jeugd 15+

Mischa van Broekhoven

Bloesemval
Mischa van Broekhoven


Het verhaal speelt zich af in Tokio. De vijftienjarige Mika is de voornaamste ik-figuur. Zij woont pas een jaar of twee in de grote stad met haar ouders en heeft nog geen vrienden gemaakt. Ze heeft zich aangemeld bij een een community op internet, waar ze al een tijdje contact heeft met iemand die zich Runner noemt.
Er is iets gebeurd in het dorpje in de bergen waar ze eerst woonden, het hele gezin is nog steeds van slag. Met Runner voelt ze zich prettig, al kent ze hem eigenlijk nog niet. Maar hij stelt voor elkaar te ontmoeten!


Runner blijkt Haru te zijn en ook in het echt voelt Mika de klik. En ze voelt dat er met Haru ook iets is. Eigenlijk praten ze er niet over.
En dat zullen ze ook niet doen met de andere jongeren die ze ontmoeten, als ze door ene Venom uitgenodigd worden om mee te doen aan een project van hem: ze bezoeken haikyo’s, Japans voor vervallen of verlaten plaatsen. 


Venom doet geheimzinnig over wat voor project het is, maar hij maakt wel foto’s. Mika is aanvankelijk al sceptisch – waar laat ze zich eigenlijk mee in? -  maar als ze bepaalde dingen ontdekt, wordt ze pas echt wantrouwend.
Wat wil Venom van hen? Is het toeval dat de anderen net als zij en Haru iets meegemaakt hebben waardoor hun leven nog steeds beïnvloed wordt?
En hoe kan Venom daar dan van op de hoogte zijn? Wat wil hij eigenlijk?


‘Als op een teken verplaatste de groep spreeuwen zich naar een reusachtige kersenboom, die eenzaam in het veld stond. De takken van de boom strekten zich uit tot hoog in de lucht en de kersenbloesems bungelden aan hun stelen, alsof ze gewiegd werden door de wind. Plotseling lieten alle bloesems tegelijk los. Zacht, heel zacht, dwarrelden ze naar benden en vormden ze een bloesemdeken op de grond.’


Heel poëtisch dit, maar het verhaal dat er achter zit is dat niet! Het verhaal ademt van begin tot eind een bepaalde spanning uit, er hangt een akelige sfeer. Waarom gaan die jongeren mee in Venoms plannen? Dit kan niet goed gaan toch?
Met voorin een aankondiging van een woordenlijst achterin: Japanse woorden vertaald.


Mischa van Broekhoven (1972, Hulst) studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Nijmegen. Na haar studie werkte zij onder andere als vertaalster in Luxemburg. Bloesemval is haar debuut voor Young Adults, ze schreef al eerder voor jongere kinderen.


ISBN 9789044848625 | Hardcover | 208 pagina’s | Uitgever Clavis | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER