jeugd 15+

Martin de Jong

www.buisdorp.com

Zie ook de recensie op Leestafel over Martin de Jong's boek Literaire giller (volw.)

 

De mooiste dag tot nu toe
Martin de Jong


Soms lees je zó'n leuk boek dat je nauwelijks weet hoe je moet vertellen waarom het zo leuk is.
Dit is zo'n boek. Ik kreeg het en las in één keer uit en ben het gelijk nog een keer gaan lezen, omdat het zo'n lekker gek en vrolijk verhaal is.
Maar waarom vind ik het zo leuk? Hoe vertel ik dat? Onderstaand een poging, maar ik meld alvast bij voorbaat dat het boek veel leuker is dan wat ik er hier over te vertellen heb...


Het begint al apart met twee vriendinnen Tirra en Liesanne die een boek willen gaan schrijven maar er niet goed uit komen wat voor boek het moet worden. Tirra is meer een fantasy- en horrorliefhebber en heeft al heel wilde ideeën over 'weerpiers' en 'killer kabouters'. Liesanne is de fanatiek lezer, een P.G. Wodehouse en Jane Austen fan, zij vindt bijvoorbeeld chicklits maar shitlits.
De smaken blijken dus nogal te verschillen.
Gelukkig, zoals bij goede vriendinnen past, hebben ze er uiteindelijk toch wat op gevonden. Ze gaan elk hun eigen boek schrijven en de hoofdstukken naar elkaar mailen. Later zullen ze alles wel op een of andere manier samenvoegen.
Wij kunnen, om en om per hoofdstuk, de vorderingen van de meiden meelezen.


Tirra schrijft een spannend Science Fiction verhaal. Haar hoofdpersonen, Tirwana en haar hond Jozef, zijn opeens in een andere tijd gevangen. Tirwana lijkt alleen op de wereld, er is geen mens in Buisdorp meer te bekennen, ook alle elektrische apparatuur werkt heel traag. Natuurlijk gaat ze onderzoeken wat er aan de hand is.


Liesanne besluit in dagboekvorm over haar mooiste dag tot nu toe te schrijven. Gek genoeg is dat de dag dat haar vader struikelde, zijn hoofd stootte en urenlang buiten westen was. Vanaf die dag veranderde alles ten goede.
Haar vader is namelijk tot haar grote ellende een Jonkheer. Niet dat hij daar moeilijk over doet maar haar moeder wél! Bij alles krijgt Liesanne te horen dat 'ons soort' mensen zoiets niet doet. En dat terwijl haar moeder als een burgermeisje geboren is.
Gelukkig kan ze vaak naar Tirra, haar ouders vinden alles wel best. Maar het meest heeft ze aan haar 'geschenk uit de hemel' haar grote liefde Timio die met zijn nuchtere humor alles weer even op zijn plek zet. Over haar moeder - en Timio - schrijft ze:


Ze is veertig (mijn vader is al vijftig) en ze heeft nog een goed figuur maar de tuttigste kleding is voor haar niet tuttig genoeg. Ze is een parelkettingdraagster, dan weet je het wel. En mantelpakjes uiteraard, Ik durfde bij de rondleiding (langs de portrettengalerij) Timo niet aan te kijken want dan zouden we allebei geschaterd hebben.
Mijn moeder zei: 'Zo Timio, dan zal ik je ook nog ons familiewapen laten zien.'
Timio zei droog: 'Heeft u een kanon?'


En zo gaat het boek door. Aan de ene kant de bijzondere wereld in Tirra's verhaal en aan de andere kant het humoristische dagboek van Liesanne.


Het dagboek maakt dat de twee verhalen niet los van elkaar komen te staan, het vormt telkens een mooie brug naar Tirra doordat Liesanne van alles over haar vertelt. Zoals samen lachen en dingen bedenken om aan de bekakte juk van Liesannes moeder te ontkomen. Ook vertelt Liesanne over gebeurtenissen op school en in de 'kroeg', die zij en haar vriendin met hun twee vrienden beleven.
Het fantasievolle verhaal van Tirra vormt op haar beurt weer een aparte onderbreking op Liesanne's dagboek.
En wat gebeurde er nou met die vader? Wat veranderde er nou? Zal je je afvragen... Dat verhaal moet je zelf maar lezen.


Het is knap dat Martin de Jong, als man zijnde, zich zo goed heeft weten in te leven in het wereldje van twee tienermeiden. Het is een van de leukste - Young Adult-  boeken die ik de tot nu toe tijd gelezen heb. Meestal ben ik vrij kritisch over boeken voor oudere jongeren maar dit vind ik een Grote Aanrader (met hoofdletters).


ISBN 9789462548251 Paperback 152 pagina's Uitgeverij De Nieuwe Boekhandel mei 2014

© Dettie, 7 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER