanneer hun vader te veel gedronken had.


Marieke Nijkamp beschrijft heel raak de impact die een schietpartij op een school heeft. Niet alleen het welzijn van de leerlingen en leraren maar dat van de complete gemeenschap wordt door de vreselijke gebeurtenis ontwricht. 54 minuten lang zaait Tyler dood en verderf. 54 minuten lang is niemand in de aula zijn of haar leven zeker en kan de buitenwereld alleen maar radeloos afwachten. Marieke Nijkamp maakt indruk met dit knap geschreven debuut. In januari 2018 verschijnt Voor ik je loslaat, haar volgende boek. Zal het haar lukken de kracht en intensiteit van haar debuut te evenaren? Als het haar nogmaals lukt, ben ik een zielstevreden lezer!


ISBN 9789402751529 | Ebook| 177 pagina's | HarperCollins Young Adult | september 2016
Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 9 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER