jeugd 15+

Natasza Tardio

Moordvrienden
Natasza Tardio


‘Alles gaat uiteindelijk kapot. Sokken, relaties, mensen.’


In drie maanden tijd verandert het leven van de veertienjarige Milo volledig. Op de laatste dag van maart is hij met zijn vriend Finn samen. Bij hen is een manneke van een jaar of vijf, met wie het niet echt goed gaat. De grotere jongens zijn hem flink aan het toetakelen, en het kind overleeft het niet.


‘Als ik de stok vastpak, weet ik dat er geen weg terug is. Wat als ik er Finn een klap mee geef? Gewoon keihard, tegen de zijkant van zijn hoofd. Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd van Finn.’


In de dagen die volgen staat de stad op zijn kop: wie heeft deze afschuwelijke daad op zijn geweten?
Finn is een wrede jongen, die zich nergens veel aan gelegen laat liggen. Hij doodt dieren om ze op te zetten en lijkt geen achterban te hebben. Wonderlijk genoeg is hij de enige vriend van Milo. Hij is zelfs zijn beschermer op school. Want Milo wordt gepest. Dat was altijd al zo, op de basisschool, en nu op de middelbare school. Er is zelfs een website gemaakt ‘ter ere’ van hem, waar foto’s en filmpjes van de pesterijen op staan. Maar sinds Finn in zijn klas is gekomen, laten de pestkoppen hem met rust, want met die wilde knul hebben ze liever niet te maken.
Na de moord op het kind, is Finn nog erger met geweld bezig: hij loopt zelfs met een pistool rond.
Milo wordt er bang van, maar hij kan niet meer terug. Stel dat hij Finn laat vallen, wat dan?
En dan gebeurt het: Finn schiet op school een leraar en drie leerlingen dood. Doodt zichzelf.


‘Kom op Milo. Het is tijd voor een afscheidsfeestje’


Milo was erbij. Hij wordt opgepakt.
In hoeverre was hij schuldig? En wat heeft hij te maken met de moord op het kind?
Waarom ging hij om met een jongen als Finn?

Gruwelijk verhaal. Het wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Vooral Milo komt aan het woord, maar ook Yvette, zijn advocate; Cindy, de grootste pestkop, en misdaadverslaggever en televisiemaker Eric. Misschien een beetje standaardpersonages, en het verhaal lijkt klip en klaar, maar daarom is het heel knap dat Nataszia Tardio de spanning weet vast te houden. Het is haar fictiedebuut.


ISBN 9789049925369  | paperback |224 pagina's | Pimento| maart 2012
Leeftijd: 15 +

© Marjo 20 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER