jeugd 15+

James Dashner

http://jamesdashner.com

 

altDe moordopdracht
James Dashner


De moordopdracht is de eerste van een nieuwe trilogie, die zich afspeelt vóór de trilogie de Labyrintrenner. Een prequel in trilogievorm. Ik ken nog geen andere.
Voor wie De labyrintrenner kent vormt deze nieuwe serie het antwoord op vele vragen. Hopen we. Want wie of wat is WICKED? Wat is er gebeurd op de aardbol dat die er zo verlaten en vernietigd bij ligt? En we willen ook weten wie Thomas is, en Teresa. Helaas, de antwoorden op die laatste vraag komen niet in het eerste deel van de prequel. Behalve in het voorwoord komen onze vrienden zelfs niet voor in dit boek.


De hoofdrol is weggelegd voor Mark, een achttienjarige jongen, die vertelt over wat hem nu overkomt, terwijl hij in flashbacks - vaak in de vorm van akelige dromen - vertelt over wat daar weer aan vooraf is gegaan. Daar, in die dromen, ligt het begin van alles. Het verhaal van de zonnevlammen en wat er de gevolgen van waren. WICKED bestond nog niet, het Laar was niet gebouwd, de overlevenden zochten een manier van overleven, maar stierven bij bosjes.


Mark en Trina weten al die ellende te overleven, en zoeken in gezelschap van de ex-militair Alec en zijn vriendin Lana hun weg. Waarheen eigenlijk? Ze weten het niet. Als een Berg – een futuristisch vliegtuig – hen en andere dorpsbewoners belaagt met pijlen waarin een virus blijkt te zitten, bedenken ze dat het een goed idee is om de basis op te zoeken waar die Berg vandaan komt. Want waarom wordt er nu ook nog een heel akelig virus op de overlevenden losgelaten? Ze hebben het al moeilijk genoeg!


Het is een verhaal vol actie. Het ene voorval is nog niet voorbij, of het volgende kondigt zich al aan. Zachtzinnig gaat het er niet aan toe, en behalve dat we te weten komen waarom de Cranks zo heten zijn er dus nauwelijks antwoorden.
Nu blijft de lezer opnieuw achter met vragen: wie is die Mark? En Alec? En de anderen?
Wat gaat er met hen gebeuren?


ISBN 9789021458397 | Paperback | 368 pagina's | Uitgeverij Q |  juni 2015
Vertaald uit het Engels door Rogier van Kappel Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 28 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe doodskuur
Deel 3 in de Labyrintrenner-trilogie
James Dashner


De doodskuur is het derde en laatste deel van een superspannende boekenserie voor jongeren: de labyrinthrenner, waarin de zestienjarige Thomas de hoofdfiguur is. Om hem heen heeft hij een grote groep jongeren verzameld, van wisselende samenstelling. Sommigen zijn onvoorwaardelijk trouw, anderen twijfelen, of hebben een heel ander doel voor ogen.
Nadat ze in deel een het labyrint hadden verlaten, kwamen ze in deel twee terecht in een woestenij van vervallen steden, waar de uitgestotenen van de maatschappij, zij die lijden aan de vreselijke ziekte, de Vuring, rondzwerven. Een wereld zonder voedselvoorzieningen, met een vreselijk klimaat.


Ook deze vreselijk desolate streken weten ze te doorkruisen, en in dit derde deel bevinden ze zich in het hoofdkwartier van WICKED. ‘Wicked is goed’, is een tatouage die Teresa en Thomas allebei hebben. Teresa blijft er aan vasthouden, maar Thomas heeft grote twijfels. Het kan best zijn dat de mensen van WICKED uit zijn op een doeltreffend geneesmiddel voor de Vuring, maar de manier waarop, en wat ze dan van plan lijken te zijn, dat bevalt hem helemaal niet. Bovendien weet hij niet of het nu echt gedaan is met de proeven, of dat er nog steeds spelletjes gespeeld worden met hem en de andere jongeren.


Thomas is de enige persoon bij wie de lezer er op kan vertrouwen dat wat hij denkt en zegt, de waarheid is zoals hij die ziet en interpreteert. Of we degenen op wie hij vertrouwt, inderdaad als waarheidsgetrouw kunnen accepteren, dat is nogal eens twijfelachtig.  De wereld om hem heen verandert constant. Er worden steeds meer mensen slachtoffer van de ziekte: zij zijn de Cranks. Thomas en de zijnen zijn immuun: de Munies.


Ook dit derde deel is superspannend, en onmogelijk weg te leggen voor je het uit hebt. Begon de wereld in deel een nog als een redelijk lieflijk geheel: een boerderij, veel bomen, en een gemeenschap die zo goed en kwaad als het ging probeerde te overleven, in deel twee was dat het volledige tegengestelde: een desolaat landschap, veel geweld, en akelige gebeurtenissen. Deel drie wordt helaas niet lieflijk, maar zoals het een goede jongerentrilogie betaamt eindigt het wel redelijk optimistisch. Niet al je vragen zijn beantwoord, en misschien verschijnt daarom in juni 2015 een prequel, genaamd De moordopdracht.


James Dashner is een Amerikaans auteur van young adultboeken. Zijn meest bekende werk is deze de labyrintrenner-trilogie, maar hij heeft al eerder series geschreven. Misschien ook maar vertalen?


ISBN 9789021457383| Hardcover | 336 pagina's | Uitgeverij Q | februari 2015
Vertaald uit het Engels door Rogier van Kappel Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 13 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe schroeiproeven
Deel 2 in de Labyrintrenner-trilogie


Noemde ik deel een uit de trilogie 'De labyrintrenner’ verbijsterend, voor deel twee moet ik een overtreffende trap vinden!
Als het verhaal uit is, zijn de vragen die open blijven nog indringender. Je wil weten! Wat is er in vredesnaam aan de hand in die nieuwe wereld die overgebleven is na de apocalyps?
Zoals het een goede Young Adultserie betaamt, zullen we moeten wachten. Vol ongeduld!


In dit tweede deel hebben we te maken met dezelfde hoofdpersonages. Thomas natuurlijk, en zijn geliefde Teresa. Maar omdat ze gescheiden zijn denkt een nieuwkomer, Brenda, dat ze wel wat kan met Thomas. En hij? Hij twijfelt... hij heeft immers geen idee of hij Teresa ooit nog terug kan zien? Zij is weggehaald bij de groep, en hun gedachtecommunicatie is gestopt. Als ze elkaar dan zien, is dat voor hem een enerverende ervaring. Ze wil hem niet meer...


Hij had al geen herinneringen meer aan zijn vroegere leven, en wat hij nu meemaakt is ook niet echt prettig. Wat voor leven heeft hij? Wat voor leven hebben de andere jongeren? Eén ding is duidelijk: ze willen overleven! Er blijft altijd hoop.
Ze worden immers naar een einde gepusht? In die verschrikkelijke wereld die een en al hitte en ziekte is wacht een toevluchtsoord op hen. Dat is beloofd. Dat moet gebeuren! Het kan allemaal niet voor niets zijn!


Het leven in de gemanipuleerde wereld die ze Laar noemden, is een idylle vergeleken bij wat ze nu ondervinden. In de hitte verbranden ze levend. De Cranks – mensen die lijden aan de dodelijke virusziekte die uitgebroken is nadat de zonnevlammen de wereld hadden verwoest – belagen hen, en er is een andere groep, net als zij afkomstig uit het Labyrinth, uit een ander deel, die zich gedragen als nare concurrenten. Ook de verwoeste stad biedt geen veilig onderkomen. Eten is er nauwelijks. En dan zijn er nog die ingrepen van bovenaf. Van WICKED. Thomas weet dat hij er iets mee te maken heeft, maar wat, dat is hij kwijt. Waarom zijn ze zo wreed? Het is allemaal nog niet erg genoeg blijkbaar, ze sturen ook mechanische wezens op hen af, zoals die hen in het Laar belaagden. Maar ze gaan door.


En zo moet er een derde deel komen, want wij willen weten hoe het hen zal vergaan...
Wat een bizarre fantasie heeft James Dashner, maar wat heeft hij er een fantastische serie van gemaakt...


ISBN 9789021456584 | Paperback | 378 pagina's | Uitgeverij Q | november 2014
Vertaald uit het Engels door Rogier van Kappel | Vanaf 15 jaar 

© Marjo, 28 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De schroeiproeven
Deel 2 in de Labyrintrenner-trilogie
James Dashner

De schroeiproeven is het tweede deel in de Labyrintrenner-trilogie. In het eerste deel maakt de lezer kennis met Thomas die een jaar of zestien is. Hij weet niet wie hij is en waar hij vandaan komt. Hij weet enkel dat hij zich eerst in een soort lift bevond en dat hij nu in een vreemde, met muren omringde, wereld is. Hij maakt deel uit van een groep tienerjongens die in deze ruimte moet zien te overleven. Ze noemen zichzelf Laarders. Sommige Laarders bevinden zich al een aantal jaar in deze omgeving, anderen worden nog maar kort aan het vreemde leven blootgesteld.

Het is geen prettige wereld. Zoals dat altijd gaat in groepen, moet er een rangorde bepaald worden. Ook moet er een overlevingsstrategie bedacht worden. Niemand weet waarom ze zich in het doolhof bevinden, laat staat dat ze zich iets van hun levens voor het doolhof herinneren. Ze zijn helaas niet alleen, een aantal mechanische monsters zaait dood en verderf. Na een gruwelijke periode waarin Thomas’ beste vriend in zijn armen sterft, worden de jongens eindelijk gered. Van de zestig jongens zijn er nog maar twintig over. Op dit punt in het verhaal begint het tweede boek.


De twintig overlevenden worden opgevangen in een comfortabele slaapzaal. Teresa, het enige meisje in de groep, krijgt een eigen slaapkamer toegewezen. De eerste nacht slaap Thomas onrustig. Al snel schrikt hij wakker door een noodkreet van Teresa. Hij is de enige die de roep om hulp hoort want Thomas en Teresa zijn in staat om telepathisch met elkaar te communiceren. Teresa zegt dat er wat mis is maar Thomas is te uitgeput om te reageren. Hij zakt weg in een diepe slaap. Als hij zich eindelijk uit de bedwelmende slaap heeft losgerukt, hoort hij Teresa niet meer. Een diepe pijn in zijn binnenste geeft aan dat ze weg is.

De slaapzaal waar de overlevenden tot rust komen, leek kort na de redding veilig en gerieflijk. De ochtend na de redding doet het meer aan een gevangenis denken. Aan de andere kant van de ramen verschijnen angstaanjagende gestaltes. Het zijn Cranks. Ooit waren Cranks menselijk maar van hun menselijke kant is weinig meer over. Cranks zijn gevaarlijk en verkeren in het eindstadium van de ziekte Vuring. Gelukkig beletten stevige tralies de Cranks in de slaapzaal te komen maar de schrik zit er goed in.

De deur van de slaapzaal zit op slot. Heeft iemand hen veilig ingesloten of zitten ze opgesloten? De afgesloten deur roept verzet op en al snel wordt de deur opengebroken. De ruimte achter de deur is donker en het stinkt er vreselijk. Thomas en zijn vrienden Minho en Newt gaan op zoek naar de lichtknop. Ze botsen ergens tegenaan. Er hangt iets aan het plafond. En dan wordt de lichtknop gevonden en baadt de ruimte ineens in het licht. Voor hun ogen ontvouwt zich een gruwelijk tafereel: er hangen lijken aan het plafond. Rottende, opgezwollen lijken. Het zijn de lichamen van hun redders.

Ze zijn niet gered. De redding maakte deel uit van een groter plan. Net als het labyrint. Teresa is weg. In haar kamer treffen de jongens een onbekende knul aan. Hij vertelt hun dat hij uit een doolhof is ontsnapt. Een doolhof waarin een grote groep  meisjes leefde, hijzelf was de enige jongen. De jongens krijgen nauwelijks de tijd hun verwarring de baas te worden want er dient zich een nieuwe uitdaging aan. Fase 2 van een geheim project gaat in en zij zijn de deelnemers, of ze nu willen of niet. De groep jongens wordt op een gloeiendhete locatie gedumpt. Ze krijgen twee weken de tijd om het Toevluchtsoord te bereiken. Wie niet op tijd arriveert, heeft dodelijk veel pech.


De schroeiproeven
is op zijn zachts gezegd een heftig en wreed verhaal. Fascinerend ook want wat is er nu eigenlijk precies aan de hand? Iets dat WICKED heet, zit achter de experimenten maar wie of wat is het? En waarom treffen de jongens allemaal een tatoeage in hun nek aan? De tatoeage vermeldt de positie die de desbetreffende jongen in de groep inneemt. In de nek van Thomas staat echter iets zeer zorgwekkends vermeld. Bevinden de meisjes uit het andere doolhof zich ook in de wereld die door zonnevlammen word geteisterd? Ze zijn in ieder geval niet de enigen die de hitte proberen te trotseren…

Wat deze trilogie zo boeiend maakt, is dat het nergens mee te vergelijken is. Er komen geen scholen, vampiers, weerwolven of heksen in voor: de wereld in deze boekenreeks is uniek. Gaan vriendschap en overlevingsdrang samen? Maakt het Toevluchtoord zijn naam waar? Wie begint aan dit verhaal zal niet meer kunnen – en willen - stoppen met lezen!


ISBN 9789021456584 | Paperback | 378 pagina's | Uitgeverij Q | november 2014
Vertaald door Rogier van Kappel | Vanaf 15 jaar

© Annemarie, 6 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe labyrintrenner
James Dashner


Thomas weet niet meer wie hij is.
Hij weet wel dat er ouders moeten zijn geweest. Wie zijn dat dan en waar zijn ze? Hij moet een leven geleid hebben, dat weet hij, maar waar hij vandaan komt, wat hij meegemaakt heeft, hij heeft geen idee. Evenmin begrijpt hij er iets van dat hij in een hok, een soort lift zit. Bang en verward wacht hij tot het geknars ophoudt... wat staat hem te wachten?


De luiken boven hem gaan open en een aantal jongens, van zo’n 14 tot 17 jaar – hoe oud is hij zelf eigenlijk? – staan hem op te wachten. Hij zal zien dat ze zich met z’n allen, misschien 50 jongens - geen meisjes, maar dat realiseert hij zich pas later – in een vierkant gebied bevinden, met enorme hoge muren eromheen met een soort schuivende deuren er in. In de ene hoek wordt groente verbouwd, in een andere hoek staan hokken en kooien met dieren. De derde hoek is een bos, en de vierde hoek staat een oud gebouw.
De ontvangst is niet erg vriendelijk, en het duurt ook even voor hij weet hoe de rangorde is.


Er zijn verschillende groepen jongens, ieder met eigen taken, en een eigen leider, de keeper. Hem wordt verteld dat hij getest zal worden om te bepalen welke groep de zijne zal worden. Hij voelt dat dat niet nodig zal zijn. Op het moment dat hij ontdekt dat het vierkante plein omgeven wordt door een soort labyrint, waar jongens proberen de uitgang te ontdekken, weet hij het zeker: hij wil net als zij renner worden. Maar als hij dat uitspreekt, verklaart hem voor gek: het is moeilijk en levensgevaarlijk. Bovendien is hij een nobie, een nieuwkomer.
Hij kan beter snijder worden, of bouwer. Maar Thomas is zeker van zijn zaak.


Langzaam ontdekt hij de gevaren van het terrein, en leert hij de jongens kennen: sommigen worden vrienden, anderen zijn ronduit vijandig. Chuck is de jongste van het stel, en degene die hem de weg wijst. Hem vindt Thomas eerst een irritant ventje, maar hij gaat hem steeds beter begrijpen en waarderen. De algemene vijanden waardeert hij  zeker niet: er zijn akelige wezens, Grievers genoemd, en kleine scharrelende mechanische dingetjes ‘meskevers’ die hen in de gaten houden. Maar: ze zijn hier nu wel, en het is duidelijk dat ze uit dat labyrint moeten komen, maar waarom zitten ze daar eigenlijk in? Is er nog een buitenwereld? Hoe ziet er die uit? Wie stuurt die mechanische wezens aan? Wie laat nieuwkomers via de lift op het terrein komen, en zorgt voor voorraden?Het is een raadsel. Een vreselijk duister geheim, dat opgelost moet worden.


Verbijsterend verhaal. Natuurlijk is het er eentje in de reeks van spannende boeken voor jongeren – maar werkelijk niet aan leeftijd gebonden! - zoals die na de Hunger Games in alle soorten en maten verschenen. De een goed, de ander minder. Deze is zeer goed, staat met stip bovenaan.
Ook dit gaat een trilogie worden, ook dit verhaal gaat over een aantal jongeren die het gevaar moeten trotseren om de wereld een stukje beter te maken. Het is geheimzinnig, het is gevaarlijk, huiveringwekkend zelfs – het gaat er niet al te zachtzinnig aan toe. Als vriendschap ontstaat, ligt verdriet en pijn op de loer. Als er problemen zijn moeten die samen opgelost worden, en het eens worden is niet zo makkelijk.
Er zijn open vragen aan het eind van deel een, dus nu maar weer afwachten wanneer deel twee verschijnt. In de tussentijd kan de lezer nog een keer helemaal in het verhaal duiken door de film te gaan zien, want die is intussen al gemaakt.
Ik vind het boek meestal beter dan de film, omdat er meer diepgang in zit, het zou me niets verbazen als dat ook voor dit boek geldt: eerst lezen, en dan de beelden van de film er pas bij halen.


ISBN  9789021454658 | paperback | 320 pagina’s| Uitgeverij Querido| augustus 2014
Vertaald uit het Engels door Rogier van Kappel

© Marjo, 5 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER