jeugd 15+

Elle van den Bogaart

Twee seconden
Elle van den Bogaart


Het verhaal is kort en krachtig:
De achttienjarige Thomas is tot over zijn oren verliefd op Alicia. Dus moet hij indruk maken, en haalt zijn moeder over hem de auto mee te geven naar het schoolfeest. Onderweg belt het meisje van zijn dromen en dus neemt hij op. Zonder na te denken.
Al pratende is hij afgeleid en rijdt ergens tegenaan. Zonder te gaan kijken wat hij geraakt heeft, rijdt hij door. Zijn paniek wordt nog groter als hij hoort dat er een meisje van zijn school is aangereden, op de plek waar hij was. Ze ligt in coma.


Dean begint de innerlijke strijd: hij probeert zichzelf wijs te maken dat hij dat meisje niet geraakt kan hebben. Het was een muurtje! Het moet een muurtje geweest zijn! Maar de auto moet weg, want ze zullen hem verdenken als ze de krassen zien!
In feite weet hij best dat hij zich aan moet gaan geven, maar hij doet het niet. Smoesjes zijn er volop om dat niet te doen. Hij liegt zelfs tegen de agenten die aan de deur verschijnen. En tegen zijn moeder en Alicia vertelt hij evenmin de waarheid. Het is niet zo dat hij zo goed toneel kan spelen dat zij niets in de gaten hebben, maar hij blijft beweren dat er niets aan de hand is.


Intussen neemt zijn schuldgevoel toe, de twijfel groeit, hij moet het weten!


‘Als ik dit heb gedaan, ben ik de grootste klootzak ever.’


Wat zal hij doen? Is hij sterk genoeg om onder ogen te zien dat wat hij gedaan heeft niet deugt? Sterk genoeg om zijn moeder en Alicia de waarheid te vertellen?


Elle van den Bogaart beschrijft de innerlijke strijd van Thomas alsof ze het zelf meegemaakt heeft, zo levensecht en overtuigend is het verhaal. Zij schrijft in een zeer toegankelijke stijl over een indringend probleem. De manier waarop de jongen worstelt met zijn gevoelens is herkenbaar voor een tiener, hoewel het te hopen is dat de situatie minder bekend zal zijn.


Elle van den Bogaart (Nuland, 6 april 1959) schrijft voor jongeren. Zij won in 2005 de debutantenprijs van de jonge jury voor haar eerste boek De gele scooter. Daarna stond zij ook op de lijst voor de kerntitels van de jonge jury voor haar boeken Prooi, No deal en Verdoofd.


ISBN 9789025114220 | Paperback | 154 pagina's | Uitgeverij Holland | oktober 2018| Vanaf 15 jaar

© Marjo, 6 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER