jeugd 15+

Kara McDowell

Hoe dan ook
Kara McDowell


Beslissingen nemen, dat kan heel lastig zijn. Want als je kiest voor die ene, dan verwerp je dus de andere keuzemogelijkheden. Stel dat die beter waren geweest? Daar moet je je hoofd maar liever niet over breken, maar als je dat tegen de zeventienjarige hoofdpersoon Paige Collins zegt, dan schiet ze nog meer in de stress dan ze al is doordat ze al die keuzes moet maken!
De hele dag zoemt het door haar hoofd: stel dat! Als nou!


En dan heb je nog allerlei categorieën keuzes. Bijvoorbeeld voor school: welk vak moet ze kiezen?
Want als ze kiest voor beeldhouwen, dan leert ze niet toneel spelen, en wie weet zou ze wel een hele beroemde actrice kunnen worden? En andersom hetzelfde natuurlijk.


Erger wordt het als het gaat om keuzes maken in de liefde. Paige is al zolang als ze zich herinnert verliefd op Fitz. Maar die beschouwt haar als ‘beste vriend’, deelt zelfs met haar al zijn sores omtrent de dates die hij dus gewoon maakt met andere meisjes. Paige vindt dat vreselijk, maar als ze er iets van zegt is ze hem kwijt. Denkt ze. Toch wordt ze er horendol van. Tenslotte schrijft ze Fitz een brief, waarin ze uitlegt waarom ze hem haat. En dat ze het contact verbreekt, want ze wordt gek van zijn gedrag.
Maar: als hij hem in handen krijgt, wil ze het meteen terug.
Door omstandigheden lukt dat niet.


Kerstmis komt eraan. Vakantie. Ze zal wel gewoon thuisblijven met haar moeder, in hun kleine appartementje komen ze de tijd wel door.
Maar dat loopt heel anders. Het begint met de uitnodiging van Fitz: meegaan naar het huis in de bergen, waar zijn familie ieder jaar kerst viert. Ze heeft eigenlijk al toegestemd als haar moeder haar vertelt dat ze een prijs heeft gewonnen. Een reis voor twee personen, een paar dagen naar New York.
Het is - bijna - de ergste keuze die ze ooit heeft moeten maken. New York, een droom! Ze heeft grootse plannen om te gaan reizen na school en dan zou ze nu al naar New York kunnen! Maar meegaan met Fitz is ook een droom. Want misschien voelt hij wèl wat voor haar?


En dan gebeurt er iets waardoor ze helemaal niet meer hoeft te kiezen: Ze komt lelijk ten val en krijgt de gelegenheid om gewoon allebei de keuzes mee te maken. Haar leven splitst zich, ze leeft allebei haar dromen in een parallelle wereld. Maar als ze in New York Harrison ontmoet, en hem heel leuk vindt, wat dan? Zal ze dan toch haar Fitz niet meer krijgen? Maar in de bergen beleeft ze intussen een mooi avontuur, met Fitz ja, maar diens ex Molly duikt ook op. En de brief? Zal Fitz hem lezen, in welke wereld dan ook?


Een wonderbaarlijk verhaal dat keuzestress als thema heeft, iets wat veel lezers zeker zullen herkennen! Hoe dat werkt in een puberbrein, dat weet Kara McDowell haarfijn duidelijk te maken.
Hoe kan je leren om de juiste keuzes te maken in het leven? Of vooral: hoe leer je accepteren dat de teerling is geworpen?
De vorm van het verhaal is duidelijk: er zijn twee verhaallijnen: Leven 1 en Leven 2. Met leuke cliffhangers natuurlijk. Verrassende wendingen en veel humor als een sausje over de toch zeer serieuze thematiek.
Leuk detail: Paige gaat lekkere dingen bakken als ze gestrest is!


Kara McDowell (Arizona) heeft literatuur Engels gestudeerd aan Arizona State University en is freelance schrijver. In een nawoord vertelt ze hoe ze veel autobiografische details in haar debuut verwerkt: bakken doet zij ook graag en ze herinnert zich haar puberjaren nog prima.


ISBN 9789048858453 |paperback |320 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2020
Vertaald uit het Engels door Els van Son | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 8 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER