jeugd 15+

Johan Zonnenberg

http://www.johanzonnenberg.com

 

Droom Janus/Branie Janus
Johan Zonnenberg


Het boek handelt over een dertienjarige jongen, Janus, die eigenlijk niet goed weet hoe hij met zijn huidige leven moet omgaan.
Rond zijn achtste vertrok zijn vader. 'Met stille trom' volgens zijn moeder. 'Het kwam als donderslag bij heldere hemel' of 'Hij is met de noorderzon vertrokken' zijn andere veelgebruikte uitspraken van haar.
Zijn moeder is de klap nooit te boven gekomen. Zelfs na vijf jaar rent ze naar de keuken zo gauw het woord papa of vader valt en snottert ze de hele keukenrol vol.


Janus, die zichzelf inmiddels Jacco noemt, is een intelligente jongen. Hij kan naar het gymnasium maar het valt hem daar vies tegen. Erger nog, de mentor Latijn meldt op de eerste de beste dag dat Jacco eigenlijk Janus heet en begint gelijk een heel verhaal te vertellen over Janus, de Romeinse god die twee gezichten heeft die ieder een kant op kijken. Een Januskop wordt dat genoemd.


Het bijzondere is dat Janus in dit boek ook op twee manieren naar het leven kijkt. We maken kennis met een dromerige Janus en een Janus vol branie. De dromerige Janus is een beetje schuchtere, gevoelige jongen en de branie Janus slaat zich, al stoer bluffend, overal doorheen.
Het is dus een boek met twee gezichten, letterlijk, want het heeft geen achterkant, alleen twee voorkanten. Je kunt zelf kiezen met welke Janus je het eerste kennis wil maken.


De dromerige Janus is vooral aan het fantaseren over de noorderzon en hoe het daar zal zijn. Wegens 'gebrek aan motivatie' moet hij naar het vmbo waar hij het wel leuk maar druk vindt. Er is veel lawaai, de leerlingen dragen andere kleding en spreken een heel andere taal dan de gymnasiumleerlingen. Paco is in de klas de baas, gevolgd door zijn 'hulpjes' Rowan en Silvano.  Paco is 'numero uno' en Rowan en Silvano zijn de 'amigo's' Hun wil is wet.
Janus is de onzekere, stille jongen die nauwelijks opvalt. Hij ziet, hoort en denkt veel maar houdt zijn gedachten voor zich. Hij ontdekt zo het een en ander over het huwelijksleven van zijn ouders en weet niet goed wat hij ermee aan moet. Ook begint hij de meisjes te ontdekken en dat is helemaal een wereld die nog te vreemd is. Net zo vreemd als de stille beller. Hij  hoort dat er iemand aan de telefoon is, maar hij of zij zegt niets.
Met zijn moeder heeft hij zoals alle pubers een haat-liefde verhouding maar hij heeft vooral medelijden met dat verdrietige mens.
En dan komt de brief...


De branie Janus is heel anders. Hij heeft de' scheve schijt' aan zijn naam en zijn vader is een lamme loser. Hij vindt dat het gym en hij niet bij elkaar passen. 'Teveel klassieke goden en niet genoeg gewone gabbers'. Hij kletst zich vol bluf het vmbo in. Hij spreekt gelijk de taal van de 'amigos' en 'numero uno' en weet zich zelfs de slaapkamer van een sexy moeder binnen te werken. Branie Janus trekt zijn bek wèl open en laat zich niet in een hoek duwen. Janus baalt van die stille beller, hij wil wel eens weten wie dat steeds flikt.
Met de branie Janus gebeurt natuurlijk hetzelfde als met de dromerige Janus alleen lopen sommige dingen anders af. Waar de ene Janus alleen maar van droomt krijgt de branie Janus soms wel voor elkaar. Zijn moeder is wel tof en die Marjolein is gaaf.
En dan komt de brief...


Het is moeilijk om te zeggen welke Janus het meest aanspreekt. Van de droom Janus leer je veel meer zijn innerlijke gevoelens kennen. Het is een erg aardig joch dat gewoon zijn best doet om zich overal staande te houden. Hij mist zijn vader, is ook wel boos op hem, maar ook nieuwsgierig naar zijn huidige leven en die noorderzon.
De branie Janus is heel anders, hem leer je oppervlakkig kennen, hij denkt niet, hij doet! Wat ook wel wat heeft. Vooral de taal van branie Janus is leuk. Hij verzint de gekste namen voor alles. En zijn vader... als hij hem zou zien dan zal hij het hem wel even goed de waarheid vertellen!


Een vlot geschreven, humoristisch boek dat zowel door de aparte uitvoering als de inhoud jongeren erg zal aanspreken.


ISBN 9789490767839  | Paperback | 99 en 82 pagina's | Uitgeverij Zilverbron | 12 november 2014

© Dettie, 10 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER