jeugd 15+

Andreas Steinhöfel

Andreas Steinhöfel - jeugd 13-15 jaar

 

Het midden van de wereld


Niet alleen een dik boek (398 pagina's), maar ook een veelomvattend boek. Er worden nogal wat thema's aangehaald. Het is vooral een bildungsroman voor jongeren: Phil, de hoofdpersoon, zoekt en vindt zichzelf. Hij is op zoek naar een/zijn vader, naar vriendschap, en naar liefde, en dat alles komt neer op een zoektocht naar zijn eigen ik.


Zijn moeder, Glass, is in haar eentje hoogzwanger naar Europa gekomen, om haar zus te bezoeken. Op het moment dat ze bijna aan het eind van de reis is - ze nadert het excentrieke vervallen huis van haar zus- breekt het vruchtwater..Philip en zijn zus Dianne komen ter wereld buiten onder een boom in de sneeuw, als de dag net aanbreekt met de hulp van een voor Glass onbekende vrouw. Haar zus is drie dagen tevoren overleden. Waarom Glass deze hachelijke reis ondernomen heeft kom je pas op het eind van het boek te weten.
Het eigenlijke verhaal begint als de tweeling een jaar of 16 is. Het verhaal van de bevalling is het voorwoord, en verder zijn er regelmatig flashbacks, in de vorm van herinneringen van Phil.
Het huis waar ze gedrieën wonen is het midden van de wereld. Hijzelf natuurlijk ook, ieder mens is voor zichzelf het midden van de wereld immers.


Ze worden met de nek aangekeken door de dorpbewoners, doordat ze in dat vreemde huis wonen, maar ook omdat Glass er een nogal onorthodoxe levensstijl op na houdt, hetgeen vanzelf al een terugslag heeft op de kinderen.
Maar ook de tweeling is 'anders'. Van Dianne zegt men dat ze met de dieren kan praten, en Phil blijkt homoseksueel te zijn.
De vrienden die ze hebben zijn ook 'anders': een lesbisch stel, een zeeman, een oude vrouw, een eigenzinnig meisje. Phil heeft bovendien zijn pop, Paleiko, met wie hij kan praten.
Het leven van Phil en de zijnen is, hoewel chaotisch, heel goed invoelbaar. Een mooie rol is weggelegd voor de leraar Handel, die meer een filosofieleraar lijkt dan een wiskundeleraar.
Het is een boek dat je door het hoofd blijft spoken, denk ik, maar misschien is dat wel omdat je met een enkele lezing niet alles kan bevatten. Ik heb zelf helaas de neiging om over de 'mooie stukken' heen te lezen, omdat ik wil weten hoe het verhaal verdergaat.
De spanning is te groot om te kunnen genieten. Dat wordt dus herlezen!


Paperback | 399 Pagina's | Lemniscaat in Between |Vertaald door T. Bos | Leeftijd 15+ | ISBN10: 9056377256

© Marjo, maart 2006

Reageren? Klik hier!