jeugd 15+

Lena De Coninck

altVier seizoenen
Lena De Coninck


Antwerpen, 1942. Anna Zimmermann, zestien jaar, is een normale tiener. Ze gaat naar school, waar ze sommige vakken graag doet en aan andere, bijvoorbeeld wiskunde, een hekel heeft.


Vriendschap is niet altijd wat ze dacht dat het was, maar Dahlia is toch echt een heel goede vriendin. Als er seksuele gevoelens ontwaken, blijkt haar eerste vriendje geen echte vriend.  Dat hij leugens rondvertelt: dat zij hem zoveel liet ‘doen’ is tot daar aan toe, maar hij blijkt ook een van de eersten te zijn die haar begint uit te schelden. Want Anna is joods en het is oorlog. De Duitsers kondigen steeds meer regels af die ten nadele zijn van Joden. Er moet een gele ster op haar jas, ze mag niet meer naar het zwembad, het leven wordt steeds akeliger.


En inderdaad blijkt Dahlia haar echte vriendin: zij regelt dat Anna met haar ouders kan onderduiken in de kelder bij haar ouders. Er zitten nog meer mensen: een bejaard echtpaar; een vader en zoon. Zeven mensen noodgedwongen in een vrij kleine ruimte.
Dahlia helpt Anna om haar schoolwerk te blijven maken en de zoon, David, die aanvankelijk een etterbak leek te zijn, helpt ook.


Bommen vallen, de stad brandt. Dahlia neemt Anna en David mee naar buiten en wat ze daar zien laat een onuitwisbare indruk achter. Een van hun klasgenootjes is onder de vele slachtoffers.
Het leven gaat door, Anna wordt in snel tempo volwassen, en ontdekt dat ze verliefd is.


Het verhaal wordt verteld in de vorm van een dagboek, zoals we dat kennen van Anne Frank. Alleen is de Antwerpse Anne ouder en minder filosofisch. Ze is naïef, kinderlijk, begrijpt het echte leven niet. Dat is natuurlijk iets wat ze nu in die kelder heel snel inhaalt.


Lena De Coninck is een erg jonge schrijfster! 19 jaar pas. Waarschijnlijk zit zij haar personage daardoor dicht op de huid. Ze deed haar inspiratie op na een bezoek aan het Anne Frankhuis, vandaar de naam Anna en de dagboekvorm.  Het verhaal loopt van begin maart 1942 tot november 1943. Alsof het echt gebeurd is, volgen we Anna in deze voor Joden vreselijke tijd, terwijl een liefde, een onmogelijke liefde opbloeit.
Een ontroerend verhaal.


Lena De Coninck (Brasschaat, 1997) studeert Latijn-Moderne Talen aan een Atheneum.
Vier Seizoenen is haar debuutroman. Zij blijkt zeer talentvol, we kunnen zeker meer van haar verwachten!

ISBN 9789044827996| Hardcover | 272 pagina's | Clavis | juli 2016
Leeftijd vanaf ca. 15 jaar.

© Marjo, 1 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER