jeugd 15+

Julie Berry

http://www.julieberrybooks.com

http://allthetruththatsinme.com

 

altWat ik weet
Julie Berry


Judith is met haar ouders naar Roswell Station gekomen. Zij was nog een baby, op de schoot van haar moeder. Een kind dat met grote ogen de wereld waarnam, en die wereld bestond alleen maar uit die kleine jongen, die de reis ook maakte met zijn ouders.


Nu is ze achttien, woont nog steeds in Roswell, met haar moeder en haar broer Darrel. De vader is omgekomen. En ze vertelt in de ik-vorm haar afschuwelijke verhaal, dat vier jaar eerder begon. Ze verdween uit het dorp, net als haar vriendin, maar die werd een paar dagen later teruggevonden in de rivier, zo beschadigd dat men niet wist wat er met haar gebeurd was.
Judith kwam niet terug voor er twee jaar verstreken waren, en als ze dan het dorp binnen strompelt, wordt ze niet meer geaccepteerd door de gemeenschap. Ze is mismaakt.
Iemand heeft een stuk van haar tong gesneden, zodat ze niet kan praten. Nu ze niet kan vertellen wat er gebeurd is, neemt men aan dat ze wel misbruikt moet zijn. Als onteerde vrouw hoeft ze nergens op te hopen. Zeker niet op de liefde van de jongen, van de ‘jij’ in het verhaal.
Ze woont bij haar moeder die haar alleen maar duldt, en een broer die er verder ook niets aan kan doen, ze doet haar werk. En dat is het dan. Uitzichtloos, en des te schrijnender omdat ze de jongen iedere dag ziet.
Als hij aankondigt te gaan trouwen, met het mooiste meisje van het dorp, is het gedaan, denkt ze.  Maar dan vallen de thuislanders aan.


Er heerst een broeierige sfeer in dat dorpje. Kleinsteedse mensen, die opgegroeid zijn in een geloof dat mensen zo snel veroordeelt. Niemand doet zijn best voor het meisje dat toch in die twee jaar hulp nodig heeft! Zelf is ze evenwel ook deel van die gemeenschap, en ze doet geen moeite, accepteert haar lot. Stil gaat ze haar weg, zonder hoop op een beter leven. Hoe wrang is het als je leest dat zelfs haar moeder haar liever uitkotst dan moeite voor haar te doen! Hoe afschuwelijk als de geile onderwijzer misbruik van haar denkt te kunnen maken!
Je krijgt bewondering voor het meisje, voor de manier waarop ze zich staande houdt. In flashbacks wordt langzaam het verhaal van die twee jaar medegedeeld, waar we natuurlijk ook nieuwsgierig naar zijn.
De innerlijke wereld van Judith wordt heel mooi beschreven door Julie Berry, die met dit boek de prijs voor de beste Young-Adultroman won.


Julie Berry groeide op op een boerderij in het westen van de staat New York als jongste van zeven kinderen. Zij studeerde communicatie aan Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, NY. Na de geboorte van haar vierde zoon legde zij zich toe op het schrijven. Wat ik weet is haar derde roman.


ISBN 9789025755041  |paperback |304 pagina's |Uitgeverij Gotmer | maart 2014
vertaald uit het Engels door Jenny de Jonge Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 9 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER