jeugd 15+

Becca Fitzpatrick

http://www.beccafitzpatrick.com

 

altFinale
Deel vier uit de serie 'Hush, Hush'
Becca Fitzpatrick


Het avontuur loopt ten einde. Maar al weet de lezer dat, voor Nora Grey spant het er natuurlijk nog om. Wat haar in het derde deel is overkomen werpt nu zijn schaduw vooruit.
Nora woont sinds haar vader overleden is met haar moeder op de afgelegen boerderij, waar ze tot haar schrik een nieuwe man moet verwelkomen. Nou, ze moet niets hebben van die Hank Millar, en het is niet dat ze hem perse dood wilde hebben, maar rouwig is ze er niet om. Alleen van haar aandeel daarin heeft ze spijt. En diens dochter Marcie is een vervelend wicht. En zij is niet alleen maar dat opdringerige leeghoofd…


Nora, nu bijna 18 jaar, is een Nephilim, uiterlijk een mens, omdat ze het nageslacht zijn van een mens en een gevallen engel. Waar gevallen engelen zijn, zijn er natuurlijk ook engelen die niet gevallen zijn, en aartsengelen.
Als het Chesvan is, zoals binnen het joodse geloof de achtste maand genoemd wordt, zijn gevallen engelen in staat om het lichaam van een Nephil over te nemen, iets wat voor die Nephilim erg vernederend is. Daar willen ze nu voorgoed een einde aan maken, en met hun bijzondere krachten, die bij Nora deels nog ontwikkeld moeten worden, hopen ze dat voor elkaar te krijgen. De eindstrijd moet geleverd worden!


In het eerste deel van deze serie heeft ze Patch leren kennen, aan wie ze intussen behoorlijk verslingerd is geraakt. Ook Patch is niet menselijk, maar hij is niet Nephilim, hij is een gevallen engel.
Het is voor Nora een dilemma: ze wil Patch absoluut niet kwijt, maar hij hoort bij de vijand!


Was het al een schok voor haar om te ontdekken dat ze niet echt menselijk is, als ze zonder dat ze er zelf voor gekozen heeft, ook nog aanvoerder is in deze beslissende oorlog, dan is ze blij dat ze vrienden heeft. Maar helaas blijken niet alle vrienden er inderdaad voor haar te zijn als het nodig is. Sommigen spelen zelfs een vies spelletje. Wie kan ze nog vertrouwen?


Natuurlijk heb je als lezer wel een idee hoe deze serie af zal lopen, maar Becca Fitzpatrick is een vindingrijk schrijfster. Met wat zij uit haar hoge hoed tevoorschijn weet te toveren voor je eindelijk de laatste pagina’s bereikt hebt, blijft je aandacht tot dat laatste moment gericht op het verhaal van Nora en Patch.  Natuurlijk is dat een zwijmelverhaal, het is precies waar jonge meiden van smullen.
Het leuke is dat Nora en haar vriendin Vee tussendoor ook nog gewoon naar school gaan en uitgaan.


Deze vierdelige serie heeft alle ingrediënten voor een groot leesplezier!


ISBN 9789048829064  | paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2016
Vertaald uit het Engels door Elsbeth Witt | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 24 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altStilte
Deel drie uit de serie 'Hush, Hush'
Becca Fitzpatrick


Nora baalt stevig. Ze had zo uitgekeken naar haar zeventiende verjaardag en nu is die voorbij zonder dat ze er weet van had. Want als ze wakker wordt, de eerste keer op een kerkhof, en een tweede keer in een ziekenhuisbed, ontdekt ze niet alleen dat ze ontvoerd is geweest – drie maanden lang was ze vermist – maar moet ze ook vaststellen dat ze geheugenverlies heeft over een periode van bijna vijf maanden.


Haar moeder, met wie ze alleen op een afgelegen boerderij woont, blijkt in de tussentijd een relatie te hebben gekregen met Hank Millar. Nora heeft die man nooit gemogen, en hij is bovendien de vader van het meest akelige wicht met wie ze in de klas zit: Marcie. Als ze weer opknapt, komen er flarden terug, en ze heeft levendige dromen. Ze verdenkt haar beste vriendin er van dat ze niet alles vertelt. Het is een heel onzekere periode.


Wie de eerdere delen gelezen heeft – en dat valt zeker aan te raden – weet dat er sprake is van een soort magische figuren. Engelen, nephilim, de Zwarte Hand, allemaal komen ze terug in dit verhaal. Het is een heel handig trucje van Becca Fitzpatrick om Nora geheugenverlies te laten lijden. Ze kan op deze manier het verhaal rekken, maar ook spannend maken. Want Nora heeft geen idee meer wat er zich allemaal rond haar figuur afspeelt. Ze weet niet wie te vertrouwen is, maar ze voelt zich wel heel erg aangetrokken tot die ene jongen.
Was hij de jongen over wie haar moeder en haar vriendin in alle talen zwijgen, terwijl zij natuurlijk wél op de hoogte waren van de relatie tussen Nora en Patch? Of is dat die andere jongen die zich schuil houdt voor Hank Millar? En wie is Dabria precies?


Terwijl er van alles bovennatuurlijks gebeurt, gaat het aardse verhaal ook gewoon door. Nora en Vee blijven onzekere pubers, die ook gewoon uitgaan, en naar school gaan. 
Ontdekt Nora wie de Zwarte Hand is, en wat hij wil? Waarom is zij zijn doelwit? En wie is Jev?


Voor het vierde en laatste  deel zijn er nog vragen genoeg die onbeantwoord zijn gebleven. We lezen dus vrolijk door in het laatste deel van de Hush, hush-saga.

ISBN  9789048829040 | Paperback| 384 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2016
Vertaald uit het Engels door Elsbeth Witt | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 26 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altCrescendo
Deel twee uit de serie 'Hush, Hush'
Becca Fitzpatrick


De zestienjarige Nora en de twee jaar oudere Patch zijn een erg onwaarschijnlijk stel. Dat vindt Nora ook, en als ze ziet hoe Patch aandacht besteedt aan die vervelende Marcie, begint ze hem af te weren. Marcie is een akelige meid. Nora wil absoluut niet geloven dat er iets zou zijn tussen diens vader en haar eigen moeder! Maar het is waar dat ze haar moeder niet zo veel ziet. En ze wil niet toegeven dat ze tot over haar oren verliefd is op die knappe jongen. Maar hoe komt ze van hem af? Hij is haar beschermengel. En hij wil duidelijk niet van háár af. Hij moet haar beschermen, zegt hij. Zo niet, dan wordt hij naar de hel gestuurd.


Beschermt hij haar ook tegen de Zwarte Hand? Maar daarvan is het onduidelijk wie het is. Wie is degene die het op Nora gemunt heeft? Is het Patch zelf misschien? En waarom vertelt hij niet wat hij lijkt te weten over de dood van haar vader?
Om achter de waarheid te komen, breekt Nora overal in. Ze bemachtigd het dagboek van Marcie, ze onderzoekt de plek waar Patch woont – waar hij haar niet mee naar toe wil nemen.
Zoals gezegd is haar moeder er nauwelijks, en kan ze helemaal haar eigen gang gaan. Dat levert wel gevaarlijke situaties op. Ze komt dan ook, al of niet met Vee, op plaatsen die niet geschikt zijn voor zestienjarige meisjes. Wie zit er achter haar aan?


Er is meer tussen hemel en aarde: er zijn engelen en aartsengelen, en gevallen engelen ‘de nephilim’. Wat voor spelletje zij precies spelen met gewone mensen is niet echt duidelijk. Trouwens, is Nora wel zo gewoon? Ze is in staat via gedachten te communiceren met onder andere Patch. En haar dromen zijn levensecht.


Gelukkig is er ook haar vriendin Vee, een aardser meisje als zij vindt je niet. Niet alleen voor Nora, ook voor de lezer is zij degene waardoor je met twee benen aan de grond kunt blijven. Als Vee op de proppen komt is alles gewoon, zijn we getuige van een gewone tienervriendschap en bestaat de wereld uit je uiterlijk, feesten en jongens.


In deel twee gaan we verder waar we in deel een gebleven zijn. Het verhaal over al die engelen zorgt voor de nodige spanning en sensatie – nou ja, die sensatie valt wel mee, maar het geeft iets sinisters aan het verhaal en je leest daardoor het boek wel zowat in één adem uit. Je wilt weten hoe het verder gaat, met Patch, met Nora en met Vee.


ISBN   9789048829026  | hardcover| 376 pagina's | Uitgeverij Moon| mei 2016
Vertaald uit het Engels door Elsbeth Witt | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 16 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHush, hush
Deel een uit de serie 'Hush, Hush'
Becca Fitzpatrick


Na de dood van haar vader woont de zestienjarige Nora Grey alleen met haar hardwerkende moeder op een afgelegen boerderij in Maine. Ze is er veel alleen maar dat was nooit een probleem.
Alles verandert als de coach zijn biologielessen over voortplanting gaat geven. Hij geeft zijn leerlingen andere plaatsen, waardoor Vee, de beste vriendin van Nora  - ‘mijn on-tweelingzus’ - niet meer naast haar zit, maar die ene jongen, een zittenblijver.


Patch Cipriano, twee jaar ouder, is een raadselachtige jongen. Door de eisen van de coach raakt Nora meer betrokken bij haar nieuwe buurman dan ze wil, en voor ze het beseft is ze verliefd. Maar dat kan helemaal niet. Dat wil ze niet! Maar hij wel:


‘Ik kan me niet voorstellen waarom je zo geïnteresseerd bent.’
Hij schudde langzaam met zijn hoofd. ‘Geïnteresseerd? We hebben het over jou. Ik ben gefascineerd.’ Hij glimlachte en het was een fantastische glimlach. Mijn hart sloeg op hol. Mìjn hart.’


Behalve Patch duikt er nog een jongen op in haar leven: Elliot. Die heeft een vriend, Jules, op wie Vee meteen verliefd is. Zij zit Nora achter haar vodden om uit te gaan met hun vieren, en zelfs een weekend te gaan kamperen. Nora voelt daar niets voor. Maar zij die altijd zo verstandig was, is helemaal in de war. Er gebeuren zulke vreemde dingen. Al weet ze niet eens zeker of ze wel gebeuren.
En een duister figuur die zich verstopt onder een zwarte capuchon duikt steeds op. Is het Patch? Of Elliot? Of misschien nog iemand anders? En waarom is de schoolpsycholoog die haar hielp de dood van haar vader te verwerken ineens verdwenen? Moet ze diens plaatsvervanger zomaar alles vertellen?
Haar wereld staat op zijn kop. Ze weet niet meer wie ze wel en wie ze niet moet vertrouwen.
De afgelegen boerderij voelt niet veilig meer.


Het boek begint met een proloog, die zich afspeelt in Frankrijk, in 1565. Chauncey, hertog van Langeais, komt een vreemde jongen tegen. ’Ik heb iets van je nodig en ik ga niet weg voor ik het heb.’ zegt die. Ook vertelt hij Chauncey dat hij de zoon van een Nephil is, een gevallen engel.
Chauncey ziet dat de jongen littekens heeft op zijn rug, in de vorm van een omgekeerde V.
‘Ben jij ... gevallen?’ vraagt hij. ‘Je vleugels zijn eraf gehaald, of niet?’

Het duurt een hele tijd voor er in het heden ook sprake is van Nephilim, gevallen engelen, maar wees er zeker van: daar draait het verhaal om. Dit is het eerste deel van een vierdelige serie.
Een lekker te behappen verhaal over tieners, over aantrekkingskracht, twijfels en hoe ze zich ontwikkelen. Het is net geen thriller, maar heeft wel een fijne spanningsboog. Dat met een beetje zwijmelen: hier smullen jonge meiden van!


ISBN 9789048829002 | Paperback | 349 pagina's | Uitgeverij Moon | 2015
Vertaald uit het Engels door Elsbeth Witt | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 2 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER